Suomi Putsasi Pöydän PM-Kilpailuiden Toisena Päivänä!

Aikuisissa kärsityt finaalitappiot käänettiin junioreissa toisinpäin.

 
18.5.2019

Alta löydät kattavan raportin PM-kilpailuiden suomalaismenestyjistä.

19.5 U21, Veteraanit & Joukkueet 

Suomalaiset ottivat ohjat käsiinsä toisen päivän finaaleissa.

U21

-48

Nuorten naisten kevyin sarja oli toisinto kadettien sarjasta, ja lopputuloksetkin noudattivat samaa kaavaa. Erona kadettien sarjaan oli kuitenkin se, että Koyaman oma tyttö Louna Lumia-Seikkula tarvitsi vain seitsemän sekuntia lennättääkseen ruotsalaisen vastustajansa komeasti selälleen sodetsurikomigoshilla. Näin kultaa siis Louna-Lumialle ja pronssia kadettien tapaan Tampereen Elsa Wottenille.

-52

Alle 52kg:n sarjassa Sundbergin siskokset Jenni ja Susanna esittivät vahvoja otteita ja päätyivätkin keskenään semifinaaliotteluun. Hieman epäselvässä kuristustilanteessa tuomari julisti Susannalle ipponin, vaikkei Jenni ilmeisesti ollut vielä tajuton. Hienoa urheiluhenkeä osoittaen tytöt eivät halunneet päättää ottelua vääryyteen, mutta tuomio oli jo julistettu, joten Susanna eteni finaaliin. Finaalissa ruotsin Granudd osoittautui kuitenkin vahvemmaksi wazarin arvoisella suorituksella. Näin Susannalle hopeaa ja Jennille pronssia.

-57

Sarja oli täyttä suomalaista dominointia, sillä kaikki neljä mitalia matkasivat Suomeen. Venla Laiho ja Christina Sandell nappasivat pronssia, kun Erika Vauhkonen ja Elviira Kujansuu selvittelivät välejään finaalissa. Voittajaksi selviytyi lopulta Elviira, joka esitteli päivän mittaa todella monipuolista matto – ja pystyjudoa, voittaen otteluitaan mm. ouchilla, sasaella, jujigatamella ja sidonnalla lempitekiikkansa seoinagen lisäksi.

-63

Alle 63kg:n sarjassa nähtiin useita viimehetken poisjääntejä, mutta se ei bodonoksen Tinja Keitaanniemeä haitannut. Vahvasti koko päivän otellut suomalainen raivasi tiensä finaaliin Ruotsin vahvaa Biedronia vastaan. Finaalissa Tinja ei kuitenkaan aivan pystynyt venymään, joten näin hopeaa Keravalle. Myös Frida Laxen ja Unna Teppo ottivat mitalit Suomeen.

-70

Oman ikäisissään ”ainoastaan” pronssia saavuttanut Orimattilan Lotta Vahe oli todella sisuuntunut ikäluokkaa vanhempien otteluita varten. Alkulpooli oli vielä tahmeaa ja Lotta kokikin tappion ruotsin Nilssonille. Tämän jälkeen homma alkui kuitenkin kulkea, ja Suomea kesällä alle 18 vuotiaiden EM-kilpailuissa edustava lotta voittikin loput ottelunsa ipponilla, mukaanlukien uusintaottelun finaalissa Nilssonia vastaan.

-78

Alle 78kg:n sarjassa oli myös revanssin paikka, kun Noora Nykänen kohtasi finaalissa ruotsin Gry Johnssonin, joka nappasi suomalaisen nenän edestä kultaa aikuisissa. Alle 21-vuotiaissa Noora ei kuitenkaan jättänyt mitään arvauksien varaan, vaan otti kaikissa otteluissaan hienon ippon voiton. Myös Tiia Uusitalo nappasi pronssisen mitalinsa, kisojen kolmantensa, sillä kadetti-ikäinen Tiia osallistui kilpailuissa kaikkiin ikäluokkiin!

