MM-kilpailut olivat Japanin juhlaa

Maailmanmestaruuskisat tarjosivat kahdeksan päivää todella viihdyttävää judoa, ja historiaakin tehtiin useampaan otteeseen.

 
26.9.2018

MM-kilpailut olivat Aasian ja varsinkin Japanin juhlaa. Tarjolla olleista 14 mestaruudesta kymmenen matkasi Aasiaan ja seitsemän, eli puolet, Japaniin.  Japani täydensi uskomattomia kisojaan vielä viidellä hopealla ja neljällä pronssilla. Eli kaiken kaikkiaan Japani voitti 16 mitalia 14 sarjassa.

Tämä tarkoittaa sitä, että Japanin tuplaukset eli ne sarjat, joihin Japani sai lähettää 2 ottelijaa, menivät lähes täysin nappiin. Alle 60 kilon sarjassa tuli kultaa ja pronssia, alle 52 kilon painoluokassa kultaa ja hopeaa, ja alle 70 kilon sarjassa kultaa ja pronssia. Ainoastaa raskas sarja epäonnistui, kun tuloksena oli vain yksi pronssi. Kun tähän lisätään vielä joukkuekisan ylivoimainen voitto, ei Kosei Inouen Tokion olympialaisiin asettama tavoite – 15-kultaa – kuulosta enää aivan yhtä huvittavalta.

Mainittakoon vielä, että kaksi muutakin mitalin voittanutta, alle 73-kiloisten voittaja An Changrim ja alle 63 kilon sarjan pronssinainen Christa Deguchi, voisivat halutessaan edustaa Japania.

Kilpailuiden yksi positiivisimmista yllättäjistä oli Iran, joka nappasi  kultaa miesten alle 81 kilon sarjasta ja pronssia alle 73 kilon sarjasta. Fyysisesti vahvat iranilaiset esittivät kilpailuissa kaunista judoa. Maailmankiertueella iranilaisia ei ole vielä liikaa näkynyt, joten on mielenkiintoista nähdä, onko kyseessä järjestelmän tuottamia poikkeusyksilöitä vai onko Iranin judo lähdössä taas 2000-luvun alun kaltaiseen nousuun.

Järjestäjämaa Azerbaidzhan odotti kilpailuilta varmasti enemmän. Viimeiseen päivään tultaessa yksi pronssimitali ei varmasti vielä lämmittänyt kotiyleisön sydämiä. Ushangi Kokaurin yllätyshopea viimeisenä päivänä kuitenkin pelasti kotiyleisön kilpailut, ja Azerbaidzanissa voidaankin olla kilpailuiden tulokseen edes kohtalaisen tyytyväisiä.

Venäjän joukkueessa kilpailuihin saatetaan suhtautua kaksijakoisin tunnelmin. Naisten joukkueen yksi pronssi ei juuri yllättänyt, vaikka sen tuoja olikin ehkä yllätys. Vahvan miesten joukkueen kaksi mitalia voidaan nähdä pettymyksenä, varsinkin kun ennakkoon kovat keskisarjat epäonnistuivat lähes täydellisesti.

Myös Brasilian joukkueelle kilpailut olivat pettymys. Vaikkei miesten sarjoissa juurikaan ollut mitalisuosikkeja, oli yksi pronssi todellinen pettymys MM- ja olympiamitalisteja vilisevälle naisten joukkueelle.

Kilpailuissa tehtiin myös judohistoriaa useaan otteeseen. Ehkä koko kilpailuiden sykähdyttävin hetki nähtiin jo ensimmäisenä päivänä, kun Ukrainan nuori Daria Bilodid kesti ennakkosuosikin paineet ja voitti MM-kultaa kaikkien aikojen nuorimpana judokana, vain 17 vuoden iässä.

Seuraavana päivänä kultaa otti alle puoli vuotta vanhempi Uta Abe. Aben mestaruuden teki historialliseksi se, että hänen veljensä Hifumi Abe voitti mestaruuden alle puoli tuntia myöhemmin. Näin japanilaissisaruksista tuli kaikkien aikojen ensimmäiset sisarukset, jotka voittivat MM-kultaa samana päivänä. Tämän lisäksi he tekivät sen samalla tekniikalla – uchimatalla.

Myös joukkuekilpailussa tehtiin historiaa, kun pohjois- ja eteläkorealaiset judokat kilpailivat samassa joukkueessa. Yhdistetty joukkue saavutti lopulta joukkuekilpailun pronssia.

Kaiken kaikkiaan kisat tarjosivat todella viihdyttävää judoa. Vaikka sääntömuutoksia monesti kritisoidaan, olivat nämä kisat yhdet viihdyttävimmistä pitkään aikaan. Tuomarilinjakin oli kilpailuissa suhteellisen johdonmukainen, mitä ei viime vuoden MM-kilpailuista voinut sanoa. Judo näyttää kulkevan tällä hetkellä hyvää polkua kohti Tokion olympialaisia.

Alta voit lukea MM-kisojen tärkeimmät käänteet sarja sarjalta.

Joukkuekilpailu

Sekajoukkuekisan suurin ennakkosuosikki oli tietenkin Japani. Nousevan auringon maa aloittikin vakuuttavasti kukistaen varamiehisen Mongolian suoraan 4-0 ipponvoitoilla.

Ottelu kotijoukkue Azerbaidzhania vastaan ei kuitenkaan sujunut täysin käsikirjoituksen mukaan. Mammadli Mehdieyvin ja Ushangi Kokaurin jatkoaikavoitot, joista molemmat tulivat kosotogakella, antoivat azereille todellisen mahdollisuuden. Koska Japani voitti naisten otteluista kaikki kolme, ratkaistaisiin ottelu kotiyleisön sankarin Rustam Orujovin ja Japanin varamiehen Tatsukawa Aratan välillä.

Orujovin ja Tatsukawan välinen kamppailu oli taktinen koitos, jossa varsinaisella otteluajalla lähimmäksi pistettä pääsi Orujov kouchigakella. Kolmen minuutin jatkoajan jälkeen Tatsukawa iski kuitenkin wazarin arvoisella ouchigarilla, ja Japani eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Japani sai vastaansa yhdistetyn Koreoiden joukkueen, joka oli kukistanut Romanian ja Hollannin puhtaasti 4-0. Semifinaali alkoi Japanin komennossa, kun Akira Sone heitti Han Min Jin polvisode ipponilla. Tämän jälkeen Harasawa painosti Kimille kolme varoitusta ja tilanne oli jo 2-0. Maailmanmestari Tsukada Yoshida vei Japanin jo kolmen ottelun johtoon sidontaipponilla ja Tatsukawa viimeisteli ottelun ouchigari wazarillla Ahn Joonsungia vastaan. Näin ollen Japani suvereenisti finaaliin.

Ranskan tie semifinaaliin ei ollut yhtä vaivaton kuin Japanin. Unkari meni ottelussa jo 2-1 johtoon, kun Kriztian Toth heitti Aurelien Diessen polviseoinagella. Alle satakiloisen Cyrille Maretin voitto raskaan sarjan miehestä Barna Borista muodostui kuitenkin ratkaisevaksi. Maret rulli Borin wazarin arvoisesti, ja koska Unkarilta puuttui ottelija alle 57 kilon sarjasta, eteni Ranska jatkoon 4-2.

Brasiliaa vastaan Ranska oli jo 2-0 johdossa, mutta David Mouran ja Adrian Liman upeat ipponvoitot tasoittivat pelin. Ratkaisu haettiin lopulta alle 70 kilon sarjasta, jossa alle 63 kilon maailmanmestari Clarisse Agbegnenou kukisti alle 70 kilon maailmanlistan ykkösen Maria Portelan kolmella varoituksella.

Semifinaalissa Ranskaa vastaan asettui Venäjä, jonka miesten esitykset olivat olleet vakuuttavia. Naiset sen sijaan olivat olleet ongelmissa niin Britanniaa kuin Saksaakin vastaan. Tässä ottelussa Venäjältä eivät kuitenkaan onnistuneet sen paremmin miehet kuin naisetkaan. Ainoa venäläisvoitto tuli, kun Anzhela Gasparian heitti M Bairroin kauniilla sasaella yli 70 kilon sarjassa. Neljä ottelua meni vakuuttavasti Ranskalle. Näin ollen Ranska kohtaisi finaalissa Japanin.

Ensimmäinen pronssiottelu käytiin isäntämaa Azerbaidzhanin ja aina vaarallisen Venäjän välillä. Venäjä aloitti ottelun vahvasti, kun Inal Tasoev heitti MM-hopeaa voittaneen Ushangi Kokaurin ouchigarilla. Anastasia Konkina vei ottelun jo kahteen nollaan, myöskin ouchigari ipponilla. Hidayat Heydarov antoi Azerbaidzanille toivoa heittämällä Musa Mogushkovin lonkkaheitolla. Kun Venäjän Prokopenko kuitenkin heitti Hasanlin kosotogakella alle 20 sekunnissa, olivat azerit todella ahtaalla. Viidennessä ottelussa Igolnikov rulli Mehdieyvin ja takasi Venäjälle 4-1 voiton.

