EM-kilpailut 2021 - Päätöspäivänä nähtiin paljon huikeaa judoa ja uusia mestareita

Suomi ei saalistanut lisää voittoja EM-kilpailuiden viimeisenä päivänä. Moni ennakkosuosikki koki yllätystappion ja uusia mestareita nousi korkeimmalle korokkeelle.

 
16.4.2021

EM-kilpailut 2021

Päivä 3 - 18.4.2021

Yli 100 kiloa

Suomen edustaja yli 100 kilon sarjassa oli tutusti Martti Puumalainen. Arpa oli tuonut Puumalaiselle ensimmäiseen otteluun vastustajaksi tutun nimen, Slovenian Enej Marinicin, jota Martti oli jo viskonut 6 kuukautta aiemmin Prahan EM-tatamilla. Lissabonissa Enej oli kuitenkin muuttunut mies. Kyseenalainen jalkakoukkuwazari vei slovenialaisen johtoon jo puolen minuutin jälkeen ja noin minuuttia myöhemmin Enej käytti hyvin hyväkseen Martin työntöliikettä ja tipautti suomalaisen komealla polviseoinagella. Näin suomalaisten kilpailuiden saldoksi jäi tällä kertaa 1 otteluvoitto.

Marinic ei myöskään edynnyt kilpailussa pidemmälle, kun Rion olympiakolmonen, suomessakin vieraillut Or Sasson, paukutti slovenialaisen selälleen kouchimakikomilla edeten poolifinaaliin, jossa vastaan asettui Georgian Guram Tushishvili – mies, josta pitkään povattiin Teddy Rinerin mantelinperijää. Poolifinaalissa Tushishvili ei aikaa tuhlannut. Upea vaihto hidariotteesta migiouchigariin päätti ottelun jo 30 sekunnissa ja vei Tushishvilin semifinaaliin.

Semifinaalissa Tushishvili kohtasi kahden viime vuoden EM-kakkosen, Venäjän Inal Tasoevin, joka oli heittänyt georgialaisen komealla lonkalla viime vuoden EM-kilpailuiden semfinaalissa. Jaloistaan näppärä venäläinen oli koko päivän esitellyt upeita jalkaheittojaan. Tänä vuonna ei nähty yhtä komeaa heittoa kuin viime vuonna, mutta ippon-lopetus silti. Tasoev horjutti Tushishviliä jaloista ja georgialaisen epätoivoisesti pelastautuessa pisteiltä jatkoi suoraa pitävään sidontaan ja eteni finaaliin.

Tsekin Lukas Krpalek on sarjan hallitseva maailmanmestari, mutta on kompuroinut muutamaan otteeseen viime kilpailuissa. Krpalek eteni kuitenkin helposti poolifinaaliin, jossa Georgian Levani Matiashvili antoi hyvä vastuksen, mutta kuten niin monta kertaa aiemmin, oli Krpalekilla yksi mattotemppu enemmän hihassaan. Altapäin suoritettu udegatame-kääntö olikin Matiashvilille liikaa ja tämä joutui antautumaan tsekin pitävään sidontaan.

Hollannin edustajasta Tokion olympialaisiin käydään kovaa vääntöä moninkertaisen arvokisamitalisti Henk Grolin ja viime MM-kilpailuiden kolmosen, Roy Meyerin välillä. Grol toki itse on jo ilmoittanut, että vain yksi mies on menossa Tokioon ja pelle (eli Meyer) voi kantaa hänen laukkunsa. Lissabonissa laukkujen kantajan kohtaloa päästiin selvittelemään poolifinaalissa, eikä voittajaa tarvinnut kauaa arpoa. On vaikea sanoa onko Grollilla ennustajan lahjoja, mutta vajaan minuutin ottelussa Meyer oli nimenomaan laukunkantaja. Omassa otteessaan Meyer oli hallitseva, muttei pystynyt heittämään. Kun Grol vihdoin sai otteen, ajeli hän Meyeriä ympäriinsä ja murskasi tämän lopulta kosotogakella.

Semifinaalissa kohtasivat siis Krpalek ja Grol. Molemmat ovat entisiä alle 100 kilon ottelijoita ja erittäin menestyneitä sellaisia. Jo legendan statuksen ansainneiden judokoiden keskinäisessä kohtaammisessa oli kuitenkin vain yksi herra ja hidalgo. Krpalek ei voinut mitään Grollin murskaaville otteille, ja kun tsekki lopulta teki epätoivoisen polviheittoyrityksen, käänsi Grol tekniikan itselleen ipponin arvoisesti. Näin 36-vuotias Grol finaaliin. Voittaessaan hänestä tulisi kaikkien aikojen vanhin miesten euroopanmestari.

Finaalissa olivat siis vastakkain nuoruus ja kokemus. Tällä kertaa nuoruus näytti vahvemmalle heti alkumetreillä, kun Tasoev meinasi rullata Grollin sidontaan. Kokemus oli kuitenkin osoittautua ovelammaksi, kun Grol käänsi tilanteen itselleen ja piti Tasoevia hetken aikaa ushirokesagatamessa. Venäläinen kuitenkin pakeni, eikä enää tämän jälkeen antanut yllättää iteseään. Tasoev haki itse lähikontaktin ja kun Grol erehtyi kääntymään, niin venäläinen antoi palaa ipponin arvoisella uranagella.

Pronssia ottivat Krpalek ja Tushishvili.

Yli 78 kiloa

Yli 78 kilon sarjassa riitti jännitystä, sillä sarjassa vahva Ranska oli liikkeellä kahden nuoren ottelijan voimin. Ensimmäiseksi vauhtiin pääsi kuitenkin entinen ranskalainen, nykyisin Turkkia edustava Kayra Sayit, joka murskasi Venäjän Anzhela Gasparianin tyylikkäästi sasaella. Hänen poolifinaalivastustajansa olikin toinen nuorista ranskalaisista, Anne Fatouma M Bairo, joka oli heittänyt Serbian Zabita Miliciä ensin ouchilla ja jatkanut heti pitävään sidontaan.

Nykyisen ja entisen ranskalaisen keskinäinen kamppailu oli erittäin tiukka ja venyikin aina jatkoajalle asti. Lopulta kokemus osoittautui kuitenkin nuoruuutta vahvemmaksi ja Sayit eteni semifinaaliin 3-2 varoituksin.

Semifinaalissa Sayit kohtasi arvokisojen kestomenestyjän, Valko-Venäjän Maryna Slutskayan, joka oli poolifinaalissa kukistanut Ukrainan Kalaninan tiukalla sidonnalla. Ottelussa nähtiinkin yksi erikoisimpia heittoja vähään aikaan, kun Saiyit heitti heitolla, joka varmaan luokiteltaisiin koshigurumaksi, mutta teki sen polviltaan. Heitto oli hyvä, mutta sen tehoa kieltämättä lisäsi Slutskayan pään iskeytyminen tatamiin ja turkkilaisen olikin helppo ottaa sidonta wazarin arvoisen heiton jälkeen ja edetä finaaliin.

Kaavion toisella puolella toinen nuori ranskalainen, Lea Fontaine, aloitti hyvin. Vaikka nuorukainen ottikin kaksi varoitusta Azerbaidzanin moninkertaista arvokisamitalistia, Irina Kindzerskaa vastaan, osui Fontainen haraigoshi lopulta paikkaan komean ipponin arvoisesti.

Fontainen vastustaja poolifinaalissa oli Liettuan Jablonskyte, eikä nuori ranskalainen tuhlannut aikaa vaan viskoi liettualaista kuin kuoriämpäriä osotogarilla. Fontaine eteni siis semifinaaliin, jossa vastassa olisi päivän kovin testi; isäntämaan Rochelle Nunes, joka oli kotikisojen hurmoksessa jo yllättänyt Bosnian Larissa Cericin sotomakikomilla.

Hurmos ei kuitenkaan riittänyt vakuuttavaa Fontainea vastaan. Nuori ranskalainen oli koko ottelun edellä ja lopulta käytännössä vain juoksi portugalilaisen yli Ogoshin jälkitilanteesta. Näin finaalissa nähtäisiin todellinen herkkupala koko päivän ippon-judoa esittäneiden Fontainen ja Kayatin välillä.

Myös finaalissa nähtiin ippon-judoa. Väkivahva Kayat pystyi jopa dominoimaan nuorempaa ja kookkaampaa Fontainea. Lopulta ottelun päättäväksi tekniikaksi muodostui erikoinen tekniikka, jossa Kayat tuli sisään osotogariin, mutta enemmänkin vain pukkasi Fontainen kumoon lantiolla, eikä käyttänyt jalkaa niinkuin osotogarissa yleensä. Tämä erikositekniikka riitti kuitenkin ipponiin ja kultamitaliin.

Pronssia ottivat kestomenestyjä Slutskaya, sekä kotiyleisöä ilahduttanut Rochelle Nunes.

Alle 100 kiloa

Alle 100 kilon sarjassa kotiyleisön suosikki oli luonnollisesti hallitseva maailmanmestari Jorge Fonseca. Portugalilainen aloittikin vahvasti ja lähetti Kreikan Malliaropouloksen komeasti selälleen ipponseoinagella. Tämä oli ehkä ollut odotettavissa jo arvonnan jälkeen. Seuraavassa ottelussa Fonsecan eteen asettui kuitenkin etelänaapurimme hurjassa vireessä ollut Grigori ‘Grisha’ Minaskin. Minasking oli ollut hyvässä kunnossa jo Tblisin Grand Slamissa, missä hän otti pronssia. EM-kilpailuissa sama linja jatkui, kun Grisha murskasi Bulgarian Daniel Dichevin kosotogakella.

Minaskinin ja Fonsecan ottelu itsessään oli lähes fiaskon luokkaa. Fonseca otti kyllä wazarin kouchigarilla, mutta tilanteessa, jossa molemmilla oli kaksi varoitusta ja Fonsecalla oli johto, osui Minaskinin pyyhkäisy hieman huonosti Fonsecan jalkaan. Kyseessä ei ollut millään muotoa vahingoittamisyritys ja ongelma oli vain se, että Fonsecaa sattui. Tästä Minaskinille kolmas varoitus ja ulosajo, kun eilen taas nähtiin täysin samanlainen tilanne, josta ei varoitusta annettu Butbulin ja Ciloglun välillä. Ainakin nopealla logiikalla tuomio vaikuttaa hyvin mielivaltaiselle, sillä eikai kamppailulajeissa voida varoituksia jakaa jos toista sattuu. Niin tai näin, Fonseca jatkon.

