Venäjä kiilasi EM-mitalitilaston kärkeen kisojen viimeisenä päivänä

Raskaat sarjat tarjosivat paljon yllätyksiä ja viihdyttävää judoa EM-kilpailuiden kolmantena päivänä. Tiistaina otellaan vielä joukkuekilpailu.

 
22.6.2019

MA 24.6

-78kg

Alle 78kg:n sarja kärsi kilpailuissa osallistujapulasta ja sarjan ykkössijoitettu Guusje Steenhuis aloittikin ottelunsa suoraa poolifinaalista. Poolifinaalikaan ei kauaa kestänyt, kun hollantilainen pyyhkäisi Kosovon Kukan kymmenessä sekunnissa.

Semifinaali oli hollantilaisten välinen asia, kun Steenhuis kohtasi entisen maailmanmestarin Marhinde Verkerkin. Jälleen kerran voittaja oli Steenhuis, joka eteni finaaliin varoitusten turvin, ottaen jo neljännen perättäisen voittonsa Verkerkistä.

Toinen semifinaali oli viihdyttävä koitos Slovenian Klara Apotekarin ja Saksan Luise Malzhanin välillä. Ottelu päättyi lopulta slovenialaisen eduksi, kun Apotekar murjoi Malzhanin selälleen jatkoajalla.

Finaalissa Apotekar oli tällä kertaa Steenhuisille liikaa ja ovelasta jalkakoukusta saatu wazari riitti voittoon.

Pronssit menivät Verkerkille, sekä Ranskan Madeleine Malongalle, joka lisäsi ranskalaisnaisten jo entisestään hienoon mitalisaldoon yhden lisää.

 

-90kg

Alle 90kg:n sarjassa otteli monta ennakkoon todella vahvaa ottelijaa. Eräs näistä ennakkosuosikeista oli Aatu Laamasen avausvastustaja, Unkarin Kriztian Toth. Ennakkosuosikki osoittautui odotetusti pahaksi, ja suomalaisen hyvästä taistelusta huolimatta unkarilainen onnistui ensin niin sanotussa korean seoinagessa wazarin arvoisesti ja sen jälkeen vielä ipponseoinagella ipponilla.

Aatu itse kommentoi otteitaan: No, Toth oli hankala niinkun alkuun tiedossa olikin, se blokkas koko ajan hihaa sen verran hyvin, että ei siinä ollu saumaa. Paha ukko, mutta pitäis pystyä kaivamaan parempi ote. Pari lappua tosi nopeesti ja se on kuitenki hyvä passaamaan nii paha siinä on ihmeitä tehdä. Eikä se oikein lähteny tekemään kieppiä huonoon paikkaan niin ei sit oikein saa rullittua sitä muuten.

Tothinkaan ottelut eivät kuitenkaan jatkuneet, kun varoitusten ollessa tasan Israelin Li Kochmania vastaan unkarilaista varoitettiin epäselvissä olosuhteissa kolmannen kerran. Kochman eteni aina semifinaaliin asti, voittaen myös Slovakian Milan Randlin varoituksin.

Hallitseva maailmanmestari, Espanjan Nikoloz Sherazadishvili, alotti päivän taktisella voitolla Ukrainan Nhabalista. Tämän jälkeen kuitenkin seurasi päivän jättiyllätys, kun Sveitsin Cirill Grossklaus tiputti espanjalaisen kilpailusta uchimata wazarilla ja lähetti sarjan kaaokseen.

Kaksinkertainen Masters-voittaja ja yleisön suosikki, Georgian Beka Gviniashvili, metsästää edelleen ensimmäistä aikuisten EM-mitaliaan.  Georgialainen aloittikin vahvasti kahdella wazarilla Viron Klen Kaljulaidia vastaan. Mutta vieläkään ei ollut Gviniashvilin päivä, sillä seuraavassa ottelussa Venäjän Khusen Khalmurzaev päätti Gviniashvilin päivän uchimatalla, ja jälleen yksi ennakkosuosikki matkasi kotiin. Poolifinaalissa Khalmurzaev jatkoi vahvaa tekemistä ja lähetti yllättäjä Grossklausin keräilyyn helposti varoitusten turvin.

Vuoden 2017 maailmanmestari, Serbian Nemanja Majdov, aloitti myös vahvasti heittäen Turkin Sismanlarin komealla vastaheitto ipponilla. Tämän jälkeen oli kuitenkin seuraavan maailmanmestarin aika lähteä kotiin, kun Ison-Britannian Frazer Chamberlain päätti Majdovin kilpailut osotogari-ipponilla. Tämä loi täydelliset olosuhteet Hollannin Noel Van T Endille, joka teki Chamberlainista selvää jälkeä alle minuutissa poolifinaalissa.

