Aikuisten Suomen mestaruudet ratkottiin Nummelassa

SM-kisat jouduttiin siirtämään keväästä syksyyn erään virustilanteen aiheuttamien rajoitusten takia. Rajoituksista päästiin ja päästiin myös kisaamaan kotimaassa. Nummela on kokenut kisajärjestäjä, eikä järjestelyt pettäneet tälläkään kertaa ja yleisöäkin oli ihan mukavasti paikalla. Kilpailijoita olisi vain saanut olla enemmän ja osallistujamäärä jäikin pieneksi, varsinkin osassa sarjoja. Laatu korvasi kuitenkin määrän muutamassa sarjassa ja katsojat saivat nauttia tiukoista taisteluista, kuten myös hienoista suorituksista.

 
29.10.2021

Naisten alle 57 kg sarjassa oli vain kolme ottelijaa ja mestaruus oli lopulta kahden kauppa. Maskun Pihla Matikainen kruunattiin lopulta mestariksi tässä sarjassa.

Alle 63 kg (5 kilpailijaa) kuningattareksi kruunattiin Kirkkonummen Alexandra Barton, joka ei antanut muille mahdollisuuksia. Tiukimmin hanttiin pisti Nummelan oma tyttö Jessika Hellgren, joka ainoana pystyi ottamaan täyden ajan Bartonia vastaan ja sijoittuikin hopealle tässä sarjassa.

Emilia Kanerva otteli taas omaa painoluokkaansa ylempänä eli -70 kg:ssa (5 kilpailijaa) eikä antanut muille mitään mahdollisuuksia. Tampereen Berggmanin loukattua polvensa jäi hänen ja Emilian matsi matsaamatta, joten arvoitukseksi jäi olisiko Anni pystynyt haastamaan Emiliaa.

Alle 78 kg sarjassa mestaruuden kävi kumartamassa Sara Kähärä. Naisten raskaassa sarjassa oli sentään kaksi ottelijaa ja mestaruudesta piti otella. Katri Raveala otti hienolla seoi-nagella voiton Tampereen Kymäläinen-Mäkelästä ja mestaruus Helsinkiin.

Miesten kevyimmässä eli -60 kg oli vain kolme ottelijaa ja “vanha” sotaratsu Otto Koponen otti mestaruuden ehkä vieläkin “vanhemman” sotaratsun Asser Kokkosen nenän edestä. Alle 66 kg:ssa oli jo seitsemän ottelijaa ja oteltiin tuplapooli. Luukas Saha otti mestaruuden vakuuttavin ottein, voittaen kaikki 5 matsiaan ipponilla. Orimattilan Thomas Rönkkö selvitti tiensä toisesta poolista finaaliin, mutta ei tällä kertaa pystynyt Luukaksen asemaa horjuttamaan. 

Alle 73 kg:ssa oli myös 7 kisaajaa ja tuplapooli. Finaaliin raivasivat tiensä odotetusti Roope Korhonen sekä Valtteri Olin. Ainoa, joka näitä kumpaakin pystyi haastamaan, oli pronssille sijoittunut Khirchla Khirchilashvili. Finaali tarjosi yleisölle vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tästä mestaruudesta taisteltiin todellakin kynsin ja hampain. Molemmat ottelivat aktiivisesti eikä varoituksia edes annettu kummallekaan. Ottelu eteni Golden scoreen ja katsomo antoi molemmille ansaitut aplodit mate tilanteiden aikana. Lopulta umpi väsyneet ottelijat saivat selvää toisistansa, kun Olinille aukesi sidonnan paikka ja pystyi väsyneenä pitämään vähintään yhtä väsyneen Roopen sidonnassa tarvittavan ajan. Huikea matsi molemmilta.

Alle 81 kg:ssa (7 kilpailijaa) nähtiin odotetusti finaalissa Nummelan oma poika Oskari Mäkinen ja Meido-Kanin Aku Laakkonen. Molemmat etenivät finaaliin ippon-voitoin, vaikka Nummelan Henri Määttä molempia finalisteja piinasikin parhaan kykynsä mukaan, ollen lopulta itse pronssilla. Vuosi sitten Laakkonen vei finaalin ja nyt oli Mäkisellä mahdollisuus yrittää revanssia ja ottaa ensimmäinen miesten mestaruus. Ottelu oli kahden taitavan kaverin tarkkaa matsaamista. Laakkosta rasitti jatkoajalle mentäessä kaksi varoitusta Mäkisen yhtä vastaan. Tämä muutti luonnollisesti matsin kulkua, koska virheisiin ei ollut varaa. Mäkinen sai voittoon tarvittavan waza-arin vastaliikkeellä, kun Laakkosen oma yritys jäi vajaaksi ja näin ollen kotiyleisö sai mitä halusi ja Mäkisestä mestari.

