Judoka, judotuomari ja OH3JMJ Pekka Mielonen on poissa

Lahtelaisjudokoita kohtasi suuri suru, kun sunnuntaina 11. huhtikuuta paikallisessa lehdessä oli Pekka Mielosen kuolinilmoitus. Pekka oli menehtynyt äkilliseen aivoverenvuotoon 23. maaliskuuta. Korona-aika oli pitänyt tällaisen suru-uutisen pimennossa pitkään, koska kotisali oli käytännössä lähes koko ajan kiinni, eivätkä judokat päässeet tatamille tapaamaan toisiaan.

 
23.4.2021

Pekan poismeno jätti judoyhteisöön suuren aukon. Pekka tunnettiin tunnollisena tatamin kuluttajana, joka palveli seuraansa harjoitusten vetäjänä, graduoitsijana ja monien kisatapahtumien tuomarina.

Kesäkuun 28. päivänä vuonna 1967 syntynyt Pekka aloitti judon 9-vuotiaana, kun hänen isänsä Olli sai oman judoharrastuksensa kautta houkuteltua poikansa tatamin lumoihin. Aika nopeasti Pekka osoitti etevyytensä erityisesti ne-wazassa. Mattorandorit olivat hänen mieleensä ja niissä moni vastustaja sai tuntea, kuinka Pekka sai kätensä kiristymään judogin kauluksessa ja vastustajan käsi alkoi valmistautua taputukseen.

Mattojudo hallitsi Pekan judouraa niin vahvasti, että hän saavutti kaksi ne-wasan SM-kultaa ja veti kotiseurassaan pitkään ne-wazaharjoituksia. Jos jollakin oli mattotekniikan tuntemuksessa aukkoja, kannatti mennä kysymään Pekalta, kuinka hän nämä puutteet paikkaisi. Ja Pekkahan auttoi mielellään.

Määrätietoinen persoona

Monet muistavat Pekan persoonana, joka oli enimmäkseen sivusta tarkkailija, mutta aina positiivinen ja avulias.

Isänsä Ollin mukaan Pekka oli määrätietoinen oman tiensä kulkija, joka eteni elämässään juuri siihen suuntaan, johon halusi mennä. Pekan määrätietoinen suunnan valinta ei ollut huono. Hän eteni 2. danin vyöarvoon, osaavaksi judokaksi sekä laajalti arvostetuksi kansallisen tason judotuomariksi ja taitavaksi radioamatööriksi. Radioamatöörien maailmassa hänet tunnettiin koodilla OH3JMJ.

Pekan judotuomariuraa arvostettiin laajalti. Yllättävä kuolinuutinen sai erityisesti judotuomariveljet ja -siskot muistamaan Pekkaa lämmöllä. Syitä on monia, mutta varmasti yksi painavimmista on ollut se, että Pekka ei koskaan kieltäytynyt saapumasta kisatuomariksi, ellei kieltäytymiseen ollut todella painava syy. Luotettavuus oli yksi Pekan hyveistä.

Pekan judotuomariuraa kirkasti myös se, että hän laajensi tuomarointiosaamistaan myös sovelletun judon tatameille ja lunasti myös sillä saralla ansaitsemansa arvostuksen.

Monen toimen mies

Judo oli vain yksi Pekka Mielosen lempiharrastuksista. Radioamatöörinä hän toimi Lahden Radioamatöörikerhossa tiiviisti useita vuosia. Kerhon puheenjohtajana hän oli vuosina 2008–2013 ja hallituksen jäsenenä useina vuosina sekä 2000-luvulla että 2010-luvulla.

Myös aseharrastus sekä geokätkeily kuuluivat Pekan vapaa-ajan toimintaan.

Kirjoittaja

Ilkka Valtasaari