Martti Puumalainen seitsemäs MM-kilpailuiden viimeisenä päivänä!

Sankaritekoja nähtiin sunnuntaina 12.6.2021 muuallakin kun jalkapallokentällä, kun Martti Puumalainen otteli pisteille MM-kilpailuiden viimeisenä päivänä!

 
6.6.2021

Päivä 7 - 12.6.2021

Yli 100 kiloa

Naiset ja herrat. Ladies and Gentleman. Martti ‘Sonni’ Puumalainen. Suomen yli sadan kilon sarjan edustaja oli aivan karmaisevassa lyönnissä. Ensimmäisessä ottelussa Pakistanin Hamid Ali ei ehtinyt edes tajuta mitä tapahtui, kun Martti pudotti alle sodella 10 sekunnissa. Heitto meni aivan selälleen, mutta siitä tuomittiin vain wazari. Ei väliä, sillä Puumalainen jatkoi heti perään pitävään sidontaan ja eteni jatkoon vaivaisen 20 sekunnin jälkeen.

Toiseen otteluun vastus koveni ennakolta huomattavasti. Brasilian David Moura on entinen MM-hopeamitalisti ja yksi sarjan kärkinimiä. Niin on tätä nykyä Marttikin. Kaksi ensimmäistä seoinageyritystä brassi blokkasi, mutta kolmas lähtikin pienen päänyppyhämäyksen jälkeen komeasti wazarin arvoisesti. Martti ei kuitenkaan jäänyt puolustelemaan johtoaan, vaan heti perään Mouraa vietiin komealla lonkkaväännöllä toisen wazarin arvoisesti. Puumalainen poolifinaaliin.

Pääsystä semifinaaliin Martti taisteli Japanin Kokoro Kageuraa vastaan. Kageura oli mies, joka lopetti Teddy Rinerin kymmenen vuoden voittoputken Pariisissa 2020. Martti ei tästä välittänyt vaan oli monesti lähellä heittää japanilaista ja Kageuraa varoitettiinkin jo ottelun ensimmäisellä minuutilla. Ottelun edetessä Martti oli jatkuvasti japanilaista edellä ja saikin sisään vaarallisemmat hyökkäykset. Ottelun viimeisellä puolella minuutilla suomalainen yritti kuitenkin vaihtaa hyvin toimineen kaulusotteen kahvaan ja Kageura pääsi pudottamaan alle. Tuloksena kyseenalainen wazari ja Martti joutui jahtaamaan.

Puolessa minuutissakin ehtii tapahtua paljon. Martti sai kiinni hyvän syvän otteen ja Kageura luimi suoraa ulos alueelta. Käsittämättömästi, tilanteesta ei tuomittu varoitusta. Tämän jälkeenkin Martti sai vielä sisään vahvan sumigaeshin, kunnes vain 4 sekuntia ennen loppua Kageura onnistui käyttämään hyväkseen Martin rynnistyksen ja iskemään kouchimakikomilla toisen wazarin.

Martilla oli kuitenkin mahdollisuus keräilyn kautta mitaleille. Keräilyottelussa vastaan asettui Ukrainan Iakiv Khammo. Ottelu päättyi kuitenkin ennen kuin ehti alkaakaan. Martti haki hieman innokkaasti kaulusotettaan Khammon peruuttaessa ja Ukrainalainen pääsi iskemään ipponseoinagella vain 4 sekunnissa. Seitsemäs tilan MM-kilpailuissa on kuitenkin paras suomalaissuoritus MM-kilpailuissa miesten puolella yli 20 vuoteen!

Martin poolifinaalivastus Kageura eteni aina finaaliin asti kukistamalla semifinaalissa Brasilian Rafael Silvan, jonka Marttikin oli voittanut aiemmin tänä vuonna Tashkentissa.

Kageuran finaalivastustajaksi selviytyi Venäjän Tamerlan Bashaev, joka oli kukistanut jännittävässä semifinaalissa Georgia Gela Zaalishvilin kouchimakikomista ja seoinagesta saaduilla wazareilla.

Finaali Kageuran ja Bashaevin välillä eteni lähes kuin Martin ja Kageuran ottelu. Venäläinen kykeni hyviin yrityksiin, mutta lopulta japanilainen onnistui kuittamaan juuri ja juuri kyljelleen menevällä heitolla wazarin. Myös venäläinen pääsi lähelle tasoitusta ja pitikin Kageuraa hetkellisesti sidonnassa. Japanilainen kuitenkin pakeni ja otti lopulta maailmanmestaruuden todella tiukan päivän jälkeen.

Pronssia ottivat Khammo, sekä Hollannin Roy Meyer.

 

Yli 78 kiloa

Vaikka Japani johtaa edelleen kisojen mitalitaulukkoa, tuli nousevan auringon maan viimeisin kultamitali jo kisojen toisena päivänä. Naisten raskaassa sarjassa Japani lähti korjaamaan tätä tilannetta kahden ottelijan voimin.

Sarah Asahina aloitti vahvasti heittämällä Uzbekistanin Ilmatovaa ensin osotogarilla ja ottamalla tämän sitten pitävään sidontaan. Slovenian Velensek puolestaan kaatui kahdesti Asahinan tavaramerkkiin, sasaetsurikomigoshiin. Poolifinaalissa oli taas osotogarin vuoro, kun Puerto Ricon Mojico kaatui ipponin arvoisesti.

Semifinaalissa Asahina joutui koville vuoden 2012 olympiavoittajan, Kuuban Idalys Ortizin kanssa. Judolegenda taisteli vahvasti, mutta lopulta nuoruus oli kuitenkin kokemusta vahvempi. Ortiz alkoi väsyä ja tiputtautui ottelun lopussa polvillee. Asahina vain juoksi kuubalaisen yli ja nappasi voittoon tarvittavan wazarin.

Toisella puolella kaaviota Asahinan maannainen Tomita Wakaba aloitti ajoi ensimmäisessä ottelussa Liettuan Jablonskynyten ulos varoituksin. Porgugalin Rochelle Nunes venyi täyteen aikaan asti, mutta kaatui kosotogari wazarilla. Kolmannella kierroksella Togon Koro lensi alle minuuttiin.

Seuraavaksi vastassa oli peräjälkeen kaksi brassia. Maria Suelen Altheman lähti ensin taiotoshiin ipponin arvoisesti. Semifinaalissa Beatriz Souza venyi jatkoajalle asti, mutta sarjan komein heitto – pystysode, päätti lopulta ottelun. Näin kilpailuiden päätöspäivänä nähtäisiin ensimmäisen päivän uusinta: japani – japani finaali.

Japanilaisten keskinäinen finaali oli pitkä kuin nälkävuosi ja viihdyttävästä tuskin voidaan puhua. Lopulta voittajaksi selviytyi Asahina, jolle ottelu tuomittiin 4 minuutin jatkoajan jälkeen 3-2 varoituksin.

Pronssia ottivat brassit Souza ja Altheman.

Päivä 6 - 11.6.2021

Alle 78 kiloa

Alle 78 kilon sarjassa ei juuri yllätyksiä nähty. A poolista semifinaaliin jyräsi Ranskan hallitseva maailmanmestari Madeleine Malonga, joka Kroatian Prodania vastaan käydyn hankalan ensimmäisen ottelun jälkeen jyräsi Ukrainan Anastasiya Turchynin uchimatalla.

B-poolissa Hollannin kuusinkertainen arvokisamitalisti Guusje Steenhuis, joutui käymään yhden ottelun enemmän kuin Malonga, mutta jälki oli vakuuttavaa. Algerian Ouallal kukistui ensin sidonnalla. Sitten Slovenian Brolih lensi uchimataan vain minuutissa ja poolifinaalissa Israelin Laniria vietiin kahdesti wazarilla puoleentoista minuuttiin – ensin uchimatalla ja sitten kouchigarilla.