Semifinaaliparit sarjassa olivat siis yllätyksellisesti Kochman vastaan Van T End, sekä Khalmurzev vastaan Mikhail Öezerler. Öezerler, entiseltään nimeltään Zgank vaihtoi vuonna 2018 kansalaisuutta Sloveniasta Turkkiin ja entinen MM-hopeamitalisti olikin tänään hurjassa kunnossa voittaen hienoilla kouchigari ipponeilla niin Serbian Kukoljin, kuin Azerbaidzanin Mehdiyevinkin.

Ensimmäisen semifinaalin voittajaksi selviytyi yli 9 minuutin ottelemisen jälkeen Öezerler, joka vaihtoi suuntaa noin kymmenen sumigaeshiyrityksen jälkeen ja heitti Khalmurzaevin ouchigarilla. Toisessa semifinaalissa Kochman näytti vihdoin hienot heittotaitonsa ja lähetti Van T Endin lentoon osotogarilla ja eteni finaaliin.

Finaali oli taktinen ottelu, jossa Öezerler osoittautui lopulta Kochmania etevämmäksi varoituksin. Näin ollen mestaruus Turkkiin.

Pronssia ottivat Khalmurzaev ja ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa ottanut Mammadli Mehdiyev.

 

-100kg

Viimeiseen päivään lähdettäessä isäntämaa Valko-Venäjällä ei ollut vielä yhtäkään mitalia. Myöskään alle 100kg:n sarjassa kaavio ei näyttänyt lupaavalta. Mikita Sviryd aloitti kuitenkin vahvasti Georgian judolegenda Varlam Liparteliania vastaan. Liparteliani on kuitenkin aina vaarallinen ja hienoisessa hädässä ollut georgialainen onnistui pistämään Svirydin sidontaan ottelun loppuhetkillä. Kokenut Liparteliani etenikin tyylikkäästi aina semifinaaliin ottelemaan jälleen kerran EM-mitaleista. Semifinaalissa Ranskan Maretilla ei ollut vastausta, ja Liparteliani eteni finaaliin kauniilla sotomakikomi ipponnilla.

Sen Sijaan Daniel Mukete antoi valkovenäläisille toivoa. Mukete kukisti ensimmäisessä ottelussaan Italian Loporcchion, mutta sen jälkeen vastus koveni huomattavasti. Ottelu Hollannin Mihail Korrelia, joka lähti sarjaan kakkosijoittenua, eteni pitkälle jatkoajalle. Ottelu näytti etenevän Korrelin tahdissa, kunnes Mukete käytti vastustajansa hetkellisen herpaantumisen hyväkseen ja iski sumigaeshilla wazarin arvoisesti. Tämä tarkoitti sitä, että Mukete eteni poolifinaaliin ja sivusi jo sillä isäntämaan kilpailuiden parasta suoritusta. Poolifinaalissa Kroatian Zlatko Kumric kuitenkin oli etevämpi ja kuristi valkovenäläisen lähettäen Muketen keräilyyn.

Keräilyssä nähtiin ehkä yksi kilpailuiden erikoisimmista heitoista, kun Mukete eteni pronssiotteluun heittäen Belgian Toma Nikiforovin painista tutulla kravaattiheitolla ipponin arvoisesti. Aivan pronssille Muketen kunto ei kuitenkaan riittänyt, vaan Ranskan Cyrille Maretin uchimata koitui valkovenäläisen kohtaloksi, joten isäntämaa ei vieläkään saanut kaipaamaansa mitalia.

Sarjan kovimmassa vireessä oli kuitenkin Venäjän Arman Adamian. Venäläinen eteni semifinaaliin aivan hurjilla pommeilla tuhoten niin Tanskan Maddsenin, Portugalin Fonsencan ja lopulta vielä avoimen sarjan MM-hopeamitalistin Toma Nikiforovin. Semifinaalissa meno ei hidastunut, vaan Adamian nosti Kumricin hallin kattoon ja löi sitten tatamiin ipponin arvoisesti.

Finaali Adamianin ja Lipartelianin välillä oli nuoruuden ja kokemuksen taisto. Adamian tuli heti ensimmäiseen aloitukseen aggressiivisesti ja jahtasi georgialaista, joka pyrki löytämään paikkaa vastaheitoille. Lopulta, noin kolmen minuutin jälkeen Adamianin raivoisa hyökkäys tuotti tulosta ja hidari kouchigari tipautti Lipartelianin wazarin arvoisasti. Venäläinen jatkoi tästä vielä pitävään sidontaan ja otti näin ollen Venäjän miesten joukkueen ensimmäisen mestaruuden kilpailuissa.

