Bratislavan EJU-cupissa tsemppaava jengi

Slovakian Bratislavassa 7.-8.9. järjestetyssä aikuisten Euroopan cupissa tatamille marssi Suomen 8-henkinen joukkue. Silmään pisti erityisesti joukkueen hyvä yhteishenki ja ajoittain mallikkaat suoritukset.

 
11.9.2019

Slovakian judoliiton puheenjohtaja Jan Krisanda säteili tyytyväisyyttään uudesta kisaennätyksestä osallistujamäärän suhteen. Mukana oli 384 kilpailijaa 34 maasta.

Lauantana oteltiin kevyimmät painoluokat. Suomelta oli mukana kuusi ottelijaa. Ihme kyllä matseja ei mennyt pahasti päällekkäin. Kaikille oli katsottu avausvastustajista pikku vinkit ja joukkue oli valmis taistelemaan.

Alle 52 kg

Alle 52 kg:ssa Marianne Kosonen sai vastaansa Slovenian Tropanin. Tiedossa oli, että käyttää harai-osoto yhdistelmäänsä. Marianne otteli taktisesti hyvin ja olipa pari käsilukon paikkaakin matossa. Hetken herpaannus ja Trojan pääsi kuin pääsikin tekemään bravuurinsa ja ippon. Trojan voitti poolinsa ja Marianne keräilyihin.

Tuomarimme Samuli Kipronen antoi vinkkiä, että valehyökkäyksiin puututaan tarkasti. Tämän suhteen linja kyllä heilahteli kisojen aikana tuomarista riippuen. Tämä asia tuli sitten pääosaan Marianne keräilyottelussa Puolan Janeczkoa vastaan. Marainne sai kaksi shidoa juuri valehyökkäyksestä ja yhden passivisuudesta, ja näin varoitustili täyttyi. Tässä matsissakin oli hyvä paikka juji-gatamelle, mutta tuomarin mate pelasti puolalaisen tällä kertaa.

Alle 57 kg

Alle 57 kg:ssa meiltä oli kaksi ottelijaa. Jessika Hellgren leippasi Italian Brienzan Koshi-gurumala waza-arin arvoisesti vain 6 sekuntia ennen täyttä aikaa. Toiseen matsiin vastaan tuli Itävallan Theodorakis (Ei se laulaja). Ottelu oli todella kovaa taistelua. Tilanteita tuli ja meni ja Jessika tuli monesta pahan näköisestä mattotilanteesta pois. Itävaltalaisen kova mattotyöskentely alkoi viemään hiljalleen mehuja. Ottelu eteni jatkoajalle ja itävaltalaisella oli jo 2 varoitustakin, mutta lopulta ajassa 7.43 Theodorakis onnistui kuristuksessaan ja eteni poolivoittoon ja lopulta hopealle. Loistava taistelu Jessikalta.

Keräilyssä vastaan tulikin tyttö todella kaukaa eli Uudesta-Seelannista. Kauaa ei kuitenkaan Bishop saanut matsista nauttia, kun Jessika heitti hänet harailla 13 sekunnissa. Toisessa keräilyssä vastaan tuli Hollannin Koorn, joka onnistui myös kuristamaan Jessikan, joten sijoitukseksi tuli yhdeksäs sarjassa, jossa oli 28 judokaa.

Pihla Matikainen oli toinen edustajamme tässä sarjassa. Avausvastustaja ei ollut paperilla helpoimmasta päästä (Tätähän ei Pihlalle kerrottu etukäteen). Vastaan tuli Saksan Amelie Stoll, jolla on vaikuttava meriittilista. 2017 U23 Euroopan mestari, Pronssia Tashkent GP, Tbilisi GP, Hague GP ja Budapestissa GP 7. Pihla ei kuvia kumarrellut vaan teki ottelusta todella tuskaisen Stollille.

Ottelu oli tasan loppuhetkiin asti, kun Stoll yritti ura-nageansa ja Pihla blokkasi loistavasti ja jatkoi ko-uchi-garilla ja ippon. Kova päänahka heti ekassa matsissa. Seuraavaksi vastan tuli Unkarin Kovacs, joka sai harailla 2 waza-aria Pihlasta. Unkarilainen poolin voittoon ja lopulta pronssille.

