Joukkuekilpailu ylitti judokansan villeimmätkin odotukset MM-kilpailuiden päätöspäivänä

Kilpailuiden kaksi parhaiten menestynyttä maata, Ranska ja Japani, tarjoilivat kilpailuiden viihdyttävimmän näytöksen joukkuekilpailun finaalissa.

 
1.9.2019

1.9.2019

Joukkuekilpailu

Judon joukkuekilpailu käydään nykyään sekajoukkuein. Mukana ovat naisista painoluokat 57, 70 ja +70, sekä miehistä 73, 90 ja +90.

Japani - Korea

Kuten odottaa saattaa, oli Japani todella vahva joukkuekilpailussa. Joukkue pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla, joten päästäkseen semifinaaliin, Japanin täytyi voittaa vain normaalisti vahva Korea. Niukasti Hollannin 4-3 voittaneella Korealla ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia vaan Japani voitti kaikki ottelut tyylikkäästi ipponilla.

Japanin semifinaalivastustajaa haettiin poolista, jossa kilpailivat Saksa, Brasilia, Azerbaidzan ja Portugali.

Brasilia - Saksa

Ottelu Brasilian ja Saksan välillä alkoi Saksan komennossa. Giovanna Scoccimarro ajoi ensin Maria Portelan ulos varoituksin alle 70kg:n sarjassa. Sitten Eduard Trippel käänsi Rafael Macedon selälleen -90kg:n sarjassa ja Anna Maria Wagner yllätti Suelen Althemanin vain 11 sekunnissa kouchigarilla. 3-0 Saksa.

Brasilia tarvitsi nyt suurta pelastajaa ja sellaisen se saikin, kun varmasti 150 kiloinen Rafael ’Baby’ Silva ajoi Johannes Freyn ulos varoituksin. Tämän jälkeen olympiavoittaja Rafaela Silva kukisti Theresa Stollin myös varoituksin alle 57kg:n sarjassa ja kun Eduardo Barbosa yllätti vielä Anthony Zinggin oli tilanne yhtäkkiä 3-3. Näin ollen uusintaotteluun arvottaisiin sattumanvaraisesti yksi sarjoista.

Sarjaksi arvottiin 73kg, jossa Barbosa oli juuri kukistanut Zinggin. Tappiosta sisuuntunut Zingg aloitti ottelun räväkästi, mutta teki jotain typerää samaan aikaan, kun tuomarit tekivät jotain kyseenalaista. Zingg iski ensimmäisestä aloituksesta uchimatalla Barbosan kättä vasten migi-hidari tilanteessa, joka on kieltämättä epäilyttävää, mutta jossa normaalisti ei ole vaaraa pystylukosta. Zingin hihaote kuitenkin petti, joka aiheutti sen, että saksalainen lensi brassin käden päälle. Kumpikaan ottelijoista ei edes huomannut tilannetta, mutta tästä huolimatta tuomarit pysäyttivät ottelun ja tuomitsivat hansoku-maken. Näin hyvä kamppailu päättyi todella harmittavasti ja Brasilia eteni jatkoon.

Portugali – Azerbaidzan

Portugali voitti sensaatiomaisesti joukkuehopeaa kesän European Gamesissa ja näissä MM-kilpailuissa joukkue oli saavuttanut todella hyviä tuloksia, joten Portugali lähtikin suurena ennakkosuosikkina lähinnä miesten joukkueen vahvuudesta tunnettua Azerbaidzania vastaan.

Ottelu etenikin odotettua kaavaa. Ensin alle 70kg:n hopeamitalisti Barbara Timo heitti Gusenlin seoinage ipponilla vieden Portugalin johtoon. Sitten Mammadli Mehdiyev rankaisi sarjaa ylempänä otellutta Anri Egutidzea ouchigarilla ja tasoitti. Yli 78kg:n sarjassa Rochelle Nunes vei Portugalin jälleen johtoon ouchigari ipponilla.

Sitten oli vuorossa se ottelu, jossa Portugali toivoi ratkaisevansa kamppailun. Juuri maailmanmestaruuden voittanut Jorge Fonseca kohtasi Zelym Kotsoievin yli 90kg:n sarjassa. Kokoeroa kamppailussa ei ollut, sillä molemmat ovat alle 100kg:n ottelijoita. Vain minuutin ottelun jälkeen Kotsoiev kuitenkin yllätti Fonsecan uchimatalla ja tilanne oli jälleen tasan.

Kun Telma Monteiro ja Nijat Shikalizada ottivat odotetut voitot omille mailleen, tarkoitti tämä jälleen sattumanvaraista ottelua. Otteluksi valikoitu Portugalille edullinen Nunes vastaan Kindzerska yli 70kg:n sarjassa. Ottelu eteni yli seitsemän minuuttia, ennen kuin Nunes mokasi totaalisesti. Uranage on harvinainen heitto raskaassa sarjassa, mutta silti Nunes päätti yrittää sitä. Tuloksena oli totaalinen romahdus, ja koska Kindzerska ohjasi hieman käsillään, ippon azerille. Näin Azerbaidzan todella yllättäen jatkoon.

Brasilia – Azerbaidzan

Poolifinaali Brasilian ja Azerbaidzanin välillä oli siitä sääli, että lähes alusta alkaen oli selvää, ettei azereilla ole juuri mitään mahdollisuuksia. Kun alle 81kg:n Eduardo Yudy Santos vielä onnistui ipponin arvoisessa vastaheitossa Mehdiyeviä vastaan alle 90kg:n sarjassa, oli peli menetetty jo heti ensimmäisessä ottelussa. Brasilia voitti ottelun lopulta helposti 4-1. Pientä lohtua azereille toi Ushangi Kokaurin varoitusvoitto Rafael Silvasta yli 100kg:n sarjassa.

Ranska – Kuuba

Ranska ja Kuuba olivat selvittäneet ensimmäisen kierroksen ottelunsa Itävaltaa ja Kazakstania vastaan kevyesti 4-2. Maiden keskinäinen kohtaaminen olisi siis varmasti jännittävä.

Ottelu alkoi hyvin Kuuballe, kun Felipe Silva Morales käänsi tiukan kohtaamisen Axel Clergetin kanssa voitoksi jatkoaika kouchigarilla. Tämä antoi edun Kuuballe, joka tarvitsi kipeästi alun voittoja, sillä heiltä puuttui alle 57kg:n edustaja. Sitten olympiavoittaja Idalyz Ortiz kukisti helposti M’Bairron naisten raskaassa ja Kuuba johti jo 2-0.

Seuraava ottelu oli kuitenkin ennakkoon Ranskalle vahva, kun Cyrille Maret kohtasi Andy Grandan. Joukkuekisa on kuitenkin erikoinen kilpailumuoto, jonka ottelua dominoinut Maret sai huomata. Alle 100kg:n Maret hyödynsi taktiikkaa, joka on toiminut hänelle hyvin raskaassa, eli liikkui ja alisti otteilla. Jatkoajalla kuubalainen pääsi kuitenkin lähelle ja nappasi Maretia vyötärön ympäri kiinni, lähes kirjaimellisesti puristaen ranskalaisesta suolet pihalle. Maret ei voinut mitään, vaan Granda vei tämän selälleen wazarin arvoisesti ja Kuuban 3-0 johtoon.

Koska Kuuba ei kyennyt laittamaan ottelijaa matolle alle 57kg:n sarjaan kavensi Ranska tilanteen 3-1.

Ottelun ratkaisu nähtiin alle 73kg:n sarjassa, jossa Guillaume Chaine kuristi ennakkoon tasaisessa ottelussa Magdiel Estradan. Tilanne 3-2.

Alle 70kg:n sarjassa Margaux Pinot kuitenkin oli täysin ylivoimainen Kuuban Cortes Almadaa vastaan ja kun sattumanvarainen arpa vielä osui alle 57kg:n sarjaan, jossa Kuuballa ei ollut ottelijaa, oli Chaine Ranskan juhlittu sankari.

Venäjä – IJF/Mongolia

Venäjän kaavio oli ennakkoon erittäin helppo ja niin se oli myös todellisuudessa. Ottelu IJF:n lipun alla otellutta pakolaisjoukkuetta vastaan ei kestänyt edes yhteensä kahdeksaa minuuttia, kun venäläiset voittivat helposti 4-0.

Myöskään lähes kakkosjoukkueella otellut Mongolia ei voinut Venäjälle tällä ryhmällä mitään ja ottelu päättyi myös 4-0. Mongolian joukkueen kokoonpanosta kertoo se, että alle 57kg:n sarjassa otteli alle 48kg:n Munkhbat Urantsetseg.

Venäjä - Ranska

Semifinaali Venäjän ja Ranskan välillä oli todellinen jännitysnäytelmä. Ottelu alkoi +70 kg sarjalla, jossa Ranskalla oli -78kg maailmanmestari Madeleine Malonga. Sarja oli kuitenkin +70kg ja Malonga teki virheen jäädessään painimaan Venäjän Chibisovan kanssa. Kosotogake ippon syliltä Chibisovalle. Venäjä 1 Ranska 0.

Sama kaava toistui myös +90 kilon sarjassa, kun Ranskan ottelija oli alle 100kg:n Cyrille Maret ja Venäjän ottelija +100kg:n Inal Tasoev. Maretilla on kuitenkin hyviä kokemuksia raskaasta sarjasta, onhan mies voittanut plussassa Grand Slam turnauksenkin. Maret pelasikin hyvää otepeliä, eikä ollut missään kohtaa suuressa hädässä. Ottelun puolessa välissä Tasoev sai kuitenkin kaksi kättä kiinni ja iski makikomilla. Ippon. 2-0 Venäjä.

Alle 57kg:n sarja oli ensimmäinen, jossa molemmilla oli saman sarjan ottelija. Sarah Cysique antoi Ranskalle toivoa heittämällä Metzheskaian ensin pystyseoinage wazarilla ja sitten aivan huikealla osotogari ipponilla.

Neljännessä ottelussa joukkuekisassa huikeassa vireessä ollut Guillame Chaine tasoitti pelin Ranskalle nostamalla Venäjän Propriuchuckin ilmaan ja juoksemaan tämän selälleen ipponin arvoisesti ottelussa, jossa ei nähty juurikaan muuta kuin viihdyttäviä sylipaineja.

Tämä tarkoitti sitä, että Ranska oli nyt vahvoilla, sillä -70kg:n sarjassa Maria Eve Gahie oli voittanut maailmanmestaruuden aivan ylivoimaisesti. Venäjän edustaja Tamazova ei voinutkaan Gahielle mitään vaan ranskalainen murskasi venäläisen ipponilla.

Ranskalla oli mahdollisuus ratkaista ottelu alle 90kg:n sarjassa, kun Axel Clerget kohtasi Mikhail Igolnikovin. Ranskalaiset saivatkin hurrauksen aihetta heti alussa, kun Clerget heitti Igolnikovin uranagella ensimmäisessä aloituksessa wazarilla. Hetkeä myöhemmin Igolnikov iski kuitenkin rullilla, ja tilanne oli tasan. Yksi koko kilpailuiden jännittävimpiä otteluita loppui kuitenkin surkeasti, kun Clerget keräsi kolmannen varoituksen huonosta tomoenagesta. Tämä tarkoitti sitä, että tilanne oli jälleen kerran 3-3 ja viimeinen ottelupari arvottaisiin.

Ranskan leirissä arvonta otettiin vastaan riemulla – alle 70kg! Kuten aikaisemminkin, oli tämä ottelu selkeästi edullisin Ranskalle ja Gahie murskasikin Taimazovan helpostin uudelleen. Ranska finaaliin.

Japani - Brasilia

Samaan aikaan kun Ranska ja Venäjä taistelivat verisesti, oli Japani jälleen täysin ylivoimainen. Ainoa ottelu, jossa Brasilialla oli oikeastaan mahdollisuuksia, oli yli 78kg:n sarja, jossa Japanin ottelija oli alle 78kg:n Hamada ja Brasilian ottelija yli 78kg:n Altheman. Altheman ajoikin Hamadalle kaksi varoitusta, mutta jatkoajalla mattospesialisti Hamada onnistui jälleen kerran erikoisliikkeessään ja lukotti Althemanin.

Tämän jälkeen Brasiliaa vietiin kuin legendaarista litran mittaa. Kogoro Kageura heitti ensin David Mouran seoitoshi ipponilla, ennen kuin 57kg:n sarjassa hopeaa voittanut Tsukasa Yoshida otti pronssia voittaneen Rafaela Silvan sidontaan. Lopussa oli vuorossa vielä Soichi Hashimoto show, kun vuoden 2017 maailmanmestari voltitteli Brasilian Eduardo Barbosaa lähes neljä minuuttia pystysodella ympäri tatamia. Ensimmäinen wazari tuli Hashimoton kuuluisasta sodesta, toinen tyylikkäästä taiotoshista

Pronssiottelu 1

Azerbaidzan – Venäjä

Azerbaidzanin Zelym Kotsoiev oli ollut hyvässä vireessä joukkuekilpailussa. Alle 100kg:n sarjassa otteleva Kotsoiev oli Azerbaidzanin edustaja yli 100kg:n sarjassa Venäjän Inal Tasoevia vastaan. Azeri jatkoi kovaa virettään heittäen itseään paljon isomman venäläisen uskomattomalla lonkalla. 1-0 Azerbaidzan.

Ennakkoasetelma oli se, että Venäjä voittaisi todennäköisesti naisten sarjat ja tarvitsisi vain yhden voiton miehistä. Kun Mezhetskaia heitti Munkhtsedevin uchimatalla, näytti ottelu etenevän kaavan mukaan. 1-1.

Venäjän seuraava mahdollisuus ottaa ratkaiseva voitto miehistä oli alle 73kg:n sarja, jossa Azerbaidzanilla oli alle 66kg:n ottelija Nijat Shikalizada. Ottelu oli tasainen kamppailu, mutta lopulta Shikalizada kurotti liian pitkälle osotogarilla ja Venäjän Lechi Ediev murskasi azerin taniotoshilla.

Kun Proporenko otti helpon voiton Hasanlista, alle 70kg:n sarjassa, tarvitsivat venäläiset enää yhden voiton.

Kun Khasan Khalmurzaev heitti Mammadli Mehdiyevin erikoisella yhden käden uchimatalla Venäjä sai voittonsa ja näin pronssia Venäjälle 4-1.