Toisessa pronssiottelussa yhdistettyjen Koreoiden joukkue kohtasi Saksan. Kadettien maailmanmestari, 18-vuotias Kim Minjong, vei Korean 1-0 johtoon polviseoinagella. Kwon Youjeong vei Korean jo kahden ottelun johtoon, jälleen polviseoinagella. Kun alle 73 kilon sarjan vastakruunattu maailmanmestari An Changrim kukisti Igor Wandtken sumigaeshilla, oli tilanne jo 3-0. Ottelu päättyi lopulta 4-0, kun pohjoiskorealainen Kwon heitti Laura Vargas-Kochin seoinagella.

Finaaliin lähdettäessä Japani oli selkeä ennakkosuosikki +78, 57 ja 73 kilon sarjoissa. Ranskan kannalta ensimmäinen ottelu 90 kilon sarjassa oli siis tärkeää voittaa. Alle 100 kilon olympiapronssimitalisti Cyrille Maret pystyi viemään yli 100 kilon olympiahopeamitalistin Hisayoshi Harasawan jatkoajalle asti, mutta lopulta Maretin voimat eivät kuitenkaan riittäneet. Kun jatkoaikaa oli kulunut kaksi minuuttia Maret yritti kosotogaria ja Harasawa kuittasi uchimatalla.

Toisessa ottelussa Priscilla Gneto haastoi alle 57 kilon maailmanmestaria Tsukada Yoshidaa. Ranskalainen aloitti ottelun räväkällä otetaistelulla, mutta lopulta japanilaisen taso oli vain liian korkea. Oguruma wazari vain 6 sekuntia ennen täyttä aikaa ratkaisi ottelun, ja tilanne oli 2-0. Kun Tatsukawa kukisti vielä Chainen varoituksin, oli tilanne Ranskalle jo lähes mahdoton.

Marie Eve Gahie aloitti Ranskan kirin heittämällä Yoko Onon ristikahvasta kouchigari ipponilla. Kiri ei kuitenkaan kestänyt kauaa, kun Sochiro Mukai heitti Axel Clergetin komealla kouchigake ipponilla. Näin kilpailut päättyivät  komeaan ipponiin.

 

+78

Yli 78kg:n sarjassa nähtiin kovia kohtaamisia jo ensimmäisillä kierroksilla, kun maailmanlistan ykkönen, Korean Kim Min-Jeong, kohtasi kolminkertaisen olympiamitalistin, Kuuban Idalyz Ortizin. Molempia ottelijoita varoitettiin tasaisesssa ottelussa kahdesti, mutta lopulta Ortizin aktiivisuus koutui kohtalokkaaksi Kimille, jota varoitettiin kolmannen kerran. Ottelu oli poolin kannalta ratkaiseva, sillä muissa otteluissa Ortizilla ei ollut vaikeuksia. Kaksi nopeaa otteluvoittoa takasivat kuubalaiselle paikan semifinaalissa. 

B-poolissa Brasilian Maria Suelen Altheman koki kauhunhetkiä ensimmäisessä ottelussaan Ranskan M Bairoa vastaan, kun ranskalaisen kosotogari tiputti brasilialaisen lähes selälleen. Tuloksena oli kuitenkin vain wazari, ja brasililalainen saattoi huokaista helpotuksesta. Lopulta kokeneen Althemanin kiri tuotti tulosta ja ouchigari ippon takasi brassille paikan jatkossa. Muut vastustajat eivät Althemanille tuottaneet ongelmia, ja hän etenikin semifinaaliin Ortizia vastaan.

Kaavion alapuolella ei tiukkoja kamppailuita nähty, kun Bosnian Larisa Ceric ja Japanin Sarah Asahina dominoivat vastustajiaan. Molemmat eteneviät semifinaaliin helpohkon oloisesti voittaen kaikki ottelunsa joko kolmella varoituksella tai ipponilla.

Semifinaali Ortizin ja Althemanin välillä oli kuubalaisen hallintaa. Lopulta polvisode puri wazarin arvoisesti, jatkoajalla ja Ortiz osoitti jälleen kerran, miksi hän on yksi sarjan kaikkien aikojen parhaimpia.

Toinen semifinaali alkoi kyttäillen, ja molempia ottelijoita varoitettiinkin kerran. Kesti puolitoista minuuttia ennen kuin ottelussa nähtiin oikea hyökkäys. Lopulta hallitseva maailmanmestari Asahina osoitti kuitenkin tasonsa. Sasaetsurikomiashi oli ottelun ensimmäinen ja viimeinen hyökkäys. Tuloksena ippon ja Asahina jälleen finaaliin.

Finaali maailmanmestari Asahinan ja kaksinkertaisen maailmanmestari Ortizin välillä oli puuduttava ottelu, jossa Ortizia varoitettiin kolmesti ja Asahinaa kahdesti. Näin  maailmanmestaruus meni Japaniin ja Asahinalle toista kertaa peräkkäin.

Pronssit menivät Bosnian Larisa Cericille ja Turkin Kayra Saiytille.

 

+100

Teddy Rinerin poissaollessa yli 100 kilon sarjassa kruunattaisiin uusi maailmanmestari ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen. Jännittävässä sarjassa ei mestariehdokkaita puuttunutkaan. A-pooli oli Georgian Guram Tushishvilin näytöstä. Ensin kaatui Romanian vahva Daniel Natea osotogari ipponilla, sitten ukrainan vaarallinen Iakiv Khammo komealla pyyhkäsy ipponilla. Poolifinaalissa georgialainen kohtasi Hollannin Roy Meyerin. Ottelu oli kovaa taistelua, jossa Tushishvililtä pyyhittiin poiskin kaksi wazaria. Lopulta 3 minuutin jatkoajan jälkeen Tushishvili iski pystyseoinagella, josta tuomittiin taas wazari. Tällä kertaa pistettä ei pyyhitty pois, ja georgialainen eteni semifinaaliin.

Myös B-poolissa nähtiin tiukkaa kamppailua. Korean Kim Minjong teki miehen työn tiputtamalla Israelin olmpiapronssimitalisti Ori Sassonin jatkosta -  vain joutuakseen olympiahopeamitalisti Hisayoshi Harasawan ashiguruman uhriksi. Lopulta Harasawakin joutui taipumaan yhdessä päivän suurimmista yllätyksistä, kun Mongolian Ulziibayar Duurenbayar heitti japanilaisen polviseoinage ipponilla. 

Myös C-poolissa nähtiin yllätysmies, kun Uzbekistanin Bekmurod Oltiboev raivasti vastustajan toisensa jälkeen tieltään. Matkalla semifinaaliin kaatui muun muassa viime vuoden MM-hopeamitalisti, Brasilian David Moura, jonka Oltiboev heitti komealla eriseoinage ipponilla. 

Ennakkoasetelmiltaan sarjan pooleista kovin oli kuitenkin D-pooli. Heti ensimmäissä ottelussa kohtasivat alle 100 kilon sarjan olympiavoittajan Lukas Krpalek ja kolminkertainen MM-hopeamitalisti Henk Grollin. Ottelu oli juuri niin jännittävä kuin saattoi odottaa. Ensin Grol otti pisteet rullilla. Alle puoli minuuttia ennen loppua Krpalek iski kosotogakella. Tuloksena ippon, ja tshekki jatkoon.

Toisessa ottelussa vastus ei juurikaan helpottunut, kun Krpalekia vastaan asettui olympiavoittaja ja mongolialainen judolegenda Naidan Tuvshinbayar. Tällä kertaa olympiavoittajien kohtaaminen eteni tiukasti Krpalekin hallinnassa. Tsekki otti pisteet sumigaeshilla ja sidonnalla ja eteni poolifinaaliin. 

Poolifinaali Azerbaidzhanin Ushangi Kokauria vastaan oli todellinen jännitysnäytelmä. Kotiyleisön raivoisa kannatus siivitti Kokaurin lentävään alkuun, ja puolentoista minuutin ottelemisen jälkeen azeri iskikin uchimatalla wazarin tauluun. Kokenut Krpalek ei kuitenkaan hätkähtänyt, vaan tasoitti pelin minuuttia myöhemmin ouchigarilla. Ottelun ratkaisi lopulta todella erikoinen tilanne, jossa azeri lähti rullimaan samaan suuntaan kuin Krpalek teki sumigaeshia. Tilanteesta tuomittiin lopulta wazari Kokaurille, ja näin ollen azeri eteni semifinaaliin. Tilannetta katsoessa on kuitenkin pakko ihmetellä, että kuinka paljon kotiyleisön huuto vaikutti tuomioon. Voit katsoa kiistanalaisen ottelun alta.

 

Semifinaali Tushishvilin ja Ulziibayarin välillä alkoi hitaasti, ja molemmat saivatkin vuoronperään varoituksen. Sitten georgialainen lisäsi kierroksia eikä painavampi mongolialainen ei enää pysynyt mukana. Ottelun päättti lopulta Tushishvilin komea seoinage.

Toinen semifinaali ehti vanheta alle 20 sekuntia kun Kokauri iski ouchigarilla. Tuloksena ippon ja todellinen yllätysnimi eteni finaaliin. Nykyään Azerbaidzhania edustava Kokauri on syntyjään georgialainen, joten finaalissa olivat maanmiehet vastakkain.

Finaali oli tasaista vääntöä, kun Tushishvili pyrki hyökkäämään seoinageilla ja Kokauri vastaheitoilla. Noin minuuttia ennen loppua azerille tuomittiinkin vastaheitosta wazari. Wazari kuitenkin pyyhittiin pois ja ottelu jatkui tasatilanteessa. Sitten, vain viisi sekuntia ennen loppua, Tushishvili iski matalalla seoinagella. Ippon ja yksilökilpailun viimeinen maailmanmestaruus Georgiaan.

