Nuorten SM-kisoissa Nummelassa oli tiivis tunnelma

Nummelan Judo oli tehnyt ison urakan järjestäessään nuorten SM-kisat. Toimiva halli ja aikataulut pitivät kutinsa melkeinpä minuutilleen, mikä on kisaajille aina tärkeää. Itse pääosan esittäjät päivän näytelmässä eli kilpailijat tarjosivat pirteitä ja vauhdikkaita otteluita yleisölle. Mestaruuksia ratkottiin jopa nopeimmin suoritetulla ipponilla.

 
18.2.2020

Viime vuonna Nummela urakoi aikuisten SM-kisat ja nyt alle 18-vuotiaiden (U18) ja alle 21-vuotiaiden (U21) SM-kisat. Puitteet kisojen järjestämiseen Nummelassa ovat hyvät. Kahviosta sai huikopalaa ja ulkona oli grillivaunusta tarjolla burgeria ym. Syömään ja kahvittelemaan tänne ei tietenkään tultu, se tärkein asia oli tietenkin itse kisa.

Alle 18-vuotiaat aloittivat urakan ja mukana oli myös poikkeusluvan saaneita kilpailijoita. Poikkeuslupaa piti hakea joko iän tai alemman vyöarvon takia. Ainakin pari poikkeusluvalla kilpaillutta ylsi palkintopallille asti. Tämä lupa-asia jakaa varmasti mielipiteitä. Tulokset ovat jo selvillä ja ne löytyvät judoshiain sivuilta, joten tässä käydään läpi muutamia kohokohtia.

Tytöt U18 -48 kg:n suvereeni mestari oli Meido-Kanin 15-vuotias Jenna Kuosmanen, joka esitti hienoa ja monipuolista judoa, voittaen kaikki matsinsa ipponilla. -52 kg:ssa Pihla Salonen Porista puolestaan otti omansa suvereenilla tavalla. Pihlalla on jo kovia kansainvälisiä tuloksiakin plakkarissa. 

-57 kg:ssa sarjan voittaja oli yhtä ylivoimainen eli Chikaran Riina Myllylä, joka ei käyttänyt kauan aikaa kukistaessaan vastustajia toisensa jälkeen. Finaalissa Riinan kuristus tepsi alta aikayksikön ja mestaruus tuli näytöstyyliin.

-63 kg:ssa Oulun judokerhon Anni-Olivia Narva kirkasti viime vuoden pronssinsa kultaiseksi sitomalla tiukasti Lahden Ella Lavikaisen finaalissa. +63 kg:n voittajaksi nousi Rovaniemen Uuna Teppo. Kaikki U18 tyttöjen sarjat käytiin joko poolina tai tuplapoolina. Positiivista oli, ettei tänä vuonna yhtään mestaruutta haettu kumarruksella, vaan kulta oli otettava ottelemalla. 

Mestaruus ei tullut pojillekaan ilmaiseksi

U18-poikien -50 kg:n finalistit esittivät alkuotteluissa pirteitä otteita ja mestaruus ratkaistiin kahden taitavan kaverin kesken. Tampereen judon Justus Ojanne otti mestaruuden päivän upeimmalla jalkapyyhkäisyllä Shirokawan Niilo Latusta, joka oli edennyt myös hyvin ottein finaaliin. Nyt vain liukastui Ojanteen ajoitettuun de-ashi-baraihin.

-55 kg:n finaali oli todellinen trilleri. Ottelu eteni golden scoreen. “Pojat taisteli ja miehet kertovat.” Jatkoaikaa oli oteltu jo 4.46, kun Tampereen Rasmus Vauhkosen tai-otoshi osui kohdalleen ja varmisti mestaruuden hyvin taistelleen seurakaverin Mikke Mäkelän nenän edestä. Vähintään vastaavanlainen taisto nähtiin toisessa pronssiottelussa, jossa Saimaan judon Perttu Erjansalo kukisti jatkoajalla Nokian Anton Kaurasen. 

