EM Kilpailut 2020 - Martti Puumalaiselle yksi otteluvoitto. Venäjä ja Ranska dominoivat finaaleita.

Ranskan naiset saalistivat vielä kaksi mestaruutta nostaen mitalisaldonsa viiteen. Venäjällä neljän mitalin päivä.

 
19.11.2020

EM-kilpailut 2020  - Päivä 3 - 21.11.2020

Miehet Yli 100kg

Ennakkolupauksista huolimatta Teddy Rineriä ei nähty tänäkään vuonna EM-kilpailuissa. Sen sijaan Suomen edustaja Martti ‘Sonni’ Puumalainen oli mukana aikuisten karkeloissa ensi kertaa. Viimeisen vuoden aikana Martti on ammattimaistanut elämäänsä huippu-urheilun vaatimuksia vastaavaksi ja onkin työskennellyt muun muassa ravintoasioiden parissa. Ensimmäisessä ottelussa näkyivät molemmat urheilullisuus ja judotaito, kun suomalainen vei Slovenian Enej Marinicia kuin kuuluisaa litran mittaa. Ensin polvi-ipponseoinage wazarilla ja sen jälkeen sodetsurikomigoshi ipponilla ratkaisivat ottelun jo reilussa minuutissa.

Toiseen otteluun vastus koveni huomattavasti, kun vastaan asteli viime vuoden EM-hopeamies ja kaksinkertainen Grand Slam voittaja, Venäjän Inal Tasoev. Ottelu alkoi hyvin Martin hyökätessä rohkeasti seoinageilla molemmin puolin. Tasoevin jalat osoittautuivat kuitenkin liian näppäriksi, kun venäläinen pääsi kopauttamaan Martin nurin sasaella ja jatkamaan sidontaan ipponin arvoisesti. Myös Tasoevin seuraava vastustaja, Itävallan Stephan Hegyi, sai kokea venäläisen näppärät jalat. Tasoev hämäsi hieman eteen ja pyyhkäisi itävaltalaisen sitten selälleen yhdellä päivän upeimmista heitoista. Näin Tasoev semifinaaliin.

Guram Tushishvili muistetaan miehenä, josta piti tulla Teddy Rinerin pysäyttäjä. Vielä sitä ei ole tapahtunut, mutta maailman- ja euroopanmestari georgialainen silti on. Prahassa ensimmäinen ottelu sujui Tushishvililtä helposti. Kaksi lonkkaheittoa Romanian Kunszaboa vastaan takasi paikan seuraavalla kierroksella. Poolifinaalissa Hollannin Jur Spijkers onnistui jopa heittämään Tushishviliä wazarilla, mutta lopulta georgialainen korjasi omansa pois väkivaltaisella käsilukolla ja eteni semifinaaliin Tasoevia vastaan.

Alle 100kg:n maailmanmestari ja olympiavoittaja Lukas Krpalek olisi ollut kotiyleisön suosikki, jos yleisöä olisi päästetty paikalle. Yleisön puute ei kuitenkaan vasta Koronasta toipunutta Krpalekia haitannut ja toimitsijatkin saivat hurrattavaa, kun tsekkiläinen päätti ensimmäisen ottelunsa Saksan Johannes Freytä vastaan hieman harvemmin nähdyllä udegatame käsilukolla.

Unkarin Richard Sipocz on nouseva tähti yli 100 kg:n sarjassa. Vasta 19-vuotias unkarilainen oli ottanut jo kaksi Euroopanmestaruutta tässä kuussa, mutta aikuisissa testi kovenisi vielä huomattavasti, vaikka musta vyö olikin saatu jo suoritettua kisojen välissä. Venäjän Tamerlan Bashaevia eivät vyöarvot kuitenkaan kiinnostaneet, vaan itsekin nuori venäläinen tipautti Sipoczin moroteseoinagella wazarin arvoisesti ja eteni seuraavalle kierrokselle.

Bashaevin polku ei Sipoczin jälkeen ainakaan helpottunut, sillä vastaan asettui vuoden 2018 aikuisten MM-hopeamitalisti, Azerbaidzanin Ushangi Kokauri. Tällä kertaa nuoruus peittosi kuitenkin kokemuksen, vaikka Kokauri aloittikin ottelun komealla vastaheitto wazarilla. Sen jälkeen Bashaev kuitenkin kiihdytti tahtia ja heitti azeria ensin kouchilla ja sen jälkeen moroteseoinagella. Näin nuori venäläinen eteni poolifinaaliin Krpalekia vastaan.

Poolifinaalissa Bashaev ei kuvia kumarrellut. Ensin ipponseoinage wazari ja sen jälkeen toinen niin sanotulla palomiehen pyörällä. Näin ollen hallitseva maailmanmestari Krpalek keräilyyn ja Bashaev vakuuttavasti semifinaaliin.

Moni muistaa Ori Sassonin siitä, että hän oli Riossa lähellä tehdä historiaa tiputtautuessaan Teddy Rinerin jalkojen väliin sodella, mutta veto ei aivan riittänyt. Toiset muistavat Sassonin siitä, että hän on käynyt Orimattilassa opettamassa kyseistä sodea. Nyt Sassonin ja soden voi muistaa myös vuoden 2020 EM-kilpailuiden toiselta kierrokselta, jossa Puolan Sarnacki kaatui komeasti ipponilla. Poolifinaalissa Sasson kohtasi Georgian Levani Matiashvilin, joka oli pysäyttänyt Hollannin vahvan Roy Meyrin varoitusten avulla. Varoitukset nousivat ratkaisevaan osaan myös Sassonin ja Matiashvilin välillä. Israelilainen pyrki hyökkäämään aktiivisesti, mutta vahva georgialainen tappoi yritykset lähtökuoppiinsa. Lopulta pitkän jatkoajan jälkeen Matiashvili eteni semifinaaliin 3-2 varoituksin. Näin yli 100 kilon sarjassa molemmat semifinaalit olisivat Venäjän ja Georgian välienselvittelyä.

Ensimmäisessä semifinaalissa Bashaev oli hurja. Ensin pystymoroteseoinage, jota allekirjoittanut ei muista koskaan nähneensä yli 100kg:n sarjassa, ja sen jälkeen ipponseoinage toiselle puolelle wazarin arvoisesti lähettivät Bashaevin finaaliin.

Toinen semifinaali oli paljon tasaisempi. Eri puolille ottelevat Tushishvili ja Tasoev yrittivät molemmat rohkeasti, mutta lopulta venäläinen oli jälleen parempi. Tushishvili vaihtoi otetta alta päälle ja Tasoev iski samanaikaisesti ogoshilla. Heitosta annettiin ensin wazari, mutta lopulta se korjattiin ipponiksi. Näin kisoissa nähtäisiin jo toinen miesten Venäjä vs Venäjä finaali, nyt vain toisessa päässä painoluokka-asteikkoa.

Finaali oli alkuun hyvin puuduttavaa ja molemmat miehet vain seisoskelivat paikallaan. Ensimmäisten varoitusten jälkeen nähtiin sentään muutama hyökkäys. Jatkoajalla ottelu alkoi herätä henkiin, kun Bashaev otti Tasoevin lähes sidontaan. Lopulta se todellakin oli Bashaev, joka ottelun ratkaisi. Minuutin jatkoajan jälkeen komea moroteseoinage puri vasemmalle puolelle ipponin arvoisesti.

Pronssia ottivat Matiashvili ja Tushishvili, joten sarja oli todellakin Georgian ja Venäjän hallinnassa.

Miehet Alle 100kg

Jorge Fonseca on voittanut niin syövän, kuin maailmanmestaruudenkin. EM-kilpailuiden ensimmäisessä ottelussa Fonseca kohtasi etelänaapurimme Viron Grisha Minaskinin. Kolmen minuutin väännön jälkeen Fonseca tiputti tavaramerkkinsä, moroteseoinagen ja eteni seuraavalle kierrokselle. Toisessa ottelussa Kroatian Marko Kumric koki Minaskinin kohtalan, tällä kertaa heittona vain oli sode.

Poolifinaalissa Fonseca kohtasi Azerbaidzanin Zelym Kotsoievin, joka oli päättänyt aiemman ottelunsa kauniilla uchimata ipponilla vain 30 sekunnissa. Uchimata meinasi koitua myös Fonsecan kohtaloksi, mutta isoksi mieheksi yllättävän ketterä portugalilainen pyörähti ensimmäisestä yrityksestä voltilla mahalleen. Seuraavan uchimatan Kotsoiev teki kuitenkin matalalta, eikä Fonseca voinut pyörähtää. Tuloksena wazari. Fonsecaa ei tunneta kestävyydestään ja kun piste olisi tullut, ei hallitseva maailmanmestari enää saanut kiriä aikaiseksi. Näin azeri semifinaaliin.