Pronssit matkasivat Harasawan mukana Japaniin ja Ulziibayarin mukana Mongoliaan. Mongolialainen kukisti Tshekin Krpalekin jälleen epäselvässä tilanteessa, jossa Tshekki lähti itse tekemään sumigaeshia. Krpalekille tappio oli jo toinen samanlainen päivän aikana, ja miehen ilmeestä näki että tuomiota oli hyvin vaikea sulattaa.
 

-78

Sarjasta alle 78 kiloa povattiin ennakkoon ranskalaisjuhlia. Kiinan Zhenzhao Ma ei kuitenkaan ollut samaa mieltä. Vasta 20-vuotias nuori kiinalainen aloitti päivänsä rutiininomaisella mattovoitolla Costa Rican Brenesiä vastaan. Toisella kierroksella Ma lisäsi kierroksia ja aiheutti yhden päivän suuryllätyksistä tiputtamalla hallitsevan maailmanmestarin, Brasilian Mayra Aguairin, haraimakikomilla. Poolifinaalissa oli aika pilata ranskalaisten päivä, kun haraimakikomi puri jälleen, tällä kertaa hallitsevaan Euroopan mestariin Madeleine Malongaan.

Ranskalla oli kuitenkin vielä toinen ässä hihassa, kun moninkertainen arvokisamitalisti Audrey Tcheumeo asteli matolle. Tcheumeon kohtaloksi muodostui kuitenkin Venäjän Aleksandra Babintseva. Ranskalaisen varman oloinen wazarin johto suli puolessa minuutissa, kun Babintseva iski kahdesti uchimatalla. Näin myös toinen ranskalaisista ennakkosuosikeista oli ulkona kilpailusta.

Lopulta sarjasta muodostuikin hollantilaisten näytöstä. Maailmanlistan ykkönen Guusje Steenhuis jyräsi tiensä semifinaalikohtaamiseen voittamalla Ison-Britannian Yeats-Brownin komealla uchimatalla. Semifinaalissa Steenhuisia vastaan asettuisi yllättäjä Ma.

Toisella puolella kaavioita vuoden 2009 maailmanmestari Marhinde Verkerk oli kovassa iskussa. Poolifinaalissa hollantilainen paketoi Tcheumeon tiputtaneen Babintsevan tehokkaalla tateshihogatamella. Semifinaalissa Verkerk kohtaisi japanin Shori Hamadan, joka oli kukistanut kaikki vastustajansa ipponvoitoin.

Ensimmäisessä semifinaalissa kiinan Ma ei kyennyt enää yllättämään, vaan Steenhuisin uchimata ratkaisi ottelun jo puolessa minuutissa. Toisessa semifinaalissa oli siis mahdollisuus täysin hollantilaiseen finaaliin. Vakuuttavasti koko päivän otellut Hamada ei kuitenkaan ollut lukenut käsikirjoitusta. Noin puolessa välissä ottelua Hamada iski ouchigarilla, jonka tömäyksen tunsi melkein netin välitykselläkin. Tuloksena ippon ja japanilainen finaaliin.

Itse finaali ei ollut mitään kauniin judon juhlaa. Japanin Hamada painosti ja käveli eteenpäin ja Hollannin Steenhuis kääntyili puolittaisiin yrityksiin. Tätä jatkui yhteensä lähes kymmenen minuuttia, ennen kuin hollantilaista varoitettiin kolmannen kerran. Näin mestaruus matkasi jälleen kerran Japaniin.

Pronssit menivät Verkerkille ja Babintsevalle, jonka vastustaja Ma joutui taputtamaan tehokkaaseen käsilukkoon yllättäjien välisessä pronssiottelussa.

-100

Alle 90 kilon sarjan A-poolissa otteli tukku arvokisamitalisteja ja muita kovia nimiä. Kovia kamppailuita nähtiin jo alkukierroksilla. Georgian Varlam Liparteliani tiputti ensin jatkosta Ranskan kovan Alexander Iddirin kataotoshilla. Sen jälkeen Azerbaidhzanin olympiahopeamitalisti Elmar Gasimov kaatui uchimatalla. Poolifinaalissa georgialainen paketoi vuoden 2009 MM-pronssimiehen, Egyptin Ramadan Darwishin. Samassa lohkossa jatkosta putosivat aiemmin jo MM-pronssimies Ivan Remarenco, Ruotsin maailmankiertueen mitalirohmu Martin Pacek, sekä junioreiden maailmanmestari, Kanadan Kyle Reyes.

Semifinaaliin Liparteliania vastaan nousi Mongolian Otgonbataar Lkhagvasuren, joka pelasti itsensä kolmannelta varoitukselta poolifinaalissa heittämällä Portugalin voimanpesän Jorge Fonsencan sensaatiomaisesti ogoshilla.

C-poolissa Korean Guham Cho oli vahvassa vireessä. Aikoinaan yli sadan kilon sarjasta alle sataan kiloon vaihtanut Cho käytti kahta lempitekniikkaansa, kouchigaria ja seoinagea tappavan tehokkaasti. Ensin kaatui kolminkertainen Pariisin Grand Slam -voittaja Cyrille Maret kouchigarilla, sitten kaksinkertainen EM-pronssimitalisti Karolis Bauza keräsi itselleen kolme varoitusta korealaista vastaan. Poolifinaalissa kymmenkertainen maailmankiertueen mitalisti Mihail Korrel kaatui seoinagella.

D-poolissa hallitseva maailmanmestari, Japanin Aaron Wolf, aloitti päivänsä vahvasti. Ensin kaatui Slovakian Hajas uchimata ipponilla, sitten Venäjän viisinkertainen MM-mitalisti Kirill Denisov jäi kuristukseen. Kolmannella kierroksella kaksinkertainen MM-mitalisti, Saksan Karl Richard Frey lensi uchimataan. PoolifiInaalissa Wolfin kohtaloksi muodostui kuitenkin Venäjän nuori Niyaz Ilyasov. Vähän ennen varsinaisen otteluajan loppua venäläinen hautasi hallitsevan maailmanmestarin komealla kosotogakella.

Semifinaali Lipartelianin ja Lkhagvasurenin välillä oli puuduttavaa työntelyä, kun mongolialainen yritti pakottaa georgialaista ulos ottelualueelta. Lopulta tämä kostautui, kun Lipartelinanin sotomakikomin ja uchimatan risteytys riitti wazariin. Näin Liparteliani eteni uransa kolmanteen MM-finaaliin.

Toinen semifinaali oli tiukkaa vääntöä Chon ja Ilyasovin välillä. Vastakkaisten tyylien kohtaamisessa venäläinen pyrki sulkemaan tilan korealaiselta, kun korealainen taas pyrki tiputtamaan matalia seoinage-yrityksiään venäläisen jalkojen väliin. Lopulta Chon tehokas seoinage päätti ottelun noin kahden minuutin jatkoajan jälkeen. Näin ollen korealainen eteni uransa ensimmäiseen MM-finaaliin.

MM-finaalissa asetelmat olivat selvät. Lipartelianilla oli jo kaksi MM- ja yksi olympiahopea. Georgialainen ei suostuisi häviämään tätä finaalia, vaikka mitä tapahtuisi. Kahdeksankertainen EM-mitalisti lähtikin finaaliin kovana ennakkosuosikkina. Itse ottelu ei ollut mitään judon riemujuhlaa. Vaikka molemmat pyrkivätkin hyökkäämään – Liparteliani lonkkaheitoilla ja Cho seoinageilla – ei ottelussa ollut paljoa vauhtia. Muutama läheltä piti -tilanne nähtiin, mutta yhdeksän minuutin pituisessa ottelussa se oli vähän. Lopulta Chon seoinage osoittautui päivän kuningasliikkeeksi. Korealainen pudottautui Lipartelianin jalkojen väliin ja työnsi georgialaisen kumoon. Tämä riitti wazariin ja maailmanmestaruuteen. Pettyneen Lipartelianin oli jälleen kerran tyydyttävä hopeaan.

Pronssit menivät Ilyasoville sekä Lkhagvasurenille, joka tipautti Wolfin näppärällä yhden jalan sasaetsurikomiashilla. Tämä tarkoitti sitä, että Wolfista tuli kilpailuiden ensimmäinen japanilainen joka ei voittanut mitalia – kilpailuiden kahdennessatoista sarjassa.

-70

Alle 70 kilon sarjassa viime vuoden hopeamitalisti, Puerto Ricon Maria Perez, oli kovassa iskussa. Ensimmäinen ottelu Belgian Willemsiä vastaan oli vielä tarkaa vääntöä, jossa Perez otti wazarin voiton seoinagella, mutta sen jälkeen homma alkoi rullaamaan. Bangladeshin Khanom kaatui puolessa minuutissa sodella ja  maailmanlistan ykkönen, Brasilian Maria Portela, minuutissa kouchigarilla. Semifinaalipaikan takasi hieno seoinage Kanadan Zupancicia vastaan.