Steenhuisin kolme ottelua suht nopealla tahdilla Malongan kahta vastaan näkyi kuitenkin semifinaalissa tai sitten hollantilainen ei ollut aivan täysin hereillä. Reilun minuutin jälkeen Malonga kietoi uchimatan sisään ja vaihtoi kohtuu heppoisen näköisesti ouchiin. Steenhuis menetti kuitenkin tasapainonsa ja kaatui selälleen ipponin arvoisesti.

Toisella puolella kaaviota Saksan Anna Maria Wagner (varteenotettava World Tour jyrä, joka tavallisesti on epäonnistunut arvokilpailuissa) oli myös kovassa vireessä. Mongolian Batbayar kaatui ensin kahdella uchimatawazarilla ensimmäisen minuutin sisällä. Toisessa, ottelussa Venäjän Shmelevaa vietiin dramaattisesti vain sekunti ennen loppua ouchigarilla. Poolifinaalissa Wagner joutui ottelemaan täyden ajan vuoden 2009 maailmanmestari Marhinde Verkerkiä vastaan. Ratkaisuheittona nähtiin jälleen uchimata ja Wagner eteni jo semifinaaliin.

Kun kolme muuta parhaiten sijoitettua ottelijaa oli jo jatkossa, ei Japanin Mami Umeki voinut menettää kasvojaan epäonnistumalla. Ensin lauluun lähti Italian Stangherlin haraigoshilla ja siitä suoralla sidonnalla. Gabonin Mazouz sen sijaan kaatui ogurumalla (eli paremmalla ajoituksella tehdyllä haraigoshilla).

Saksan Luise Malzahnin kanssa Umeki joutui kuitenkin pulaan. Saksalainen iski japanilaista ogoshilla wazarin arvoisesti heti alkuun ja oli muutenkin häiritsevän vahva koko ottelun. Malzhanin kannalta harmittavasti, Umekilla on kuitenkin yksi ase, mitä japanilainen ei koskaan saisi päästä käyttämään tai se on menoa. Jos Umeki saa udegarami-otteen matossa, ei kukaan selviydy joutumatta sidontaan. Näin kävi myös Malzhanille alle minuutti ennen ottelun loppua. Umeki repi saksalaisen käden väkisin selän taakse ja pakotti tämän sidontaan, josta ei ollut pakenemista.

Wagner oli selkeästi katsonut maannaisensa ja Umekin ottelun tarkasti, sillä saksalainen varoi aktiivisesti koko semifinaalin ajan joutumasta mattoon. Tämä kannatti, sillä alle minuutti ennen loppua japanilainen hyökkäsi haraigoshilla hieman ohi. Saksalainen onnistui viemään tilanteen taakse wazarin arvoisesti. Tämä johto pysyi ja viimein myös Wagner onnistui murtautumaan MM-mitalistien joukkoon edetessään finaaliin.

Finaali ei alkannut Malongan kannalta hyvin ja hallitseva maailmanmestari ei näyttänyt saavan omaa otettaan oikein missään kohtaa ottelua. Sitten, vain 10 sekuntia ennen loppua, ranskalainen sai otteen ja hyökkäsi osotogarilla. Näytti varmalle, että Wagner katkeaisi kahtia ja lentäisi, mutta ei. Jotenkin saksalainen selvisi ja ottelu eteni jatkoajalle. Jatkoajalla ratkaisua haki aktiivisemmin Wagner ja lopulta hän saikin sen, kun migiuchimata pyöräytti Malongan kyljelleen. Näin kultaa Saksaan ja jälleen yksi uusi kultamitalimaa mitalitaulukkoon.

Pronssia ottivat Steenhuis ja Umeki.

Alle 100 kiloa

Alle 100 kilon sarjan sankaritarina tulee Serbiasta. Aleksandar Kukolj voitti vuonna 2017 euroopanmestaruuden alle 90 kilon sarjassa ja oli maailmanlistan ykkösnimi. Vuoden 2020 olympialaiset olivat jo kirkkaana mielessä. Kelataan eteenpäin muutama kuukausi vuoden 2017 MM-kisoihin. Alle 90-kiloa on oteltu ja Kukolj on otellut viidenneksi. Kelpo tulos, mutta sarjan on voittanut hänen maanmiehensä, juuri aikuisiin siirtynyt Nemanja Majdov. Alkaa kamppailu olympiapaikasta, jonka Kukolj häviää. Loppuvuodesta 2020 mies siirtyy alle 100 kilon sarjaan. ‘

“Satkussa” tulee jotain menestystä, mutta olympiapaikkaan on silti reilu tuhat pistettä. Budapestiin Kukolj lähtee ilman menestymisodotuksia ja puhuu jo seuraavasta olympiadista. Ensimmäinen ottelu lähtee kuitenkin mukavasti käyntiin kun Etelä-Afrikan Mapitiza kaatuu uchimatalla minuutissa. Sitten Mongolian Batkhuyag lähtee kahdesti kouchigarilla. Kun Uzbekistanin Khurramov jää sidontaan kolmannella kierroksella, alkaa toivo herätä. Matka on kuitenkin vielä pitkä ja vastus kovenee poolifinaaliin.

Georgian Varlam Liparteliani on elävä legend ja “Lipo” aloittaakin ottelun rullimalli Kukoljia wazarin arvoisesti heti alussa. Minuutti ennen loppua Kukolj saa kuitenkin hyvän otteen ja hyökkää hidari uchimatalla. Liparteliani lentää, ensin päälleen, sitten ehkä niskalleen ja lopulta kyljelleen. Myös Kukolj kierähtää niskallaan. Molemmat tuulettavat. Mennään videolle. Tulos – ippon Kukolj ja serbi semariin. Nyt ollaan isojen asioiden äärellä. Olympiapaikkaa varten tarvitsisi kuitenkin päästä finaaliin, edes pronssi ei riittäisi.

Semifinaalissa Kukolj kohtaa Kanadan Shady El Nahasin joka on juuri poolifinaalissa kukistanut Venäjän Karhun Arman Adamianin ensin kouchimakikomiwazarilla ja sitten ottamalla tämän sidontaan venäläisen luokattoman kääntöyrityksen perään. Jos Kukolj voittaa, ottaa hän sensaatiomaisen olympiapaikan. Kun kaksi minuuttia on oteltu, serbi iskee osotogarilla. Heitto on hieno, mutta lähes mahalleen. Se kuitenkin riittää wazariin ja koska El Nahasin paukut eivät riitä takaa-ajoon, on Kukolj tehnyt kisoissa todellisen Ameriikan tempun ja napannut olympiapaikan aivan puskista.

Toisella puolella kaaviota on monta mielenkiintoista nimeä, mutta päivän suorituksen perusteella vain yksi tarvitsee oikeasti mainita. Hallitseva maailmanmestari Jorge Fonseca yllätti lähes kaikki vuonna 2019, mutta tänä vuonna Fonseca jatkoi siitä mihin hän edelliset MM-kisat päätti. Ensin Uzbekistanin Turoboyev osotogari-ipponilla, sitten Kanadan Reyes minuuttiin ensin osotogarilla ja sitten pystysodella. Kolmannessa ottelussa Georgian Sulamanidze on vastaantulija, kun Fonseca heittää taas kahdesti minuuttiin, ensin seoitoshilla ja sitten polviseoinagella.

Jotain kertonee se, että semifinaali Hollannin Michael Korrelia vastaan on päivän pisin ottelu. Se kestää kaksi minuuttia, kun Fonseca heittää ensin seoinagella ja sen jälkeen sodella pystystä. Hurjaa.

