Maailmanluokan huipputuomarimme Veli-Matti Karinkanta:

Tuomarin on osattava rytmittää rentous ja keskittyminen

Veli-Matti Karinkanta on vahvasti menossa kohti ensi vuoden olympiatatameita. MM-kisat Tokiossa syyskuussa sujuivat hyvin. Silti on vielä tehtävä paljon töitä ja käytävä monet kansainväliset kisat. Tokion olympialaisten tuomarivalinnat tehdään vasta keväällä 2020, ja valituksi tulee noin 16 huipputuomaria. Vahvoilla Veli-Matti on jo nyt, sillä hän on kansainvälisen judoliiton IJF:n tuomarirankingin 3. sijalla eli yksi maailman parhaista judotuomareista, kuten Judoinside -tietokantakin hänet esittelee.

 
10.10.2019

Judotuomarointi on jo vuosia vienyt Veli-Matti Karinkantaa ympäri maailmaa. Tällä kertaa hänet kuitenkin tavoitti haastatteluun kotikonnuilta eli Tampere shiaista Tesoman palloiluhallilta. Aamu oli täälläkin lähtenyt käyntiin pääosin samalla tavalla kuin muissakin kisoissa, tuomaripalaverilla. Tosin kisapaikalle pystyi lähtemään kotoa Lempäälästä parinkymmenen kilometrin päästä.

Tampereella otteluita on toki paljon, mutta meno rentoa. Tuomarin päivä maailman huippukisoissa vaatii herpaantumatonta keskittymistä. Matolla tuomittavia otteluita kertyy noin kymmenen ja pöytätuomarina noin 20. Ottelijoilla on pelissä paljon ja paineet ovat kovat.

− Aloitan valmistautuminen kilpailuihin edellisten otteluiden analysoinnilla. Katson epäonnistumiset ja onnistumiset videoilta, käyn läpi syitä ja otteluista kirjoittamiani muistiinpanoja sekä saamaani palautetta, Veli-Matti sanoo.

Kisapaikalla on tärkeää keskittyä ja päästä oikeaan mielentilaan. Ennen kilpailuja pidetään tuomaripalaveri ja suoritetaan tuomareiden arvonta otteluihin arvontajärjestelmällä.

− Kisapaikalla orientoituminen ja oikeaan keskittyneeseen mielentilaan pääseminen on tärkeää. Parhaimmillaan ottelut ja tunnelma vievät flow-tilaan, jossa tuomarointi sujuu helposti ja ottelussa pystyy elämään koko ajan mukana.

Koko ajan ei ole mahdollista pysyä keskittyneenä, vaan kisapaikalla on pystyttävä välillä myös rentoutumaan.

− Pyrin tauon aikana rentoutumaan, päästämään irti ajatuksista ja annan mielen levätä.

Oikeanlainen ruoka ja välipalat ovat tärkeitä jaksamisen kannalta myös tuomarille. Keskittyneessä työskentelyssä aivot kuluttavat hiilareita parhaimmillaan kolmanneksen elimistön koko kulutuksesta.

Omaa työtä on kehitettävä jatkuvasti 

Judotuomarin työlle antaa omanlaisensa leiman myös hänen perusluonteensa. Veli-Matti on ammatiltaan opettaja ja pedagoginen ajattelu näkyy myös tatamilla − eikä se aina ole hyvästä.

 − Käyn jatkuvasti läpi työskentelyäni ja pyrin pois tavastani olla antamatta varoituksia. Ehkä se on liiallista kiltteyttä ja halua antaa ottelijoiden ratkaista matsi. Siinäkin voi mennä liian pitkälle, ja tästä olen saanut palautetta, Veli-Matti tunnustaa.

Toki judokisoissakin on huipputasolla ns. kirjoittamattomia sääntöjä. Alkusarjojen otteluissa varoituksia pitää uskaltaa antaa reilummin, loppuotteluissa puolestaan vallitsevat eräänlaiset play offs -säännöt, joissa varoituksilla ratkotaan otteluita harvemmin.

Tuomaripalautteen antamisen tapa Veli-Mattia edelleenkin jaksaa hämmästyttää.

− Palaute annetaan toisinaan kovaa ja töksäyttäen. Esimerkiksi työelämässä moinen ei tulisi nykyisin enää kuuloonkaan. Tietysti siihen on jo tottunut, mutta ei välttämättä edistä keskittymistä ja hyvää tuomarityöskentelyä, jos suoritus lytätään kesken kisapäivän.

Pahimmillaan tuomari alkaa pelätä virheitä ja menee kipsiin. Sillä taas on merkitystä myös urheilijoille, joiden tulee voida luottaa siihen, että tuomari pystyy tekemään tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Veli-Matti itse antaa palautteen mieluummin keskustellen, kysellen ja parempaan suoritukseen auttaen.

Tuomarit kohti ammattilaisuutta

Keskustelua käydään siitä, voisiko judotuomarin työ olla ammatti. Judo on suosittu laji ja tuomareitakin tulee ympäri maailmaa. Moni toimii jo nyt eräänlaisina puoliammattilaisina. Mm. palkkatasolla on ratkaiseva merkitys siihen, miten järkevä tai houkutteleva tuomarin työ ammattina olisi.

− Jos kansainvälisen tason tuomareiden palkkataso asettuisi kovin alas, se ohjaisi väistämättä siihen, että judotuomari olisi ammattina houkutteleva alhaisemman palkkatason maissa.

Judotuomarit toimivat nyt harrastuspohjalta ja useimmat tekevät päätyökseen jotakin muuta. Tuomaroinnin, työn ja perheen yhteensovittaminen on hankalaa. Veli-Matti kiittää lämpimästi omaa perhettään siitä, että matka kohti maailman huippua on ollut mahdollista.

− Kyllä tämä on koko perheen projekti, jossa venymistä on vaadittu kaikilta.

Seuraa Veli-Matin työskentelyä!

Veli-Matin tuomarointia voi seurata useaan otteeseen syksyn mittaan. Seuraavat kisat ovat Abu Dhabin Grand Slam lokakuun lopussa, Osakan Grand Slam marraskuun lopussa ja Qindaon Masters joulukuun puolivälissä.

Kirjoittaja

Anna-Maria Maunu