Pronssiottelu 2

Brasilia – Mongolia

Toisessa pronssiottelussa kohtasivat yksilökilpailussa epäonnistuneet Brasilia ja Mongolia.

Ensimmäinen ottelu käytiin miesten raskaassa sarjassa ja siinä kohtasivat Brasilian Silva ja Mongolian Ulziibayar. Tasainen ottelu päättyi lopulta jatkoajalla, kun Silva iski ashigurumalla ipponin arvoisesti. 1-0 Brasilia.

Mongolian ahdinko syveni, kun olympiavoittaja Rafaela Silva ajoi Losolille 3-varoitusta taktisessa ottelussa, jossa ei nähty ainoatakaan hyökkäystä.

Alle 73kg:n sarjassa Mongolia tarvitsi voiton Tsend-Ochir Tsogbaatarilta. Sen Mongolia myös sai, kun yksilökilpailussa pahasti pettynyt Tsend-Ochir heitti Barbosan komealla uchimatasukashilla.

Maria Portela vei Brasilian jo 3-1 johtoon moroteseoinagella, mutta Mongolian Otgonbaatar kavensi ottelun vielä 3-2 voittamalla Brasilian Macedon varoituksilla. Viimeisessä ottelussa Maria Suelen Altheman oli kuitenkin aivan liian iso Mongolian Otgonille ja ottelu päättyi alle minuutissa brasilialaisen hyväksi. Näin ollen pronssia Brasiliaan 4-2.

Finaali

Japani – Ranska

Ennakkoasetelma oli selkeä kahden yksilökilpailussa parhaiten menestyneen maan kohdatessa finaalissa. Ranskan tulisi kyetä vähintään yhteen yllättävään voittoon ja saatava sitten hyvä arpa, kun sattumanvarainen uusintaottelu arvottaisiin.

Tunnelma finaalin alkaessa oli käsinkosketeltava jopa television välityksellä ja ottelijoiden astellessa finaaliin maton keskellä tuomitsemassa seisoi Suomen Veli-Matti Karinkanta!

Ensimmäisessä ottelussa Ranskan todennäköisin yllättäjä Cyrille Maret kohtasi Japani Kogoro Kageuran. Maret aloitti ottelun vahvasti ja ajoikin Kageuralle varoituksen. Sitten japanilainen lisäsi kuitenkin vauhtia ja Maret oli pulassa. Kageura iski seoinagella ja osotogarilla puolelta toiselle, eikä Maret voinut kuin väistellä. Lopulta jatkoajalla Kageura onnistuin kauniilla pyyhkäisyllä ja Maret putosi tyhjän päältä selälleen. 1-0 Japanille ja Ranskan mahdollisuudet näyttivät todella heikoilta.

Seuraava ottelu oli ennakkoon yksi selkeimmistä, kun MM-hopeaa voittanut Yoshida Tsukasa kohtasi Sara Leonie Cysiquen alle 57kg:n sarjassa. Joukkuekisa on kuitenkin joukkuekisa ja Cysique iskikin ensimmäisestä aloituksesta suoraa hihaotteesta osoto-otoshilla yllättäen Yoshidan täysin. Ippon! Yhtäkkiä Ranska oli takaisin mukana pelissä.

Alle 73kg:n sarjassa lopputulos oli melkein varma jo ennen ottelun alkua. Ono Shohei voitti maailmanmestaruuden täysin ylivoimaisesti tiistaina, mutta ylivoima, jota Ono osoitti joukkuekilpailussa Ranskan Chainea vastaan oli häkellyttävää. Ensimmäinen aloitus, uchimata wazari. Toinen aloitus, tomoenage wazari. Ottelu kesti vain 30 sekuntia ja Japani siirtyi 2-1 johtoon.

Japanin vuoden 2018 maailmanmestari Arai Chizuru koki yksilökilpailussa yllättävän tappion Portugalin Barbara Timolle. Timo sen sijaan hävisi finaalin Ranskan Marie Eve Gahielle. Joukkuekilpailun finaalissa kohtasivat siis vuoden 2018 ja vuoden 2019 maailmanmestari. Gahie aloitti vahvasti alistamalla Araita otteilla, mutta sitten ranskalainen hölmöili mattotilanteessa oikein olan takaa. Kun Arai oli kääntämässä Gahieta, ylireagoi ranskalainen kääntyen itse selälleen. Japanilaiset ovat tunnettuja siitä, että jalka yleensä irtoaa, kun vastustaja yrittää pitää sitä kiinni, eikä tämä tilanne ollut poikkeus. Arai irrotti jalan, nappasi sidonnan ja vei Japanin 3-1 johtoon.

Tämä tarkoitti sitä, että Axel Clerget oli pakkovoiton edessä nuorta Murao Sanshiroa vastaan alle 90kg:n sarjassa. Itse ottelu alkoi varovaisesti eikä kumpikaan ottelija saanut juuri sisään yrityksiä. Jatkoajalle mentäessä molemmat olivat napanneet yhden varoituksen. Pikkuhiljaa ottelun tempo alkoi kiihtyä ja tietty kaava muotoutua. Murao hyökkäsi vaarallisesti pystyssä ja Clerget yritti vastaheittoja, sekä käyttää hyväkseen mattopaikat. Kun jatkoaikaa oli oteltu 5 minuuttia, Murao iski uchimatalla. Clerget pyrki rullimaan, mutta epäonnistui hieman ja molemmat päätyivät mahalleen, kuitenkin niin, että Clerget oli päällä. Kokenut ranskalainen pyöräytti japanilaisen sankaku-jimeen, mutta Murao pyörähti pois. Clerget ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kiristi jalat ja pyöräytti uudelleen. Tällä kertaa Murao pysyi selällään ja sidonta piti. Sitten, kaikkien hämmästykseksi, tuomari julisti maten. Niin Clerget, kuin koko Ranskan joukkue protestoivat ja yleisöstä kuului buuauksia. Videokuva kuitenkin osoitti, että Murao oli taputtanut jo kääntövaiheessa, eikä sidontaa tarvittu. Näin ollen voitto Clergetille ja tilanne 3-2.

Ranskan mahdollisuus ottelun viemiseksi tasoihin riippui siitä, pystyisikö Madeleine Malonga toistamaan kahden päivän takaisen voittonsa vuoden 2018 maailmanmestarista Hamada Shorista. Ottelu alkoikin hyvin ranskalaiselle, ja ensimmäinen varoitus meni Hamadalle. Sitten Malonga joutui kuitenkin huonoimpaan mahdolliseen paikkaan Hamadan kanssa – mattoon. Yksilökilpailun finaalissa Malonga selviytyi yhdestä mattoyrityksestä, eikä toiselle ollut aikaa. Joukkuekilpailussa Hamada oli kuitenkin suoraa selässä, paljon paremmassa asemassa hyökätä kuin yksilökilpailun finaalissa. Japanilainen kiitti tilaisuudesta ja käänsi Malongan sidontaan helpon näköisesti. Lopputuloksena oli ippon ja 4-2 voitto Japanille, ehkä koko kilpailuiden jännittävimmässä näytelmässä.

Joukkuekilpailu jätti kuitenkin yhden kysymyksen ilmaan Tokion olympialaisia ajatellen…Mitä käy kun Teddy Riner on mukana?

31.8.2019

Yli 78kg

Joskus se, että yllätyksiä ei tapahdu, on myös suuri yllätys. Tämä näytti vahvasti olevan yli 78kg:n sarjan tilanne varhain lauantaiaamuna Suomen aikaan, kun seitsemän kahdeksasta sijoitetusta ottelijasta eteni poolifinaaliin. Kun kaikkien sijoitettujen ottelusaldo näytti pelkkää ipponia poolifinaaliin asti, voidaan sanoa, että yllättäjille ei juuri jäänyt mahdollisuuksia. Päivän isoimmasta kaaresta vastasi Brasilian Beatriz Souza, joka lennätti Yhdysvaltain Cutro-Kellyn haraigoshilla ilmojen halki sellaisessa kaaressa, jollaisia naisten raskaassa sarjassa harvemmin nähdään.

Yksi nainen oli kuitenkin päättänyt murtaa sijoitettujen ylivallan. Turkin Kayra Sayit kukisti ensimmäisessä ottelussaan helposti Kazakstanin Maratovan taniotoshilla. Toisessa ottelussa vastus koveni, kun vastaan asteli Valko-Venäjän Marya Slutskaya, maailmanlistan kahdeksikko. Sayit ei kuitenkaan kumarrellut kuvia, vaan ajoi Slutskayan ulos kilpailuista kolmella varoituksella.

Tämän jälkeen yllättäjä kuitenkin teki jotain todella odottamatonta, joka hiljensi Nippon Budokanin täysin. Hallitseva maailmanmestari Sara Asahina oli näyttänyt kilpailuissa pysäyttämättömältä, mutta poolifinaalissa turkkilaisen kanssa maailmanmestari näytti täysin päinvastaiselle. Sayit alisteli japanilaista kahvalla mielin määrin ja Asahina keräsikin kolme varoitusta paetessaan kahvaa. Näin Sayit semifinaaliin todellisena yllätysnimenä.

Semifinaalissa Sayit pääsisi yrittämään todellistan japanilaisten kaatamisen jättipottia, kun nuori Sone Akira asteli Sayitia vastaan. Sone oli esittänyt ehkä sarjan vakuuttavinta judoa, ja raivannut tieltään muun muassa Bosnian Cericin ja Slovenian Velensekin ippon voitoilla. Semifinaalista oli siis odotettavissa jännittävä kamppailu. Jännittävää kamppailua ei kuitenkaan ehtinyt tulla, sillä huikeassa vireessä oleva Sone heitti Sayitin ensimmäisessä aloituksessa taiotoshilla wazarilla ja nappasi suoraa perään sidonnan. Näin japanilainen finaaliin.

Vuoden 2012 olympiavoittaja Idalys Ortiz pääsi pari ensimmäistä kierrosta helpolla kukistaessaan senegalilaisen ja kamerunilaisen vastustajansa helposti ipponilla. Poolifinaalissa myöskään Brasilian Souzasta ei ollut vastusta, vaan Ortiz paketoi brassin helposti ura-gatamella.

Semifinaali toista brasilialaista Maria Suelen ”Susu” Althemania ei kuitenkaan ollut mikään läpihuutojuttu ja maailmanlistan nelonen pistikin Ortizin erittäin tiukoille. Siitä huolimatta, että parin keskinäiset ottelut olivat 16-0 Ortizille, onnistui Altheman viemään ottelun aina jatkoajalle asti. Jatkoajalla Ortizin polviseoinage kuitenkin onnistui wazarin arvoisesti ja nyt tilanne parin välillä on 17-0.

Finaali Ortizin ja Sonen välillä oli ajoittain todella puuduttava ottelu, kun molemmat vain nojailivat toisiinsa eivätkä onnistuneet kovin hyvin hyökkäyksissään. Jossain kohtaa finaalia tuli mieleen se, että nykyään judossa on mahdollisuus ajaa myös molemmat ulos varoituksin. Lopulta kuitenkin vain Ortizia varoitettiin, kun Sone pystyi lisäämään hieman vauhtia ja näin maailmanmestaruus matkasi Japaniin.

Pronssia voittivat pettynyt Sara Asahina, joka Sonen voiton myötä menetti lähes varmasti olympiapaikkansa, sekä Turkin Sayit.

Yli 100kg

Teddy Rinerin poissa ollessa yli 100kg sarjassa mietitään aina niitä henkilöitä, jotka voisivat haastaa Teddyn.

Ensimmäisenä kaikille tulee varmasti mieleen hallitseva maailmanmestari Guram Tushishvili, joka on käynyt kovia kamppailuita ranskalaista vastaan. Tushishvili aloittikin yli sadan kilon sarjaan käsittämättömällä pystysodella Intian Kumaria vastaan. Toisessa ottelussa Tajikistanin Rakhimov kaatui odottamattomasti sidonnalla.

Ennakko-odotuksia vastoin, myöskään alle 100kg:n moninkertainen MM-hopeamitalisti Henk Grol ei kyennyt antamaan Tushishvilille mitään vastusta. Lopulta yhden käden lonkkaheitto päätti ottelun komeasti ipponilla ja Tuhshisvili eteni semifinaaliin.

Toinen mahdollinen haastaja Rinerille on Japanin olympiahopeamitalisti Harasawa Hisayoshi. Ensimmäisessä ottelussa Harasawa sai kostonsa Itävallan Stephen Hegyitä vastaan, joka tiputti japanilaisen viime vuoden MM-kilpailuiden ensimmäisellä kierroksella. Kaksi wazaria ja Harasawa eteni kohtaamaan alle 100kg:n olympiavoittajan ja Mongolian judolegendan Naidan Tuvhsinbayarin. Naidan, jonka on nähty muun muassa painivan hevosten kanssa, ei ollut Harasawalle helppo vastustaja. Noin 20 sekuntia ennen loppua Harasawan kouchigari onnistui kuitenkin ipponin arvoisesti. Kun poolifinaali Brasilian Rafael ’Baby’ Silvaa vastaan päättyi kolmella varoituksella, nähtäisiin semifinaalissa odotettu kohtaaminen Tushishvili vastaan Harasawa.

Kolmas Rineriä uhkaava mies on Tsekin alle 100kg:n olympiavoittaja Lukas Krpalek, joka vei ranskalaisen todella ahtaalle Montrealin GP:ssä. Mattopelistään tunnettu Krpalek oli myös lauantaina rautaa, ja niin Serbian Culum, kuin Tajikistanin Mirmadov kaatuivat sidonnalla. Hollannin Roy Meyeriä vastaan Krpalekin mattoa ei tarvittu, kun hollantilaisen varoitustili täyttyi ja Krpalek eteni semifinaaliin.

Sarjan suurin yllättäjä löytyi kuitenkin neljännestä poolista. Korean vasta 19-vuotias Kim Minjong voitti kadettien maailmanmestaruuden vuonna 2017 ja nyt nuori korealainen oli tulessa aikuisten MM-kilpailuissa. Ensin kaatui Kirgistanin Toktogon wazarilla. Sitten tapahtui päivän ensimmäinen pommi. Kim iski ipponseoinagella ja olympiapronssimitalisti Or Sasson sai lähteä kotiin. Tämän jälkeen Saksan Johannes Frey kaatui komealla uchimatasukashilla ja poolifinaalissa seurasi jälleen yllätys. Brasilian vuoden 2017 MM hopeamitalisti David Moura kaatui nimittäin komealla polvisode ipponilla ja Kim eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Kim osoittautui hankalaksi jopa Krpalekille, mutta lopulta korealaisen heikkous tai toisinpäin ajateltuna Krpalekin vahvuus matossa ratkaisi ottelun, kun Krpalek rynni Kimin jalkojen läpi sidontaan jatkoajalla.