B-poolissa nähtiin odotettu kohtaaminen hallitsevan maailmanmestarin, Japanin Chizuru Arain ja kolminkertaisen maailmanmestarin, Kolumbian Yuri Alvearin välillä. Lopulta hallitseva maailmanmestari Japanista käänsi väkivahvan kolumbialaisen kosotogake-yrityksen omaksi edukseen.

Semifinaali oli siis viime vuoden finaalin uusinta. Ottelu eteni viimeiselle minuutille ilman varoituksia, kun kaksi taitavaa judokaa pyrki käyttämään tilanteet hyväkseen. Lopulta hallitseva maailmanmestari osoittautui jälleen paremmaksi, kun Arai jatkoi uchimata-yrityksen komeaksi ouchigariksi. Perez laskeutui maahan kunnon tömähdyksen kera, ja tuloksena oli ippon. Näin ollen Arai eteeni finaaliin puolustamaan titteliään.

Toinen semifinaali käytiin harjoituskaverien välillä, kun Ranskan Marie Eve Gahie kohtasi Marokon Asmaa Niangin, joka myös harjoittelee Ranskassa. Ottelu alkoi sähäkästi, kun Niang hyökkäsi suoraan sylille ja yritti ristivyön tapaista pään yli heittoa. Marokkolaisen voimat eivät kuitenkaan aivan riittäneet, ja Gahie sai väistettyä heiton laittamalla käden maahan. Ottelu ei ehtinyt vanheta kauan, kun Niang hyökkäsi jälleen – tällä kertaa sumigaeshilla. Gahie onnistui kuitenkin passaamaan sumigaeshin ja laskeutui suoraan tiukkaan sidontaan. Tämän jälkeen Niangilla ei enää pakomahdollisuutta ollut, ja Gahie eteni finaaliin.

Ensimmäisessä pronssiottelussa Alvear murskasi Niangin komealla osotogarilla. Kyseessä oli kolumbialaiselle uskomattoman uran kuudes MM-mitali. Toinen pronssi meni Japanin Yoko Onolle, joka kukisti Perezin kolmella varoituksella.

Finaali oli Marie Eve Gahien showta tasan yhden minuutin ajan. Ensimmäisestä aloituksesta ranskalainen vei hallitsevaa maailmanmestaria wazarin arvoisesti kosotogakella. Tämän jälkeen myllytys vain jatkui, eikä Arailla ollut aikaa saada edes kunnolla otetta. Judon kauneus on kuitenkin siinä, että yksi tilanne voi muuttaa kaiken. Eikä Arai ole maailmanmestari turhaan. Kun Gahie seuraavan kerran iski kahvan, oli Arai valmiina. Lonkan ja uchimatan sekoitus lennätti ranskalaisen wazarin arvoiseti lähes selälleen, ja jälkitilanteen tateshihogatame päätti ottelun. Kyseinen ottelu oli hieno osoitus siitä mitä judo on, sillä koko ottelun kulku muuttui täysin vajaassa viidessä sekunnissa.

Finaalin voit katsoa alta.

 

-90

Suomen Jaakko Alli kohtasi ensimmäisessä ottelussaan maailmanlistan numero 26:n, Yhdysvaltain Colton Brownin. Alli aloitti ottelun todella aktiivisesti, eikä amerikkalainen päässyt otteluun ollenkaan mukaan. Pian Brownia varoitettiinkin passiivisuudesta. Reilun puolentoistaminuutin kohdalla Jaakko iski tauluun wazarin sumigaeshilla ja kaikki näytti hyvältä. Aktiivinen puolustustaktiikka toimi, eikä Brown päässyt suomalaiseen kunnolla kiinni. Vain 50 sekuntia ennen loppua Brown kuitenkin passasi hieman epäselvässä tilanteessa Allin kataotoshin ja tasoitti pelin. Kun amerikkalainen vielä onnistui seuraavassa aloituksessa sumigaeshilla, tarkoitti se, että Allin ottelut päättyivät yhteen.

Jaakon ottelun löydät alta.

 

Jaakon omin sanoin:

”Brown oli tuttu kaveri viime kesän leirityksiltä, ja tiesin, millä tempuin kaverista voitto irtoaisi. Idea oli olla alusta asti aktiivinen, hakea sumigaeshille paikkaa ja koittaa blokata jenkin varsin ahdistava selkäote. Viimeiselle minuutille hommat sujui suunnitelmien mukaan, ja sainkin wazarin sumigaeshilla puolessa välissä. Lopussa tuli tehtyä turhan huolimaton yritys ja niihin ei ole tällä tasolla varaa. Brown blokkasi huonon aituriyrityksen ja seuraavasta aloituksesta teki vielä oman suorituksen perään. Olen hyvin pettynyt päivän suoritukseen.”

Aatu Laamasen ensimmäinen ottelu Irakin Alquraishia vastaan eteni täysin Laamasen kontrollissa. Otteita hallinnut suomalainen pakotti varmaan tyyliin Irakilaisen ottamaan kolme varoitusta ja eteni seuraavalle kierrokselle.

Aatun toinen ottelu Puolan Kozlowskia vastaan oli paljon tasaisempi. Nopea puolalainen pystyi hallitsemaan ottelua enemmän tai vähemmän hyvillä polviseoinage-yrityksillä, eikä suomalainen kyennyt saamaan puolalaisesta kunnollisia otteita. Lopulta polvimorotella tullut wazari ratkaisi ottelun puolalaisen hyväksi ja päätti suomalaisottelijoiden kilpailut.

Aatun ottelut voit katsoa alta:

 

 

Aatu kommentoi omia otteitaan: ”En ollut tyytyväinen päivän otteluihin. Eka oli suht varmaa, ei vaadittu mitään ihmeitä voittoon. Toinen ottelu meni aika seisoskeluksi, eikä saanut oikein vastustajaa liikkeelle. Eli parannettavaa jäi, seuraavan kerran entistä nälkäisempänä matolle.”

Kaiken kaikkiaan alle 90 kilon sarjassa nähtiin niin paljon yllätyksiä, että on vaikea tietää mistä aloittaa. Maailmanlistan kärkisijaa hallussaan pitävä Serbian Alexander Kukolj lähti laulukuoroon heti ensimmäisellä kierroksella, kun Libanon Elias Nacif otti pisteet ensin kouchigarilla ja sitten passaamalla serbin khabarelli-yrityksen. Seuraavassa ottelussa Nacif joutui kuitenkin taipumaan Kuuban Silva Moralesille jatkoajalla. Morales jatkoi yllätysten tehtailua seuraavassa ottelussa, kun hän kukisti Japanin Kenta Nagasawan kolmella varoituksella ja eteni semifinaaliin.

Myös Ranskan Axel Clerget tehtaili yllätyksiä. Vaikka Clerget tunnetaankin maailmankiertueella varmana mitalirohmuna, eivät tilastot näyttäneet kovin lupaavilta Korean vuoden 2015 maailmanmestari Gwakia tai Venäjän Khalmurzaevia vastaan. Clerget kuitenkin viittasi kintaalla tilastoille ja voitti Gwakin ensin matalalla seoinagella ja sitten Khalmurzaevin kouchimakikomilla. Poolifinaalissa kaatui vielä Tajikistanin Ustopiryan, mikä tarkoitti sitä, että Clergetillä oli mahdollisuus kamppailla uransa ensimmäisestä MM-mitalista.

Georgian Beka Gviniashviliä pidetään yhtenä sarjan parhaista ottelijoista. MM-kilpailuissa tapahtuu kuitenkin aina jotain Bekan kannalta epäsuotuisaa. Tänä vuonna se jokin oli Saksan nuori Eduard Trippel. Trippel murjoi georgialaisen selälleen tämän omasta lonkkayrityksestä ja päätti Gviniashvilin kisat heti ensimmäisellä kierroksella. Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt Trippelille, vaan seuraavalla kierroksella kaatui entinen maailmanlistan ykkönen, Hollannin Noel Van ’t End. Poolifinaalissa Unkarin Kriztian Toth osoittautui saksalaiselle kuitenkin liian taktiseksi. Ovela unkarilainen painosti Trippelille kolme varoitusta ja eteni semifinaaliin, kun taas saksalainen joutui tyytymään paikkaan keräilyssä.

Sarjan suurin suosikki oli ennakkoon Venäjän Mihail Igolnikov. Hallitseva Euroopan mestari aloittikin vahvasti kukistamalla kolumbian Balantan vajaassa minuutissa ogoshi- ja kosotogari-wazareilla. Sitten tuli vastaan Espanjan Nikoloz Sherazadishvili. Georgialaissyntyinen espanjalainen iski Igolnikovin mattoon komealla uchimatalla, josta annettiin wazari. Tämän jälkeen Sherazadishvili omaksui äärimmäisen kylki vastaan kylki asennon, jossa kummankin oli vaikeaa hyökätä. Asento piti, ja espanjalainen eteni seuraavalle kierrokselle.

Seuraavalla kierroksella Sherazadishvilin voimat sai tuntea viime vuoden hopeamitalisti, Turkin Ozerler (ennen tunnettu Slovenian Mihail Zgankina), kun ouchigari puri ipponin arvoisesti. Poolifinaalissa Sherazadishvili jyräsi vuoden 2013 maailmanmestarin, Kuuban Asley Gonzalezin ensin uchimatalla ja sitten sodetsurikomigoshilla. Hyvässä vireessä ollut Gonzalez oli kukistanut viime vuoden junioreiden euroopanmestarin, Ranskan Aurelien Diessen. Diesse puolestaan voitti avausottelussa hallitsevan maailmanmestarin, Serbian Nemanja Majdovin, yli kymmenen minuutin ottelemisen jälkeen. Todellinen yllätysten sarja siis!

