Tatami tömisi Barents Summer Gamesissa Murmanskissa

Barents Summer Games kokosi elo-syyskuun vaihteessa yhteen 640 nuorta urheilijaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. 15-25 -vuotiaat urheilijat kisasivat hyvässä hengessä 11 eri lajissa. Neljässä lajissa mukana oli myös erityisryhmien urheilijoita. Suomen judojoukkueessa kilpaili neljä nuorta.

 
25.9.2019

Kisojen moton "Sharing the Arctic Spirit" -mukaisesti Murmanskin Berents Games tarjosi vaikuttavan alku- ja päätösseremonian, joissa korostettiin ystävyyttä ja ymmärrystä eri maiden nuorten välillä. Tapahtuma ei ollut pelkästään urheilua vaan mahdollisuus kulttuurien vaihtoon ja yhteistyöhön kaikkien neljän maan kesken.

Judokilpailut tarjosivat korkeatasoisia otteluita, kun 31 judokaa otti mittaa toisistaan Kolan urheiluhallissa. Suomen nuorista Joni Berg Kemistä voitti vakuuttavasti sarjansa. Samaan suoritukseen ylsi Koyaman Inka Suokanerva. Hauve-kanin Ilmari Pekki taisteli hopeaa ja Koyaman Milla Nurmikumpu pronssia. Valitettavan polvivamman vuoksi joukkueen viides jäsen Unna Teppo joutui katselemaan kisoja tatamin laidalta.

Ottelijat hoitivat hommansa mallikkaasti, mutta tuomareille venäläisten kisasysteemi aiheutti hieman haastetta. Kisoissa ei käytetty lainkaan sinistä pukua, vaan molemmat ottelijat käyttivät valkoista judogia. Tämä oli ihan ymmärrettävää, koska kaikilla ei ollut mukana sinistä pukua. Sen sijaan se, että valkoinen ottelija käytti punaista otteluvyötä ja punaisella ottelijalla ei ollut otteluvyötä lainkaan, aiheutti sekaannusta kilpailun alussa. Tuomarit pääsivät kuitenkin hommaan mukaan ja oikeat voittajat löytyivät.

Joni Berg esitti suvereeneja otteita

Joni Bergin mielestä Barents Games oli kokonaisuutena hyvin suunniteltu ja järjestetty tapahtuma.

− Täällä tarjoutui upea mahdollisuus päästä kosketukseen monilajiseen kansainväliseen tapahtumaan, jollaiset ovat tärkeitä tiellä kohti huippu-urheilijan uraa. Järjestelyt toimivat, vaikka ottelutatameja olisi saanut olla enemmän kuin yksi. Kisojen yhteyteen olisi voitu järjestää myös leiri, Berg kertoi.

Berg pahoitteli sitä, ettei Ruotsi saanut joukkuetta kisoihin, koska se vaikutti otteluiden määrään. Omaan suoritukseensa hän oli kuitenkin ansaitusti tyytyväinen ja totesi kisojen menneen omalta osaltaan nappiin.

Berg on harjoitellut kovasti ja se näkyi nuoren miehen tekemisissä. Kovatasoisessa sarjassa Berg jätti muut varjoonsa suvereeneilla otteilla. Hänen kansainvälinen kilpailu-uransa Baltiassa ja Pohjoismaissa näkyi otteluvarmuutena.

Usko omaan tekemiseen onkin tärkeää, sillä Berg tähtää huipulle. Hänen tavoitteenaan on jonain päivänä voittaa kaikki ja sen eteen hän tekee omien sanojensa mukaan töitä joka päivä. Joni Berg kannustaa myös muita nuoria kilpailijoita harjoittelemaan ja uskomaan itseensä.

Inka Suokanerva kehui yhteishenkeä

Inka Suokanerva oli kisojen jälkeen tyytyväinen kisojen tulokseen, muttei omiin otteluihinsa. Suokanervan mukaan hänen pystyjudonsa oli vähän hukassa. Hänen mielestään Barents Games kokonaisuutena oli kuitenkin mukava kokemus, vaikka Venäjällä kaikki ei aina toimikaan ihan priimasti.

− Oli mukavaa, että tapahtumassa oli aikaa myös muulle tekemiselle kuin judokilpailulle ja siihen valmistautumiselle. Osallistujia olisi saanut kuitenkin olla enemmän. Joukkuekisa esimerkiksi pidettiin arvotuilla sekajoukkueilla, kun maat eivät saaneet kasaan omia joukkueita. Toisaalta se vahvisti yhteishenkeä, kun kaikki kannustivat oman joukkueensa jäseniä, Suokanerva hehkutti.

Omia tulevaisuuden suunnitelmiaan Inka Suokanerva valotti sen verran, että haluaa kehittyä edelleen, kisata ja myöhemmin valmentaa. Kisojen perusteella on helppo kuvitella, että Suokanerva todellakin viihtyy tatamilla vielä pitkään.

Lisää mitaleja

Hopealle yltänyt Ilmari Pekki oli kisojen jälkeen hieman vaitonainen. Tappio Venäjän Taxirzade Farisille kirveli hieman, sillä ottelun alku oli todella tasainen. Haukiputaalla treenaava nuori mies on kuitenkin keväisellä PM-mitalilla osoittanut olevansa kova kilpailija, vaikka kansainvälinen ura on vasta alussa. Tulemme kuulemaan Ilmarista varmasti tulevaisuudessa. Nyt Pekin mielessä siintää judomenestyksen lisäksi myös ylioppilastutkinto, johon hän kisojen jälkeen aikoi valmistautua.

Milla Nurmikumpu taisteli itsensä pronssille. Hän sanoi, että sekä kisoissa että muissa tapahtumissa oli hauskaa ja kaikki oli yllättävän hyvin järjestetty. Muiden nuorten tavoin Millakin olisi kaivannut useampia matseja. Kisat lienevät tällä erää Nurmikummun viimeiset, koska hän ilmoitti aikovansa pitää judosta pienen tauon.

Unna Teppo katseli kisoja tatamin laidalta. Hänestä Berants Games oli siisti tapahtuma, ja oli kiva, kun mukana oli useampia lajeja. Myös Unna ihmetteli judokoiden vähyyttä. Ulkomailla kisanneen nuoren mieli olisi vetänyt tatamille, mutta Unna Tepolla on vielä vuosia aikaa. Hänen tavoitteensa onkin päästä maajoukkueeseen ja saavuttaa voittoja ainakin PM-tasolla.

Barents Summer Games järjestetään seuraavan kerran kahden vuoden päästä. Toivottavasti sieltä on tuomisena yhtä hieno mitalisaalis kuin tänä vuonna. Pohjois-Suomen judo on voimissaan. Sen nämä nuoret näyttivät Murmanskissa.

 

Kirjoittaja

Katri Malinen