Pohjois-Karjalassa judotaan koulujen kisoissa

Moni maakunnan menestynyt judoka on saanut ensikosketuksen kilpatatamiin KLL:n matalan kynnyksen kilpailuissa.

 
24.11.2018

Pohjois-Karjalan piirin koululiikuntaliiton judokilpailuita on järjestetty jo 40 vuoden ajan. Pohjois-Karjala on kuitenkin ainoa piiri Suomessa, jossa judo kilpailuohjelmaan kuuluu.

Kiteeläinen liikunnan opettaja Reijo Kohonen oli vahva vaikuttaja piirin KLL:n johdossa. Hänen aikanaan myös eksoottinen judo otettiin ohjelmaan hiihdon ja pesäpallon vahvassa maakunnassa. Taustalta löytyy tunnettu judohenkilö Mauri Viholainen (6. dan), joka Reijon mukaan aivopesi hänet niin perusteellisesti, että hän lähti voimakkaasti ajamaan lajia piirin KLL:n lajiksi.

Kiteen Kipponin Terho Hukka oli myös vahvasti innostamassa tätä matalan kynnyksen ja halvan kilpailun tapahtumaa. Eikä turhaan, judo on noussut kuin varkain yhdeksi suurimmaksi piirin kilpailujen yksilölajiksi.Viime vuonna Kiteellä pidetyissä kilpailuissa tatamia pöllyytti lähes 70 koululaista ympäri Pohjois-Karjalaa. Monet maakunnan menestyneet judokat ovat saaneet ensikosketuksen kilpatatamiin juuri KLL:n kisoista.

Kilpailu on alle 20-vuotiaille koululaisille tarkoitettu. Mukaan pääsee, jos valkoisessa vyössä on vähintään kaksi natsaa tai tai takan vähintään vähintään vuoden harjoittelu. Tällä varmistetaan se, että ukemi ja antautuminen on tarvittaessa hallinnassa.

Kilpailijat eivät edusta kisassa seuraa vaan sitä koulua missä opiskelevat. Pääsääntöisesti kaupunki tai kunta maksaa osan ottomaksun, kyydin sekä päivän ruokailun, yleensä eväät. Kuntakohtaisissa käytännöissä on eroja, mutta ne ovat samat kuin muisssakin lajeissa.

Opettajilla ei ole tietotaitoa kilpailujen läpiviemiseen, joten käytännön järjestelyt jäävät järjestävän paikkakunnan judoseuran harteille. Toki apua oppilailta on mahdollista saada esimerkiksi tatamien siirrossa ja muissa tehtävissä, joissa ei tarvita erikoisosaamista.

Kilpailut on pidetty koulupäivinä, ja niihin on saatu vapaata helposti. Koulut ovat vakuuttaneet kilpailijat, eikä Judoliiton lisenssiä ei kisoihin vaadita.

Tällaisen koulujudon kautta saadaan lajia tunnetuksi ja lisää harrastajia seuroihin. Kiteen Kippon haluaisikin selvittää mahdollisuuksia valtakunnallisten KLL:n kilpailuiden järjestämiseen.