Poolifinaalissa Fonsecaa odotti viime MM-kisojen finaalin uusinta Venäjän Niiaz Iliasovia vastaan. Venäläinen oli vakuuttanut koko päivän eikä ollut Fonsecan tapaan valitellut jalkakipuja kesken ottelun. Lissabonissa Iliasov osoittautukin vahvemmaksi. Fonseca hyökkäsi kauhealla voimalla lonkkaheittoon, kuten vahvalla portugalilaisella on tapana, mutta Iliasov astui tyynesti sivuun ja käänsi Fonsecan selälleen vain käsiä käyttäen ja eteni semifinaaliin.

Kun puhutaan judolegendoista, ei kukaan voi unohtaa Georgian Varlam Liparteliania. Ensimmäisessä ottelussaan Georgian judon entinen kultapoika ja ehkä nykyinen kummisetä otti tiukan wazarin voiton Turkin nuoresta Mert Sismanlarista. Toinen ottelu sujui jo nopeammin, kun Lipo ajoi Puolan Szczurowskin ulos varoituksin. Poolifinaalissa vanha vihollinen alle 90 kilon sarjasta, Ranskan Alexander Iddir, lensi ensin matalaan uranageen ja sen jälkeen päinvastaisesti korkeaan sotomakikomiin. Näin Lipartelianille mahdollisuus lisätä lisää arvotavaraa jo ylitsepursuavaan palkintokaappiin.

Semifinaali oli tiukka kamppailu Iliasovin ja Lipartelianin välillä ja jatkoajalle mentäessä Liparteliani oli varoituksilla jäljessä. Kokenut kehäkettu ei kuitenkaan antanut sen häiritä vaan pakotti itselleen edullisen nostotilanteen. Molempien oli tilanteessa mahdollista heittää, mutta lopulta Lipon Tblisin pyörä lähti komean wazarin arvoisesti ja georgialainen eteni jälleen yhteen finaaliin.

Myös hallitseva euroopanmestari, Israelin Peter Paltchik, aloitti hyvin. Varmaa ottelemista ja kolmen varoituksen voitto Serbian Bojan Dosenista veivät viime vuoden EM-kisat yllättävästi voittaneen israelilaisen jatkoon. Seuraavaksi israelilaista vastaan asettui Ranskan olympiapronssimies, Cyrille Maret, joka oli joutunut pitkälle jatkoajalle Ruotsin Joakim Dvärbyn kanssa.

Miesten keskinäisessä ottelussa elettiinki sitten taas jonkunnäköistä tuomarikaaosta. Maret nappasi Paltchikin kuristukseen heti ottelun alussa ja Paltchik näytti valahtavan veltoksi. Maret löysäsi ja näytti itse ipponia, jonka tuomari sitten julisteti. Paltchik kuitenkin näytti pitävän toisella kädellä kiinni Maretista ja nousi ranskalaisen mukana heti seisomaan, mutta lähti heti horjumaan sivulle päästessään pystyyn. Lopulta ippon jäi voimaan israelilaisen selkeästi protestoidessa, ettei hän missään kohtaa ollut tajuton.

Seuraavassa ottelussa Maret olikin sitten ottajan asemassa, kun Belgian Toma Nikiforov tarjoili “satkussa” harvemmin nähtyä pystyseoinagea. Heitosta saatu wazari riitti viemään lievän yllätysnimen semifinaaliin. Suuresta yllätyksestä ei toki voida puhua, sillä Nikiforov on avoimen painoluokan MM-kakkonen vuodelta 2017.

Sarjan todellinen tähti oli semifinaaleihin mentäessä ollut kuitenkin Georgian nuori Ilia Sulamanidze. Poolifinaalissa Sulamanidze oli hassuttanut Azerbaidzanin tuoretta Gran Slam -voittajaa, Zelimkhan Kotsoievia, ensin nostolla ja sitten täydellisesti ajoitetulla seoinagella.

Semifinaalissa Sulamanidzen kokemattomuus oli kostautua. Georgialainen yritti sodea polviltaan ja nousi huolimattomasti ylös, josta Nikiforov rankaisi heti kosotogakella. Sitten oli Nikiforovin polviseoinagen vuoro, jonka Sulamanidze puolestaan blokkasi ja käänsi itselleen. Ratkaisu nähtiin jännittävässä rinta rintaa vasteen tilanteessa, josta voittajaksi yllättäen selviytyi Nikiforov, joka ratkaisi ottelun painin ristivyöheittoa muistuttavalla tekniikalla.

Alle 100 kilon sarjan finaalissa vastakkain oli siis kaksi suurta heittäjää. Lipartelianin repertuaarista uchimata tuli myös Nikiforoville tutuksi, mutta belgialainen selvisi Lipartelianin pommituksesta antamatta pisteitä. Sitten, kun georgialainen käytti toista tavaramerkkiään, sotomakikomia, siirtyi belgialainen ovelasti pois linjalta ja käänsi tilanteen taaksepäin. Hetken pohdinnan jälkeen tuomarit päätyivät siihen tulokseen, että tekniikka oli kuin olikin ippon. Näin kultaa erittäin villisti tuulettaneelle Nikiforoville.

Pronssia ottivat Ranskan Iddir ja Azerbaidzanin Kotsoiev.

Alle 90 kiloa

Alle 90kg sarja oli Lissabonissa hurja, sillä mukana oli 3 edellisten vuosien maailmanmestaria, sekä tukku muita mestarisuosikkeja. Sarja alkoikin hirveällä paukulla, kun Hollannin Jesper Smink väänsi Espanjan vuoden 2018 maailmanmestarin Nikoloz Sherazadishvilin kumoon matalalla uchimatalla jatkoajan ensimmäisellä minuutilla.

Tämä avasi tien vuoden 2017 MM-kakkoselle, Turkin Mihael Zgankille, joka tosin joutui tekemään täyden päivätien kukistaessaan Puolan Sebastian Oldakin 3-2 varoituksin. Poolifinaalissa sama toiminta jatkui, kun Zgank tiputteli myös Sminkin jatkosta 3-2 varoituksin ja eteni semifinaaliin.

Seuraavana maailmanmestareista oli tulessa vuoden 2017 ykkönen, Serbian Nemanja Majdov. Joskus klo 00.00 uudenvuodenyönä harjoitukset aloittaneelle Majdoville ei Sherazadishvilin tapaista vahinkoa tapahtunut, vaan serbi paukutti Saksan Matijass Martinin selälleen uchimatalla. Seuraavassa ottelussa olisi kuitenkin vastassa muinaisen maailman hirviö.

Ruotsin Marcus Nyman voitti EM-kultaa jo Wienissä 2010. Välillä judosta taukoa ottanut ja hissejä korjaillut Nyman on ollut pelottavassa vireessä ja voittanut keväällä jo kaksi Grand Slam kilpailua. Erityisesti mattojudosta tunnettu Nyman saattaisikin aiheuttaa Majdoville ongelmia. Ottelusta ei draamaa puuttunutkaan. Minuutti ennen loppua Nyman hyökkäsi sumigaeshilla, jonka Majdov väisti. Serbi nappasi heti perään sidonnan, jossa piti ruotsalaista wazarin arvoisesti 14 sekuntia, ennen kuin Nyman pakeni ja vuorostaan otti Serbin sidontaan. Majdov ei ole kuitenkaan mestari turhaan ja vain 5 sekunnin jälkeen serbi pakeni sidonnasta. Lopussa Nyman pääsi vielä tilanteeseen, jossa sidontapaikka olisi ollut varma, mutta tuomari oli juuri käskenyt Maten varoittaakseen Majdovia. Näin serbi poolifinaaliin.

Lasha Bekauri on Georgian uusi nouseva tähti ja onkin jo ohittanut yleisön suosikin, mutta ikuisen arvokilpailuiden epäonnen soturi Beka Gviniashvilin maailmanlistalla. Lissabonissa Bekauri ei tuhlannut liikaa aikaa, vaan pommitti Ranksan Alexis Mathieun komealla lonkalla selälleen. Seuraavaksi Israelin Li Kochman jäi georgialaisen erikoisheiton, Khabarellin eli Tblisin pyörän, uhriksi. Näin Bekauri poolifinaaliin Majdovia vastaan.

Poolifinaalissa nuori georgialainen ei jättänyt Majdoville mitään mahdollisuuksia vaan ajoi tälle kaksi varoitusta minuuttiin, ennen kuin Tblisin pyörä lennätti serbin jonnekkin aurinkokunnan laidoille asti. Bekauri eteni siis semifinaaliin Zgankia vastaan.

Semifinaalissa Bekauri ei enää osoittanut samanlaista ylivoimaa kun alkukierroksilla, mutta Zgank ei silti pystynyt vastaamaan georgialaisen vauhtiin. Ouchigariwazari ottelun puolessa välissä riitti ja näin Bekauri eteni todella vakuuttavasti finaaliin.

Sarjan kolmas ja viimeinen maailmanmestari oli hallitsevan maailmanmestarin punaisella selkälätkällä otteleva Hollannin Noel Van t End. Hollantilaisen judo ei ole aina kaikkein viihdyttävintä, mutta se on tehokasta. Koiratappelua muistuttava ottelu Puolan Piotr Kuczeraakin vastan meni kolmannelle minuutille molempien kerätessä maksimimäärän varoituksia, kunnes turhautunut puolalainen puski liikaa ja Van t End tipautti alle ipponin arvoisella polviseoinagella.

Seuraavassa ottelussaan Van t End joutui taipumaan jatkoajalle asti Sveitsin Cirill Grossklausin kanssa. Hollantilainen ei kuitenkaan koskaan hyydy ja jatkoajalla Van t End iskikin Grossklausin selälleen komealla sodetsurikomigoshin variaatiolla.

Maailmanmestareiden lisäksi sarjan vahvoihin ennakkosuosikkeihin kuului luonnollisesti hallitseva euroopanmestari, Venäjän Mihail Igolnikov, joka voitti vuoden 2020 EM-kilpailut ylivoimaiseen tyyliin. Ensimmäisessä ottelussa ei vielä nähty Igolnikovin upeita heittoja, vaan Kreikan Theorodos Tselidis kaatui varoituksin. Seuraavassa ottelussa heitto jo nähtiin, kun Igolnikov käytti näppäriä jalkojaan pyyhkäistäkseen Slovakian Milan Randlin niin täydellisesti, että pystyi vielä kannattelemaankin. Näin luvassa oli mielenkiintoinen poolifinaali hallitsevan euroopanmestarin ja hallitsevan maailmanmestari välillä.