-60

Alle 60kg:n sarjassa eilisen aikuisten sarjan voittaja, Tanskan Bodskov sai kovaa kyytiä. Ensin Toni Uusitalo latasi mestarin selälleen taniotoshilla, ja tämän jälkeen Jens Pulkka päästi tanskalaisen kärsimyksistään 6 minuutin jatkoajan jälkeen keräilyssä. Kummankaan pojan päivä ei valitettavasti päättynyt palkintopallille, mutta pronssia Suomeen toi silti Patrick Pavlov, joka kukisti Uusitalon pronssiottelussa.

-66

Alle 66 kilon sarja oli Kchirchla Khirchilashvilin dominointia. Haraita ja uchimataa viljellyt Kchirchla joutui tiukimille semifinaalissa joka venyi jatkoajalle, mutta tämäkin päättyi lopulta Meido-kanilaisen hienoon haraigoshiin. Finaalissa vastustaja meni aluksi wazarin johtoon, mutta Kchirchla ei hätäillyt, vaan paukutti vastustajan ensin harailla tonttiin ennen jujigatame käsilukon nappaamista.

-73

Roope Korhonen esitti vakuuttavia otteita alle 73kg:n sarjassa. Mattotaidoistaan tunnettu Roope esittelikin runsain mitoin komeaa mattojudoa päivän aikana. Finaalissa Roope huudatti yleisöä saamalla ruotsalaisen vastustajansa käden lähes suoraksi jo 5 sekuntia ennen varsinaisen otteluajan loppua, mutta tuomari päästi ruotsalaisen pälkähästä mate-komennollaan. Jatkoajalla pakopaikkaa ei kuitenkaan ollut, ja tehokas jujigatame toi Roopelle Pohjoismaiden mestaruuden, vaikka ruotsalainen jaksoikin venkoilla pitkään käden jo ollessa suorana.

-81

Alle 81kg:n sarjassa Miska Pyykkö oli rajussa vedossa. Ensimmäisessä ottelussa Miskan itsensä kuvailema ”ouchimata” puri miehen pitkien jalkojen avustuksella. Toisessa ottelussa tuli hieno mattovoitto. Semifinaalia lahtelainen oli jo hetken aikaa tappiolla, kunnes nähtiin yksi kilpailuiden maagisimmista heitoista, kun Miska ajoitti sasaetsurikomiashin aivan täydellisesti. Täydellisestä heitosta tuomitaan jo määritelmän mukaan ippon ja näinollen Miska eteni finaaliin. Finaalissa Ruotsin spartalais-suomalaisella nimellä varustettu Leonidas Hytönen osoittautui kuitenkin valitettavasti vahvemmaksi. Myös Nokian Judon Eetu Ihanamäki nousi keräilyn kautta pronssille kuristamalla vastustajan toisensa jälkeensä, milloin leualta, milloin tajuttomaksi. Tehokasta Eetun mattojudo kuitenkin oli.

-90

Alle 90kg:n sarjaa odotti koko Rovaniemi. Jopa niin paljon, että hotellin hississä reportterilta kysyttiin, että tunteeko hän muuan Markus Lambackaa. No kyllähän reportteri tunsi ja pian tunsi myös koko Santasportin urheiluopisto, sillä Karhu ei tänään jättänyt ketään kylmäksi vastustajiaan lukuunottamatta. Ensimmäisessä ottelussaan Markus tarjoili lonkkapommia. Toisessa ottelussa tarjoiltiin ensin uranagea, mutta siitä jäi pisteet saamatta. Tämän jälkeen ruotsalainen vastustaja kaivoi Markukseta räkäisen pisteen ja kotiyleisö alkoi jo huolestumaan. Huoleen ei kuitenkaan ollut aihetta, sillä Markus esitteli seuraavaksi yleisölle sellaisen Amerikantempun kotikutoisen palomiehenpyöränsä muodossa, että koko halli räjähti. Kisojen jälkeen mestari kehtasi vielä kommentoida ettei koskaan ole moista tekniikkaa ennen tehnyt. Loput ottelut Markus hoiteli varmasti tutulla lonkkapommituksellaan. Myös Sayd-Arbi Kubaev otti sarjasta pronssia.

