Martti Puumalainen otteli Baltic Sean valtiaaksi

Muutkin suomalaiset esittivät mainioita otteita värikkäässä kansainvälisessä kilpailussa. Osallistujia tuli Orimattilaan yhdeksästä maasta.

 
10.3.2018

Viime hetkellä kisaan ilmoittautunut Martti Puumalainen nousi illan kuninkaaksi Orimattilassa käydyssä Baltic Sea Championships -kilpailussa. Puumalainen voitti miesten raskaan ja avoimen sarjan iloittelevalla judolla. Kahdeksan ipponin hankkimiseen kului aikaa yhteensä alle viisi minuuttia.

Avoimen sarjan finaalissa Meidokanin lyhyempi mutta painavampi Erkka Kari kumahti mattoon haraigoshilla. Niin ikään taitava Kari otteli hopealle myös raskaassa painoluokassa.

"Tarkoituksena oli hankkia itseluottamusta, joka on ollut vähän hukassa. Ja sitä kyllä sai", 20-vuotias Puumalainen sanoi kisan jälkeen. "Melkein jokainen tekniikka, jota yritin, lähti."

Itseluottamus oli ottanut osumaa edellisenä viikonloppuna Prahassa.

"Otin ensimmäisen kerran European Open tason kisassa ja sain siitä aika kovan opetuksen."

Puumalaista riepotteli European Openissa Liettuan arvokisamitalisti Karolis Bauza, ja kisa jäi yhteen otteluun.

"Jos olisin otellut tänään samalla tavalla, niin olisin ottanut kaikilta dunkkuun täälläkin. Mietin ihan liikaa, mitä Bauza tekee. Tänään en ajatellut yhtään sitä, mitä muut tekevät vaan sitä mitä itse haluan tehdä."

Puumalainen päätti osallistumisesta vasta edellisenä iltana. Hän suorittaa varusmiespalvelusta Urheilukoulussa, ja kisoja edeltävällä viikolla iski metsäleiri sekä pieni flunssa. "Mutta aamulla oli hyvä olo."

Muista suomalaisia sarjavoittajia aikuisissa olivat Hämeenlinnan Lalli Nuorteva alle sadan kilon sarjassa, seuratoveri Henri Hannula alle 90 kilon sarjassa, Meidokanin Aku Laakkonen alle 81-kiloisissa, Oscar Pertelson alle 73-kiloisissa ja Valtteri Olin alle 66-kiloisissa.

Marianne Kosonen tuli kisoihin suoraan Nymburkin harjoitusleiriltä Tshekistä ja taisteli alle 52 kilon painoluokassa viiden ottelijan joukosta hopealle. Illalla väsymys painoi niin, että mitalin voittaja jaksoi hädin tuskin hymyillä.

Tärkeän leirin osuminen samaan viikkoon vie vuosittain kisasta joitakin Suomen kärkiottelijoita.

Tahtotila ratkaisi

Alle 21-vuotiaiden ikäluokassa ilon aiheita oli Roope Korhosen voitto alle 73 kilon painoluokassa. Korhonen voitti finaalissa ipponilla Viron Niki Hmelnitskin. Kovimman väännön hän joutui kuitenkin käymään Keravan Bodonoksen Valtteri Olinin kanssa.

"Tahtotila ratkaisi. Halu voittaa oli kova, kun olen niin monesti Valtsulle hävinnyt."

Isävalmentaja Jorma Korhosen mielestä on hyvä asia, että kotimaassa on tiukkaa kilpailua.

"Se on tosi tärkeää. Sen ansiosta tietää, minkä takia tulee harjoituksiin. Ihminen on laiska, eikä ole hyväksi, jos saa olla kukkona tunkiolla."

Ilahduttavia olivat myös isäntäseura Orimattilan veljesten Kevin Rönkön ja Thomas Rönkön sarjavoitot alle 55 ja alle 60 kilon painoluokissa. Nummelan Judon Oskari Mäkinen voitti alle 81 kilon painoluokan rutiinisuorituksella.

Siskonkin voi kuristaa

Alle 18-vuotiaiden ikäluokassa helsinkiläisen Hontai Judon 17-vuotias Susanna Sundberg ja hänen 14-vuotias siskonsa Jenni Sundberg raivasivat kansainvälisestä joukosta tiensä finaaliin alle 52 kilon painoluokassa. Susanna otti kullan kuristuksella.