Finaalin asetelma on ennakkoon mielenkiintoinen. Fonseca on vaarallinen ensimmäiset kaksi – kolme minuuttia, mutta jos Kukolj selviytyy niistä…Melkein, mutta ei aivan. Kahden minuutin jälkeen Fonseca onnistui sodessa ja nappasi wazarin. Ja kolmen minuutin kriittisen käännepisteen lähestyessä Fonseca iski uudelleen. Kouchigari-ippon ja Fonseca nappasi toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa.

Pronssia ottivat Liparteliani ja Sulamanidze, Georgian judon 2010- ja 2020-luku.

Päivä 5 - 10.6.2021

Alle 70kg

On monia maita, joissa hallitseva maailmanmestari on varma valinta olympialaisiin. Ranska ei kuulu näihin ja alle 70kg:n maailmanmestari vuodelta 2019, Marie Eve Gahie menettikin olympiapaikkansa maannaiselleen Margaux Pinotille. Maailmanmestaruuttaan Gahie pääsi kuitenkin Budapestiin puolustamaan. Toisin kuitenkin kävi. Gahie sortui saman tason sähläykseen, joka alunperin maksoi olympiapaikan, kun hän ottelun viimeisellä sekunnilla Hollannin Hilde Jagerin kanssa heittäytyi itse selälleen, eikä jatkanut tilannetta matossa, kun ippon julistettiin holantilaiselle. Vaikka heittoippon ei ollutkaan ansaittu, jäi ranskalainen suoraa sidontaan, eikä pois enää ollut tulemista, kun hallitseva maailmanmestari ei alkuun ollut yrittänyt rimpuilla.

Tämä avasi tien Kroatian Barbara Maticille, joka ensin lähetti Jagerin suihkuun uchimatalla. Samaan tekniikkaan kaatui myös Saksan Butkereit poolifinaalissa. Semifinaalissa Maticia vastaan asettui Itävallan Michaela Polleres, joka oli kukistanut niin Espanjan Bernabeun (ouchigari), Korean Kimin (deashibarai), sekä Australian Couglhanin (okurierijime) ipponvoitoilla edes juuri hikoilematta.

Semifinaalissa niin Matic, kuin Pollereskin saivat hikoilla. Ottelu kesti yli seitsemän minuuttia, eikä ratkaisua meinannut löytyä millään. Lopulta Matic onnistui kuitenkin kaivamaan itselleen wazarin uchimatan avulla ja eteni finaaliin.

Kaavion toisella puolella Japanin Yoko Ono (aseta huono Beatles-vitsi tähän) oli myös ippon-kunnossa. Ukrainan Chystia jäi ensin sidontaan. Sitten brittien Howell lensi klassisen kauniiseen uchimataan. Poolifinaalissa Brasilian Maria Portela jäi tehokkaan kuristuksen uhriksi.

Myös tämän kaavion puolen semifinaali oli tiukkan, mutta ottelussa riitti huomattavasti enemmän tapahtumia kuin kaavion yläosan vastaavassa, kun Ono kohtasi Hollannin Sanne van Dijken. Pelin avasi hollantilainen. Syvä kahva heti ensimmäiseen aloitukseen, josta kaunis ogoshi-osotogari kombinaatio. Wazari. Tämä johto kestikin lähes koko ottelun, mutta valitettavasti van Dijken varmistelu toi tälle kaksi varoitusta. Tästä syystä, kun ottelua oli vain puoli minuuttia jäljellä, ei hollantilainen voinut paeta Onon syvää kahvaa. Japanilainen iski uchimatalla ja tasoitti pelin. Mentiin jatkoajalle.

Jatkoajalla van Dijke alkoi taas painostaa ja Onoa varoitettiinkin passiivisuudesta. Hetken erhe kuitenkin kostautui. Japanin naiset ovat äärimmäisen pahoja matossa ja huolimaton sumigaeshi on mahdollisesti tyhmin tapa päätyä mattoon heidän kanssaan. Näin van Dijke väsyneenä kuitenkin erehtyi tekemään. Ono kiitti ja hetkeä myöhemmin myös kumarsi ottelun voittajana pidettyään hollantilaista 10 sekuntia sidonnassa.

Finaalissa ei samantapaista jännitysnäytelmää nähty. Vaikka Ono on hyvä, ei hän ole Japanin ykkönen sarjassa ja tuskailee monesti eurooppalaisten voiman kanssa. Näin kävi myös Maticia vastaan. Lopulta kroatialainen vain käytti voimaa hyväkseen ja vei Onon heikon uchimatan taakse wazarin arvoisesti. Koska Matic ei sortunut samanlaiseen varmisteluun kuin van Dijke, pysyi johto myös yllä läpi ottelun. Näin Kroatialle maan historian ensimmäinen maailmanmestaruus.

Pronssia ottivat täysin oikeutetusti Polleres ja Van Dijke, sillä nämä neljä ottelijaa olivat vähintäänkin vyönmitan edellä kaikkia muita tänään.

Alle 90kg

Alle 90 kilon sarjassa nähtiin kyseenalaisia tuomioita ja erikoisia otteluita. Ensin Georgian Beka Gviniashvili lähti suihkuun jalan kietomisesta saadulla hansokumakella, kun hän heitti Sveitsin Cirill Grossklausia Khabarellilla. Kyseessä oli ainakin ensimmäinen tomituksen näkemä hansokumake kyseisestä liikkeestä ikinä. Yksi iso ennakkosuosikki ulos. Myös toinen kova nimi lähti suihkuun samalla kierroksella, kun Japanin Sanshiro Murao sai kolmannen varoituksen pystystä tehdystä käsilukosta tilanteessa, joss amies kaiken järjen mukaan yritti vain kaataa Uzbekistanin Davlat Bobonovia polviheiton jälkeen.

Iliadiksen tallin uusi tähti “Panda” Bobonov kiitti kuitenkin tästä varoituksesta, sillä tämän jälkeen alkoi tapahtua. Israelin Li Kochman lensi ensin kahdesti sodeen, sitten Kazakstanin Islam Bozbayev joutui komean nostan uhriksi poolifinaalissa ja Bobonov eteni jo semifinaaliin.

Yksi Bobonovin mahdollisista semifinaalivastustajista oli Ruotsin Marcus Nyman, joka korjaa ammatikseen hissejä ja voittaa vapaa-ajallaan arvokisamitaleja judossa. Vuoden 2010 euroopanmestari on newaza-spesialisti ja aloittikin päivän tuttuun tyyliin paketoiden Lichtensteinin Schwerdingerin. Tämän jälkeen etelänaapurimme Viron Klen Kaljulaid heitettiin ensin rullilla ja sitten sumigaeshilla, kunnes Nyman vaihtoi jälleen turvallisempaan newazaan ja naulasi Tajikistanin Ustopiryanin selälleen.

Poolifinaalissa Nyman ei kuitenkaan kyennyt sitomaan Unkarin Kriztian Tothia. Toth on lyhyt patukka ja onnistuu aina saamaan raajansa väliin mattotilanteissa. Ratkaisua jouduttiin siis hakemaan pystystä. Valitettavasti unkarilainen on siellä etevämpi ja onnistui jatkoajan toisella minuutilla rokottamaan Nymanista wazarin sodella, edeten Bobonovia vastaan semifinaaliin.

Semifinaalissa oli tunnelmaa, sillä Bobonovin tuolissa istunut Iliadis otteli Tothia vastaan jo vuoden 2014 MM-finaalissa. Iliadis oli voittajan puolella myös seitsemän vuotta myöhemmin, kun Bobnovin koshiguruma toi voittoon riittävän wazarin.

Alle 90kg:n sarjassa on ollut vain yksi mies, joka on voittanut maailmanmestaruuden useammin kuin kerran. Tämän miehen sukujuuret ovat Georgiassa, mutta hän ei edustanut Georgiaa. Nimeltään mies on Ilias Iliadis.