Igolnikovin ja Van t Endin välinen ottelu ei kuitenkaan koskaan toteutunut, kun hollantilainen ei ilmestynyt matolle, joten Igolnikov eteni semifinaaliin kumarruksella.

Sarjan viimeisessä poolifinaalissa kohtasivat vanhat kilpakumppanit, Beka Gviniashvili ja Kriztian Toth. Vaikka ottelu oli tasainen, oli Gviniashvili vahvempi kahdesta jässikästä ja onnistui useaan otteeseen melkein tekemään pisteitä. Lopulta wazari uchimatalla ja aivan ottelun lopussa tehty tyylipuhdas runttaus riittivät viemään Bekan semifinaaliin Igolnikovia vastaan.

Semifinaalissa Igolnikov dominoi Gvinashivilia hetkittäin pahasti ja ajoikin georgialaiselle 2 varoitusta. Beka on kuitenkin aina vaarallinen. Alle minuutti ennen loppua georgialainen sai otteen ja iski lonkalla. Igolnikov yritti rullia, mutta Beka oli liian vahva ja sai kuin saikin käänettyä venäläisen niin, että kylki kastui wazarin arvoisesti. Venäläinen protestoi tilannetta ja oli ehkä seuraavassa aloituksessa hieman unessa, sillä Bekan onnistui vetää yleensä jaloista niin näppärä Igolnikov kouchilla suoraan selälleen. Näin Beka, niin hullulle kun se kuulostaakin, vasta ensimmäiseen aikuisten arvokilpailufinaaliin.

Finaali oli viihdyttävän judon voitto. Molemmat georgialaiset ottivat vain otteen ja yrittivät heittää. Ottelun puolessa välissä Bekauri onnistui ja osotogari toi wazarin. Gviniashvili ei kuitenkaan hätkähtänyt vaan lähti hyvällä itseluottamuksella hakemaan tasoitusta. Tämä kuitenkin kostautui minuuttia ennen loppua, kun Bekauri käänsi lähitilanteesta Gviniashvilin yrityksen itselleen. Näin nuori georgialainen todennäköisesti varmisti olympiapaikkansa, joka tarkoittaa mahdollisesti sitä, ettei Gviniashviliä koskaan nähdä olympialaisissa omassa painoluokassaan (Riossa mies otteli alle 100 kilon sarjassa)

Pronssit matkasivat Igolnikovin mukana Venäjälle ja Tothink matkassa Unkariin

Alle 78 kiloa

Sarjan ykkössijoitettu, Ranksan Fanny Estelle Posvite, aloitti päivän vahvasti lukottamalla Venäjän Shmelevan vain 30 sekunnissa. Samassa poolissa myös Puolan Beata Pacut otti komean mattovoiton paketoimalla Israelin Inbar Larinin myös vain puolessa minuutissa. Poolifinaalissa Pacut sitten järjestelikin melkoisen yllätyksen, kun ouchigarigaeshi vei Posvitelta jalat alta ipponin arvoisesti heti ensimmäisellä minuutilla. Näin sarjan suuri ennakkosuosikki tippui keräilyyn.

Audrey Tcheumeo on aina suosikki sarjassa. Tcheumeo harvemmin ottelee täyttä aikaa, mutta Slovenian Patricija Brolih melkein onnistui selviytymään 4 minuuttia. Lopulta ranskalaisen komea harai kuitenkin päätti ottelun 6 sekuntia ennen loppua ipponin arvoisesti. Portugalin Patricia Sampaio ei sen sijaan tuhlannut neljää minuuttia, tai edes minuuttia, vaan heitti Belgian Sophie Bergerin ensin ouchi-kouchilla ja otti sitten sidonnan heti perään.

Tcheumeoa nuori portugalilainen ei kuitenkaan voinut yllättää. Vaikka Sampaio yrittikin kovasti, oli kokenut kettu liian viekas. Kun portugalilainen ottelun edetessä sai lisää itsevarmuutta ja tuli sisään lonkkaan huolimattomasti yhdellä kädellä, käänsi Tcheumeo tilanteen taakse ipponin arvoisella kosotogakella ja eteni semifinaaliin kostaakseen maannaisensa tappio Pacutelle.

Pacut oli kuitenkin eri mieltä ja otti ehkä yhden kisojen yllättävimmistä finaalipaikoista ajaessaan Tcheumeon ottelusta ulos varoituksilla raastavan jatkoajan jälkeen.

Alle 78 kilon sarja oli täynnä nopeita ipponeita. Myös Kosovon Loriana Kuka alotti päivänsä ipponvoitolla noin minuutissa, heittäen Ukrainan Anastasiya Turchynin jalkakoukulla. Jos Kuka onnistuisi tänään, olisi hänellä mahdollisuus varmistaa Kosovolle historiallinen mitalitilaston voitto. Poolifinaalissa Kuka kohtaisi Itävallan Bernadette Grafin, joka kukisti Serbian Joana Pekovicin varoituksin. Tämän ottelun jälkeen Kosovon tilanne näytti entistä paremmalle, sillä Kuka paketoi Grafin tiukkaan sankakuun ja eteni jo semifinaaliin.

Sarjan viimeisessä poolissa nähtiin +100 kilon sarjaa muistuttava taistelu hollantilaisten välillä, kun 4. sijoitettu Guusje Steenhuis ja 5. sijoitettu Marhinde Verkerk kamppailivat olympiapaikasta. Steenhuis aloitti vahvasti kaatamalla Venäjän Babintsevan ouchigariwazarilla. Verkerk sen sijaan oli ongelmissa Italian Stangherlinin kanssa, mutta onnistui lopulta käyttämään rautaista fyysistä kuntoaan ja kääntämään kahden varoituksen takamatkan voitoksi, kun myös italialainen nappasi kaksi shidoa ja sitten kolmannen perään.

Hollantilaisten keskinäinen ottelu, niinkuin monesti ennenkin, oli vähintäänkin puuduttava. Mutta jos vuosia on kiertänyt samoja kilpailuita ja harjoitellut yhdessä, voiko muutakaan odottaa. Lopulta voittajaksi selviytyi Steenhuis, joka eteni semifinaaliin 3-2 varoituksin.

Steenhuisin ja Kukan semifinaalissa kosovolaisen tehokkaasti aiemmissa otteluissa käyttämä matto nousi ratkaisevaan rooliin. Kukan kannalta harmittavasti ratkaisun teki kuitenkin Steenhuis, joka nappasi kosovolaisen tiukkaan jujigatameen ja kaivoi väkisin antautumisen noin minuutti ennen loppua. Näin Steenhuis finaaliin ja erittäin lähelle olympiapaikkaa.

Finaalissa Pacut hyökkäsi jatkuvasti uchimatalla ja vaikka Steenhuis kuinka yritti, ei hän voinut estää puolalaisen yrityksiä. Lähellekkään pisteitä Pacut ei päässyt, mutta toisaalta Steenhuis ei päässyt käytännössä hyökkäämään ollenkaan. Lopulta tämä johti hollantilaisen varoitustilin täyttymiseen ja jälleen osoitettiin, että yksikin tekniikka riittää, jos toinen ei voi hyökätä. Näin mestaruus todelliselle yllättäjälle, sillä Pacutin parhaat tulokset tähän mennessä olivat pari mitalia heikomman tason GP-kisoista

Pronssia ottivat Bernadette Graf ja itsensä hyvin koonnut Posvite.

 

Päivä 2 – 17.04.2021

Alle 81 kiloa

Suomella oli kaksi edustajaa alle 81 kilon sarjassa. Ensimmäisenä tulessa oli Nummelan Judon Oskari Mäkinen, joka kohtasi Puolan Pawel Drzymalin. Suomalainen aloitti ottelun tyypilliseen aktiiviseen tyyliinsä ja ajoikin puolalaiselle passisivisuusvaroituksen ensimmäisen minuutin aikana. Noin ottelun puolessa välissä Oskari hyökkäsi moroteseoinagella ja puolalainen yritti vaihtaa suuntaa matalalla vastaheitolla. “Oskun” kontrolli tilanteessa oli kuitenkin liian hyvä ja puolalainen lätkähti suoraa selälleen. Hetken arpomisen jälkeen tuomarit julistivat oikeutetusti ipponin Oskarille ja näin suomalainen eteni toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuisi vuoden alussa Mastersissa pronssia ottanut Bulgarian Ivaylo Ivanov.

Seuraavaksi tulessa oli Meido-Kanin Aku Laakkonen. Väkivahvan suomalaisen ensimmäiseksi vastustajaksi oli arvottu Slovakian Filip Stancel, joka otteli Akulle aina hieman hankalalla syvällä hidarikahvalla. Suomalaista varoitettiinkin nopeasti kertaalleen, mutta Aku nousi hienoti rinnalle aktiivisella, hyökkäävällä judolla. Hyvin kyseenalaisen mattoonvetovaroituksen jälkeen Aku oli kuitennkin jälleen 2-1 jäljessä varoituksilla. Suomalainen kaivoi vielä hyvän kuristuspaikan, mutta tuloksetta. Lopulta slovakialaisen hyvä blokki Akun polviseoinageen kostautui valehyökkäysvaroituksen muodossa ja suomalaisen kohtalona oli poistua matolta kolmen varoituksen takia.

Seuraavaksi oli vuorossa Oskarin toisen kierroksen ottelu. Nuori nummelalainen aloittikin ottelun lupaavasti ja hallitsi kovaa vastustajaansa ajaen tälle ensin varoituksen passiivisuudesta ja sitten valehyökkäyksestä, ennen kuin itse keräsi yhden varoituksen heikon yrityksen seurauksena. Tilanne edelleen Oskarille kuitenkin 2-1. Hetkeä myöhemmin suomalainen hyökkäsi vahvasti taniotoshilla ipponseoinagen jälkitilanteesta. Ivanov on kuitenkin kokenut kettu ja astui tilanteesta pois, mikä aiheutti sen, että Oskari kaatui selälleen oman hyökkäyksensä seurauksena. Se tekikö bulgarialainen tilanteessa juuri mitään on kyseenalaista, mutta ippon tuomittiin joka tapauksessa. Näin Ivanov jatkoon ja Oskari suihkuun.