Toinen semifinaali Harasawan ja Tushishvilin välillä oli todellinen jännitysnäytelmä. Tushishvili oli parikin kertaa lähellä napata pisteet. Erityisesti yksi yritys ”portsarilla” eli karhunhalaus kosotogakella oli todella lähellä ja Harasawa selvisi vain vaivoin. Seuraavan kerran kun Tushishvili hyökkäsi portsarilla Harasawa oli kuitenkin valmiina. Japanilainen käänsi oman lonkkansa eteen ja kampesi georgin selälleen. Tilanteesta annettiin hieman kyseenalainen ippon, mutta koska Harasawa jatkoi sidontaan, ei heiton pisteillä oikeastaan ollut loppupeleissä väliä.

Ensimmäisen pronssin otti vain 19-vuotias Kim, joka kaatoi ’Baby’ Silvan ouchigarilla jännittävässä pronssiottelussa, jossa plussalle harvinaisesti ei nähty kuuden minuutin aikana yhtäkään varoitusta.

Toisessa pronssiottelussa Roy Meyer täydensi Hollannin raskaiden painoluokkien miesten huikeaa menestystä kukistamalla hallitsevan maailmanmestari Tushishvilin wazarilla.

Judossa on termi nimeltä ”peli läpi”, joka tarkoittaa maanosanmestaruutta, maailmanmestaruutta ja olympiavoittoa. Lukas Krpalek pelasi pelin läpi jo alle 100kg:n sarjassa ja lauantaina Krpalek otti askeleen lähemmäs tullakseen ensimmäiseksi ottelijaksi ikinä, joka pelaa pelin läpi kahdessa sarjassa. Finaali Harasawaa vastaan oli todellista raastoa, jossa pisteet olivat lähellä monta kertaa. Vaikka pisteitä ei lopulta nähty, vei tsekki finaalin nimiinsä ansaitusti kolmella varoituksella. Vaikka Krpalek oli jo supertähti, nosti tämä voitto miehen niiden hyvin harvinaisten legendojen joukkoon joilla on maailmanmestaruus kahdesta eri sarjasta.

30.8.2019

Alle 78kg

Brasilian kilpailut ovat tähän mennessä olleet maalle suuri pettymys, sillä vain Rafaela Silva on kyennyt tuomaan maalle mitalin. Alle 78kg sarjassa Brasilialla oli kuitenkin maailmanlistan ykkönen, Mayra Aguair.  Brasilialainen aloittikin vahvasti kukistaen Portugalin Ramirez vain 30 sekunnissa sidonnalla. Gabonin Mazous ei kestänyt kuin 15 sekuntia ennen kuin Aguair onnistui uchimatassa.

Poolifinaalissa Kosovon Loriana Kuka pisti brassin kuitenkin ahtaalle varoituksin, mutta 30 sekuntia ennen loppua Aguairin taitava osotogari päätti ottelun ja näin ollen brassi eteni semifinaaliin viettäen matolla alle 5 minuuttia.

Ranskan naiset ovat voittaneet maailmanmestaruuden kahtena viimeisenä päivänä ja Madeleine Malonga oli varmasti päättänyt jatkaa putkea. Ensimmäinen ottelu Korean Leetä vastaan antoikin esimakua tulevasta, kun uhcimata ippon päätti ottelun minuutissa. Ecuardorin Chalaa vastaan Malongalla kesti hieman aikaa totutella hankalaan tyyliin ja molemmat naiset saivatkin kaksi varoitusta passiivisuudesta. Lopulta Malonga onnistui kuitenkin kouchigarilla ipponin arvoisesti. Poolifinaalissa Brittien Natalie Powelia vastaan Malonga ei ollut enää jäässä, vaan kaksi uchimata wazaria lopetti ottelun minuutissa ja ranskalla oli mahdollisuus jälleen yhteen naisten mitaliin.

Monia yllätyksiä alle 78kg:n sarjassa ei tapahtunut, mutta Kiinan Ma järjesti niistä isoimman. Hollanin Guusje Steenhuis lähti kilpailuihin kakkosijoitettuna, ja hollantilaisen ensimmäinen ottelu etenikin varmasti. Kaksikymmentä sekuntia ennen loppua Ma kuitenkin onnistui kompastuttamaan hollantilaisen sotomakikomilla, eikä Steenhuis kyennyt viimeisessä aloituksessa enää ajamaan kiinalaisella varoitusta tai saamaan pisteitä. Näin yksi ennakkosuosikeista jäi heti ensimmäiselle kierrokselle.

Steenhuisin tappio avasi mahdollisuuden poolin muille ottelijoille. Kovin taistelu poolissa käytiin Slovenian Klara Apotekarin ja Korean Yoon välillä. Korealainen rulli ensin slovenialaisesta wazarin, ja näyttikin siltä, että korealainen etenisi kaaviossa. Alle minuutti ennen loppua Apotekar iski kuitenkin wazarin osotogarilla ja jatkoi suoraa sidontaan. Sidonta piti ja näin slovenialainen eteni poolifinaaliin Ma:ta vastaan. Ma ei kuitenkaan kyennyt vastaamaan Apotekarin otepeliin vaan keräsi nopeasti kolme varoitusta ja näin slovenialainen eteni semifinaaliin.

Japanin Hamada Shori tunnetaan mattospesialistina. Hamadan erikoisuus on kääntö, jossa hän sotomakikomiotteesta sitoo vastustajansa käden tämän omalla takilla ja kääntää sitten joko yokoshiho tai kamishiho-gatameen. Myös tänään tuo kääntö oli rautaa ja hallitseva maailmanmestari käytti sitä kahdessa kolmesta alkuottelustaan ja Hamadan mattopeli näyttikin pysäyttämättömälle, kun hän asteli semifinaaliin Apotekaria vastaan.

Semifinaali ei ehtinytkään vanheta edes kahtakymmentä sekuntia, kun Apotekar oli jo sidonnassa. Lisätäkseen suolaa haavoihin Hamada nappasi vielä käsilukon pitäessään sidontaa ja Apotekarin oli pakko antautua.

Toisessa semifinaalissa Aguair kohtasi Malongan. Vaikka ottelu eteni Malongan komennossa, olisi kumpi vain kyennyt voittoon. Lopulta hyvän ottelun päätti hieman köykäinen tekniikka, kun Aguair romahti omasta polvitaiotoshista Malongan avustamana selälleen. Vaikka heitto oli matala, tuli se suoraa selälleen ja jälleen hyvin tuomaroinut Veli-Matti Karinkanta ei epäillyt antaa ipponia.

Finaalin kuvio oli alusta asti selkeä. Malonga pyrkisi hallitsemaan Hamadaa kahvalla ja tekemään pisteet pystyssä ja Hamada pyrkisi mattoon kaikin keinoin. Ensin iski Malonga, joka väänsi Hamadan päästä kyljelleen. Ranskalainen jäi kuitenkin hieman huolimattomasti Hamadan jalkojen väliin pystyyn ja japanilainen pyöräytti Malongan ympäri jatkaen jujigatameen. Yhtäkkiä Malonga joutui pitämään kiinni henkensä edestä, jottei japanilainen saisi revittyä kättä irti. Vahva ranskalainen selvisi kuitenkin säikähdyksellä ja onnistui vetämään kätensä pois vaaravyöhykkeeltä. Tämän jälkeen Malonga ei enää antanut Hamadalle mattopaikkaa, vaan murskasi japanilaisen valtavalla osotogarilla selälleen. Näin Ranskan naiset ottivat jo kolmannen perättäisen kultamitalinsa ja nousivat mitalitilastossa Japanin rinnalle.

Pronssia ottivat pettynyt Aguair, sekä Kosovon Loriana Kuka, joka nosti Kosovon mitalisaldon kilpailuissa jo kolmeen.

Alle 100kg

Jaakko ”Uranage” Alli aloitti ottelunsa IJF:n pakolaisjoukkueen Adnan Khankania vastaan. Jaakko hallitsi kamppailua otteilla ja tällä kertaa uranagea ei tarvittu, kun tehokas palomiehen pyörä lennätti Khankanin selälleen ipponin arvoisesti.

Toiseen otteluun Jaakon vastus koveni huomattavasti, sillä vastaan asettui hallitseva maailmanmestari, Korean Guham Cho. Jaakko taisteli vahvasti, mutta Cho oli vain yksinkertaisesti etevämpi. Kouchigari wazari ja otemylläyksen aiheuttamat varoitukset päättivät Jaakon ottelut näissä MM-kilpailuissa.

Jaakko itse kommentoi: Valmistautuminen kisoihin meni hyvin. Ensimmäisessä ottelussa oli tarkoitus pitää etäisyys ja näin estää vastustajan iholle ryntäilyt. Puolessa välissä kaveri selvästi vähän väsähti ja heitin trademark palomiehelläni ipposen.

Hallitsevaa maailmanmestaria vastaan taktiikkana oli päästä otehipan läpi iholle haastamaan, mutta Cho oli liian etevä ja meikäläisen varoitustili täyttyi puolessa välissä ottelua kun en saanut vastustajasta kertaakaan kunnon otetta. Tänään voitettiin kaikki voitettavissa olevat.

Maailmanmestari Cho oli vahva muitakin kuin Jaakkoa vastaan. Ensin Hollannin Catherine kaatui kolmella varoituksella, ennen kuin vuorossa oli maailmanmestarien kohtaaminen, kun Cho kohtasi vuoden 2017 maailmanmestarin Wolf Aaronin poolifinaalissa. Tasaväkinen ottelu eteni jatkoajalle, jossa Cho osoittautui etevämmäksi polvi-ipponseoinagella ja eteni semifinaaliin.

Vaikka Ranskan naiset ovat loistaneet, ei miesten joukkue ole yltänyt odotetun tasoisiin suorituksiin Axel Clergetiä lukuun ottamatta. Cyrille Maretilla oli mahdollisuus korjata tämä. Ensimmäinen ottelu päättyikin komealla uchimatalla Puolan Lysenkoa vastaan.

Toisessa ottelussa Maret kohtasi moninkertaisen arvokisamitalistin Egyptin Ramadan Darwishin. Darwish aloitti ottelun vahvasti kääntämällä Maretin kyljelleen, kun ranskalainen yritti sasaeta ja vielä puoli minuuttia ennen loppua näytti siltä, että egyptiläinen menee jatkoon. Tämän jälkeen Maret onnistui kuitenkin kahdesti kahdessakymmenessä sekunnissa, ensin jalkakoukulla ja sitten tomoenagella.

Voitto Darwishista tarkoitti sitä, että Maret kohtaisi seuraavalla kierroksella Venäjän MM-pronssimitalistin Niyaz Ilyasovin, joka oli esitellyt komeaa ippon judoa jalkaheitoilla läpi koko päivän. Sama jatkui myös Maretia vastaan, kun Ilyasov iski komealla hizaguruma ipponilla. Näin Ranskan miehille jälleen pettymys. Ilyasovin jalkaheittojen highlight-video sai jatkoa myös poolifinaalissa, kun Kanadan nuori Shady El Nahas kaatui kosotogakella.

Georgian Varlam Lipartelianilla on olympiahopeaa ja kolme MM-hopeaa ja monesta tuntui, että maailmanlistan ykkösen olisi vihdoin aika ottaa kruunu urallensa. Ensimmäisessä ottelussa Viron Minaskin kaatuikin kolmella varoituksella. Seuraavaksi Ranskan Iddir sai todeta ”Lipon” paremmakseen uchimata rullilla.

Portugalin Jorge Fonseca tunnetaan miehenä, joka voi voittaa kenet tahansa, mutta joka ei koskaan mene aivan päätyyn asti. Tästä kertovat 11 World Tour mitalia, joista yksikään ei ole kultainen. Poolifinaaliin mennessään Liparteliani tiesi varmasti Fonsecan vaarallisuuden. Georgialaisen päivä ei kuitenkaan ollut vielä tänäänkään. Kun reilu puolet oli oteltu, Fonseca hyökkäsi sodella, jonka Liparteliani yritti blokata suoristamalla selkää. Fonsecan reaktio oli vaihtaa suuntaa kouchigarilla polviltaan ja tämä epätavallinen tekniikka tipautti Lipartelianin suoraa selälleen. Ippon.

Venäjän Arman Adamian loisto Minksin Euroopean Gameseissa ja moni piti Adamiani miehenä joka saattaisi sekoittaa pakkaa pahasti. Valitettavasti Adamian arpoi toiselle kierrokselle myös sijoittamattoman olympiahopeamitalistin, Azerbaidzanin Elmar ’King’ Gasimovin. Pitkään varjojen mailla oleillut Gasimov ei jättänyt Adamianille mitään mahdollisuuksia, vaan vei venäläisen kahdesti taakse wazarin arvoisesti.

Kuningas Gasimov oli selkeästi palannut varjojen mailta, sillä niin Brasilian Buzacarini, kuin Hollannin Korrelkin kaatuivat lähes lasten tavoin azerin käsittelyssä. Ja Gasimov eteni semifinaaliin Fonsecaa vastaan.

Semifinaalissa nähtiin todella kyseenalainen tuomio, kun 5 sekuntia ennen ottelun loppua Fonseca hyökkäsi osotogarin ja seoitoshin sekoituksella. Kaikista näkökulmista, joita IJF:n lähetyksessä näytettiin, näytti siltä, että Gasimov laskeutui mahalleen. Tuomareilla on kuitenkin videolla enemmän kamerakulmia, joten on mahdollista, että jokin niistä poimi Gasimovin kyljen kastumisen videolle. Joka tapauksessa Fonseca finaaliin.

Semifinaali Ilyasovin ja Chon välillä oli armotonta taistelua. Ilyasov ei juurikaan hyökännyt, mutta alisti korealaista otteilla. Kahden jatkoaikaminuutin jälkeen molempia oli varoitettu jo kahdesti. Tämän jälkeen jatkui vielä kolme minuuttia jatkoaikaa, jonka aikana Ilyasov ei hyökännyt kertaakaan. Tästä huolimatta viimeisen varoituksen sai Cho, joka käveli ulos alueelta Ilyasovin otepaineen alla. Vaikka varoitus olikin oikea, oli tuomio vähintäänkin kyseenalainen.

