Tero Partanen EJU:n kutsusta junioreiden EM-kisojen IT-tiimiin

Tero ”Partsi” Partanen on varmasti koko kilpailevan Suomen tuntema, energinen mies, jota on helppo lähestyä ja saada aikaan innostavia keskusteluja silloin, kun judoka ei ole itse hikoilemassa tietokoneiden, nettilähetysten tai ottelukaavioiden parissa. Kuva: EJU/Georgiana Casangiu

 
7.9.2021

Tero Partasen (Orimattilan Judoseura) osaaminen on huomattu myös kansainvälisissä judopiireissä, joissa mies on ollut jo useampana vuonna mukana Ejun kilpailuissa aina Tampereen Eurooppa cupeista lähtien, joita varten Partanen perehtyi EJU:n ja IJF:n kilpailujärjestelmiin. Partanen on ollut jo kymmenkunta vuotta seurojen tukihenkilö Hannu Jokisen kehittämän Judoshiai- järjestelmän käytössä. Partanen on valittu jo aiemmin Euroopan Judounionin (EJU) Computer Teamiin, jossa on yhteensä 11 henkilöä EJU:n jäsenliitoista ympäri Eurooppaa sekä muita IT-asiantuntijoita. Näet tiimin tästä linkistä

Alkavalla viikolla suomalaisväriä nähdään kilpailijoiden lisäksi junioreiden EM-kilpailuissa Luxemburgissa myös tatamin reunalla, jonne Partanen on kutsuttu vastaamaan alle 21-vuotiaiden EM-kilpailujen teknisestä toteutuksesta. Suomalainen on vakuuttanut kansainvälisen raadin osaamisellaan ja yhteistyötaidoillaan monikulttuurisessa tiimissä. Partasella on kyky sopeutua vaihtuviin tilanteisiin ja kestää paineen alla haastavissa, teknisissä tilanteissa toimintakyvyn lamaantumatta. Kun Terolta kysyy, miten tilanteet johtivat tähän hän vastaa:

”Romanian Judoliitto pyysi minua mukaan heinäkuussa alle 18-vuotiaiden (kadetit) Eurooppa-cupiin Bucharestiin. Jäin hoitamaan maahan myös alle 21-vuotiaiden (juniorit) Eurooppa-cupin, jotta vältyin koronakaranteeneilta kotimaassa. Kokonaisuudessaan matkalla vierähti kesällä kolme viikkoa. Tästä ei kulunut kauaa, kun sain kutsun EJU:n IT-komission johtaja Matthias Fischeriltä Luxemburin junioreiden Euroopan-mestaruuskilpailuihin.”

Odotuksia alkavan viikon EM-kisioihin Luxemburgissa?

Partanen toteaa, että joka kisa on kokonaisuus, johon tarvitaan kaikkien panos. Korona vaikuttaa siihen, että peruutuksia kilpailuihin tulee enemmän kuin ennen pandemiaa. Tilannetta helpottaa, että pandemiaan suhtaudutaan nyt joka sektorilla vakavasti. EJU-delegaatioon Luxemburgin EM-kisoissa kuuluu reilut 30 nimeä, joista osa heistä on Terolle vanhoja tuttuja, joiden näkemistä hän odottaa tauon jälkeen.

”Tunnen Luxemburgin kilpailutiimistä osan entuudestaan ja odotan tapaamista jo suu valmiina leveässä hymyssä. He ovat tekevä ja osaava organisaatio. Yhdessä olemme tiimi, jolla on yhteinen tavoite saada onnistuneet kilpailut järjestettyä. Maanosan arvokilpailuissa "hyvin tekemisen meininki" koskee kilpailijoita, valmentajia ja muita tukihenkilöitä, sillä ilman heitä ei ole judo-otteluita. Tietysti omalta puolelta kiitettävää onnistumista. Se on minulta odotettu asia ja siihen pyrin. ”Euroopanmes-taruuskisoihin kokoontuu aina kutsuttu ammattilaisporukka ja parikseni sain "ykköstekijän" IJF:n tiimistä eli Elisabetta Fratinin. On upeaa päästä näkemään heidän työskentelyään. Ja kyllähän se leventää hymyä entisestään, kun näkee listoilla oman maan kilpailijoita. Toivon heille onnistumisia ja hyvää virettä otteluihin”, toivottaa Tero.
Lisätietoa kilpailuista tästä  

Miten prosessi etenee ennen EM-kilpailuja, kilpailujen aikana ja sen jälkeen?

