Judon Superviikonloppu Vantaalla oli menestys

Rohkeus ja lajin monipuolisuus näkyivät hyvin Judon Superviikonlopussa Vantaalla 28.–29.10.

 
31.10.2017

Idea Judon Superviikonlopusta syntyi vuoden 2017 alussa, kun Hontai Judossa huomattiin, ettei mikään seura ollut ottanut newazan eli mattojudon epävirallisia SM-kilpailuita järjestettäväksi tänä vuonna. Asia täytyi korjata. Hontaissa tiedettiin, että harrastajien parista löytyy kiinnostusta mattojudoon ja siinä kilpailemiseen.

Newazan epäviralliset SM-kilpailut mahtuivat loistavasti Hontai Kata Taikai- ja Judo Show -kilpailun kanssa samalle päivälle 28.10.2017, joka sattui olemaan myös Maailman Judopäivä eli judon perustajan Jigoro Kanon syntymäpäivä. Näin lähti käyntiin Judon Superviikonlopun suunnittelun, jossa saataisiin näkyville judon monipuolisuus eli sen kaikki kilpailumuodot: newaza, judo show, kata ja shiai.

Newazan markkinointi alkoi jo keväällä Hontai Shiaissa. Superviikonlopun päämarkkinointikanava oli Facebook. Kaikkein vähiten tunnettuun kisamuotoon, Judo Showhun yritettiin saada seuroja innostumaan haastamalla muutamat pääkaupunkiseudun seurat tekemään oman esityksensä. Tieto Superviikonlopusta tavoitti kilpailijat suhteellisen hyvin, sillä kaikkiin kilpailumuotoihin tuli osallistujia kiitettävästi.

Maailman Judopäivän teema, rohkeus, näkyi varsinkin lauantain newazan epävirallisissa SM-kilpailuissa. Mukana oli ensimmäistä kertaa kilpatatamilla olevia judokoita, sekä judokoita, jotka eivät pitkään aikaan olleet kilpailleet. Kilpaileminen vaatii rohkeutta ja itsensä likoon laittamista. Fiilis kilpailuissa oli hyvä ja kaikki kannustivat toisiaan.

Newaza vaatii sitkeyttä

Newaza harjoittelu- ja kilpailumuotona on monella tapaa erilainen kuin tachiwaza eli pystyjudo. Loukkaantumisriski on pienempi ja matossa painiminen vaatii kovaa lihaskestävyyttä. Mattotilanteiden osaamisen tärkeys on lisääntynyt, sillä pystystä alkavat tilanteet jatkuvat usein matossa täydellisen heittosuorituksen, ipponin jäädessä puuttumaan.

Newaza-kilpailuissa ottelu alkaa aina korkeasta polviasennosta, eikä ottelun aikana saa nousta seisomaan, ellei tekniikka sitä vaadi. Ottelu päättyy kuristukseen, käsilukkoon tai 20 sekunnin sidontaan. Koska kilpailuissa ovat käsilukot ja kuristukset sallittuja, eivät alle 15-vuotiaat saa turvallisuussyistä otella. Kilpailujen tuomarivastaava Timo Lehtonen kävi ennen newaza-kisan alkua läpi sovellettavat säännöt.

Newazan jälkeen siirryttiin Judo Showhun, joka on maailmalla huomattavasti suositumpi kuin Suomessa. Judo Show on kilpailumuoto, jossa 3-4 minuuttia pitkällä esityksellä yritetään tuoda esiin näyttävä kokonaisuus judon ja itsepuolustuksen tekniikoista. Esitys tapahtuu musiikin tahdissa ja arvostelussa huomioidaan mm. tekninen taso, judoperinteiden huomioiminen, monipuolisuus, judohengen ilmentyminen, näyttävyys ja sujuvuus. Judo Show on loistava tapa esitellä lajia kiinnostavasti ja viihdyttävästi yleisölle, jolle judo lajina ei ole tuttu.

Judo Showssa nähtiin kaksi toisistaan hyvin erilaista esitystä. Ensimmäisestä vastasi Hontai Judo ja esiintyjinä olivat Lari Luhtanen, Juho Savola, Aurora Skyttä, Teemu Makunen ja Markus Rasinkangas. Toisessa esityksessä Tero Kivekäs ja Markku Pispala toivat hienosti esille judon itsepuolustuksellisen näkökulman. Voiton vei Hontai Judon show, joka sisälsi pysty- ja mattojudoa, ukemeita ja taitoliikkeitä.

Lauantain päätti Hontai Kata Taikai. Kataa on kutsuttu judon kieliopiksi, sillä siinä harjoitellaan ennalta määriteltyjä tekniikkasarjoja, jotka pitää pystyä esittämään viimeistä piirtoa myöden oikein ja vieläpä täydellisellä hallinnalla.  Eri katoissa esitetään kyseisen aihealueen hyökkäys- ja puolustustilanteita.