Myös Espanjan Nikoloz Sherzadishvilin juuret ovat Georgiassa, kuten nimestä voi päätellä. Nikoloz Sh on myös maailmanmestari, vuosimallia 2018. Budapestissa espanjalainen oli hurja. Ensimmäinen ottelu toimi lämmittelynä, kun Kirgistanin Bulekulov keräsi 3 varoitusta. Toisessa Puolan vahva Kuczera lensi ensin rulliin ja sitten ogoshiin. Poolifinaalissa Mongolian Gantulgaa vastaan Sherazadishvili taisi olla jo täysin lämmin, kun ottelu päättyi komealla uchimata ipponilla, mutta siitäkin ensin tuomittiin wazari.

Huomaatte varmasti selkeän ylöspäin osoittavan trendin Sherazadishvilin tekemisessä? Semifinaalissa kaava jatkui. Vyöstä kiinni Japanin Kenta Nagasawaa, lonkka sisään ja ei mitään kyselyitä siitä, oliko tämä ippon vai ei. Sherazadishvili finaaliin Bobonovia vastaan.

Ennen kuin menemme finaaliin, palatkaamme kuitenkin hetkeksi Marcus Nymaniin. Bozbayev oli kaatunut kolmella varoituksella ja nyt pronssiottelussa vastassa oli Nagasawa. Nyman hallitsi ottelua vahvasti alusta alkane, mutta ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla, kun sumigaeshi toi ruotsalaiselle pronssisen mitalin. Saldo näistä kisoista tähän mennessä on muuten Ruotsi 2 Japani 0 (ja nimenomaan mitaliotteluissa!). Alkaakohan Suomessakin vierailleelle valmentaja Robert Eriksonille olla palkankorotus kohdallaan? Toisen pronssin Nymanin lisäksi vei Toth.

Sherazadishvilin ja Bobonovin välisen finaalin lopputuloksen saattavat terävimmät jo arvata siitä, miten tämä juttu rakennettiin. Vaikka ottelu oli erittäin tasainen ja molemmat pääsivät hyvin sisään yrityksiin, oli Sherazadishvili lopulta parempi. Bobonov hyökkäsi jatkoajan toisella minuutilla karhunhalaus kosotogakella. Valitettavasti Sherazadishviliä ja hänen pitkiä jalkojaan on todella vaikea taittaa. Vastaheitto-ouchigari puri ja näin maailmanmestaruus Espanjaan. Tämä nostaa muuten Espanjan mitalitilastossa toiseksi heti Japanin jälkeen!

Päivä 4 - 9.6.2021

Alle 81 kiloa

Suomen edustaja alle 81 kilon sarjassa oli Nummelan Judon Oskari Mäkinen. Ensimmäisessä ottelussaan Oskari kohtasi Perun Luis Angeles Sotelon. Ottelu oli alusta alkane Oskarin hallinnassa ja Perun miestä varoitettiinkin nopeasti kahdesti. Sitten, alle minuuttia ennen ottelun loppua vahinko tapahtui; Sotelo iski korean kiepillä ja Oskari tippui kyljelleen. Tilanteesta tuomittiin ensin ippon, mutta se vaihdettiin wazariksi, joten suomalaiselle jäi aikaa loppukiriin. Lähelle Oskari pääsikin hidariuchimatalla sekä migiouchilla, mutta jotenkin perulainen rimpuili mahalleen, eikä loppukiri tuonot varoitustakaan. Näin Oskarin päivä päättyi harmittavasti ensimmäiseen otteluun.

Lukuunottamatta hallitsevaa maailmanestaria, Israelin Sagi Mukia, sarja oli koonnut yhteen lähes kaikki maailman parhaat. Voittajasuosikkeja oli monia ja he etenivätkin sarjassa tyylikkäästi ilman suurempia yllätyksiä.

Poolifinaaliparit muodostuivatkin seuraavasti:

Mathias Casse (BEL, MM2 2019) vs Sotaro Fujiwara (JPN, MM2 2018)

Kohtuullisen tylsä ottelu kahden erittäin varovaisen ottelijan välillä päättyi lopulta jatkoajalla, kun Fujiwaran varoitustili täyttyi.

Saeid Mollaei (MGL, MM1 2018) vs Sharofiddin Boltaboev (UZB, GS 1 2021)

Vuoden 2018 maailmanmestari Mollaei oli ollut hyvässä vireessä koko päivän ja esitellyt vaivattoman oloista judoa. Poolifinaalissa Ilias Illiadiksen uzbekkitallin nouseva tähti Boltaboev oli kuitenkin liikaa. Mollaei hyökkäsi vahvasti lonkalla, mutta Boltaboev oli valmiina ja rysäytti entisen Iranin ylpeyden selälleen uranagella.

Tato Grigalashvili (GEO, EM1 2020) vs Sami Chouchi (BEL, GS1 2021)

Georgian Tato Grigalashvili on varmasti sarjan jännittävin ottelija. Belgian Sami Chouchi haastoi vuoden 2020 euroopanmestaria hyvin, mutta lopulta Grigalashivilin syliltä tehty jalkaheittokombinaatio murskasi (täysin kirjaimellisesti) Chouchin selälleen. Vaikkei heitosta olisi tullut ipponia, olisi belgialainen tuskin pystynyt ottelua jatkamaan.

Frank de Wit (NED, Masters 2 2021) vs Anri Egutidze (POR)

Frank de Wit ja Anri Egutidze ovat molemmat ikuisia arvokilpailuiden epäonnistujia. Tänään mitalipaikkaa lähemmäs pääsi de Wit, joka kampitti Egutidzen ovelalla ouchigarilla ja jatkoi suoraan sankakuun, johon portugalilainen joutui antautumaan.

Semifinaali 1 Casse vs Boltaboev

Semifinaali oli tasaista vääntöä, mutta Casse on vain aivan liian varma ottelija suurimalle osalle maailman judokoita. Boltaboevin lähelle pyrkivä tyyli ei sovellu belgialaista vastaan ja yksi hihasta pudotettu seoinage toikin Casselle wazarin. Johtoasemasta belgialaista on lähes mahdoton voittaa, eikä Cassella ollutkaan vaikeuksia puolustaa johtoaan ja edetä finaaliin.

Semifinaali 2 Grigalashvili vs de Wit

Toinen semifinaali oli niin nopea, että siitä on vaikea kirjoittaa mitään. Pikkaisen otetaistelua, Grigalashvilille ote hihasta, pari pientä sivuaskelta ja PAM. Taiotoshi-ippon, jolla de Wit vedettiin aivan levyksi. Näin georgialainen finaaliin ja de Wit pronssiotteluun Fujiwaraa vastaan, jossa miehen ensimmäinen arvokisamitali on jälleen vaarassa.

Finaali

Finaali oli taktinen ja kova ottelu. Alkuun Grigalashvili näytti olevan edellä, mutta ottelun edetessä georgialainen alkoi turhautumaan, kun Casse ei lentänytkään yhtä helposti kuin aikaisemmat vastustajat. Tämä koituikin lopulta Grigalashvilin kohtaloksi. Vaikka Cassea ei lähitilanteista tunnetakkaan, on belgialainen äärimmäisen vahva. Grigalashvili hakeutui itse liian lähelle avonaisesti ottelun jatkoajan alussa ja Casse pääsi kuittaamaan nostolla. Vaikka Grigalashvili yritti epätoivoisesti pelastautua heittämällä Cassen oman vartalonsa yli, osui georgialainen ensin selälleen mattoon. Näin pisteet ja maailmanmestaruus Casselle.

Pronssia ottivat Egutidze ja de Wit, jotka molemmat mursivat aikuisten arvokilpailukirouksensa.

Alle 63kg

Ranskan Clarisse Agbegnenou ei ole hävinnyt vuosina 2018 – 2020 kuin yhden ottelun omassa painoluokassaan. Tällöin tappio tapahtui Japanin Nami Nabekuralle. Nabekura, joka ei ole koskaan aikaisemmin ole edustanut Japania MM- tai olympiatasolla aikuisissa oli mukana myös Budapestissa ja hänestä odotettiinkin mahdollisesti Agbegnenoun ainoaa haastajaa näissä kilpailuissa.