Kovia otteluita nähtiin heti ensimmäisellä kierroksella. Viime vuoden MM-hopeamitalisti Niyaz Ilyasov kohtasi alle 90kg:n sarjan euroopanmestarin, Alexander Kukoljin. Kukolj on pakotettu vaihtamaan sarjaa ylemmäs, sillä serbialla on euroopanmestarin lisäksi myös maailmanmestari alle 90kg:n sarjassa. Pitkä serbi näytti kuitenkin hyvälle myös “satkussa”. Terävä sumigaeshi wazari riitti aiheuttamaan päivän ensimmäisen kovan yllätyksen, kun Kukolj lähetti Ilyasovin pakkaamaan.

Seuraavassa ottelussa Kulkolj kohtasi Turkin nuoren Mert Sismanlarin, joka oli päättänyt ensimmäisen ottelunsa ouchigarilla näytöstyyliin alle minuutissa. Äärimmäisessä hidariasennossa otteleva turkkilainen aiheutti Kukoljille ongelmia ja heitti tämän lopulta sotomakikomilla. Näin myös Kukolj suihkuun.

Vaikka Ilyasov on MM-kakkonen, pitää moni venäläisistä kovempana karhumaista Arman Adamiania. Ensimmäisessä ottelussa Adamian paketoikin vakuuttavasti Hollannin Simeon Catherinan. Seuraavassa ottelussa Adamian murskasi Sveitsin Otto Imalan osotogarilla vain 25 sekunnissa. Venäjän karhu oli liekeissä.

Poolifinaali Adamianin ja Sismanlarin välillä oli hauskaa katseltavaa. Sismanlarin lempitekniikoita ovat kouchigari ja uchimata ristikahvasta, Adamianin lempitekniikka on nosto kun toisella on ristikahva. Ottelu etenikin nostotilanteiden vauhdittamana pari minuuttia jatkoajalle. Lopulta nostotilanteesta löytyi myös ottelun ratkaisu, kun Adamian kampesi Sismanlarin väkisin selälleen wazarin arvoisesti.

Semifinaalissa Adamian kohtasi Kotsoievin, joka oli tiputtanut maailmanmestari Fonsecan. Kotsoiev aloitti semifinaalin myös hyvin ja heitti Adamiania sumigaeshilla wazarin arvoisesti. Venäläinen kuitenkin vastasi hetkeä myöhemmin taakseviennillä ja tasoitti pelin. Viimeisellä minuutilla taaksepäin koukku toimi taas ja näin Adamian eteni finaaliin.

Toisella puolella kaaviota tapahtui kummia. Bulgarian Boris Georgiev otti ensimmäiset European Cup mitalinsa vasta viime vuonna. Tänä vuonna mies olisi kuitenkin EM-mitaliotteluissa, kuin hyvin kyseenalainen tomoenage wazari riitti voittoon Ranskan Alexander Iddiriä vastaan. Poolifinaalissa lento ei kuitenkaan enää kantanut, kun Israelin Peter Paltchick nappasi bulgarialaisen pitävään jujigatameen alle minuutissa ja eteni semifinaaliin.

Moni varmasti tietää tunteen, kun tuntuu, että arvonnassa kävi uskomaton tuuri. Kreikan Giorgios Malliaropoulos ei kuitenkaan lauantaina varmasti ajatellut näin, kun vastaan astui Georgian judolegenda Varlam Liparteliani. ‘Lipo’ hoitikin kreikkalaisen nopeasti kotimatkalle ensin uchimatalla ja sitten sidonnalla. Sama meno jatkui myös Saksan vuoden 2015 MM-hopeamitalistia, Karl-Richard Freytä vastaan. Georgialainen käytti harvemmin nähtyä pysty ipponseoinageaan ja eteni komeasti poolifinaaliin.

Olympiahopeamitalisti Elmar ‘King’ Gasimov on joskus kansainvälisen judoliiton Instagramissa Batman, joskus tatamilla kaikkien kauhu, ja joskus mies ei vain jaksa otella. Ensimmäisessä ottelussa nähtiin jotain ensimmäisen ja toisen vaihtoehdon väliltä, kun Gasimov rullasi Itävallan Aron Faran haraigoshin helpon oloisesti. Toisessa ottelussa nähtiin selkeästi Batman. Gasimov oli jo tappiolla Valko-Venäjän Daniel Muketea vastaan, kunnes työkaluvyöstä löytyi niin erikoinen vääntö, että ippon tuli tauluun, mutta Mukete ei myöskään lähtenyt matolta omin jaloin pois. Mutta pystyisikö itsenimetty King Gasimov pysäyttämään hurjassa vireessä olevan Lipon?

Azeri aloitti poolifinaalin aktiivisesti, mutta neljän minuutin lähestyessä, alkoi tuttu ongelma tulla vastaan. Ongelman nimi on kestävyys ja sen puute tarkoittaa Gasimovilla sitä, että ottelu alkaa mennä aikamoiseksi roikkumiseksi. Yllättävän pitkään Gasimov kuitenkin kesti, sillä kolmas varoitus annettiin vasta kolmen minuutin jatkoajan jälkeen. Tämä kuitenkin tarkoitti sitä, että Liparteliani eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Liparteliani oli lähellä heittää Paltchikia jo 2 sekunnissa. Isarelilainen kuitenkin väisti heiton päällään ja videotarkistuksen jälkeen pisteitä ei annettu. Lopulta ottelun ratkaisu nähtiin vasta 7 sekuntia ennen loppua, kun Paltchikin sumigaeshi onnistui wazarin arvoisesti. Vaikka israelilainen on vahva, oli finaaliin eteneminen silti aika paukku.

Adamianin ja Paltchikin finaalissa venäläinen oli selkeä ennakkosuosikki, mutta israelilainen oli toki jo tiputtanut Lipartelianin taistelemaan pronssista. Ottelu alkoi Adamianin kontrollissa ja venäläinen olikin lähellä tehdä pisteet niin matossa kuin pystyssäkin. Ottelun puolessa välissä nähtiin hyvä nostotilanne, jossa Paltchikin melkein onnistui passata Adamianin nosto pisteiden arvoisesti. Tästä eteenpäin israelilainen alkoi päästä otteluun mukaan ja hyökkäsikin vaarallisesti sodella. Lopulta Paltchik onnistui kuin onnistuikin pilaamaan venäläisten juhlat. Puolittainen lonkkavääntö oli tarpeeksi viemään Adaminianin kyljelleen ja näin Paltchik seurasi legendaarisen Ariel Zeevin jalanjäljissä israelilaisena alle 100kg:n euroopanmestarina.

Pronssia ottivat hallitseva maailmanmestari Fonseca, sekä Azerbaidzanin Kotsoiev.

 

Naiset Alle 78kg

Ranskan naiset olivat voittaneet alle 48, alle 63, ja alle 70 kilon sarjat. Hallitsevan maailmanmestarin, Madeleine Malongan odotettiin varmasti jatkavan samalla linjalla alle 78kg:n sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa Belgian Sofia Berger kukistuikin helposti varoitusten turvin. Seuraavassa ottelussa Puolan Pacut kaatui tehokkaalla uchimatan ja ouchigarin sekoituksella, jota vahva ranskalainen käytti kahteen otteeseen.

Kosovon naiset ovat tuottaneet pajon hyviä ottelijoita, mutta harvemmin painavempiin painoluokkiin. Loriana Kuka on kuitenkin poikkeus tähän. Ensimmäisessä ottelussaan kosovolainen kukisti Portugalin Ramirezin varmasti varoituksilla. Toisessa ottelussa ei varoituksia tarvittu, kun Kuka heitti Venäjän Babintsevan ensin ouchigarilla ja nappasi tiukan jujigatamen perään. Päivän esitysten perusteella kosovolainen voisi hyvinkin haastaa Malongaa semifinaalissa.

Semifinaali olikin tiukkaa taistelua lähes kolme minuuttia, kun molemmat naiset hakivat dominoivaa kahvaotetta. Minuutti ennen loppua Kuka tyytyi kuitenkin selkäotteeseen. Tätä ei voi hallitsevan maailmanmesarin kanssa tehdä. Malonga rankaisi saman tien uchimatalla ja eteni komeasti ippon voitolla finaaliin.

Sarjan yllätyksestä vastasi Italian Giorgia Stangherlin, joka kukisti Saksan kokeneen Anna Maria Wagnerin 3-1 varoituksin pitkän jatkoajan jälkeen. Poolifinaalissa Stangherlin kohtaisi toisen yllättäjän, Kroatian Carla Prodanin, joka heitti vuoden 2009 maailmanmestari ja 4-kertaisen MM-mitalistin Marhinde Verkerkin haraigoshilla. Yllättäjien keskinäinen poolifinaali oli tasainen taistelu. Lopulta ottelun vei nimeensä Prodan, joka heitti ristikahvasta osotogarilla jatkoajalla.