-100

Alle 100kg:n sarja oli suomalaisten keskinäistä välienselvittelyä. Kultaa otti ottelijoista vanhin, Turun Alexandru Herea, hopeaa Pikadonin Arttu Hynninen ja pronssia Koyaman oma Alex Kortesalmi.

 

VETERAANIT

Veteraani Naiset 3&4 -57

Ahvenanmaa oli lähettänyt sarjaan kaksi osallistujaa. Valitettavasti voiton vei ruotsalainen kilpasisko, ja näin ollen Sanna Willford joutui tyytymään hopeaan ja Maud Wickström pronssiin.

Veteraani Naiset 1&2 -63

Ahvenanmaalta asti Rovaniemelle matkustaneen Loredana Larin ottelut päättyivät valitettavasti ensimmäiseen, kun hänen vastustajansa loukkaantui. Kultaa silti Ahvenanmaalle

Veteraani Miehet 1&2 +90

Sampo Mälkiä kävi sarjassa kaksi kovaa kamppailua Färsaarten Johanssonia vastaan. Ensimmäisessä ottelussa Sampon hyvä uranageyritys päättyi valitettavasti Färsaarelaisen pisteisiin, eikä Sampo saanut pisteitä enää takaisin. Myös toinen ottelu päättyi harmittavaan tappioon.

Veteraani Miehet 3&4 -73

Suomalaiset veteraanit olivat hyvässä vireessä sarjassa ja Marko Hiltunen ja Anssi Ryhänen kohtasivatkin semfinaalissa. Ottelu oli tiukka ja venyi aina jatkoajalle asti, mutta lopulta Markon taniotoshi puri. Finaalissa vastus oli kuitenkin liian kova, ja Marko joutui taipumaan tehokkaaseen ouchigariin. Kaksi mitalia kuitenkin Suomeen.

Veteraani Miehet 5 -81

Turun Judoseuran Ari-Pekka Nieminen kampesi itselleen hienosti pronssia sarjassa Veteraani Miehet 5 -81. Kolme tiukkaa ottelua käynyt Ari-Pekka nappasi itselleen pronssimitalin yhdellä väkevällä ippon-voitolla!

Veteraani Miehet 7 -81

Sarjassa nähtiin todellinen kotiyleisön suosikki, ja selostajan ”lajilegendaksi” tituleeraama Jorma Tuomi. Tuomi kävi kaksi todella tiukkaa kamppailua Jukaran Tuomas Pulkkaa vastaan. Ottelut päättyivät Jorman voittoon, mutta annetakoon se Tuomakselle anteeksi, sillä mies taisteli päivän aikana veteraanille todella kovat 5 ottelua kahdessa eri sarjassa!

Veteraani Miehet 1&2 -90

Turun Judoseuran Erik Söderlund joutui taipumaan sarjassa hopealla kahden kovan ottelun jälkeen, kun Färsaarten kovan veteraanijoukkueen Johansen osoittautui etevämmäksi.

Veteraani Miehet 3&4 -90

Veteraani miesten 3&4 -90 kilon sarja oli todella viihdyttävää seurattavaa. Suomen Mikat, Salminen ja Haapalainen esittivät komeaa judoa päivän ajan. Salmisen arsenaalista löytyi esimerkiksi lennokas uchimata, kun taas Haapalainen esitteli hienoa sasaita. Lopulta molemmat herrasmiehet päätyivät hienosti pronssille.

Veteraani Miehet 5 -90

Chikaran juniorivalmentajana hienoa tulosta tekevä Jarmo Hukkanen oli näyttämässä oppilailleen mallia siitä, etteivät judotaidot katso ikää. Kahdessa sarjassa ahkeroinut Jami ylsi tässä sarjassa hopealla yhdellä hienolla voitolla ja yhdellä tiukalla tappiolla.

Veteraani Miehet 5 -100

Turun Judoseuran Peter Sandell joutui valitettavasti toteamaan Tanskan Schuleitin sarjassa yksinkertaisesti kovemmaksi.