Toisin kuitenkin kävi. Venezuelan Anriquelis Barrios yllätti ensin Venäjän Ekaterina Valkovan sotomakikomilla, kunnes hän aiheutti vielä isomman shokin pudottamalla Nabekuran jatkosta kolmella varoituksella. Voisiko siis kukaan pysäyttää Agbegnenouta?

Ensimmäisessä ottelussa ei ainakaan Tanskan Laerke Olsen, joka paketoitiin tiukkaan kamishihoon reilussa minuutissa. Toisessa ottelussa myös korealainen Han kaatui komealla uranagen ja taniotoshin sekoituksella vieden Agbegnenoun poolifinaaliin. Poolifinaalissa ranskalainen vaihtoi taas mattoon ja lukotti Kuuban vahvan Del Toro Carvajalin vaivattoman oloisesti. Agbegnenou pystyy nykyään ratkaisemaan otteluita niin matossa kuin pystyssäkin, joten ranskalainen on suurimalle osalle vastustajistaan totaalinen painajainen.

Semifinaalissa Agnbegnenou esitteli lisää mattotaitojaan. BJJ:ssä tekniikan nimi olisi varmaan ollut Peruvian Neck Tie, judossa ehkä päästä vääntö tai giljotiini. Joka tapauksessa kyseessä oli kuristustekniikka, joka toimi erinomaisesti, sillä se pakotti Hollannin Sanne Vermeerin antautumaan jo ottelun toisella minuutilla. Näin Agbegnenou jälleen yhteen arvokilpailufinaaliin.

Toisella puolella kaaviota jo aiemmin mainittu Barrios jatkoi yllätysten päiväänsä. Kolmannella kierroksella Mexicon Awiti Alcaraz kaatui varoituksin ja poolifinaalissa Unkarin nuori Szofi Ozbas murskattiin selälleen karhunhalauksella, jollaisia naisten puolella harvemmin nähdään. Näin Barrios jo semifinaaliin.

Tässä kohtaa on ehkä hyvä miettiä, mikä Barrios oikein on naisiaan. Venezuelalainen on kiertänyt maailmankiertueella jo vuosia ja voittanut Pan-Amerikan kisoissa myös mitaleita. Vuodesta 2019 tulostaso on kuitenkin parantunut huomattavasti kokoajan ja tämän vuoden puolelta Barriosilla onkin jo kaksi Grand Slam mitalia. Se, että kyseessä on edelleen täysin sijoittamaton ottelija kieliikin enemmän siis korona-ajan vaikutuksista maailmanrankingiin, kun venezuelalaisen todellisesta tasosta. Jos kilpailut olisivat pyörineet jatkuvasti viimeiset kaksi vuotta, olisi Barrios saattanut olla yksi sijoitetuista.

Joka tapauksessa, itse semifinaaliin. Semifinaaliottelussa Barrios kohtasi Slovenian Andreja Leskin, joka on viime vuosina noussut uhkaamaan jopa hallitsevan olympiavoittajan Tina Trstenjakin asemaa Slovenian ykkösottelijana. Leski oli ollut vakuuttava koko päivän ja voittanut kaikki ottelunsa ennen semifinaalia ipponilla. Myöskään Barriosta vastaan Leski ei epäröinyt. Valtava uranage tuotti vain wazarin, mutta koska Barrios ei kovasta kiristä huolimatta pystynyt enää Leskiä yllättämään. Näin Leski finaaliin maannaisensa Trstenjakin nemesistä vastaan.

Lähes kaikkien putkien on kuitenkin loputtava joskus. Ei kuitenkaan Agbegnenoun maailmanmestaruusputken tänä vuonna. Vaikka Leski taisteli hyvin, oli “Gnognou” omaa luokkaansa. Ottelu venyi viimeiselle minuutille asti, mutta sitten, kun Leski oli nousemassa huolimattomasti ylös polviyrityksen jälkeen, ranskalainen iski osotogarilla ja jatkoi suoraa ushirokesagatameen. Näin Agbegnenoulle jo käsittämätön viides maailmanmestaruus.

Pronssia ottivat Serbian Anja Obradovic ja Hollannin Sanne Vermeer.

 

Päivä 3 - 8.6.2021

Alle 73 kiloa

Joskus kilpailuista pitää keksiä jutun juonta ja joskus tarinat kirjoittavat itsensä. Miklos Ungvarin tämän päivän suoritus kuuluu selkeästi jälkimmäiseen kategoriaan. 41-vuotias judolegenda otti ensimmäisen euroopanmestaruutensa vuonna 2002 ja ilman mitalia, nämä olisivat todennäköisesti Ungvarin viimeiset kisat.

Päivä alkoi hieman tahmeasti hankalalla ottelulla Kreikan Tsoutsasviliä vastaan. Kouchimakikomiwazari jatkoajalla vei kuitenkin “Mikin” jatkoon. Toisella kierroksella vastaan asettui Suomea junioreissa edustanut Faye Njie, joka nykyään edustaa Gambiaa. Njie itse oli kukistanut ensimmäisen kierroksen vastustajansa hienolla tomoenagella. Faye taisteli hyvin, mutta Ungvarilla oli tänään tuulta purjeissa. Kouchigari-ippon minuuttia ennen loppua ja Ungvari Unkarista oli jo kolmannella kierroksella Mongolian Tsend-Ochiria vastaan. Edes hurjassa vireessä ollut mongolialainen ei kyennyt kukistamaan Ungvaria, vaan kotiyleisön suosikki kaivoi jatkoajalla pisteet kouchimakikomilla.

Edessä oli poolifinaalinäytös Georgian Lasha Shavdatuashviliä vastaa. Kyseessä oli vuoden 2012 olympiafinaalin uusinta ja ottelusta muodostuikin todellinen klassikko. Ungvari ja Shavdatuashvili kävivät sotaa yhteensä yli 11 minuuttia, kunnes unkarilaisen varoitustili vihdoin täyttyi. Koska Ungvari ottelun väsyttämänä ei kyennyt enää pysäyttämään Azerbaidzanin Hidayat Heydarovia keräilyssä, nähtiin tässä todennäköisesti hienon judouran päätös. Kiitos ja kumarrus.

Shavdatuashvili sen sijaan ei raa’asta poolifinaalista hyytynyt. Semifinaaliottelu Turkin Bilal Ciloglua vastaan venyi myös jatkoajalle, mutta noin minuutin jälkeen onnistui georgialaisen ratkaista ottelu ouchigarilla. Näin kaksinkertainen olympiamitalisti varmisti ensimmäisen MM-mitalinsa ikinä edetessään finaaliin.

Suomalaisittain sarjan alle 73kg kiinnostavimpia ottelijoita on Ruotsin euroopanmestari, Tommy Macias. Avausotteluaan Macias oli jo wazarin häviöllä, kun Azerbaidzanin Osmanov onnistui yllättämään ruotsalaisen ouchigarilla. Näppärä jalkapyyhkäisykombinaatio onnistui tuomaan Maciaksen kuitenkin tasoihin ja jatkoaika ouchigari riitti ruotsalaiselle voittoon.

Seuraava ottelu sujui jo paremmin, kun Macias vei Arabiemiraattien Victor Scvortovin taakse wazarilla ja paketoi sidontaan. Sen jälkeen kaatui Romanian Sulca tyylikkäällä nidan-kostogarilla jatkoajalla. Poolifinaalissa myös Uzbekistanin Turaev kaatui jaloista ja näin Macias eteni jo semifinaaliin.

