Vuoden 2021 poliisi Teppo Rainio on judoka, joka edistää turvallista liikennekäyttäytymistä ja vie lapsensa tatamille

Teppo Rainio vieraili Pajulahdessa Suomen Judoliiton kouluttajakoulutuspäivillä 13.11. tapaamassa seurojen avaintoimijoita ja keskustelemassa hetken judokasvatustyöstä ja kertomassa kouluttajille omasta työstään ja judourastaan. Judolehti haastatteli mediastakin tuttua kasvoa kysymällä miehen työstä ja judon merkityksestä.

 
16.11.2021

Vuoden poliisina Rainio tapaa monenlaisia ihmisissä erilaisissa tilanteissa ja liikennepoliisina erityisesti tien päällä. Hän on toiminut liikennepoliisin tehtävissä vuodesta 2014 alkaen ja vuodesta 2017 Hämeen poliisissa moottoripyöräpoliisina. Työssään Rainion tavoitteena on ennaltaehkäistä vaaratilanteita, sekä selvittää myös jo syntyneitä ongelmia.

Miten mielestäsi ihmisten liikennekäyttäytyminen on muuttunut vuosien aikana?

- Liikenteessä on tapahtunut myönteistä kehitystä näiden vuosien aikana, jotka olen viettänyt poliisiauton ratin tai poliisimoottoripyörän ohjaustangon takana. Ajonopeudet ovat omien havaintojeni mukaan laskeneet, mutta vieläkin ajetaan pientä ylinopeutta. Enää ei ajeta niin yleisesti ”päiväsakko” -rajalla eli 20 km/h ylinopeudella. Toisaalta huomattavat ylinopeudet ovat yleistyneet, joskin onneksi ovat edelleen pieni osa kaikista ylinopeuksista. Tässä suhteessa on menty huonompaan suuntaan. Autokalusto on vuosien saatossa kehittynyt, ja useammalla ihan perhemallin autolla yltää jo 200 km/h nopeuksiin, vaikka tätä suorituskykyä ei tarvita liikenteessä. 

Onko sosiaalisella medialla vaikutusta liikennekäyttäytymiseen?

- Some vaikuttaa varmasti ja lähinnä nuoriin. Me kaikki olemme varmasti nähneet videoita, joissa vauhtia ja nopeusmittarin kohoavaa neulaa jaetaan sosiaalisessa mediassa. Taustalla lienee pyrkimys saada paljon katselukertoja sekä huomiota - ja sitä myöten suosiota. Hyväksytyksi tulemisen tarve on kaikilla, mutta tämä tapa, jolla sitä haetaan, on vaarallinen henkilöille itselleen ja muille liikkujille. - Kyllä me aikuisetkin syyllistymme virhearviointeihin. Meillä usein syynä on kiire tai turhautuminen. Tämä näkyy turhina ohituksina ja ohituksen yhteydessä jopa kovanakin ylinopeutena.


Kannat huolta erityisesti nuorista ja heidän lisääntyneestä pahoinvoinnistaan. Millaisiin lieveilmiöihin törmäät?

- Liikun työtehtävissä silmät avoinna eli osaltani puutun niihin epäkohtiin tai rikkomuksiin, joita kohtaan. Kun puhutaan nuorison suosimista välineistä, mopoista, on usein vastaantulevasta moposta heti silmillä nähtävissä, että siitä puuttuu tai siihen on lisätty säännösten vastaisia osia. Arvelen kyseessä olevan huomion- ja hyväksynnän hausta, jossa ”vakion” näköisellä mopolla pelätään erottuvan kaveriporukassa. - Usein myös vanhemmat ovat tietämättömiä mopon kunnosta, vaikka se mopo on varmasti kotipihalla nähtävissä. Toivoisin tietenkin, että vanhemmat seuraisivat hankitun mopon kuntoa. Jos kaupasta ostettu uusi ja laillinen mopo alkaa muuttumaan eri näköiseksi osien poistamisen myötä tai kovaääniseksi, niin tällöin mopolla ei saa enää tiellä ajaa. 

Miten aikuiset voivat tukea nuorten kasvua ja kehitystä? Mikä on mielestäsi judoseurojen mahdollisuus tässä?

