Markus Lambackan tähtäin on Pariisiin olympialaisissa

Rovaniemeltä lähtöisin oleva Markus Lambacka tulee Tampereen keskustaan haasteltavaksi suoraan Pajulahden maajoukkueleiriltä. Haastattelu tehdään ns. kävelykokoustyylillä, jotta viikonlopun treenien jälkeen ohjelmaan tulee palauttavaa liikuntaa raittiissa ilmassa.

 
7.3.2019

Tampere alkaa olla Markukselle jo kutakuinkin tuttu. Hän muutti Rovaniemeltä viime elokuussa opiskelemaan Sammon urheilulukiossa. Menossa on viimeinen lukiovuosi. Rovaniemeltä ei tarvinnut lähteä kuitenkaan harjoitteluolosuhteiden vuoksi.

‒ Santasportissa on todella hyvät harjoitteluolot, paremmat kuin Tampereella. Judosalin ympärillä olivat kaikki oheispalvelut, joita urheilija tarvitsee, Markus kehuu.

Markuksen toi Tampereelle oman kokoisten harjoittelukavereiden puute. 90-kilon sarjassa ottelevia judokoita ei Rovaniemeltä kaveriksi löytynyt.

‒ Se vaikutti harjoitteluun. Kun randori jäi pakostakin vähemmälle, tein paljon kestävyys- ja voimatreeniä. Niinpä se puoli on kunnossa, mutta tekniikassa olen jäljessä. Se kanssa pitää tehdä vielä paljon töitä.

Tampereella harjoituskavereiden merkityksen on huomannut selvästi.

‒ Joskus tuntuu siltä, että on oman tekemisensä kanssa umpikujassa eikä ongelmaan tahdo löytyä ratkaisua. Silloin valmentajien ohella myös kokeneemmat judokat, kuten Samuli Viitanen ja Jaakko Alli, pystyvät antamaan vinkkejä ja ohjeita.

Markuksen kanssa keskustellessa huomaa, että hän tuntee itsensä läpikotaisin. Urheilijana hän tuntee vahvuutensa ja uskaltaa tunnistaa heikkoutensa.

Kisat jännittävät

‒ Jännitän kisoissa, välillä niin paljon, että se on ongelma. Tietty määrä kisajännitystä pitääkin olla, mutta liika jännittäminen haittaa valmistautumista. Jännityksen hallintaa on käyty läpi psykologin kanssa ja olen kehittänyt omia keinoja sen hallintaan, Markus selvittää.

Markus ei esimerkiksi mene kisapaikalle ennen kuin on aika aloittaa lämmittely ja valmistautuminen. Joillekin kilpailijoille kisapaikalla oleminen, muiden kanssa jutteleminen ja kisatunnelmaan virittäytyminen lievittää jännitystä. Markus on mieluummin omissa oloissaan.

Judouran päätavoite on Pariisin olympialaiset 2024. Matka on vielä pitkä ja nyt tarvitaan hyvän pohjan rakentamista ja sitoutumista tavoitteeseen. Kysymykseen siitä, onko kilpailemisen lopettaminen käynyt mielessä Markus vastaa epäröimättä kyllä.

‒ Välillä on ollut sellainen tunne, että oma osaaminen ei edisty eikä tulosta synny. Silloin miettii, miksi tätä tekee? Silti aina olen päässyt eteenpäin ja silloinhan osaan taas vähän enemmän kuin aikaisemmin. Pidän kilpailemisesta kovasti ja haluan nähdä mihin rahkeeni riittävät.

Nyt harjoittelu tuntuu hyvältä ja toimintasuunnitelma alkaa hahmottua. Lukion jälkeen tarkoituksena on hakea Tampereen yliopistoon opiskelemaan englantia ja edetä kohti olympiakarsintaa.

Kotiseurana edelleen Koyama

Markuksella on edelleen vahva side Rovaniemelle. Hänellä on kolme veljeä, joista kaksi harrastaa judoa ja yksi jääkiekkoa. Liikunnan harrastamiseen on saatu kotoa vahva pohja, liikunnalliset vanhemmat kannustivat poikia liikkumaan.

‒ Ajatus oli, että liikkua pitää ja liikuntaa harrastaa, mutta kilpailla ei tarvitse.

Rovaniemellä käydessä on mahdollisuus treenata myös henkilökohtaisen valmentajan Tuomo Seikkulan ohjauksessa. Tärkeää on myös näkyä Koyaman omalla tatamilla. 

‒ Ymmärrän hyvin, että oman seuran kilpajudokat ovat tärkeitä lapsille ja junnujudokoille. Ihan samalla tavalla itse lapsena leirillä katseli ihmeissään huippuohjaajia ja -valmentajia. Yritän mahdollisuuksien mukaan tuoda omaa osaamistani junnuille.

Tampereelle Markus on myös kotiutunut. Hän kiittelee kilpajudoryhmän henkeä ja vastaanottoa.                    

‒ Tampereella harjoittelee ja opiskelee judokoita ympäri maata ja siihen porukkaan oli helppo solahtaa mukaan. Nyt voisi ehkä aiempaa enemmän tulla mukaan myös Tampereen Judon toimintaan, hän pohtii.

Kevät huipentuu Koyaman kotitatamilla

Markuksen kevään kilpailukausi alkoi hienosti nuorten Suomen mestaruudella Iisalmessa helmikuun alussa. Seuraavana edessä on Baltic Sea Open Orimattilassa 8.3. Aikuisten Suomen mestaruuksista kamppaillaan Nummelassa 13.‒14.4. Kansainvälistä kisakokemusta Markukselle kertyy nuorten EJU Cupeista Italiassa 6.-7.4. ja Liettuassa 11.‒12.5. Kevään huipentumana on kutkuttavasti Pohjoismaiden mestaruuskilpailu kotitatamilla Rovaniemellä 17.‒19.5.

Nuorten suomalaisjudokoiden taidot punnitaan nuorten EM-kisoissa Vantaalla 12.‒15.9. Se on tietysti Markuksenkin päätavoite tänä vuonna.

Haastattelun kuluessa olemme edenneet Laukontorin kautta Keskustorille ja sieltä teelle Koskipuiston kahvilaan. Aikaa on vielä teekupilliselle.  Tiukan leiriviikonlopun ja juttutuokion jälkeen maajoukkuejudokallakin on edessään arkisia huolia ‒ muutto.

‒ Uusi asunto on lähempänä treenipaikkaa, mutta sitä ennen pitäisi vielä pakata.

Kirjoittaja

Anna-Maria Maunu