Semifinaalissa Maciasta vastaan asettui sarjan ennakkosuosikki, Japanin Soichi Hashimoto. Ottelussa nähtiinkin kunnon sekoilua, joka ei kuitenkaan ehkä mairittele ottelun tuomaristoa. Maciakselle tuomittiin ottelun varsinaisella otteluajalla kaksi varoitusta ja Hashimotolle yksi. Sitten, jatkoajan alussa, Macias heitti japanilaista selkeällä sumigaeshilla. Mattotuomarikin antoi tilanteesta wazarin, mutta sitten, jostain aivan käsittämättömästä syystä tuomio vedettiin takaisin. Kaksi aloitusta myöhemmin Hashimoto työnteli Maciaksen ulos rajalta. Tuloksena shido Maciakselle ja Hashimoto julistettiin nyt voittajaksi. Tämäkin tuomio kuitenkin peruttiin ja varoitus annettiinkin japanilaiselle ulos työntämisestä. Lopulta ottelu ratkaistiin kuitenkin onneksi judolla. Macias sai syvän otteen Hashimoton selästä ja pyöräytti tämän sumigaeshilla niin kovaa selälleen, etteivät edes tuomarit voineet enää Hashimotoa pelastaa. Macias finaaliin!

Itse finaali oli antikliimaksi. Macias sai ensin mattoonvetovaroituksen kompuroinnistaan, sitte toisen pistooliotteesta ja lopulta kolmannen tilanteessa, jossa Shavdatuashvili vähintäänkin puski ruotsalaista rajan yli. Loppujen lopuksi Ruotsiin kuitenkin hopeaa ja georgialaiselle MM-kulta olympiakullan ja euroopanmestaruuden jatkoksi. Peli läpi

Pronssia ottivat Turkin Bilal Ciloglu, sekä Japanin Hashimoto.

Alle 57 kiloa

Alle 57 kilon sarjassa kaikki katseet kohdistuivat kahteen kanadalaiseen. Kanada oli jo hyvissä ajoin ennen kisoja ilmoittanut, että olympiapaikka hallitsevan maailmanmetarin Christa Deguchin ja maailmankiertueella hyvin otelleen Jessica Klimkaitin välillä ratkaistaisiin näissä karkeloissa.

Maailmanmestari Deguchi aloittikin hyvin kaatamalla Kosovon Loxhan vain minuutissa osotogariwazarilla ja honkesagatamella. Puolan Kuczeraa vastaan oli kuitenkin jo tiukempaa ja vaivainen osotogari toi juuri ja juuri wazarin Kanadan ja Japanin kaksoiskansalaiselle. Poolifinaali oli jälleen parempaa tekemistä ja Deguchi etenikin semifinaaliin kahdella wazarilla Serbian Maria Perisicistä.

Semifinaalissa Deguchi kohtasi Japanin Momo Tamaokin, joka oli jo ollut tiukalla alkukierroksilla Georgian Eteri Lipartelianin kanssa, sekä joutunut taistelemaan yli kuuden minuutin jatkoajan Portugalin Telma Monteiroa vastaan. Myös semifinaali venyi yli viiden minuutin jatkoajalle, kunnes Tamaokin hyvin polveen tähdätty osotogari sai Deguchin loukkuun. Tilanne näytti siltä, että joko Deguchi lentää tai polvi hajoaa ja lopulta kanadalainen kääntyi kevyesti kyljelleen wazarin arvoisesti. Näin Tamaoki finaaliin ja Deguchi katsomoon jännittämään Klimkaitin suoriutumista.

Myös Klimkait aloitti vahvasti heittämällä Panaman Miryam Roperin ipponin arvoisella seoinagella minuutissa. Tämän jälkeen Kuuban Odelin Garcia kukistui varoituksin. Saksan Therese Stoll oli jo kovempi vastus, mutta sode wazari riitti viemään Klimkaitin semifinaaliin.

Ratkaisevassa semifinaalissa Klimkait oli vakuuttava. Kosovon Nora Gjakova lensi selälleen voimalla ja kovaa, kun Klimkait iski seoinagella. Vaikka olympiapaikka oli nyt jo taskussa, olisi Klimkaitin vielä voitettava finaali, jottei valinnasta olisi epäselvyyttä.

Myös finaalissa kanadalainen oli hyvä. Tamaoki ei saanut sisään yrityksiä ja Klimkait oli lähellä onnistua seoinagella pariinkin otteeseen. Lopulta pelkästä hihasta tehty kouchigariwazari päätti ottelun jatkoajalla. Näin Klimkait varmasti kisakoneeseen, vaikka voidaankin jossitella, ettei näiden MM-kisojen taso vastannut Deguchin kaksi vuotta sitten voittamia.

Pronssia ottivat Saksan Stoll, joka kukisti pettyneen Deguchin, sekä Kosovon Gjakova.

Päivä 2 - 7.6.2021

Alle 52 kiloa

Japanin naiset olivat olleet täydellisiä sunnuntaina alle 48-kilon sarjassa. Alle 52-kiloisissa tulessa oli vain yksi ottelija, vuoden 2017 maailmanmestari, Ai Shishime. Shishime aloittikin päivän vahvasti ja paketoi Marokon Iraouin helposti sidonnalla. Toisessa ottelussa japanilainen joutui jo tiukemmalle, kun kotikaupungissaan otellut Reka Pupp onnistui hankkimaan Shishimelle jopa varoituksen. Ottelun alkusekunneilla hankittu uchimatawazari riitti kuitenkin takamaan japanilaiselle paikan poolifinaalissa.

Poolifinaalissa Shishime kohtasi todellisella raivolla koko päivän otelleen Portugalin Joana Ramosin. 39-vuotiaan portugalilaisen uralle on mahtunut paljon, mutta ei vielä yhtään MM-mitalia. Budapestissa Ramos esitti kuitenkin lähes elämänsä päivän veroista judoa, kun Sveitsin Evelynn Tschopp kaatui raivokkaaseen sotomakikomiin.

Ramos aloittikin poolifinaalin kovaa ja ajoi japanilaisen heti ulos alueelta. Neljän minuutin ottelun jälkeen ei pisteitä oltu nähty kumminkaan puolin ja edettiin jatkoajalle, ainoane merkintänä Shishimen keräämä yksi varoitus. Lopulta japanilainen oli kuitenkin liian näppärä. Kevyt jalkakoukku sai Ramosin kompuroimaan ja kaatumaan wazarin arvoisesti, vieden Shishimen semifinaaliin.

Semifinaalissa Shishime kohtasi todellisen yllätysnimen, joka oli ollut hurjassa vireessä. Uzbekistanin Diyora Keldiyrova ei oli voittanut poolifinaalinsa Belgian Amber Ryehulia vastaan vain 9 sekunnin jälkeen käsilukolla. Tätä edelliset vastustajat sen sijaan olivat kaatuneet komeilla seoinage ipponeilla.

Nuori uzbekki pystyikin haastamaan Shishimeä pystyssä täysin tasaisesti ja oli ajoittain jopa edellä. Japanin naiset ovat kuitenkin tunnettuja matostaan ja kokeneena ottelijana Shishime ei hötkyillyt. Lopulta, puolitoistaminuuttia ennen loppua, japanilainen sai mattopaikkansa. Kääntö sidontaan oli lähes vaivattoman oloinen ja kun hartiat olivat matossa, ei Keldiyrovalle enää jäänyt mahdollisuutta paeta. Shshime finaaliin.

Myös toisella puolella kaaviota nähtiin yllätyksiä. Sveitsin Fabienne Kocher voitti alle 21 vuotiaiden EM-kisat vuonna 2013, mutta aikuisissa arvokilpailumitali on antanut odottaa itseään, eikä World Tourillakaan ole tullut kummoisempaa menestystä. Budapestissa Kocher oli kuitenkin vahva. Kaksi ensimmäistä ottelua hoitui sankaku-sidonnalla, kunnes yksi sarjan ennakkosuosikkeja, Ison-Britannian Chelsea Giles kaatui ouchigari wazarilla dramaattisessa ottelussa, jossa molemmilla riitti useampia paikkoja viedä ottelu nimiinsä. Kun Israelin Gefen Primo vielä kaatui varoituksin, oli Sveitsiläinen jo semifinaalissa Espanjan Anna Perez Boxia vastaan.

