Chikara putsasi palkintopöydän nuorten SM-kisoissa

Helsinkiläinen Chikara nousi Iisalmessa käytyjen alle 18-vuotiaiden ja alle 21-vuotiaiden SM-kisojen mitalitilaston kärkipaikalle.

 
13.2.2019

Perinteikäs ja menestynyt seura tekee vahvaa paluuta kilpajudon kotimaiseen kärkeen nuorten sarjoissa. Iisalmesta saldona oli kuusi mestaruutta, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Kisojen suurin joukkuekin, 11 urheilijaa, tuli Chikarasta.

Judolehti kävi kysymässä seuran nuorten valmentaja Jarmo Hukkaselta, mitä Chikarassa oikein tapahtuu, kun nuorten menestys on noussut kansalliseen kärkeen.

”Meillä harjoitellaan paljon. Ja tätä on jatkunut jo useamman vuoden. Tämä on aika pitkä jatkumo, jossa vuosi vuodelta asioita tehdään paremmin ja enemmän. Valmentajana olin itsekin hoksannut uusia asioita matkan varrella”, Jarmo Hukkanen kertoo.

”Skouttaan jatkuvasti muiden valmentajien tekemisiä sekä judossa että muissakin lajeissa. Yritän oppia niistä ja tuoda uusia juttuja harjoitteluun. Valmentajalla pitää aina olla oma linja, mutta muilta voi oppia. Olen aina myös tykännyt suunnitella asioita.”

Hukkasen valmennusfilosofiaan kuuluu, että nuorilla pitää olla harjoituksissa kivaa. Silloin he eivät edes huomaa, kuinka kovaa ja paljon he harjoittelevat.

”Kun näistä valmennushommista ei saa palkkaa, niin minun palkkani on iloiset ja urheilusta nauttivat nuoret”, Hukkanen muotoilee.

Chikarassa harjoitellaan monipuolisesti 

Harjoitteluohjelmassa on pallopelejä, uintia, juoksua, crossfitia ja paljon muuta. Hukkanen on itse mukana näissä kaikissa harjoituksissa.

”Oma tukkimiehen kirjanpitoni kertoo, että meidän nuoremme pääsevät sellaiseen kolmeen sataan harjoituskertaan vuodessa. Siihen päälle moni tekee omatoimista harjoittelua ja myös maajoukkueohjelmaa. Haluan kasvattaa nuorista urheilijoita ja saada heidät ymmärtämään, mitä urheilijana oleminen vaatii.”

Valmentajana Hukkanen sanoo haluavansa olla vuorovaikutuksessa muiden valmentajien kanssa, koska avoin vuorovaikutus kehittää kaikkia. Chikaran valmennuksessa ei ole mitään salaisuuksia, eikä pitäisi Hukkasen mukaan olla kenenkään muunkaan, jos halutaan kehittyä.

Yksi ahkera valmentaja ei kuitenkaan yksin pysty kaikkea tekemään. Chikara on viime vuosina saanut koottua riveistään hyvän taustatuen valmennukselle.

”Totta kai meillä seuran sisällä tuetaan urheilijoita monella tapaa. Puheenjohtaja Jarmo Raveala on usein matkojen järjestelyissä mukana. Salosen Juha sparraa minua. Sauli Savukoski, Jukka Putaala, Sofia Lehtonen ja Teemu Polo antavat valmennustukea. Monet seuran ei kilpailevat jäsenet toimivat sparrareina. Ja “äiti tatamin laidalta” Tanja Kujanhaara tiedottaa ja toimii matkanjärjestäjänä”, Hukkanen tiivistää Chikaran tämän hetken tilanteen.

Judon nuorten SM-kisojen tulospalveluun pääset klikkaamalla linkkiä: https://www.judoliitto.fi/tulosporssi/

 

Kirjoittaja

Pekka Lehdes