Keräilyihin päässeet, joutuivat odottelemaan pitkään ja se epävarmuus jatkosta syö kyllä latausta. Tunkkainen ja hikinen halli ei auta yhtään ja kun ulkona sataa, oli vähän vaikeaa käydä tuulettamassa ajatuksia. Tosin sama koski kaikkia kilpailijoita. Pihla keräsi kuitenkin itsensä Sveitsin Csataria vastaan. Csatari sai sasaella wazarin ja Pihla aloitti raivoisan takaa-ajon. Hän sai ajettua Csatarille jo 2 shidoa, mutta aika loppui. Csatari sijoittui lopulta pronssille ja Pihlan sijoitus myös 9.

Alle 60 kg

Alle 60 kg:ssa matolle marssi Otto Koponen, joka sai vastaansa Ranskan Belkhalan. Kaveri näytti ulkoisesti kyllä enemmän professorilta kuin judokalta. Kaveri voitti lopulta koko sarjan. Otto aloitti hyvin ja matsi näytti hyvältä. Oton sasae vei kaverin jo melkein selälleen, muttei pisteitä. Ottelun edetessä Otto teki uuden sasaen, nyt hieman huolimattomasti ja kaveri kippasi uchi-matansa ja ippon.

Otto joutui odottamaan omaa kohtaloaan todella kauan, mutta selvisi keräilyihin. Vastaan tuli Portugalin Masinho (Agadir GP 3.) Otto paketoi Masinhon ja lähetti hänet katsomoon. Toisessa keräilyssä vastaan tuli Saksan Klemm. Ottelu oli kovaa taistelua ja Oton kombinaatiot pistivät Klemmin puolustuskannalle. Edettiin Golden Scoreen ja Klemmillä 2 varoitusta jo taulussa. Nyt näytti hyvältä. Ajassa 5.57 Klemm teki kuitenkin Nezirit eli veti aiturilla Oton selälleen ja näin Oton matsit olivat ohi.

Alle 66 kg

Myös alle 66 kg:ssa Suomella oli 2 edustajaa. Elias Körkkö sai avauksessa vastaansa Sean Martellin. Elias rykäisi heti alussa seoi-nagella itselleen waza-arin johdon. Noin puolessa välissä matsia britti kuittasi uchi-matallaan waza-arin ja edettin Golden scoreen. Ajassa 6.04 Eliaksen upea kieppi puri jälleen ja Elias jatkoon.

Toisessa ottelussa vastaan tuli Ukrainan Moisei (Dubrovnik EJU cup 1.) Moisei veti heti alussa hidari uchi-matallaan waza-arin Eliaksesta. Vähän ajan kuluttua Moisei vei ottelualueen ulkopuolella Eliasta lonkalla, mutta mate oli jo sanottu ja näytetty. Asiaa tarkasteltiin videolta ja tuomio oli ippon. Vaikka olisi kuinka sinivalkoiset lasit päässä, sanon edelleen, että se tuli maten jälkeen. Moisei ei voittanut poolia eikä Elias selvinnyt keräilyihin.

Luukas Saha oli samassa sarjassa vakuuttavalla päällä. Luukas otteli muuten koko päivän todella älykkäästi ja kasetti kesti tiukassakin paikassa. Ensin tuli vastaan isäntämaan Slovakian Kovac. Luukas otti waza-arin ja perään tiukan paketin ja ippon. Toinen matsi ei ollut sekään kimurampi juttu, vaikka vastaan tuli britti Kimura. Upella okuri-ashi-barailla waza-ari ja sitten o-uchi-garilla ippon. Ashi-wazat oli siis kunnossa.

Kolmannessa matsissa Puolan Litwin sai tuta Sahan tiukan sidonnan niin, että taputti pian. Hyvä, että sidontakello ehti edes päälle. Neljännessä matsissa ratkottiin poolivoitto. Vastaan tuli Ukrainan Hasanagev. Ukrainalainen otteli juuri tähän itä-euroopalaiseen “Monkey-style” tyyliin eli syvää kahvaa ja linkku asennossa. Kaveri sai kaksi waza-aria Sahasta, toisen rullista ja toisen aiturista ja eteni lopulta hopealle. Ensimmäinen keräily oli Unkarin Szatmaria vastaan. Unkarilainen sai ensin uchi-matalla waza-arin, mutta Luke kuittasi perään upean seoi-nagen ja tuloksena ippon. Toinen keräilymatsi oli jo pääsystä pronssimatsiin. Vastaan tuli Ranskan Sadroleslami. Luukas vei ranskiksen “portsarilla” ipponin arvoisesti, ja voi sitä hyvän olon tunnetta, kun näki vielä voiton lisäksi ranskalaisen purkautumisen ja turhautumisen heiton jälkeen.

