Miesten joukkuemestaruus 19 vuoden jälkeen Chikaraan, naiset täydensivät hopealla

Naisten mestaruuden vei odotetusti Kirkkonummi.

 
6.5.2018

Helsingin Chikara nousi Suomen mestariksi 19 vuoden tauon jälkeen, kun judon joukkuemestaruudet ratkottiin SM-kisojen toisena päivänä kiihkeissä tunnelmissa Helsingin Kisahallissa. Tampereen judo kaatui finaalissa yllättävin numeroin 4-1. Naisten mestaruuden voitti odotetusti Kirkkonummen judoseura.

Joukkueena otteleminen siivitti jälleen urheilijoita voitontahtoiseen ja rohkeaan ottelemiseen ja avasi yleisön äänet.

Videolta näet herkkupaloja sekä joukkuekilpailusta, sovelletun judon kilpailusta että edeltävän päivän yksilökilpailusta.

 

Joukkueiden SM-kilpailuun osallistui tällä kertaa vain seurajoukkueita. Miesten joukkueen oli saanut kokoon seitsemän seuraa: Chikara, Meidokan ja Hontai Helsingistä,Tampereen judo, Hämeenlinnan judoseura, Oulun Judokerho sekä Jyväskylän Jigotai.

Kisa käytiin tuplapoolina. Ensimmäisestä poolista ykköseksi ja finaaliin selviytyi Tampere päihitettyään viimeiseksi tasaisessa ottelussa Hämeenlinnan. Ratkaisu jäi viimeiseen otteluun, jonka aluksi Lalli Nuorteva painosti voimakkaasti Samuli Viitasta. Viitanen otti kuitenkin kauniilla sasaella wazarin johdon. Lalli tasoitti kääntämällä Viitasen yhden yrityksen edukseen. Lopulta Viitanen kampesi jatkoajalla Lallin väkisin lonkkansa päälle ja kolautti kyljelleen wazarin arvoisesti.

Oulun Judokerho pani poolissa hanttiin niin Tampereelle kuin Hämeenlinnallekin ja taipui molemmille vain 2-3.

Toisesta poolista finaaliin eteni helposti finaaliin Chikara, joka voitti Meidokanin peräti 5-0 ja Hontain 4-1.

Finaalissa Keravalta Chikaraan lainattu Valtteri Olin lennätti kimmoisalla ja ilmavalla taiotoshilla selälleen Tampereen joensuulaisen lainamiehen Otto Koposen. Chikaran Oscar Pertelson avasi pelin Eetu Laamasta vastaían matalalla seoinagella, josta Laamanen kuitenkin pyörähti takamuksen kautta ympäri eikä pisteitä tullut. Heti perään hyvin liikkuva Pertelson vetäisi Laamasen kyljelleen ouchigarilla, josta tuomarit antoivat wazarin. Laamanen sai juonesta kiinni ja tasoitti tilanteen jalkapyyhkäisyllä. Lopulta Pertelsonin toinen ouchi ratkaisi pelin.

Tampereella toivottiin ja odotettiin, että Said-Arbi Kubajev alkaa kääntää tasetta voittamalla Tuomas Tervosen. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Tervonen onnistui ottamaan wazarin johdon ja lopuksi vielä rusentamaan Kubaevin sidontaan.

Peli oli jo tässä vaiheessa ratkennut, ja Chikaran vanhempi miesväki esitti voitonriemuisen tanssin tatamin laidalla.

Seuraavassa ottelussa Tampereen Aatu Laamanen jysäytti lohdutukseksi Rasmus Leppälän niin suoraan selälleen kuin on mahdollista. Viitanen lienee ajatellut tehdä päivän päätteeksi saman Miko Sildelle, mutta toisin kävi. Silde kumautti Viitasen vastaheitolla mattoon, ja lopputulokseksi tuli yllättävän selvä 4-1.

Myös Hämeenlinnan kaatoi Meidokanin pronssiottelussa 4-1.  Hämeenlinnan joukkue oli kova yhtä ottelijaa vajaanakin. Lainamiestä ei ollut hankittu. Turpal Doukaev, Sikko Kaewasa, Henri Hannula ja Lalli Nuorteva voittivat jokainen ottelunsa Meidokania vastaan.

Naisten joukkueita oli kisassa mukana neljä. Hallitsevan mestarin Kirkkonummenn voitto näytti ennakkoon selvältä ja sitä se olikin. Joukkueessa ottelivat Frida Laxén, Emilia Kanerva ja Alexandra Barton, eikä keveimpään painoluokkaan ollut hankittu lainanaista. Homma hoitui vaikka vastustajat saivat yhden ilmaisen voiton kumartamalla. Vain Chikaran Ronja Miekkalehto onnistui riistämään ottelemalla voiton Kirkkonummelta lyömällä Laxénin. Hopealle tuli Chikara ja pronssille Hontai.

Chikaran tavoin Hontai ja Jigotai kunnostautuivat osallistumalla sekä miesten että naisten joukkueella.

Kuvat: Annikka Mutanen ja Vilppu Rantanen

Kirjoittaja

Annikka Mutanen