Sovelletun judon joukkue haki mitaleita Hollannin suurtapahtumasta

Judoshiai valloitti joukkueen matkassa uuden maan.

 
21.4.2018

Suomen 15 hengen joukkue otti yhden mestaruuden, kuusi hopeaa ja seitsemän pronssia Hollannin Beverwijkissä 14.-15. huhtikuuta superviikonlopussa, johon mahtui kolme eri kilpailua: Special Needs World Judo Games, SNWJG Kata Tournament sekä Ben van der Eng Memorial.  Kisat kokosivat kaikkiaan lähes 600 judokaa 23 maasta ja neljästä eri maanosasta, kaukaisimmat Brasiliasta.

Judokisat pyöritettiin tutulla Judoshiailla, vaikka Hollannin Tycho van der Werff ei vielä Pajulahdessa tammikuussa oikein uskonut systeemiin. Rohkeus kokeiluun syntyi, sillä useat muut toimijat Irlannista ja Ruotsista uskoivat järjestelmään, joten JudoShiai valloitti Hollannin. Tero Partaselle välitettiin edelleen uusia kutsuja maailmalle, seuraavaksi Califorinaan.

Suomen sovelletun judon toinen päävalmentaja Tuula Holtti oli ylpeä joukkueestaan ja tuomarina urakoineesta Rami Myllymäestä. Special Needs World Judo Games  -kilpailusta tuomisina oli kolme hopeaa, jotka toivat Jusa Jokiniemi ja Mikko Niskanen Sakurasta sekä Tiona Luoto Tikkurilan Judokoista. Pronssia ottivat Joona Kaukonen Kirkkonummen Judoseura ja Toni Pylkkänen Kamiza.

"Oli  loistavaa nähdä rohkeutta meidän ottelijoissa", Tuula summasi.

Katakisoista ensikertalaisina Matti Heino ja Tomas Tamminen Raision Ryhdistä ottivat hopeaa, ja pronssia saivat Toni Rennola ja Teemu Partanen Kamizasta.

Toisena kisapäivänä oteltiin Ben van der Eng memorial tournament, jossa mukana oli myös juniorisarjat.  Omista sarjoistaan pronssia ottivat Tomas Tamminen ja Ville Lindroos. Aikuisten kisoissa Mikko Niskanen kirkasti lauantaisen hopeansa nyt kullaksi. Samassa sarjassa Joona Kaukonen oli jälleen kolmas. Kansainvälisten kisojen ensikertalainen Jusa Jokiniemi oli hurjassa vedossa ja otti toistamiseen hopeaa. Viikonlopun urakkana oli yhdeksän ottelua! Toni Pylkkänen otti myös toisen pronssin. Mitalit olivat miehelle todellisia urakkavoittoja, sillä saldona oli kaikkiaan 11 ottelua.

Kata-kisaajat ottelivat myös shiaissa. Matti Heino nappasi  hopeaa ja Toni Rennola sai pronssia. Naisista Mira Grönroos taisteli itsensä pronssille tasaisessa sarjassa.  Osallistumismitalit, kuten Hollannissa on tapana, ripustettiin Merja Eskeliselle, Tiona Luodolle, Hanna Summaselle, Eetu Isosalolle, Teemu Partaselle sekä Janne Pirhoselle.

Kataajat eivät osanneet valita suosikkia shiai ja kata-kisojen välillä. Kumpikin kisamuoto on mielenkiintoinen. Kamppailu on aina jännittävää, ja katassa taas pitää muistaa tekniikat sekä keskittyä hyvään esitykseen. Kiva oli kilpailla kummassakin kisamuodossa, oli miesten kommentti.


Päävalmentaja Tuula Holtin apuna toimivat Ursula Salakka ja Marita Kokkonen. Valmentajat saivatkin urakoida yhtä rankasti kuin urheilijat – kisatatameja oli eka päivänä neljä ja toisena päivä kahdeksan. Suomalaisilla oli otteluita yhtä aikaa usealla matolla.

Marita Kokkonen