Pronssit menivät jo aiemmin mainitulle Maretille, sekä Azerbaidzanin olympiahopeamitalisti Elmar Gasimoville.

+78kg

Maailmanlistan ykkönen, Bosnian Larissa Ceric, oli jo hetken aikaa matkalla kotimatkalle ensimmäisessä ottelussaan, kun Serbian Zabic ajoi bosnialaiselle jo kaksi varoitusta kolmannen roikkuessa ilmassa. Pieni lapsus serbialaisen keskittymisessä kuitenkin kostautui, ja Ceric onnistui nappaamaan kuristuksen kun serbi katsoi tuomaria. Näin ollen Ceric selvisi ottelusta säikähdyksellä ja eteni seuraavalle kierrokselle. Bosnialainen oli tappiolla myös poolifinaalissa, kun Ukrainan Tarasova iski wazarin arvoisesti. Ceric oli kuitenkin jälleen tarkkana matossa ja nappasi jälleen tehokkaan kuristuksen edeten jo semifinaaliin. Käsittämättömästi semifinaalikin eteni täysin samalla tavalla. Ceric otti jälleen kaksi varoitusta, mutta jälleen bosnialainen käytti mattopaikan hyväkseen kuristuksella ja eteni finaaliin.

Myös Valko-Venäjän viimeinen ja vahvin mitalitoivo, Maryna Slutskaya aloitti ottelunsa vahvasti sidontavoitolla. Myös seuraava ottelu päättyi Slutskayan voittoon kahdella wazarilla ja näin ollen kisaisännillä oli kilpailuiden ensimmäinen sauma finaalipaikkaan. Semifinaalissa Slutskaya pääsi huudattamaan kotiyleisöä, kun ouchigari wazari ratkaisi ottelun muutama sekunti ennen loppua.

Finaali noudatti Cericin osalta tuttua kaavaa ja bosnialainen keräsikin jatkoajalle mentäessä ottelun toisen varoituksensa. Slutskaya ei kuitenkaan osoittautunut helpoksi vastustajaksi kuristaa ja koska tämä oli Cericin päivän ainoa tekniikka, nappasi bosnialainen lopulta kolmannen varoituksen. Näin ollen yksilökisat saivat Valko-Venäjän osalta hienon huipennuksen ensimmäisen mitalin ja sarjavoiton muodossa.

Pronssia sarjassa nappasivat Venäjän Ksenia Chibisova ja Azerbaidzanin Iryna Kindzerska.

 

+100kg

Hallitseva maailmanmestari Georgian Guram Tushishvili oli sarjan ehdottomasti suurin ennakkosuosikki legendaarisen Teddy Rinerin poissaollessa. Ensimmäisessä ottelussaan Tushishvili koki kuitenkin kauhun hetkiä, kun Romanian valtava Simionescu käänsi Tuhshisvili kouchigarin wazarin arvoisesti omaksi edukseen. Georgialainen on kuitenkin mestari ja vain hetkeä myöhemmin Romanian jättiläinen lensi komeassa kaaressa moroteseoinagella ipponin arvoisesti. Seuraavassa ottelussa Tushisvhili ei enää ottanut riskejä, vaan päätti ottelu sasaetsurikomiashilla 8 sekunnin ajassa.

Semifinaalissa Tushishviliä vastaan asettui kolminkertainen MM-hopeamitalisti, Hollannin Henk Grol, joka hautasi Itävallan Hegyin poolifinaalissa yhdellä isoimmista kouchigareista ikinä.  Groll alottikin vahvasti heittäen Tushishviliä uchimatalla wazarin arvoisesti. Sen jälkeen Tushishvili otti kuitenkin omansa ja päätti ottelun komealla osotogari/haraigoshi kombinaatiolla.

Poolin alaosassa Venäjän junioreiden maailmanmestari Inal Tasoev esitti vahvoja otteita. Alkuotteluiden kohokohtana Tasoev kukisti alle 100kg:n olympiavoittaja Lukas Krpalekin komealla uchimatalla. Semifinaalissa Tasoev kohtasi viime vuoden MM-kilpailuiden hopeamitalistin, Azerbaidzanin Ushangi Kokaurin. Nuori venäläinen väsytti vanhemman azerin totaalisesti ja raahasi tämän lopuksi vain selälleen edeten finaaliin.  