Ylemmän poolin yllätykset avasivat tietä Saksan vahvalle Luise Malzahnille. Saksalaisen ensimmäinen voitto oli kuitenkin myös työn takana, kun Ukrainan Turchyn vei Malzhanin jatkoajalle. Lopulta taniotoshi wazari riitti kuitenkin viemään saksalaisen poolifinaaliin. Poolifinaalissa Malzhan kohtasi Venäjän Shmelevan, joka oli voittanut ensimmäisen ottelunsa vakuuttavasti osotogarilla alle minuutissa. Nyt venäläinen kuitenkin häselsi urakalla ja yritti sumigaeshia, kun Malzhanilla oli ouchigari kiinni. Tilanne oli selkeä ippon, vaikka kyseessä olikin venäläisen oma yritys. Näin Malzhan semifinaaliin.

Semifinaalissa yllättäjä Prodan antoi Malzhanille hyvää vastusta, mutta taso ei kuitenkaan aivan riittänyt. Jälleen yksi taniotoshi wazari Malzhanilta, jonka jälkeen tiukka hallinta ja puolustus otteilla. Tämä riitti ja saksalainen eteni finaaliin Malongaa vastaan.

Finaalin lähtökohta oli siitä jännittävä, että ottelijoiden keskinäiset voitot olivat kokeneemmalle Malzhanille 5 – 3. Malonga on kuitenkin maailmanmestari. Malonga aloittikin ottelun vahvasti ja dominoi Malzhania otteilla. Tyhjässä hallissa ranskalaisen kahvanlyönnistä kuului selkeä läsähdys kun se osui Malzhanin selkään. Pisteitä Malonga ei kuitenkaan ottelun alkupuolella kyennyt tekemään. Kahden minuutin kohdalla Malzhanilla oli kuitenkin jo kaksi varoitusta. Tasan kolmen minuutin kohdalla tuli kolmas ja näin jo kilpailuiden neljäs mestaruus Ranskaan.

Pronssia ottivat Kosovon Kuka, sekä Kroatian Prodan.

Miehet Alle 90kg

Sarjan ykkössijoitettu oli Espanjan varma Nikoloz Sherazadishvili, vuoden 2018 maailmanmestari. Ensimmäisessä ottelussa Sherazadishvili sai kuitenkin vastaansa vahvan kilpakumppanin Ranskasta. Axel Clerget tiputti hallitsevan maailmanmestarin kilpailuista vuoden 2019 MM-kisoissa, joten nyt espanjalaisella oli revanssin paikka. Itse ottelu oli kovaa otetaistelua, jossa Clerget ajettiin lopulta ulos oterikkeistä tullein varoituksin. Näin vaikea alku päivään Sherazadishvilille.

Vuonna 2018 näytti siltä, ettei kukaan voisi pysäyttää Venäjän Mikhail Igolnikovia. Sen jälkeen tahti on hieman hiipunut. Prahassakaan alku ei ollut lupaava, kun venäläinen kaivoi väsyneen jatkoaikavoiton varoituksin Kreikan Theodoris Tselidisistä. Toisessakaan ottelussa ei saatu vielä selkeyttä venäläisen kuntoon, kun hieman epäselvä passaus Viron Klen Kaljulaidin Tblisin pyörään tuomittiin ipponiksi. Sherazadishviliä vastaan Igolnikovin täytyisi kuitenkin olla kunnossa.

Igolnikov aloittikin hyvin lähes pyyhkäisemällä Sherazadishvilin, mutta espanjalaisen onnistui vääntäytyä mahalleen. Seuraavasta heitosta ei sitten ollutkaan kääntymistä. Igolnikov kietoi jalan kiinni, pomputti hetken ja nosti sitten uchimatan/hanegoshin, jonka täytyi olla päivän ilmavin. Ippon ja venäläisen päivän kunto ei enää ollut arvoitus.

Unkarin Krisztian Toth voitti MM-hopeaa jo 20-vuotiaana vuonna 2014, mutta sen jälkeen loukkaantumiset ovat sotkeneet miehen uraa. Lauantaina Toth aloitti kuitenkin vakuuttavasti, kaksi moroteseoinage wazaria saattelivat Tothin tyylikkäästi toiselle kierrokselle. Toisessa ottelussa Toth kohtasi itseään noin kaksi päätä pidemmän Puolan Piotr Kuczeran. Ottelu venyi jatkoajalle asti, mutta lopulta Tothin hyökkäystiheys oli liikaa ja Kuczera ajettiin ottelusta ulos varoituksin.

Poolifinaalissa Toth kohtasi Azerbaidzanin hankalan Mammadli Mehdiyevin. Painityyliä suosiva Mehdiyev oli runnonut Italian Mungain selälleen pitkän jatkoajan jälkeen edellisellä kierroksella, muttei vaikuttanut pätkääkään väsyneelle murjoessaan Tothia kahvalla. Noin minuuttia ennen loppua Mehdiyev sai molemmat kädet Tothin ympäri ja murskasi tämän wazarin arvoisella kosotogakella. Näin azeri mielenkiintoiseen semifinaaliin Igolnikovia vastaan.

Jos Igolnikovin kunto oli selvä poolifinaalin jälkeen, semifinaalin jälkeen se oli varma. Ottelu Mehdiyeviä vastaan kesti vain 10 sekuntia, kun Igolnikov pomputti ouchigarin selälleen ja eteni finaaliin.

Sarjassa, alle 90kg oli mukana kolme maailmanmestaria. Heistä ainoana ensimmäisellä kierroksella otteli vuoden 2017 maailmanmestari, Serbian Nemanja Majdov. Moni saattaa pitää serbialaisen judoa raivostuttavana ja niin kävi myös Israelin Li Kochmanille. Miesten väsynyt ottelu päättyi lopulta 3-2 varoitusvoittoon Majdoville, joka onnistui painostamaan Kochmanin ulos alueelta. Toisessa ottelussa Majdov lisäsi vauhtia, ja otti ipponvoiton niin sanotulla ‘Majdovin liikkeellä’ joka periaatteessa muistuttaa katagurumaa, mutta ei sitten kuitenkaan tarpeeksi, että sitä voisi sanoa katagurumaksi. Näin Majdov poolifinaaliin.

Mihael Zgank voitti MM-hopeaa Slovenialle vuonna 2017. Tämän jälkeen välissä meni pari vuotta Turkkia edustaen nimellä Mikhail Öezerler ja nyt Zgank oli mukana jälleen omalla nimellään, mutta silti Turkin väreissä. No, nimi ei miestä pahenna, vaan Zgank käytti aina tehokasta sumigaeshiaan Saksan Falk Petersilkaa vastaan ja eteni selkeästi jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta. Toisessa ottelussaan Zgank joutui tiukoille Sveitsin Cirill Grossklausin kanssa, mutta onnistui lopulta kaivamaan voiton varoituksin. Näin poolifinaalissa nähtäisiin vuoden 2017 MM-finaalin uusinta: Zgank vs Majdov.

Moni ei varmaankaan muistele tuota kyseistä MM-finaalia kaikkien aikojen viihdyttävimpänä. Tänään semifinaalissa ei kuitenkaan nähty samanlaista repimistä. Reilun minuutin jälkeen Majdov iski tyylikkäällä osotogarilla suoraan hihasta ja lennätti Zgankin suoraa selälleen.

Beka Gviniashvili on voittanut Mastersit ja edustanut Georgiaa olympialaisissa alle 100kg:n sarjassa. Silti miehen palkintokaapista löytyy vain yksi aikuisten EM-pronssi. Ainakin ensimmäinen ottelu oli vakuuttava tällä kertaa, sillä Beka murskasi tyypilliseen tapaansa Islannin Egil Blondalin väkevällä lonkkaheitolla. Tämän jälkee Puolan Szczepaniak kaatui kosotogakella ja sidonnalla.

Viimeisenä sarjan maailmanmestareista tulessa oli hallitseva maailmanmestari Noel Van t End. Hollantilainen alotti vahvasti ja heitti Tsekin Jiri Petrin ensin kouchilla ja sitten ipponseoinagella. Tämän jälkeen vastaan asettui kuitenkin Gviniashvili. Van t End on kuitenkin aina ollut Gviniashvilin nemesis, joten hollantilainen ajatteli varmaankin saaneensa etulyöntiaseman. Toisin kävi. 30 sekuntia ja Gviniashvili hyökkäsi haraigoshilla perusotteesta. Pienen väännön jälkeen Van t End oli sillassa ja georgialainen semifinaalissa. Joko tänään olisi Bekan päivä?

Ei, ei vieläkään. Fiksu Majdov turhautti georgialaisen otetaistelulla läpi semifinaalin ja lopulta kun Beka yritti georgialaisten kuuluisaa Tblisin pyörää, passasi serbi sen wazarin arvoisesti ja eteni finaaliin.