Perez Box on tasaisen varma ottelija, joka on aina mitalien tuntumassa. Koska espanjalainen on erityisen vaarallinen matossa, oli naisten keskinäisessä kohtaamisessa paljon jännitettävää. Ratkaisua ei kuitenkaan lopulta nähty matossa, eikä Kocherin sankaritartarina saanut enää jatkoa. Ottelu venyi kyllä jatkoajalle, mutta sitten sveitsiläinen herpaantui hetkeksi ja Perez Box pääsi kuittaamaan seoinagellaan wazarin, edeten finaaliin.

Itse finaali oli hyvin mitäänsanomaton ottelu aina viimeiselle minuutille asti, kunnes Shishime iski uchimatalla. Se oli japanilaisen ensimmäinen oikea yritys ottelussa, mutta se toi wazarin jopa helpon näköisesti. Sitten, Shishime vain yksinkertaisesti kiersi Perez Boxin jalat ja nappasi pitävän kamishihogatamen.

Pronssia ottivat Sveitsin Kocher ja Israelin Gefen Primo.

Alle 66 kiloa

Hallitseva maailmanmestari Joshiro Maruyama koki karvasta kalkkia joulukuussa, kun Japanin historiallinen olympiakarsintaottelu Hifumi Abea vastaan päättyi tappioon kahdenkymmenen minuutin ottelun jälkeen. Budapestissa Maruyama oli siis osoittamassa sen, että hän on edelleen maailman paras ja kuuluisi tatamille Tokiossa.

Ensimmäisessä ottelussa Maruyama ei kuitenkaan näyttänyt parastaan ja Marokon Boushita venyttikin ottelun täysimittaiseksi, vaikka joutuikin taipumaan uchimata-wazarilla. Toiseen otteluun vastus koveni Israelin MM-mitalisti Tal Flickerin muodossa. Niin koveni myös Maruyaman tempo. Vaikka tämäkin ottelu kesti täyden ajan, lennätti Maruyaman komea uchimata jälleen wazarin arvoiset pisteet. Hienoa ottelusta kuitenkin teki sen, että wazarin johtoasemassakaan Maruyama ei lopettanut hyökkäämistä vaan haki ipponia.

Poolifinaalissa Maruyama joutui sotaan Mongolian Yondonpereleitä vastaan. Kuten selostaja Dennis Van Der Geestkin sanoi “tämän miehen näkeminen kaaviossa on painajainen”. Väkivahva mongoli ei päässyt kunnolla hyökkäyksiin sisään, mutta haki sylitilannetta ja pakotti japanilaisen vajoamaan maahan muutamaankin otteeseen. Lopulta hyökkäävä judo kuitenkin palkittiin, ja kahden minuutin jatkoajan jälkeen Maruyaman onnistui ajaa kolmas varoitus Yondonperenleille.

Semifinaalissa Maruyama kohtasi Azerbaidzanin vuoden 2020 euroopanmestarin, Orkhan Safarovin. Vaikka Maruyama kykeni lopulta voittamaan ottelun uchimatawazarilla jatkoajalla, ei japanilainen ollut yhtä uhkaava tatamilla kuin aikaisempina vuosina. Vaikka semifinaalista tulikin voitto, jäi finaaliin vielä paljon kysymyksiä.

Italian Manuel Lombardo on yksi maailman judon nousevia tähtiä. Muutama kuukausi takaperin, italialainen vihdoin mursi kirouksensa aikuisten arvokilpailuissa, kun hän nousi podiumin ykköspaikalle EM-kilpailuissa. Lombardon suosituin ase on palomiehen pyörä, jota voidaan kutsua maailman parhaaksi (vaikka Ranskan Amandine Buchard saattaa oikeutetusti tämän näkemyksen haastaa). Myös Budapestissa palomies puri. Ensin kaatui Saksan Sebastian Seidl ja sitten Kuuban Orlando Polanco.

Poolifinaalissa Lombardon vastukseksi asteli Venäjän Yakub Shamilov. Edellisessä ottelussa venäläisellä oli vaikuttanut olevan vaikeuksia ottelukunnon kanssa, vaikka Romanian Bors Dumitrescu kaatuikin lopulta hienolla taakseviennillä. Tässä ottelussa Lombardon ei tarvinnut esittää palomiehenpyöräänsä, vaan matala moroteseoinage riitti tuomaan voittoon vaadittavan wazarin Shamilovin kovasta loppukiristä huolimatta.

Semifinaalisssa Lombardo kohtasi Kazakstanin Yeldos Zhumakanovin, joka oli tullut tiukan kaavion läpi raastavia otteluita otellen. Muun muassa kolmen minuutin jatkoaika Mongolian Kherlen Ganboldin kanssa kuului Zhumakanovin päivän kohokohtiin. Myös itse semifinaali oli raastoa, jossa Lombardo pyrki hyökkäämään palomiehellä, mutta Zhumakanov blokkasi yritykset hyvin varman oloisesti. Ratkaisu tähänkin otteluun haettiin kahden minuutin jatkoajan jälkeen, kun Zhumakanov yritti erikoista polviheittoa, joka aiemmin ottelussa oli jo melkein toiminut. Nyt Lombardo oli kuitenkin hereillä, kiersi kazakin selän puolelle ja runttasi tämän selälleen. Näin Lombardo todella herkulliseen finaaliin Maruyamaa vastaan.

Itse finaalissa ei nähty sellaisia ilotulituksia kuin olisi saattanut odottaa. Molemmat ottelijat olivat hyvin varovaisia. Lombardon onnistui kyllä painostaa Maruyamaa otteilla ja tappaa uchimata täysin, mutta hän ei myöskään itse saanut aikaan yrityksiä. Lopulta japanilainen pääsi iskemään yokotomoenagella Lombardon kurottaessa otteissa. Tekniikka osui hyvin paikkaan ja näytti yllättävän italialaisen täysin. Tuloksena wazari, joka riitti Maruyamalle maailmanmestaruuden uusimiseen.

Pronssia ottivat Venäjän Shamilov, sekä Mongolian Yondonperenlei.

Päivä 1. 6.6.2021

Alle 60kg

Japanin Ruyju Nagayama on jo junioreiden, sekä kadettien maailmanmestari. Vuonna 2019 Nagayama otti toisen pronssinsa aikuisten sarjassa, mutta joutui loppuvuodesta taipumaan olympiapaikan ratkaisseen kampailun Naohisa Takatolle Osakan Grand Slamissa. Nyt Nagayamalla oli siis todistettavanaan, että hän olisi ollut oikea valinta Tokioon. Ensimmäinen ottelu sujuikin kuin tanssi.

Toisessa ottelussa Nagayama kohtasi Azerbaidzanin Karamat Huseynovin. Nuori azeri ei kunniottanut kuvia, vaan kävi aggressiivisesti Nagayaman päälle. Noin ottelun puolessa välissä azeri iski “Korean kiepillä” eli seoinagen variaatiolla. Nagayma kävi tilanteessaa sillassakin, mutta lopputuloksena oli lopulta kuitenkin vain wazari. Kaksi minuuttia on pitkä aika Nagyaman tasoista ottelijaa vastaan. Japanilainen pommittikin Huseynovia seoinageyrityksillä koko kahden minuutin ajan. Jotenkin nuori azeri kuitenkin selvisi ja aiheutti näin päivän shokkiyllätyksen.