-60 kg:n finaali tarjosi samaa draamaa kuin edelliset. Finaalin asettui vastakkain Nummelan oma poika Nuutti Aholainen ja Kamizan Joonas Haikulainen. Molemmat pojat esittivät koko päivän hienoa judoa. Nämä kaksi taitavaa kaveria eivät saaneet toisistaan selvää ennen kuin mentiin jatkoajalle. Välillä oli jo waza-arikin toisella taulussa, mutta se poistettiin tarkistuksen jälkeen. Varoitustilit täyttyivät molemmilla pikkuhiljaa ja lopulta kotikylä sai mestarinsa, kun Haikulaiselle annettiin ratkaiseva kolmas varoitus. 

-66 kg:ssa Chikaran Joonatan Kujanhaara uusi mestaruutensa nyt sarjaa ylempänä ja teki sen varsin suvereenisti.  -73 kg:n mestaruus matkasi myös Chikaraan, kun Ismail Vedzizhev kukisti finaalissa Belgiassa asuvan, mutta Tampereen judoa edustavan Teo Yliruusin. 

-81 kg:n finaaliin selvisi vasta oranssivöinen Shirokawan Isak Geisor, joka kuitenkin koki tappion Mikkelin Markus Redsvenille ipponin arvoisella morote-seoi-nagella. +81 kg:n eli raskaan sarjaan kunkku oli Bodonoksen Joel Nyman. 

Alle 21-vuotiaiden naisten sarjassa nopeus ratkaisi

Alle 21-vuotiaden ottelut oli merkitty alkavaksi klo 16.00 ja näin melkein minuutilleen tapahtuikin. Osa U18-kisaajista jatkoi urakointia myös tässä ikäluokassa. Naisten sarjoissa oli havaittavissa jonkin verran osanottajapulaa, koska kaikki sarjat otettiin single poolina. 

-48 kg:n mestari kolmen poolista oli Tampereen Elsi Wootten. -52 kg:ssa oli myös kolme ottelijaa, mutta tästä saatiinkin mielenkiintoinen näytelmä. Harvemmin voi judossa sanoa, että voitin ajan perusteella. Mestaruus ratkottiin samoin perustein kuin meidän kolme naistamme pika-aidoissa ratkovat välejään. Louna-Lumia Seikkula voitti Enisa Balakthanovan ipponilla. Pihla Salonen voitti Seikkulan ipponilla ja Enisa Balakthanova junttasi puolestaan kovalla vastaheitolla Salosen tatamiin. Voitot tasan ja pisteet tasan, joten sitten ruvettiin tutkimaan kenen ippon oli nopein. Enisa Balakthanova oli nopein ja mestari. Seikkula otti hopeaa ja Salonen jäi pronssille. Sanonta nopeat syövät hitaat piti paikkansa tässä sarjassa.

-57 kg:n mestari oli aika odotetusti Kirkkonummen Frida Laxen, joka vei mestaruuden rutiinilla. 

-63 kilon sarjan mestaruus ratkottiin odotetusti Nummelan Venla Laihon ja Meido-Kanin Ronja Miekkalehdon välillä. Viime vuonna sarjaa alempana Ronja otti mestaruuden. Nyt osat vaihtuivat ja Laiho voitti mestaruuden. Tässä kumminkin kaksi kovaa judokaa tässä sarjassa. 

-70 kg:n mestaruuden nappasi Orimattilan Lotta Vahe ja raskaan eli +70 kg:n mestaruus ratkottiin kahden ottelijan kesken laakista poikki systeemillä. Chikaran Katri Raveala voitti Tikkurilan Tiia Uusitalon. 

Miesten puolella tiukkaa vääntöä

-60 kg Orimattilan Joni Ahonen otti mestaruuden ja hyviä otteita jo U18-sarjoissa esittänyt Kamizan Joonas Haikulainen nappasi toisen hopeansa tähän päivään.