Finaali käytäisiin siis junioreiden ja aikuisten maailmanmestarin välillä. Pelin avasi junioreiden maailmanmestari, Tasoev, jonka onnistui yllättää Tushishvili tyylikkäällä jalkapyyhkäisyllä, jossa venäläinen hämäsi ensin eteenpäin ja pyyhkäisi taaksepäin – wazari. Tushishvili otteli kuitenkin suuren mestarin lailla, eikä hätkähtänyt tästä. Vain hetkeä myöhemmin georgialainen iski uchimatalla vyöotteesta ja päätti yksilökisat European Gamesin arvoiseen ipponiin!

Pronssia taistelivat Itävallan Stephen Hegyi ja Hollannin Henk Grol, joka kukisti jo yli kymmenen vuotta jatkuneen kilpailun jälleen yhdessä osaottelussa vanhan vihollisensa Lukas Krpalekin.

SU 23.6

-63kg

Emilia Kanervan ensimmäinen ottelu oli Israelin Sharir Giliä vastaan. Ottelu oli tasaista vääntöä, jossa molemmat ottelijat pääsivät hyvin sisään seoinageyrityksillä. Ulkoapäin tarkasteltuna kumpikaan ottelijoista ei näyttänyt toista aktiivisemmalle, mutta silti lopputulema oli se, että suomalaista varoitettiin kolmesti – kahdesti varsinaisella otteluajalla ja kerran jatkoajalla. Näin olle Emilian päivän ottelut päättyivät ensimmäiseen.

Emilia itse kommentoi otteitaan: Tapahtuma itsessään on hieno ja kisakylä vasta rakennettu keskelle kaupunkia. Judohallikin oli melko uusi ja hyvät puitteet matsaamiselle. Jälleen kerran oli vain pakko tyytyä jatkoaikatappioon varoituksilla. Huomaa kyllä, että varsinkin viimeisen puolen vuoden aikana on tullut paljon kehitystä, jolloin tiukat häviöt kisasta toiseen ovat raskaita. Tänäänkään en yhtään kertaa ollut matsissa pulassa tai selkeänä altavastaajana vaan satuin silloin tällöin jäämään pari aloitusta aina yritysten teossa jälkeen jolloin aika nopeasti sateli lappuja. Otteet ja oma asento pysyivät hyvin hallinnassa ja lähelle päästessä yrityksetkin olivat hyviä. Ottelu jäi omalta osalta kuitenkin ehkä liian varovaiseksi ja yrityksiä tuli omaankin tyyliin todella vähän, koska yleensä olen itse se joka koko ajan yrityksiä tekee. Viime leireillä olen varsinkin saanut hyvää myllyä päälle ja tehtyä rohkeasti paljon eri yrityksiä, joka ehkä eniten harmittaa tässä päivässä, koska sitä samaa menoa ei saanut ulos kisoissa. Leireillä on kuitenkin nähty, että kaikki se vaadittava löytyy.

Tina Trstenjakin poissaollessa sarjan suurin kysymys oli se, että pystyisikö kukaan haastamaan Ranskan Clarisse Agbegnenouta. Alkuun ei ainakaan vaikuttanut siltä, kun ranskatar eteni semifinaaliin viihtyen tatamilla yhteensä vain pari minuuttia. Kaava ei muuttunut semifinaalissakaan vaan ”Gnougnou” otti selkeän voiton ipponilla ja wazarilla. Finaalissa vastaan asettui kuitenkin koko päivän hienosti otellut Ison-Britannian Alice Schlesinger. Pystyisikö britti tarjoamaan ranskattarelle todellista vastusta? Ei pystynyt. Agbegnenou aloitti ottelun heittämällä sotomakikomilla wazarin ensimmäisestä aloituksestta ja minuuttia myöhemmin ottelu oli jo ohi, kun toinen vielä isompi sotomakikomi osui ipponin arvoisesti. Näin ranskalaiselle jo uran neljäs euroopanmestaruus.

Pronssia ottivat Italian Maria Centrachhio ja Hollannin Sanne Vermeer.

-70kg

Alle 70kg:n sarjassa Marie Eve Gahie aloitti vahvasti ja kukisti vakuuttavasti Alice Bellandin sidonnalla. Myös Kroatian Barbra Matic aloitti ottelunsa sidontavoitolla, mutta Gahieta vastaan mahdollisuuksia ei juurikaan ollut. Ranskatar otti ensin heittopisteet ja jatkoi heti perään tehokkaalla käsilukolla edeten semifinaaliin.