Vaikka semifinaalit olivat olleet tylsiä, ei finaalista puuttunut jännitystä. Fonseca avasi pelin noin minuutin ottelun kohdalla, kun väkivahva portugalilainen runttasi Ilyasovin wazarin arvoisesti kyljelleen polviseoinagella. Nyt Fonseca oli lähempänä mennä loppuun asti kuin koskaan. Mutta Fonsecalla on tapana sählätä. Noin kahden ja puolen minuutin kohdalla portugalilainen kurotti osotogariin aivan liian kaukaa. Ilyasov väisti ja vastasi, ja Fonsecan molemmat jalat olivat ilmassa. Jotenkin ihmeen kaupalla portugalilainen onnistui kuitenkin kääntymään mahalleen ja lähikuva Fonsecan naamasta kertoi enemmän kuin kymmenen tuhatta sanaa. Loppuajan Fonseca vältteli riskejä ja Ilyasov ei päässyt enää lähelle. Näin Fonsecasta tuli ensimmäinen portugalilainen maailmanmestari ja Portugalin hienot kisat saivat jatkoa.

Pronssia sarjassa otettiin kaksin eri tunnelmin. Hollannin Michael Korrel juhli suurta saavutustaan, kun taas Japanin Wolf oli pronssiinsa selkeästi tyytymätön, eikä oikeastaan vaikuttanut edes haluavan olla pronssiottelussa.

29.8.2019

Alle 70kg

Päivän tarina on varmasti Portugalin Barbara Timo, joka oli mukana järjestelemässä kisojen ensimmäistä todellista suuryllätystä. Ensimmäisessä ottelussaan Timo onnistui kahdesti sotomakikomissa Mongolian Tseredendulamia vastaan, eikä ottelu kestänyt kuin reilun minuutin. Toisesta ottelusta lähtien oli selvää, että myös Brasilian passin omaava Timo oli tulessa, kun Belgian Roxanne Taymans, kukistui myös minuutissa sidonnalla.

Pääsystä poolifinaaliin Timo toteutti kuitenkin mahdollisesti kilpailuiden suurimman yllätyksen, kun maailmanlistan sijalla 29 majaillut portugalilainen kukisti kaksinkertaisen ja hallitsevan maailmanmestarin, Japanin Arai Chizurun, sotomakikomi wazarilla.

Poolifinaalissa Hollannin Sanne Van Dijke vei portugalilaisen pitkälle jatkoajalle asti, mutta tänään Timo ei vain suostunut häviämään. Lopulta portugalilaisen aktiivisuus oli liikaa ja hollantilaista varoitettiin kolmannen ja viimeisen kerran. Näin Timo eteni jo semifinaaliin.

B-poolissa sarjan 4 sijoitettu, Itävallan Michaela Polleres, teki ensin selvää jälkeä Irlannin Fletcheristä ouchigarilla, ennen kuin Espanjan Maria Bernabeu kaatui kouchigarilla.

Poolifinaaliin Polleresille haettiin vastustajaa Brasilian Maria Portelan ja Ranskan Margaux Pinotin välisessä otteluparissa. Ottelu oli tasaista vääntöä, joka ratkesi lopulta Pinotin ouchigariin jatkoajalla, joka oli juuri ja juuri riittävä pisteisiin. Sen lisäksi, että Pinot eteni poolifinaaliin, tarkoitti Portelan tappio myös sitä, että aivan kuten 57kg:n sarjassa, maata edustuspaikan saamiseksi vaihtanut Barbara Timo etenisi kilpailuissa pidemmälle, kuin lähtömaan ykkösnainen.

Pinotin päivän kunto ei kuitenkaan loppunut hyvään voittoon Portelasta, vaan seuraavassa ottelussa Pollares sai kokea ranskalaisen vahvuuden. Uchimata wazari alle puoli minuuttia ennen ottelun loppua takasi Pinotille paikan semifinaalissa.

EM-kilpailuissa kolmanneksi otellut Ruotsin Anna Bernholm aloitti myös päivänsä vahvasti kukistamalla Venezuelan Rodriguezin kahdella wazarilla. Seuraavassa ottelussa oli kuitenkin vuorossa jälleen yksi sarjaa sekoittava pommi, kun ruotsalainen ensin heitti ja sen perään lukotti kolminkertaisen maailmanmestarin, Kolumbian Yuri Alvarezin.

Ison-Britannian Sally Conwayta vastaan Bernholm kuitenkin nukahti harmittavasti, ja hihoista tehty taniotoshi, joka olisi normaalisti jäänyt aivan liian kauaksi kaataakseen ruotsalaisen kamppasi Bernholmin wazarin arvoisesti. Tämä riitti britille ja Bernholmin oli tyydyttävä paikkaan keräilyssä.

Aamupäivän vahvimmasta ottelemisesta vastasi kuitenkin Ranskan Marie Eve Gahie. Ensimmäinen ottelu Kreikan Teltsidouta vastaan päättyi sidontaan minuutissa. Toisessa kesti puolitoista minuuttia, kun ranskalainen heitti Korean Youta ensin lonkalta ja otti perään sidonnan. Poolfinaalissa Puerto Ricon Maria Pereziä vastaan tarvittiin täysi aika, mutta vastaheitto wazari vei ranskattaren helpon näköisesti semifinaaliin.

Semifinaali Conwayta vastaan ei tuottanut Gahielle myöskään minkäänlaista ongelmaa vaan ranskalainen paketoi matossa itsekin taitavan britin kuin pienen lapsen alle minuutissa.

Myöskään toinen semifinaali ei kestänyt pitkään. Margaux Pinot näki maannaisensa menevän finaaliin ja tiesi, että ilman finaalipaikkaa, myös paikka ensi vuoden olympialaisissa olisi todellakin kiven takana. Ranskalainen aloittikin räväkästi ja Timoa varoitettiin jo puolen minuutin ottelun kohdalla. Judossa kaikki voi muuttua kuitenkin sekunneissa, ja tarvittiin vain yksi polvisode yritys Timolta. Aggressiivisesti päälle tullut Pinot oli täysin seisovin jaloin, kun portugalilainen katosi tämän jalkojen väliin. Ippon ja tähän mennessä kisojen ensimmäinen todellinen yllätysfinalisti. Voisiko tuhkimotarina saada jatkoa vielä finaalissa?

Altavastaajatarinat kuten David ja Goljat ovat ihmisten mieleen, mutta torstaina Goljat oli vahvempi. Maria Eve Gahie ei jättänyt Timolle mitään mahdollisuuksia, vaan lukotti tämän ensimmäisellä minuutilla otellen kisojen tähän mennessä ylivoimaisimpaan mestaruuteen.

Pronssiottelussa Ruotsin Anna Bernholm ei kyennyt yllättämään Margaux Pinota, joka onnistui täydellisessä kouchimakikomissa ipponin arvoisesti. Kaavio oli tietyllä tapaa harmi ruotsalaiselle, sillä vielä European Gamesin pronssiottelussa Bernholm oli kukistanut tänään maailmanmestaruuden voittaneen Gahien.

Toisen pronssin nappasi ansaitusti Ison-Britannian Sally Conway.

Alle 90kg

Aatu Laamasen arpa alle 90 kilon sarjassa oli lähes pahin mahdollinen. Kuuban Silva Morales voitti viime vuonna MM-hopeaa ja olikin ottelussa odotetun paha. Laamasella oli yksi hyvä paikka rullia Silva Morales, mutta vahva kuubalainen onnistui kuitenkin puolustamaan. Tämän jälkeen Silva Morales ei antanut armoa, vaan ensin jalkakoukku tuotti wazarin ja ottelun lopussa uchimata lähti ipponin arvoisesti.

Aatun omat kommentit: No ennakkoon oli hyvin tiedossa Silva Moralesin tyyli ja paha se oli. Alkuun laput tuli kohtuu nopeesti ja sen jälkeen wazari, eikä siinä enää saanu johtoa kiinni. Yks rullipaikka siinä oli mistä olis voinu kuitata pinnat, mutta se sai blokattua sen eikä oikeen sen jälkeen tullu enää lähelle. Vastustaja oli tänään parempi ja tänään ei ollu aseita voittaa sitä. Tulevaisuudessa toisinpäin.

Vaikka Aatu ei pystynytkään yllättämään Silva Moralesia, riitti 90 kilon sarjassa paljon yllätyksiä.

Ensin Ranskan Axel Clerget tiputti hallitsevan maailmanmestarin Nikoloz Sherazadishvilin kilpailusta osotomakikomilla. Vaikka ranskalainenkin on MM-kolmonen ei moni varmasti odottanut sitä.

Myöskin Kazakstanin Islam Bozbayevin järjetön häviö otevaroituksella USA:n Colton Brownille oli täysin odottamatonta.

Viron Klen Kristoff Kaljulaid sen sijaan hapotti Korean vuoden 2015 maailmanmestari Gwakin täysin, vaikka lensikin lopussa osotogarilla jatkoajalla. Väsynyt Gwak ei kuitenkaan saanut kerättyä itseään seuraavaan otteluun, vaan Hollannin Noel Van T’End tiputti korealaisen kilpailusta kolmella varoituksella. Jännittävässä poolifinaalissa World Tourilla pitkään loistanut Van ’T End onnistui kerran sodessa Clergetiä vastaan ja eteni lähemmäs MM-mitalia kuin ikinä.

Yllä olevat yllätykset tapahtuivat kaikki sarjan A-poolissa. B-poolissa sen sijaan ei nähty kummempia yllätyksiä, kun Dusseldorfin Grand Slam voittaja Mammadli Mehdiyev ja vuoden 2017 maailmanmestari Nemanja Majdov kohtasivat poolifinaalissa. Voittaja oli lopulta Majdov, joka rulli hieman kärsimättömästi otelleen Mehdiyevin kahdesti peräkkäin.

Yksi yllättäjistä oli myös Ruotsin vuoden 2010 euroopanmestari Marcus Nyman. Ensimmäisessä ottelussaan Uzbekistanin Yakhyo Imamovia vastaan ruotsalainen oli jo lähdössä kotiin, mutta vain 30 sekuntia ennen loppua Nyman kaivoi uzbekista väkevän sidonnan. Myös Egyptin Hazem kaatui sidonnalla. Tämän jälkeen oli Nymanin aika aloittaa yllätysshow. Serbian euroopanmestari Alexander Kukolj jäi ruotsalaiselle pakettiin matossa, kuten myös Sveitsin Cirill Grossklaus ja yhtäkkiä kilpatatamit lähes kolmeksi vuodeksi jättänyt Nyman oli MM-kilpailuiden poolifinaalissa.

Poolifinaalissa Unkarin moninkertainen MM-mitalisti Kriztian Toth oli täysin aseeton ruotsalaista vastaan kun Nyman ensin heitti wazarin kosotogarilla ja sen jälkeen nappasi Tothin sidontaan. Näin Nyman semifinaaliin ja ruotsin MM-mitali oli todennäköisesti lähempänä kuin koskaan aiemmin.

Nyman ei kuitenkaan ollut päivän viimeinen yllättäjä. Georgian Beka Gviniashvili on yleisön suosikki, mutta avoimesti ottelevalta georgialaiselta puuttuu silti MM-mitali. Torstai aamuna Gviniashvililtä odotettiin paljon, mutta ei. Heti toinen ottelu ja jatkoaika Hollannin Jesper Sminkiä vastaan. Gviniashvili nostaa hollantilaisen syliinsä ja yrittää valtavaa uranagea kaatuen itse selälleen Sminkin jalka ouchigariin koukattuna. Ippon ja Beka jälleen kotiin tyhjin käsin.

Gviniashvilin tappio avasi tien Japanin Mukai Shoichirolle, joka oli kokenut georgialaiselle tappion Budapestin GP-finaalissa kesällä. Mukai kiitti voittaen kaikki ottelunsa ipponilla, mukaan lukien ottelun Silva Moralesia vastaan poolifinaalissa, joka päättyi komeaan kouchigariin. Näin Mukai kohtaisi semifinaalissa Nymanin.

Itse semifinaali Nymanin ja Mukain välillä oli puuduttava ottelu. Lukuun ottamatta ruotsalaisen yhtä sasaeta ja japanilaisen yhtä kaatuvaa seoinagea ei ottelussa tapahtunut juuri mitään. Mukai pakeni rajalle, jossa teki yrityksen, jottei joutuisi mattoon Nymanin kanssa ja Nyman ei saanut japanilaista käännettyä. Lopulta ottelu tuomittiin Mukaille kolmella varoituksella, koska ruotsalainen ei juuri hyökännyt pystyssä.

Myöskään Majdovin ja Van ’T Endin välinen semifinaali ei ollut heittojen ilotulitusta. Miehet kuitenkin kävivät sotaa otteista sillä tasolla, että paremmasta ei juuri väliä. Lopulta Majdovin turhautuminen siihen, ettei hän saanut kunnon otetta kostautui, ja Van ’T End pyöräytti eteenpäin kävelevän serbialaisen kauniilla pystysodella selälleen.

Finaali Mukain ja Van ’T Endin välillä oli tasainen kamppailu, jossa kumpikin pääsi lähelle, Van ’T End kouchigarilla ja Mukai seoinagella. Lopulta hollantilaisen osoto-otoshi kuitenkin sai japanilaisen kompuroimaan riittävästi kyljelleen, jotta siitä voitiin antaa wazari. Hurjasta loppukiristä huolimatta Mukai ei saanut ajettua hollantilaiselle ratkaisevaa kolmatta varoitusta, ja näin Van ’T Endin pitkä odotus MM-mitalista päättyi kaikkein komeimmalla mahdollisella tavalla.

Finaalin lisäksi suomalaiskatsojia kiinnosti varmasti Marcus Nymanin pronssiottelu. Vahva Nyman otteli fiksusti Ranskan Clergetiä vastaan ja olikin ottelussa edellä varoitusten voimin aivan varsinaisen ajan loppuhetkille asti. Silloin Clerget kuitenkin hyökkäsi sotomakikomilla ja Nyman jäi jumiin nostokamppailuun. Ruotsalainen ei ole näissä tilanteissa parhaillaan ja tuloksena olikin Clergetin ippon. Näin ruotsin oli tyydyttävä päivän toiseen viidenteen tilaan.

Toinen pronssi matkasi Majdoville, joka kukisti Tothin kahdella vastaheitto wazarilla.

