Kausi käyntiin vauhdilla – digitaalisuudella vauhtia toimintaan

Harvoin judosyksy alkaa yhtä vauhdikkaasti kuin tänä vuonna. Elokuun loppu kisaillaan MM-kilpailuja legendaarisessa Nippon Budokanissa Tokiossa. Syyskuun toisella viikolla otellaan alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut Vantaalla. Seuratkin tuntuvat olevan aiempaa aikaisemmin hereillä. Suurin osa seuroista on jo avannut kautensa Suomisportissa.

 
29.8.2019

Tätä kirjoitettaessa lähes kaikki seurat ovat avanneet kautensa Suomisportissa. Ja mikä parasta, yhä useampi seura on tehnyt sen liiton ohjeistuksen mukaisesti ja saa näin maksimihyödyn Suomisportin automaatiosta, joka vähentää seuran hallinnollista työtaakkaa.

Judoseurat ovat syystäkin tuskailleet vielä toiminnallisuuksiltaan vajavaisen Suomisportin kanssa. Seurojen liiton suuntaan antama palaute on ollut asiallista ja oikeaan osuvaa. Toisaalta useissa seuroissa Suomisportiin on oltu tyytyväisiä, koska sen avulla seuran vapaaehtoisten tekemä hallinnollinen työtaakka on vähentynyt ‒edellyttäen, että Suomisportia käytetään liiton ohjeistuksen mukaisesti.

Suomalaisen urheilun yhteistä digitaalista palvelualustaa, Suomisportia, on nyt rakennettu muutaman vuoden. Suomisportia käyttää tällä hetkellä jo lähes 400 000 liikunnan ja urheilun parissa toimivaa rekisteröitynyttä henkilöä. Asiointitapahtumia Suomisportiin on kertynyt 800 000. Suomisportin tapahtumahallinnassa on tähän mennessä ollut jo yli 23 000 tapahtumaa. 1 600 seuraa (sisältäen judoseurat) käyttää Suomisportia. Palvelun läpi on virrannut kaikkiaan 31 miljoonaa euroa rahaa liitoille ja seuroille. Näillä luvuilla voitaneen todeta, että Suomisport on noussut jaloilleen.

Suomisportissa palvelut laajenevat. Tällä hetkellä Suomisportin kautta ostetaan ja maksetaan urheilulisenssejä ja -vakuutuksia, seurajäsenyyksiä, kausimaksuja ja tapahtumia. Suomisportin kautta voi myös hakea taloudellista tukea seuralle, nimittäin opetus- ja kulttuuriministeriön seuratuki haetaan Suomisportissa. Suomisportin kautta seura voi lähteä mukaan Olympiakomitean Lasten Liike –kerhojen järjestäjäksi ja saada toimintaan sekä materiaali- että rahallista tukea. Kaikki oman seuran toiminnan kehittämisestä kiinnostuneet voivat hyödyntää Suomisportissa toimivaa Olympiakomitean Tähtiseura-palvelua ja sen työkaluja, vaikka eivät Tähtiseuraksi pyrkisikään.

Suomi on digitalisaatiossa yksi maailman edistyksellisimmistä maista, jonka sisällä jotkut toimialat ovat edenneet digiloikassaan pidemmälle ja jotkut vielä hidastelevat. Yleensä menestyvät toimijat ovat niitä, jotka ovat rohkeasti hyödyntäneet uusia digitaalisuuden tarjoamia mahdollisuuksia. Valitettavasti urheilujärjestökenttä liittoineen ja urheiluseuroineen ei ole ollut digitaalisuuden kärkietenijä Suomessa. Suomisportin palvelualustalla pyritään kuromaan umpeen tätä jälkeenjääneisyyttä suomalaisessa urheiluelämässä. Digitaalisuuden ja teknologian hyödyntämisestä voi parhaassa tapauksessa tulla yksi suomalaisen urheilun menestystekijöistä. Teknologia meillä jo on. Nyt sitä pitäisi ryhtyä hyödyntämään tehokkaasti.

Judoliiton jäsenseurat ovat olleet kiitettävän innostuneesti ja aktiivisesti mukana urheilun digitalkoissa. Jäsenseuramme ovat rohkeasti ottaneet uusia välineitä käyttöönsä ja olleet valmiita myös pilotoimaan uusien palveluiden kehittämisessä. Seuramme ovat kiitettävästi myös sietäneet uusien ja kehittyvien palveluiden keskeneräisyyttä. Tästä suuret kiitokset Judoliiton jäsenseuroille.

Pekka Lehdes

Toiminnanjohtaja
Judolehden päätoimittaja

Kirjoittaja

Pekka Lehdes