- Judoseurat pystyvät osaltaan vaikuttamaan nuoren liikennekäyttäytymiseen pääasiassa tekemällä sitä arvokasta perustyötä, jossa nuori kohdataan. Tässä esimerkin voima on mahtava. Teoilla ja puheilla on merkitystä. Jos havaitaan, että nuori saapuu treeneihin hyvin lennokkaasti mopolla tai traktorimönkijällä, niin asiasta huomauttaminen varmasti on paikallaan. Sillä on varmasti vaikutusta, koska teitä kuunnellaan! Olkaa ylpeitä tästä!

Millainen on oma judourasi?

- Oman judourani aloitin, joskus 3. tai 4. luokalla Orimattilan judoseurassa. Nuoruusvuodet tuli treenattua ahkerastikin ja tästä tuloksena sininen vyö sekä hyviä ystäviä. Aikuistumisen myötä judo jäi pikkuhiljaa ”tauolle”. Armeija, opiskelut ja työt veivät miestä eri paikkakunnille. Judotreenit vaihtuivat punttitreeneiksi. Tällä saralla saavutin yhteistuloksen 590 kg (penkkipunnerrus, maastaveto, kyykky). Loukkaantumisten ja lasten myötä tämäkin on jäänyt nykyään vähemmälle, mutta ilokseni olen palannut taas tatamille. Molemmat lapseni ovat aloittaneet judoharrastuksen Orimattilan Judoseurassa. Nyt saan treenata heidän kanssaan ja nauttia yhteisistä hetkistä!

Miksi judo on mielestäsi hyvä harrastus lapsille ja nuorille? Mitä odotuksia sinulla on judokasvatustyöstä seuroissa?

- Näin lasten isänä haluan tukea lasteni fyysistä kehitystä. Judossa on hyviä monipuolisia mm. koordinaatiota kehittäviä harjoituksia. Myös liikunnan merkitys itsessään on tärkeää. Samalla saa kavereita ja ehkä kouluun siirtyminen on helpompaa, kun on valmiiksi tuttuja samassa tilanteessa. Myös judon arvomaailma on kohdallaan. Näiden judon arvojen sisäistäminen ja omaksi ottaminen antaa hyvät valmiudet aikuisuuteen. Nämä arvot toimivat myös hyvin liikenteessä. Erityisesti hyvät itsehillinnän taidot ovat korvaamattomia. Provosoituminen liikenteessäkään ei ole hyvä asia. (Katso judon arvot jutun lopusta.) Judoa voi harrastaa hyvin eri lähtökohdista ja laji on yksi tasa-arvoisimmista liikunta- ja urheilumuodoista. Lapset, nuoret, aikuiset harrastajat treenaavat jopa yhtä aikaa samalla tatamilla ja lajissa opitaan kunnioittamaan omaa ja toisten rajoja sekä noudattamaan eettisesti ja moraalisesti kestävää käytöstä. Aikanaan judo lähti leviämään maailmanlaajuisesti nimenomaan poliisien kautta.

Mitkä voisivat olla judon valttikortteja tulevaisuudessa?

- Tulevaisuus - sitä kukaan ei voi tietää. Ennustaa voi ja todennäköisyyksiä laskea, mutta valinnat, jotka tänään teet, ovat todennäköisesti merkityksellisiä joskus tulevaisuudessa. Näin kävi itselle Vuoden Poliisi -kunniamaininnan myötä. Kiitos kaikille ja hyvää talven odotusta! 


Judon arvot


 Rohkeus: Tee se, mikä on oikein.    Arvostaminen: Ilman arvostusta ei ole luottamusta.    Vaatimattomuus: Älä rehentele itsestäsi.    Vilpittömyys: Puhu totuudenmukaisesti.    Ystävyys: Tämä on puhtain ja vahvin ihmisen tunteista.    Kunnia: Seiso sanojesi takana.    Kohteliaisuus: Kunnioita   toisia.    Itsehillintä: Hallitse vihasi.

Vuoden poliisi valittiin nyt 46. kerran. Valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto sekä Poliisihallitus.

Lue lisää Teppo Rainion haastatteluja seuraavista linkeistä:
Poliisin verkkosivut
Ylen artikkeli
Iltalehti
Iltasanomat
Etelä-Suomen Sanomat
Hämeen Sanomat

Kirjoittaja

Taina Saha