Myös Huseynov sai kuitenkin maistaa tappion karvasta kalkkia seuraavalla kierroksella. Azeri onnistui ensin wazarin arvoisessa seoinagessa Ranskan Walide Khyaria vastaan, mutta sortui sitten totaalisiin valehyökkäyksiin ranskalaisen kovan paineen alla. Kolme varoitusta azerille ja Khyar semifinaaliin.

Semifinaalissa Khyaria vastaa asteli Kazakstanin Gusman Kyrgyzbayev, joka oli vakuuttanut läpi koko päivän. Poolifinaalissa Mongolian Lkhagvajamts oli kaatunut helpohkon oloisesti sumigaeshilla. Kyrgyzbayevin ja Khyarin, kahden lähitilanteista nauttivan ottleijan, semifinaalista oli lupa odottaa todellista herkkupalaa.

Ottelusta muodostui kuitenkin antikliimaksi, kun Khyar teki kaikkensa ahdistaakseen Kyrgyzbayevin ottelualueen rajalle. Molemmat ottelijat keräsivätkin hyvin nopeasti kaksi varoitusta. Lopulta ottelu venyi aikamoisena kyttäämisenä aina jatkoajalle asti, kunnes Kyrgyzbayev sai kätensä vihdoin vyötäisille. Vyötäisiltä lähtikin komea nosto, joka vei kazakin finaaliin.

Myös toisessa semifinaalissa nähtiin Kazakstaniliasväriä. Magzhan Shamsadin oli vuoden 2015 junioreiden maailmanmestari, mutta sen jälkeen tulokset eivät ole mairitelleet. Budapestissa kazakki oli kuitenkin liekeissä. Päivän kohikohtiin lukeutui ehdottomasti komea seoinagewazari hallitsevaa euroopanmestaria, Espanjan Fransisco Garrigosia, vastaan, joka Shamsadinin semifinaaliin..

Shamzadin sai semifinaalissa vastaansa Venäjän Yago Abuladzen, jonka oli pitänyt kiivetä korkean henkisen aidan yli poolifinaalissa Bulgarian Yanislav Gerchevia vastaan. Ottelun alussa Abuladzella olivat varmasti parin kuukauden takaiset EM-kisat, joissa Gerchev heitti venäläistä tomoenagella ensimmäisestä aloituksesta ipponin arvoisesti ja aiheutti yhden kisojen suurimpia yllätyksiä. Nyt Abuladze ei kuitenkaan antanut yllättää itseään, vaan runnoi bulgarialaista ristikahvasta koko ottelun, napaten lopulta voittoon tarvittavan wazarin vain kampeamalla Gerchevin kumoon tåmän luimiessa kahvassa.

Shamzadinin ja Abuladzen semifinaalista ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ottelu alkoi heti kättelyssä venäläisen 17 sekunnin sidonnalla, josta kazakki vain vaivoin pakeni. Tämän jälkeen nähtiin muutamakin päällä pyörähtävä heittoväistö ja jännittävä vääntötilanne. Lopulta Abuladze ratkaisi kuitenkin ottelun matossa, kun hän passasi Shamzadinin lonkkayrityksen suoraan sidontaan ja paketoi kazakin tiukalla yokoshiholla.

Finaalissa kazakstanilaiset saivat toisen yrityksen kaataa Abuladze. Venäläinen oli kuitenkin tänään aivan liian kova vastus kenelle tahansa. Myös Kyrgyzbayev jäi heti ottelun alussa wazarin arvoiseen sidontaan ja vain alle 2 minuutin ottelun jälkeen Abuladze viimeisteli ottelun komealla osotogarilla ipponin arvoisesti.

Pronssia nappasivat Espanjan Garrigos ja Azerbaidzanin Huseynov.

 

Alle 48kg

Alle 48 kilon sarjassa säästyttiin suuremmilta yllätyksiltä. Lähes kaikki sijoitetut ottelijat raivasivat tiensä semifinaaliin asti. Ainoastaan Argentiinan Keisy Perafanin tiukka jatkoaikavoitto Portugalin Catharina Costaa vastaan pääsee yllätyskategoriaan. Toinen sijoitettu ottelija, joka koki tappion, oli Ranskan Melanie Clement. Kyseessä ei tosin ollut suuri yllätys, sillä Clementin kohtaloksi koitui jäädä Japanin Tsunoda Natsumin tiukkaan käsilukkoon. Samaan käsilukkoon jäi myös yllttäjä Perafan ja Tsunoda etenikin vaivattomasti semifinaaliin.

Semifinaalissa Tsunodaa odotti kuitenkin kova testi Kosovon Distria Krasniqin muodossa. Kosovo oli EM-kilpailuiden paras maa ja silloinkin avauspäivän tähti oli Krasniqi. Hallitseva euroopanmestari oli ollut todella vakuuttava läpi päivän myös Budapestissa, heittäen vastustajaa vastustajan perään komeasti ipponilla. Muun muassa Espanjan Laura Martinez Abelenda sai kokea Krasiniqin voimakkaan uchimatan.

Semfinaalissa asetelma oli kohtaaminen väkevän pystyjudokan (Krasniqi) ja mattospesialistin (Tsunoda) välillä. Asetelma kääntyi kuitenkin heti päälaelleen, kun Tsunoda heitti kosovolaista wazarilla heti ensimmäisenä 20 sekunnin aikana. Tekniikkana oli tietysti tomoenage, joka on Tsunodan ainoita heittotekniikoita ja monesti vain keino päästä mattoon. Hyvä tomoenage kyseessä kuitenkin on. Sen sai todeta myös Krasniqi, joka lensi samaan tekniikkaan uudestaan reilua minuuttia myöhemmin. Näin Tsunoda finaaliin.

Toisella puolella kaaviota ennakkosuosikit pitivät myös pintansa. Erityisen vakuuttava oli Japanin nuori Wakana Koga, joka poolifinaalissa onnistui yllättämään entisen maailmanmestarin, Mongolian Munkhbat Urantsetsegin, komealla kosoto-osoto kombinaatiolla ipponin arvoisesti.

Semifinaalissa Koga kohtasi lievän yllätysnimen. Espanjan Julia Figueroa oli toki sarjan 4. sijoitettu, joten suuri yllätys ei ollut kyseessä. Silti, Figueroan kostogarivoitto poolifinaalissa Ranksan vuoden 2020 euroopanmestari Shirine Bouklia vastaan, ei ollut odotettavissa. Boukli on ollut viimeisen vuoden todella kovassa iskussa, mutta Figueroan yhden hyvin paikaan osuneen tekniikan johdosta sai nyt hakea vauhtia keräilystä.

Figuero aiheuttikin myös Kogalle suuria ongelmia. Nykivä tyyli ja jatkuva ristikahvan hakeminen hämmensivät japanilaista, eikä tämä saanut tehtyä omaa klassista judoaan. Lopulta Kogan onnistui kuitenkin kaivaa yksi yritys, kaatuva osotogari. Se oli kuitenkin tarpeeksi wazariin ja koska lähes kokoajan oli selvää ettei Figuero pysty uhkaamaan Kogaa heitoilla, pysyi japanilaisen johto loppuun asti.

Japanilaisten keskinäisessä finaalissa kokemus osoittautui nuoruutta vahvemmaksi. Tsunoda avasi pelin ensin tomoenagewazarilla ja pysyi tämän jälkeen niskan päällä koko ottelun ajan. Lopuksi vielä toinen wazari matalasta, jopa mattokääntöä muistuttaneesta heitosta, ja Tsunoda kirkasti 4 vuoden takaisin hopeamitalinsa kullaksi. 4 vuotta sitten MM-kisat olivat muuten myös Budapestissa, joten kyseessä lienee Tsunodalle mieluisa kaupunki.

Pronssia ottivat Espanja Figueroa ja Kosovon Krasniqi

Kirjoittaja

Tommi Valtonen