IJF asettui tukemaan Iranin uhkailemaa mestarijudokaa

Iranin viranomaiset eivät halunneet viime vuoden maailmanmestarin Saeid Mollaein ottelevan israelilaista vastaan elokuussa käydyissä Tokion MM-kisoissa. Mollaeinin perhettä on uhkailtu eikä hän itse voi palata maahansa. Kansainvälinen Judoliitto lupaa tehdä parhaansa, että Mollaei voi kilpailla ensi vuoden olympialaisissa pakolaisten joukkueessa.

 
5.9.2019

Alle 81 kilon viime vuoden maailmanmestari Saeid Mollaei saattaa kilpailla ensi vuoden olympialaisissa Tokiossa jonkin muun kuin Iranin lipun alla, kansainvälinen judoliitto IJF kertoo. Liiton lausunto on seurausta siitä, että useitten eri lähteitten mukaan Iranin viranomaiset painostivat häntä häviämään tahallaan MM-kisoissa, jotta hän ei kohtaisi loppuottelussa Israelin Sagi Mukia.

‒ Missiomme on suojella urheilijoitamme, se on selvää. Teemme parhaamme, että Mollaei voi jatkaa uraansa ja kilpailla olympialaisissa, IJF:n puheenjohtaja Marius Vizer sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tapaus liittyy siihen, että Iran ei tunnusta Israelia valtioksi eikä halua omien urheilijoidensa kohtaavan israelilaisia urheilijoita.

Vizerin mukaan Mollaei oli kertonut, että Iranin viranomaiset olivat esittäneet hänen perhettään koskevia uhkauksia ja neuvoneet häntä häviämään MM-kisoissa Tokiossa 81 kg:n sarjan välieräottelunsa tahallaan Belgian Matthias Cassea vastaan, koska finaalissa vastaan oli tulossa Israelin Sagi Muki. Lopulta Mollaei hävisi välieräottelun ja myös pronssiottelun sijoittuen viidenneksi. Muki vei maailmanmestaruuden.

IJF:n verkkosivuilla julkaistun uutisen mukaan Mollaei sai uhkauksia jo kisojen aikaisemmassa vaiheessa, kun alkoi näyttää todennäköiseltä, että hän ja Muki etenevät finaaliin. Kun Mollaeita vastaan oli tulossa venäläinen olympiavoittaja Hasan Halmurzajev, Iranin joukkueen valmentaja sai puhelinsoiton ennen ottelua.

Soittaja oli IJF:n uutisen mukaan Iranin urheiluministeri, joka kehotti Mollaeita vetäytymään turnauksesta välttääkseen mahdollisen Iranin ja Israelin kohtaamisen. Vaatimuksen yhteydessä Mollaei sai kuulla jutun mukaan uhkauksen, joka koski hänen itsensä lisäksi hänen perhettään.

Silminnäkijöiden mukaan Mollaei murtui ja puhkesi kyyneliin. Tunnepurkaus oli katsojien mukaan sydäntä särkevää. Hän sai heti tukea IJF:n johtohenkilöiltä ja päätti lopulta uhmata Iranin viranomaisia ottelemalla ja voittamalla venäläisen.

Mollaei voitti myös seuraavan vastustajansa, kanadalaisen olympiapronssimiehen Antoine Valois-Fortierin ja eteni lopulta välierään belgialaista vastaan.
 Kuva: IJF

Paluu Iraniin oli jo mahdotonta

Tässä vaiheessa Mollaei tiesi, että hän ei voi enää palata Iraniin. Hän sai IJF:n mukaan useita painostussoittoja Iranista, ja lopulta Iranin suurlähetystön delegaatio saapui kisapaikalle.
IJF:n uutisen mukaan yksi delegaation jäsenistä keplotteli itsensä Iranin valmentajalta saamallaan akkreditoinnilla urheilijoiden lämmittelyalueelle pelottelemaan Mollaeita. Hän sai kuulla, että myös hänen perheenjäseniään oli menty tapaamaan, painostamaan ja uhkailemaan seurauksilla, mikäli hän ei luovuttaisi.

Mollaei selitti välierän tappiotaan sillä, että kaiken pelottelun ja tunnekuohun takia hän ei pystynyt ottelemaan omalla tasollaan.

‒ Iranin kansallinen olympiakomitea ja urheiluministeri käskivät minun olla kilpailematta ja noudattaa lakia. Olen taistelija ja haluan aina kilpailla, kun vain voin. Asun maassa, jonka lait eivät salli minun tekevän niin. Meillä ei ole vaihtoehtoja. Taistelin tänään uutta elämääni varten, Mollaei sanoi IJF:n verkkosivujen toimittajalle ja myönsi pelänneensä seurauksia itselleen ja perheelleen.

Kisojen jälkeen Mollaei lensi lehtitietojen mukaan Tokiosta Berliiniin.

‒ Minulla on viisumi Saksaan, ja olen täällä voidakseni olla huhujen ulkopuolella, Mollaei sanoi Iran International -kanavalle AFP:n mukaan.

IHJ:n presidentti Vizer sanoo tukevansa Mollaeita täysin.

‒ IJF ei ole yhdenkään valtion puolella tai sitä vastaan. IJF on tukemassa judoperheen yhtenäisyyttä ja maailmanrauhaa. Mollaei teki raskaan päätöksen ja jatkaa kohti olympiaunelmansa toteuttamista. IJF tekee kaikkensa tukeakseen häntä tässä tavoitteessa. Mollaei hävisi nyt mitalin, mutta voitti kilpailun elämästään, Vizer sanoi. 

Iranin toimintaa voi pitää sikäli kummallisena, koska kaiken piti olla tällä kertaa kunnossa. IJF sai toukokuussa kirjeen Iranin Olympiakomitealta, jossa se vakuutti kunnioittavansa olympialaisten peruskirjaa ja sen syrjintää koskevia periaatteita. Myös Iranin Judoliitto vakuutti tukevansa täysin Kansainvälisen Olympiakomitean ja IJF:n periaatteita.

Suomen Judoliiton toiminnanjohtaja Pekka Lehdes pitää IJF:n päätöstä tukea Molleita ryhdikkäänä.

‒ Urheilun pitäisi yhdistää eikä erottaa. Siksi Iranin toimintaa voi pitää totaalisesti judon perusarvojen vastaisina, Lehdes toteaa.

Iranilaisia on painostettu aiemminkin

Iranin urheilijoita on aiemminkin painostettu häviämään tahallaan, jotta vastaan ei tuli israelilaista urheilijaa. Esimerkiksi vuonna 2017 painija Alireza Karimi-Machianin valmentajan käsky ottaa tahallinen tappio tallentui videolle. Karimi-Machiani hävisi ottelun ja sai kuuden kuukauden kilpailukiellon. Valmentajalle langetettiin kahden vuoden toimintakielto.

Viime elokuussa kaksi iranilaista jalkapalloilijaa hyllytettiin maajoukkueesta, koska he pelasivat seurajoukkueessaan kreikkalaisessa Panioniosissa israelilaista Maccabi Tel Avivia vastaan. Toisen pelaajan kielto kumottiin, kun hän julkaisi anteeksipyynnön Instagramissa.

Juttu pohjautuu IJF:n ja Helsingin Sanomien raportointiin.

 Kuva: IJF

Tiedostot

Kirjoittaja

Ralf Ahlskog