Veteraani Miehet 5 +100

Turun Judoseuran Kari Matikka kumarsi kultaa vastustajien puutteessa.

 

JOUKKUEKILPAILU

Joukkuekisan asetelma oli se, että pitkän päivän päätteeksi Suomen ainoaksi vastustajaksi jäi Islanti. Suomalaisiakin selvästi väsytti, koska joukkueottelu oli pian ohi. Elviira Kujansuu aloitti ottelun ensin wazarin arvoisella rullilla ja sitten toisen wazarina arvoisella moroteseoinagella, 1-0. Roope Korhonen jatkoi myllyä, vaikka islantilainen vastustaja olikin pelottavan yllätysvalmis. Roope hoisi ottelun silti kunnialla, ensin wazari uchimatasukashilla ja sitten toinen rullilla, 2-0. Alexandra Barton ei tuhlannut aikaa, vaan sinkosi vastustajansa heti alussa upealla uchimatalla ipponin arvoisesti, 3-0. Markus Lambacakalla oli mahdollisuus ratkaista ottelu suomelle ja sumigaeshi purikin heti wazarin arvoisesti. Miesten 81 kilon sarjan upeasti voittanut Arni Lund pääsi kuitenkin yllättämään Markuksen seoinagella. Vaikka heitto oli pehmeä, tuomittiin siitä ippon, 3-1. Noora Nykänen ei kuitenkaan tehnyt virheitä. 15 sekuntia, uchimata, kiitos ja kumarrus, ja joukkuekisan voitto oli ratkennut suomelle 4-1. Martti Puumalainen kaunisteli numeroita vielä 5-1, mutta ei viitsinyt käyttää siihen kauaa aikaa, vaan heitti vastustajansa eriseoinagelle alle 5 sekunnissa. Näin upea joukkuekilpailuvoitto totaalisen dominoivalle Suomelle.

 

18.5 U18 & Aikuiset

U18 -60

Päivän suomalaisvoitot aloitti komeasti Joonatan Kujanhaara, joka kuristi vastustajansa ensimmäisen ottelun alkuminuuteilla. Joonatan eteni komeasti aina semifinaaliin asti, jossa vastaana asettui ruotsin Pashaev. Semifinaalin alku oli lievästi huolestuttavaa kun Pashaev riepotteli Joonatanista wazarin pelkin käsivoimin ensimmäisessä aloituksessa, mutta ottelu alkoi pian kääntymään. Lopulta suomalainen tuli Pashaevin jaloista läpi ja eteni finaaliin tiukalla sidonnalla. Finaalissa nähtiin epäselviä vaiheita, kun suomalaisen rulli tuomittiin ruotsin Ripsäterin wazariksi. Tuomiosta voi olla montaa mieltä, mutta lopputuloksena kuitenkin kultaa ruotsiin ja hopeaa Suomeen. Nuutti Aholainen täydensi suomalaismenestystä ottamalla sarjassa hienosti pronssia.

U18 -48

Myös ensimmäinen mestaruus meni suomeen, kun Koyaman oma tyttö Louna-Lumia Seikkula otti kullan pois kuljeksimasta alle 48kg:n sarjassa. Louna-Lumia kukisti ensin Tampereen Elsa Wottenin ipponilla ja ratkaisi kullan kukistamalla Ruotsin Nanna Baran wazarilla tiukassa kamppailussa, jossa ruotsalainen ei kyennyt löytämään aseita Rovaniemeläisen aktiiviseen ottelutyyliin.

U18 -52

Alle 52kg:n sarjassa Jenni Sundberg taisteli hienosti hopealle. Tyylikästä mattojudoa ensimmäisessä ottelussaan esittänyt Sundberg taipui vain sarjan voittajalle, Ruotsin Granuddille.

