Kisahallissa tiukat taistelut Suomen mestaruuksista

Kanerva, Kakko, Määtät, Verlin ja Viitanen kuuluivat päivän vakuuttaviin mestareihin. Vieraana kävi urheiluministeri Sampo Terho.

 
6.5.2018

Miesten ja naisten Suomen mestaruuksista kamppailtiin Helsingissä Töölön legendaarisessa Kisahallissa. Monelle vanhalle paikallaolijalle kisapaikka toi muistoja mieleen, sillä jo 1977 siellä järjestettiin A-, B- ja C-nuorten SM-kisat. Muun muassa Juha "Pupu" Salonen voitti tuona vuonna ensimmäisen nuorten Suomen mestaruutensa. Moni muukin katsomossa ollut otteli tuolloin itselleen ensimmäiset SM-mitalinsa.

Kisat olivat judoliiton 60-vuotis juhlakisat ja juhlan kunniaksi viihdyttävät. Tatamilla nähtiin hienoja heittoja, yllätyksiä ja venymisiä hyviin suorituksiin. Ottelijoiden määrä oli kasvanut viime vuodesta hieman, mutta silti joissain sarjoissa oli turhan vähän kisaajia. Tätä korvasi  kova taso muutamissa sarjoissa. Voittaja ei ollut ennalta itsestään selvä, vaan jännitys säilyi alusta loppuun.

Alle 48-kiloisten mestaruus oli kahden kilpailijan ratkottavissa. Marianne Kosonen ja Pihla Salonen korvasivat otteluiden vähäisen määrän otelemalla sitten pidempään. 15-vuotias Salonen väänsi kuin herhiläinen kokeneemman Kososen kanssa. Ottelua kesti melkein kymmenen minuuttia, ennen kuin saatin ratkaisu. Mestaruuden vei lopulta Kosonen.

Alle 52 kilon sarja oli kolmen ottelijan kauppa, jossa Sundbergin sisarukset ratkaisivat lopulta mestaruuden. Susanna Sundberg vei koitoksen ja  Jenni Sundberg jäi hopealle

Katri Kakko teki väkevän paluun alle 57 kilon sarjassa. Se oteltiin tuplapoolissa. Saman poolin Kakko ja Elviira Kujansuu olivat lopulta myös finaalissa vastakkain. Kujansuu oli ainoa joka kykeni haastamaan Kakkoa poolissa, mutta finaalissa Kakko vei lopulta ottelun 10-0. Mestaruus siis Kakolle ja Kujansuu hopealle. Pronssit menivät Frida Laxenille ja Noora Jokiselle.

Alle 63 kilon sarjassa  SM-tatameille palannut Laura Jauhiainen säikäytti finaalissa Emilia Kanervan vastaheitolla, josta annettiin wazari. Videotarkistuksen jälkeen pisteet pyyhittiin kuitenkin pois, ja Kanerva näytti, ettei ole turhaan nuorten arvokisamitalisti. Hän vastasi omalla suorituksella ja vei mestaruuden. Jauhiaiselle hienosti hopeaa. Pronssit nappasivat Katri Raveala ja Emilia Kautto.

Alle 70 kilon sarjoissa oteltiin myös tuplapooli, ja korkeimmalle korokkeelle tiensä raivasi Alexandra Barton. Hopeaa sai Jasmine Aho. Pronssille tulivat Ronja Eklund ja Vilma Leppäniemi.

Naisten raskaassa sarjassa kanssakilpailijat kokivat kolarin, kun mestaruuden vei Anni Kolari. Sini Hukka otteli hopealle, ja pronssin vei Laura Syrjälä. Sekä mestaruus että pronssi matkasivat Jyväskylään.

Miesten sarjoissa alle 60 kiloa oli viimevuotista runsaslukuisempi ja myös taso oli hyvä. Luukas Saha selvitti tiensä vaivatta finaaliin, mutta toisessa semifinaalissa käytiin henkien taistoa Joel Ylitalon ja Otto Koposen välillä. Ottelu oli jo ratketa varsinaisella otteluajalla, kun Ylitalo sai vastaheitollaan Koposen selälleen. Videotarkistus näytti, että liian myöhään. Otteluaika oli ehtinyt kulua umpeen ennen suoritusta. Jatkoajalle siis mentiin, ja kovan ja viihdyttävän jatkoajan vei lopulta Ylitalo ansaitusti. Finaalissa oli myös kovaa vääntöä, josta kultaa vei lopulta nimiinsä Saha. Hopealle Ylitalo, pronssille Koponen ja nuori Patrik Pavlov.

Henri Määttä puolusti mestaruutta alle 66 kilon sarjassa ja piti nytkin huolen siitä, että titteli pysyi hänellä. Tasaisen varmaa tekemistä ja mestaruus jälleen Määtälle. A-poolissa käytiin tiukka taistelu lohkon viimeisestä jatkopaikasta Henri Tuuralan ja Ville Ylitalon kesken.Ttällä kertaa Ylitalo oli parempi ja eteni semareihin. B-poolissa nuoren lupauksen Turpal Djoukaevin ja Elias Körkön ottelu oli todellista ilotulitusta. Turpal tasoitti ottelun hienolla harailla, ja lopulta Körkön varoitustili täyttyi. