Mixed Team -joukkuekilpailussa nähtiin paljon tiukkoja otteluita

Joukkuekilpailussa nähtiin paljon tunteita ja venymisiä, mutta lopulta mestari oli toinen ennakkosuosikeista. Suomelle harmittava avaustappio Saksaa vastaan.

 
15.9.2019

Alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut 12. - 15.9.2019

15.9.2019

EM-kilpailuiden viimeisenä päivänä käytiin Mixed Team -joukkuekilpailu, jossa otellaan sarjat -57, -70, +70, -73, -90 ja +90. Suomen joukkueelle oli arvottu ensimmäiseksi vastustajaksi kivikova Saksa.

Ennen kilpailuita joukkue vaikutti olevan liikkeellä rennolla ja hyvällä hengellä, vaikka Frida Laxen ja Lotta Vahe myönsivätkin jännittävänsä hieman.

Myös joukkueen fysioterapeutti Satu Lehikoinen vakuutti joukkueen olevan fyysisesti hyvässä kunnossa ja kiitteli erityisesti urheilijoiden omatoimisuutta lihashuollon ja palautumisen huomioon ottamisessa.

Suomi - Saksa

Ensimmäinen ottelu käytiin alle 70kg:n sarjassa, jossa Suomea edusti Lotta Vahe. Suomalainen aloitti ottelun Saksan Rickeniä vastaan aggressiivisesti ja saksalainen joutuikin pakittelemaan otteissa. Innoissaan Lotta puski kuitenkin hieman liikaa ja saksalainen pääsi pudottamaan seoinagella ipponin. 1-0 Saksa.

Toisessa ottelussa Markus Lambacka huudatti kotiyleisöä heittäessään heti ensimmäisessä aloituksessa saksalaisen vastustajansa uchimatalla ipponin arvoisesti. Heitto kuitenkin korjattiin wazariksi. Markus ei tästä lannistunut vaan jatkoi hyökkäämistä uchimatalla onnistuen melkein toistamiseen. Hyvän uchimatan jälkeinen mattotilanne osoittautui kuitenkin kohtalokkaaksi, kun saksalainen onnistui kääntämään Markuksen sidontaan. Hurjasta taistelusta huolimatta ei sidonnasta ollut poispäätyä ja näin ollen tilanne 2-0 Saksalle.

Yli 70kg:n sarjassa Noora Nykänen haastoi rohkeasti huomattavasti itseään isompaa vastustajaansa. Noora painostikin saksalaista lonkalla ja jalkaheitoilla, mutta jälleen matto osoittautui suomalaisille heikoksi paikaksi, kun saksalainen onnistui painoedun avulla kääntämään ja kuristamaan Nooran. 3-0 Saksa.

Suomen viimeinen toivo oli Rasmus Leppälä yli 90kg:n sarjassa. Leppälä taisteli hurjasti Saksan Losseni Konen kanssa, joka oli eilen jäänyt viidenneksi yli 100kg:n sarjassa. Saksalainen oli kuitenkin lopulta vain liian vahva ja pyyhkäisi Rasmuksen komeasti okuriashibarailla selälleen. 4-0 Saksa ja Suomen joukkueen kilpailut harmittavasti ohi.

Suomen Judoliiton valmennuspäälikkö Jaana Jokinen kommentoi kilpailuita: ”Koska kilpailuihin lähdetään aina voittamaan, mutta mitalia ei tullut niin tietenkin harmittaa. Kuitenkin, kun tarkastellaan urheilijoiden suorituksia, oli havaittavissa selkeää venymistä, eikä kukaan suorittanut alle oman tasonsa. Vaikka en ole ollut mukana tämän joukkueen toiminnassa, ulospäin näytti, että joukkueella oli läpi kilpailuiden hyvä henki. Myös tukitoimet olivat kunnossa. Joukkueella oli esimerkiksi matkassa oma fysioterapeutti ja psykologi. Kilpailun taso tiedetään ja kuten kaikkien ikäluokkien tulokset ovat tänä vuonna osoittaneet, on töitä vielä tehtävä. Uskon kuitenkin, että kotimaan harjoittelua terävöittämällä voidaan yltää tälle tasolle. Voimme esimerkiksi varmistaa, että näihin kilpailuihin tultaessa olemme fyysisesti valmiita haastamaan muut. Ulkomaillakin tulee toki leireillä.  Kaiken kaikkiaan kyseessä on hyvä sukupolvi, josta osa siirtyy nyt aikuisiin ja osa jatkaa vielä junioreissa. Huippuonnistumisella nämä yksilöt olisivat voineet tuoda näistäkin kilpailuista vielä parempia tuloksia, töitä kuitenkin täytyy tehdä tulevaisuudessakin”

Myös Suomen joukkueen vastuuvalmentaja Antti Renko avasi sanaisan arkkunsa kilpailuiden jälkeen: ”Tavoitteenamme oli saada kisoihin iso jengi ja sen eteen tehtiin koko vuosi duunia, joten olen älyttömän tyytyväinen tähän jengiin. 6 voittoa oli hyvä saavutus, vaikka unelmoinkin jopa mitallista tai kahdesta. EJU Cup menestyksen perusteella sitä olisi voinut odottaa. Mutta tulos on tulos ja parempia tuloksia saadaan sillä, että nostetaan päivittäisen tekemisen tasoa. Olen tosi tyytyväinen siihen, että alusta loppuun oltiin paikalla koko joukkueena hyvällä hengellä. Se, että joukkuekisa on heti neljästä voitosta poikki harmittaa paljon, sillä kaikki eivät nyt päässeet näyttämään kykyjään. Pakko vielä kiittää koko valmennustiimiä. Valmennustiimi oli hyvä ja sitoutunut ja toi hommaan todella ison panoksen ja jos kuka tahansa valmentajista olisi ollut pois, olisi tulos ollut varmasti huonompi”

Suomi ei kuitenkaan ollut ainoa maa, joka joutui taipumaan Saksalle, sillä saksalaiset jyräsivät myös vahvojen portugalilaisten yli, jotka eivät edes aikuisten MM-viitosen Patricia Sampaion johdolla kyenneet pysäyttämään kovassa vireessä olevia saksalaisia.

Semifinaalissa Saksa kohtaisi joko Venäjän tai Georgian

Venäjä - Georgia

Venäjän ja Georgian ottelu oli todellista hullunmyllyä. Ensimmäisessä ottelussa Venäjän alle 81kg:n Shukoriev rulli Georgian alle 90kg:n Euroopan – ja maailmanmestarin, Lasha Bekaurin ipponilla. Kun Venäjä otti myös odotetun voiton yli 78kg:n sarjassa, oli Georgia ahtaalla. Plussassa Georgialla oli kuitenkin eilen totaalisen ylivoimaisesti Euroopan mestaruuden voittanut Gela Zaalishvili. Venäjä jatkoi kuitenkin myllyä ja Babanyan runttasi Zaalishvilin selälleen ipponin arvoisella vastaheitolla.

Eneri Liparteliani antoi kuitenkin Georgialle toivoa runnomalla venäläisen vastustajansa kahdesti selälleen. 3-1. Kun Kapanadze löi Budapestin GP:n hopeamitalisti Elbakievin lonkalla ipponilla. oli Georgia taas mukana pelissä. Mariam Tchanturia toi odotetusti pelin tasoihin sodella alle 70kg:n sarjassa, joten vuodossa olisi uusintaottelu.

Sarjaksi arvottiin lopulta alle 73kg, jossa alle 66kg:n sarjassa otteleva Kapanadze oli jo kerran yllättänyt Elbakievin. Golden Score -periaatteella käytävä ottelu alkoi molempien joukkueiden kova kannustuksen saattelemana. Vaikka ottelu oli lyhyt, ei siitä todellakaan puuttunut tapahtumia. Ensin Elbakiev lähti nostamaan Kapanadzea uranagella, mutta georgialainen pyörähti näppärästi ilmassa ja laskeutui päälle. Georgialaiset karjuivat ipponia, mutta ei pisteitä. Sitten Kapanadze hyökkäsi lonkalla ja Elbakiev rulli. Nyt oli venäläisten vuoro karjua pisteitä ja georgialaisten huutaa ”no score”. Rulli oli kuitenkin wazarin arvoinen ja Venäjä eteni jatkoon ottelussa, jonka monet näkivät moraalisena finaalina.

Venäjä – Saksa

Yli 78kg:n sarjassa Venäjä otti elintärkeän avausvoiton ja vahvisti asemiaan finaalipaikan suhteen. Kun Saksan Abramov vielä sähläsi mattotilanteessa Venäjän Babyania vastaan yli 90kg:n sarjassa, nappasi Venäjä hyvän kiinnityksen finaalipaikkaan. Ballhaus toi Saksan voiton päähän lonkkaheitolla alle 57kg:n sarjassa, mutta kun Elbakiev vei Venäjän 3-1 johtoon rullilla alle 73kg:n sarjassa, oli Saksan Galandi pakkovoiton edessä -70kg:n sarjassa.

Entinen nuorten maailmanmestari hoiti tonttinsa ja ottelu eteni ratkaisevaan kuudenteen otteluun. Alle 90kg:n sarjassa Shukoriev onnistui kuitenkin kahdessa wazarin arvoisessa heitossa Lentziä vastaan ja vaikka ottelussa nähtiinkin epäselvä nostotilanne, josta saksalaista oltaisiin voitu hyvittää ipponilla, eteni Venäjä finaaliin.

Italia – Hollanti

Toisessa semifinaalissa kohtasivat Italia, joka oli yllättänyt Ranskan, sekä Hollanti, joka oli keskittynyt yksilökilpailun sijasta joukkuekilpailuun ja olikin hurjassa vireessä erityisesti Tom Boneschanskerin voimin, joka kukisti alle 90kg:n sarjassa niin eilisen päivän vitosen, kuin myös hopeamitalistin.

Ensimmäisessä ottelussa eilen +78kg:n sarjassa pronssia voittanut Kamps vei Hollannin 1-0 johtoon runnomalla Italian Contin selälleen. Agro Silvian tasoitti ottelun kuitenkin komealla harailla. Alle 57kg:n ottelu Italian Pelliterrin ja Hollannin Cornelissen välillä oli kova taistelu, jossa italialainen onnistui tasoittamaan ottelun vain 20 sekuntia ennen loppua. Lopulta Cornelisse onnistui komeassa uranagessa wazarin arvoisesti. Näin tilanne 2-1 Hollannille. Jännitysnäytelmä sai kuitenkin jatkoa, kun Spiguglia heitti Hollannin Verhorstetin Smackdown tyylisellä nostolla. Kun Esposito nappasi hollantilaisen vastustajansa pakettiin, oli Italia yhtäkkiä 3-2 johdossa. Tom Boneschansker oli kuitenkin Hollanille vahva kuin peruskallio ja ouchigari tasoitti tilanteen 3-3.

Ottelu eteni uusintaotteluun sarjassa +90kg. Hollannin Bulthuis ajoi Italian Agro Sylvainia rajusti ensimmäiset neljä minuuttia ja olikin kaatamassa jättiä kuin Daavid konsanaan, mutta lopulta italialainen oli vain liian vahva. Komea haraigoshi päätti ottelun ja näin Italia eteni finaaliin Venäjää vastaan.

Italia – Venäjä

Finaali alkoi +90kg:n sarjasta. Ottelu Agro Sylvian ja Babanianin välillä oli tiukka kamppailu, vaikka venäläisen oletettiin dominoivan. Lopulta Babanianin voimat olivat kuitenkin liikaa ja Venäjä siirtyi 1-0 johtoon komealla uranagella.

Alle 57kg:n ottelussa Venäjän Kashina kohtasi Italian Pelliterrin. Myös tämä ottelu eteni tasaisissa merkeissä. Jatkoajalla Kashina kuitenkin nakkasi Pelliterrin uranagella wazarin arvoisesti ja Venäjä siirtyi jo 2-0 johtoon.

Alle 73kg:n sarja päättyi jo finaalin kolmanteen uranageen kun Elbakiev siirsi Venäjän 3-0 valtavalla pommilla.

Martina Esposito antoi Italialle hetkeksi toivoa, kun italialainen nappasi pitävän sankakujimen ja kavensi tilanteen 3-1, mutta sitten Venäjän Shukoriev rullasi Italian Bedelin epäselvässä tilanteessa, josta tuomittiin lopulta wazari. Toimitus oli jo kirjoittanut tähän kohtaa, että Venäjä eteni 4-1 voittoon, mutta sitten Bedeli kaivoi takataskusta komean uchimatan ja tilanne olikin 3-2.

Viimeisessä ottelussa Venäjän Vladimirova aloitti heti wazarin arvoisella haraigoshilla. Hetkeä myöhemmin toinen haraigoshi onnistui ipponin arvoisasti ja Venäjä eteni loppujen lopuksi vakuuttavaan 4-2 voittoon.

Pronssit menivät Georgiaan ja Saksaan, jotka molemmat nappasivat pronssia helposti 4-0.

14.9.2019

Suomen ainoa ottelija kolmantena päivänä oli Hollolan Holjutain Noora Nykänen alle 78kg:n sarjassa. Ensimmäisessä ottelussa Noora kohtasi tutun kilpakumppanin Virosta, Annika Karilaidin. Aikaisemmin tänä vuonna Noora oli kokenut virolaiselle tappion Kaunasin Eurooppa Cupissa, mutta tänään oli toinen ääni kellossa.

Suomalainen oli ottelussa jatkuvasti edellä kaikilla osa-alueilla ja virolaista varoitettiinkin pian passiivisuudesta. Vähän aikaa myöhemmin virolainen sortui Nooran paineen alla huonoon hyökkäykseen ja keräsi jo toisen varoituksensa. Ottelu eteni jatkoajalle, jossa väsynyt virolainen yritti heikkoa polviseoinagea. Nooralla oli helppo työ kääntää tekniikka itselleen matalalla vastaheitolla wazarin arvoisesti.

Näin suomalainen eteni poolifinaaliin Venäjän viime vuoden alle 18-vuotiaiden EM-hopeamitalisti Daria Kariakinaa vastaan.

Vahva Kariakina oli kuitenkin tällä kertaa liian vahva ja ottelu päättyi venäläisen nopeaan sasaihin.

Keräilyssä Noora kohtasi Kroatian Pavicin. Suomalainen aloitti ottelun hyökkäämällä rohkeasti kahvalla ja tekemällä lonkkaheittoyrityksiä. Hieman yli minuutin jälkeen kroatialainen käänsi Nooran yrityksen kuitenkin wazarin arvoisesti. Wazari pyyhittiin pois, mutta kroatialainen nappasi perään pitävän sidonnan, joten heittopisteillä ei ollut enää väliä. Näin Nooran sijoitukseksi suomalaisista paras, seitsemäs.

Suomen Judoliiton puheenjohtaja Marko ”Tankki” Laaksonen kommentoi kilpailuita ”Kisa onnistui järjestelyineen hyvin. Odotin kyllä parempia sijoituksia, mutta pääosin joukkue otteli todella hyvin ja matsit olivat tiukkoja, joten kohtuu tyytyväinen täytyy olla. Olisi kuitenkin ollut kiva, jos kotikisoista olisi tullut mitali.”

Huomenna Suomi osallistuu vielä joukkuekisaan.

-78kg

Alle 78kg:n sarjassa otteli pari viikkoa sitten aikuisten MM-kilpailuissa otellut Patricia Sampaio. Sampaio dominoi sarjaa täysin edeten vaivatta finaaliin.

Finaaliin vahva portugalilainen saisi vastaan Ranskan Said Errhamani Assian, joka voitti Hollannin Renee van Harselaarin sensaatiomaisesti moroteseoinagella vain 3 sekuntia ennen loppua.

Finaalissa Sampaio todisti olevansa junioreissa täysin ylivoimainen ja kuristi Said Errhamanin ajaettuaan tälle ensin kaksi varoitusta.

Pronssit matkasivat Kroatiaan ja Venäjään, kun molemmat Nooran voittaneet judokat nappasivat pronssia.

+78

Naisten raskaan sarjan sensaatio oli Ranskan 189 kiloinen Lea Fontaine. Fontaine käyttikin painoetua hyväkseen ja murskasi vastustajan toisensa jälkeen hienoilla haraigoshi ja osotogari heitoilla. Pelkästä painohyödystä ei kuitenkaan ollut kyse, vaan ranskalainen käytti hyvää tekniikkaa ja ajoitusta vieden heitot vain loppuun painolla.

Toinen finalisti oli Venäjän Daria Vladimirova, joka rankaisi Turkin Esir Kubranuria kauniilla uchimatalla semifinaalissa samaan aikaan kun ottelukello kilahti ottelun loppumisen merkiksi.

Finaalissa Fontaine ei odotellut vaan heitti Vladimirovan vain 20 sekunnissa lonkalla ipponilla.

Ensimmäisen pronssiottelun voitti komealla rullilla Kroatian Vukovic. Toinen prunssi sen sijaan meni Hollantiin, kun Marit Kamps nappasi Ukrainan Bulavinan sidontaan.

-90kg

Alle 90kg:n sarjassa nähtiin hurja semifinaalikamppailu, kun Georgian viime vuoden junioreiden maailmanmestari Lasha Bekauri kohtasi Venäjän Mansur Lorsanovin. Ottelu oli molemminpuolista ilotulitusta, mutta lopulta Bekauri osoitti tasonsa viedessään Lorsanovia lonkalta ja edetessään finaaliin.

Toisella puolella kaaviota Unkarin Rolan Goz löi kaikki vastustajansa tehokkaalla seoinagella selälleen edeten finaaliin.

Finaali oli todella raju ottelu, jossa Goz haastoi georgialaisen rohkeasti syliltä khabarelli-heitolla. Heitto onnistui ja Bekaurille jäi minuutti kaksikymmentä aikaa ottaa piste kiinni. Viimeinen minuutti olikin varmasti Gozin elämän pisin, mutta toisaalta se oli vain minuutti, eikä minuutti kaksikymmentä, sillä Bekauri osoitti sen, miksi hän on maailmanmestari ja iski portsarilla ipponin arvoisesti.

Lorsanovin kohtaloksi muodostui lopulta hävitä myös Mikhaili Bekaurille, jonka sukulaisuussuhde sarjan voittaneeseen Lasha Bekauriin on toistaiseksi epäselvä. Toinen pronssi matkasi Serbiaan, kun Brasnjovic rulli Saksan Main wazarin arvoisesti.

-100kg

Myös sadan kilon sarjassa nähtiin kova georgialainen. Ilia Sulamanidze oli kyllä tappiolla semifinaalia Unkarin Zsombor Veriä vastaan, mutta sitten perinteinen georgialainen portsari päätti ottelun ipponin arvoisesti.

Toisessa semifinaalissa Unkarin Vehera Yevhan teki kamikaze-heiton, kun Ranskan Tanou Keita heitti korkean uranagen. Ukrainalainen otti heiton päällään vastaan ja passasi tekniikan ipponin arvoisesti.

Finaalissa Sulamanidze jatkoi georgialaisjuhlia ja juoksi Yehvarin yli osoto-otoshilla vain muutama sekunti ennen loppua.

Pronssia ottivat ansaitusti Zsombor Ver, jolle Saksan Ole Buth ei kyennyt antamaan vastusta, sekä Latvian Emils Gerkens, jonka erikoinen sumigaeshi yllätti Tanou Keitan.

+100kg

Georgialaiset eivät kuitenkaan rauhoittanut raskaassa sarjassakaan, sillä Gela Zaalishvili, joka voitti aikuisten Zagrebin GP:n ja heitti finaalissa olympiahopeamitalisti Hisayoshi Harasawan Khabarelli-heitolla, oli hurjassa kunnossa myös junioreissa. Zaalishvili heitti myös harvinaisemmin plussassa nähtyä pystysodea matkallaan finaaliin.

Toisessa semifinaalissa Saksan Erik Abramov kukisti yllättäen Venäjän Gamzatkhanovin napatessaan sumigaeshilla wazarin vain muutama sekunti ennen loppua.

Finaalissa Georgialla oli mahdollisuus napata päivän kolmas miesten kultamitali päivän kolmannessa miesten sarjassa. Ottelu alkoi räväkästi, kun Zaalishvili löi Abramovin Khabarellilla kahdeksassa sekunnissa wazarilla. Tämän jälkeen georgialainen puolusteli hetken, ennen kuin iski polviseoinagella toisen wazarin. Georgia 3/3.

Pronssiottelussa Unkarin Richard Sipocz nappasi georgian Inaeishvilin sidontaan ja hautasi georgian haaveet sarjan toisesta mitalista. Toinen pronssi meni venäjälle, kun Gamzatkhanov murskasi Saksan Konen mahtavalla portsarilla.

13.9.2019

Kierros 1

Suomalaisista ensimmäisenä tulessa oli Eetu Heinonen, joka kohtasi alle 73kg:n sarjassa Azerbaidzanin Rashid Mammadliyevin. Meido-kanilainen oli ennen kilpailuita rennoin mielin ja huomautti, että arpa oli sellainen, jollaista EM-kilpailuissa voi odottaa ja että helppoja matseja ei kisoissa ole.

Ensimmäinen ottelu Mammadliyevia vastaan ei todellakaan ollut helppo. Eetu oli ottelussa jatkuvasti aktiivisempi, mutta sortui välillä heikkoihin yrityksiin, joten azeria ei heti kättelyssä voitu ajaa ulos passivisuudesta pihalle. Ottelu eteni aina jatkoajalle asti tilanteessa, jossa molemmilla oli kaksi varoitusta. Jatkoajalla Eetun hyökkäykset olivat lähellä tuottaa pisteen muutamaan otteeseen. Pistettä ei tullut, mutta azerin kolmas varoitus kyllä. Näin ollen Eetu toiselle kierrokselle, jossa vastaan asettuisi ennakkoon todella vahvaksi tiedetty Kreikan Markarian, joka otteli viime vuoden junioreiden MM-kilpailuissa pronssille.

Toinen sarjan 73kg edustaja, Bodonoksen Valtteri Olin, aloitti ottelunsa Irlannin Bearlach Gleesonia vastaan. Viimeiset kolme viikkoa ennen kilpailuita täysammattilaisena elänyt Valtteri sanoi, että valmistautuminen kilpailuihin oli mennyt niin hyvin kuin vain oli mahdollista.

Siltä myös näytti, sillä Valtteri ei jättänyt irlantilaiselle aikaa edes hyökätä kunnolla kertaakaan. On ihme ettei Gleesonia ajettu ulos varoituksilla, mutta loppupeleissä sillä ei ollut väliä, sillä Valtterin hieno seoinage tuotti wazarin ottelun puolessa välissä. Näin Valtterikin eteni toiselle kierrokselle Italian taktista Prosdocimioa vastaan.

Seuraavaksi vuorossa oli vuonna 2016 samaisella Vantaan Energia Areenalla alle 18 vuotiaiden EM-hopeaa voittanut Oskari Mäkinen alle 81kg:n sarjassa. Nummelan Judoa edustava Oskari oli ennen kilpailuita hyvillä mielillä ja uskoi olevansa kovassa iskussa. Ensimmäisessä ottelussaan suomalainen sai vastaansa Ruotsin Leonidas Hytösen.

Legendaarisen spartalaiskuninkaan nimi ei auttanut passiivista ruotsalaista, vaan Oskari myllytti läpi ottelun ja ajoi ruotsalaiselle kolme varoitusta. Seuraavassa ottelussa vastus kovenisi Ison-Britannian Lachlan Moorheadin muodossa. Britti oli yllättynyt ensimmäisessä ottelussa Ranskan väkevän Abuashvilin kouchigakella.

Myös Nokian Judon Eetu Ihanamäki otteli alle 81kg:n sarjassa. Ennen kilpailuita Eetu kertoi, että Suomen edustaminen kotikisoissa oli hieno tunne. Tositoimiin Eetu pääsi Bosnian Bozidar Vucurevicia vastaan.