Ivanovin päivä jatkui seuraavaksi naapurimaamme Robin Pacekia vastaan, joka vaikutti olevan tulessa ainakin ensimmäisen matsin perusteella, jossa ruotsalainen heitti Romanian Marcel Cerceaa ensin sumigaeshilla ja sitten taiotoshilla reiluun minuuttiin. Pacek oli hyvä myös Ivanovia vastaan ja ottelu etenikin jatkoajalle. Jatkoajalla bulgarialainen kuitenkin nappasi ehkä UFC:stä tutumman takakuristuksen, joka judossa luokiteltaisiin hadaka-jimeksi.

Näin Ivanov eteni poolifinaaliin Italian Christian Parlatia vastaan. Parlati voitti sensaatiomaisesti Tashkentin Grand Slamin noin kuukausi takaperin, kukistaen muun muassa Japanin Takanori Nagasen. Ivanovin ja Parlatin ottelu eteni aina jatkoajalle asti tasaisena. Sitten Ivanov teki hämmentävän kombinaation: bulgaari istui sumigaeshiin lähes maahan asti ja Parlatin blokatessa nousi ylös ja vaihtoi uchimataan – ippon! Ivanov semifinaaliin.

Belgian alle 81-kilon sarja on siitä hämmentävä, ettei hallitsevalla edellisten MM-kilpailuiden hopeamiehellä Mathias Cassella ole vielä varmaa olympiapaikkaa, vaan hän kilpailee siitä tiukasti maanmiehensä Sami Chouchin kanssa. Lissabonissa molemmat miehet oli sijoitettu samaan lohkoon.

Molemmat aloittivat päivän hyvin. Casse heitti Turkin Muhammad Kocia ensin tavaramerkki-ipponseoinagella ja otti sen jälkeen sidontaan. Chouchi sen sijaan ajoi Ranskan voimanpesä Alpha Djalon ulos varoituksin.

Seuraavalla kierroksella Cassen vastus koveni huomattavasti enemmän kuin Chouchin, kun vastaan asettui uudessa sarjassaan epätoivoisesti olympiapaikkaa havitteleva Azerbaidzanin Hidayat Heydarov. Heydarov veikin Cassen yli 5 minuuttia pitkälle jatkoajalle, mutta lopulta Cassen onnistui kaivaa pisteet lähes painin vyörytystä muistuttavalla matalalla sumigaeshilla. Jos Chouchi voittaisi myös seuraavan ottelun, nähtäisiin belgialaisten keskinäinen välienselvittely. Tämä myös saataisiin, kun Chouchi eteni varoitusten turvin jatkoon Unkarin Attila Ungvarin kustannuksella.

Viimeksi kun belgialaiset kohtasivat, Chouchi oli ykkönen. Tällä kertaa Casse ei kuitenkaan jättänyt mitään sattuman varaan. Hyvä asento ja varmat seoinagehyökkäykset toivat Chouchille nopeasti kolme varoitusta ja näin Casse eteni semifinaaliin Ivanovia vastaan.

Itse semifinaali oli kauniisti sanottuna puuduttava. Cassen ja Ivanovin tyyli on hyökätä nopeasti otteesta ja usein uhrautumis- tai polviheitoilla. Tämä tarkoittaa sitä, että mate-taukoja on paljon ja tapahtumia kohtuullisen vähän. Ottelu etenikin lopulta 3 minuuttia jatkoajalle, josta voittajana selviytyi varoituksin Casse.

Sarjan hallitseva maailmanmestari Sagi Muki ei tarvinnut kuin 30 sekuntia kukistaakseen Islannin Arni Lundin. Itävallan Shamil Borchasviliä vastaan Muki tarvitsi täyden ajan, mutta voitto tuli silti helpon oloisesti seoinagella.

Mukin poolissa nähtiin myös mielenkiintoinen kohtaaminen vuoden 2016 olympiavoittajan, Venäjän Khasan Khalmurzaevin, ja vuoden 2017 maailmanmestarin, Saksan Alexander Wieczerzackin välillä. Saksalainen pääsikin kokeilemaan maailmanmestaruuden voittanutta okuri-eri-jimeään ottelun puolessa välissä, mutta tuloksetta. Hetkeä myöhemmin Khalmurzaev iski karhunhalaus-kosotogakella, joka myös portsarina tunnetaan. Ippon ja näin olympiavoittaja maailmanmestarin kustannuksella jatkoon.

Khalmurzaev kuitenkin joutui oman temppunsa uhriksi seuraavassa ottelussa, kun kotiyleisön innoittama Anri Egutidze murskasi olympiavoittajan kosotogakella, edeten Mukia vastaan poolifinaaliin.

Kotikisoissa on aina taikaa ja se taika voi vaikuttaa ehkä tuomareihinkin. Mukin ja Egutidzen poolifinaali ei ollut kaunista katseltavaa ja ratkaisuna nähtiin lopulta kolmas varoitus Mukille. Egutidze oli toisaalta hyökännyt hyvin samalla tavalla ja selvinnyt ilman varoitusta juuri hetkeä aiemmin. Joka tapauksessa Portugalilainen eteni semifinaaliin Mukin tippuessa jatkosta.

Tsekin Adam Kopecky on mielenkiintoinen tapaus. Vuoden 2019 kadettien maailmanmestari aloitti päivänsä murskaamalla Montenegron Nikola Gardasevicin valtavalla ogoshilla. Voisiko nuori tsekkiläinen olla päivän yllättäjä?

Lyhyesti sanottuna: ei. Seuraavalla kierroksella Venäjän Aslan Lappinagov paukautti nuorukaisen uchimatalla ja paketoi samantien pitävään sidontaan. Näin Lappinagov eteni poolifinaaliin, jossa vastaan asettui Turkin Vedayat Albayrak, joka oli ensin voittanut Azerbaidzanin Fatievin varoituksin ja heittänyt sitten Ranskan Chillardin tavaramerkillään, uchimatalla.

Poolifinaalissa Lappinagov yritti Albayrakin tokuiwazaa, uchimataa. Turkkilainen on kuitenkin hyvä myös väistämään tätä heittoa ja kun venäläinen tuli sisään, antoi Albayrak lisää vauhtia ja nosti omaa jalkaansa. Lappinagov pyörähti ympäri komeassa kaaressa ipponin arvoisesti ja eteni kohtaamaan Egutidzen semifinaalissa.

Jos sarjan ensimmäinen semifinaali oli tylsähkö, ei samaa voida sanoa toisesta. Ensimmäisestä aloituksesta Albayrak nosti Egutidzen syliinsä, mutta Egutidze vastasi Tblisin pyörällä ja nappasi tilanteesta wazarin. Noin puolessa välissä ottelua Albayrak vastasi lonkalla ja tasoitti, pitäen Egutidzea myös 7 sekuntia sidonnassa. Tilanne tasan. Sitten, noin puoli minuuttia ennen loppua Egutidzelle tuli oikosulku aivoihin. Molempien ottelijoiden ollessa rinta rintaa vasten, portugalilainen hyppäsi itse selälleen. Tilanteesta tuomittiin ippon Albayrakille ja näin turkkilainen finaaliin.

Finaali Albayrakin ja Cassen välillä oli sähäkkää toimintaa. Vaikka Albayrak tuli aktiivisesti päälle, Casse ehti aina hyökätä ensin. Näin turkkilainen keräsikin itselleen kaksi varoitusta. Jatkoajalle mentäessä yleensä hyväkuntoisen Cassen pitkät ottelut alkoivat kuitenkin näkyä. Ensin belgialainen väisti yhden uchimatan voltittamalla, mutta kun Albayrak iski uudelelleen uchimatalla, ei pakotietä enää ollut. Ippon, ja kultaa Turkkiin.

Pronssia ottivat Muki, sekä Italian Parlati.

Alle 63 kiloa

Suomen edustaja sarjassa oli Kirkkonummen Judoseuran Emilia Kanerva, jolle arpa heitti vastaan Venäjän Daria Davydovan. Vahva venäläinen hallitsi ottelua alussa vahvalla hidarikahvallaan ja Emiliaa varoitettiin nopeasti kertaalleen. Voiman kääntöpuoli on kuitenkin se, ettei kunto ole aina niin hyvä ja ottelun edetessä alkoi Emiliallekkin löytyä paikkoja. Suomalainen pääsi lähelle pisteitä niin sodella kuin seoinagellakin, mutta se ei aivan riittänyt. Jatkoajalla jo uupuneen oloiselle Davydovalle tuli kuitenkin valitettavasti jonkun näköinen flow-hetki ja kaunis hidari uchimata pudotti Emilian selälleen aivan puskista. Näin venäläinen siis jatkoon.

Maailmanmestari ja hallitseva olympiavottaja, Slovenian Tina Trstenjak, on oudossa tilanteessa, sillä hän joutuu todella kamppailemaan olympiapaikasta maannaistaan Andreja Leskiä vastaan, joka voitti naisten keskinäisen kamppailun 6 kuukautta sitten Prahan EM-kisoissa. Lissabonissa slovenialaiset oli sijoitettu sijoille 1 ja 2.

Trstenjak aloitti päivän tutulla myllyllään, joka on ehkä viime aikoina ollut hieman hukassa, ja heitti Unkarin Brigitta Vargan kouchimakikomilla. Toisella puolella kaaviota Leski sen sijaan joutui tiukilla ja jatkoajalle mentäessä oli slovenialainen niukasti 2-1 varoituksin edellä Serbian nuorta Anja Obradovicia. Hetkeä myöhemmin varoitukset olivat jo 2-2 tasan. Lopulta Leski onnistui kuitenkin sumigaeshissa wazarin arvoisesti ja slovenialaisten taisto jatkui.

Poolifinaaleissa slovenialaiset olivat vahvoja. Trstenjak eteni kolmen varoituksen turvin semifinaaliin ja Leski puolestaan pyyhkäisi jalat alta Italian Maria Centracchiolta.

Leskin semifinaalivastustaja oli Emiliankin kukistanut Daydova, joka oli poolifinaalissa kaatanut Kosovon Laura Fazliun ouchigari-kouchigake -kombinaatiolla pitkän jatkoajan päätteeksi. Kuten Suomessakin on viime aikoina huomattu, kuuluu armoton hyökkääminen slovenialaiseen judotyyliin. Ei siis ihme, että Daydova oli pian kerännyt kaksi varoitusta semifinaalissa. Jotenkin venäläisen onnistui kuitenkin selviytyä ilman kolmatta ja kun otteluaikaa oli kolme sekuntia jäljellä, laukaisi Daydova uchimataohjusen. Vaikka Leski teki kaikkensa väistääkseen, oli tuloksena wazari. Näin venäläinen finaaliin.