Ensimmäisessä semifinaalissa nähtiin todella erikoinen tilanne. Silva Moralesin onnistui kopauttaa Clergetiä jalkaan juuri kun ranskalainen oli lähdössä sisään tomoenageen. Ranskalainen menetti tasapainonsa ja kaatui. Tilannetta tarkisteltiin hetken aikaa videolta, ja lopulta päätös oli ippon ja kuubalainen finaaliin.

Toisen semifinaalin ensimmäiset neljä minuttia olivat Sherazadishvilin hallintaa, kun pitkä espanjalainen hallitsi lyhyempää unkarilaista otteillaan. Tothia varoitettiinkin kahdesti varsinaisella otteluajalla. Jatkoajalla unkarilainen lisäsi kuitenkin kierroksia ja painosti espanjalaiselle varoituksen. Lopulta Toth hyökkäsi matalalla moroteseoinagella. Sherazadishvili oli kuitenkin valmiina ja käänsi yrityksen taakse. Näin ollen espanjalainen eteni todelliseen yllätysfinaaliin kuubalaista vastaan.

Mitaliottelut olivat puhdasta taikaa. Ensimmäinen pronssiottelu alkoi räväkästi, kun Toth hyökkäsi sylille Nagasawaa vastaan. Japanilainen käänsi hyökkäyksen  wazarin arvoisesti upealla yhden käden uchimatalla. Tothin kiri oli rajua ja lopulta se tuotti tuloksen. Kun ottelua oli jäljellä noin puoli minuuttia, hyökkäsi Toth jälleen sylille. Tällä kertaa hyökkäys onnistui, ja tuloksena oli wazari. Jatkoajalla Toth pisti pystyyn todellisen myllyn. Unkarilainen hyökkäsi ja hyökkäsi ja pian japanilaisella olikin kaksi varoitusta. Lopulta ottelun ratkaisi kuitenkin Tothin heikko hyökkäys, josta Nagasawa pääsi rullimaan wazarin arvoisesti. Näin Japanille jo uskomaton kolmastoista mitali näistä kilpailuista.

Toisessa pronssiottelussa päivän yllättäjä Trippel kohtasi semifinaalin harmittavalla tavalla hävinneen Clergetin. Pronssiottelukaan ei näyttänyt menevän Clergetin suunnitelmien mukaan, kun vastaheittojen erikoismies Trippel käänsi Clergetin haraimakikomin wazarin arvoiseksi vastaheitoksi. Hetkeä myöhemmin ranskalainen pääsi kuitenkin lempipuuhaansa eli hyökkäämään matossa. Tuloksena oli jonkinnäköinen ristikuristuksen variaatio ja ippon. Näin ranskalainen pääsi vihdoin juhlimaan pitkän uransa ensimmäistä MM-mitalia.

Finaalikaan ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi, kun kaksi vastakkaisen puolen ottelijaa vaihtoi pommeja keskenään. Ensin oli Silva Moralesin vuoro. Kuubalainen rulli Sherazadishvilin heikon uchimata yrityksen wazarin arvoisesti. Alle minuutti ennen loppua oli espanjalaisen vuoro iskeä, ja kosotogake tuotti wazarin. Ottelu eteni jatkoajalle, jolla molemmilta nähtiin hetkittäin varovaisia yrityksiä. Kun molemmat olivat jo hapoilla, syntyi vääntötilanne. Sherazadishvili kääntyi sisään lonkkaan, Morales yritti nostaa. Lopulta ilman halki lensi kuubalainen, kun Sherazadishvili painoi lonkan vähän alemmas ja nosti jalan uchimatatyylisesti. Komean heiton lopputuloksena oli wazari ja Espanjan ensimmäinen maailmanmestaruus 21 vuoteen.

Katso hieno finaali alta

-63

Alle 63 kilon sarjassa otteli Suomen nuori Emilia Kanerva. Emilian ensimmäinen ottelu oli Turkin Busran Katipoglua vastaan. Vahva turkkilainen osoittautui tällä kertaa liian kovaksi palaksi suomalaiselle, ja Emiliaa varoitettiin ottelussa kolmesti. Näin ollen kilpailut päättyivät valitettavasti ensimmäiseen otteluun. Emilian ottelu alla.

 

Emilian omat kommentit ottelusta:

"Päälimmäisenä fiiliksenä on pettymys, vaikka en huonolle hävinnytkään. Odotukset olivat paljon korkeammalla, varsinkin kun fiilis ja kunto tuntuivat hyvälle. Ottelussa en jotenkin saanut itsestäni kaikkea irti tai ehkä lähtenyt yrittämään tarpeaksi rohkeasti. Kaveri otti hihan hyvin kiinni, jolloin jäin jumiin enkä päässyt tekemään niin paljon ja niin hyviä yrityksiä kun olisin halunnut, jonka seurauksena varoitukset pääosin tulivatkin."

Tähtiottelijoiden osalta sarja eteni täysin käsikirjoituksen mukaan. Ensimmäineen semifinaaliin etenivät Ranskan Clarisse Agbegnenou ja Saksan Martyna Trajdos. Toiseen selvittivät tiensä Slovenian Tina Trstenjak ja Japanin Miku Tashiro.

Vuodesta 2015 lähtien MM- ja olympiakisojen finaalit sarjassa on käyty Agbegnenoun ja Trstenjakin välillä. Nämä kaksi naista ovat olleet sarjan kiistattomat valtiattaret. Kilpailuissa oli kuitenkin mukana kaksi naista, jotka ovat kyenneet voittamaan molemmat. Nämä naiset olivat Trajdos ja Tashiro. Semifinaalien mielenkiintoa lisäsi se, että jokainen nainen oli Bakussa hurjassa vireessä.

Ensimmäisessä semifinaalissa ei silti nähty mitään suurta jännitysnäytelmää. Agbegnenou iski kaksi kertaa puoleen minuuttiin, ensin ouchigarilla ja sitten haraimakikomilla, ja ottelu oli ohi. Näin ollen ranskatar eteni finaaliin todella vakuuttavaan tyyliin. Semifinaalin voit katsoa alta. 

 

Toinen semifinaali oli huomattavasti tasaisempi. Alku oli sekä Trstenjakilta että Tashirolta vahvaa ottelemista. Molemmat pystyivät tekemään hyviä yrityksiä. Ottelun puolessa välissä Tashiron näppärä ouchigari kaatoi Trstenakin ja tuotti japanilaiselle wazarin. Slovenialaisen olympiavoittajan kiri ei riittänyt, joten japanilainen eteni finaaliin.

Finaali oli todella tarkkaa otetaistelua, jossa samanpuoleiset ottelijat pyrkivät hallitsemaan toisensa hihaa. Otteet muodostuivat ottelussa lopulta ratkaisevaksi. Kun Agbegnenou sai ensimmäistä kertaa oman hihansa vapautettua, olivat japanilaisen päivät luetut. Ranskalainen iski komealla sotomakikomilla ipponin arvoisesti ja nappasi jo uransa kolmannen maailmanmestaruuden.

Pronssit menivät Trstenjakille ja Hollannin Juul Franssenille, joka rullasi Trajdosin jatkoajalla.

-81

Alle 81 kilon sarja oli ennaltakin ajatellen tasainen, mutta jopa siihen nähden nähtiin aikamoisia yllätyksiä. A-poolissa Portugalin Anri Egutidze raivasi tieltään jatkoaikavoitoilla niin Korean Leen kuin Georgian Rekviashvilin ennen kuin joutui taipumaan poolin voittajalle, Iranin Saied Mollaeille aivan upealla deashibarailla.

B-poolissa Brasilian Eduardo Santos aiheutti yllätyksiä kukistamalla ensin Mongolian Otgonbataarin ja sitten Kreikan Ntanatsidiksen. Brassin tie nousi kuitenkin pystyyn hallitsevaa maailmanmestaria, Saksan Aleksander Wieczerzakia vastaan huikeassa ottelussa, jossa brassi heitti heti alkuun ouchigarilla wazarin, ennen kuin saksalainen vastasi kahdella omalla wazarillaan. Tämän ottelun jälkeen Wieczerzakillekin tuli noutaja, kun päivän yllättäjä, Turkin Vedayat Albayrak lennätti maailmanmestaria todella kauniilla uchimatalla.

C-poolin yllätyksen järjesteli Dominikaanisen Tasavallan Del Obre Cortorreal, joka hautasi maailmanlistan kakkosen, Hollannin Frank De Witin henkeäsalpaavalla osotogarilla. Poolin voitto meni lopulta varmasti otelleelle Japani Sotaro Fujiwaralle.

Myös D-poolissa nähtiin yllättäjä. Saksan Dominic Ressel heitti ensin euroopanmestari Sagi Mukin ipponin arvoisella sotomakikomilla ja sitten olympiavoittaja Khasan Khalmurzaevin koshiguruma wazarilla jatkoajalla. Näillä otteilla saksalainen takasi itselleen paikan semifinaalissa.