Kaavion alemmassa osassa Ruotsin Anna Bernholm järjesteli jättiyllätyksen kukistamalla nelinkertaisen Euroopan Mestarin, Hollannin Kim Pollingin sumigaeshi wazarilla ja tiukalla sidonnalla. Ruotsalaisen kunto ei kuitenkaan aivan riittänyt semifinaaliin, vaan hän joutui poolifinaalissa taipumaan Ranskan Margaux Pinotille pitkän jatkoajan jälkeen. Näin ollen ranskalla oli sarjan semifinaaleissa kaksi naista.

Kahta finalistia Ranska ei kuitenkaan saanut, sillä Hollannin Sanne Van Dijke tiputti Marie Even Gahien taistelemaan pronssista. Finaali Van Dijken ja toisen ranskalaisen Pinotin välillä oli tiukka taistelu, joka ratkesi varoituksilla jatkoajan toisella minuutilla ranskalaisen hyväksi. Ranskan naisille siis jo päivän toinen mestaruus.

Toinen pronssi matkasi Kroatiaan Barbara Maticin mukana. Sarjan toinen pronssiottelu oli kuitenkin suomalaisille kiinnostavampi, kun Ruotsin Anna Bernholm asteli väkivahvaa Maria Eve Gahieta vastaan. Ranskalainen olikin ottelun alussa agressiivinen ja iski voimalla vahvaa migi kahvaa. Ruotsalainen ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt ja ottelun puolen välin jälkeen oli Berholmin paikka iskeä. Kun Gahie jälleen kerran löi kovaa kahvaa, puikkasi ruotsalainen kahvan alle matalaan uranageen ja vei ranskalaisen yli wazarin arvoisasti. Tämän jälkeen Berholm viimeisteli ottelun matossa pitävällä sidonnalla ja nappasi Ruotsiin pronssisen mitalin!

-73kg

Alle 73kg:n sarjassa oli tarjolla herkullisia ottelupareja heti ensimmäisiltä kierroksilta alkaen.

Yksi kohtaamisista käytiin alle 66kg:n olympiavoittajan, Italian Fabio Basilen, sekä alle 73kg:n olympiahopeamitalistin, Azerbaidzanin Rustam Orujovin välillä. Basile iski heti ensimmäiseen aloitukseen palomiehen pyörällä ja nappasi wazarin. Ottelu näytti muutenkin etenevän aktiivisen italialaisen komennossa, kunnes Orujov sai vain 40 sekuntia ennen loppua mattopaikan. Azeri suoristi italialaisen käden jujigatamella, mutta hetken aikaa näytti siltä, ettei tilanteesta tule lukkoa. Sitten Orujov kuitenkin siirsi Basilen käden kainaloon ja rusautti, eikä italialaiselle jäänyt mitään muuta mahdollisuutta kuin antautua.

Samassa poolissa hallitseva euroopanmestari, Armenian Ferdinand Karapetian murskasi Venäjän moninkertaisen arvokilsamitalistin Musa Mogushkovin syliltä tehdyllä kosotogakella ja Veli-Matti Karinkannalla oli helppo työ julistaa ippon!

Orujovin ja Karapetianin välinen poolifinaali oli tulinen ottelu, kuten azerien ja armenialaisten kohtaamiset tuppaavat olemaan. Ensin iski Karapetian kouchigarilla – wazari. Hetkeä myöhemmin wazari kuitenkin pyyhittiin pois sillä armeeni oli tarttunut kädellä jalkaan tekniikan aikana. Kovaa taistelua ollut ottelu ratkesi noin kolmekymmentä sekuntia ennen loppua, kun Karapetian haastoi Orujovia syliltä. Orujov käänsi tilanteen itselleen ja kampesi armenialaisen wazarin arvoisesti maahan. Maassa makaavan Karapetianin ilme kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, kun hän katsoo kelloa ja tajuaa ettei aikaa tasoittamiseen ole enää riittävästi.

Rinnakkaisessa poolissa vuoden 2017 Euroopan mestarin Hidayat Heydarovin ja olympiahopeamitalisti Miklos Ungvarin välillä nähtiin tiukka tilanne, kun varsinaisen otteluajan lopussa Heydarov käänsi uchimatan sumigaeshiksi ja Ungvari yritti rullata samaan suuntaan kuin Heydarov. Epäselvä tilanne tuomittiin lopulta azerin eduksi ja Heydarov eteni seuraavalle kierrokselle. Seuraavan ottelun Heydarov päätti varmaan sidontavoittoon ja eteni poolifinaaliin.