Lauantaina kilpailtiin neljässä viidestä yleisestä kilpakatasta: heittotekniikat kattavassa nagenokatassa,  hallintatekniikoita käsittelevässä  katamenokatassa, perinteisiä itsepuolustustekniikoita sisältävässä kimenokatassa  ja moderneja itsepuolustustekniikoita sisältävässä vauhdikkaassa  Kodokan goshinjutsussa.

Vaikka kisasta puuttui muutama maamme huippupareista (johtuen päällekkäisistä tapahtumista tai loukkaantumisista), saimme nähdä varsin hyviä suorituksia. Judo Shown ja katakilpailun tuomareina toimivat Hannu Mustonen, Peter Mickelsson ja Arttu Laitinen.  Heidän toimintaansa valvoi kilpailuviikonlopun johtaja Staffan Lindgren.

Shiaissa yli 200 osallistujaa

Sunnuntaina 29.10.2017 oli vuorossa perinteinen Hontai Shiai, jossa osallistujia oli yli 200 U11-ikäluokasta veteraaneihin. Shiai on judon tunnetuin kilpailumuoto, jossa kilpaillaan olympialaisissa asti. Hontai Shiai on seuralle suuri rutistus, ja koko seuran panosta kilpailuiden järjestämisessä tarvitaan. Tapahtuma on tärkeä seuralle senkin takia, että siellä opetetaan hontailaisia nuoresta pitäen toimimaan erilaisissa tehtävissä ja kantamaan vastuuta kilpailuiden järjestämisestä. Samalla nuoret näkevät millaisissa erilaisissa tehtävissä judon parissa voi toimia: toimitsijana, tuomarina, kilpailijana, valmentajana jne. Judon parissa voi jatkuvasti oppia lisää lajista ja kehittää osaamista eri osa-alueilla.  Judon monipuolisuus ja yhteisöllisyys ovat lajin rikkaus ja niistä meidän täytyy kertoa kaikille jotka eivät lajia tunne.

Hontai Judo kiittää kaikkia Superviikonloppuun osallistuneita! Te teitte tapahtumasta erityisen! Toivottavasti näemme ensi vuonna uudelleen.

Newazan Suomen mestarit 2017:

Naiset:

Naiset -57 kg: KORHONEN Annika, Vantaan Jukara

Naiset -63 kg: MATIKAINEN Pihla, Maskun Tempo

Naiset -70 kg: MAIJALA Katri, Hontai Judo

Naiset -78 kg: MARISTO Pia, Vantaan Jukara

Veteraanit naiset -63 kg: AALTONEN Niina, Ahjo Training Center

Miehet:

U18 pojat -66 kg: MYLLYLÄ Rasmus, Chikara, H:ki

U18 pojat -73 kg: MARKKANEN Samuli, Vantaan Jukara

Miehet -66 kg: MYLLYLÄ Rasmus, Chikara

Miehet -73 kg: SIMOLA Ville, Rauman JS Samurai

Miehet -81 kg: ALAMÄKI Marko, Chikara

Miehet -90 kg: PITKÄNEN Mika, Oulun JK

Miehet -100 kg: VAHERI Ville, Hyvinkään Judoseura

Miehet +100 kg: HIRVONEN Miika, Chikara

Veteraanit miehet -81 kg: MACIEJEWSKI Maciej, Fudoshin Rauma

Veteraanit miehet -90 kg: HUKKANEN Jarmo, Chikara

Veteraanit miehet +90 kg: MÄKELÄ Tero, Kurikan Seibukan

Kata Taikain tulokset

Katamenokata

1. Ralf Ahlskog 2.d TIK - Samu Laitinen 5.d HOL,   411,5 p

2. Leo Mononen 2.d KOT - Jorma Paasi 2.d KOT,   368 p

3. Tomi Nurminen 2.d AKA - Marika Ahonen 2.d AKA,   363 p

Nagenokata

1. Antti Torkko 1.d TAM - Petri Heiskanen 2.d TAM,    359 p

2. Tuomas Konttinen 1.d HON - Juho Savola 1.k HON   342 p

Kimenokata

1. Marko Ryyppö 3.d HOL - Juha Alaluukas 2.d HOL,   526 p

2. Markku Henttonen 3.d HYV - Pia Palosvirta 1.d HYV   450 p

Kodokan Goshinjutsu

1. Leo Mononen 2.d KOT - Jorma Paasi 2.d KOT,   460 p

Jussi Pesosen ottamia kuvia ja Päivi Mattilan kuvaamia videoita löytyy oheisesta linkistä: https://onedrive.live.com/?authkey=%21AA1fsS%2DTK5sYJds&id=6B8EDF45EBD02F96%212969&cid=6B8EDF45EBD02F96