Vucurevic aloitti ottelun tiukasti ja onnistuikin ajamaan Ihanamäelle varoituksen. Kun molempia vielä varoitettiin otteluasennosta, oli Eetu ahtaalla. Eetu ei kuitenkaan lannistunut vaan aloitti raivoisan hyökkäyksen ja olikin lähellä tehdä pisteet moneen otteeseen. Lopulta Eetun palomiehen pyörä puri jatkoajalla ipponin arvoisesti. Tämä tarkoitti sitä, että kaikki suomalaiset etenivät hienosti toiselle kierrokselle!

Kierros 2

Eetu aloitti ottelun vahvaksi tiedettyä Markariania vastaan hyvin. Vahva seoinage horjutti Markariania ja viime vuoden MM-mitalisti oli hetkittäin hädässä. Kreikkalaisen perustaso oli kuitenkin toistaiseksi liikaa ja taiotoshi tuotti ensin wazarin. Eetu taisteli hyvin yrittäessään saada pistettä takaisin, mutta ottelun lopussa Markarian pääsi vielä kääntämään Eetun yrityksen taakse wazarin arvoisesti. Näin Eetun saldo yksi voitto ja yksi tappio

Valtterin ottelu Prosdocimioa vastaan oli ainakin yleisöstä katsottuna totaalinen tuomarifarssi. Valtteri meinasi ensin saada pisteet pyyhkäisyllä, mutta pisteet jäivät antamatta. Sen jälkeen Valtterille tuomittiin todella kyseenalainen otevaroitus. Ottelu eteni jatkoajalle ja Valtteri heitti italialaista seoinagella. Ippon tuomittiin, mutta pyyhittiin pois kun tilanne nähtiin italialaisen vastaheittoyrityksenä. Tähän mennessä italialaisella oli ottelussa ehkä kolme yritystä, eikä käsittämättömästi yhtään passiivisuusvaroitusta. Sitten Valtteri heitti italialaisen ouchigarilla selkeästi pisteen arvoisesti. Tuloksena oli kuitenkin mate ja Valtterille shido aikaisemmasta tilanteesta jalkaan tarttumisesta. Lopulta jatkoajalla italialaiselle tuomittiin yksi ainokainen varoitus, vaikka Valtteri tulitti hyökkäyksen hyökkäyksen perään. Ottelu päättyi suomalaisten kannalta viimein harmittavasti, kun italialainen onnistui uchimatassa noin neljän minuutin jatkoajan jälkeen.

Tuloksellisesti pettynyt Valtteri pystyi löytämään päivästä myös hyvääkin: ”Tein parhaani. On kuitenkin hyvä tietää missä mennään. Ei aivan kärjessä, mutta kovia äijiä pystyy hyvänä päivänä haastamaan. Kokonaisuudessa koti EM-kisat olivat hieno kokemus ja kaikki sujui hyvin. Kiitos kaikille valmentajille ja tukijoukoille.”

Oskarin toinen vastustaja, Britannian Moorhead oli vahva jässikkä, joka otteli tiukoilla putkikäsillä. Oskarilla olikin vaikeuksia päästä britin käsistä läpi ja aina kun Oskari sai yhden käden irti, hyökkäsi britti palomiehen pyörällä. Oskari ei oikein saanut omia yrityksiä sisään vahvaa brittiä vastaan ja keräsikin kaksi passiivisuusvaroitusta. Hieman ottelun puolivälin jälkeen britin palomiehen pyörä onnistui ja tuloksena ippon.

”Ihan omaan piikkiin meni, tänään ei ollut vaan mun päivä” Oskari kommentoi päiväänsä.

Eetun toinen ottelu oli Armenian väkevää Shavteryania vastaan. Eetu taisteli kovin, mutta armenialainen oli yksinkertaisesti vaan liian vahva ja onnistui runttaamaan Eetua kahdesti wazarilla. Näin myös Eetu suihkuun ja suomalaisten päivä ohi. Saldona 4 voittoa ja 4 tappiota.

Otteluiden jälkeen Eetu vakuutti olevansa tyytyväinen päiväänsä.

Myös Suomen Olympiakomitean kamppailulajien lajivastaava Pasi Sarkkinen oli seuraamassa kilpailuita. Sarkkinen oli tyytyväinen suomalaisten ensimmäisen kierroksen taisteluvoittoihin, mutta myönsi uskaltaneensa odottaa parempaa suomalaismenestystä toisena kilpailupäivänä. Sarkkinen lisäsi kuitenkin, että muutkin ovat treenanneet kovaa eikä mitään saa ilmaiseksi.

Alle 63kg

Alle 63kg:n sarjan tähti oli vasta ensimmäistä vuottaan junioreissa otteleva Unkarin Szofi Ozbas. Nuori unkarilainen oli kovassa vireessä koko päivän ja kohahdutti yleisöä viimeistään semifinaalissa tiputtamalla ykkössijoitetun, Serbian Anja Obradovicin, vain 10 sekunnissa osoto-otoshilla.

Finaalissa Ozbas saisi vastaansa Saksan Annabelle Winzigin. Kaikki ottelunsa ipponilla voittanut kakkossijoitettu huokaisi varmasti helpotuksesta, kun Ozbas lähetti ykkössijoitettuna kilpailuihin lähteneen Obradovicin prossiotteluun.

Finaali oli tasainen ottelu, jossa Ozbasin molemmat jalat olivat jo ilmassa Winzigin haraigoshissa. Ei kuitenkaan pisteitä. Lopulta ensimmäisen vuoden juniori Ozbas onnistui komeassa lonkkaheitossa wazarilla ja nappasi perään vielä klassisen peruskurssisidonnan eli honkesakatamen ja näin euroopanmestaruus Unkariin.

Kosovon Laura Fazliu nappasi pronssia hienolla sasaella. Toinen pronssi meni Saksan Dena Pohlille, joka kukisti Serbian Anja Obradovicin jatkoaika sidonnalla tiukassa ottelussa, jossa molemmat onnistuivat heittämään wazarin.