Kreikan Georgios Azoidis murskasi ensimmäisessä ottelussaan Slovenian Hojakin kilpailuiden isoimmalla uranagella. Sen jälkeen kreikkalainen jatkoi yllättämällä Kosovon Akil Gjakovan sidonnalla. Tämän jälkeen oli vuorossa vielä isompi yllätys, kun Azoidis vetäisi Heydarovin tyylipuhtaasti kosotogarilla selälleen vain 30 sekunnin ottelun jälkeen ja eteni semifinaaliin Orujovia vastaan. Orujovia vastaan kreikkalainen ei kuitenkaan enää löytänyt vastausta, vaan joutui tyytymään paikkaan pronssiottelussa.

Kolmannessa poolifinaalissa kohtasivat vanhat viholliset, Georgian Lasha Shavdatuashvili ja Venäjän Denis Iartcev. Näiden kahden välillä ei vallitse suurta ystävyyttä ja ottelu olikin tiukka kohtaaminen kahden vanhan vihollisen välillä. Lopulta voittajaksi nousi tyylipuhtaalla polviseoinagella Shavdatuashvili, reilun kahden minuutin jatkoajan jälkeen.

Semifinaalissa Shavdatuashviliä vastaan astelisi rakkaan naapurimaamme Ruotsin Tommy Macias, joka raivasi tiensä vakuuttavasti läpi alkuotteluiden esittäen todella hyvää ja monipuolista mattotekniikkaa. Hurjassa kunnossa ollut Macias ei kumarrellut vuoden 2012 olympiavoittajaa vaan eteni tyylipuhtaasti finaaliin.

Finaali Orujovin ja Maciaksen välillä oli tuomareiden osalta jännitysnäytelmää, mutta todellisuudessa ruotsalaisen todellista hallintaa. Macias haki riskialttiisti sylipainiin azerin kanssa ja alussa se kostautuikin kun Orujov vastasi sumigaeshi wazarilla. Ruotsalainen ei kuitenkaan muuttanut suunnitelmaa, eikä olisi kannattanutkaan. Hetkeä myöhemmin Macias lätkäisi Orujovin kosotolla selälleen ipponin arvoisesti. Tuomarit muuttivat heiton kuitenkin wazariksi. Tämän jälkeen sama tilanne ja Macias runttasi Orujovin selkeästi sumigaeshilla wazarilla – ei pisteitä. Kuten sanontakin kuuluu niin kolmas kerta toden sanoi ja Macias kuittasi vain hetkeä myöhemmin azerin selälleen jo kolmannen kerran ottelussa ja nappasi ansaitun euroopanmestaruuden. Grattis Tommy!

Sarjan pronssit menivät Kreikan Azoidikselle ja Heydaroville, joka hautasi olympiavoittaja Shavdatuashvilin komealla osotogarilla.

-81kg

Alle 81kg:n sarjassa ei tänä vuonna ollut yhtä suurta ennakkosuosikkia Israelin Sagi Mukin keskittyessä kesän GP kilpailuihin, joten sarja oli avoinna. Yksi nimekkäimmistä mukanaolijoista oli Saksan vuoden 2017 maailmanmestari, Alexander Wieczerzack. Saksalainen aloittikin päivän vahvasti käyttäen kuristusta, samaa tekniikkaa, jolla hän voitti vuoden 2017 MM-finaalin. Poolifinaalissaa seinä nousi kuitenkin pystyyn, kun Belgian junioreiden maailmanmestari Mathias Casse pysäytti saksalaisen sodetsurikomigoshilla jatkoajalla. Koko päivän varmasti otellut Casse eteni aina finaaliin asti.

Toisella puolella kaaviota Hollannin Frank De Wit jahtasi ensimmäistä euroopanmestaruusmitaliaan aikuisissa. Päivä ei kuitenkaan vieläkään loistanut Hollantilaisen risukasaan, vaan entinen maailmanlistan ykkönen ja Grand Slam voittaja koki shokkitappion Unkarin Attila Ungvaria vastaan, kun unkarilainen passasi De Witin yliheiton. Tämä avasi paikan Bulgarian Ivaylo Ivanoville, joka dominoi Ungvaria semifinaalissa ja eteni varmasti finaaliin.

Finaali Cassen ja Ivanovin välillä oli tarkka ottelu, jota joku saattaisi kuvailla hieman tylsäksikin. Kaksikymmentä sekuntia ennen loppua tapahtui kuitenkin jotain maagista, kun Casse iski klassisella ipponseoinagella pystystä. Heitto onnistui aivan upeasti ja vain Ivanovin akrobatia pelasti tilanteen wazariksi ipponin sijaan, mutta wazari riitti ja näin kultaa Belgiaan.