Finaali oli uusinta vuoden 2018 EM-finaalista Igolnikovin ja Majdovin välillä. Finaali alkoi Majdovin kannalta huonosti, sillä serbi otti heti ensimmäiseen aloitukseen varoituksen valehyökkäystä. Se myös jatku huonosti. Noin minuutin ottelun jälkeen Majdov ryntäsi kahvaan ja heitti jalan sisään ouchigari/uchimatayritykseen. Igolnikov oli kuitenkin täydellisessä asennossa ja käänsi Majdovin helposti selälleen. Kultaa Venäjälle.

Pronssia ottivat Gviniashvili, sekä Mehdiyev. Sarjan tasosta kertoo jotain se, että kolmesta mukana olleesta maailmanmestarista vain yksi oli mitaleilla.

 

Naiset yli 78kg

Ranskan Romaine Dicko oli vakuuttava ensimmäisellä kierroksellä. Vahva ranskalainen murskasi Liettuan Jablonyten kaksi kertaa työntämällä tämän selälleen ja eteni helposti jatkoon. Ranskalla oli siis jälleen yksi mestarisuosikki mukana karkeloissa. Dickon toinen vastustaja oli Turkin Kayra Sayit, joka ennen edusti Ranskaa. Nykyinen ranskalainen osoittautui lopulta entistä paremmaksi kaikilla osa-alueilla. Dicko hallitsi otteita, heittoja ja mattoa. Lopulta ranskalainen kaivoi voittoon tarvittavan wazarin passaamalla turkkilaisen sasaen.

Bosnian Larissa Ceric on yksi +78kg:n sarjan voimanpesiä. Prahassa Ceric pääsi aloittamaan suoraa poolifinaalista, eikä tuhlannut kuin 20 sekuntia heittäessään Saksan Grabowskin ipponilla sotomakikomilla.

Semifinaalissa Dicko dominoi kuitenkin Cericiä aivan täysin. Bosnialainen ei saanut omia otteitaan ja sortui jatkuvasti huonoihin yrityksiin. Lopulta Dickon kolmen shidon voitto näytti jopa helpolta.

Azerbaidzanin Iryna Kindzerska on varmasti yksi sarjan vahvimpia ottelijoita Cericin lisäksi. Myös Kindzerska aloitti ottelunsa suoraa poolifinaalista, eikä Cericin tapaan tuhlannut aikaa. Kaksi osotomakikomiwazaria Serbian Zabicia vastaan tarkoitti sitä, että myös azeri olisi semifinaalissa.

Tässäkin sarjassa nähtiin lopulta yllätys, kun Ukrainan Yelyzaveta Kalanina yllätti täysin Portugalin Rochelle Nunesin. Ouchigari kolmella hypyllä ratkaisi naisten välisen poolifinaalin alle minuutissa ja näin Kalanina kohtaisi Kindzerskan semifinaalissa.

Semifinaalissa Kalaninasta ei ollut yllättämään, vaan Kindzerska hoiti homman tyylikkäästi kotiin. Sotomakikomi suoraan sidontaan, eikä selittelyyn jäänyt varaa.

Finaalissa kysymys olikin, pystyisikö Kindzerska pysäyttämään hurjassa vireessä olleen Dickon. Loppupeleissä, ei mitään mahdollisuutta. Dickon haraimakikomi puhui wazarin arvoisesti jo reilun minuutin jälkeen ja siitä suoraan perään seurattu sidonta tarkoitti sitä, että Ranskan naisille lähti jo huikea viides mestaruus kilpailuissa!

Pronssit menivät Ukrainan Kalaninalle ja Portugalin Nunesille.

EM-kilpailut 2020  - Päivä 2 - 20.11.2020

Naiset alle 63kg

Sarjan alle 63 kiloa suurin kysymys kuuluu aina: Agbegnenou vai Trstenjak. Viime vuosina etu on siirtynyt ranskalaiselle, mutta ennakko-oletus on silti, että kaksi vanhaa kilpakumppania kohtaavat finaalissa. Tänä vuonna kohtaamista jouduttiin jännittämään heti alusta asti, kun Romanian Stefania Adelina Dobre haastoi Agbegnenouta rohkeasti syliltä ja onnistui melkein nostamaan. Vahva ranskalainen kuitenkin passasi tilanteen ja jatkoi hetkeä myöhemmin omalla ouchigarillaan ipponin arvoisesti. Poolifinaali Puolan Szymanskaa vastaan kesti vain minuutin, ennen kuin ‘Gnougnou’ esitteli mattotaitojaan tiukalla jujigatamella.

Semifinaalissa Agbegnenouta vastaan asettui Hollannin Juul Franssen, joka otteli todella varmasti koko päivän läpi. Vastatumppaus sasaeta vastaan riitti hollantilaiselle ensimmäisessä ottelussa ja toisessa ottelussa Venäjän Daydova kaatui taiotoshilla, joka oli niin hallittu, että Franssen kykeni jopa kannattelemaan vastustajaansa.

Semifinaalissa mikään ei kuitenkaan riittänyt. Agbegnenou käytti Shrine Bouklin eilen alle 48kg:n finaalissa käyttämää erikoiskuristusta*, ja matkasi nopeasti finaaliin.

*Eilisen jutun lukijapalautteen pohjalta kuristusta ei kuitenkaan pitäisi ehkä kutsua erikoiskuristukseksi. Sillä se on kuulemma Ranskan naisten keskuudessa erittäin suosittu ja he ovat käyttäneet sitä suurella menestyksellä kilpailuissa.

Toisella puolella kaaviota Trstenjak aloitti tutulla raastavalla tyylillään ja ajoi Romanian Ivanesculle kolme varoitusta. Poolifinaalissa tapahtui kuitenkin jotain yllättävää, kun Itävallan Magdalena Krssakova löi slovenialaista komealla osoto-harai kombinaatiolla aivan puun takaa. Tällä kertaa ei siis nähtäisi Trstenjakin ja ‘Gnougnoun’ kohtaamista finaalissa. Sen sijaan yllättäjä Krssakovalla olisi mahdollisuus tavoitella finaalipaikkaa.

Saksan Martyna Trajdos luetaan niiden harvojen ottelijoiden joukkoon, jotka ovat vuosien saatossa kyenneet antamaan sarjan kahdelle kärkinaiselle jatkuvasti kovaa vastusta. Saksalaisen ensimmäinen ottelu oli heti kova koitos Italian Edwige Gwendiä vastaan. Trajdos käänsi tiukan taistelun lopulta itselleen taitavalla kouchi-ouchi kombinaatiolla. Poolifinaalissa Slovenian kakkosnainen Andreja Leski ei kyennyt vastustamaan Trajdosin tehokasta mattoa ja näin saksalainen eteni semifinaaliin, varmasti helpottuneena siitä, että vastassa olisi Krssakova eikä Trstenjak.

Helpotus oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä semifinaali ei ehtinyt vanheta kuin 20 sekuntia, ennen kuin Krssakova veti Trajdosin aivan levyksi taniotoshilla. Näin todellinen yllätysnimi finaaliin.

Finaalissa yllättäjän vauhti ei enää riittänyt. Ottelu ehti vanheta vain yhden aloituksen verran, kun Agbegnenou käänsi Krassakovan puolihuolimattoman ouchigarin uranagella selälleen. Näin ranskalaiselle jo huikea viides euroopanmestaruus.

Pronssia ottivat Trajdos, sekä koko päivän vahvasti otellut Franssen. Saatatte ihmetellä mitä Trstenjakille lopulta tapahtui? Hän hävisi keräilyssä vielä maannaiselleen Leskille sidonnalla.

Naiset alle 70kg

Hallitseva maailmanmestari, Ranskan Marie Eve Gahie on todellinen voimanpesä. Ensimmäisessä ottelussaan ranskalainen murskasi Kroatian Barbara Maticin tiukalla sidonnalla. Poolifinaalissa vuorossa oli raju tumppaus, jolle ei Gokyosta löydy nimeä. Vastaanottajan nimi kuitenkin löytyy kaaviosta, mutta se ei Gahielle merkinnyt mitään ranskalaisen edetessä tylysti semifinaaliin.

Hollannin Sanne Van Dijke esiintyi koko päivän erittäin varmasti. Ensimmäisessä ottelussa Romanian Serafima Moscalu oli suupala, kun hollantilainen paketoi tämän honkesakatameen. Venäjän taitava Madina Taimazova antoi enemmän vastusta, mutta taipui lopulta varoituksin. Mutta pystyisikö Van Dijke haastamaan sarjan ykkösnimeä, Gahieta?

Kyllä pystyi. Vaikka Gahie painostikin ottelua hienoisesti, onnistui Van Dijke pitämään hyvin etäisyyttä ja pakenemaan ranskalaisen vahvaa kahvaa. Sitten, noin kahden minuutin jälkeen odottamaton tapahtui. Van Dijke sai hyvän hihakontrollin maailmanmestarin molemmista hihoista ja hyökkäsi polvisodella. Ranskalainen blokkasi tilanteen selkä suorana ja lantio edessä, mutta hieman jäykin jaloin. Van Dijke jatkoi vetoaan ja yhtäkkiä Gahie lähtikin kaatumaan kuin halko. Tässä tilanteessa, käsien ollessa ristissä, ei ranskalainen enää kyennyt pelastautumaan. Tuloksena ippon ja Van Dijke finaaliin.