Trstenjak sen sijaan kohtasi Hollannin vahvassa vireessä olleen Sanne Vermeerin, joka oli voittanut Saksan Nadja Bazynskin lonkalla ja Espanjan Cristina Cabana Perezin sidonnalla. Semifinaalin ensimmäisen kahden ja puolen minuutin kuluessa Vermeer ei ollut todennäköisesti ehtinyt hyökätä kertaakaan ja olikin jo kasannut itselleen 2 varoitusta. Minuutti lisää, eikä holantilainen vieläkään ollut kerennyt saada edes kunnon otetta. Näin kolmas varoitus Vermeerille ja ansaittu finaalipaikka Trstenjakille.

Itse finaali oli tasaista vääntöä. Trstenjak oli ottelijoista aktiivisempi, mutta sortui myös huonoihin yrityksiin ja viimeiselle minuutille mentäessä oli tilanne 2-2 varoitusten osalta. Sitten slovenialainen kuitenkin osoitti tasonsa tiukassa paikassa ja kaivoi wazarin väkisin polviseoinagella. Daydova yritti kiriä, mutta aika loppui kesken ja Trstenjak otti jälleen kruununsa sarjan ykkösenä.

Pronssia ottivat Leski, sekä koko päivän hyvin otellut Vermeer.

Alle 73 kiloa

Suomen edustaja alle 73 kilon sarjassa oli Kajaanin Judokerhon Roope Korhonen, joka sai vastaansa itseään 20 vuotta vanhemman judolegendan, Unkarin Miklos Ungvarin. Ungvari tunnetaan erityisesti vaarallisesta ne-wazastaan, osa-alueesta, johon Roope oli erityisesti keskittynyt maaliskuun alun Prahan European Openin jälkeen. Roope selviytyikin hyvin Ungvarin mattohyökkäyksistä ja aluksi molempia varoitettiin otetaistelun tiimoilta. Tämän jälkeen suomalaiselta ei kuitenkaan vielä löytynyt vauhtia vastaamaan Ungvarin sähellykseen ja vaikka Roope taistelikin hyvin, oli tuloksena lopulta poistua matolta 3-1 varorituksin.

Seuraavassa ottelussaan Ungvari itse koki Roopen kohtalon, kun erittäin oudon ottelutyylin omaava Turkin Cilal Biloglu ajoi unkarilaiselle kolme varoitusta. Täysin toinen kylki edessä otteleva turkkilainen on hankala vastus kenelle tahansa ja voittamalla Ungvarin, Biloglu eteni jo poolifinaaliin.

Poolifinaalissa Ciloglu kohtasi sarjan yllättäjän, Valko-Venäjän Vadzim Shokan, joka oli tiukassa kamppailussa kukistanut kaksinkertaisen olympiamitalistin, Georgian Lasha Shavdatuashvilin, varoituksin 3-2. Biloglua Shoka ei kuitenkaan yllättänyt, vaan turkkilainen eteni semifinaaliin sumigaeshi-ipponilla vain 20 sekunnissa.

Alle 73 kilon sarjassa oli kourallinen voittajaehdokkaita. Sarjan ykkössijoitettu, Israelin Tohar Butbul hoitikin ensimmäisessä ottelussaan mallikkaasti Romanian Alexandru Raicun taiotoshilla. Raiculla oli taskussaan Tel Avivin Grand Slam kultaa vuoden alusta, joten Butbul oli selkeästi vireessä.

Poolifinaalissa Italian Giovanni Esposito murjoi Butbulia otteilla, mutta nykysäännöt suosivat heittäjää, joten kun Butbul onnistui seiotoshissa noin minuutti ennen loppua wazarin arvoisesti, eivät hänen saamansa kaksi varoitusta haitanneet. Näin Butbul semifinaaliin Ciloglua vastaan.

Itse semifinaali oli niin käsittämätöntä sekoilua, että se on pakko erotella listaksi:

  1. Butbul suoristaa Ciloglun käden, Ciloglu taputtaa kerran ja Butbul päästää heti irti. Koska yksi taputus ei riitä, ei ipponia tuomita.
  2. Jatkoajalla tilanteen ollessa varoituksin 2-2, Butbul kenkäisee Ciloglua jalkaan ja heittää sitten osotogarilla. Päätuomari ei näytä pisteitä vaan varoitusta potkusta. Lopullinen tuomio pöydän takaa: ei varoitusta, eikä pisteitä?
  3. Ciloglu heittää kouchimakikomilla. Tuomari ei anna pisteitä vaan näyttää Ciloglulle varoitusta jalkaan tarttumisesta. Tämä menee myös dirikoille läpi ja näin Butbul finaaliin 3-2 varoituksin.

Suomalaisten näkökulmasta sarjan yksi mielenkiintoisia ottelijoita on luonnollisesti Ruotsin vuoden 2019 euroopanmestari, Tommy Macias. Suomessakin useasti kilpaillut ja vieraillut Macias aloitti päivän hieman tahmeasti, mutta kaivoi lopulta voittoon vaadittavan ipponin Romanian Adrian Sulcasta palomiehen pyörällä. Seuraavassa ottelussa Portugalin Joao Fernando koki ehkä tyypillisimmän kohtalon, joka Maciaksen vastustajille käy. Heikko yritys, jonka Macias kääntää sumigaeshilla maton pinnasta. Tällä kertaa sumigaeshista ei tullut pisteitä, mutta Macias nappasi pitävän sidonnan ja eteni poolifinaaliin.

Maciaksen kanssa samassa lohkossa otteli Italian Grande Fabio Basile, jonka ensimmäisestä ottelusta Bulgarian Mark Hristovia vastaan ei tapahtumia puuttunut. Lopulta Basilen ouchigari seoinagehämäyksellä toi wazarin. Tämän jälkeen molemmat ehtivät vielä noin minuutin aikana tehdä 360 asteen heitosta pakenemisen kertaalleen, ennen kuin italialainen julistettiin voittajaksi.

EM-kilpailut eivät kuitenkaan Basilelta ole sujuneet hetkeen, eikä tänäkään vuonna lento kantanut seuraavaa kierrosta pidemmälle, kun Sveitsin Nils Stump vetäisi italialaiselta jalat alta ouhcigarigaeshilla ja paketoi tämän sitten vielä sidontaan. Näin Stumpi poolifinaaliin Maciasta vastaan.

Poolifinaalissa Stump jatkoi komeita yllätyksiä. Macias heitti ensin wazarin sumigaeshilla, mutta se pyyhittiin pois. Tämän jälkeen Stumpi passasi ensin ruotsalaisen noston wazarin arvoisesti ja päätti sitten ottelun peruskurssimaisella osotogarilla ipponin arvoisesti.

Semifinaalissa Stump kohtasi Kosovon Akil Gjakovan, joka oli muun muassa raivannut tieltään Venäjän Musa Mogushkovin varoitusten turvin, sekä pommittanut kaksi mahtavaa uchimataa Ido Leviniä ja Anthony Zinggiä vastaan. Itse ottelu oli tiukkaa kamppailua, jossa Stump ja Gjakova molemmat pyrkivät hallitsemaan hihaa. Jos ennen ottelua olisi pitänyt arvata, olisi Gjakovan voittoa ennustanut jalkaheitolla ja Stumpin käsiheitolla. Stump kuitenki oli heittää Gjakovan sasaella ja lopulta kosovolainen läväytti sveitsiläisen selälleen seoinagella ja eteni finaaliin. Näin nähtäisiin siis kieltämättä hieman yllättävä finaali Butbul – Gjakova.

Finaali oli kahden vahvan jässikän kohtaaminen, eikä eroa saatu aikaiseksi varsinaisella otteluajalla. Kumpikin ottelija otteli viihdyttävää judoa, mutta pienten virheiden johdosta oli kummallakin 2 varoitusta. Ottelun päättyminen varoituksin olisi ollut todelline sääli, mutta siihen ei onneksi menty. Reilun minuutin jatkoajan jälkeen Gjakova esitteli jälleen uchimataansa, jota ei ole juuri maailmankiertueella nähty. Uutuutaan kiiltelevä tekniikka lennättikin Butbulin kyljelleen wazarin arvoisesti ja toi Kosovolle ensimmäisen miesten euroopanmestaruuden valtion historiassa.

Pronssia ottivat Venäjän Musa Mogushkov, sekä koko päivän vakuuttavasti otellut Nils Stump.

Alle 70 kiloa

Kuten monessa muussakin sarjassa, maiden sisäisistä olympiapaikoista käydään kovaa kilpailua alle 70-kilon sarjassa. Tässä sarjassa tilanne kuitenkin korostuu, sillä Lissabonissa kyseisen sarjan 4 ykkössijoitettua muodostivat 2 tällaista paria: Ranskalla hallitseva maailmanmestari Marie Eve Gahie vastaan hallitseva euroopanmestari Margaux Pinot, sekä hollannilla viime vuoden EM-kakkonen ja entinen euroopanmestari Sanne Van Dijken vastaan nelinkertainen euroopanmestari Kim Pollingin.

Ranskalaisista tatamilla oli ensimmäiseksi Gahie, joka ajoi minuutissa Kroatian Lara Cvjetkolle kaksi varoitusta. Ottelu näytti menevän jo ranskalaiselle, mutta sitten Cvjetko heräsi taisteluun ja onnistui venymään aina jatkoajalle asti. Golden Scorella hallitseva maaimanmestrari Gahie sortui huonoon yritykseen, kun Cvjetkolla oli jalka tämän jalkojen välissä ja romahti selälleen – wazari ja todellinen jättipaukku! Pystyisikö Pinot käyttämään tämän hyödykseen?

Ainakin aluksi näytti siltä, kun Pinot heitti Romanian Serafima Moscalua ensin tyylikkäästi seoinagella ja otti tämän sen jälkeen pitävään sidontaan. Myös Espanjan vahva ja kookas Maria Bernabeu oli Pinotille kevyttä kauraa. Ensin seoinage ja perään kuristus ja Pinot eteni nopeasti semifinaaliin.

Hollantilaisista ensimmäiseksi vuodossa oli Van Dijke. Hän aloittikin päivän komealla ipponvoitolla, kun Turkin Minel Akdeniz kaatui kosotogakella. Pollingin ensimmäinen vastustaja oli Georgian arvaamaton Mariam Tchanturia, joka olisi teoriassa voinut aiheuttaa ongelmia. Kokenut hollantilainen kuitenkin hoiti ottelunsa tyylikkäästi kouchigari ja kosotogari wazareilla. Näin hollantilaisten keskinäinen kilpailu pysyi elossa toisin kuin ranskalaisten vastaava.

