Joona Näkistä ensimmäinen kansainvälisissä
kisoissa tuomaroinut sovelletun judoka

Lahtelainen, Orimattilan Judoseuraa edustava Joona Näkki teki judon historiaa, kun hän ensimmäisenä sovelletun judokana toimi tuomarina kansainvälisessä sovelletun judon kilpailussa. Historiallinen temppu nähtiin Ruotsin Lindesbergissä käydyissä Open European Special Needs Judo Games -kilpailussa.

 
10.6.2019

Aamupäivällä Näkki otteli vielä matolla. Sitten vain nopeasti suihkun kautta tuomarinkamppeet päälle ja tuomaroimaan.

‒ Kyllähän se aluksi jännitti, mutta tämä oli minulle todella kunnia-asia ja merkitsee paljon, sanoi Näkki, joka sijoittui Lindesbergissä omassa sarjassaan toiseksi.

Näkki muistelee aloittaneensa judouransa ollessaan toisella tai kolmannella luokalla.

– Kaveri oli menossa Orimattilan Judoseuran treeneihin ja halusin mennä mukaan. Äiti ei meinannut aluksi päästää, kun pelkäsi judon olevan jotenkin väkivaltainen laji. Hänkin huomasi nopeasti, ettei se ole, Näkki kertoo.

Joonan mielestä hienointa judossa ovat kaikki heitot, tekniikat ja vyöt. Ja se, että pystyy kehittämään itseään jatkuvasti.

Tuomarointi alkoi vuosikymmenen alussa

Joona kertoo menneensä tuomarikurssille, koska se kiinnosti. Hän on tuomaroinut sekä sovelletun judon kisoja että ihan tavanomaisia judokisoja.

– Tuomarina opin lisää lajista ja pysyn hyvin perillä siitä, mitä judossa saa ja ei saa tehdä. Hankalimpia ovat tilanteet tasaväkisissä otteluissa. Pitää miettiä mistä antaa pisteen tai voiko antaa varoituksen, Näkki sanoo.

Kansainvälisessä kisassa tuomarointi ei ollut 26-vuotiaalle Näkille ensimmäinen kerta historiankirjoissa. Vuonna 2017 hänestä tuli ensimmäinen sovelletun judoka, joka suoritti Suomessa mustan vyön. Mustan vyön saavutettuaan judokat voivat nousta ylempiin mustan vyön asteisiin eli daneihin.

– Tulevaisuudessa tavoitteenani on päästä matsaamaan vielä ulkomaan kisoihin ja ehkä saavuttaa toinen dan, päiväkodissa työskentelevä Näkki sanoo.

Kirjoittaja

Lauri Jaakkola