Puheenjohtajan Itä-Suomen kierros

Kierroksen alkusysäys tuli Tohmajärven Judon puheenjohtaja Veli-Pekka Pitkäseltä, joka kutsui liiton puheenjohtajan katsomaan mitä tapahtuu ’susirajalla’. Tätä ennen oli jo keväällä tullut aiheesta myös kutsu Lieksasta, jossa kaupunginjohtaja on ollut hyvin judomyönteinen. Näistä tuli ajatus pidentää syyslomaa ja rakentaa tutustumiskierros: Tohmajärven Judo, Kiteen Kippon, Heinäveden Yanagi, Joen Yawara ja Lieksan Jigoku, joista kaikista otettiin vierailu lämpimästi vastaan. Alueella on toki vielä muitakin seuroja, mutta harmittavasti kierroksen aikatauluun ei istunut tällä kertaa muita.

 
3.11.2021

Tohmajärven Judo

Sattumalta kierroksella oli samaan aikaan uuden judosalin vihkiminen. Tälle olikin tarvetta; vanha sali sijaitsi vanhassa koulussa, jossa judolle oli varattu 50m2 luokkahuone. Käytöstä poistettu koulu sijaitsee 8 km Tohmajärven keskustasta ja nyt uusi judosali taasen keskustassa. Tilaakin on uudella tatamilla 150 m2 ja seinän takana sijaitsee huippuluokan kuntosali, joten puitteet on nyt Tohmajärvellä kohdillaan. Harrastajiakin on paikkakunnan kokoon nähden ihan kivasti ja salin uusi sijainti tuo taas uusia mahdollisuuksia.

Kiteen Kippon

Kiteellä judosali on hieno ja valoisa ja sijaitsee uimahallin yläkerrassa. Kiteellä on judon harrastajia sen verran paljon, että varsinkin muksujudoryhmät ovat jo tänä syksynä täynnä. Kippon täyttää 50 vuotta vuonna 2023 ja yhtenä seuran erikoisuuksista on sunnuntaisin järjestettävä aqua-judo. Liiton puheenjohtaja osallistui vierailulla myös Kipponin hallituksen kokoukseen ja totesi asioiden olevan oikein hyvällä mallilla. Paikalla olivat Kipponin hallitus Sini Hukka, Ahti Pitkänen, Pavel Avedeniy puheenjohtaja Miia Paakkisen johdolla.

Heinäveden Yanagi

Yanagin puheenjohtaja Pekka Yrjänän kanssa järjestetty kahvittelutilaisuus avasi monenlaisia näkökulmia Itä-Suomen judoon ja myös koko Suomen judoon liittyen. Samalla käytiin keskustelu ensi kesän Heinäveden leirin ajankohdasta ja siihen liittyvistä järjestelyistä. Heinävedelle judotoiminta pyörii edelleen ja puheenjohtajan väsymättömän uurastuksen kantamana. Toki apujakin puheenjohtaja saa, mutta usein varsinkin pienillä paikkakunnilla ’pääkoordinaattorin’ tekeminen on aivan avainasemassa.

Joen Yawara

Yawarallakin on jo ikää jo 53 vuotta ja seura on hyvinkin elinvoimainen. Salitilat ovat hyvällä mallilla, pieni, mutta tehokas kilpailijoiden ryhmä pätevän valmentajan ohjauksessa sekä viikottain kokoontuvat ’vanhat parrat’, joiden keski-ikä harjoituksissa on kunnioitettavat 70 v. Niin Yawaraa kuin käytännössä kaikkia muitakin seuroja on korona kohdellut turhan tylysti ja harrastajia sekä vetäjiä on lopettanut. Kuitenkin usko tekemiseen ja judon vetovoimaan on säilynyt ja toivotaan niin vanhojen kuin uusien harrastajien löytävän tatamille. Joensuu on kaupunkina myös kokoluokaltaan monen mahdollisuuden paikka.

Lieksan Jigoku

Jigoku tekee loistavaa työtä alueella puheenjohtajansa Teemu Puumalaisen johdolla. Toiminta on erittäin vilkasta ja eteenpäin menevää. Sali on iso ja ilmava ja siellä on mahdollista järjestää peusharjoittelun lisäksi erilaisia koulutus- ja kurssitilaisuuksia. Saliin tutustumisen lisäksi kaupunginjohtaja kutsui kahvitteluun paikalliseen Lieksan Leipomoon, joka on perustettu vuonna 1927. Leipomo toimii judokoiden kisa- ja leirimatkojen lähtöpisteenä ja leipomo sponsoroi aina matkaeväät. Näiden lisäksi oli tutustuminen Lieksan Tukipisteeseen, joka mm. työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja järjestää erityisryhmille aktiviteetteja, mm. tutustumista judoon.

Yleistoiveina tuli kaikilta seuroilta mm. liiton valmentajien vierailuja esim. alueleirien yhteyteen ja alueiden yhteistyön kasvattamista. Samoin toiveena kaikille judokoille ja judon ystäville, kun vierailette ympäri Suomen, käykää morjestamassa tai vaikka kahvilla paikallisen judoseuran henkilöiden kanssa, se avartaa!

Kierros osoittaa myös, että muuallakin kuin kasvukeskuksissa on elämää ja myös judoelämää. Kannustetaan kaikki Suomen judoseuroja aktiiviseen toimintaan ja yhteistyöhön; se kannattaa ja hyödyttää meitä kaikkia.

Kirjoittaja

Esa Niemi