Alle 70kg

Alle 70kg:n sarjan finaalissa kohtasi kaksi toisistaan hyvin poikkeavaa tarinaa. Kelly Petersen-Pollard on ollut tänä vuonna täysin pysäyttämätön. Nuori britti on voittanut niin Paksin, Leibnitzin ja Berliininkin todella kova tasoiset Eurooppa Cupit. Tämän lisäksi britti voitti vielä aikuisten European Cupin Celjessä. Pollard etenikin finaaliin vakuuttavasti, ollen hankaluuksissa vain Georgian Tchanturian epätavallisen ottelutyylin kanssa.

Junioreita täysin dominoineen Pollardin vastustaja sen sijaan olisi vielä kadetti-ikäinen Ai Tsunoda. Legendaarisen Go Tsunodan tytär voitti alle 18-vuotiaiden Euroopan mestaruuden ja olympiapäivät aivan näytöstyyliin ja sama meno jatkui myös kolme vuotta vanhemmissa, kun Tsunoda eteni finaaliin.

Finaalissa Petersen-Pollard oli pysäyttämätön. Koko vuoden hyvin otellut britti kuristi Tsunodan tasan minuutissa ja nappasi hienon Euroopan mestaruuden.

Pronssia sarjassa voittivat Italian Martina Esposito, joka nappasi Israelin Goshenin sidontaan viimeisellä sekunnilla, sekä Georgian Mariam Tchanturia, joka ajoi Hollannin Silja Kokin ulos varoituksin.

Alle 73kg

Vaikka alle 73kg:n sarja vilisi monia junioreissa hyvin pärjänneitä ottelijoita, oli yksi, joka ei koko vuonna ollut osallistunut edes junioreiden kilpailuihin ylitse muiden. Moldovan Victor Sterpu aloitti kovan tasonnoston viime vuoden syksyllä, kun moldovalainen nappasi GP-pronssia Haagista. Tämän jälkeen moldovalainen, jolla ennen tätä päivää ei ollut yhtäkään nuorten arvokilpailumitalia, ei enää nuorten kisoihin vaivautunut, vaan vuosi 2019 kului aikuisten maailmankiertueella. Vantaalla Sterpu raivasi tiensä finaaliin Venäjän Gamosovia vastaan näytöstyyliin pistäen kaikki vastustajansa tyypillisesti nippuun sylitilanteista.

Finaalissa Sterpu osoitti tasonsa. Vain 30 sekuntia ehti kulua, kun Moldovalainen rankaisi Gamosovia syliltä ipponin arvoisesti. Eikä tuuletuksia. Sterpu teki sen mitä tuli junioreihin tekemään.

Ensimmäinen pronssi matkasi Mathias Czizsekin kanssa Itävaltaan huikeassa jännitysnäytelmässä, jossa Italian Prosdocimio piti itävaltalaista jo seitsemän sekuntia sidonnassa jatkoajalla. Lopussa Czizsekin komea vastaheitto osotogariin ratkaisi kuitenkin ottelun. Toisen pronssin otti Venäjän Makhmadbekov, joka lukotti Valko-Venäjän Trukhanin.

Alle 81kg

Alle 81kg sarja oli loppupeleissä kahden aivan ylivoimaisen ottelijan kauppaa. Aikuisten Budapestin GP:n tänä vuonna voittanut Tato Grigalashvili dominoi kaavioin yläpuolta lonkkaheitoilla ja vuoden 2018 alle 23-vuotiaiden Euroopan Mestari Vladimir Akhalkatsi rankaisi kaavion alemmalla puolella vastustajiaan sodetsurikomigoshilla. Semifinaalissa Slovakian Bartoa vastaan Akhalkatsi heitti kaksi pystysodea, joissa hän jäi kannattamaan slovakialaista kuin puhtaasti suoritetussa nage-komissa. Grigalashvilin semifinaali sen sijaan kesti vain noin 15 sekuntia, kun tekniikka, jonka nimeäminen muuksi kuin väännöksi on lähes mahdotonta, päätti ottelun.

Odotettu finaali ei lopulta ollut kuitenkaan mikään viihdyttävä sylipaini-show, vaan kyseessä oli tarkka ottelu, jossa Grigalashvili piti Akhalkatsin aisoissa fiksulla otepelillä, ennen kuin nappasi voittoon tarvittavan ouchigari wazarin jatkoajalla.

Pronssit sarjassa menivät Isoon-Britanniaan, kun Lachlan Moorhead onnistui jatkoajalla haraimakikomissa Slovakian Bartoa vastaan yritettyään ensin noin 50 kertaa palomiehen pyörää, sekä Latviaan, kun Zarudnevs heitti Armenian Shavteryanin komealla kosotogarilla.

12.9.2019

 

Suomalaisista ensimmäisenä päivänsä aloitti Orimattilan Judoseuran Thomas Rönkkö alle 66kg:n sarjassa. Hyvillä mielillä kilpailuihin lähtenyt Thomas koki, että kroppa ja mieli olivat viritetty nyt kovaan kuntoon kilpailuita varten. Thomasin ensimmäiseksi vastustajaksi oltiin arvottu Irlannin Callum Nash. Valmennusporras oli ennakolta skoutannut irlantilaisen vahvasti yksipuoliseksi migiottelijaksi.

Thomasin ja irlantilaisen ottelu oli alusta asti tiukka taistelu, jossa irlantilainen onnistui kuitenkin saamaan koko ajan lievän otehallinnan. Vaikeissa otteissa ollut Thomas ei päässyt omiin yrityksiinsä ja ottelun loppupuolella irlantilainen onnistuikin polviseoinagella wazarilla. Hetkeä myöhemmin Thomas sai mattopaikan, mutta irlantilainen onnistui pakenemaan ja hienoinen lapsus jälkitilanteessa johti siihen, että irlantilainen sai vielä napattua pitävän sidonnan.