Yllätykset eivät loppuneet vielä keräilyssäkään. Puolan Damian Szwarnoviecki esitti todellista matto-osaamista ja kuristi olympiavoittaja Khalmurzaevin hieman harvinaisemmalla, takaapäin tehdyllä sankakujimellä. Voit katsoa ottelun ja kuristuksen alta. 

 

Semifinaali Mollaein ja Albayrakin välillä oli kahden todella vahvan miehen kohtaaminen. Otteleminen oli tarkkaa, eikä erikoisia tilanteita nähty. Noin kolmen minuutin jatkoajan jälkeen Mollaei iski wazarin arvoisella haraigoshilla. Näin ollen Mollaeista tuli ensimmäinen iranilainen MM-finaalissa sitten vuoden 2003.

Myös toinen semifinaali olin taktinen taistelu ja venyi jatkoajalle. Ratkaisuksi löytyi lopulta Fujiwaran upea sasaetsurikomiashi, tekniikka jolla japanilainen oli horjuttanut Resseliä koko ottelun ajan.

Finaalissa nähtiin todellinen tyylien kohtaaminen. Väkivahva Mollaei aloitti ottelun raivokkaasti ja eteni koko ajan kohti, kun taas Fujiwara pyrki säilyttämään hyvän asennon ja seisomaan. Mollaein aggressiivisuus palkittiin puolentoista minuutin ottelemisen jälkeen, kun iranilainen pääsi puikkaamaan japanilaisen kainaloon todella erikoisella tekniikalla, jota voisi ehkä kutsua teguruman ja kataguruman sekoitukseksi – wazari tauluun. Tämän jälkeen Mollaei puolusti johtoaan varman oloisesti, kunnes Fujiwara iski vain noin 40 sekuntia ennen loppua klassisella osotogarilla. Tuloksena myös wazari, ja ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoaika ei ehtinyt vanhentua kauaa ennen kuin Mollaei hyökkäsi raivokkaalla koshigurumalla. Fujiwara oli kuitenkin valmiina ja nosti iranilaisen ilmaan uranage vastaheittoa varten. Kuin ihmeen kaupalla onnistui Mollaein kuitenkin saada toinen jaloistaan maahan ja kääntää tilanne vielä omaksi haraimakikomikseen, joka lähetti japanilaisen ilman halki wazarin arvoisesti. Näin iranilaiselle todella ansaittu maailmanmestaruus erittäin viihdyttävän finaalin jälkeen. Upea finaali löytyy alta. 

 

Ensimmäisessä pronssiottelussa hallitseva maailmanmestari Wieczerzak onnistui wazarin arvoisessa polviseoinagessa vain viisi sekuntia ennen loppua maanmiestään Resseliä vastaan. Toinen pronssi meni Turkin Albayrakille, joka käytti Puolan Szwarnowieckin heikon hyökkäyksen hyväkseen ja käänsi tämän selälleen ipponin arvoisesti.

-57

Kaavion ylempi puoli alle 57 kilon sarjassa oli raakaa raastoa. Hallitseva maailmanmestari, Mongolian Sumiya Dorjsuren, oli kolmanella kierroksella suurissa vaikeuksissa Kanadan nuoren Jessica Klimkaitin kanssa. Jatkoajan kolmannelle minuutille mentäessä mongolialainen oli kaksi varoitusta tappiolla, ja Klimkait painosti kovaa. Pieni herpaantuminen kanadalaisen osalta kuitenkin riitti, ja huonon ouchigarin seurauksena Dorjsuren nappasi matossa okurierijimen ja eteni poolifinaaliin. Klimkaitille, joka oli matkalla kolmannelle kierrokselle tiputtanut jatkosta hallitsevan olympiavoittajan Rafaela Silvan, oli tarjolla vain pettymystä.

Myös poolifinaali Ranskan Receveauxia vastaan venyi jatkoajalle, mutta lopulta matala moroteseoinage takasi Dorjsurenille paikan semifinaalissa. Mongolialaisen vastustajaksi semifinaalissa nousi Britannian Smythe-Davis, joka selvitti tiensä semifinaaliin heittämällä Saksan Theresa Stollin upeasti osotogarilla.

Kaavion alapuolella Japanin Tsukasa Yoshida oli vakuuttavassa kunnossa. Japanilainen eteni semifinaaliin hienoin ipponvoitoin kovia vastustajia vastaan. Matkalla semifinaaliin kaatuivat Euroopan mestari Amelie Stoll, viisinkertainen MM-mitalisti Telma Monteiro sekä Pariisin Grand Slam voittaja You-Jeong Kwon. Semifinaalissa Yoshidaa vastaan asettui hänen entinen maannaisensa, nykyään Kanadaa edustava Christa Deguchi, jonka saldo ennen MM-kilpailuita vuodelle 2018 oli 26 voittoa ja 1 tappio. Bakussa sama meno jatkui, ja Deguchi eteni vaikuttavasti semifinaaliin.

Ensimmäisessä semifinaalissa Dorjsuren joutui oman aseensa uhriksi. Mongolialainen oli painostanut jo kaksi varoitusta Smythe-Davisille. Jatkoajalla mongolialainen jäi kuitenkin odottamaan mattotilanteessa mate-komentoa. Britti käytti tilanteen hyväkseen ja nappasi tehokkaan okurierijimen, joka päätti ottelun.

Toinen semifinaali oli taktinen taistelu, jossa vastakkaisen puolen ottelijat sulkivat pois toistensa tekniikat. Ottelun jatkoajalla Yoshida löysi lopulta tien sisään uchimatalle. Vaikka heitto ei onnistunut hyvin, tipautti se Deguchin tarpeeksi kyljelleen, jotta wazari saatettiin antaa. Näin ollen Yoshida eteni MM-finaaliin toista kertaa putkeen.

Ensimmäinen pronssiottelu oli todellinen jännitysnäytelmä. Viimeiselle kymmenelle sekunnille mentäessä Deguchi oli vielä tappiolla Saksan Theresa Stollia vastaan. Kuusi sekuntia ennen loppua Deguchin ouchi kuitenkin puri wazarin arvoisesti ja peli oli tasan. Jatkoajalla Deguchi onnistui saamaan Stollin pitävään wazarin arvoiseen sidontaan. Näin kanadalainen saattoi huokaista helpotuksesta ja lähteä kotiin pronssisen mitalin kanssa.

Toinen pronssi matkasi Mongoliaan Dorjsurenin komean uranagen ansiosta.

Finaali oli selkeä esitys. Voit katsoa sen tältä videolta.

 

Yoshida ei jättänyt Smythe-Davisille juurikaan mahdollisuuksia, vaan onnistui kahdessa wazarin arvoisessa suorituksessa reilussa minuutissa. Näin jo kilpailuiden neljäs mestaruus Japaniin.

 

-73

Alle 73 kilon sarjassa kävi huippuottelijoille katoa jo alkukierroksilla.  Alle 66-kilon sarjan olympiavoittaja Fabio Basile jäi sidontaan Portugalin Nuno Saraivalle. Kotiyleisön suosikki, MM- ja olympiahopeamitalisti Rustam Orujov rullittiin Mongolian Tsend-Ochirin toimesta neljän minuutin jatkoajan jälkeen. Ruotsin Tommy Macias kukisti ensin Israelin kovan Tohar Butbulin tyypillisellä sumigaeshi ipponilla, mutta joutui sitten itse taipumaan Iranin Mohammed Mohammadille ouchigari wazarilla. Muutamaa tuntia myöhemmin Mohammadi kohautti yleisöä lisää heittämällä vuoden 2012 olympiavoittajan, Georgian Lasha Shavdatuashvilin osotogari ipponilla vain kymmenessä sekunnissa.

Lopulta semifinaaleihin etenivät kaavion yläpuolelta hallitseva maailmanmestari Japanin Soichi Hashimoto, jonka neljästä ottelusta kolme oli venynyt jatkoajalle, sekä Azerbaidzanin Hidayat Heydarov, joka oli otellut tasaisen varmasti matkallaan semifinaaliin. Alemmassa semifinaalissa kohtasivat shokkiyllättäjä Mohammadi, sekä Korean Changrim An, joka oli raivannut kaikki vastustajansa tieltään todella vaivattoman näköisesti.

Semifinaali Hashimoton ja Heydarovin välillä nostatti ihokarvat pystyyn jopa nettilähetyksen välityksellä. Areena räjähti ”Hidayat! Hidayat!” -huutoihin heti azerin astellessa areenalle, eivätkä ne loppuneet ennen ottelun loppua. Ottelu alkoikin Heydarovin komennossa. Azeri hyökkäsi raivolla ja Hashimoto oli hetkittäin todellisissa vaikeuksissa. Varsinaisella otteluajalla japanilaista varoitettiin kahdesti ja Heydarovia yhdesti, mutta ottelussa azeri oli selkeästi edellä. Jatkoajalle mentäessä Heydarov alkoi kuitenkin pikkuhiljaa piiputtaa ja ottelu kääntyä Hashimotolle. Lopulta ratkaisuksi muodostui jälleen kerran Hashimoton tavaramerkki, yhden käden sodetsurikomigoshi. Tuloksena ippon ja Hashimoto jälleen MM-finaaliin.

Toinen semifinaali oli tyylien kohtaaminen. Hurjassa vireessä ollut Mohammadi edusti väkivahvaa, aggressiivista judoa, kun taas An otteli korealaiseen tapaan taktisen varmasti. Lopulta tekniikka kukisti voiman, kun An heitti iranilaista ensin taiotoshilla ja nappasi sitten jujigatame käsilukon. Näin finaalissa nähtäisiin odotettu kohtaaminen Anin ja Hashimoton välillä.