U18 -57

Alle 57kg;n sarja oli suomalaisten juhlaa. Finaalissa kohtasivat juuri vastikään kadettien EM-paikan lunastanut Erika Vauhkonen, sekä naisten SM-pronssimitalisti Venla Laiho. Molemmat olivat päivän aikana esitelleet tehokkaita heittotekniikoita, ja edeneet näyttävästi finaaliin. Itse finaali oli tiukka taisto, jossa molemmat hyökkäsivät vuoron perään polvisode ja seoinage yrityksillä. Lopulta, kun golden scorea oli oteltu reilu kaksi minuuttia, onnistui Laiho polviseoinagehyökkäyksessään wazarin arvoisesti ja kuittasi kultaa. Enisa Balathkanova täydensi suomalaismenestystä hienosti pronssilla.

U18 -63

Alle 63kg:n sarjassa aikuisten suomenmestaruuden sensaatiomaisesti voittanut Heda Balathkanova jatkoi vahvoja otteitaan. Ensimmäisessä ottelussa Heda paketoi jatkoajalla itseään vähintään kahta päätä pidemmän vastustajan. Heda eteni sarjassa aina finaaliin asti, jossa vastaan asettui toinen suomalainen, Ronja Miekkalehto, joka oli esittänyt tyylikkäitä kuristustaitoja päivän aikana. Finaali oli tiukka taisto, mutta vain 10 sekuntia ennen ottelun loppua Heda onnistui wazarin arvoisessa kouchimakikomissa ja vei kotiin kultaa. Myös Ella Lavikainen nappasi sarjasta pronssia.

U18 -70

Alle 70kg:n sarjassa EM-kilpailuihin valittu Lotta Vahe aloitti päivänsä vahvasti kuristamalla ensimmäisen vastustajansa heti ottelun alussa. Valitettavasti toinen ottelu päättyi siihen, että Lotta joutui itse antautumaan kuristukseen. Lopullisissa sijoituksissa suomalainen taisteli itsensä poolin kolmanneksi ja pokkasi näin ollen pronssimitalin

 

U18 +70

Yli 70kg:n sarjassa Tiia Uusitalo esitti vahvoja otteita, ja voittikin sarjan komein ipponvoitoin.

U18 -50

Poikien kevyin painoluokka oteltiin poolina, jossa ottelut menivät sopivasti sekaisin. Sarjan voittaneelle ruotsalaiselle ei suomalaisista löytynyt vastusta, mutta lopullisessa mitalitilastossa kaksi seuraavaa sijaa matkasi suomeen. Hopeaa voittanut Rasmus Vauhkonen toteutti yhden sarjan hienommista heitoista noustessaan pystyyn polvimoroteseoinagesta ja viimeistelemällä tekniikan klassisen kauniisti pystystä. Pronssimies Justus Ojanne ei kuitenkaan jäänyt huonommaksi, vaan pyyhkäisi islantilaisen vastustajansa aivan sileäksi vain 10 sekunnissa!

U18 -55

Alle 55kg:n sarja oli Lappeenrantalaisen Joonas Haikulaisen show. Tiukkoja otteluita otellut nuori suomalainen kohtasi kovimman haasteensa ehkä semifinaalissa, jossa tarvittiin jatkoaikaa ennen kuin Joonaksen sode päätti ottelun wazarin arvoisesti. Finaalissa suomalainen ei sen sijaan odotellut, vaan kuristi ruotsalaisen vastustajansa alle puoleen minuuttiin!

U18 -66

Alle 66kg:n sarjassa nähtiin päivän suurin uroteko, kun Myrsky Alatalo kampesi itselleen voiton tanskalaisesta vastustajastaan käsittämättömän 9 minuutin ja 40 sekunnin jatkoajan jälkeen. Valitettavasti Myrskyn juoksu loppui seuraavaan otteluun, kun koko päivän komeita seoinage pommeja tarjoillut Vili Pajari tarjoili jälleen seoinagea. Vilillä olisi ollut oiva mahdollisuus edetä myös sarjan finaaliin, mutta semifinaalissa wazarin johtoasemassa olleelta suomalaiselta vietiin aivan selkeä seoinage wazari, ja vielä aivan tuomaripöydän edessä. Valiettavasti vastustaja sisuuntui uudesta elämästään, ja onnistui nakkaamaan Vilin uchimatalla vain 20 sekuntia ennen ottelun loppua. Finaalissa juhlivat silti suomalaiset, kun Chikaran Ismail Vedzizhev nappasi kultaa värikkäiden vaiheiden jälkeen. Finaali oli hyvää mylläkkää, sillä 45 sekuntiin nähtiin peräti kolme wazaria. Vili Pajari otteli myös lopulta pronssille, jälleen yhden seoinagen voimin.

