Mauri ”Maukka” Viholainen on poissa

Mauri ”Maukka” Viholainen 14.2.1937 Äyräpää - 12.5.2021 Joensuu

 
15.6.2021

Pitkä oli taival syntymäkunnasta luovutetusta Karjalan Äyräpäästä, ensiksi evakkoon sotalapseksi Ruotsiin sieltä Varkauden, Helsingin, Tervon ja Juuan kautta takaisin Karjalaan, Joensuuhun. Nyt tuo matka on kuitenkin päättynyt. Yksi niin Suomen kuin Joensuunkin judon merkkimiehistä ja kantavista voimista on poissa.

Mauri Viholainen aloitti judouransa Helsingissä vuonna 1964 Chikaran peruskurssilta ja saavutti 1. Danin mustan vyön neljässä vuodessa vuonna 1968. Viimeiseksi jäänyt kunniakas 6. Dan vyöarvo hänelle myönnettiin vuonna 2010. Hänen viimeinen sekä pitkäaikaisin seuransa, jota hän edusti ja josta oli ylpeä, oli Joen Yawara. Chikaran aikaansa ja kavereitaan hän tosin usein mielellään myös muisteli.

Maukan liki 60 vuotta kestänyt judoura hakenee vertaistaan: kilpailija Chikaran riveissä 1960-luvulla, useita vuosia Judoliiton hallituksessa ja judon mustat vyöt myöntävässä Judoliiton Dan-kollegiossa, judoseura Chikaran puheenjohtaja, Suomen judomaajoukkueen huoltaja, arvostettu judo-opettaja lukuisilla judoleireillä ympäri Suomea, graduoitsija, judotuomari ja Itä-Suomen tuomarikouluttaja, Yawaran sensei, valmentaja ja opettaja jne. Meriittejä riittää.

Mauri Viholaisen ensimmäinen kosketus Joensuuhun ja vuonna 1968 perustettuun judoseura Joen Yawaraan tapahtui jo 1960-luvun lopulla Judoliiton pääsihteerin kanssa seuraan tehdyllä tutustumiskäynnillä. 1973 tapahtunut muutto Joensuuhun vuodeksi Joensuun normaalikouluun opetusharjoitteluun antoi alun Maukan ”yawaralaistumiseen.” Vähäinen vaikutus ei liene ollut myöskään vaimon, Tuulan, löytyminen kyseisen lukuvuoden aikana Joensuusta.

Maurin suhteesta judoon kertoo jotain se, mitä hän on sanonut eräässä haastattelussa: ”Mustan vyön saavuttaminen oli minulle paljon enemmän työtä, keskittymistä ja tarmoa vaativa suoritus kuin alemman korkeakoulututkinnon suorittaminen.” Tinkimättömyys harjoittelussa oli hänen omana ohjenuoranaan ja niin myös ohjeena kaikille niille, joita hän opetti. Maukan lausumaa on myös: ”Judo on minun elämäni. Ilman sitä olisin jäänyt paljosta paitsi.”

Yawaran ”Ukkojudossa”, pääosin 1970-luvulla aloittaneiden judokoiden harrastusryhmän viikoittaisissa harjoituksissa viime vuosiin asti käynyt Maukka oli tinkimätön judomies loppuun asti. Jos Yawarassa tapahtui jotakin, oli Mauri paikalla. Hän oli niin syksyisin Joensuussa pidettyjen Yawara-shiai -kilpailujen kuten myös vuosittaisten Judon SM-kisojen katsomoiden vakiokasvo niin kauan kuin terveys antoi myöten. Syöpäsairaus vei kuitenkin lopulta kovan judokan viimeisessä ottelussa ippon-voiton.

Mauria monin hyvin muistoin kaipaamaan jäi Tuula-vaimon, tytär Marikin ja hänen perheensä sekä päätyössään opettajana kohtaamiensa oppilaiden lisäksi suuri joukko judokoita vuosikymmenten varrelta niin Joensuusta kuin muualtakin Suomesta.

Kirjoittajat: Paavo Ratilainen ja Arimo Nissinen ovat judoseura Joen Yawaran entisiä puheenjohtajia ja pitkään Mauri Viholaiselta judo-opetusta saaneita judokoita.