Mariaux Pinot on viimeaikoina jääny maailmanmestari Gahien varjoon ranskan kakkosnaisena. Tänään Pinot ei kuitenkaan aikonut jäädä toiseksi kenellekään. Ensimmäisessä ottelussa ranskalainen “shidotteli” Kreikan Teltsidoun ulos kilpailusta. Poolifinaalissa ei enää turvauduttu varoituksiin, vaan ranskalainen heitti Saksan Miriam Butkereitia hienolla kouchigarilla edeten varmasti semifinaaliin.

Brasiliasta portugalilaistunut Barbara Timo yllätti viime vuonna MM-hopeallaan. Prahassa mielessä oli varmasti ihmettelijöille luun kurkkuun lyöminen. Ehkä mukana oli kuitenkin hieman liikaa yritystä, sillä heti ensimmäisessä ottelussaan Italian Alice Bellandia vastaan Timo syyllistyi huolimattomaan pystylukkoon. Tuloksena hansokumake ja paikka poolifinaalissa Bellandille. Bellandi kiitti ja kumarsi, heittäen Slovenian Pogacnikin sodella wazarin arvoisesti ja edeten semifinaaliin.

Semifinaali Bellandin ja Pinotin välillä venyi aina jatkoajalle asti ilman varoituksia. Yhdessä kohtaa ottelua näytti tosin siltä, että Bellandi voittaisi jo toisen ottelunsa päivässä hansokumakella, mutta videotuomarit päättivät lopulta, ettei Pinotin sodeyritys täyttänyt pystylukon kriteereitä. Lopulta ranskalainen onnistui pyyhkäisemään Bellandin selälleen italialaisen heikon ouchigariyrityksen jäljiltä ja eteni finaaliin.

Finaali oli siis Pinotille mahdollisuus näyttää olevansa Ranskan ykkönen ja samalla kostaa maannaisensa tappio Van Dijkelle. Ranskalainen tarttui tilaisuuteen. Polviseoinage puhui alle minuutissa ja näin Ranskalle päivän toinen kulta. Yhteensä Ranskan naiset viihtyivät päivän EM-finaaleissa matolla noin puolitoista minuuttia.

Pronssit sarjassa menivät pettyneelle Gahielle, sekä Venäjän Taimazovalle

Miehet alle 73kg

Sarjan A-poolissa oli selkeä ennakkoasetelma, jossa vuoden 2012 olympiavoittaja alle 66kg:n sarjasta, Georgian Lasha Shavdatuashvili kohtaisi vuoden 2016 alle 73kg:n hopeamitalistin Rustam Orujovin. Molemmat aloittivatkin vahvasti, Orujov kukisti ensin Luxemburgin dos Santosin matalalla uranagella vain 15 sekunnissa. Toisessa ottelussa Romanian Alexandru Raicu lensi ensin uchimataan ja hetkeä myöhemmin kosotogariin. Myös Shavdatuashvili oli vakuuttava. Kaksi räjähtävää ouchia, ensin Saksan Zinggiä ja sitten Portugalin Fernandoa vastaan, veivät georgialaisen turvallisesti poolifinaaliin.

Orujovin ja Shavdatuashvilin matsissa oli niin sanotusti meininkiä. Ensin onnistui Shavdatuashvili, kun lähitilanteen jälkimainingeissa Orujov pyörähti hieman omia aikojaan selälleen georgialaisen ohjatessa käsillään. Wazari. Sitten oli Orujovin vuoro. Azeri hyökkäsi syliltä tehdyllä kosotogakella ja vei georgialaisen lähes selälleen. Orujovin elkeistä saattoi päätellä, että hänen mielestään heitto meni täysin selälleen. Ottelua kuitenkin jatkettiin wazari wazari tilanteesta ja hetkeä myöhemmin Shavdatuashvilin päivän kolmas ouchigari ratkaisi ottelun georgialaisen hyväksi.

B-poolissa Italian Grande Fabio Basile, vuoden 2016 olympiavoittaja sarjaa alempaa, oli vauhdissa. Ensimmäisessä ottelussa Espanjan Cases Roca ajoi Italian Tanssii Tähtein Kanssa ohjelmassakin vierailleelle Basilelle kaksi varoitusta. Italialainen keräsi itsensä kuitenkin mestarin lailla ja pyyhkäisi espanjalaisen wazarin arvoisesti. Toisessa ottelussa Kreikan Azoidis kaatui kouchilla, ja poolifinaalissa Israelin vahva Tohar Butbull lähti uchimatalla. Näin Basile semifinaaliin Shavdatuashviliä vastaan.

Itse semifinaali ei ehtinyt vanheta kauaa, ennen kuin Shavdatuashvili iski sumigaeshilla wazarin arvoisesti. Kun georgialainen jatkoi vielä suoraa pitävään tateshihogatameen, oli italialaisen tyydyttävä kamppailemaan pronssista.

Toisella puolella kaaviota kaksi viikkoa sitten alle 23-vuotiaiden EM-kultaa voittanut Victor Sterpu teki tuhojaan. Ensimmäinen ottelu Belgian Cassea vastaan oli tukkoinen, mutta toisessa ottelussa Saksan kokenut Igor Wandtke kaatui komealla lonkkaheitolla. Poolifinaalissa Sterpu murskasi syliltä Itävallan Lukas Reiterin, joka kohautti aiemmin päivällä tiputtaessaan Turkin ennakkosuosikin Cilol Biloglun sodella.

Hallitseva euroopanmestari, Ruotsin Tommy Macias, aloitti päivänsä varmalla sumigaeshivoitolla Tsekin Jecminekistä. Toisessa ottelussa Valko-Venäjän Shoka kaatui varoitusten turvin.  Poolifinaalissa Maciasta vastaan asettui Sveitsin Nils Stump, joka oli ensin pyyhkäissyt komeasti Italian Giovanni Espositon ja sen jälkeen heittänyt Ranskan Guillaume Chainesta kyseenalaisen wazarin ashigurumalla.

Macias aloitti ottelun tuttuun tapaansa maasta tehdyllä sumigaeshilla wazarin arvoisesti. Stump jatkoi kuitenkin tiukkaa painostusta ja hetkeä myöhemmin Macias sortui heikkoon polvitaiotoshiin ja Stump pääsi rullimaan wazarin arvoisesti. Tämän jälkeen sveitsiläinen ei enää päästänyt Maciasta ylös vaan paketoi tämän tiukkaan sidontaan.

Semifinaalista Sterpun ja Stumpin välillä odotettiin tiukkaa tyylien kohtaamista, mutta toisin kävi. Sterpu haastoi sylille heti alkuun ja käytännössä juoksi Stumpin yli kosotogakella. Näin finaalissa nähtäisiin kaksi sylitaisteluiden ammattimiestä.

Finaalissa ei varottu tai hidasteltu. Molemmat Shavdatuashvili ja Sterpu hakivat aktiivisesti sylitilanteita ja reilun minuutin jälkeen sellainen saatiinkin. Noin kymmenen sekuntia kestäneen syliväännön jälkeen Sterpun onnistui taittaa Shavdatuashvili selälleen. Ippon ja moldovalaiselle toinen euroopanmestaruus kahteen viikkoon.

Pronssia ottivat Orujov, joka oli hetken aikaa jo häviöllä Nils Stumpille, sekä Ruotsin Tommy Macias, joka pyyhkäisi komeasti jalat alta Italian pyyhkäisymestari Fabio Basilelta.

Miehet alle 81kg

Alle 81 kilon sarja kärsi paljon poissaoloista niin Venäjän kuin Saksan ottelijoiden puuttuessa. Myös hallitseva maailmanmestari Sagi Muki joutui jättäytymään kisoista pois selkävaivojen takia.

Tämän vuoden Pariisin Grand Slam voittaja ja viime vuoden MM-hopeamitalisti Mathias Casse oli kuitenkin mukana. Ensimmäisessä ottelussaan Casse passasi Serbian Gardasevicin Tblisin pyörän ipponin arvoisesti. Seuraavaksi Turkin Muhammad Koc joutui Cassen tehokkaan polviseoinagen uhriksi. Kolmannessa ottelussa Azerbaidzanin Murad Fatiyev paketoitiin reilussa minuutissa ja Casse eteni vaivatta semifinaaliin.