Poolifinaalissa Van Dijke ei tarvinnut kuin 20 sekuntia Slovenian Anka Poganickin heittämiseen sodella ja sidontaan ottamiseen. Myös Polling oli hurjassa vireessä. Vuoden 2019 MM-kakkonen, Portugalin Barbara Timo nimittäin lensi 40 sekunnissa ensin sodella ja sitten uchimatalla.

Näin ollen Polling siis herkulliseen semifinaaliin Pinota vastaan. Van Dijke sen sijaan kohtaisi Cvjetkon, joka oli jatkanut yllätyksiään heittämällä Venäjän Taimazovan jatkoajalla uchimatawazarilla.

Van Dijken semifinaali alle 23-vuotiaiden euroopanmestari Cvjetkoa vastaan oli erittäin tiukka. Vaikuttaa siis siltä, että Cvjetkon yllätysten takana on tason nosto, eikä vain hyvin kohdalleen sattuneet heitot päivän aikana. Aivan Van Dijken tasolla nuori kroatialainen ei kuitenkaan ollut ja jatkoajalla väkivahva Van Dijke rankaisikin Cvjetkoa uranagella edeten finaaliin.

Toisessa semifinaalissa onnistumispaineet olivat siis Pollingilla, kun taas Pinot pystyi jo ottelemaan vapautuneesti. Itse ottelussa tästä ei kyllä näyttänyt olevan etua vaan jatkoajalle edettiin tasaisissa merkeissä. Lopulta Pinotin tehokas liike ja jatkuva hyökkäys olivat liikaa. Polling ei kyennyt saamaan kunnon otetta ja hänet ajettiin ulos kolmella varoituksella.

Van Dijken ja Pinotin finaalissa Pinot oli selkeästi edellä alusta alkane. Ranskalainen hyökkäsi seoinagella jatkuvasti, eikä Van Dijke päässyt otteluun ollenkaan mukaan. Judossa voitto on kuitenkin aina tarjolla kun ottelua on jäljellä. Noin minuutti ennen loppua Pinot jäi hieman pystyyn polviseoinagen jälkeen. Van Dijke ei aikaillut vaan löi matalan uchimatan. Heitto ei ollut ilmava, mutta se oli kova ja suoraa selälleen, ipponin kriteerit täyttävä siis. Näin ollen kultaa ja todennäköinen olympiapaikka Van Dijkelle.

Pronssia ottivat Polling, sekä isäntämaan Barbara Timo.

Päivä 1 - 16.4.2021

Alle 66kg

Suomalaisten kilpailut Lissabonissa avasi Riihimäen Judoseuran Luukas Saha alle 66 kilon sarjassa. Viime syksynä alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa viidenneksi sijoittunut Luukas oli jo aiemmin keväällä kukistanut hallitsevan euroopanmestarin, Azerbaidzanin Orkhan Safarovin. Lissabonissa Luukaksen ensimmäinen vastustaja oli Romanian Lucian Bors Dumitrescu.

Ottelun alkuminuutilla elettiin kauhun hetkiä, kun Luukaksen vahvan seoinage hyökkäyksen jälkeen romanialainen meinasi ohittaa suomalaisen jalat ja päästä sidontaan. Luukaksen varsinkin viime aikoina kehittynyt mattojudo kuitenkin auttoi suomalaisen lopulta kuiville vesille ja ottelu jatkui tasatilanteessa. Noin minuutti ennen loppua vahinko kuitenkin tapahtui; Luukas blokkasi vahvasti Dumitrescun polviseoinagea ja kaikki näytti hyvälle. Yllättäen romanialainen kuitenkin vaihtoi suuntaa polviltaan ja kampesi Luukaksen kyljelleen – wazari. Tiukka loppukiri ei minuutissa riittänyt, joten romanialainen eteni toiselle kierrokselle Luukaksen kustannuksella.

Venäjällä käydään kovaa kilpailua olympiapaikasta 4 eri urheilijan ollessa 25 parhaan joukossa olympiakarsintalistalla. Kolminkertaisella MM-kakkosella Mikhail Pulyaevilla oli Lissabonissa hyvä paikka todistaa olevansa edelleen sarjan ykkönen. Ottelu Belgian Kenneth Van Gansbekea vastaan  alkoikin hyvin, kun Pulyaevin tavaramerkki moroteseoinage tuotti wazarin. Van Gansbeke puski kuitenkin väkisin rinnalle, vaikka keräsikin matkalla kaksi varoitusta. Jatkoajalla venäläisen voitto oli vielä yhtä aloitusta vaille varma varoitusten turvin, kunnes belgialainen teki jotain todella ihmeellistä – Gansbeke nimittäin taikoi temppupussistaan tutun peruskurssilla opeteltavan käännön, jossa uke laittaa kätensä kilpikonnassa olevan torin kainaloon ja tori rullaa uken ushiro-kesagatameen. Belgialainen toteutti saman tekniikan kuitenkin pystystä! Näin ollen Gansbeke eteni kohtaamaan Luukakselle tappion aiheuttaneen romanialaisen.

Gansbeken hyvä ote jatkui heti ottelun alussa kun tämä pääsi yllättämään Dumitrescun tomoenagella wazarin arvoisesi. Vaikka romanialainen aloitti kovan kirin, ei siitä ollut apua. Näin Van Gansbeke poolifinaaliin, jossa vastus kovenisi huomattavasti.

Italian Manuel Lombardo oli selkeä ennakkosuosikki voittamaan vuoden 2020 EM-kilpailut. Ensimmäisessä ottelussa hankittu hansokumake pilasi kuitenkin italialaisen kisat, joten Lissaboniin oli saapunut entistä nälkäisempi Lombardo – eikä vähiten siksi, että huhujen mukaan italialaisen paino voi heilua monesti lähempänä 75 kiloa kuin 70. Ensimmäisessä ottelussaan Lombardo paketoikin varman oloisesti Kroatian Klacarin ja eteni näin Gansbekea vastaan.

Belgialainen antoikin Lomardolle yllättävän hyvän vastuksen ja pääsi lähelle uchimatalla, mutta lopulta hurja vastus oli kuitenkin liikaa. Korkeasta uchimatasta otteluun herännyt Lombardo käytti heti seuraavaan aloitukseen tavaramerkkiään – kataguruman variaatiota polviltaan ja päätti Gansbeken yllätyspäivän ja ottelun ipponin arvoisesti. Näin Lombardo semifinaaliin.

Sarjan suurin yllätys tapahtui pienen mutta äännekkään kotiyleisön tuen saattelemana. Portugalin Joao Crisostomolla ei ole kummoisia tuloksia kansainvälisistä kilpailuista, mutta Lissabonissa mies oli vauhdissa. Ensimmäisessä ottelussa komea palomiehen pyörä kaatoi Puolan Wawrzyczekin jatkoajalla. Se ei vielä ollut suuri yllätys.

Seuraavassa ottelussa Crisostomon päivän teema, eli palomies jatkui. Ensin portugalilainen otti wazarin passatessaan Azerbaidzanin väkivahvan Nijat Shikalizadan palomiehen ja sitten heitti perään omansa edeten jo poolifinaaliin. Poolifinaalissa Crisostomo ei juuri tehnyt muuta kuin palomiestä ja väistellyt espanjanlaisen GP voittajan, Alberto Gaiteiron, sumigaeshi vastaheittoja epäonnistuneen palomiehen jälkeen. Yksikin tekniikka kuitenkin riittää, jos vastustaja ei pääse hyökkäämään ollenkaan ja Crisostomo ajoikin Gaiteirolle 3 varoitusta ja eteni jo semifinaaliin.

Semfinaalissa Crisostomon lento ei kuitenkaan enää kantanut, vaikka päivän teema jatkui. Tai kyllähän mies lensi, vain 30 sekunnissa Lombardon ipponin arvoiseen palomiehen pyörään, mutta se ei varmasti ollut lopputulos, jota kukaan italialaisia lukuunottamatta sarjan superyllättäjälle toivoi. Näin Lombardo oikeutetusti finaaliin viime vuoden pettymyksen jälkeen.

Hallitseva euroopanmestari, Azerbaidzanin Orkhan Safarov aloitti kilpailut komealla uchimata-ipponilla Israelin Amit Bobovichia vastaan. Sen jälkeen seinä nousi kuitenkin pystyyn, kun Moldovan Vadim Bunescu rankaisi tyylipuhtaalla judolla Safarovia ensin osotogarilla ja sitten ouchigarilla edeten yllättävästi poolifinaaliin.

Poolifinaalissa Bunescu kohtasi viime EM-kisojen todellisen superyllättäväjän, serbian Strahanja Buncicin, joka oli tänäkin vuonna jo ehtinyt yllättää Venäjän Aram Grigoryanin, jos toisen varoituksella ulos ajamista nyt voi yllätyksenä pitää. Yllättäjien taistossa vanhempi vuosikerta osoittautui paremmaksi, eikä Buncic tarvinnut kuin noin minuutin haudatakseen Bunescun uranagella. Näin serbi semifinaaliin toisena vuonna putkeen. Seuraavalla kerralla se ei ehkä enää ole yllätys.

Myös Georgian entinen euroopanmestari Vazha Margvelashvili oli lähellä laulukuoroa, kun Espanjan Nieto onnistui vääntämään georgialaisen kyljelleen heti ottelun alussa jopa koulun pihalta tuttua niskalenkkiä muistuttavalla väännöllä. Georgialainen vastasi kuitenkin valtavalla osotogarilla noin minuuttia myöhemmin ja eteni kolmannelle kierrokselle säikähdyksellä.

Myös georgialaisen poolifinaali oli tasainen, kun Valko-Venäjän Dzmitry Minkou vei Margvelashvilin jatkoajalle. Lopulta kokenut georgialainen kuitenkin nappassi kiinni niin monesti Tblisin pojilta nähdyn vyötäröotteen ja nosti Minkoun syliinsä, ennen kuin iski tämän selälleen mattoon

Semifinaalissa Buncicin taktiikka vaikutti selkeälle – hyökätä niin paljon, ettei Margvelashvili ehdi saada kunnon otetta. Taktiikka toimikin kiitettävästi minuutin ja 45 sekuntia, kunnes georgialainen sai kerran kiinni vyötäisiltä ja latasi ogoshilla hieman kyseenalaisen wazarin. Tämä tarkoitti kuitenkin, että Buncicin täytyi avata peliä, joka johti toiseen ogoshi wazariin heti perään. Margvelashvili finaaliin Lombardoa vastaan.