Partanen kertoo, että oma työ alkoi jo kutsun jälkeen, kun työpaikalla oli järjesteltävä vapaata kilpailuja varten ja sovittava työvuorojen vaihdosta työparin kanssa. Vasta tämän jälkeen pystyi vahvistamaan osallistumisen EM-kisojen IT-tiimiin. 

Valmistelut EM-kilpailuihin alkoivat jo Suomessa

EM-kilpailujen ilmoittautumisajan päättymisen jälkeen alkoivat jo sitä seuraavana päivänä järjestäjämaasta yhteyttä kulkukorttien saamiseksi. Partanen latasi Judobase-järjestelmästä kaikkien kilpailijamaiden urheilijoista kilpailija-tiedot ja pyysi alle 21-vuotiaiden ikäluokkavastaavalta EJU:n ajantasaisen ranking-listan. 
Tämän jälkeen hän latasi ottelijoiden valokuvat järjestelmään ja ne integroitiin Ranking-listan kanssa, jonka jälkeen kulkukortit saatiin valmiiksi tulostettavaan pdf-muotoon. Tämän lisäksi Tero loi extra-kortteja paikallisille, vapaaehtoistyöntekijöille, VIP-kortteja sekä kisojen muille osallistujille. Tämän jälkeen Partanen toimitti aineiston paikalliseen painotaloon Luxemburgiin normaalia tiukemmalla aikataululla.

”Tämän jälkeen alkaa muutosten ja poisjääntien käsittely. Tästä vastaa pääsääntöisesti IJF-tiimin Eli-sabetta Judobase-rekisteröintien puolella. Teen kuitenkin nämä muutokset myös itselleni, sillä meillä tulee olla yhteneväinen tietokanta urheilijoista ja valmentajista,” 

Ennen kisaa tehdään aikatauluarvio sen hetkisten ilmoittautujien perusteella. Lista lähetetään EJU:n Sport Directo-reille tueksi kisan suunnitteluun. Tero luettelee seuraavia toimenpiteitä, joita on johtamassa:

”EJU/IJF-kilpailussa on oma ohjelmistonsa ja luonnollisesti harjoittelen ohjelmiston käyttöä eri tilanteissa ennen kisaa, jotta olisin valmiina tulevaan. Viikkoon mahtuu 3 yksilökisapäivää ja neljäntenä päivänä otellaan Mixed Team -joukkuekilpailu. Varmistan etukäteen LOCin kanssa että heillä on etukäteen oikeat ohjelmistoversiot ja olen heille tukena kysymyksien ilmaantuessa. Kisojen aikana pidämme yhtä Livestreamauksen ja IJFn Livetulosten kanssa, jotta kaikki toimisi mutkattomasti.”

Miten asiat etenevät Luxemburgissa?

Kilpailukuplaan mentäessä tarvitaan etukäteen Suomesta kaksi negatiivista koronatestitulosta. Kun maahan saavutaan, tapahtumaan tulevat viedään suoraan hotellin koronatestauspaikalle. Testin jälkeen jokainen menee odottamaan omaan huoneeseensa tuloksia. Jos koronatestitulos negatiivinen, niin silloin pääsee suorittamaan akkreditointia. (Saadun tiedon mukaan Partanen on jo edennyt akkreditointiin.) Keskiviikkona suoritetaan urheilijoiden arvonta ja kasataan tekniikkaa hallilla. Torstaista lauantaihin otellaan yksilö-ottelut ja sunnuntaina on tuo joukkuekilpailu. Viikon väliin mahtuu kokouksia oman Computer Teamin kanssa (EJU/IJF), mutta paikallisen organisaation kanssa. Viimeisinä päivinä otetaan jälleen koronatestit lentoa ja kotiinpaluuta varten, joka on suunnitelman mukaan edessä maanantaina.

Miten EJU:n kilpailujärjestelyt eroavat vaikka SM-kisojen järjestelyistä Suomessa?

Partasen mukaan suurin konkreettisesti näkyvä ero näkyy Suomen ja EJU/IJFn välillä on paperin käyttö. Suomen systeemissä ei käytetä paperia juuri lainkaan, koska kaaviot, ottelujärjestys ja tulokset ovat kaikki sähköisessä muodossa. EJU/IJF - järjestelmässä kaikki on sähköisenä, mutta kaikki varmennetaan paperille. Esimerkkinä Partanen mainitsee, että listasta, jossa näkyy seuraavat ottelut tulostetaan jokaista ottelua kohden 5-10 kopiota. Listan saavat ottelualeen ”ovimies” eli englanniksi Entrance Control, kuuluttajat, pistetaulukäyttäjät, videotuomarointikäyt-täjät, päätuomarit, pukutarkastajat ja kilpailijoita otteluun saattavat jne. sekä markkinointivastaavat (sponsorinäkyvyys). Tero Partanen toteaakin: 

