Judo on vain osa elämää

Judoliiton puheenjohtaja Marko Laaksonen perustelee liiton hallituksen päätöksiä ja suosituksia koronaviruksen aiheuttamien mullistusten vuoksi. Samalla hän arvioi ja ottaa kantaa muutokseen yleisimminkin.

 
17.3.2020

Judo jos mikä on laji, jossa ollaan ihmistä lähellä. Kaikkina muina aikoina tämä on hyvä asia, mutta nyt se ei sitä ole. Siksi Judoliiton hallitus päätti torstaina 12.3 lopettaa kaiken judotoimintansa ja suositteli myös kaikkia maan judoseuroja tekemään niin. Oman tilannekuvani mukaan suositusta noudatettiin hyvin. Viimeistään nyt on viimeistenkin jäärien syytä ymmärtää: korona saattaa tarttua myös oireettomilta kantajilta ja judoharjoittelu toisten kanssa on lähes varma tapa välittää tautia eteenpäin.  

Judoa voi harjoitella myös yksin. Tai ainakin kehittää valmiuksia, joita judossa tarvitaan. Ilokseni olen havainnut sosiaalisessa mediassa jaetun harjoitteluvinkkejä muiden hyödyksi. Sitä samaa myös Judoliiton henkilöstö on valjastettu tekemään. Myös muunlaisia ulkoilmassa turvallisesti tehtyjä ryhmäharjoitteita tiedän tehdyn.

Toivoisin kaikkien nyt miettivän ja jakavan ideoitaan siitä, miten mahdollisimman moni judoka saisi pidettyä judoliekkiä yllä myös pakollisen tauon aikana. Seurojen olisi hyvä miettiä, miten toiminta saadaan jälleen juohevasti käyntiin kaikenlaiset tappiot minimoiden, kun normaaliolot palaavat. Muun muassa näissä asioissa kokoonnutaan (virtuaalisesti) yhdessä keskustelemaan ylimääräisessä seuraverkoston kokouksessa keskiviikkona 18.3 klo 18.30.  

Jotkut ovat olleet huolissaan myös Judoliiton toiminnasta ja tehtävistä kriisin aikana. Ainakin toistaiseksi työtä on ollut yllin kyllin mm. toiminnan keskeytyksen seurannaisvaikutusten hoitamisessa. Käynnissä on myös työ, jossa tarkastellaan koronan vaikutuksia mm. talouteen ja henkilöstön tehtäviin. Suunnittelu ja faktojen selvittely on kuitenkin kesken, joten hallitus kokoontuu tarkastelemaan tilannetta parin viikon päästä. Olisi typerää ja populistista tehdä johtopäätöksiä, ennen kuin faktat, vaihtoehdot ja seurannaisvaikutukset ovat selvillä.  Ainakin oma mottoni Judoliiton johtamisessa on se, että liiton eduista on pidettävä huolta, mutta myös henkilöstöä on tuettava − erityisesti vaikeina aikoina. Tässä jos missä judon yhteisen hyvän periaatteet punnitaan. 

Tätä kirjoittaessani eduskunta on juuri päättämässä valmiuslain käyttöönotosta: laista, joka ammattisotilaana on minulle tuttu erilaisista harjoituksista, mutta jonka olisi suonut pysyvän aina vain harjoituksissa. Ajat ovat poikkeukselliset ja niiden päättymisen jälkeen moni asia ei ole enää niin kuin ennen. Tämä tarkoittaa myös, että judomaailmakaan ei varmasti palaa kaikilta osin entiselleen.

Sitä miten asiat muuttuvat, ja miten ne vaikuttavat kansainväliseen ja suomalaiseen judoon ja Judoliittoon, ei tiedä vielä kukaan. Tapahtumia on peruttu ja siirretty myöhemmäksi. Näillä näkymin kaikille on tulossa ennätysvilkas syksy, niin judossa kuin ihan yleensäkin. Jopa olympialaiset ovat vaakalaudalla. Oma ennustukseni on, että nekin joudutaan vielä siirtämään tai kenties jopa perumaan. 

Judo on lopulta kuitenkin vain judoa, elämä on paljon tärkeämpää. Pidetään huolta toisistamme! 

Kirjoittaja

Marko Laaksonen