Finaali ehti vanheta vain minuutin otetaisteluna, jossa molempia varoitettiin kerran. Sitten Margvelashvili hyökkäsi vaarallisen oloisesti sylille. Lombardo seisoi kuitenkin hyvässä asennossa ja vaikutti kääntävän georgialaisen selälleen jopa helpon oloisesti. Ippon ja kultaa Italian nousevalle supertähdelle.

Pronssia ottivat Espanjan Gaiteiro, sekä kotiyleisöä yli 8 minuutin ottelun jälkeen riemastuttanut Crisostomo (tietysti teeman mukaan palomiehellä).

Alle 48 kiloa

Alle 48 kilon sarja kärsi lievästä osallistujapulasta, eivätkä ennakosuosikit joutuneet sarjassa koville. Ykkössijoitettu, Kosovon Distria Krasniqi, alotti varmasti kukistaen Italian Fransesca Giordan varoituksin. Seuraavaksi Israelin Shira Rishony lähti myös helpon oloisesti uchimatalla ja Krasniqi oli jo semifinaalissa.

Yksi yllättäjä sarjasta kuitenkin löytyi. Venäjän kakkosnainen Sabina Giliazova aloitti vahvasti kahden wazarin voitolla Belgian Ellen Salensista. Tämän jälkeen, hieman isompana yllätyksenä, kisaisäntien Catarina Costa lähti haraigoshilla ipponin arvoisesti. Kun Giliazova kolmanessa ottelussa vielä ajoi Ranskan Melanie Clementin ulos varoituksin, oli semifinaalissa sentään yksi sijoittamaton ottelija.

Semifinaalissa Giliazova ei vain yksinkertaiseseti voinut mitään Krasniqin voimille. Kosovolaisen vahva kahva tuli jatkuvasti venäläisen käsien läpi ja Giliazovalla olikin nopeasti kasassa 3 varoitusta. Näin Krasniqi finaaliin.

Ukrainan kaksinkertainen maailmanmestari Daria Bilodid on aina ennakkosuosikki kilpaillessaan. Jos vastustajat eivät kaadu pitkän ukrainalaisen jalkaheittoihin, rusikoi hän heidät sankakuun matossa. Jälkimmäinen oli myös Bilodidin ensimmäisen vastustajan, Italian Fransesca Milanin kohtalo. Slovenian Marusa Stangar sen sijaan joutui kuuluisien jalkaheittojen uhriksi, ensin uchimata ja sitten kouchigari toivat kelpo wazarit ja Bilodid eteni semifinaaliin.

Myös Venäjän Irina Dolgova tunnetaan vahvasta mattojudosta. Ensimmäisessä ottelussa Romanian Monica Ungureanua vastaan niitä ei kuitenkaan tarvittu, vaan voitto tuli varoituksin. Espanjan Julia Figueroa vastaan Dolgova sen sijaan esitteli mattotaitojaan ja päättikin ottelun tehokkaalla jujigatamella.

Semifinaalista odotettiin sotaa matossa ja sellainen siitä saatiinkin, kun esimerkiksi yksi Bilodidin sankaku-haku johti yli minuutin pelastautumistaisteluun ja täpärään pakoon Dolgovan osalta. Varsinaisen otteluajan lopulla alkoi kuitenkin näyttää siltä, että armoton mattomylly oli hapottanut enemmän hyökkäjää kuin puolustajaa, kun Bilodidin asento alkoi sortua ja Dolgova nousta niskan päälle. Mestarit ovat kuitenkin mestareia syystä ja vain kaksi sekuntia ennen varsinaisen otteluajan loppua Bilodidin ouchigari kaatoi Dolgovan ipponin arvoisesti. Tilanteen jälkimainingeissa nähtiin kuitenkin ikävä tapaturma, kun ipponia huomaamaton Dolgova jatkoi käsilukkoon. Bilodidkaan ei halunnut tilanteessa taputtaa, joten ennen kuin tuomari ehti väliin, oli vahinko jo tapahtunut. Bilodid siis finaaliin, mutta käsi ottelukyvyttömänä.

Finaalia sarjassa ei siis käyty, vaan Krasniqi kumarsi finaalin. Pronssia ottivat Ranskan Clement ja Venäjän Giliazova.

Alle 52 kiloa

Alle 52 kilon sarjassa eivät yllättäjät juhlineet. Maailmanlistan ykkösnainen, Ranskan Amandine Buchard, omaa yhden parhaista palomiehen pyöristä maailman judossa. Koska tekniikka on naisten puolella harvinaisempi, nostaa se vielä ranskalaisen lempitekniikan toimivuutta korkealla kansainvälisellä tasollakin. Kuten totuttua ei Buchard säästellyt lempitekniikkaansa. Ensimmäiseksi palomiehen pyörän uhriksi joutui Romanian kokenut Andrea Chitu, kun Buchard kaivoi jatkoajan alussa voittoon vaadittavan wazarin.

Poolifinaalissa olisi ollut mahdollista nähdä mielenkiintoinen kohtaaminen Buchardin ja Georgian entisen teinitähden Mariam Janashvilin välillä. Janashvili ei kuitenkaan ole täysin sopeutunut aikuisten sarjoihin, vaikka on niitä kiertänyt jo monta vuotta. Georgialaisella on tapana ottaa tarpeettomia riskejä ja hävitä. Näin kävi myös Lissabonissa, kun Sveitsin Fabianne Kocher romahti nostotilanteessa Janashvilin päälle wazarin arvoisesti ja eteni poolifinaaliin.

Poolifinaalissa Buchardin palomies lauloi jälleen. Tällä kertaa ranskalainen, joka tekee tekniikan omintakeisesta käänteisestä kaulusotteesta, ei tarvinnut jatkoaikaa, vaan kukisti Kocherin reilussa minuutissa.

Semifinaalissa Buchard kohtasi nelossijoitetun, Espanjan Anna Perez Boxin, joka oli aloittanut kilpailut makealla sidontavoitolla Italian Marina Castagnolasta ja vakuuttanut komealla osotogarilla Sveitsin Evelyn Tschoppia vastaan. Kykenisikö Perez Box yllättämään Buchardin esimerkiksi matossa? Vastaukseksi saatiin nopeasti ei, sillä Buchardin palomiestilasto oli reilussa minuutissa 3/3 ja ranskalainen eteni helpon oloisesti finaaliin.

Italian olympiahopeamitalisti ja hallitseva euroopanmestari Odette Giuffrida ei ehkä ollut parhaimmillaan Lissabonissa, mutta italialainen on missä tahansa kunnossa erittäin varma ottelija ja ensimmäisessä ottelussa Portugalin Joana Ramos kaatuikin varoitusten turvin. Myös Unkarin Reka Puppin kanssa Giuffrida joutui turvautumaan varoituksiin, kun unkarilaisen varoitustili täyttyi 9 minuutin ottelun jälkeen.

Sarjan aino suurempi yllätys nähtiin D-poolissa. Israelin Gili Gohen ja Gefen Primo ottivat molemmat varmat avauskierroksen voitot ja kohtasivat toisensa poolifinaalissa. Ottelu alkoi odotetusti, kun ykkösnainen Cohen kampesi Primon kyljelleen wazarin arvoisesti. 15 sekuntia ennen loppua tapahtui kuitenkin jotain – Primo hyökkäsi haraigoshilla ja Cohen jäi jumiin blokkaamaan tilannetta. Lopulta haraigoshi lähti kovaa ja ipponin arvoisesti. Jos elkeistä on pääteltävissä mitään, vaikutti siltä, että Israelin olympiapaikka ratkaistiin noiden muutaman sekunnin aikana.

Semfinaali Primon ja Giuffridan välillä eteni jatkoajalle hyvin vähäisin tapahtumin. Vaikuttikin siltä, että Giuffrida etenisi taas varoitusten turvin. Siihen asti ei kuitenkaan menty. Pitkän kamppailun jälkeen Giuffridan onnistui lopulta kaivaa takataskusta vielä yksi liike. Italialainen puski Primoa eteenpäin ja kun israelilainen nojasi vastaan, laukaisi Giuffrida komean pystyseoinagen wazarin arvoisesti ja eteni näin finaaliin Bouchardia vastaan.

Joskus judossa tulee tilanteita kun miettii, että miten tämä on mahdollista. Tämä oli varmasti monen tunne kun Buchard aloitti finaalin päivän neljännellä palomiehellä. Tuloksena kuitenkin vain wazari, joka tarkoitti, että Giuffrida aloitti hurjan kirin. Tämä tarkoitti sitä, että Buchardin oli pakko vihdoin vaihtaa tekniikkaa. Giuffridan jahdatessa ranskalainen tiputti nopean polviseoinagen ipponin arvoisesti ja näin ollen vei kultamitalin todella tyylipuhtaalla suorituksella.

Pronssia ottivat Unkarin Pupp, sekä Israelin Primo.

Alle 60 kiloa

Vuoden 2020 EM-finaali käytiin kahden venäläisen välillä, kun Robert Mshvidobadze kohtasi Yago Abuladzen. Kuusi kuukautta sitten nuorempi Abuladze joutui kuitenkin tyytymään hopeaan. Lissabonin koneeseen viime vuoden hopeamitalisti suuntasi kuitenkin yksin, varmasti ajatuksenaan kirkastaa mitaliaan maanmiehensä poissaollessa.

Ensimmäisessä ottelussa Abuladze paketoikin Slovenian David Starkelin kohtuullisen helposti, mutta toisen ottelun vastustaja on saattanut saada venäläisen puntin tutisemaan. Bulgarian Yanislav Gerchev vaeltaa nykyään varjojen mailla maailmankiertueella, mutta EM-kilpailuissa kokkaa aina jonkunlaisen yllätyksen, vaikka yleensä jääkin viidenneksi. Gerchevin ja Abuladzen ottelu ehtikin vanheta vain 6 sekuntia ennen kuin bulgarialainen paukautti tomoenagella wazarin. Minuuttia myöhemmin kouchimakikomi tuotti toisen wazarin ja Gerchev oli jälleen tehnyt temput EM-kilpailuisssa ja edennyt semifinaaliin.

