Nummela järjesti hienon SM-kisaviikonlopun

Nummelan Judo järjesti ensimmäistä kertaa aikuisten SM-kisat. Lauantaina 13.4. oteltiin yksilökisa ja sunnuntaina joukkuekisa sekä sovelletun judon ottelut.

 
15.4.2019

Nummela oli hyvä, mutta tyly isäntä voittamalla lauantaina mitalitilaston. Meido-Kan oli hyvä kakkonen.

Kilpailupaikka, Nummelanharjun koulu, tarjosi hyvät, avarat ja toimivat puitteet. Omasta kahviosta sai kystä kyllä eikä kahvihammasta päässyt kolottamaan. Ulkopuolella oli parkissa grilliauto, jonka herkut tekivät kauppansa kaikille.

Kilpailuiden päällikkö Jukka Sala oli omalta osaltaan tyytyväinen viikonlopun antiin. Yleisöä oli varsinkin lauantaina tupa täynnä. Osa yleisöstä joutui jopa seisomaan katsomossa. Salan mukaan yleisöä oli varovaisen arvion mukaan n. 500.

Kisat kiinnostivat myös paikkakuntalaisia, joille judo ei ole välttämättä tuttu laji. Kuuluttajat pitivät katsojat ajan tasalla varsinkin finaaleissa kertoessaan ottelun panoksesta kullakin matolla.

Sala muistutti, että varsinkin isojen seurojen on kannettava kortensa kekoon kisojen järjestämisessä. Näin työtaakka ei jää vain parin tekijän harteille. Samahan koskee vetäjiä. Taakkaa pitää jakaa, jotta jaksaa painaa vapaaehtoistyötä.

Kisojen järjestelyissä mentiin ”urheilijat edellä” -ajatuksella. Vähemmän kukkalaitteita ja enemmän toimivuutta. Kulku oli helppoa ja lämmittelytatamilta suora näköyhteys kisamatoille. Homma pelasikin molempina päivinä. Aikataulutkin pitivät.

Sala mainitsi myös sovelletun judon iloisen tunnelman ja koki, että heidän kisansa sopi mainiosti sunnuntain ohjelmaan. Alkuotteluiden ja finaalien välissä olevalla tauolla saatiin pidettyä sujuvasti myös palaverit.

Lauantaina oteltiin yksilökisat

Poisjääntejä oli paljon ja siksi osallistujamäärä jäi tietyissä sarjoissa hieman torsoksi. Tämä ei kuitenkaan himmennä mitalistien saavutuksia. Itse asiassa matseissa nähtiin useita huikeita jännitysnäytelmiä. Sehän jos mikä nostaa tunnelmaa hallissa. Nuorten tuleminen ja ennakkoluuloton asenne pisti positiivisesti silmään.

Naisten sarjassa alle 52 kg:ssa Marianne Kosonen uusi mestaruutensa suvereenisti voittaen kaikki kolme otteluaan ipponilla.

Naisten 57 kg tarjosi jatkoaikataisteluita, mutta myös nopeita ipponeita. Kaksinkamppailuista voidaan nostaa esiin muutama matsi. Elviira Kujansuu voitti poolinsa ipponein ja eteni semifinaaliin. Kakkoseksi sijoittui Nummelan oma tyttö Venla Laiho.

Toisen poolin voitti Katri Kakko, joka selvitti tiensä jatkoon hieman vaikeamman kautta. Kakko myönsi itsekin, ettei matsaaminen tuntunut ihan parhaalta mahdolliselta. Tiukka jatkoaikavoitto Maskun Pihla Matikaisesta ja melkein 10 minuutin taistelu Chikaran Erika Vauhkosta vastaan. Poolivoitto kuitenkin tuli. Pihla Matikainen voitti Kujansuun semarissa ja eteni finaaliin. Venla Laiho piinasi toisessa semarissa Kakkoa ja matsi eteni Golden scoreen. Kakko onnistui kuitenkin o-soto-garillaan kaivamaan waza-arin ja eteni finaaliin.

Myös finaali meni golden scoreen, jossa Pihla Matikainen kuittasi poolissa koetun jatkoaikatappionsa jalkaheitolla ja mestaruus matkasi Maskuun.

Alle 63 kg:ssa suurin ennakkosuosikki oli viime vuonna sarjaa ylempänä mestaruuden ottanut Kirkkonummen Judoseuran Alexandra Barton. Hän voittikin poolinsa. Semifinaaleissa kaatui selvästi Tiia Timmerbacka. Bartonin kanssa samassa poolissa kakkoseksi tullut Meido-Kanin vasta 15-vuotias Heda Balakthanova voitti semifinaalinsa vasta Golden scoren jälkeen Emilia Kauton ja eteni finaaliin, jossa vastaan tuli jälleen Barton.