Semifinaalissa Cassea vastaan tulisi georgialainen, mutta olisiko se Luka Maisuradze vai Tato Grigalashvili? Grigalashvili aloitti päivänsä vakuuttavasti. Ensimmäisessä ottelussa tuli voitto Italian hankalaa Christian Parlatia vastaan jalkakoukulla ja toisessa kaatui Kreikan Demourtsidis komealla taiotoshilla. Maisuradze sen sijaan viljeli päivän mittaan haraimakikomia, kaataen ennakkoon ehkä heikommat vastustajansa Moldovasta ja Ukrainasta. Itse poolifinaali oli hyvää tulitusta molemmilta. Noin ottelun puolessa välissä Grigalashvili hyökkäsi polviseoinagella. Maisuradze yritti rullia tekniikkaa kiipeämällä selkään, mutta se oli virhe. Grigalashvili jatkoi polkemista jaloilla ja onnistui kampeamaan maanmiehensä kyljelleen. Tämä wazari riitti lopulta ratkaisemaan ottelun.

Bulgarian Ivaylo Ivanov on parhaimmillaan erinomainen ottelija, mutta aina ei ole varmaa, mikä versio Ivanovista kilpailuihin ilmestyy. Ensimmäisessä ottelussa Ranskan Nicholas Chillardia vastaan tähän ei vielä saatu varmuutta, kun bulgarialainen nipisti ranskalaisen ohi 3-2 varoitusten turvin. Toinen ottelu Romanian Marcel Cerceaa vastaan oli jo parempi ja sumigaeshi ippon päätti ottelun minuutin jälkeen. Poolifinaalissa Ivanov kohtasi Vedat Albayrakin, jolla on kreikkalaisen ja georgialaisen nimen jälkeen kolmas kansalaisuus menossa. Itse ottelussa Ivanov näytti maanvaihtajalle taivaan merkit, heittäen ensin kouchigarilla wazarin ristikahvasta ja sitten sumigaeshilla toisen wazarin hetkeä myöhemmin.

Hollannin Frank de Witiä ei ole vielä palkittu aikuisten arvokilpailumitalilla, vaikka World Tourilta kaapissa on 15 mitalia. Tänään Frankie aloitti ottelunsa hyvin, kukistamalla ensin Joao Martinhon sumigaeshilla ja sitten kuristamalla hankalan Antonio Espositon sankakujimellä. Poolifinaalissa itsekin hyvin otellut Belgian Sami Chouchi ei pystynyt estämään De Witin pitkiä käsiä hakemasta kahvaa, vaan lensi lopulta lonkkaheittoon. Olisko tänään vihdoin se päivä kun De Wit pystyisi murtamaan arvokilpailukirouksensa?

Ei, tai ainakaan finaaliin hollantilainen ei menisi. Tänään oli nimittäin niitä päiviä, joilloin Ivanovin liekki palaa kirkkaasti. Moroteseoinage wazari ja sankakujimestä otettu sidonta varmistivat sen, että bulgarialainen etenisi finaaliin.

Ivanovin finaalivastustajaa setvittiin jännittävässä tyylien kohtaamisessa, kun Casse kohtasi Grigalashvilin. Ottelussa nähtiin hyviä yrityksiä molemmin puolin, mutta sen ratkaisu oli taattua georgialaista laatua. Grigalashvili nimittäin nosti Cassen lähes maasta asti ja heitti oman päänsä yli enemmänkin painin takavyötä, kuin judon uranagea muistuttavalla heitolla. Tästä saatu wazari riitti viemään georgialaisen ensimmäiseen aikuisten arvokilpailufinaaliinsa.

Finaalissa Ivanovin liekki oli jo ehkä hieman hiipunut. Heti aloitukseen Grigalashvili syöksyi bulgarialaisen jalkojen väliin polviseoinagella, nousi ylös ja lakaisi jalat alta. Wazari. Alle minuuttia myöhemmin sodehämäys vaihtui kouchigariksi, ja Ivanov oli jälleen maassa. Toinen wazari ja kultaa Georgiaan.

Pronssia sarjassa ottivat Grigalashvilin maanmies Maisuradze, sekä Casse, joka kukisti belgialaisten keskinäisessä pronssiottelussa Chouchin kymmenen minuutin ottelun jälkeen.

EM-kilpailut 2020  - Päivä 1 - 19.11.2020

Miehet alle 66kg

Suomen avauspäivän ottelijat ottelivat molemmat alle 66kg:n sarjassa. Elias Körkkö kohtasi ensimmäisessä ottelussaan vuoden 2017 EM-pronssimiehen, Slovakian Matej Poliakin. Tiukkana otevääntönä edenneessä ottelussa Eliasta varoitettiin kerran rajarikkeestä ja kerran otevirheestä. Näin suomalainen joutui asemaan, jossa oli pakko hyökätä. Elias hakikin vahvoja yrityksiä moroteseoinagella ja sodetsurikomigoshilla. Valitettavasti soden jälkitilanteesta slovaki pääsi pahasti kurkulle ja onnistui vääntämään Eliaksen niin mutkalle, ettei taputtamisen lisäksi enää muita vaihtoehtoja ollut jäljellä.

Luukas Saha kohtasi puolestaan Israelin vuoden 2017 MM pronssimiehen ja entisen maailmanlistan ykkösen Tal Flickerin. Flicker onnistui heti alussa ottamaan itselleen pahasti hihakontrollin ja ottelun jonkun aikaa vanhettua onnistui harmittavan hyvin moroteseoinagessa ipponin arvoisesti. Näin Luukaksenkin matsit jäivät ensimmäiseen. Flickerin moroteseoinagea sen sijaan tultaisiin näkemään vielä päivän mittaan enemmänkin. Portugalin Sergiu Oleinic sai kokea saman kohtalon ja joutui myös Flickerin moroteseoinagen uhriksi, ennen kuin israelilainen ajoi Espanjan väkivahvan, 230 kilon maastavedolla varustetun, Daniel Roman Perezin varoituksin ulos ja eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Flicker saisi vastaansa yhden sarjan vahvimmista, vuoden 2016 euroopanmestarin Vazha Margvelashvilin. Georgian taskuraketti oli taas tarjoillut tyypilliseen tapaansa lonkkaheittoja ja nostoja tasaiseen tahtiin kummallekin puolelle. Päivän kohokohtana mainittakoon peruskurssimainen ogoshi ensimmäisellä kierroksella kolminkertaista MM hopeamiestä, Venäjän Mikhail Puliaevia vastaan. Poolifinaalissa oli jälleen Flickerin moroteseoinagen vuoro purra. Tällä kertaa tuloksena wazari noin ottelun puolessa välissä, eikä georgialaisen hurja kiri riittänyt. Näin Luukaksen kukistanut israelilainen eteni aina finaaliin asti.

Kaavion toisella puolella kaikki halusivat nähdä Italian nuoren supertähden Manuel Lombardon. Italialaista ei kuitenkaan tänää paljoa nähty, sillä heti ensimmäinen ottelu Azerbaidzanin moninkertaista alle 60 kilon arvokisamitalisti Orkhan Safarovia päättyi hansokumakeen pystylukon seurauksena. Tämä avasi tien Safaroville, joka ensin murskasi Eliaksen voittaneen Matej Poliakin ouchigarin ja uchimatan yhdistelmällä ja sitten onnistui kosotogakessa vain 2 sekuntia ennen otteluajan päätöstä Saksan Sebastian Seidliä vastaan. Tällä heitolla Safarov eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Safarov kohtasi sarjan, jos ei jopa päivän suurimman yllättäjän, Serbian Strahinja Buncicin. Buncicin ensimmäinen voitto Pavel Petrikovista ouchigarilla oli vielä odotettu, mutta toisessa ottelussa judolegenda Georgii Zantaraia lähti laulukuoroon kauniilla jalkaheitolla. Se ei kuitenkaan vielä riittänyt serbille, vaan poolifinaalissa Buncic lähetti Moldovan Denis Vierun, vuoden 2019 Pariisin Grand Slam voittajan, maata kiertävälle radalle Tblisin pyörällä.

Itse semifinaali oli judonäytös. Minuuttia ennen loppua peli näytti selvälle, kun Safarov hämäsi osotogarilla eteen ja vein vastaheittoa yrittäneen Buncicin taakse wazarin arvoisesti. Serbi ei kuitenkaan luovuttanut, vaan puoli minuuttia myöhemmin jättimäinen Tblisin pyörä vei azerin katolleen wazarin arvoisesti. Mentiin jatkoajalle. Jatkoajan ensimmäisessä aloituksessa Safarovin kokemus ja taito puhuivat. Kaunis uchimata perusotteesta lennätti serbiä ja näin Safarov eteni jälleen yhteen arvokisafinaaliin.

Finaali Safarovin ja Flickerin välillä oli huikeaa ilotulitusta, kun Flicker avasi pelin heti ensimmäiseen aloitukseen eriseoinagella, josta Safarov vaivoin pyörähti ympäri antaen vain wazarin. Minuuttia myöhemmin Safaro vastasi taiotoshilla tasoittaen pelin. Minuutti lisää ja toine taiotoshi puri. Näin Safaroville vihdoin euroopanmestaruus kolmen alemmassa painoluokassa otetun hopean jälkeen.