Ranskan 60-kilon olympiaedustajaa ei ole vielä valittu, joten kahden ehdokkaan, Walide Khyarin ja Luka Mkheidzen osuminen samaan pooliin olikin jännittävää seurattavaa judon ystäville. Kun molemmat vielä hoitivat ensimmäiset ottelunsa, (Khyar taiotoshilla ja Mkheidze palomiehen pyörällä) oli jännitysnäytelmä valmis. Khyarin ja Mkheidzen välillä nähtiinkin vauhdikas ottelu, varsinkin sen jälkeen kun Mkheidze siirtyi wazarin johtoon sotomakikomilla. Ottelun kuluessa nähtiin muunmuassa voltti, sekä suoristettu käsilukko, mutta kuin ihmeen kaupalla Mkheidzen johto piti ja tämä eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa ratkaisu löytyi vasta viime sekunneilta, kun Mkheidzen pyyhkäisy + haraigoshi -kombo yllätti Gerchevin wazarin arvoisesti. Näin ollen bulgarialaisen oli jälleen tyytyminen pronssiotteluun.

Yksi sarjan ennakkosuosikkeja oli monien poissaolojen johdosta viime vuoden pronssimitalisti, Espanjan Fransisco Garrigos. Espanjalainen aloittikin vahvasti kukistamalla Kreikan Savva Karakizidin ouchigari-ipponilla.

Yksi Garrigosin erikoisuuksia on, että hän on maailmankiertuuen harvoja judokoita, jotka käyttävät sodegurumajime-kuristusta suoraan päältä päin. Tämä tekniikka yllättää vastustajan monesti, esimerkiksi jalanirroitustilanteessa. Näin kävi myös poolifinaalissa Azerbaidzanin Karamat Huseynoville, kun Garrigos iski kaulalle ja eteni tehokkaasti semifinaaliin.

Israel on jo pitkään ollut erittäin vahva alle 66 kilon sarjassa, mutta 60-kiloisissa menestystä ei ole liiemmin tullut 2010-luvun alun ja Artiom Arshanskin jälkeen. Lissabonissa kokeilemassa oli uusi nimi, Matan Kokolayev ja alku olikin lupaava, kun Tblisin GP-voittaja Temur Nozadze kaatui minuutissa kahdella wazarilla.

Poolifinaalissa Kokolayev kohtasi toisen lievän yllättäjän, Italian Angelo Pantanon. Juniorisarjoissa hyvin menestynyt italialainen ei ole koskaan menestynyt merkittävästi aikuisissa, ehkäpä lyhyen vartensa vuoksi, mutta Lissabonissa mono oli syönnillä. Se ei kuitenkaan syönyt tarpeeksi, jotta Kokolayev olisi kaatunut, vaan israelilainen varasi itselleen semifinaalipaikan komealla palomiehen pyörällä.

Kuten jo aiemmin mainittiin, on Espanjan Garrigos erikoismies kuristuksensa kanssa. Silti, EM-semifinaalia silmällä pitäen olisi voinut ajatella, että Kokolayev olisi varautunut tekniikkaan. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Garrigos eteni finaaliin samalla kuristuksella, jota hän niin tehokkaasti käytti poolifinaalissa.

Finaali oli tiukkaa taistelua otteissa, joiden kautta Garrigos pyrki raahaamaan Mkheidzeä mattoon. Georgialaisista sukujuurista huolimatta Mkheidze on kuitenkin Ranskan judoinstituutissa kehittänyt itselleen hyvän mattojudoarsenaalin, eivätkä Garrigosin mattohyökkäykset varsinaisella ajalla tuottaneetkaan tulosta. Jatkoajalla kuitenkin nähtiin hämmentävä tilanne Mkheidzen yrittäessä sumigaeshia. Garrigos pysäytti erittäin kovaa maastavetoa osoittaen ranskalaisen ilmassa paikalleen ja hyppäsi sen jälkeen tämän päälle. Koska kyseessä oli selkeästi vastaheitto, tuomittiin tilanteesta ippon, mutta Gokyosta heittoa ei kyllä koskaan tule löytymään.

Pronssia ottivat Huseynov, sekä Abuladze, joka vastasi pronssiottelussa päivän isoimmasta uranagesta.

Alle 57 kiloa

Joka ikinen kerta näitä juttuja kirjoittaessa tulee puhuttua Telma Monteiron arvokilpailumitaleiden määrästä. Se, että niitä on parisenkymmentä on jo kaikille tuttua. Lissabonissa Monteiro taistelisi kuitenkin ehkä yhdestä arvokkaimmista mitaleistaan – euroopanmestaruudesta kotikaupungissaan. Viimeksi kun euroopanmestaruuksista kilpailtiin Lissabonissa 2008, Monteiro olisi ollut ennakkosuosikki. Telma, joka otti mitalin jokaisissa euroopanmestaruuskilpailuissa vuosien 2004 ja 2016 välillä, joutui kuitenkin jättämään kisat väliin, joten tällä uudella mahdollisuudella oli varmasti suuri merkitys.

Ensimmäisessä ottelussaan Monteiro kohtasi toisen naisen, joka oli kiertänyt maailmankiertuetta jo 2000-luvun alkupuolella. Legendojen taistelussa Itävallan Sabrina Filzmozerin kanssa Telma onnistui lopulta sodetsurikomigoshissa vain 10 sekuntia ennen loppua ja mahdollinen sankaritarina alkoi lupaavasti. Toisessa ottelussa Monteiro ei tarvinnut kuin minuutin heittäessään Belgian Mina Libeerin ensin osotolla ja sitten pyyhkäisyllä.

Semifinaalissa Monteiroa odotti päivän toistaiseksi kovin vastustaja. Sarjan ykkössijoitettu, Kosovon Nora Gjakova oli ensin murskannut Espanjan Carla Ubasart Mascanon kahdessa minuutissa haraigoshilla ja sitten ottanut Venäjän Daria Metzheskaian sidontaan vain minuutissa.

Semifinaali Gjakovan ja Monteiron välillä oli todellinen taistelu. Väkivahva kosovolainen alisteli kotiyleisön kannustamaa kansallissankaria vahvalla kahvalla ja ajoi tälle nopeasti kaksi varoitusta. Ottelu eteni kuitenkin jatkoajalle, jossa jo monesti näytti siltä, että Monteiro ajettaisiin ulos valehyökkäyksistä. Näin ei kuitenkaan käynyt ja pikku hiljaa ottelu alkoi kääntyä. Lopulta, yli kymmenen minuutin ottelun jälkeen, Monteiro räjäytti pankin osotogarilla. Ippon ja mahdollisuus tehdä historiaa, jälleen kerran.

Georgian Eteri Liparteliani on yksi maailman judon suuria nousevia tähtiä. Lissabonissa Liparteliani metsästi ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan edellisen vuoden EM-kisapettymyksen jälkeen. Georgialaisen päivä ei kuitenkaan alkanut hyvin, kun Ukrainan Mariia Skoran kouchimakikomi onnistui wazarin arvoisesti vain 30 sekunnin jälkeen. Ottelun puolivälin jälkeen isoista nostoista tunnettu Liparteliani esitti kuitenkin hienoa jalkanäppäryyttä pyyhkäistessään Skoran kyljelleen ja jatkaessaan pitävään sidontaan.

Seuraavassa ottelussa Liparteliani vastasi ehkä päivän komeimmasta heitosta wazarin tappioasemassa Saksan Ziegleriä vastaan. Kun saksalainen hyökkäsi ouchigarilla, pyyhkäisi georgialainen tältä hienosti molemmat jalat alta liikken suuntaan. Jalkaheitoista lentää harvemmin aivan hartioilleen, mutta tämän pyyhkäisyn voimasta saksalaisen jalat sojottivat lähes kattoon – ippon!

Poolifinaalissa Liparteliani kohtasi Ranskan voimanpesän Sarah Leonie Cysiquen, joka oli ensimmäisessä ottelussaan retuuttanut kisaisäntien Wilsa Gomesia kahden minuutin ja kahden wazarin jälkeen. Vaikka georgialainen onkin vahva, ei hänellä vielä ollut asiaa painimaan Cysiquen kanssa. Sasae toi ranskalaiselle ensin wazarin ja minuuttia ennen loppua ilmava lonkka päätti Lipartelianin kultamitalijahdin.

Slovenian Kaja Kajzer nousi aikuisten maailmankiertueelle jo 18 vuotiaana, mutta arvokisamitalia edelleen vasta 21-vuotiaalla slovenialaisella ei vielä ole. Lissabonissa Kajzer ei ehkä ollu terävimmillään, mutta taistelutahtoa oli sitäkin enemmän. Kosovon Flaka Loxhan kanssa Kajzer onnistui uchimatassa ja keräsi kaksi varoitusta. Puolan Anna Kuczeran kanssa sama kuvio toistui, tekniikkana tällä kertaa vain kosotogake. Niin uskomattomalle kuin se kuulostaa, sama tapahtui myös poolifinaalissa, kun Kajzer keräsi kaksi varoitusta, ennen kuin hän onnistui taiotoshissa Israelin Timna Nelson Levyä vastaan.

Semifinaalissa Kajzer joutui väkivahva Cysiquen käsittelyyn ja oli pian taas kahden varoituksen tappiolla. Lopulta Cysiquen räjähtävä voima jopa kostautui hieman. Ranskalainen hyökkäsi täydellä voimalla sasailla, mutta koska ajoitus ei ollut aivan kunnossa tarvitsi Kajzerin vain nojata eteenpäin ja ranskalainen pyllähti wazarin arvoisesti. Vaikka Cysique käytti kaikki voimansa, ei kiri vain riittänyt ja näin ollen Kajzer eteni finaaliin Monteiroa vastaan ottaen maksimimäärän 8 varoitusta 4 ottelussa häviämättä.

Finaali oli tasainen ottelu, jossa molemmat käyttivät hyvin jalkojaan ja pääsivät lähelle pisteitä. Jotkun tarinat ovat kuitenkin niin hienoja, että niiden on vain pakko toteutua. Kun ottelu oli edennyt jatkoajalle, Monteiro hyökkäsi osotogarihämäyksellä ja vaihtoi taniotoshiin. Ippon! Näin ollen Telmalle kuudes euroopanmestaruus, sekä hyvitys katkerasta vuodesta 2008.

Sarjan pronssit matkasivat Cysiquen mukana Ranskaan ja Gjakovan kanssa Kosovoon.

 

 

Kirjoittaja

Tommi Valtonen