28.8.2019

Alle 63kg

Emilia Kanerva oli arvottu kohtaamaan Italian kokenut Edwige Gwend ensimmäisellä kierroksella. Ottelu oli alkuun tasaista vääntöä ja Emilia saikin sisään yhden hyvän yrityksen pystyseoinagella. Ottelun puolessa välissä Gwendin kokemus oli kuitenkin liikaa ja italialainen onnistui kampeamaan Emilian sidontaan josta tuloksena ippon.

Emilia itse kommentoi: Pysty tuntu taas tosi vahvalta. Varsinki omat otteet ja asento ja oman tilan pitäminen. Sitten tuli taas möhlittyä matossa vähän liiankin helposti niinku Zagrebissa. Tällä kertaa näin, mut vahvuus ja luottamus mikä itelle on tullu pystyssä sekä nyt kisoissa että leireillä ni antaa kyllä uskoa tulevaan. Kisakausiki veny aika pitkäks ni on hyvä päästä nyt pienelle tauolle tyhjentämäään päätä niin Tallinnassa on taas iskussa. Tottakai tietenkin harmittaa häviö, mutta kyllä se luottamus tulevaan on kova kun tällaset virheet saa karsittua pois.

Naisten 63 kiloa on pitkään oli pitkään kahden naisen välinen kilpailu, mutta viime vuosina Ranskan Clarisse Agbegnenou on noussut sarjan kiistattomaksi hallitsijaksi, jolta puuttuu vain kruunu, olympiakulta. Kolminkertainen maailmanmestari aloitti päivänsä todellisella tyylinäytteellä Ison-Britannian Schlezingeriä vastaan, kun ouchigari päätti ottelun vain 10 sekunnin jälkeen.

Ensimmäisessä ottelussaan Israelista Britteihin vaihtaneen Schelzingerin voittanut Gnougnou kukisti toisessa ottelussa sen sijaan Briteistä Meksikoon vaihtaneen Awiti Alcatrazin lonkkaheitolla ja kuristuksella. Poolifinaali oli jälleen osoitus ranskattaren täydellisestä ylivoimasta, kun Taiwanin Liao kaatui ouchigarilla käsittämättömästi kymmenessä sekunnissa!

Myös nelossijoitettu Juul Franssen Hollannista aloitti päivän vahvasti kun Brasilian olympiamitalisti Ketleyn Quadros kaatui kolmella varoituksella. Kiinan Tang ei myöskään kyennyt pysäyttämään hollantilaista, vaan sidonta wazari riitti Franssenille.

Poolifinaalissa Franssen kohtasi Saksan Martyna Trajdosin, joka oli kukistanut Emilialle tappion aiheuttaneen Gwendin tiukassa kamppailussa kolmella varoituksella. Trajdosin ja Franssenin taistelu seminfinaalista oli tiukka kamppailu, joka ratkesi hollantilaisen ensimmäisellä minuutilla saamaan sodetsurikomigoshi wazariin. Kovasta kiristä huolimatta ei Trajdos saanut pisteitä takaisin.

Tina Trstenjak taisteli pitkään Agbegnenou kanssa sarjan kruunusta, mutta viimeisen vuoden aikana hallitseva olympiavoittaja on kokenut tappioita myös muille. Tokiossa ensimmäinen ottelu Espanjan Cabana Pereziä vastaan sujui kuitenkin tyylikkäästi ja slovenialainen otti voiton sidonnalla. Ison-Britannian Lucy Renshallia vastaan Trstenjak joutui ottelemaan jo täyden ajan, mutta taniotoshi wazari riitti voittoon slovenialaiselle. Poolifinaali Mongolian Boldia vastaan oli helpohkon oloinen suoritus, kun Trstenjak nappasi nopeasti pitävän sidonnan.

Myös viime vuoden MM-hopeamitalisti ja Agbegnenoun tämän hetken kovin kilpakumppani, Tashiro Miku aloitti vahvasti, kukistaen Kiinan Yangin minuutissa sidonnalla. Venezuelan Barrios ei myöskään kestänyt Tashiron mattomyllytystä vaan jäi myöskin sidontaan. Poolifinaalissa Hollannin Vermeer onnistui melkein saamaan Tashirosta pisteet rullilla, mutta loppuottelusta japanilainen oli yksinkertaisesti liian hyvä. Kaksi kosotogari wazaria riitti takaamaan Tashirolle voiton.

Ensimmäisen semifinaalin asetelma oli se, että Trstenjak on hävinnyt kaksikon keskinäisistä otteluista kahdeksan ja voittanut nolla. Ottelu sai surkean lopun, kun Trstenjakin sotomakikomi rusahti Tashiron käden päälle ja tilanteesta tuomittiin hansokumake. Näin Trstenjakille yhdeksäs tappio Tashiroa vastaan ja ei edes mahdollisuutta pronssiotteluun hylkäyksen myötä.

Toisessa semifinaalissa Agbegnenou ei jättänyt Franssenille yllätyksen mahdollisuuksia, vaan otti hollantilaisen sidontaan kahdesti peräkkäin samalla tekniikalla.

Finaali Tashiron ja Agbegnenoun välillä oli todella kovaa raastoa. Naiset ottelivat varsinaisen otteluajan täysin tasaväkisesti ja jatkoajallakin sama meno jatkui. Jossain vaiheessa näytti siltä, että Tashiro oli niskan päällä, kun ranskalaista varoitettiin toisen kerran, mutta tämäkin ajettiin tasan. Lopulta, yli seitsemän minuutin jatkoajan jälkeen Agbegnenoun haraimakikomi puri wazarin arvoisesti ja uupuneet naiset jäivät maahan makaamaan. Hienossa urheiluhengen osoituksessa naiset halasivat toisiaan vielä noustessaan ylös. Voitto tarkoitti sitä, että Agbegnenou otti jo neljännen maailmanmestaruutensa.

Pronssit menivät Juul Franssenille, joka kukisti maannaisensa Vermerin ja Trajodisille, joka sai kumartaa pronssia.

Alle 81kg

”Iran on allekirjoittanut sopimuksen IJF:n kanssa, Mollaei ottelee”. ”Mohammadi on vedetty kilpailuista, Mollaein otteleminen epävarmaa” ”Mollaei ei ottele” ”Molaei on Tokiossa ja valmis ottelemaan”

Kaikki yllä esitetyt versiot hallitsevan maailmanmestarin Saied Mollaein osallistumisesta tämän vuoden MM-kilpailuihin kuultiin viimeisen kilpailuita edeltävän kuukauden aikana. Kyseessä on inhottava tapaus, jossa Iranin poliittinen johto ei halua urheilijoidensa tunnustavan Israelin valtiota ottelemalla maan ottelijita vastaan. Tästä syystä Mollaein osallistuminen kilpailuihin oli epävarmaa siihen asti, kunnes mies oikeasti asteli matolle.

Epävakainen tilanne ei kuitenkaan tuntunut häiritsevän Mollaeia, vaan Marokon Moutii kaatui tyypillisesti katagurumalla ja sukashilla. Portugalin Carlos Luiz joutui sen sijaan toistaiseksi nimeämättömän tempun uhriksi. Mollaei tekee ”temppua” useamminkin, ja sen voisi luokitella ehkä teguruman ja sumigaeshin risteytykseksi, mutta mikä tahansa se oli, tuloksena oli ippon. Tämä takasi kohtaamisen hallistevan olympiavoittajan Khasan Khalmurzaevin kanssa.

Kahden mestarin kohtaaminen oli odotetun jännittävä. Khalmurzaev iski uchimataa ja Mollaei erikoistekniikoitaan. Lopulta maailmanmestarin kovempi nykykunto oli kuitenkin rautaa ja pystysode toi wazarin Mollaeille. Tämä riitti ottelun voittoon ja paikkaan poolifinaalissa.

Poolifinaalissa Mollaei kohtasi Kanada Anthoine Valois-Fortierin. Valois-Fortierilla on tukku MM ja olympiamitaleita. Ensimmäisen kierroksen huippuottelussa kanadalainen oli kukistanut Bulgarian Ivaylo Ivanovin varoituksin. Mollaei oli kuitenkin aivan eläimellisessä kunnossa ja pystyseoinage päätti ottelun ipponilla jo ennen kuin se ehti edes alkaa.

Euroopanmestari Mathias Casse aloitti päivän vahvasti kukistamalla kiinan Zhangin kouchigarilla ja sidonnalla. Seuraava ottelu Italian Espositoa vastaan oli joidenkin asiantuntijoiden mukaan 60/40 ja se olikin hyvä arvio, sillä molemmilta ottelijoilta pyyhittiin wazari pois ottelun aikana. Lopulta voittaja oli kuitenkin Casse, joka nappasi vielä yhden wazarin jatkoajalla seoinagella. Slovenian Stankelista ei ollut Espositon tasoista vastusta, vaan Casse hoiteli slovenialaisen katagurumalla.

Poolin toinen kova nimi, Saksan Dominic Ressel, otteli myös vahvasti. Ensimmäisellä kierroksella ennakkoon kova Didar Khamza kaatui 3 minuutin jatkoajan jälkeen ogoshilla. Myös Egyptin Mohamed pisti saksalaisen koville ollen lähellä pisteitä sumigaeshilla. Lopulta Resselin otehallinta ja erikoinen taaksevienti kuitenkin ratkaisivat ottelun jatkoajalla wazarin arvoisesti.

Tietyt tahot arvelivat Resselin tekevän Cassesta selvää jälkeä poolifinaalissa ja ottelu olikin tasainen kamppailu. Lopulta Cassen erinomainen kunto osoittautui kuitenkin ratkaisevaksi ja hieno ipponseoinage päätti väsyneen Resselin ottelut jatkoajalla. Näin todennäköisesti hiljeni myös Cassen epäilijöiden pieni joukko.

Israelin Sagi Muki on se syy, jonka takia Mollaein osallistumista kilpailuihin arvottiin. Maailmanlistan kakkonen on ollut todella kovassa iskussa tänä vuonna ja israelilainen oli myös keskiviikkona kovassa lyönnissä. Kazakstanin Mussayev kaatui ensin komealla osotogarilla, ennen kuin Unkarin Attila Ungvari lensi ensin sodeen ja sitten todelliseen lonkkapommiin. Muki poolifinaaliin.

Viime vuoden MM-kakkonen Fujiwara Sotaro aloitti päivänsä Uzbekistanin Boltaboevia vastaan. Japanilainen dominoi ottelua vaivattoman oloisesti otteilla ja sitten kymmenen sekuntia ennen loppua Boltaboev heitti ouchigarilla wazarin ja yhtäkkiä ottelua dominoinut Fujiwara sai siirtyä Nippon Budokanin katsomoon.

Fujiwaran tappio avasi tien vuoden 2017 maailmanmestarille Alexander Wieczerzakille. Ensimmäisessä ottelussa saksalainen raivasi Australian Coughlanin tieltään helposti kahdella wazarilla. Toisessa ottelussa entinen maailmanmestari lensikin sitten wazarilla Kreikan Ntanatsidikselle tsurigoshilla ja lähti myös katsomoon ja pooli olikin nopeasti järjestelty uusiksi.

Boltaboevin ja Ntanatsidiksen keskinäisessä ottelussa kesti minuutti ennen kuin tapahtui yhtään yritystä. Tämä yritys jäi myös ottelun ainoaksi, kun Boltaboev eteni poolifinaaliin Mukia vastaan ipponin arvoisella uranagella.

Boltaboev ei kuitenkaan voinut Mukille yhtään mitään vaan ottelu päättyi pystyseoinagella vain 25 sekunnissa. Tämä tarkoitti sitä, että nyt molemmat Muki ja Mollaei olivat semifinaalivaiheessa ja voisivat kohdata vain finaalissa. Jännitys tiivistyi.

Hollannin Frank De Witillä oli revanssin paikka, kun hän kohtasi Dominikaanisen Tasavallan Del Orbe Medicksonin, joka hautasi hollantilaisen viime vuonna Bakun MM-kilpailuissa osotogarilla. Tällä kertaa De Wit otteli fiksummin ja painostikin Del Orbelle kaksi varoitusta. Sitten, viisi sekuntia ennen loppua painajainen toistui. De Wit hyökkäsi kouchigarilla ja Del Orbe vastasi uranagella. Ippon! Maailmanlistaa muutamaan otteeseen johtanut hollantilainen jälleen MM-kilpailuista kotiin ensimmäisessä ottelussa.

Del Orbe ei kuitenkaan kyennyt etenemään kaaviossa yhden hyvän voiton jälkeen, vaan Egyptin Abdelaal ajoi Dominikaanisen miehen ulos kolmella varoituksella. Myös Kanadan Briand sai kokea Abdelaalin paremmakseen varoitusten turvin ja näin ollen todellinen yllätysmies eteni jo poolifinaaliin.

Poolifinaaliin Abdelaal sai vastaansa Georgian Luka Maisuradzen, joka oli edennyt vakuuttavasti läpi todella kovan kaavion. Ensin Turkin Vedayat Albayrak, joka on entinen georgialainen sekä entinen turkkilainen, kaatui kahdella osotogari wazarilla. Myös Mongolian Otgonbaatar kaatui wazarilla osotogarista ja lopulta myös Belgian Sami Chouch osotogari ipponilla! Purisiko osotogari myös Abedlaaliin?

Abdelaal ja Maisuradze todella selvittelivät välejään yllätyspaikasta semifinaaliin. Ottelu oli trilleri, sillä ensin Maizuradze heitti osotogarilla wazarin, joka kuittenkin pyyhittiin pois. Sitten Abdelaal iski rullilla – wazari. Egyptiläinen keräsi kuitenkin kaksi varoitusta georgialaisen paineen alla ja kolmas näytti väistämättömälle. 15 sekuntia ennen loppua Maisuradze ryntäsi päälle ja Abdelaal kiersi taakse. Nostokamppailu. Uranage. Ippon ja egyptiläinen karjuen semifinaaliin.

Semifinaalissa Abdelaal pisti Mukin todella ahtaalle. Puolessa välissä ottelua Muki onnistui osotogari wazarilla, mutta kaksi viimeistä minuuttia israelilainen vain selviytyi. Kolmas varoitus roikkui jo ilmassa, mutta aika loppui ja Muki eteni finaaliin. Sen jälkeen vuorossa oli todella iso kysymys. Uskaltaisiko Mollaei yrittää voittaa semifinaalia, sillä finaalissa vastassa olisi Muki.

