Marko Ryyppö ja Juha Alaluukas nappasivat EM-pronssia kimenokatassa

Hollolan Judoa edustavat Marko Ryyppö ja Juha Alaluukas toivat Suomeen kautta aikain kolmannen arvokisamitalin katassa. Espanjan Las Palmasissa pidetyissä kisoissa hollolaispari sai pronssia kategoria kakkosessa eli yli 44-vuotiaiden sarjassa.

 
21.7.2019

Katan arvokisoissa kisataan kahdessa sarjassa, nuoremmissa ja vanhemmissa. Kimenokatassa ikäraja on 44 vuotta ja sen määrittää Torin ikä. Marko ja Juha ovat 46-vuotiaita.  Toisena kisapäivänä molempien kategorioiden kolme parasta kisaavat avoimesta mestaruudesta. Avoimessa kisassa hollolalaiset jäivät kuudenneksi.

‒ Ensimmäisen kisapäivän suoritus oli juuri sellainen, mitä olimme treenanneet. Hyvä, varma ja tasainen suoritus eli parasta mihin tällä hetkellä pystymme. Päivän kunto saatiin tatamille jätettyä, kaverukset kertoivat Las Palmasista pronssimitalit kaulassaan.

Lauantaina hopeamitali jäi kuuden pisteen päähän. Suomalaisilla oli 506 pistettä, hopeaa saaneilla ranskalaisilla 512 ja kultaa ottaneella toisella ranskalaisparilla 527 pistettä. Mitalin kirkastaminen olisi vaatinut Markon ja Juhan mielestä vielä pari kolme vuotta lisää harjoittelua. Seuraavan kerran mitalia yritetään ensi keväänä Varsovan EM-kisoissa. Siellä on tavoitteena päästä molempina päivänä palkintopallille.

‒ Teknisesti teimme tekniikat varsin oikein. Tietysti sekin auttaa, kun olemme pärjänneet kohtuullisen hyvin jo aiemmin. Ehkä tämä suomalainen tapa tehdä kataa poikkeaa hieman muista ja sillä voi olla vaikutusta kärkipaikan tavoittelemisessa. Ehkä esimerkiksi jotain rytmityksiä voi vielä muuttaa, Ryyppö kertoo.

‒ Tekninen suorittaminen on suhteellisen hyvällä tasolla, mutta harmonia, yhdenaikaisuus ja tekniikoiden sujuvuus eli kokonaisvaltainen esitys on se, mihin keskitymme. Kaikki katat ovat isoja palapelejä ja ne palat pienenevät koko ajan. Oikeiden paikkojen löytäminen on aina vaan vaikeampaa. Se on vähän kuin timantin hiomista, Alaluukas lisää.

Sunnuntain avoimen finaali ei mennyt hollolalaisilta ihan yhtä puhtaasti kuin lauantainen veto. Muutama pikkuvirhe saattoi pudottaa pisteitä. Osa virheistä johtui poikien mukaan maton tahmeudesta, joka vaikeutti liikkumista. Hallissa ei ollut ilmastontia ja kosteus oli käsin kosketeltavaa. Mitalisijaan oli silti matkaa sen verran reilusti, että aika paljon paremmin olisi pitänyt onnistua.  

‒ Suoritus oli kuitenkin parasta mihin sunnuntaina kyettiin, molemmat totesivat.

Marko ja Juha ovat harjoitelleet kimenokataa nyt seitsemän vuotta yhdessä. He aloittivat myös judon harrastamisen samalla peruskurssilla 1985. Kimeno astui kuvaan mukaan, kun Marko harjoitteli kimenokataa kolmatta dania varten 2012. Ensimmäinen kisa oli Mikkelissä tammikuussa 2013. Katan arvokisoja parilla on takana jo yhdeksän.

Kimeokataharjoituksia on kalenterista riippuen kolmisen kertaa viikossa. Molemmat vetävät myös kursseja ja opettavat.

‒ Meillä on molemmilla myös vankka kilpailutausta. Kuuluimme kumpikin aikanaan Suomen nuorten maajoukkueeseen shiai-puolella. Hyvä kilpailutausta on ehdoton valtti myös katassa, Ryyppö painottaa.

Aluksi Markoa ja Juhaa valmensi Miko Tuominen, mutta nykyisen osaamista on jo sen verran, että tekemistä osataan analysoida itse.

‒ Videot ovat paras valmentaja. Siitä näkee jäljen ja saa välittömän palautteen. Käymme täällä Palmasissa myös kimenokatakurssilla seitsenkertaisten arvokisamitalisten opissa.

Mutta mikä katassa motivoi EM-mitalisteja?

‒ Kun shiai jossain vaiheessa ehkä päättyy, niin kilpailu-uraa voi jatkaa myös katapuolella. Se on tavoitteellista ja syy mennä salille. Jokainen voi asettaa itselleen jonkun tähtäimen. Katakisoistakin saa hyviä kiksejä. Myös tekniikan tutkiminen on mielenkiintoista. Tekniikoita voi tehdä monella tavalla iästä ja ominaisuuksista riippuen, Alaluukas luettelee motivaattoreitaan.

Suomen ensimmäisen katan EM-pronssin toivat Mikko Tuominen ja Samu Laitinen katamenokatassa 2010. Seuraavan EM-pronssin toivat Pasi Oinas ja Mika Salsoila nagenokatassa 2012.

Kirjoittaja

Ralf Ahlskog