Finaalissa Heda pisti neljä päätä lyhyempänä taistelumoodin päälle. Bartonin raivoisat yritykset eivät kuitenkaan tuoneet tulosta ja matsi eteni jatkoajalle. Heda sai tästä lisää virtaa, kun vastaavasti Alexandralle matsista muodostuikin yllättäen vaikeampi kuin osasi odottaa. Hedalla painoi jo 2 varoitusta niskassa, mutta hän onnistui kuin onnistuikin pienempänä käyttämään hyväksi Bartonin pitkiä jalkoja ja kampesi ko-uchi-garilla Bartonin selälleen. Näin nuori taskuraketti oli naisten Suomen mestari.

Emilia Kanerva otteli nyt sarjaansa ylemmässä painoluokassa ja vei mestaruuden nimiinsä myös tänä vuonna, mutta nyt sarjassa -70 kg.

Naisten +78 kg:n mestaruuden vei puolestaan Holjutain Noora Nykänen.

Miesten otteluissa riitti jännitettävää

Miesten -60 kg kärsi hieman poisjäänneistä tai siitä, että osa oli siirtynyt sarjaa ylemmäksi. Se ei kuitenkaan Nummelan omaa poikaa Tommi Valtosta surettanut. Tommi nappasi ensimmäisen miesten kultansa ja kotihallissa huutomyrsky sai alkaa.

Määtän veljekset olivat vedossa kahdessa seuraavassa painoluokassa ja uusivat viime vuoden mestaruutensa. Helpolla mestaruudet eivät kuitenkaan tulleet.

Alle 66-kiloisissa haastajia riitti ja hieman yllättävältäkin suunnalta. Henri Määtän ensimmäisessä ottelussa Meido-Kanin Robin Pajunen piinasi Henriä aina jatkoajalle saakka, kunnes Henri sai tarvittavan waza-arin. Semifinaalissa vastaan tuli niin ikään meido-kanilainen Joel Ylitalo. Määttä onnistui upeassa sasaessaan ja Ylitalo matkasi ilmojen halki pronssimatsiin ja Henri finaaliin.

Vastustajaksi finaaliin selvitti tiensä Hämeenlinnan Turpal Djoukaev, joka joutui myös tiukoille Meido-Kanin Khirchilashvilin kanssa. Djoukaev kuitenkin voitti, kun semifinaalissa kaatui Elias Körkkö. Finaalissa mentiin jälleen jatkoajalle. Määtän heitto onnistui ja sitä tarkistettiin vielä videoltakin. Tuomio oli ippon ja Määttä uusi mestaruutensa. Turpalilla meinasi mennä päätös “ihon alle”, mutta hän hallitsi kumminkin tunteensa. Tietty nuorta miestä pännii, kun taistelee vain ja ainoastaan voitosta, mutta Turpalilla on edessä vielä hieno tulevaisuus.

Alle 73-kiloisissa isoveli Arttu Määttä veti sitten vieläkin vaikeamman ja todella pitkän kaavan mukaan. Ensin vastaan tuli Meido-Kanin Eetu Heinonen. Ratkaisua ei meinattu saada millään. Vasta kun oltiin matsattu 9 minuuttia ja 29 sekuntia saatiin ottelussa paremmuus selville, kun Heinosen varoitustili täyttyi.

Toiseen matsiin ei tullut yhtään helpompi vastustaja. Bodonoksen Valtteri Olin puolestaan piinasi Arttua 7 minuuttia ja 57 sekuntia ennen kuin kokenut Määttä sai ura-nagellansa pisteet ja eteni finaaliin. Toinen finalisti oli ennakkoon hieman yllättäen Kajaanin lupaus Roope Korhonen. Hän romutti ensimmäisessä ottelussa Tampereen Eetu Laamasen finaalihaaveet voittamalla tämän jatkoajalla. Semarissa kaatui Hämeenlinnan terrieri Kaewasa.

Finaalikin eteni jatkoajalle. Venymiskykynsä ja kokemuksensa turvin Määttä vei kamppailun nimiinsä ja uusi mestaruutensa. Heinonen voitti Kaewasan ja pronssia. Toisessa pronssimatsissa Olin kaatoi Laamasen. Laamanen ilmoitti, että nämä olivat hänen viimeiset SM-kisansa. Eetu ottelee kuitenkin vielä kansainvälisiä kisoja. Hän sai ansaitut ja raikuvat aplodit yleisöltä.

Kolmen miesten sarjan jälkeen Nummelalla oli jo kolme mestaruutta! Alle 81 kg:ssa oli mahdollisuus ottaa neljäs.

Ennakkoon arveltiin, että finaalissa ottelevat Nummelan Oskari Mäkinen ja Meido-Kanin Aku Laakkonen. Näin tapahtui myös käytännössä. Laakkonen sai kuuluttajankin innostumaan ja kehumaan upeita ja korkeita heittojaan. Vähintään yhtä vakuuttavasti tiensä finaaliin selvitti myös Mäkinen. Molemmat tuntevat toistensa metkut, joten matsi eteni jatkoajalle. Laakkonen otteli taktisesti erittäin hyvin ja söi Mäkisen aseet vähitellen. Mäkinen sortui huonoihin yrityksiin ja saikin mattoon vedoista varoituksia. Ottelu päättyi lopulta Akun voittoon, kun Oskarin varoitustili täyttyi täysin oikeutetusti.