Pronssit menivät Ranskan Kilian Le Blouchille, sekä Moldovan Denis Vierulle, joka kukisti Margvelashvilin huikeita ilmalentoja sisältäneessä pronssiottelussa ouchigarilla.

Miehet alle 60kg

Miesten 60 kilon sarjassa kaikki katseet olivat luonnollisesti kiinnittyneet hallitsevaan Euroopan- ja mailman mestariin, Georgian Lukhumi Chkhvimianiin. Georgialaisen ensimmäinen ottelu oli Bulgarian kokenutta kehäkettua Yanislav Gercheviä vastaan. Herrasmiehenä tunnetun Gerchevin ottelutyyli, joka koostuu lähes pelkästään sumigaeshi ja tomoenage yrityksistä, on monen mielestä raivostuttava. Näin oli selkeästi myös Chkhvimianin mielestä, sillä georgialainen käytti suurimman osa ottelusta käsien levittelyyn. Gerchevin tomoenagella on kuitenkin myös toinen raivostuttava puoli, sillä se lopulta monesti toimii. Niin myös tässä ottelussa. Tilanteen olessa varoituksin 2-2 tasan, Gerchev hämäsi kouchigarilla ja teki jälleen yhden tomoenagen. Tällä kertaa tomoenage onnistui kuitenkin niin hyvin, että georgialainen tippui siltaan ja yhtäkkiä hallitseva maailman- ja euroopanmestari oli ulkona. Kun Ukrainan nuori Lesyuk kaatui uranage wazarilla poolifinaalissa, eteni jo 31-vuotias Gerchev semi-finaaliin.

A-poolista Gerchevin semifinaalivastustajaksi odotettiin joko vuoden 2016 euroopanmestaria, Ranskan Khyaria tai Venäjän vuoden 2018 MM-kakkosta Robert Mshvidobadzea. Entinen georgialainen, nykyinen kreikkailainen, Savva Karakizidi sekoitti kuitenkin pakkaa heittämällä Khyaria Georgiasta tutulla Tblisin pyörällä, jossa vastustaja heitetään vyöstä uranagemaisesti oman rinnan yli. Kreikkalainen vei myös Mshvidobadzen pitkälle jatkoajalle, mutta lopulta kokeneen venäläisen kouchigari ratkaisi semifinaalipaikan kohtalon.

C-poolissa Espanjan Fransisco Garrigos oli tuttuun tapaansa varma, mutta hieman puuduttava. Kaksi raastavaa voittoa matossa riitti viemään espanjalaisen semifinaaliin. Semifinaalissa Garrigos kohtaisi Venäjän nousevan tähden, Yago Abuladzen, jonka kaksi aiempaa ottelua olivat olleet todella kovia taisteluita. Portugalin Rodrigo Lopezia vastaan venäläinen oli jo monta kertaa ilmassa, ennen kuin onnistui kaivamaan wazariin vaadittavat sekunnit huteran oloisella sidonnalla. Poolifinaalissakin Belgian Jorre Verstraeten venyi venäläistä vastaan jatkoajalle, eikä venäläinen tähän mennessä ollut kyennyt esittämään normaalisti niin vaarallista ristikahvaansa juuri ollenkaan.

Itse semifinaalissa Abuladze oli vakuuttava. Venäläinen heitti ristikahva haraillaan Garrigosta jo viidentoista sekunnin jälkeen wazarin arvoisesti. Tämän jälkeen kyseessä oli lähennä myös venäläisen dominointia pystyssä, vaikka espanjalainen hakikin aktiivisesti paikkaa matossa. Turhaan. Toinen wazari ristikahvasta noin minuutti ennen loppua ja Abuladze finaaliin.

Toisessa semifinaalissa viekas veteraani Gerchev haastoi Mshvidobadzea todella tiukasti, ja hetken näyttikin siltä, että Gerchev saattaisi toistaa vuoden 2017 yllätyksellisen EM-hopeansa. Mshvidobadze on kuitenkin Gerchevin aikalaisia, eikä turhautunut bulgarialaisen metkuihin yhtä paljon, kuin georgialainen aiemmin. Lopulta jatkoajalla venäläinen torppasi Gerchevin tomoenagen tarpeeksi monta kertaa, jotta bulgarialaisen varoitustili tuli täyteen. Näin Mshvidobadze eteni finaaliin maanmiestään vastaan.

Venäläisten väliset finaalit ovat monesti antikliimakseja, joissa näyttää siltä kuin voittaja olisi sovittu etukäteen. Tässä sarjassa siitä ei kuitenkaan ollut huolta. Mshvidobadze avasi pelin pyyhkäisemällä Abuladzen jalat alta wazarin arvoisesti. Tämän jälkeen nuorempi venäläinen vastasi lähes painityyppisellä vyörytyksellä uchimatan vastaheittona ja tilanne oli wazari wazari. Vain neljä sekuntia ennen varsinaisen otteluajan loppua kokemus oli valttia. Abuladze hyökkäsi hieman höntyillen uchimatalla josta Mshvidobadze astui tyynesti yli ja käänsi käsillä toisen wazarin arvoisesti. Näin kokeneemmalle venäläiselle uran toinen euroopanmestaruus, kun taas Abuladzen oli vielä toistaiseksi tyydyttävä aikuisten sarjassa hopeaan.

Pronssia ottivat Garrigos, joka esitteli kilpailuissa harvemmin nähtyä sodegurumajime-kuristusta vastustajan päältä, sekä Belgian Jorre Verstraeten, joka kukisti Gerchevin ironisesti sumigaeshi wazarilla.

Naiset alle 48 kiloa

Daria Bilodidin poissa ollessa, moni piti varmasti Kosovon Distria Krasniqia sarjan suurena ennakkosuosikkina. Kosovolaisen päivä ei kuitenkaan lähtenyt kovin hyvin käyntiin, sillä jo viidentoista sekunnin jälkeen tämä kompuroi wazarin arvoisesti Azerbaidzanin Gurbanlin polviseoinageen. Kaksi väkisin kaivettua wazaria pelasti kuitenkin Krasniqin todellista epäonnistumiselta ja kosovolainen eteni poolifinaaliin Ranskan nuorta Shirine Bouklia vastaan, joka aiemmin vuonna voitti jo Dusseldorfin GP:n. Poolifinaali etenikin Krasniqin komennossa, kunnes jatkoajan toisella minuutilla ranskalaisen onnistui yllättää kosovolainen vaihtamalla ogoshihämäys osotogariin. Näin Boukli semifinaaliin.

B-poolissa Espanjan Laura Martinez Abelenda oli hyvässä iskussa. Ensimmäisessä ottelussaan espanjalainen otti varman voiton Portugalin Britosta wazarilla. Poolifinaalissa sen sijaan Venäjän mattospesialista Irina Dolgova kaatui tyylipuhtaalla kouchigarilla.

C-poolissa Ranskan Melanie Clement joutui kahdesti ahtaalle, mutta pystyi silti puristamaan tarvittavat voitot. Italian Giordaa vastaan Clement onnistui kaivamaan pisteet jalkakoukulla, joka oli enemmänkin pylläytys kuin heitto. Vanhojen sääntöjen koka on kuitenkin nykyään wazari ja se riitti. Poolifinaalissa Clement joutui jatkoajalle asti Saksan Mentzin kanssa. Päivän toine jalkakoukku varmisti ranskalaiselle kuitenkin paikan semifinaalissa tiukkojen esitysten jälkeen.

Sarjan sankaritarina oli kuitenkin Serbian nuori Andrea Stojadinov Kaksi viikkoa sitten serbialainen oli alle 21-vuotiaiden euroopanmestari, viime viikolla alle 23-vuotiaiden EM 3. Tällä viikolla kokeiltaisiin siipiä aikuisissa. Ja ne siivet kantoivat. Ensimmäisessä ottelussa Stojadinov lennätti moninkertaista Word Tour mitalistia Marusa Stangaria vain 20 sekunnissa polviseoinagella. Poolifinaalissa nuori serbi joutui venymään jatkoajalla espanjan Lapuerta Comasia vastaan, mutta lopulta polvisode wazari vei nuorukaisen jälleen semifinaaliin.

Semifinaali Clementin ja Stojadinovin välillä oli serbialaisen dominointia. Nuorukainen ajoi Clementille ensin kaksi varoitusta ja heitti tämän sitte kaksi kertaa polviseoinagella, kerran migille ja kerran hidarille. Näin serbi varmisti kolmannen arvokilpailumitalinsa kahdessa viikossa. Sen on pakko olla ennätys.

Toisessa semifinaalissa Boukli oli jälleen kaksi varoitusta tappiolla, kun Martinez Abelenda painoi kovaa päälle. 30 sekuntia ennen loppua ranskalainen osoitti kuitenkin hyvää ottelupääti ja käänsi lähitilanteen itselleen sumigaeshilla wazarin arvoisesti. Tämä riitti finaalipaikkaan. 