Myös keräilyissä nähtiin upeaa judoa, kun koko päivän kovassa vireessä ollut Tsend-Ochir kukisti vuoden 2012 olympiavoittajan Lasha Shavdatuashvilin komealla kombinaatiolla. Mongolialainen katosi ensin georgialaisen alle sodetsurikomigoshilla ja ylösnoustessaan pyyhkäisi olympiavoittajan jalat alta kauniilla kouchigarilla. MM-pronssiotteluun pääsemistä voi pitää aikamoisena saavutuksena miehelle, joka vielä Rion olympialaisissa 2016 otteli Suomen Juho Reinvallia vastaan sarjassa -60kg.

Pronssiottelussa Tsend-Ochirin huippuvire ei kuitenkaan riittänyt, vaan kotiyleisö sai vihdoin huudon aihetta ja balsamia haavoihin, kun Heydarov kukisti Tsend-Ochirin sumigaeshi wazarilla.  

Toisen pronssin nappasi Mohammadi, joka tuhosi Mongolian Ganbaattarin todella upealla jalkaheitolla kolmen minuutin jatkoajan jälkeen.

Finaalissa päivän paras judoka osoitti kuntonsa.

 

Ottelu alkoi tasaisesti, mutta sitten An osoitti taituruutensa ja iski uchimata-kosotogake kombinaatiolla, joka päätti päivän aivan upeaan ipponiin. Komea heitto tarkoitti, että maailmanmestaruus alle 73 kilon sarjassa matkasi ensimmäisen kerran sitten vuoden 2009 muualle kuin Japaniin.

Sarjassa otteli myös Suomea junioritasolla edustanut Faye Njie. Nykyään Gambiaa edustavan Njien ottelut jäivät yhteen, kun hän hävisi varoituksin USA:n Nicholas Delpopololle

-52

Sarjassa alle 52 kiloa Suomen Katri Kakko teki paluun MM-näyttämölle kolmen vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisessä ottelussa Katri sai vastaansa Cap Verden Djamila Silvan, joka sijoittui seitsemänneksi tämän vuoden Afrikanmestaruuskilpailuissa. Ottelu eteni koko ajan Kakon hienoisessa komennossa, ja noin kahden minuutin kohdalla suomalainen saikin suoristettua vastustajansa käden jujigatame-käsilukkoon. Sitkeä afrikkalainen ei kuitenkaan taputtanut, ja ottelua jouduttiin jatkamaan pystystä.

Ottelun voit katsoa kokonaisuudessaan tältä videolta.

 

Tasaisissa merkeissä edettiin aina jatkoajalle asti, kunnes jatkoajan ensimmäisestä aloituksesta Katrin tehokas kouchigake päätti ottelun.

Toiseen otteluun vastus koveni huomattavasti, kun vastaan asettui Brasilian moninkertainen arvokisamitalisti Erika Miranda. Katri aloitti ottelun ennakkoluulottomasti, ja brasilialaista varoitettiinkin otteen blokkaamisesta. Tämän jälkeen Miranda lisäsi kuitenkin huomattavasti kierroksia ja pääsi kuittaamaan Katrin kahdesti wazarin arvoisella heitolla, ensin sotomakikomilla ja sitten ouchigarilla.

Katri itse kommentoi otteitaan:

”Ensimmäisessä matsissa iski yllättäen aikamoiset hapot päälle, mutta tavallaan tiesin että omalla tekemisellä se voitto tulee. Luotin omaan mattojudoon, mutta vastustaja paljastuikin aikamoiseksi kumikädeksi. Onneksi se kouchimakikomi sitten kuitenkin kolahti."

"Toisessa matsissa vastus olikin jo astetta kovempi, ja himmailulla Mirandaan ei pystyisi voittamaan. Ottelutaktiika oli painaa oma kauluskäsi ristiin, jotta vastustaja ei pääsisi kääntymään hidaripuolen heittoihin, joita tulee paljon vaikka otteleekin oikeanpuolisella otteella. Ei siinä sen suurempaa sanottavaa, tämän hetkisellä kunnolla kaikkeni tein, ja se ei nyt riittänyt. Ei jossiteltavaa.”

Miranda eteni vakuuttavin ippon-voitoin aina semifinaaliin asti, jossa vastaan asettui hallitseva maailmanmestari, Japanin Ai Shishime . Japanilainen oli edennyt semifinaaliin vakuuttavin ottein kukistaen matkalla muun muassa maailmanlistan toisella sijalla majailevan venäläisen, Natalia Kuziutinan.

Sarjan kuumin nimi löytyi kuitenkin toiselta puolelta kaaviota. Japanin vasta 18-vuotias Uta Abe oli kilpailuissa todellisessa iskussa. Semifinaaliin menessä nuori japanilainen oli hoidellut kaikki vastustajansa tieltään komein ippon voitoin ja hänen pisin ottelunsa oli kestänyt minuutin ja 20 sekuntia (joista 20 sekuntia pitäen sidontaa). Semifinaalissa japanilainen kohtasi Ranskan vahvan Amandine Buchardin.

Semifinaaleissa japanilaiset eivät jättäneet vastustajilleen sanottavaa. Ensimmäisessä semifinaalissa Abe tuhosi Buchardin brutaalilla käsilukolla vain puolen minuutin ottelun jälkeen, ja toisessa semifinaalissa Shishime otti vakuutavan rauhallisen voiton Mirandasta uchimata wazarilla.

Finaali oli kamppailu kahden todella taitavan judokan välillä. Toinen näistä judokoista oli kuitenkin vielä selkeästi edellä. Varsinainen otteluaika eteni tiukasti Aben komennossa, ja Shishimeä varoitettiinkin kahdesti. Ratkaisu löytyi lopulta jatkoajalla, kun Abe iski todella kauniilla uchimatalla, joka jätti Shishimen selälleen ja Aben vielä pystyyn kannattelemaan.

Pronssit menivät Ranskan Bouchardille ja Mirandalle, joka kukisti maannaisensa Jessica Perreiran kuristuksella vain 18 sekunnissa

-66

Sarjan -66kg ensimmäiseksi sijoitettu ottelija, Israelin Tal Flicker sai tehdä täyden päivätyön semifinaalipaikkansa eteen. Flicker otteli 4 ottelua, joista 3 eteni aina jatkoajalle asti. Poolifinaali Brasilian Cargninia vastaan oli tehokkaalta otteluajaltaan lähes 10 minuuttia pitkä.

Semfinaaliin Flicker sai vastaansa sarjan todellisen yllätysnimen, Kazakstanin Yerlan Serikzhanovin. Kilpailuihin maailmanlistan sijalta 36. lähtenyt kazakki osoitti vakuuttavia otteita voittamalla muun muassa maailmanlistan nelosen, Israelin Baruch Shmailoivin. Poolifinaali Mongolian Ganbold Kherleniä vastaan oli todellinen jännitysnäytelmä. Kazakstanilaisen vastaheitolla saavuttama wazarin johto suli viimeisellä sekunnilla, kun Kherlen iski uchimatalla. Jatkoajalla Serikzhanovin kosotogake kuitenkin puri, ja todellinen yllätysnimi eteni semifinaaliin.

Sarjan ennakkosuosikit ottelivat kuitenkin toisella puolella kaavioita. Aben sisaruksista toinen, hallitseva maailmanmestari Hifumi Abe, esitti jälleen erittäin vakuuttavaa judoa. Sode ippon päätti ensimmäisen ottelun kahdeksassa sekunnissa. Toinen ottelu kesti minuutin, jonka aikana Abe teki pisteet ouchgarilla ja uchimatalla. Kolmas ottelu oli jo täysiaikainen. Se ratkesi kauniilla pystystä toteutetulla moroteseoinagella. Poolifinaali Ukrainan judolegenda Georgi Zantaraiaa vastaan oli Abelta upea esitys. 45 sekuntia sekä kaksi kaunista wazaria moroteseoinagen ja taiotoshin yhdistelmällä takasivat Abelle paikan semifinaalissa.

Sarjan viimeisessä poolissa nähtiin yllätys, kun Saksan Sebastian Seidl kopsautti osotogarilla selälleen yhden sarjan ennakkosuosikeista, Georgian Vazha Margvelashvilin. Saksalaisen vire ei kuitenkaan riittänyt Venäjän kokenutta Mikhail Puliaevia vastaan, joten lohkofinaalissa nähtiin vuoden 2015 MM-finaalin uusinta, kun Puliaev kohtasi Korean Baul Anin. Aivan kuten vuonna 2015, osoittautui An paremmaksi – ensin heittämällä venäläisen sode wazarilla ja heti perään nappaamalla kansainvälisellä tatamilla hieman harvinaisemman udegatame-käsilukon. Tämän ansiosta semifinaaleissa nähtiin jo viime vuonna odotettu Aben ja Anin kohtaaminen.

Semifinaaleissa Flicker jatkoi aiemmin päivällä omaksuttua tyyliä, ja ottelu Serikzhanovia vastaan venyikin aina jatkoajalle asti. Lopulta finaaliin eteni kuitenkin superyllättäjä Kazakstanista, kun Serikzhanov iski matalalla osotogarin ja seoitoshin sekoituksella. Näin ollen maailmanrankingin sijalta 36. kilpailuihin lähtenyt kazakki järjesteli kilpailuiden ensimmäisen superyllätyksen.