Alle 90 kg:ssa (4 kilpailijaa) viime vuoden mestari, Tikkurilan nuori Artur Kanevets sai todeta oman seuran Jaakko Allin edelleen kovaksi luuksi, vaikka on jokin aika sitten ilmoittanut kisaamisen lopettamisesta. No mestaruus meni joka tapauksessa Tikkurilaan ja Artur ehtii näitä mestaruuksia jahtaamaan vielä monta vuotta.

Alle 100 kg sarja oli yllättävän runsaslukuinen, kun siihen osallistui 7 urheilijaa ja vieläpä ns. nimekkäitä sellaisia. Meido-Kanin Petteri Sulander Tampereen Aatu Laamanen olivat samassa poolissa ja selvittivät tiensä finaaliin ja näin miehet kohtasivat uudelleen. Poolissa voiton otti Laamanen, mutta finaalissa Sulanderin tavaramerkki eli jalkapyyhkäisyt toivat tulosta waza-arin ja Sulanderille vihdoin se ensimmäinen miesten mestaruus, jota on jahdattu vuosia.

Raskaassa sarjassa eli + 100 kg oli 4 ottelijaa. Chikaran Sami Ponsi oli pitelemätön voittaen kaikki ipponilla ja sai nauttia mestaruudesta, kun sarjan kovin luu Martti Puumalainen joutui viime hetkellä perumaan osallistumisensa.

Summa summarum: Viihdyttävät ja hyvätasoiset kisat saatiin lopulta, vaikka osallistujia olikin vähän. Ensi keväänä on toivottavasti joka sarjaan tunkua.

Joukkuekisa oteltiin sunnuntaina ja siinä puhalsi nyt uudet tuulet. Uusi ottelusysteemi ja uusi pokaali mestarille tarjolla. Ensimmäistä kertaa ratkottiin joukkue SM mixed teaminä eli joukkueessa on puolet naisia ja puolet miehiä. Mestaruutta oli tullut jahtaamaan kolme joukkuetta eli viime vuoden naisten mestaruuden vienyt Tampereen judo, sekä viime vuoden miesten mestarit Meido-Kan sekä Turun judoseura. Joukkuekisasta kehkeytyi jälleen kerran kiihkeä tapahtuma, jossa huoltojoukot ja katsomo jakelivat kovaan ääneen niin pisteitä kuin varoituksiakin. Tämä on se yksi joukkuekisan suola myöskin eli kovaa meteliä puolin ja toisin.

Ottelut olivat tasaisia ja päädyttiin voittojen suhteen tasan ja sitten laskettiin suorituspisteitä ja tai arvottiin uusintaottelu, kuten kävi mestaruuden ratkaisevassa Tampereen ja Meido-Kanin välisessä ottelussa. Meido-Kan vei lopulta mestaruuden ja kiikutti ensimmäisen Mixed team -pokaalin Helsinkiin, Tampereen ollessa hopealla. Nyt vaan kaikki seurat kokoamaan omia joukkueitaan kasaan kevään SM-kisoihin ja saadaan tunnelma kattoon!

Esa Korkea-aho

 

Tulostiedot löytyvät tästä Judoliiton uutisartikkelista.

Kilpailun kuvatiedostot löytyvät täältä:

KUVALINKIT

Kuvalähde mainittava julkaisun yhteydessä muodossa: Judoliitto/kuvaajan nimi

Pääset nyt katsomaan aikuisten SM-kilpailujen kaikki valokuvat täältä kuvaajien mukaisista kansioista.

Risto Sahan (Judoliitto/Risto Saha) ottamiin valokuviin löytyy täältä:

Taina Sahan ottamat valokuvat näet täältä:

Nummelan Judon Jukka ja Matias Salan ottamat kuvat joukkuekilpailuista löydät täältä:

Vuoden 2021 vuoden Suomen-mestaruuskilpailujen mitalistit ovat seuraavat:

Tuloskaaviot löytyvät Judoshiai-järjestelmästä täältä:

 

Judon SM 2021 oli Nummelan Judolle iso ponnistus epävarmana aikana

Nummelan Judon puheenjohtaja Jukka Sala kirjoittamat tapahtumakuulumiset voit lukea alta seuran näkökulmasta.

Hienoa, että saimme järjestää SM-kilpailut. Kiva, että olit mukana luomassa tapahtumaa. Kiitos jokaiselle päivän onnistumiseen vaikuttaneelle, kiitos seuran talkoolaisille, kiitos tuomareille ja valvojalle. Erityiskiitos Tero Partaselle mutkattomasti ja ammattitaidolla hoidetusta tekniikasta ja Hannu Jokiselle loistavasti toimineesta videoyhteydestä.