-66 kg:n finaalissa nähtiin jälleen Orimattilan Ahonen. Nyt oli kyseessä tosin Joonas Ahonen, joka joutui tiukoille semifinaalissa Kajaanin Kristian Heikkistä vastaan. Toinen finalisti oli Meido-Kanin Robin Pajunen, joka eteni puolestaan vakuuttavasti loppuotteluun. Väkevästi Pajunen päätti finaalinkin, kun heitti Ahosen lonkasta ipponin arvoisesti. 

-73 kg oli jo ennakkoon mielenkiintoinen. Hämeenlinnan Turpal Doukaev on ollut vakuuttava sarjaa alempana ja siirtynyt nyt -73 kg:n sarjaan. Semifinaalissa vastaan tuli normaalisti -66 kg:ssa otteleva Meido-Kanin Khirchla Khirchilashvili. Kaverit ovat ottaneet ennenkin vastakkain ja molempien tyylit ovat toisilleen hankalat. Turpal kuitenkin selvitti nyt homman hieman helpommin kuin viimeksi. Finaaliin vastaan tuli Roope Korhonen Kajaanista. Korhonen sai sidonnan, josta Turpal rimpuili pois. Roope jatkoi mattotyöskentelyä ja otti uuden sidonnan, joka piti ja mestaruus oli Roopen. 

-81 kg:n finaalissa oli kaksi kovaa karjua Eetu Ihanamäki Nokialta ja Santeri Hakkarainen Jigotaista. Molemmat selvittivät tiensä finaaliin ipponvoitoin. Kovan taistelun jälkeen mestariksi kruunattiin Ihanamäki. 

-90 kg oli jälleen laakista poikki, kun sarjan kolmas ilmoitettu osanottaja jäi pois. Meido-Kanin Artjom Mantulin niittasi Seinäjoen Isak Haukkalan tatamiin voimalla ja mestaruus oli selvä. Raskaassa sarjassa eli +90 kg oli kolme ottelijaa ja mestaruus matkasi Turkuun Alexandru Herean matkassa.  

Lauantai oli paketissa. Osa jäi vielä dopingtestiin valvovan silmän alle juomaan testaajien tarjoamaa Jaffaa ja vettä sekä odottamaan näytteen antamista. Mitalitilaston ykkönen oli Meido-Kan joka vaihtoi nyt paikkaa viime vuodesta Chikaran kanssa, Chikara oli siis kakkonen. Tampere ja Orimattila nousivat hienosti seuraaville sijoille. Ykköspaikka olisi voinut olla kenen tahansa, sen verran tasaisesti mitaleja kaikille tuli. 

Sunnuntaina oteltiin joukkuekisa

Mukana oli 5 joukkuetta ja kyseessä oli ns. Mixed team eli joukkue koostuu tytöistä ja pojista sekä U18- että U21-ikäluokista. Ottelut oteltiin poolissa eli kaikki kaikkia vastaan. Tunnelma oli taas katossa, vaikka yleisöä ei lauantain tapaan ollutkaan. Ääntä kyllä riitti, kun omia kannustettiin. Tiukkoja taistoja nähtiin niin yksittäisten ottelijoiden kuin joukkueidenkin välillä.

Mestaruuden nappasi puhtaalla pelillä Helsingin Meido-Kan, joka täydensi lauantain juhlaa myös joukkuemestaruudella. Helposti se ei kuitenkaan tullut, sillä Orimattila ja Chikara antoivat tiukan vastuksen. Orimattila hävisi vasta suorituspisteiden laskun jälkeen. Chikaran ja Meido-Kanin matsissa puolestaan arvottiin uusi ottelupari ns. Golden score matsiin. Siinä Kamizan lahja (lainamies) Joonas Haikulainen ratkaisi voiton Meido-Kanille. Hopeaa nappasi Orimattila ja Chikara uusi viime vuoden pronssinsa.  

Hieno viikonloppu, hienoja matseja ja upeita nuoria kilpailijoita. Kiitokset Nummelan Judolle toimivista kisoista! 

 

Kirjoittaja

Esa Korkia-aho