Muistojen kansio: Judonäytös Naantalissa

Raija Kosonen, omaa sukua Kulmala, esiintyi judonäytöksessä unikeonpäivänä 1973. Keitä muita kuvissa on?

 
23.3.2018

Tämän sivun kuvat on lähettänyt Tatu Kosonen. Ne on otettu Turun Budokwain ja Naantalin Banzain judonäytöksessä, joka pidettiin Naantalissa unikeonpäivän tapahtumien yhteydessä 28. heinäkuuta 1973.

Kuvat ovat Kososen edesmenneen äidin Raija Kososen (omaa sukua Kulmala) valokuva-albumista, ja ne on ottanut Juha Merilahti. Raija Kosonen on mukana kaikissa kuvissa.

"Äiti treenasi Budokwaissa eikä Banzaissa, vaikka olikin Naantalista kotoisin. Kaikki kolme tätiänikin kävivät äidin innostamina judossa, mutta äidin vyöarvo oli korkein, sininen. Ainakin vanhimman tätini osalta harrastus loppui sitten, kun hän siirtyi työelämään eikä harjoittelu enää sopinut päivärytmeihin", Kosonen kertoo.

Raija Kososen judoharrastus päättyi ilmeisesti hänen lähtiessään erikoistumaan Helsinkiin tai viimeistään hänen palatessaan sen jälkeen työelämään, eli kesään 1975 mennessä.

"Äiti palasi tatamille vielä vähäksi aikaa Lappeenrannassa 1980-luvun alkupuolella. Hän oli sitä mieltä, että nopeus ja notkeus eivät enää palanneet entiselle tasolle, koska aika monta vuotta oli ollut välissä. Hän kävi silti työkaverinsa kanssa Kamizan harjoituksissa, kunnes alkoi odottaa pikkusiskoani."

Sen jälkeen laji vaihtui laskuvarjohyppäämiseen.

Reijo Ojala, Teppo Mattsson ja Rauno Laaksonen tunnistivat jutun julkaisun jälkeen kuvista Jari Paakkarin ja Janne Ahon.

"Tuohon aikaan treenasin itsekin Budokwaissa innokkaasti. Yhdessä kuvassa seisovat meidän "nappulaliigaan" kuuluneet Janne Aho ja Jari Paakkari", Mattsson paljastaa."

Rauno Laaksonen kertoo, että Paakkari oli hänen kanssaan samalla judon alkeiskurssilla vuonna 1970 Uittamon naulatehtaalla. He olivat kurssin oppilaista ne, jotka saavuttivat mustan vyön.

"Jari ja Janne  myös kiersivät kanssani samassa Budokwain SM-sarjajoukkueessa vuosikaudet ympäri Suomea kohtaamassa maan parhaita kilpajudokoita ja keräämässä erivärisiä SM-mitaleja valmentaja Reijo Ojalan johdolla. Oi niitä aikoja!" Laaksonen muistelee.

Jos tunnistat kuvista muita henkilöitä, lähetä sähköpostia ja kerro heistä. Osoite on judolehti@judoliitto.fi

Kuvat: Juha Merilahti