Vastaus on ehkä. Cassen ja Mollaein semifinaali oli jännittävä näytelmä, jossa molemmilla oli paikkoja tehdä pisteitä. Lopulta Mollaei hyökkäsi kosotogakella jatkoajalla. Näytti siltä, että Casse on lentämässä, mutta taitava belgialainen kääntyi ilmassa ja laskeutui suoraa käsilukkoon. Iranilainen joutui antautumaan ja näin ollen Casse finaaliin Mukia vastaan.

Vaikka Mollaei Cassea vastaan näyttikin ottelevan, ei pronssimatsi Luka Maisuradzea vastaan vakuuttanut. Iranilaista on varmasti kielletty olemasta edes samalla palkintopallilla Mukin kanssa, joten vaisu pronssiottelu, joka päättyi Maisuradzen kahteen wazariin herätti hieman kysymyksiä. On toki hyvin mahdollista ettei Mollaei vain pärjännyt mutta miehen ottelutyyli ei ollut aivan totutun agressiivinen.

Toisessa pronssiottelussa Valois-Fortier kukisti Abdelaalin hienolla taiotoshilla.

Finaalissa päivän kovin näytti kuntonsa. Muki iski ensin vastaheitolla wazarin, ja heti perään osotogarin ja seoitoshin sekoituksella wazarin, ja näin ensimmäinen israelilainen miesten maailmanmestari oli tosiasia.

27.8.2019

Alle 57kg

Hallitseva maailmanmestari Tsukasa Yoshida aloitti sarjan todellisella voimannäytteellä kun brutaali udegarami päätti ranskan Helene Receveauxin päivän. Vakuuttavat esityksen jatkuivat myös seuraavassa ottelussa, kun Hollannin Sanne Verhagen kaatui uchimatalla.

Poolifinaalissa Yoshida kohtasi Puolan Julia Kowalczykin, joka oli esitellyt tehokasta koreanseoinagea koko päivän, yllättäen muun muassa Israelin Timna Nelson Levyn. Puolalainen yllätysnimi ei kumarrellut maailmanmestariakaan ja Yoshida nappasikin ensimmäisen varoituksen. Vain 30 sekuntia ennen ottelun loppua, oli koko päivän käsikirjoitus mennä uusiksi, kun koreanseoinage puri taas ja Kowalczyk siirtyi wazarin johtoon. Länsimaisen katsojan silmään Yoshida jopa siltasi tilanteessa, joka olisi tarkoittanut ipponia, mutta Nippon Budokanissa se olisi ollut kova tuomio hallitsevaa maailmanmestaria vastaan ja ottelun annettiin jatkua. Kowalczykin kannalta tämä oli sääli, sillä vain 8 sekuntia ennen loppua Yoshidan uchimata osui kohdalleen nostaen puolalaisen ilmaan. Alastulo oli lähes mahalleen, mutta ehkäpä punainen selkälätkä ja ottelupaikka vaikuttivat taas ja tuloksena wazari. Jatkoajalla Yoshidan kokemus oli puolalaiselle liikaa ja japanilainen paketoi Kowalczykin.

B-poolissa hallitseva olympiavoittaja, Brasilian Rafaela Silva, tarvitsi vain 45 sekuntia heittääkseen Norsunluurannikon Dabonnen kahdesti wazarilla. Myöskään Portugalin 19-kertainen arvokisamitalisti Telma Monteiro ei pysynyt Silvan kyydissä vaan keräsi 3 varoitusta.

Poolifinaalissa Silva kohtasi Venäjän Daria Mezhetskaian, joka oli sensaatiomaisesti pudottanut Kanadan Jessica Klimkaitin sodella vain 40 sekunnissa. Silvaa venäläinen ei kuitenkaan yllättänyt. Ensin wazari pyyhkäisyllä ja sitten uchimatasukashi ippon takasivat brasilialaiselle paikan semifinaalissa.

Kanada on maa, jossa alle 57kg:n olympiapaikasta taistelee kaksi todella vahvaa judokaa. Klimkaitin tappio alkukierroksilla avasikin Christa Deguchille paikan tehdä pesäeroa maannaiseensa. Ennen Japania edustanut Deguchi kiitti mahdollisuudesta ja kuristi ensimmäisessä ottelussaan Venäjän Konkinan minuutissa. Serbian Rogicin kanssa Deguchi ei tarvinnut edes minuuttia, kun tomoenage ja sidonta päättivät ottelun.

Poolifinaalissa oli kuitenkin katastrofin ainekset. Ottelua oli käytä vain 30 sekuntia, kun Ranksan Sarah Leonie Cysique rulli kanadalaisesta wazarin. Seuraava aloitus ja Deguchi hyökkäsi kylmän viileästi samalla tekniikalla, jonka ranskalainen edellisessä aloituksessa rulli – haraigoshilla. Nyt ei rullinut, vaan tuloksena ippon joka tömähti melkein kotikatsomoihin asti. Deguchi semifinaaliin.

Päivän yllätyksestä vastasi kuitenkin maailmanlistan nro 30. Ivelina Ilieva. Bulgaari taisteli tiensä läpi koko päivän. Ensimmäisessä ottelussa Hedvig Karakas kaatui rullilla jatkoajalla. Portugalin Gomes kaatui kyllä helposti sidonnalla, mutta Korean Kim Jisun kanssa täytyi taistella taas täysi aika. Todellinen pommi tapahtui kuitenkin poolifinaalissa, kun Kosovon Nora Gjakova kaatui kahdella wazarilla vastaheitoista.

Semifinaalissa Deguchi oli kuitenkin yksinkertaisesti liian vahva Ilievalle ja ottelu päättyi kanadalaisen eduksi, kun Deguchi nappasi Ilyevan sidontaan bulgarialaisen heikon sumigaeshiyrityksen päätteeksi heti ottelun alkuhetkillä.

Toinen semifinaali käytäisiin siis hallitsevan olympiavoittajan ja hallitsevan maailmanmestarin välillä. Ottelu oli kovaa otetaistelua alusta alkaen, eikä kumpikaan ottelija näyttänyt saavan etua toiseen nähden. Lopulta voittajaksi selviytyi Yoshida, joka iski jatkoajan toisella minuutilla ipponseoinagella ja vei Silvan selälleen. Näin ollen finaalissa nähtäisiin kaksi japanilaista, vaikka toinen edustaakin Kanadaa.

Asetelma finaaliin oli kutkuttava, sillä Deguchi vaihtoi maata aikanaan, koska ei kyennyt edustamaan Japania kansainvälisesti. Nyt oli siis mahdollisuus näyttää koko maailmalle, mutta erityisesti japanilaisille. Ottelu itse oli tarkkaa otetaistelua ja ajoittain hieman tylsääkin, sillä kumpikaan ei saanut aikaiseksi kunnon hyökkäyksiä. Lopulta Deguchi hyökkäsi sodella ja Yoshida väisti hieman puolihuolimattomasti, mikä antoi Deguchille mahdollisuuden kiertää japanilaisen selkään. Selästä Deguchin onnistui vääntää uranagen ja taniotoshin sekoitusta muistuttava heitto, joka tuotti jatkoajalla voittoon vaadittavat pisteet. Näin ollen maailmanmestaruus jäi japanilaiselle, mutta matkasi silti Kanadaan.

Pronssia nappasivat Silva, sekä Kowalczyk, joka nousi podiumille maailmanlistan 26. sijalta, tietenkin koreanseoinagella!

Alle 73kg – Kuninkaan paluu

Shohei Onon paluu oli varmasti etukäteen päivän puhutuin aihe eikä hallitseva olympiavoittaja pettänyt. Ensimmäisellä kierroksella olympiahopeamitalisti ja moninkertainen MM-mitalisti Miklos Ungvari oli täysin vastaantulija kun Ono löi unkarilaisen komealla uchimatalla selälleen. Myös Jordanian Eyal Slman lähti uchimatalla aivan selälleen.

Ennakkoon kovin vastustaja Onon puolella poolia oli Georgian olympiavoittaja Lasha Shavdatuashvili, joka kukisti Arabiemiraattien MM-mitalistin Victor Scvortovin komealla pyyhkäisyllä. Onoa vastaan Shavdatuashvilillä ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia. Haraigoshin ja osotogarin yhdistelmä teki georgialaisesta selvää jälkeä ja näin ollen kaksinkertainen olympiamitalisti lähti jälleen kotiin ilman MM-mitalia.

Myöskään Turkin Cilal Biloglu ei voinut Onolle mitään, vaan tehokas jujigatame vei japanilaisen semifinaaliin.

Onon lisäksi sarja oli täynnä tasaisia ottelijoita, joista kaikilla oli hyvä sauma mitaleille. Kuten aikaisempina päivänä on nähty, ennakkosuosikit eivät kuitenkaan aina näissä kilpailuissa pidä. Alla on lueteltuna muutaman kiinnostavan nimen tai ennakkosuosikin kohtalo, ilman tarkempaa järjestystä.

Alle 66kg:n olympiavoittaja Fabio Basile kärsi tappion varoituksin Israelin vahvalle Tohar Butbulille.

Mongolian Tsend-Ochir lensi ipponin arvoisesti Tajikistanin Khojazodan seoinageen. Myös Kosovon Akil Gjakova kaatui ipponin arvoisesti Khojazodan kouchigariin. Tajikin ensimmäiset tulokset maailmankiertuueella ovat tämän vuoden tammikuulta.

Vuoden 2018 euroopanmestari Ferdinand Karapetian onnistui keräämään varoitustilinsä täyteen Kiinan Saiyinjirigalaa vastaan.

Mongolian vahva Ganbaatar Odbayar nappasi 3 varoitusta Turkin Cilal Biloglua vastaan.

Ruotsin Euroopanmestari Tommy Macias kaatui Tajikistanin Makhmadbekovin haraigoshiin heti ensimmäisessä ottelussaan.

Vaikka moni ennakkosuosikki kaatui, pitivät kaksi ennakkoon vahvaa azeria pintansa, tosin eivät täysin vakuuttavasti. Rustam Orujov oli tiukassa paikassa Kanadan Gabunin kanssa, kun kanadalainen yllätti moninkertaisen arvokisamitalistin uchimatalla. Orujov ajoi kuitenkin pisteet kiinni ja eteni poolifinaaliin, jossa uranage Israelin Tohar Butbulia vastaan riitti takaamaan azerille semifinaalipaikan.

Hidayat Heydarov sen sijaan oli vaikeukissa Venäjän vahvaa Musa Mogushkovia vastaan. Azeri oli kerännyt jo kaksi varoitusta, kunnes Mogushkovin huolimaton lonkkaheitto kostautui ja Heydarov sai kuitattua wazarin rullimalla. Tämän jälkeen myös yllättäjä Khojazoda vei Heydarovin pitkälle jatkoajalle poolifinaalissa, kunnes azeri onnistui sidonnalla matossa. Näin ollen maanmiehet Heydarov ja Orujov kohtaisivat semifinaalissa.

Semifinaalivastustajaa Onolle haettiin poolista, joka oli ennakkoon pedattu Maciakselle. Kun Makhmadbedov kuitenkin yllätti Maciaksen ja eteni poolifinaaliin muuttui ennakkoasetelma täysin. Venäjän Denis Iartcev on viimeinen Onon kansainvälisessä kilpailussa voittanut mies ja venäläinen leikkasikin poolin alaosan läpi kuin viidakkoveitsi. Saudi-Arabian Albali oli sidonnassa 20 sekunnissa. Kanadan kovaa Margelidionia vastaan Iartcen sen sijaan esitti päivän kiistatta taitavimman heiton. Kannatuksen puuttumista lukuunottamatta Iartcevin hizaguruma ei juurikaan eronnut Opi Judoa kirjan esimerkistä. Myös Ranskan Guillame Chaine kaatui vaivatta kahdella rulli wazarilla.

Poolifinaalissa yllättäjä Makhmadbedov taisteli hyvin ja olikin rehellisesti ainoa ottelija aamupäivän aikana, joka pystyi edes uhkaamaan Iartcevia. Tänään oli kuitenkin venäläisen päivä ja matala uchimata wazari jatkoajalla takasi sen, että semifinaalissa nähtäisiin todellista herkkua, kun Ono joutuisi kohtaamaan ainoan kilpailuissa mukana olevan miehen jolle on kärsinyt tappion.

Iartcev ei ollut mikään heittopussi tänäänkään. Vaikka Ono pommitti venäläistä jatkuvasti, kykeni Iartcev selviytymään uchimatoista huikeilla väistöillä. Mahtuipa mukaan myös muutama vahvan näköinen jalkaheittoyritys venäläiseltäkin. Innokas tuomari ehti tuomita ottelussa Onolle jo kaksi wazaria, mutta ne pyyhittiin molemmat pois. Onoa pidetään kuitenkin laajasti maailman parhaana judokana syystä. Kun uchimata ei lähtenyt, vaihtoi Ono hieman harvemmin nähtyyn tomoenageensa ja se toimi. Tuloksena wazari jonka perään pitävä sidonta.

Toisessa semifinaalissa Orujov ja Heydarov kamppailivat paikasta MM-finaalissa ja todennäköisesti myös Tokion olympiapaikasta. Ottelu itsessään oli pettymys, kun kumpikaan osapuoli ei edes juuri hyökännyt. Kun Heydarov lopulta yritti tosissaan palomiehen pyörää ottelun lopussa, käänsi Orujov yrityksen itselleen köykäisen wazarin arvoisesti ja eteni finaaliin, jossa nähtäisiin siis toisinto Rion olympiafinaalista.

Finaalissa Ono ei jättänyt Orujoville saumaa, vaan ottelu päättyi alle puolessatoista minuutissa komeaan uchimata ipponiin. Tuuletuksia ei tarvittu, normaali toimistopäivä Onolle.

Pronssia ottivat Iartcev, joka otti vasta ensimmäisen MM-mitalinsa vuosien huipulla olon jälkeen, sekä Heydarov, joka kukisti Makhmadbetovin käsittämättömässä 12 minuuttia kestäneessä judotaistelussa. Huomioitavaa on myös se, että Tajikistan otti sarjassa kaksi viidettä tilaa.

26.8.2019

Alle 52kg


Alle 52kg:n sarjassa otteli suomalaisista Katri Kakko. Ensimmäiselle kierrokselle Katrin vastustajaksi oli arvottu Thaimaan Warasiha. Ottelu ei valitettavasti ehtinyt juuri edes vanheta, kun Katri hyökkäsi osotogarilla ja Warashita käänsi sen omaksi osotokseen. Tuloksena harmittava ippon ja näin Katrin kilpailut olivat ohi.