Alle 90-kiloisissassa Tampereen Aatu Laamanen otti omansa eli mestaruuden. Matkalla kaatuivat vaivattomasti Lambacka ja Autio sekä finaalissa waza-arilla Henri Hannula, joka kukisti matkalla finaaliin Klaus Verlinin ipponilla ja Petteri Sulanderin waza-arilla.

Alle satasen Samuli Viitanen ja Lalli Nuorteva selvittivät tiensä finaaliin ippon-voitoin. Finaalissa Nuorteva jatkoi valitsemallaan tiellä ja voitti myös finaalin ipponilla ja näin mestaruus Hämeenlinnaan.

Raskaan sarjan eli + 100 kg kohdalla sattui vielä viime hetken poisjääntejä, joten mestaruus ratkottiin kolmen ottelijan kesken. Mikkelin Martti “Marde, mullikka” Puumalainen ei antanut siimaa vaan voitti sarjan ja vielä jäi Erkka Karille “kotiläksyä” kuinka Martti voitetaan.

Hieno lauantai oli takana. Tunteita, jatkoaikoja, nuorten esiinmarssia ja hyviä matseja.

Joukkuekilpailu käytiin sunnuntaina

Naisten joukkuekisaan oli ilmoitettu vain kolme joukkuetta. Kirkkonummen Judoseura nappasi mestaruuden. Chikara oli toinen ja Hontai kolmas.

Miesten puolella mukana oli 7 joukkuetta, jotka jaettiin kahteen pooliin. Poolin voittajat finaaliin ja kakkoset pronssimatsiin.

A-poolissa olivat Finndai (pitkän tauon jälkeen, hienoa) “siipirikkoinen” Tampereen Judo, Bodonos ja Meido-Kan. Meido-kan selvitti tiensä finaaliin, vaikka sielläkin jouduttiin muuttelemaan kuvioita Petteri Sulanderin poisjäännin takia. Sulander loukkasi olkapäänsä lauantain matseissa. Bodonos tuli kakkoseksi, kun Tampereen joukkue typistyi loukkaantumisen takia kaksimiehiseksi ja joutui luovuttamaan viimeisen matsinsa. Meido-Kan voitti kaikki ottelunsa selvin luvuin.

Bodonos oli ensimmäistä kertaa selvittänyt tiensä mitalimatseihin. Pikku taktikointi Meido-Kania vastaan ei tuonut tulosta eikä edes Lapin vahvistus Markus “Laku” Lambacka auttanut, kun Aku Laakkonen oli turhan kova vastus, vaikka olikin alle kasiykkösen miehiä.

B-poolissa olivat kotijoukkue Nummelan Judo, Chikara ja Hämeenlinna. Tässä lohkossa olikin tiukkaa vääntöä, ketkä jäävät pooliin ja ketkä menevät mitalimatseihin. Nummela voitti Chikaran selvästi, mutta menetti yhden ottelijansa, kun Mäkisen kyynärpää sai osumaa ja hän joutui jättämään leikin kesken. Nummela kaivoi kuitenkin voiton etukäteen kovaksi veikatusta Hämeenlinnasta ja eteni finaaliin. Chikara tsemppasi myös voiton tiukassa kamppailussa Hämeenlinnasta, kun raskaan sarjan kaverit ratkoivat lopullisen paremmuuden. Miikka Hirvonen venyi ja otti tarvittavan pisteen Chikaralle.

Pronssiottelu oli myös tiukka. Chikara kaatoi Bodonoksen 3-2 ja näin viime vuoden mestarit saivat pronssiset mitalit kaulaansa.

Loppuottelussa vastaan asettui kahden vuoden takainen finaalipari eli Nummela ja Meido-Kan. Nummelan joukkue tarvitsi jokaisen kolmen ottelijansa voitot voittaakseen täysilukuisen Meido-Kanin.

Henri Määttä oli jo pulassa Meido-Kanin tsempparin ja ensikertalaisen Khirchla Khirchilashvilin kanssa, mutta kaivoi pitkän golden scoren jälkeen voiton. Arttu Määtän ja Eetu Heinosen kohtaaminen ratkaisi lopulta mestaruuden. Eetu taisteli pisteen Meido-Kanille ja sinetöi mestaruuden helsinkiläisille. Raskaan sarjan matsi Puumalaisen ja Karin välillä oli enää kosmetiikkaa.

Kannu matkasi viime vuoden tapaan Helsinkiin, nyt vaan eri seuran salille kuin viimeksi. Kautta aikojen eniten mestaruuksia saavuttaneiden tilasto tasoittui nyt Chikaran ja Meido-Kanin välillä. Molemmilla on nyt 11 mestaruutta. Meido-Kanin kohdalla voidaan sanoa, että oli jo aikakin. Niin pitkä tauko on edellisestä mestaruudesta.

Kiitos Nummela hienoista kisoista!

Tarkemmat tulokset löytyvät Judoliiton tulospalvelusta klikkaamalla tästä.

 

 

 

Kirjoittaja

Esa Korkia-aho