Thomas itse kommentoi otteluaan yksinkertaisesti: ”Käsistä olisi pitänyt päästä läpi, sitten saumat olisivat olleet hyvät”

Myös Turpal Djoukaev otteli alle 66kg:n sarjassa. Viime vuonna alle 18-vuotiaiden EM-pronssia voittanut hämeenlinnalainen kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Viron Daniel Vardjan.

Ottelu eteni alusta asti Turpalin komennossa ja heti ensimmäisissä aloituksissa suomalaiselle olisi melkein voinut antaa heittopisteet kahdessa tilanteessa. Pisteitä ei tullut, mutta se ei Turpalia hidastanut, vaan noin kolmen minuutin kohdalla syliltä tehty kosotogake eli tutummin ”portsari” onnistui ipponin arvoisesti.

Toiseen otteluun Turpal saisi vastaan Hollannin pitkän ja hankalan Ivo Verhorstertin, joka kukisti ensimmäisessä ottelussaan Portugalin Cravon helposti kahdella wazarilla.

Alle 57kg:n sarjan suomalaisista ottelut aloitti Tampereen Judon Elviira Kujansuu. Ennen kisoja Elviira myönsi jännittäneensä hieman, mutta oli myös innoissaan päästessään näyttämään kovien treenien tuloksen kilpailuissa. Ensimmäisessä ottelussa Elviira saisi vastaansa Itävallan Lisa Grabnerin.

Vahva itävaltalainen onnistui heti ottelun alussa wazarin arvoisella jalkakoukulla ja tämän jälkeen Elviira joutui jahtaamaan. Itävaltalaisen kaulusote oli vahva, eikä Elviira tuntunut pääsevän siitä läpi. Kun suomalainen alkoi kuitenkin pitää Grabrneria kahvassa, aukesi myös Elviiralle paikkoja. Valitettavasti hyvin alkanut kiri päättyi, kun itävaltalainen käänsi Elviiran lonkkaheittoyrityksen taakse - koko yleisön mielestä täysin mahalleen. Tästä huolimatta tilanteesta tuomittiin wazari ja näin Elviiran ottelut loppuivat ensimmäiseen.

Sarjan toinen suomalainen Christina Sandell aloitti ottelunsa Bosnian Andjela Samardzicia vastaan. Turun Judoseuraa edustava Christina oli ennen kisoja hyvillä fiiliksillä ja innoissaan päästessään ottelemaan kotikilpailuissa.

Christinan ottelu alkoi tasaisissa merkeissä, ja molemmilla oli hyviä yrityksiä vastakkaisen puolen kahvasta. Reiluin minuutin jälkeen bosnialainen onnistui kuitenkin haraigoshin ja ashiguruman sekoituksessa ipponin arvoisesti. Tämä tarkoitti sitä, että Turpal Djoukaevia lukuun ottamatta kaikki suomalaiset olivat karsiutuneet ensimmäisellä kierroksella.

Turpalin toisen kierroksen ottelusta Hollannin Verhorstetia vastaan muodostui yleisölle hermoja raastava jännitysnäytelmä. Suomalainen keräsi ensin kaksi varoitusta heikoista yrityksistä. Aktiivisesti hyökännyt Turpal sai kuitenkin ajettua hollantilaiselle yhden passiivisuusvaroituksen ja ottelu meni jatkoajalle. Jatkoaika eteni tasaisissa merkeissä. Hollantilainen ei juurikaan tehnyt yrityksiä, mutta toisaalta Turpalin oli vaikea päästä läpi Verhorstetin vahvoista käsistä. Lopulta Turpalin kosotogake yritys osoittautui kohtalokkaaksi, kun hollantilainen vain levähti suomalaisen päälle ipponin arvoisesti. Näin ollen suomalaisten saldoksi ensimmäiseltä päivältä jäi yksi otteluvoitto.

Alle 21-vuotiaiden vastuuvalmentaja Antti Renko koki, että kaikki suomalaiset olivat otelleet omilla eväillään ja omalla tasollaan. Valmistautuminen ja lämmittelyt kilpailuihin olivat sujuneet juuri kuten pitikin, mutta kovempaa aloitusta otteluihin vastuuvalmentaja olisi toivonut ”Alusta asti pitää antaa kaikkensa, koska keräilysysteemin ollessa tällainen ei voi hävitä kertaakaan”


Turpal Djoukaevin suoritukseen ratkaisevan ottelun jatkoajalla Renko oli hyvin tyytyväinen: ”Turpal tajusi hyvin tilanteen, että ollaan jatkoajalla ja taulussa kaksi lappua, täytyy yrittää. Valitettavasti kovaksi tiedetty hollantilainen pääsi vain kääntymään matkalla. Keväällä samaa vastustajaa vastaan tuli vielä selkeä tappio, nyt oli jo paljon tiukempi ottelu”

Alle 48kg

Alle 48kg:n sarjassa kaksi ottelijaa nousi selkeästi ylitse muiden. Ranskan Shirine Boukli oli raivannut tiensä finaaliin ottelemalla ranskalaisille tyypilliseen tapaan taktisesti. Tämän lisäksi ranskalainen käytti myös tehokasta uchimataa edetessään finaaliin.

Toisella puolella kaaviota Venäjän Irena Khubulova oli kovassa iskussa. Hieno kosotogari eteen-taakse hämäyksellä Ranskan Moreyta vastaan oli venäläisen päivän kohokohta.

Finaalissa venäläinen osoitti olevansa sarjan kiistaton kuningatar upealla uchimatalla. Heitto olisi voinut hyvin ollut ippon, mutta wazarikin riitti, sillä venäläisellä ei ollut mitään hankaluuksia pitää johtonsa loppuun asti.

Myös toinen pronssi matkasi Venäjälle, kun Alina Sergeeva lukotti Turkin Bederin. Toisen pronssin nappasi Mireia Lapuerta Comas.

Alle 52kg

Alle 52kg:n sarjassa Ranskan Faiza Mokdar raivasi vastujan toisensa jälkeen tieltään komealla ippon-judolla. Päivän kohokohta oli varmasti hieno uchimata ippon Britannian Javadiania vastaan. Myös semifinaali Italian Palancaa vastaan päättyi komeaan tsurigoshi ipponiin.