U18 -73

Alle 73kg:n sarjassa muutama suomalaisista ennakosuosikeista koki karvaita tappioita ensimmäisillä kierroksilla, mutta lopulta pelastajaksi löytyi Samuel Terno nokian judosta. Komeasti otellut suomalainen eteni aina finaaliin asti, jossa vastustaja osoittautui valitettavasti etevämmäksi kuristuksen turvin. Myös Sami Rönty nappasi sarjasta pronssia.

U18 -81

Alle 81kg:n sarja oli täysin suvereenia Artur Kanevets showta. Kanevets esitteli komeita lonkkaheittoja. Finaalissa kohtasi kuitenkin tragedia loukkaantumisen muodossa ja kulta matkasi Aktiv Judon Hedenbladille.

U18 +90

Yli 90kg:n sarja ratkottiin Pikadonin Arttu Hynnisen ja Koyaman oman pojan Alex Kortesalmen välillä. Etevämmäksi osoittautui lopulta Hynninen, joka voitti kaksi kaksikon kohtaamisista ipponilla

AIKUISET

U52

Naisten kevyimmässä painoluokassa oli vain kaksi osallistujaa, Hontain Susanna Sundberg ja Nummelan Judon Jannika Hellgren. Sundberg osoittautui ottelijoista tänään etevämmäksi ja vei kaksikon kohtaamiset nimiinsä ipponilla.

U57

Hallitseva suomenmestari Pihla Matikainen aloitti päivänsä vahvasti ottamalla jujigatame-voiton ensimmäisessä ottelussaan. Toinen voitti tuli Pihlan omien sanojen mukaan ”jollain räkäisellä”. Tämän jälkeen tuli kuitenkin harmittava tappio, mikä tarkoitti sitä, että tuplapoolin otteluiden mennessä ristiin tippui Pihla jatkosta. Tampereen Judon Elviira Kujansuu nousi kuitenkin paikkaamaan tilannetta. Päivän aikana Elviira napsi hienoja voittoja niin kosotogakella eli ns. "portsarilla”, sekä seoinagella. Finaalissa vastaan asettui ruotsin vahvan Matsoneiden judoperheen Klara, jonka Elviira voitti jo aamupäivällä. Valitettavasti nyt oli Klaran vuoro, ja kulta matkasi ruotsiin. Elviiralle siis hopeaa.

U63

Alle 63kg:n sarjassa Bodonoksen Tinja Keitaanniemi otteli tiukkoja kamppailuita, jotka päätyivät lopulta pronssille.

U70

Alle 70kg:n sarja oli taistelua Alexandra Bartonin, sekä ruotsin Ida Erikssonnin välillä. Alkupoolissa ruotsalainen oli vahvempi, mutta loppujen lopuksi uusintaottelu käytäsiin finaalissa, kun molemmat raivasivat tiensä vakuuttavasti muiden vastustajien läpi. Suomalaisten epäonneksi ruotsalainen oli jälleen vahvempi, tällä kertaa haraigoshi wazarilla. Myös Katri Raveala otti hienosti pronssia.

U78

Alle 78kg:n sarjassa jo aiemmin päivällä kadeiteissa voiton ottanut Tiia Uusitalo teki täyden päivätyön. Nuori suomalainen vei vastustajan toisensa jälkeen ja eteni aina semifinaaliin, jossa tappio tuli kuitenkin maannaiselle Noora Nykäselle. Nykänenkin joutui valitettavasti taipumaan finaalissa, kun ruotsin Gry Johnssonin uchimata osoittautui liian vahvaksi

+78

Yli 78kg:n sarjassa Katriina Kymäläinen-Mäkelä kumarsi kultaa.

