Nuorten EM-kotikisat lähestyvät! Miten joukkue valitaan?

Vantaalla pidettäviin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin on aikaa enää puoli vuotta. Maajoukkuevalmentaja Antti Renko valottaa joukkueen valintakriteerejä.

 
15.2.2019

Minkälaiset ovat Suomen joukkueen valintakriteerit?

Valintakriteerit on laadittu huolella kotikisoja ajatellen. Tavoitteena on saada kotikisoihin mahdollisimman laaja ja iskukykyinen joukkue! Valmennusvaliokunnalle voi esittää pääsyä joukkueeseen, jos on sijoittunut EJU-tason turnauksissa sijoille 1–7, tai on hankkinut otteluvoittoja useammassa osakilpailuissa.

Valintoja rajoittavat maakiintiöt. Jokainen maa saa ilmoittaa kisoihin vain tietyn määrän urheilijoita. Joukkuekisaa varten on perusteltua valita edustajat niin, että saamme joukkueen kasaan. Tällä hetkellä sekä naisten että miesten raskaaseen sarjaan kaivattaisiin ehdokkaita. Valintakriteerit on kirjattu valmennuksen työsuunnitelmaan: https://www.judoliitto.fi/site/assets/files/7668/valmennuksen_tyosuunnitelma_2019_edit07012019.pdf

Miltä tilanne tällä hetkellä vaikuttaa? Tulemmeko saamaan kasaan iskukykyisen joukkueen?

Hyvään suuntaan ollaan menossa. Kun kilpailuihin on aikaa vielä 220 päivää, ehdimme parantaa tekemistämme ja kohottaa tasoamme koko ajan. Jos parannamme joka päivä puoli prosenttia, niin kisoissa sen pitäisi näkyä. Haluan tällä painottaa sitä, että on tärkeää tehdä jatkuvasti pieniä parannuksia tätä projektia ja tulevaa judouraa ajatellen. Ykkösmaajoukkueen kokoa on tarkoitus kasvattaa ennen EJU-cup -kilpailujen alkamista. Uskon, että näillä keinoin meillä on kilpailuissa iskukykyinen joukkue.

Mitkä ovat näyttökisoja mukaan haluaville?

Kaikki EJU-cupin kilpailut ovat näyttökisoja. Maajoukkueen EJU-cuppeihin kuuluvat tänä vuonna huhtikuussa Italian Lignano, toukokuussa Liettuan Kaunas, heinäkuussa Tŝekin Praha sekä Saksan Berliini.

EJU-cupin kilpailuihin meiltä osallistuu ykkösmaajoukkue, jonka vahvuus on tällä hetkellä 10 urheilijaa. Maajoukkueen kokoa on tarkoitus kasvattaa hyvien otteluiden ja kisamenestyksen pohjalta ainakin Baltic Sea Championshipin sekä toukokuisten Rovaniemen PM-kilpailujen jälkeen. Ykkösmaajoukkueeseen voi nousta vielä ennen EJU-cupin kilpailujen alkua menestymällä ja jatkamalla menestymistä EJU-cupin kilpailuissa.

Mitä erityistä kotikisoihin valmistautumisessa on verrattuna kisoihin maailmalla?

Lähtökohtaisesti joukkue tulee olemaan suuri. Se teettää tietenkin paljon työtä. Meillä on onneksi loistava valmennustiimi sekä OTO-valmentajat Valtteri Jokinen ja Jorma Korhonen, jotka ovat aktiivisia ja sitoutuneita tehtäviinsä. Heistä on valtava etu joukkueelle. Myös henkilökohtaiset valmentajat ovat aktiivisia, mikä on erittäin tärkeää. Näillä eväillä pyrimme nostamaan tasoamme ja pääsemään hyviin tuloksiin pitkin vuotta. Kotikisoista on paljon etua, mutta myös menestyksen halu on suuri. Haluamme koko Suomen judokansan muistavan tämän joukkueen sekä koko tapahtuman pitkään!

Miten kotikisojen jännitys ja paineet käännetään voittoihin vieväksi voimavaraksi?

Tämä on osa valmistautumisohjelmaamme. Haluamme tietysti, että yleisö osoittaa tukeaan nuorille urheilijoille avoimesti jo valmistautumisvaiheessa. Kisat ovat valtava mahdollisuus koko Suomen judoyhteisölle tehdä upea vuosi suomalaisessa judossa! Urheilupsykologi Tatja Holmin johdolla meidän on tehtävä valmistautumisohjelma, jolla hankimme välineitä jännityksen ja paineiden kääntämiseksi voimavaraksi.

Tuleeko jotain muuta mieleen, mitä haluaisit kertoa asiaan liittyen?

Tämä on valtava mahdollisuus kaikille judon parissa toimiville kantaa kortensa kekoon ja tehdä tästä paras judovuosi kautta historian! Kisoihin kannattaa tietysti tulla paikan päälle! Siellä ovat mukana ikäluokkansa parhaat sekä paljon tulevia huippuja. Ainakin Pariisin olympialaisissa ottelevia judokoita tullaan tatamilla näkemään. Toivottavasti osa heistä on suomalaisia. Tulkaa mukaan kannustamaan nuoria!