Terho Hukka In Memoriam

Kaikille suomalaisille judoaktiiveille tuttu, ja Itä-Suomen judoaktiiveille erittäin rakas seuraveteraani Terho Hukka, 4. dan, on poissa. Hän menehtyi yllättäen vanhan sairauden murtamana kotonaan Kiteellä. Hukka toimi Kiteen Kippon ry:n toimihenkilönä vuosikausia eri tehtävissä, kuten valmentajana ja puheenjohtajana. Nuorempana hän myös kilpaili. Lisäksi Hukka toimi tuomarina ja aluevalmentajana. Hän suoritti mustan vyön 16.8.1981, ja viimeiseksi jääneen 4. danin 9.12.2013. Ammatiltaan hän oli ensin maanviljelijä, ja myöhemmin yrittäjä.

 
4.3.2021

Judoliiton entinen koulutuspäällikkö Petteri Luukkainen muistelee Terhoa kertoen, että ottaen huomioon Kiteen pienen paikkakunnan, Terhon merkitys korostuu huippukilpailijoiden suurella lukumäärällä. Muun muassa Valtteri Vatanen, Heikki Pitkänen, Hannu ja Osmo Vasarainen, Kari Tuomennoro, Erno Vuorinen, Perttu Maksimainen, Laamasen veljekset - ja Terhon omat tyttäret ovat kasvaneet "Hukan tallista" koko Suomen judotietoisuuteen. Hän muistuttaa, että Terho oli Kipponin pääasiallinen kisailijoiden vetäjä ja puuhamies.

‒ Hyvät muistot on tuolta ajalta ja varmasti Terho teki monia asioita hyvin, kun niin pieneltä paikkakunnalta tuli niinkin paljon kilpailijoita, Luukkainen toteaa.

Luukkainen kertoo muuttaneensa Kiteeltä Tampereelle 1998, jonka jälkeen yhteyksiä ei enää niin pidetty. Mutta uran alkuvuosina 9‒15-vuotiaana Terhon merkitys oli Luukkaiselle suuri, kuten myös muille sen ajan Kipponin kilpaileville judokoille.

‒ Koko meidän perhe muistelee Terhoa lämmöllä ja ottaa osaa läheisten suruun. Itä-Suomen judo menetti tärkeän henkilön Terhon myötä.

Itse tutustuin Terhoon Itä-judon matkalla Petroskoihin 2014. Juttelimme monta kertaa pitkiä keskusteluja ‒ ja paljon myös judosta. Terhosta välittyi lämmin ystävällisyys, mutta samalla suuri tietämys niin judosta kuin sen opettamisestakin. Hän oli aidosti välittävä ihminen ja rakasti judoa.

Otamme osaa omaisteen suruun ja toivotamme Terholle kevyet mullat! Toivottavasti voimme kommentoida: Mate ‒ eikä Jame. Tavataan sitten siellä toisella puolen paremmilla tatameilla.
 

Kirjoittaja

Tatu Kosonen