U60

Miesten kevyimmässä sarjassa Haukiputaan nuori Ilmari Pekki kohautti yleisöä pirteillä otteillaan. Pekki osoitti hienoa taitoa käsilukkojen ja seoinageheittojen osalta ja taipui vain semifinaalissa sarjan voittaneelle tanskalaiselle, Bodskoville. Bodskovinkin sarjavoitto liippasi läheltä, sillä finaalissa suomen Jani Ratilainen piti tanskalaista sidonnassa 9 sekuntia. Se ei kuitenkaan riittänyt, ja tanskalainen nappasi kultamitalin.

U66

Alle 66kg:n sarjassa nähtiin maaottelu suomi vs ruotsin Christiansson. Valitettavasti kaikki suomalaiset, niin Thomas Rönkkö poolissa, Joonas Ahonen semifinaalissa, kuin Joel Ylitalo finaalissakin joutuivat taipumaan ruotsalaiselle. Kaikki kolme nappasivat kuitenkin mitalit suomeen, Thomas ja Joonas pronssia ja Joel hopeaa.

U73

Alle 73kg:n sarja oli päivän viihdyttävimpiä. Yksi päivän odotetuimmista otteluista oli, kun Valtteri Olin kohtasi ruotsin Fredrick Gourlayn. Taitava ruotsalainen piti ottelussa yllä tempoa, mutta lopulta Valtterin onnistui runtata ruotsalainen selälleen ipponin arvoisesti. Valtterin lento kesti koko päivän ja komeat korean seoinaget ja ipponseoinaget toivatkin miehelle kultaa. Kovimmille Valtteri joutui semifinaalissa, kun Nummelan Jyri Rajaniemi haastoi Olinin ja heitti tästä jopa wazarin. Valitettavasti Jyri taipui pronssiottelussa juurikin Gourlayta vastaan. Toisen pronssin voitti upeasti Heikki Niva, joka esitteli hitaan ensimmäisen ottelun jälkeen uchimataa kerta toisensa jälkeen aivan kuin olisi tehnyt opetusvideota.

U81

Alle 81kg:n sarja oli suomalaisvoittoinen, mutta valitettavasti juhlat ilmestyi pilaamaan yksinäinen islantilainen Arni Lund. Lund kukisti ensin semifinaalissa Aku Laakkosen, joka esitteli koko päivän komeaa ippon judoa. Tämän jälkeen finaalissa myös päivän hienoimmasta mattotekniikasta vastuussa ollut Konsta Hänninen joutui taipumaan islantilaisen sodeen. Akulle siis pronssia ja Konstalle hopeaa. Myös Julius Sala nappasi pronssia rautaisella kestävyydellä, kun hän hapotti ruotsin Abbudin täysin pihalle ottelusta

U100

Alle 100kg oli Jaakko Alli show. Ensimmäinen ottelu 5 sekuntia, toinen 20 sekuntia ja päivän ehdottomasti korkein uranage kaari. Kolmannessa ottelussa sarjassa toiseksi sijoittunut Juho Puumalainen kesti mukana noin minuutin ennen kuin Jaakko päätti otelun palomiehen pyörällä. Kilpailuiden suvereenein suoritus.

+100

Miesten raskain sarja alkoi paukulla, kun Jesse Jussila pyyhkäisi selvän ennakkosuosikin Martti Puumalaisen ensimmäisestä aloituksesta ipponin arvoisesti selälleen. Tämän jälkeen Martti sisuuntui ja kurittikin jäljellä olevia vastustajiaan kauniilla taitojudolla hopeamitalin arvoisesti. Jesse sen sijaan jatkoi samaa linjaa ja hautasi vastustajansa kosotogakella, sekä sotomakikomilla, tyypillisillä isojen miesten heitoilla. Näin raskaan sarjan kulta Jussilalle todella vakuuttavan esityksen jälkeen.

Kuvat: Tapio Nykänen.

 

 

Kirjoittaja

Tommi Valtonen