Finaaliin ranskalainen sai vastaansa Serbian Nededza Petrovicin, joka taisteli todellisen taistelun Azerbaidzanin Mammadilyevaa vastaan semifinaalissa. Ottelu päättyi lopulta serbin tehdessä ouchigaria samanaikaisesti azerin uhrautumisheiton kanssa. Wazari ja ilahtunut Petrovic finaaliin.

Finaalissa Petrovicille ei kuitenkaan jäänyt juuri saumaa. Ensin Mokdar lähetti serbin lentämään uchimatalla wazarin arvoisesti ja lopussa taniotoshi päätti ottelun vielä ipponilla. Näin ollen dominoiva mestaruus Ranskaan.

Pronssia nappasivat Ison-Britannian Javadian, joka voitti tunteikkaassa pronssiottelussa Azerbaidzanin Mamadliyevan varoituksin, sekä Holannin Van Krievel, joka voitti vastustajansa pitkän ja tasaisen jatkoajan jälkeen wazarilla.

 

Alle 57kg

Kuuluisalla sukunimellä varustettu Eneri Liparteliani oli aivan uskomattomasta kunnossa alle 57kg:n sarjassa. Tyypillistä georgialaista judoa esitellen, Liparteliani käytti harvemmin naisten sarjassa nähtyjä lantio lantiota vasten nostoja edeten finaaliin komein ipponvoitoin.

Finaalissa Liparteliani vastaan asettui Italian Silvia Pelliterri, joka raastoi tiensä alkuotteluiden läpi aina semifinaaliin. Semifinaalissa Venäjän Vita Maidanik, joka oli selkeästi väsynyt kahdeksan minuutin ottelustaan Hollannin Shannon Van De Meebergiä vastaan, Pelliterri käytti komeaa sotomakikomia, josta italialainen jatkoi vielä hienosti sidontaan edeten finaaliin helpon näköisesti.

Finaalissa Liparteliani, joka on legendaarisen Varlam Lipartelianin serkku, todisti että sarjassa oli tänään vain yksi mahdollinen Euroopan mestari. Georgialainen rulli ensin italialaisen kahdesti, joista vain toisesta annettiin pisteet, mutta ei kestänyt kauaa, ennen kuin lähes painin takavyötä muistuttanut suoraan pään yli vedetty uranage päätti ottelun ipponin arvoisesti. Koko päivän todella hienoa judoa esittänyt Liparteliani pokkasi näin päivän ylivoimaisimman kultamitalin.

Pronssia otti Saksan Ballhaus, joka heitti vastustajansa komealla pystysodella. Toinen pronssi meni kovassa nosteessa olevaan Kosovoon, kun Loxha heitti vastustajansa hienolla lonkkaheitolla ja otti perään sidonnan.

Alle 60kg

Turkin Salih Yildiz otteli läpi päivän vakuuttavan varmasti. Komea seoinagevoitto Venäjän Kurtashovista ja kaksi wazaria sodella ja palomiehellä Italian Aramusta veivät turkkilaisen tyylikkäästi finaaliin.

Finaalivastustajaa turkkilaiselle etsittiin semifinaalissa Venäjän Parchievin ja Azerbaidzanin Aliyevin välillä. Ottelu oli jännittävä taistelu ja päättyi lopulta vasta kahdeksan minuutin jälkeen venäläisen varoitustilin täyttyessä. Näin ollen azeri finaaliin.

Finaalissa Yildiz oli aivan omaa luokkaansa, eikä viime vuoden alle 55kg:n euroopanmestari Aliyev pystynyt vastaamaan turkkilaisen pyöritykseen. Palomiehen pyörä tuotti wazarin heti 30 sekunnin ottelun alun jälkeen ja viimeisellä minuutilla turkkilainen päätti ottelun yhdellä kisojen komeimmista lonkkaheitoista.

Pronssia nappasivat Venäjän Parchiev, joka kukisti maanmiehensä Kurthashovin komealla ouchilla ja Azerbadzanin Yusifov.

Alle 66kg

Ensimmäisessä 66kg:n semifinaalissa kohtasivat kaksi yllättäjää, Ranskan Benjamin Gomes ja Moldovan Adil Osmanov. Ranskalainen oli kukistanut kaikki vastustajansa samalla tekniikalla, ristikahva kouchigarilla. Osmanov sen sijaan oli yllättänyt ensin Venäjän Misirovin ja sitten Georgian Kapanadzen, molemmat varoituksin. Semifinaalissa nähtiin todellista draamaa, kun Osmanov onnistui rullimaan Gomesin ottelun viimeisellä sekunnilla.

Finaalissa Osmanovia vastaan astelisi Georgian Tutashvili, joka oli heitellyt vastustajiaan komeasti sodetsurikomigoshilla ja lonkalla. Poolifinaalissa georgialainen oli kukistanut Turpalin voittaneen Vershortenin komealla lonkalla syvästä kahvasta. Semifinaalissa azerbaidzanin kova Aliyev sen sijaan kaatui varoituksilla pitkän jatkoajan jälkeen.

Sarjan finaali oli huima taistelu. Tutashvili avasi pelin heti alussa komealla pystysode wazarilla. Osmanov iski kuitenkin takaisin. Tutashvili pakeni polvilleen ja Osmanov heitti sumigaeshilla. Heitto lähti matalalta, mutta georgialainen ei ehtinyt vielä maahan asti, joten heitto oli selkeästi piste. Alastulo heitosta tuli täysin selälleen, mutta jostain syystä tilanteesta tuomittiin vain wazari. Tämä ratkaisi lopulta finaalin, sillä ottelun loppuhetkillä Tutashvili onnistui iskemään lonkalla. Vaikka moldovalainen väisti hienosti, jatkoi georgialainen vielä nostamalla jalkaa uchimatan tapaan ja sai kammettua Osmanovin selälleen.

Pronssia ottivat Gomes, joka otti päivän neljännen voittonsa päivän viidennellä ristikahva kouchigarilla, sekä Azerbaidzanin Aliyev, joka kukisti maanmiehensä Abaslin tomoenagella.

 

Kirjoittaja

Tommi Valtonen