Anin ja Aben semifinaali oli näyttävyydeltään antikliimaksi. Taktiselta puolelta ottelu oli kuitenkin hyvin jännittävä. Molempia ottelijoita varoitettiin varsinaisella otteluajalla kaksi kertaa ja jatkoaikakin näytti ratkeavan varoituksin. Kahden minuutin jatkoajan jälkeen Abe kuitenkin iski moroteseoinagella. Vaikka An laskeutui lähes naamalleen, riitti heitto juuri ja juuri pisteeseen ja Abe eteni finaaliin.

Finaali oli Aben täydellistä näytöstä. Ensimmäisen minuutin aikana Abe hyökkäsi moroteseoinagella ja sodella seitsemän kertaa putkeen, ennen kuin Serkikzhanovia varoitettiin passiivisuudesta. Seuraavassa aloituksessa Serikzhanov lähti haastamaan Abea lähitilanteesta kostogakella, jonka Abe käänsi komeasti uchimata ipponiksi. Sisarukset voittivat maailmanmestaruuden alle puolen tunnin sisään toisistaan – samalla tekniikalla!

Ensimmäinen pronssi matkasi Koreaan pettyneen Anin mukana. Toisessa pronssiottelussa nähtiin uusinta viime vuoden MM-kilpailuiden pronssiottelusta Israelin Flickerin ja Ukrainan Zantaraian välillä. Ottelu oli Zantaraian näytöstä, ja ratkaisu löytyi lopulta komeasta uchimata wazarista. Tämä oli jo kuudes MM-mitali ukrainalaiselle judolegendalle.

-48

Sarjan alle 48 kiloa suurin kysymys oli, pystyykö Ukrainan ihmetyttö, vasta 17-vuotias Daria Bilodid ottamaan maailmanmestaruuden. Kilpailuihin lähdettäessä ukrainalainen oli 25 ottelun voittoputkessa aikuisten maailmankiertueella, eikä tahti hidastunut myöskään Bakussa.

Pitkäjalkaisen nuoren naisen ouchi kaatoi vastustajan toisensa jälkeen, kun Bilodid raivasi tiensä semifinaaliin. Semifinaalissa ukrainalaista odotti kuitenkin vielä astetta kovempi testi.

Hallitseva olympiavoittaja ja vuoden 2015 maailmanmestari, Argentiinan Paula Pareto näytti Bakussa, ettei aika ole vielä ajanut hänen ohitseen. Pareton huikea ottelutempo pudotti vastustajan toisensa jälkeen kyydistä, ennen kuin hän viimeisteli ottelunsa heitolla, yleensä tavaramerkillään polviseoinagella.

Semifinaaliin lähdettäessä jäätiin odottamaan, kykenisikö Paretto pitämään yllä Bilodidia vastaan tarvittavaa tempoa, vai kykenisikö nuori ukrainalainen hallitsemaan ottelua pituusetunsa avulla.

Sarjan toisen semifinaalin ottelijat eivät kalvenneet vertailussa ensimmäisen kanssa. Vastakkain asettuivat vuoden 2013 maailmanmestari, Mongolian Urantsetseg Munkhbat , jonka mattojudon tehokkuus oli jälleen kerran osoitettu päivän aikana, sekä hallitseva maailmanmestari, Japanin Funa Tonaki Funa. Tonaki osoitti aiemmin päivällä rautaista kestävyyttä, kun ottelu Korean Kangia vastaan venyi aina jatkoajan viidennelle minuutille, ennen kuin hallitseva maailmanmestari sai korealaisen pitävään sidontaan. Munkhbat sen sijaan oli edennyt semifinaaliin ilman mainittavia vastoinkäymisiä.

Semifinaalit eivät pettäneet odotuksia. Ensimmäisessä semifinaalissa Munkhbat alotti vahvasti koreanseoinage wazarilla. Tämän jälkeen Tonaki käynnisti hurjan ajojahdin, joka johti lopulta siihen, että Munkhbatia varoitettiin kolmannen kerran. Näin japanilainen eteni finaaliin.

Pareton ja Bilodidin välinen taistelu eteni odotusten mukaan. Pareto hyökkäsi jatkuvasti seoinage- ja sodeyrityksillä, kun taas Bilodid pyrki hallitsemaan otteiden kautta. Ottelun ratkaisuksi muodostui jälleen kerran Bilodidin tehokas ouchigari, jolla hän nappasi wazarin ja eteni finaaliin Tonakia vastaan.

Finaalissa tehtiin judohistoriaa, kun Bilodid iski jälleen kerran ouchigarilla. Tuloksena ippon ja Bilodidille maailmanmestaruus nuorimpana judokana ikinä.

Toinen pronssit matkasi Pareton mukana vakuuttavasti Argentiinaan ja toinen Kazakstaniin, kun aiemmin Mongoliaa edustanut Otsgontsegtseg Galbadrakh kukisti vanhan maannaisensa Munkhbatin.

-60

Yksi sarjan  alle 60 kiloa suurimmista yllättäjistä oli Pohjois-Korean Kim Yong Gwon. Ennakkoon täysin tuntematon korealainen kukisti niin Zagrebin GP:n hopeamitalistin, USA:n Adonis Diazin, kuin Britannian Ashley McKenzien, joka voitti Pariisin Grand Slamin pronssia alkuvuodesta. Poolifinaalissa pohjoiskorealainen kohtasi kuitenkin kengittäjänsä, kun Japanin maailmanlistan ykkönen Ryuju Nagayama lähetti Gwonin komealle ilmalennolle uchimatalla. Näin ollen Nagayama eteni odotettuun semifinaalitaistoon maanmiestään, hallitsevaa maailmanmestaria Naohisaa Takatoa vastaan.

Tähän mennessä Takato oli ollut kilpailuiden selkeästi vakuuttavin ottelija, eikä ollut neljässä ottelussa viihtynyt tatamilla edes neljää minuuttia. Kaksinkertainen maailmanmestari Takato oli lisännyt arsenaaliinsa myös uuden aseen, tehokkaan kuristuksen. Poolifinaalissa kuristuksen tehon sai kokea Azerbaidzanin Karamat Huseynov, joka sytytti aamupäivästä kotiyleisön katkaisemalla olympiavoittaja Beslan Mudranovin tien tehokkaalla kosotogakella.

Myös kaavion toisella puolella nähtiin lieviä yllätyksiä. Georgian Amiran Papinashvili on pitkään kamppaillut löytääkseen ottelukuntonsa. Bakuun se oli kuitenkin löytynyt. Papinashvili eteni poolifinaaliin todella vakuuttavasti kukistaen komeilla jalkaheitoilla Bulgarian Yanislav Gerchevin sekä viime vuoden hopeamitalistin ja kotiyleisön suosikin Orkhan Safarovin. Poolifinaalissa Papinashvilin kyljestä tehty lonkkaheitto yllätti todella vahvasti otelleen Brasilian Eric Takabataken.

Semifinaaliin Papinashvilia vastaan asettui Venäjän Robert Mshvidobadze, joka oli tyypilliseen tapaan edennyt semifinaaliin varoitusten ja pikkupisteiden avulla.

Alle 48 kilon sarjan semifinaalit olivat viihdyttäviä, mutta alle 60-kiloiset pistivät vielä paremmaksi. Takaton ja Nagayaman kohtaaminen oli todellinen jännitysnäytelmä. Ensin videolta tarkistettiin Nagayaman seoinage, jonka Takato väisti kärrypyörällä – ei pisteitä. Tämän jälkeen tarkastettiin Takaton vastaheittoa Nagayaman seoinageen – ei pisteitä. Viimein jatkoajalla Takaton tehokas kouchigari varmisti miehelle pääsylipun uran kolmanteen MM-finaaliin.

Jos mahdollista, Papinashvili ja Mshvidobadze pistivät vielä paremmaksi. Papinahsvili aloitti vahvasti ja kampesi vastaheitolla wazarin. Samasta tilanteesta georgialainen jäi sidontaan, josta hän kuitenkin pakeni. Tämän jälkeen alkoi viivytystaistelu, jossa Papinashvili yritti vain kuluttaa kellon loppuun. Siinä hän kuitenkin epäonnistui, ja Mshvidobadze tasoitti ottelun vain viisi sekuntia ennen loppua. Jatkoajalla ratkaisuksi muodostui Mshvidobadzen kouchigake, sama tekniikka, jolla hän tasoitti ottelun varsinaisella ajalla. Näin venäläinen finaaliin ja georgialainen pronssiotteluun.

Finaalissa ei nähty enää ilotulituksia. Takato otteli varmalla tyylillä ja otti voittoon tarvittavan wazarin näppärällä kouchigarilla. Näin ollen Takatolle jo uran kolmas maailmanmestaruus.

Pronssia voittivat Georgian Papinashvili sekä Japanin Nagayama, joka kukisti Korean Lee Harimin kauniilla uchimatalla yli neljän minuutin jatkoajan jälkeen. 

Kuvat: Maria Mayorova, Gabriela Sabau, Alenezi Fawaz ja /IJF ja Rafal Burza/EJU

Kirjoittaja

Tommi Valtonen