Finaalia katsovat eivät ehkä edes aluksi ehtineet tajuta, mitä tapahtui. Ensimmäisen aloituksen jälkeisestä mattotilanteesta Boukli hyökkäisi puolilöysän oloisesti pään puolelta. Yhtäkkiä Stojadinov olikin jo pulassa ja joutui taputtamaan. Hidastuksesta näkyy, kuinka ranskatar salakavalasti nappaa pään puolelta tehtävän ristikuristuksen. Kyseisen kuristuksen onnistuneet käyttökerrat voidaan laskea lähes sormilla viime vuosien KV-kilpailuista, mutta Boukli näytti, että kyseistä tekniikkaa voidaan käyttää niinkin kovassa paikassa kuin EM-finaalissa.

Pronssit matkasivat Krasniqin mukana Kosovoon, sekä Saksan Menzille, joka viimeisteli Espanjan Martinezin hienolla osotogarilla.

Naiset alle 52 kiloa

Sarjan 52 kiloa ehdottomiin ennakkosuosikkeihin lukeutui Italian Odette Giuffrida. Olympialaisten hopeamitalisti aloitti päivänsä hyvin, kaatamalla Puolan Pienkowskan tavaramerkki kouchigarilla. Poolifinaalissa Sveitsin Fabianne Kocher vei Giuffridan yllättävän tiukalle, mutta lopulta jatkoajalla tehty sodetsurikomigoshi ratkaisi ottelun italialaisen hyväksi.

B-pooli sarjassa oli ennakkoon hyvin auki, mutta jos yhden asian piti olla varma, oli se se, että espanjan Estrella Lopez Sheriff ei poolista menisi eteenpäin. Ensimmäinen kolmen varoituksen voitto Serbian Petroviciä vastaan oli vielä odotettavissa, mutta sitten kaatui Sveitsin Evelyn Tschopp polviseoinagella ja poolifinaalissa olympiamitalisti, Belgian Charline Van Snick, dramaattisesti jatkoaika sumigaeshilla.

C-pooli oli heti arvonnan jälkeen selkeästi Venäjän Natalia Kuziutinan ja Romanian Adrea Chitun välinen taistelu. Naiset kohtasivatkin poolin finaalissa. Kuziutina harvoin lentää ipponin arvoisesti, mutta tänään Chitu oli vauhdissa. Ensin venäläiselle kaksi varoitusta ja tämän jälkeen komea kaulus-kahvasta tehty ouchigari ipponin arvoisesti. Näin Chitu semifinaaliin.

D-poolissa Espanjan Ana Perez Box ja Ranskan Astride Gneto aloittivat molemmat komeilla ippon-voitoilla. Gneto löi vastustajaansa kuin litran mittaa pystystä tehdyllä sodella, kun taas Perez Box murskasi vastustajansa tiukkaan sidontaan karhunhalausta muistuttavalla puristuksella. Poolifinaalissa naisten keskinäisen paremmuuden selvittämiseen tarvittiin 8 minuuttia, ennen kuin Gneton varoitustili täyttyi.

Semifinaalissa nuori Perez Box ei myöskään voinut mitään Chitun kokemukselle ja päivän kunnolle. Fyysisesti voimakas romanialainen runnoi nuorempaansa matossa miten halusi ja eteni finaaliin pitävällä sidonnalla.

Toisessa semifinaalissa Lopez Sheriff joutui Giuffridan tokuiwazan, kouchigarin, uhriksi. Tämä merkitsi sitä, että World Tourilla jo 13 kertaa kohdanneet Chitu ja Giuffrida kohtaisivat finaalissa.

Moni varmasti muistaa Giuffridan deashibarain Chitusta vuoden 2016 olympialaisten semifinaalissa yhtenä kilpailuiden dramaattisimmista heitoista. Nyt 4 vuotta myöhemmin Giuffrida aloitti finaalin aivan kuten Riossa, pyyhkäisyllä. Chitu kuitenkin väisti ja onnistui melkein pyyhkäisemään vastaan. Lopulta ratkaisu ei löytynyt kuitenkaan jalkaheitoista, vaan käsistä. Noin minuutti ennen loppua Giuffrida sekoitti Chitua hieman nopealla kaulusliikkeellä ja iski matalalla moroteseoinagella. Wazari riitti, sillä italialaiset harvemmin hukkaavat johtoasemaa viimeisellä minuutilla. Näin kultaa Italiaan ja hopeaa Romaniaan.

Sarjan pronssiotteluissa oteltiin yhteensä yli 18 minuuttia judoa. Lopulta pronssit matkasivat Espanjan Lopez Sherifille, sekä Belgian Charline Van Snickille.

Naiset alle 57 kiloa

Ranskan Sarah Leonie Cysique nousi viimeistään koko judomaailman tietoisuuteen, kun hän vuoden 2019 joukkue MM-finaalissa löi Japanin edustajan levyksi alle kymmenessä sekunnissa. Prahassa Cysique aloitti päivänsä murskaamalla Venäjän Konkinan sasaella ja sidonnalla noin minuutissa ja näytti etenevän vastustamattomasti kohti finaalia. Serbian Perisicillä oli kuitenkin muita ideoita. Räkäinen sumigaeshi ja tiukka puolustus olivat serbin aseet, mutta ne toimivat yhden wazarin arvoisesti ja yhtäkkiä ykkössijoitettu Cysique oli ulkona.

Telma Monteiro lähti päivään metsästämään viidettä euroopanmestaruuttaan ja kahdettakymmenettä aikuisten arvokilpailumitalia. Ensimmäisessä ottelussa kokenut portugalilainen käytti turvallista sumigaeshiaan hankkiakseen Hollannin Verhagenille ensin kaksi varoitusta ja lopulta heittääkseen ipponin arvoiesti.  Poolifinaali ei vanhennut edes minuuttia, kun Monteiro iski sodella ipponin arvoisesti. Näin hän kohtaisi yllättäjä Perisicin semifinaalissa.

C-poolissa kiinnostus kohdistui Georgian superlupaus Eteri Lipartelianiin. Legendaarisen Varlam Lipartelianin serkku ei pystynyt osallistumaan COVID oireiden takia nuorten ikäluokan kilpailuihin tänä vuonna, mutta nuoren naisen judolla myös aikuisista voisi tulla menestystä. Judo on kuitenkin hassu laji. Ensimmäinen ottelu Tsekin Vera Zemanovaa vastaan oli täysin georgialaisen hallinnassa, kunnes yli-innokas syöksy lähitilannetta pakenevan Zemanovan päälle kostautui wazarin arvoisesti. Loppukiristä ei ollut apua, ja georgialainen jouti nielemään tappion karvasta kalkkia. Tämä avasi tien toiselle yllättäjälle, kun Bulgarian Ivelina Ilieva paketoi Zemanovan helpon oloisesti seuraavalla kierroksella. Ei Ilieva toki itsekään mikään heikko ottelija ole, kuten hän todisti seuraavassa ottelussa lennättäessään Saksan Stollia komealla ogoshilla ipponin arvoisesti ja edetessään semifinaaliin.

D-poolissa Unkarin Hedvig Karakas taisteli kahden ja kolmen minuutin jatkoaikavoitoilla itsensä semifinaaliin. Ensimmäisessä ottelussa taniotoshi wazari Puolan Kuczeraa vastaan riitti ja toisessa Venäjän taitava Mezhetskaia kaatui 3-2 varoituksin. Ei Karakasin semifinaali Ilievaakaan vastaan mikään helppo ottelu ollut. Se oli kuitenkin päivän ainoa ottelu, jossa unkarilainen teki pisteet ennen jatkoaikaa, kun polviseoinage onnistui wazarin arvoisesti parikymmentä sekuntia ennen loppua. Näin Karakas finaaliin.

Toinen semifinaali ehti vanheta vain kymmenkunta sekuntia, ennenkuin Monteiro nappasi tiukan jujigatamen tomoenagen jälkitilanteesta. Tilanne oli niin nopea, että Serbian Perisicin taputus meni jopa tuomareilta ohi. Onneksi tilanne kuitenkin tarkistettiin videolta ja Monteiro eteni jälleen yhteen finaaliin.

Finaali oli todella tiukkaa raastoa, jossa kumpikaan ei saanut suurempia aikaseksi. Kun jatkoaikaa oli käyty kaksi ja puoli minuuttia, näytti siltä, että Monteiro sai jujigatamen kiinni. Karakas onnistui kuitenkin ravistamaan portugalilaisen irti kädestään ja ottelu jatkui. Lopulta, lähes kahdeksan ja puolen minuutin ottelun jälkeen, Monteiro sortui huonoon yritykseen ja sai kolmannen varoituksensa. Karakasille siis ensimmäinen euroopanmestaruus ja Monteirolle arvokisamitali 16 vuotta ensimmäisen aikuisten arvokisamitalin jälkeen.

Pronssia sarjassa ottivat Cysique, sekä Saksan Theresa Stoll.

 

 

Kirjoittaja

Tommi Valtonen