Sarjan ykkössijoitettu Amandine Buchard aloitti päivän vahvasti esittelemällä erikoisen okuri-eri-jime variaation Madagascarin Tsiorinininaa vastaan. Toisessa ottelussa Buchard nappasi pitävän sidonnan Vietnamin Nguyenista ja jatkoi mattovoittojen tiellä. Myöskään Portugalin Joana Ramoksesta ei ollut Buchardin pysäyttäjäksi, vaan ranskalainen eteni semifinaaliin komealla palomiehen pyörällä.

Sarjan B-poolista ei puuttunut ennakkosuosikkeja. Olympiapronssimitalisti Charline Van Snick lukotti Kanadan Guican vain 30 sekunnissa. Venäjän moninkertainen euroopanmestari Natalina Kuzyutina puolestaan kuristi Azerbaidzanin vahvan Florianin avausottelussaan ja olympiahopeamitalisti Odetta Giuffrida ajoi mongolialaisen vastustajansa ulos varoituksilla.

Seuraavalla kierroksella Sumigaeshi wazari riitti Van Snickille Kiinan Piuta vastaan, mutta todellinen taistelu käytiin Kuzyutinan ja Giuffridan välillä. Ottelu eteni täysin Kuzyutinan komennossa ja jatkoajan ensimmäisellä minuutilla se tuotti tulosta sumigaeshi wazarin muodossa. Poolifinaalista odotettu jännittävä taistelu hyytyi kuitenkin laimeaksi tallusteluksi, kun Kuzyutina yksinkertaisesti käveli Van Snickin yli varoitusten turvin.

Japanin Abe Uta voitti viime vuonna MM-kultaa käsittämättömällä ylivoimalla, eikä tahti näyttänyt hidastuvan vuotta myöhemminkään. Ensimmäinen ottelu Brasilian Larissa Pimentaa vastaan, joka on itsekin GP-voittaja, oli lasten leikkiä, kun Abe nappasi kaksi wazaria reiluun minuuttiin. Uzbekistanin Keldiyrovan päivä päättyi sen sijaan jättimäisellä osotogarilla. Poolifinaalissa Abe kohtasi päivän yllätysnimen, Ison-Britannian Chelsea Gilesin, joka oli kukistanut muun muassa Sveitsin kokeneen Evelyn Tschoppin. Pitkänhuiskea britti osoittautui jopa Abelle hankalaksi, mutta lopulta matala ouchigari takasi japanilaiselle voittoon vaadittavat pisteet.

Viime vuonna Abea vastaan MM-finaalissa otellut maannainen, Shishime Ai, aloitti myös vahvasti. Uchimata ja pitävä sidonta tekivät Belgian Ryehulista selvää jälkeä. Unkarin Reka Pupp kaatui myös uchimatalla.

Shishime ei kuitenkaan ollut poolin mielenkiintoisin ottelija, sillä myös Kosovon kansallissankari ja hallitseva olympiavoittaja Majlinda Kelmendi oli mukana kekkereissä. Kelmendi aloitti ensimmäisen ottelunsa hitaasti, mutta lopetti vahvasti, kun hetken hapuilun jälkeen uchimata päätti Meksikon Oliveiran päivän. Myös toinen ottelu oli hidasta, mutta lopussa komea ogoshi takasi voiton. Tämä takasi herkullisen poolifinaalin Kelmendin ja Shishimen välillä.

Ottelu oli todellista repimistä ja raastamista, kun väkivahva Kelmendi yritti kaikkensa päästäkseen Shishimen lähelle ja japanilainen yritti kaikin keinoin välttää tätä ja tykittää väliin omia uchimata ja seoinage yrityksiään. Otteiden vältteleminen koitui kuitenkin Shishimen kohtaloksi, kun japanilaisen varoitustili täyttyi vähän ennen varsinaisen otteluajan loppua.

Ensimmäisessä semifinaalissa Buchard ja Kuzyutina taistelivat kynsin ja hampain, eikä juuri mikään näyttänyt erottavan naisia toisistaan. Hyökkäykset ja hallitsevat aloituksetkin tapahtuivat vuoron perään. Lopulta Buchardin huolimaton hyökkäys jatkoajalla kuitenkin kostautui, kun Kuzyutina käänsi polviseoinagen itselleen matalalla uranagella ja eteni finaaliin.

Toisessa semifinaalissa Abe joutui ehkä aikuisuransa suurimpaan testiin, sillä Kelmendi näytti saavan lisää tehoja päivän edetessä. Mutta kuten väkivahva Kelmendi sai huomata, Abe ei ole nuoresta iästään huolimatta fyysisesti heikko. Vaikka kosovolainen on varmasti sarjan vahvimpia judokoita, painoi japanilainen monesti myös Kelmendin otteilla polvilleen ja jatkoajalle mentäessä tilanne olikin varoituksin tasan. Noin kaksi minuuttia jatkoajan alkamisen jälkeen Abe iski Kelmendin heikkoon kohtaan – mattoon. Tyylikäs obitorigaeshi kääntö johti pitävään sidontaan ja näin Abe eteni toiseen perättäiseen MM-finaaliinsa.

Itse finaalista ei ole paljoa kirjoitettavaa, sillä se kesti vain yhden aloituksen. Ote, hieman liikettä rajalla, ja sodetsurikomigoshi Abelta - ippon. Eleetöntä, tyylikästä ja taitavaa, sekä hyvin pieni tuuletus tuplamaailmanmestaruuden kunniaksi.

Pronssia ottivat odotetusti Shishime Ai, sekä Majlinda Kelmendi.

Alle 66kg

Georgia otti sunnuntaina miesten sarjojen ensimmäisen maailmanmestaruuden ja myös -66kg:n sarjassa yksi ennakkosuosikeista tuli Georgiasta. Maailmanlistan ykkönen, Vazha Margvelashvili aloitti vahvasti ipponin arvoisella nostolla Egyptin Abdelrahmania vastaan. Margvelashvilistä ei kuitenkaan ollut toistamaan maanmiehensä temppua, sillä Korean Kim Limhwan osoittautui vahvemmaksi kauniilla kouchi-ouchi kombinaatiolla.

Kim jatkoi päiväänsä vahvasti ja käytti ouchigariaan myös Uzbekistanin Akhadovia vastaan, ennen kuin lonkkaheitto ippon Ukrainan Iadovia vastaan takasi paikan semifinaalissa.

Venäjän kilpailut eivät oikein kevyiden painoluokkien miesten kannalta huonommin mennä, sillä kun Kirgizistanin Artur Te lopetti 3-kertaisen MM-hopeamitalisti Mihail Pulayevin päivän vain 30 sekunnissa, tarkoitti se sitä, että Venäjän kahden ensimmäisen päivän saldo miehissä näytti edelleen pyöreää nollaa.

Tämä avasi tien Israelin Baruch Shmailoville, joka kopsautti seuraavassa ottelussa kirgiisin wazarin arvoisella palomiehen pyörällä. Seuraavassa ottelussa Shmailov ehti jo kerran voittaa wazari awasete-ipponilla, mutta koska sidonta kesti vain yhdeksän sekuntia sai Italian junioreiden maailmanmestari Manuel Lombardo uuden mahdollisuuden. Lombardo kiitti mahdollisuudesta ja rankaisikin Shmailovia kahdella wazarilla edeten poolifinaaliin.

Poolifinaalissa Pariisin ja Bakun grand slamien voittaja Denis Vieru oli kuitenkin Lombardolle liikaa ja italialainen joutui antautumaan tehokkaaseen käsilukkoon. Näin koko päivän ilman suurempia ilotulituksia otellut Vieru eteni semifinaaliin.

C-poolissa oli yksi ennakkosuosikki ylitse muiden. Japanin Joshiro Maruayma ei ole hävinnyt kahteen vuoteen kuin Korean An Baulille ja Tenrin mies olikin kilpailun suurimpia ennakkosuosikkeja. Ensimmäisessä ottelussa Maruyama ei jättänyt ketään kylmäksi, vaan tarjoili tavaramerkkiään, eli tehokasta uchimataa kahden wazarin arvoisesti Tsekin Petrikoville. Myös euroopanmestari Adrain Gomboc Sloveniasta koki saman kohtalon. Uzbekistanin Nurillayev kaatui puolestaan eleettömästi tomoenagella.

Poolifinaalissa Maruyama kohtasi todellisen yllätysnimen, Egyptin Abdelmagoudin, joka oli kukistanut Azerbaidzanin Nijat Shikalizadan kahdella sodetsurikomigoshi wazarilla. Shikalizada sen sijaan kukisti ensimmäisessä ottelussa viime vuoden MM-hopeamitalistin, Kazakstanin Sherkizhanovin. Abdelmagoud pistikin aluksi hyvin hanttiin Maruyamalle, mutta lopulta japanilainen oli vain liian hyvä. Jälleen yksi uchimata ja ippon, sekä paikka semifinaalissa.

Sarjan D-pooli oli osoitus siitä, miksi näin suurissa sarjoissa olisi perusteltua sijoittaa ehkä jopa 16 ottelijaa 8 sijasta. Ennakkosuosikki ja kaksinkertainen maailmanmestari Hifumi Abe aloitti päivänsä heittämällä Budapestin GP-voittajan Martin Gaiteiron 30 sekunnissa selkeästi moroteseoinagella. Tämän jälkeen kohtasivat Ukrainan Georgii Zantaraia ja Israelin Tal Flicker ottelussa, joka oli toisinto kahden viime vuoden MM-kilpailuiden pronssiottelusta. Kyseessä olikin kova taistelu, joka aaltoili puolelta toiselle. Lopulta Flickerin fyysinen kunto oli kuitenkin liikaa, ja kun väsynyt Zantaraia kaatui Flickerin käden päälle pystytilanteesta, tuomittiin tilanteesta hansoku-make, eli hylkäys, kun tilanne nähtiin heittoyrityksenä käsilukolla.

Tämän jälkeen vuorossa olivat vuoden 2015 maailmanmestari ja olympiahopeamitalisti An Baul, sekä Mongolian Yondonperenlei, joka on moninkertainen GP-voittaja. Suureksi yllätykseksi ottelu eteni täysin mongolialaisen kontrollissa ja lopulta, lähes kuuden minuutin jatkoajan jälkeen, korealainen keräsi kolmannen varoituksensa. Näin maailmanmestari kotimatkalle ja Yondonperenlei jatkoon. Kaikki yllä mainitut ottelut käytiin siis samassa poolissa, toisella kierroksella! Tämän lisäksi seuraavalla kierroksella joukkoon hyppäsivät vielä EM-hopeamitalisti Matteo Medves, sekä Georgian nuori, Bagrati Niniashvili.

Abe oli kuitenkin ylitse muiden poolissa. Seuraavaksi Kiinan Duanbin Ma kaatui sodella vain 30 sekunnissa. EM-hopeamitalisti Matteo Medves sen sijaan lähti komealla osotogarilla ja Mongolian väkivahva Yondonperenlei, joka oli pudottanut jatkosta jo yhden maailmanmestari, Korean An Baulin, putosi tyylikkäästi ouchigariin. Näin ollen jo päivän alussa ilmassa roikkunut Maruayman ja Aben kohtaaminen nähtäisiin semifinaalissa.

Ensin oteltiin kuitenkin semifinaali Vierun ja Kimin välillä. Kyseessä oli kahden jaloistaan todella näppärän ottelijan kohtaaminen, mutta tällä kertaa Kim oli hieman näppärämpi ja onnistui kahdesti ouchigarissa.

Toinen semifinaali oli kuitenkin se, jota judokansa oli odottanut koko päivän, eivätkä Nipponin miehet pettäneet yleisöä. Heti ottelun alusta oli selvää, että Abe oli valmistautunut sotaan. Hallitseva maailmanmestari jahtasi Maruyamaa koko neljän minuutin otteluajan ajan, eikä parin kaksi edellistä kohtaamista voittanut Maruyama pystynyt paljoa muuta kuin selviytymään keräten prosessissa kaksi varoitusta. Mutta Tenrin mies on sotilas ja jostain Maruyama kaivoi lisää energiaa jatkoajalle. Ottelu alkoi kääntyä ja nyt myös Abe keräsi varoituksia, kun Maruyama otti käyttöön kaikki temput, joita vain keksi. Lopulta ottelun ratkaisu olikin perin epä-japanilainen, kun Maruyama hyppäsi sumigaeshin ja hyrrän väliseen uhrautumisheittoon epätyypillisestä syvästä selkäotteesta. Heittoa tuskin pahemmin nähdään japanin yliopistodojoilla, mutta se toimi riittävästi, sillä Aben kylki kastui. Tuloksena wazari ja näin ollen Aben sisarukset eivät voisi toistaa viime vuotista temppuaan kahdesta maailmanmestaruudesta samana päivänä.

Myös Aben pronssiottelussa nähtiin draamaa. Italian Manuel Lombardo oli voittanut japanilaisen Pariisin Grand Slamissa aikaisemmin tänä vuonna, eikä junioreiden maailmanmestari ollut kaukana nytkään. Kun Abe hyökkäsi ipponseoinagella jatkoajalla, käänsi Lombardo tilanteen itselleen uranagella. Tilanne pisteytettiin aluksi ja italialainen juhli. Video kuitenkin näyttää selkeästi, että Lombardo vetää Aben päälleen ja hänen oma selkänsä mattoon ensimmäiseksi, jolloin vastaheittoja ei voi pisteyttää. Piste pyyhittiin ja lopulta Abe sai hieman lohdutusta suruunsa kuittaamalla Lombardon komealla ogoshilla ipponin arvoisesti.

Aiemmin jutussa todettiin, ettei Denis Vieru esittänyt aamupäivällä ilotulituksia. Tämä johtui ehkä siitä, että Moldovan mies säästi ruutia pronssiotteluun, sillä Mongolian Yondonpereleintä vastaan nähtiin sellainen nosto, että paljon paremmaksi ei pääse. Näin ollen pronssia Moldovaan.

Finaalissa päivän ylivoimaisin mies todisti olevansa tällä hetkellä maailman paras. Vaikka Kim yritti mitä, ei Maruyama horjunut. Ensin uchimata wazari ja sitten koshiguruma ippon. Kultaa Maruyamalle.