Pronssit matkasivat Ungvarin mukana Unkariin ja Luka Maisuradzen mukana Georgiaan.

LA 22.6

-52kg

Suomen Katri Kakolla oli kunnia avata vuoden 2019 European Gamesit judon osalta. Katri aloittikin hyvin ja jahtasi Azerbaidanin Mammadliyevaa tomoenage ja seoinage yrityksillä. Pitkällä azerilla ei tuntunut olevan mitään lääkettä Katria vastaan. Valitettavasti, azerbaidzanilaisen ottelu ainoa oikea yritys, osotogari,  yllätti Katrin siinä määrin, että suomalaisen kylki kastui hienoisesti. Tästä tuomittiin wazari, eikä Katrin kova loppukiri riittänyt enää pisteen takaisin saamiseksi, vaikka hän onnistui jo hetkellisesti suoristamaan azerin käden jujigatamella.

Katri itse kommentoi otteluaan: Alkuun tiedettiin, että azerin vahvin liike oli migiosoto. Sain sen otteilla pois, mutta jäin alussa seisomaan pienen hetken liian kauan paikoilleen niin se pääsi yhden käden otteella siihen sisään, mistä se pinna tulikin. Sitten en enää saanut ajettua tilannetta tasan. Otin viimeksi tammikuussa Tel Avivissa samaa azeria vastaan ja tämä oli siihen nähden parempi matsi.

Katrin kilpailukausi jatkuu seuraavaksi Budapestin GP-kilpailussa.

Katrin sarja, alle 52kg, oli yksi kilpailuiden tasokkaimmista ja mukana oli tukku MM- ja Olympiamitalisteja. Jo toisella kierroksella nähtiin esimerkiksi uusinta Rion olympialaisten semifinaalista Italian Odette Giufridan ja Romanian Adrian Chitun välillä. Ottelu päättyi kuten Riossa, italialaisen deashibarai wazariin.

Loppujen lopuksi kovasta nipusta kaksi oli kuitenkin ylitse muiden. Hallitseva olympiavoittaja Majlinda Kelmendi (Kosovo) ja moninkertainen arvokisamitalisti Natalina Kuzyutina (Venäjä). Päivän hieman hitaasti aloittanut Kelmendi ei ehkä esittänyt parasta judoaan, mutta Kosovon kansallissankari oli tänäänkin ykkönen. Finaali Kuzyutinaa vastaan oli tiukka, mutta lopulta Kelmendin komea lonkkaheitto ratkaisi ottelun jatkoajalla.

Sarjan pronssit ottivat Ranskan Amandine Buchard, sekä todellinen yllättäjä, Ison-Britannian Chelsea Giles.

-48kg

Alle 48kg:n sarjassa kaikki katseet kohdistuivat Ukrainan Daria Bilodidiin, josta tuli viime syksynä Bakussa aikojen nuorin judon maailmanmestari. Ukrainalainen aloittikin vahvasti murskatessaan Unkarin kokeneen Eva Czernovickin tavaramerkki ouchigarillaan. Toisessa ottelussa Bilodidia vastaan asettuisi kuitenkin Ranskan Melanie Clement, joka loppukeväästä katkaisi Ukrainalaisen yli puolitoista vuotta kestäneen tappiottoman putken. Tällä kertaa Clement ei kuitenkaan yllätykseen pystynyt, vaan ottelu päättyi jatkoajalla Bilodidin mattopsesiaaliin, sankakujimeen. Bilodid otteli lopulta aina sarjavoittoon asti ja otti nuoresta iästään huolimatta jo uransa toisen Euroopan mestaruuden. Tiukimmalle Bilodidin Serbian Milica Nikolic, joka johti ukrainalaista aina viimeiselle minuutille asti.

Pronssia sarjassa ottivat Espanjan Julia Figueroa ja Slovenian Marusa Stangar.

-57kg

Kosovon Nora Gjakovalla oli mahdollisuus ottaa toinen Euroopan mestaruus putkeen. Kuten viimekin vuonna, raivasi kosovolainen tiensä vakuuttavasti finaaliin. Tänä vuonna finaali oli kuitenkin kosovolaiselle liian kova paikka, kun Venäjän Mezhetskaia ratkaisi ottelun wazarin arvoisella suorituksella.

Sarjan todellinen tarina oli kuitenkin Telma Monteiro. Mittavan judouran tehnyt portugalilainen otti ensimmäisen aikuisten euroopanmestaruusmitalinsa vuoden 2004 EM-kilpailuista, pronssia. Tänään vuorossa oli uran 20. aikuisten arvokilpailumitali, kun portugalilainen käänsi Hollannin Sanne Verhagenin sodetsurikomigoshin itselleen wazarin arvoisasti.