”Henkilöstöä tarvitaan siis merkittävästi enemmän kuin Suomen kisoissa. Euroopan Judounionin ja Kansainvälisen Judoliiton toiminnassa sponsoritoiminta suuressa roolissa, joka vaatii oman valvonnan mukaan. Käytännössä "Media-, Sport- ja Marketing- tiimit tekevät yhteistyötä tällä alueella. Muuten pääpiirteittäin kaikki on samaa: ilmoittautuminen, sarjaan varmistus, punnitus, alkuottelut, finaaliottelut, palkintojenjako.”

Mikä on viestisi suomalaisille judoseuroille, joita kilpailujen järjestäminen koronan varjossa mietityttää?

”Tuntuu siltä, että nykyhetki tekee järjestämisen ajoittain jopa mahdottomaksi. Näet kisan järjestämisen eteen paljon vaivaa ja lopulta matto vedetään pois jalkojen alta aivan viime metreillä esimerkiksi maakuntarajoituksella. Judokilpailuja tarvitaan, mutta järjestäminen ei saisi muodostua seuran kohtalokkaaksi viimeiseksi siirroksi. Jos lähdetään valmistelemaan kilpailua, tällä hetkellä pitää olla myös valmistautunut peruuntumiseen."

Ratkaisuksi pandemiatilanteen haasteisiin ja kisakokemusten saamiseksi Partanen ehdottaakin seuroille salikisojen järjestämistä. Näiden järjestämisen voisi aloittaa ihan oman seuran sisällä ja seuraavaksi kutsua ottelijoita mukaan myös naapuriseuroista. Kun naapuriseurasta saadaan mukaan ottelijoita, saadaan myös talkooväkeä innos-tumaan. ”Meillä on hyviä toimivia, esimerkkejä kahden-kolmen seuran yhteistyöstä, jossa saadaan mukaan tarvittava määrä ottelijoita, talkoolaisia ja osaamista. Tällä samalla periaatteella hoituvat myös isommatkin kisat”, muistuttaa Tero.

Miksi juuri sinut on valittu vastaamaan EM-kisojen järjestelyistä?

Haastattelun lopuksi on ihan pakko kysyä Tero Partaselta, että miksi arvelee häntä pyydetyn näin vastuulliseen ja vaativaan EJU:n tehtävään. Hän nostaa esiin kolme keskeistä asiaa: 
1.    diplomatian 
2.    Suomen poliittisesti ja uskonnollisesti neutraalin aseman
3.    henkilösuhteet EJU:n tiimissä ja oman roolinsa siinä. 

Näistä Partanen kertoo esimerkin: 
”Turkissa oli poliittisesti epävakaa tilanne ja minua kysyttiin kilpailun IT-tiimiin. Lupauduin tulemaan. Asiaa varmisteltiin pariin otteeseen järjestäjien toimesta viikkojen edetessä. Lopulta totesin, että tiedän poliittisen tilanteenne ja olen tulossa siitä huolimatta. Tämän jälkeen minulle lähetettiin lentoliput.”
Tero Partanen näkeekin judon erityisesti maailmanlaajuisena solidaarisuus- ja rauhanliikkeenä. Erilaiset ihmiset kokoontuvat tekemään intohimolla töitä lajin eteen eri rooleissa riippumatta siitä, ketä ovat, mistä tulevat ja mihin palaavat. 
”Tatamilla ja sen ympärillä kaikki keskittyvät muutamana päivänä vain judoon ja kilpailutilanteessa sen suoritusten tukemiseen – niin urheilijoiden, tuomareiden ja me IT-tiimissä teemme kaikkemme onnistuessamme.”

Omaa tietotaitoaan ja osaamistaan Tero Partanen on lupautunut jakamaan myös Suomen judoyhteisölle juuri perustetussa IT-komission johtoryhmässä. Hän toteaa hyödyntäneensä koronatauon oman toiminnan suunnittelulle ja menetelmien ja ohjelmistojen päivittämiseen. Tätä työtä hän on valmis jakamaan tarjoten judokansalle parempaa ja kokonaisvaltaisempaa palvelua ja löytää keinoja seura- ja järjestötyön helpottamiseksi.

Tero Partanen, EJU Computer Team, Finnish Judo Association +35844-5958658, tero.partanen@judoliitto.fi, tero.partanen@phnet.fi, teroshiai@yahoo.com, Skype:Teroshiai/Tero Partanen
 

Kirjoittaja

Taina Saha