Senaattoriesittelyssä Jukka Sala

Jukka Sala valittiin syysliittokokouksessa Judoliiton hallitukseen ja hallituksen järjestäytymiskokouksessa hallintovaliokunnan puheenjohtajaksi sekä hallituksen varapuheenjohtajaksi.

 
28.1.2019

Jukalla ei ole omaa judotaustaa kilpailijana eikä ohjaajana. Hän on useaan kertaan aloittanut tekniikoiden opettelun sekä kuntojudotyyppisen harjoittelun – ja aina seuraavana syksynä uudestaan... Silti hän on ollut viimeiset 15 vuotta aktiivisesti mukana judotoiminnassa. Miten muiden harrastuksesta voi olla näin innoissaan?

Judon piiriin Jukan toivat omat lapset. Ensiksi Julius, nykyään Kuopiossa harjoitteleva lääketieteen ylioppilas ja 1.dan. sekä heti perään pikkuveli Matias, 1.dan. Matias panostaa tällä hetkellä vahvasti judoon, opiskellen samalla Mäkelänrinteen urheilulukiossa. Molempien harjoittelu ja kisaaminen ovat pitäneet Jukan tiiviisti Nummelan Judon dojolla sekä mukana kisa- ja leirimatkoilla. Mitä veljet edellä, sitä pikkusisko perässä. Anniinan into harjoitella ja kisata on vähintäänkin isoveljien luokkaa.

”Näen judon ensisijaisesti kilpaurheiluna, mutta myös erittäin hyvänä kasvattajana. Tyttöjen ja poikien reilu sekä täysin tasa-arvoinen yhdessä harrastaminen ei nykypäivänäkään ole kaikissa lajeissa aivan selvää. Onneksi judossa näyttää näin olevan. Tytöt, pojat ja jokainen urheilija toimivat omalla tavallaan. On äärimmäisen ilahduttavaa nähdä, miten kaikki toimivat näinkin vahvassa yksilölajissa kuitenkin yhdessä”, Jukka kertoo.

Jukka Sala (vasemmalla) nähdään usein kisapäällikön tehtävissä.

Judo on joukkuelaji

”Judo on yksilölaji, jota ei kuitenkaan voi harrastaa yksin. Kotisali on vain osa nuorenkin urheilijan viikko-ohjelmaa. Yhteisharjoitukset naapuriseurojen kanssa, alueelliset harjoitukset, seurojen ja liiton leirit, yhteiset oheisharjoitukset sekä kaikki muu judoyhteisön tarjoama toiminta muodostavat yhdessä pohjan judokan kehittymiselle.”

Jukka onkin pyrkinyt yhdessä muiden Nummelan Judon aktiivien kanssa löytämään yhteisiä harjoituksia naapuriseurojen kanssa ja näin mahdollistamaan laadukkaan toiminnan myös NuJu’n toiminta-alueella, eli Vihdissä ja Karkkilassa.

Ohjaajat sekä valmentajat ovat urheilijan ja seuran kehittymisen kannalta tärkein ja arvokkain voimavara. Koska Jukka ei ole kumpaakaan, on hän seuratyössä pyrkinyt parantamaan urheilijoiden, valmentajien ja ohjaajien toimintaympäristöä. Harjoittelupuitteet, resurssit, seurayhteistyö, paikalliset leirit, laadukas kilpailutoiminta ja monet muut asiat ovat olleet niitä, joihin Jukka on pystynyt vaikuttamaan.

Jukka on ollut vahvasti mukana palauttamassa kilpailuiden järjestämistä pienen tauon jälkeen taas Nummelaan. Vuosittainen Hiiden Shiai -kilpailu sekä lukuisat Startti Cupit, Samurai Cupit, aluemestaruuskilpailut, sekä kahdet nuorten SM-kilpailut ovat kasvattaneet Jukan osaamista kilpailupäällikkönä. Seuraava haaste onkin huhtikuussa Nummelassa järjestettävät Suomen mestaruuskilpailut sekä aikuisissa, joukkueissa että sovelletussa judossa. Kisapäivät ovat 13. ja 14. huhtikuuta.

Aktiivinen seuratoimija             

Onnistuneet kisa- ja leiritapahtumat sekä seurojen välinen yhteistyö olivat varmaan niitä tekijöitä, joiden avulla Jukkaa ruvettiin tuntemaan muutenkin kuin vain kolmen kilpailijan isänä. Jukan mottona on seuratyössä aina ollut: ”Jokainen tekee mitä osaa”. Nyt katsotaan, miten Jukan osaaminen saadaan koko judoyhteisön käyttöön    hänen aloitettuaan työnsä Judoliiton hallituksessa ja hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Ensimmäinen kokous on takana ja valiokuntatyö käynnistymässä. Judoliiton hyvin kehittyneen talouden seuraaminen sekä kilpailutoiminnan laadun kasvattaminen ja jäsenhankinnan tehostaminen ovat varmasti alueita, joissa Jukan panos tulee näkymään. Seurayhteistyötä koskaan unohtamatta!

Jukka on koulutukseltaan eMBA, mutta sydämeltään aina Lappeenrannan teekkari. Siviilissä Jukka toimii myyntijohtajana Altian teolliset liiketoiminnot -yksikössä. Hänellä on myös vahva tausta yrittäjänä sekä  esimiehenä erilaisissa myynti- ja palveluorganisaatioissa.      Ja loppuun se tärkein kysymys – mitä Jukka on harrastanut, jos ei kerran judoa?

”Musiikkia ja liikuntaa monipuolisesti. Pisimpään koripalloa, pelaajana ja myöhemmin mm. korisliigassa tuomarina”, Jukka vastaa.

Kirjoittaja

Pekka Lehdes