Kumpaakaan ei haitannut, että vastassa on sisko.

"Musta se on tosi siistiä. Samalla tavalla sitä haluaa voittaa", Jenni Sundberg sanoi.

"Ei sitä välitä, että vastustaja on oma sisko, voi sen silti kuristaa tajuttomaksi", Susanna nauroi.

Näin pääsi käymään, sillä pikkusisko ei antautunut.

"Ajattelin että kohta tulee mate. Susannan ote löystyi vähän eikä tuntunut niin pahalta, mutta se olikin tiukasti kiinni", Jenni selitti.

Paras on edessä

Ykköskorokkeelle ylsi myös Orimattilan Lotta Vahe. Vahella on takana treenitauko, jonka hän otti kun kisaamisesta alkoi syntyä liikaa paineita.

"Sitten halusin aloitaa uudestaan ja rupesin treenaamaan entistä enemmän. Huomasin, että tuli kehitystä, kun teki enemmän. Sen se vaatii, että haluaa voittamista", Vahe pohti kehityksensä syitä.

Muut sarjavoittajat olivat Kirkkonummen Frida Laxén alle 57 kilon sarjassa, Oulun Judokerhon Ronja Niemi alle 70 kilon sarjassa, Hämeenlinnan Turpal Djoukajev alle 60 kilon, Jyväskylän Jigotain Santeri Hakkarainen alle 66 kilon ja Tikkurilan Judon Artur Kanevts alle 73 kilon painoluokassa.

Hakkarainen noteerasi voiton korkealle, mutta vielä suurempana urheiluhetkenä hän kertoi pitävänsä Tallinna Judo Cupin voittoa, joka jokunen aika sitten alle 15-vuotiaiden ikäluokassa.

"Mutta parhaat saavutukset on kai kuitenkin edessä, siitä lähdetään", lisäsi isä Petri Hakkarainen.

Otetaistelu onnistui näkövammaisilta

Kisasta teki mainion runsas kansainvälinen kilpailijakaarti. Mukana oli ottelijoita Virosta, Ruotsista, Venäjältä ja Valko-Venäjältä, Israelista, Saksasta, Hollannista ja Latviasta.

Neljä saksalaista osanottajaa olivat näkövammaisten judon keskuksesta Marburgista. Kaikki kamppailevat näkövammaisten kisoissa, mutta koska niitä on  vähän, valmentaja Markus Zaumbrecher kertoi vievänsä joukkueen usein myös tavallisiin kilpailuihin. Orimattilassa he ottelivat näkevien säännöillä ja ottivat myös otetaistelun tavalliseen tapaan. Sekin onnistui hyvin, sillä joukkue otti kisasta kaksi mitalia.

Suomeen Marburgin joukkue tuli, koska Zaumbrecher on Suomi-fani.

"Olen valinnut joukkueelle sinivalkoisen verkkarinkin", Zaumbrecher selitti puolivakavana.

Kutsuminen vaatii vaivaa

Kilpailun johtaja Tero Rönkkö paljasti kisan jälkeen, mikä oli laajan kansainvälisen osanoton salaisuus.

"Se on Marina."

Marina Rönkön kontakteilla mukaan on saatu niin Israelin kuin Espanjan judokat. Israelista osallistui peräti 21 ottelijaa.Venäläisistä ja valkovenäläisistä seuroista tuli yhteensä 40. David Soriano Barcelonan Gym Vallesista on nähty monena vuonna valmentajana Orimattilan kesäleirillä Summer Judo Rocksilla, ja nyt hän oli tuonut mukanaan viisi kisaajaa.

Vaivaa vieraiden kutsuminen kuitenkin vaatii.

"Elokuussa alamme aina soitella ja kysellä", Tero Rönkkö kertoo. Ulkomaisille vieraille on luvattu tarjota majoitukset ja ruuat, joillekin valmentajille on kustannettu myös matkat.

"Suomi on sen verran kaukana, että eivät he tule jos jää vain odottelemaan. Hyvä kisa vaatii paljon työtä ja hyvän porukan."

Kilpailun täydelliset tulokset ja mitalitilastot Judoliiton Judoshiai -palvelussa.

Ottelukuvat: Jenni Hanhela

Muut kuvat: Annikka Mutanen

 

Kirjoittaja

Annikka Mutanen