Nummelan Judo järjesti toisen kerran aikuisten SM-kilpailut. Edellisellä kerralla oli mukana myös sovellettu judo, sekä miesten- että naisten joukkuekilpailu. Nyt uutena Mixed Teams -joukkuekilpailu.

Kilpailun suunnittelua ja toteutusta epävarmuuden keskellä

Kilpailun järjestäminen oli vaarassa aina viime viikoille asti, jonka takia järjestäjänä olimme vaatimattomia ohjelman ja sisustuksen ennakkojärjestelyiden suhteen. Aktiivista mainoskampanjaa emme myöskään tohtineet järjestää – mahdollisen peruutuksen tai yleisön poisjättämisen pelossa. Sama pelko vaikeutti myös sponsorihankintaa. Tilaisuus järjestettiin lopulta yleisölle avoimena, mutta pienin juhlallisuuksin – keskittyen oleelliseen, eli ottelemiseen ja tunnelman välittämiseen paikalla olijoille.

Lauantain kilpailupäivä sujui kommelluksitta. Päivän aluksi Judoliton puheenjohtaja Esa Niemi välitti Kansainvälisen Judoliiton palkinnon kansainvälisen tuomariuran lopettaneelle Kari Neuvoselle. Ottelut alkoivat ajallaan ja laadukasta videokuvaa lähti saman tien eetteriin. Ensiavussa pystyttiin antamaan paikanpäällä tarvittava hoito ja ohjaamaan edelleen jatkotutkimuksiin, kiitos ammattitaitoisille ensiapuhenkilöstölle. Tommi Valtonen juoksi kuuluttajanpöydän ja valmentajan tuolin väliä – onnistuen molemmissa. Ottelut oteltiin tuomareiden tarkassa valvonnassa ja uudet suomenmestarit saatiin palkittua. Kisajärjestäjänä koemme onnistuneemme tehtävässä, kun talkoolaiset jaksoivat, tuomarit hymyilivät vielä lähtiessään ja seurojen edustajat kiittelivät järjestelyistä.

Mixed Teams

Sunnuntain Mixed Teams -joukkuekilpailu oteltiin kolmen seuran voimin. Ottelut olivat jälleen kiihkeitä ja tunnelma kohosi korkealle tatamin ympärillä. Valitettavasti yleisöä ei näitä otteluita seuraamaan saapunut juuri ollenkaan. Kilpailuiden valvojan ja tuomarivastaavan kanssa kilpailupäällikkö joutui tulkitsemaan muutamia joukkuekilpailuun liittyvää sääntökohtaa. Joukkueiden kannalta harmillista, että tulkintoja joudutaan tekemään. Hankaluutena oli kilpailumääräyksiin aikoinaan (mies ja nais) joukkueille kirjoitetut säännöt, ja toisaalta nyt Mixed Teams, jolle on kansainväliset säännöt olemassa. Saatiin hyviä ja tärkeitä huomioita, jotka täytyy katsoa kuntoon ennen seuraavia kilpailuita.

SM-tapahtuma haastaa seuraa ja sen aktiiveja – ja palkitsee onnistumisista

Vaikka kilpailijoita olikin vähemmän kuin edellisen kerran Nummelassa järjestetyissä kilpailuissa 2019 ja yleisöäkin huomattavasti vähemmän, oli seuran puolesta hienoa olla mukana järjestämässä taas kisatapahtumaa. Taloudelliset odotukset seuran puolelta eivät täyttyneet. Iso osa tuloista joudutaan tilittämään Judoliitolle. Osa kuluista pysyy samana, oli kisaajia ja yleisöä mikä määrä tahansa. Tällaisia kuluja ovat mm. tatami- ja hallivuokra. Tällaisessa tapahtumassa tuomareiden määrän, laadun ja alueellisen edustuksen halutaan olevan korkea, joten kustannuksia myös syntyy. Mixed Teams oli paha taloudellinen pettymys, ei varsinaisia tuloja, mutta yhden päivän menot. Kisatapahtuman tuotteistaminen ja sponsoreiden hankkiminen oli tietenkin mahdollista ja täysin järjestävän seuran käyttämättä jättämä mahdollisuus.

Urheilullisesti Nummelan Judo onnistui. Oskari Mäkisen kulta ja Jessika Hellgrénin hopea olivat tärkeät saavutukset molemmille urheilijoille. Henri Määttä lähti vielä kokeilemaan palautumiskuntoaan ja otti pöydältä pronssin, aiempien mestaruuksiensa jatkoksi. Julius Sala uusi edellisvuoden pronssinsa. Sami Järvinen osallistui myös hienosti kilpailuihin. Kiitos myös seuran valmennukselle Tea Laakkonen ja Arttu Määttä.

Kiitos vielä kerran kaikille Nummelassa olleille ja kilpailuita verkon yli seuranneille. Tavataan taas kisoissa, Nummelassa?

Jukka Sala