Toinen pronssi matkasi Saksaan, kun Pauline Starke lukotti maannaisensa Sappho Cobanin.

-60kg

Alle 60kg oli ennakkoon hyvin tasainen sarja ilman suuria ennakkosuosikkeja, mutta silti lopputulosten arvaaminen etukäteen olisi ollut hyvin vaikeaa. Ensin Saksan Moritz Plafky kohautti viemällä Venäjän Oguzovin kyljelleen osotogarilla jatkoajalla ja etenemään semifinaaliin. Sitten Belgian Jorre Verstraeten yllätti moninkertaisen MM-mitalistin, Azerbaidzanin Orkhan Safarovin palomiehen pyörällä. Niin Plafky kuin Verstraetenkin joutuivat kuitenkin taipumaan finaaliin edenneelle Espanjan Francisco Garrigosille, joka esitti päivän ajan tehokasta mattojudoa ja kuristi vastustajansa epätavallisesti sodegurumajimellä jalkojen välistä.

Myös kaavion toisella puolella riitti toimintaa, kun Ranskan vuoden 2016 euroopanmestari Khyar Walide murjoi vastustajiaan. Päivän kohokohta oli Khyarin komea kosotogake Georgian Amiran Papinashviliä vastaan sarjan poolifinaalissa. Semifinaalissa Khyar joutui kuitenkin taipumaan toiselle georgialaiselle, Lukhumi Chikvimianille, joka eteni väkevästi finaaliin.

Finaali Garrigosin ja Chikvimianin välillä oli tiukka taisto, joka eteni aina jatkoajalle asti. Jatkoajalla georgialaisen sodetsurikomigoshi kuitenkin puri ja Chikvimiani nappasi uransa ensimmäisen euroopanmestaruuden kolmen perättäisen viidennen sijan jälkeen.

Pronssit matkasivat Chikvimianin maanmiehelle Amiran Papinashvilille, sekä Jorre Verstraetenille, joka teki todellisen päivätyön otellen jokaisen ottelunsa euroopanmestaruusmitalisteja vastaan ja kukistaen matkallaan kaksi euroopanmestaria.

-66kg

Yksi sarjan alle 66kg vahvoja ennakkosuosikkeja oli Moldovan Denis Vieru, joka on voittanut tänä vuonna jo kaksi Grand Slam turnausta vakuuttavaan tyyliin. Vieru aloittikin päivän vahvasti ja kukisti Bosnian Petar Zadron hienolla uchimatasukashilla. Myös Israelin Menaged joutui toteamaan Vierun paremmakseen. Poolifinaalissa Georgian Niniashvili oli kuitenkin Vierulle liian vahva. Niniashvilin semifinaaliin eteneminen oli ehkä hienoinen yllätys, mutta hänen vastustajansa semifinaalissa ei. Hallitseva euroopanmestari ja kuusinkertainen MM-mitalisti Georgii Zantaraia oli koko päivän todella rajussa iskussa. Komeat heittotekniikat seurasivat toistaan, eikä semifinaalikaan ollut poikkeus, vaan ukrainalainen judolegenda rankaisi Niniashvilia komealla osotogarilla ipponin arvoisesti.

Päivän alusta alkaen näytti selvältä, että Zantaraian finaalivastustaja tulisi olemaan Georgian Vazha Margvelashvili. Vahva georgialainen tarjoili isoja pommeja läpi päivän, mutta semifinaalissa Italian pitkä Matteo Medves olikin georgialaiselle liian hankala. Ottelun kaava oli selvä, Medves ronkki pitkillä jaloillaan ja Margvelashvili pyrki lähelle nostaakseen italialaisen ilmaan. Pitkän väännön tuloksena Medves kuitenkin kompastutti georgilaisen pitkillä jaloillaan wazarin arvoisesti ja eteni finaaliin.

Finaalissa Medvesin jalat eivät kuitenkaan riittäneet, vaan Zantaraia iski yhdellä päivän komeimmista heitoista ja päätti Medvesin unelmapäivän tylysti lonkalta.

Sarjan pronssit matkasivat Georgiaan, joka onnistui miesten sarjoissa ottamaan neljä mitalia neljällä ottelijalla. Tässä sarjassa pronssien ottajina toimivat Niniashvili ja Margvelashvili.

Kuvat: EJU / Carlos Ferreira / Emanuele Di Feliciantonio

Kirjoittaja

Tommi Valtonen