25.8.2019

Alle 48kg

Alle 48kg:n sarjan suurin kysymys oli luonnollisesti se, pystyisikö Daria Bilodid uusimaan maailmanmestaruutensa. Vuonna 2018 ukrainalaisesta tuli kaikkien aikojen nuorin maailmanmestari vain 17 vuoden iässä. Tämän jälkeen Bilodid oli kilpaillut varsin harvakseltaan ennen MM-kilpailuita, mutta lähes aina voitokkaasti.

Arvonnassa nuori ukrainalainen vältti lähes kaikki pahimmat kilpakumppaninsa, Japanin Funakin, Mongolian Munkhbatin, Ranskan Clementin, sekä Argentiinan Pareton ja alkuottelut sujuivatkin Bilodidilta helposti. Ensimmäisessä ottelussa Portugalin Catarina Costa pakoili kolmen varoituksen arvoisesti ja toisessa ottelussa IJF:n pakolaisjoukkueen Tsyzhihova joutui antautumaan nopeasti Bilodidin tehokkaaseen käsilukkoon.

Poolifinaalissa ukrainalaista vastaan asettui Espanjan nuori Laura Martinez, joka oli jo kohauttanut tiputtamalla Venäjän Irina Dolgovan kilpailuista tehokkaalla kouchigarilla. Martinezilla ei kuitenkaan ollut mitään jakoa ukrainalaisen kyydissä, vaan Bilodid päätti ottelun todella komealla osotogarilla.

Semifinaalivastukseksi Bilodid saisi naisen, joka oli ollut kilpailuissa hurjassa vireessä, tosin niin kyseinen nainen tuntuu olevan lähes aina. Vuoden 2013 maailmanmestari, Mongolian Munkhbat Urantsetseg oli dominoinut jokaista otteluaan matossa täydellisesti. Jopa kova kilpakumppani ja entinen maannainen, nykyinen kazakstanilainen Galbadrakh Otsontseg jäi tänään sankakujimeen todella helpon oloisesti. Voisiko Munkhbat pysäyttää Bilodidin?

Toisella puolella kaaviota, vuoden 2017 maailmanmestari ja Bilodidin viimevuotinen finaalivastus Tonaki Funa oli myös vauhdissa. Japanilainen esitteli legendaarisia mattotaitojaan kukistaen ensin Venäjän Giliazovan ja sitten Unkarin Czernovickzin helpon oloisesti sidontavoitoilla.

Poolifinaalissa Tonakia vastaan asettui Ranskan Melanie Clement, ainoa nainen, joka on kyennyt voittamaan Bilodidin lähes kolmen vuoden aikana. Clementin ja Bilodidin kohtaamista odotettiin myös MM-kilpailuissa, mutta tällä kertaa se ei ollut edes lähellä. Tonaki heitti ranskalaisen ensin osoto-otoshilla, ennen kuin paketoi tämän vaivattoman oloisesti sidonnalla.

Semifinaalissa Tonaki kohtaisi Distria Krasniqin. Entinen 52-kiloisten EM-mitalisti Krasniqi teki kovan valinnan vuonna 2018 ja siirtyi alle 48kg:n sarjaan, jottei joutuisi kilpailemaan olympiapaikasta Majlinda Kelmendin kanssa. Sunnuntaina tuo valinta näytti tuottavan tulosta, kun Krasniqi murjoi hallitsevan olympiavoittajan, Argentiinan Paula Pareton keräilyyn ja eteni itse semifinaaliin.

Tonakin klassinen japanilainen tyyli kohtasi Krasniqin voimajudon. Ottelu alkoikin kosovolaisen vahvoilla otteilla, mutta noin kahden minuutin kohdalla Tonakin näppärät jalat iskivät wazarin arvoisella kosotogarilla. Kun Krasniqi yritti kiriä pistetä kiinni, iski Tonaki yhdellä päivän tyylikkäimmistä heitoista ja heitti kosovolaisen sodetsurikomigoshilla pystystä. Tämä takasi riemuisat suosionosoitukset japanilaisyleisöltä, sekä toisinnon viime vuoden MM-finaalista.

Toisessa semifinaalissa Bilodid ei jättänyt mattospesialisti Munkhbatille mitään mahdollisuuksia, vaan ottelu ehti vanheta vain minuutin, ennen kuin Bilodid napsautti kiinni tehokkaan sankakujimen ja piti mongolia selälleen 20 sekuntia helpon näköisesti.

Finaali Bilodidin ja Tonakin välillä alkoi tarkasti, kunnes Tonaki hyökkäsi sodella. Bilodid väisti ja vastasi haraimakikomilla wazarin arvoisesti. Tämän jälkeen kyseessä olikin viivytystaistelu, sillä Tonaki jahtasi ja Bilodid joutui pakenemaan. Japanilainen onnistui ajamaan kaksi varoitusta ja kolmas varoitus roikkui jo ilmassa, mutta aika ehti loppua ennen kuin varoitukselle oli aihetta. Näin ollen Bilodidille toinen peräkkäinen maailmanmestaruus vain 18 vuoden iässä.

Pronssit matkasivat Munhkbatin mukana Mongoliaan jujigatamella ja Krasniqille, joka hautasi Martinezin mattoon uchimatalla. Näin ollen alle 48kg:n suurin yllättäjä jäi juuri ja juuri ilman mitalia.

Alle 60kg

Ennakkoasetelma alle 60kg:n sarjaan oli se, että se tulisi olemaan kahden kauppaa japanin Takato Naohisan ja Nagayama Ruyjyn välillä. Hallitseva maailmanmestari Takato aloittikin vahvasti kukistamalla Turkin Mihrac Akkusin sankaku-gatamella. Toisessa ottelussa Takatolle oli käydä vahinko, kun Turkmenistanin Umayev yllätti kolminkertaisen maailmanmestarin tomoenagella wazarin arvoisesti. Hetkeä myöhemmin Takato esitteli kuitenkin erikoisen vastaheiton, kun hän nosti Turkmeenin ylös tomoenagen jälkeen ja runttasi selälleen – ippon!

Seuraavassa ottelussa Takatolla ei kuitenkaan olisi varaa virheisiin, sillä Ranskan vuoden 2016 euroopanmestari Khyar Walide rankaisisi niistä helposti. Ranskalainen aloittikin vauhdilla. Itseasiassa vauhtia oli vähän liikaakin, koska ranskalainen rynni noin minuutin ottelun jälkeen pää edellä suoraan Takaton naamaan ja Veli-Matti Karinkannan täytyi ohjata molemmat ottelijat useamman minuutin paikkailutauolle. Tämän jälkeen kovatempoinen ottelu päättyi hieman torsona, kun Khyar keräsi kolmannen varoituksensa jo alle kahden minuutin ottelun jälkeen.

Poolifinaalissa Takaton vastustajaksi asettui Uzbekistanin Sharfuddin Lutfillaev, joka oli tehnyt selvää jälkeä poolin selvästi helpommasta puolesta. Kauhun hetkikin pooliin mahtui, kun Kuwaitin Althufairille tuomittiin jo ippon uzbekin epäonnistuneesta yrityksestä. Lopulta on vaikea sanoa, oliko poolin tasolla mitään väliä, sillä Lutfillaev nimittäin järjesti päivän jättiyllätyksen ja teki selvää jälkeä myös Takatosta. Kaksi varoitusta reiluun minuuttiin ja sen jälkeen komea uchimata ippon ja kolminkertainen maailmanmestari tiputettiin keräilyyn.

Lutfillaevin semifinaalivastustajaksi valikoitui lopulta todellinen yllätysnimi, kun kaavion D-pooli syöstiin kaaokseen. Kun vuoden 2013 MM hopeamitalisti Amartushin Dashdavaa kukisti nykykunnolleen lievästi yllättäen Korean Choin, ei se vielä herättänyt ihmetystä. Tämän jälkeen Kazakstanin Kyrgyzbaev kuitenkin päätti yhden päivän vahvimmista mitalisuosikeista, Georgian Amiran Papinashvilin, päivän uranagella. Kun Dashdavaa vielä taipui kuuden minuutin jatkoajan jälkeen Kirgiztanin Aibek Uululle oli pakka totaalisen sekaisin. Poolfinaalissa Uulu, joka muuten otteli ensimmäisissä aikuisten kansainvälisissä kilpailuissaan (ei siis arvokilpailuissa, vaan missään kilpailuissa!) kohtasi Kyrgyzbayevin. Tiukka taistelu päättyi lopulta kazakin eduksi ja näin ollen semifinaali olisi Lutfillaev vastaan Kyrgyzbayev.

Nagayaman aloitus oli huomattavasti rajumpi kuin Takaton, sillä vastaan asettui Korean Kim Won Jin, moninkertainen MM-mitalisti. Korealainen hallitsikin ottelua otteilla ja näytti siltä, että Nagayama oli pulassa. Huolimaton uhcimata yritys kuitenkin kostautui, kun Kimin jalka lipesi Nagayaman jalkojen välistä ja japanilaisella oli helppo työ kääntää korealainen sukashilla selälleen. Toisessa ottelussa Nagayamalla ei ollut ongelmia. Kaksi tehokasta seoinage wazaria lähettivät Saksan Moritz Plafkyn suihkuun ja Nagayaman eteenpäin kaaviossa. Myös Bulgarian Gerchev kohtasi saman kohtalon, ja Nagayama eteni varman oloisesti kohti podiumia.

Poolifinaalissa väijymässä oli kuitenkin Kazakstanin vuoden 2015 maailmanmestari ja olympiahopeamitalisti Yeldos Smetov. Normaalisti tyylikkäästä judosta tunnettu kazakki oli käyttänyt sunnuntain aamupäivän eleettömästi kuristellen vastustajiaan ja miehen päivän kunto oli vielä ennen poolifinaalia arvoitus, vaikka edellisessä ottelussa Yemenin Khousrofia vastaan nähtiinkin jo hieman ilotulitteita.

Edes Smetovista ei kuitenkaan ollut Nagayaman pysäyttäjäksi, vaan japanilainen eteni varmasti semifinaaliin rulli ja ipponseoinage wazareilla.

Kaavion yläosassa sen sijaan nähtiin todellinen superyllätys, kun Taiwanin Yang osoitti kovan kestävyyskunnon tärkeyden käytännössä juostessaan maailmanlistan ykkösen, Venäjän Robert Mshvidobadzen jaloiltaan heti toisella kierroksella. Kuusi minuuttia, kolme varoitusta ja viime vuoden MM-hopeamitalisti saattoi pakata judoginsa näiden kilpailuiden osalta. Yang jatkoi vahvoja otteitaan myös seuraavassa ottelussa, kun Ranskan Luka Mkheidze kaatui sankakujimellä. Voisiko tässä olla kisojen suuryllättäjä?

Kyllä voi! Sillä neljännen kierroksen ottelussa Yangin kosotogari kaatoi olympiapronssimiehen Diyorbek Urozboevin ipponin arvoisesti ja jälleen yksi ennakkosuosikki sai lähteä katsomon puolelle. Aivan semifinaaliin asti Yangin isku ei kuitenkaan riittänyt, sillä hallitseva euroopanmestari Lukhumi Chikvimiani Georgiasta osoittautui liian kovaksi purtavaksi. Yksi seoinage wazari riitti ja koko päivän vahvasti otellut georgialainen eteni semifinaaliin.

Rakkaiden naapureiden Uzbekistanin ja Kazakstanin kohtaaminen ensimmäisessä semifinaalissa oli komeaa katsottavaa. Ottelu vanheni vain noin minuutin kun Lutfillaev iski kauniilla klassisella uchimatalla ipponin arvoisesti. Tyylikäs heitto oli varmasti päivän parhaita.

Toisessa semifinaalissa Chikvimiani vei Nagayaman altaan syvään päätyyn. Georgialainen ahdisteli japanilaista otteilla heti ottelun alusta asti, mutta ei onnistunut tekemään pistettä. Ottelu eteni jatkoajalle, jossa Nagayama alkoi päästä niskan päälle. Kun kaksi minuuttia oli kulunut, Nagayama iski palomiehen pyörällä. Huimaa akrobatiaa osoittaen Chikvimiani kuitenkin väisti ja käänsi tekniikan itselleen pelkillä käsillä, hiljentäen Nippon Budokanin täysin lukuunottamatta ekstaasissa karjuvia georgialaisia. Wazari ja ei yhtään japanilaista alle 60 kilon finaalissa!

Ensimmäinen pronssiottelu oli kahden kazakin välinen yhteenotto. Vaikka ottelu olikin tarkkaa ja tylsää suurimman osan ottelusta, loppui se WWE tasoiseen show-paini liikkeeseen, kun Smetov tipautti Kyrgyzbayevin suoraa päälleen. Koska Kyrgyzbayev teki tilanteessa sillan, tuomittiin tilanteesta ippon.

Toisessa pronssiottelussa pettyneet japanilaiset selvittelivät välejään kotiyleisönsä edessä. Ottelussa nähtiin todellista draamaa. 16 sekuntia ennen loppua Nagayama hyökkäsi uchimatalla ja Takato väisti - wazari! Takato puolusti johtoaan viimeisessä aloituksessa menemällä mahallaan, mutta Nagayama nosti Takaton ylös ja heitti sumigaeshilla - wazari vain 3 sekuntia ennen loppua! Hämmentynyt Takato ei oikeastaan edes taistellut vastaan, kun Nagayama jatkoi suoraan sidontaan juuri ajan loppuessa. Näin Nagayama piti 10 sekuntia helppoa sidontaa ja nappasi pronssisen mitalin. Liikaa spekuloimatta, on mahdollista että nuo viimeiset 10 sekuntia ratkaisivat Japanin edustajan ensi vuoden Tokion olympialaisiin. 

Finaalissa Chikvimianilla oli mahdollisuus olla ensimmäinen eurooppalainen alle 60kg:n maailmanmestari 10 vuoteen. Ottelu oli alkuun tarkkaa kyttäilyä molemmin puolin. Noin minuutti ennen loppua Lutfillaev hyökkäsi uchimatalla. Chikvimiani astui yli – ippon! Tilanne kuitenkin katsottiin videolta ja muutettiin vielä wazariksi. Lutfillaev aloitti hurjan kirin, ja koska georgialaisella oli jo kaksi varoitusta, voisi yksikin virhe maksaa kultamitalin. Chikvimiani ei kuitenkaan odottanut omaa virhettään, vaan iski tsurikomigoshilla kun uzbekki ryntäsi päälle. Tällä kertaa tulos oli ippon, eikä sitä muutettu! Näin maailmanmestaruus Georgiaan.

Kirjoittaja

Tommi Valtonen