Pronssimatsiin tuli vastaan Saksan Adam (Györ U23 EM 5. ja Saksan mestari). Matsi oli tiukka, mutta Luukas piti hermot kurissa ja jaksoi tehdä omaa työtä. Ottelu eteni jatkoajalle ja ajassa 4.43 Luukas rankaisi saksalaista yoko-otoshilla. Uudet säännöt antavat tilaisuuden heittää, jos matosta nousee niin, että molemmat kädet ovat irti matosta. Aivan loistava päivä Luukaksella. Pronssimitali maistui äijälle itselleenkin todella hyvälle.

Alle 81 kg

Sunnuntaina meiltä oli 2 ottelijaa jäljellä. Aku Laakkonen otteli -81 kg:ssa, jossa oli 40 judokaa. Akun osallistuminen kisaan oli epävarmaa, kun Akun sormi sai osumaa jo ennen HJC:tä ja sormi oli lastassa pitkään. Nyt se ei enää matsaamista haitannut, mutta kun ei lajia päässyt treenaamaan riittävästi niin se voi vaikuttaa henkisesti.

Vaikka tänne ei arpajaisiin tultukaan niin arpakaan ei ollut paras mahdollinen. Aku sai vastaansa todella kokeneen Tsekin Ivan Petrin, jolla on pitkä kokemus ja meriittejäkin. Tiedossa oli, että hämää uchi-matalla ja jatkaa sumi-gaeshiin. Tämä pelkkä tieto ei auttanut, kun kaveri teki tuon tempun kaksi kertaa Akulle ja voitto tsekille. Petr jatkoi samalla tekniikalla myös seuraavissa matseissa ja eteni poolivoittomatsiin. Turnauskestävyys ei vissiin riittänyt enää ja Petr hävisi meidän kannaltamme tärkeän ottelun. Näin Akun matsit jäivät tällä kertaa yhteen tappioon. Ei onneksi tapahdu usein.

Viikonlopun toinen mitalisti oli Marrti “Marde” Puumalainen. Marde otti myös todella älykkäät matsit ja pysyi suunnitelmassa koko ajan. Avausottelussa vastaan tuli Kazakstanin Abdigani. Kazakki ei kauaa viihtynyt matolla Marden kanssa. Ippon-seoi-nage pamahti Marden toimesta 7 sekunnin kohdalla. Toiseen matsiin vastaan tuli kokenut Tsekki Horak, jolla on vaikuttava meriittilista (mm. Ulanbator GP 1., Rijeka GP 3., Abu Dhabi GP 3. ja European Open Minsk 3.) Marde ei näistä paineita ottanut (jos tiesikään) vaan painosti Horakia koko ajan ja piti ohjat käsissä. Tsekille alkoi tippua varoituksia, mutta Marde päätti matsin judollisesti ja junttasi hienon ura-nagen ja tuloksena ippon.

Semifinaalissa vastaan tuli Ukrainan Macutadze (EJU cup Dubrovnik 2. ja EJU cup Orenburg 2.) Taktiikkana oli pitää hyvä liike eikä antaa kaverille otteita, joka varmasti ärsyttäisi häntä. Näin tapahtuikin Marde teki yrityksiä ja ukrainalainen levitteli koko ajan käsiään yrittäen kalastella shidoja Mardelle valehyökkäksistä. Mardella oli pari kertaa äijä todella hyvin jo selässä, mutta voimat eivät riittäneet viemään loppuun äijän massamäärää. Lopulta ukrainalainen pääsi kuin yllättäen kääntämään Marden matossa sidontaan, joka piti ja Marde pronssimatsiin.

Se on ihan varmaa, että ensi kerralla osat ovat toisinpäin. Pronssiottelussa vastaan tuli Tsekin Hlavacek (Eurooppa open 3. Bratislava). Tässäkin ottelussa oli vain pysyttävä suunnitelmassa ja näin Marde tekikin. Ensin Sodella waza-ari ja päälle vielä Ippon-seoi-nage ja homma oli taputeltu. Upeasti pronssia Martin kaulaan ja viikonloppu sai hyvän päätöksen ja jatkon.

Kokonaisuutena täytyy sanoa, että suomalaiset ottelivat hyvin. Kukaan ei huonomaalleen hävinnyt. Joukkuehenki oli käsin kosketeltavissa ja kaikki tsemppasivat. Hienoja matsivoittoja ja taisteluita. Suomen joukkue sai 26 matsia ja 14 otteluvoittoa.

Toivotaan, että tämän joukkueen tsemppihenki jatkuu myös U21 EM-jengillä Vantaalla.

Kirjoittaja

Esa Korkia-aho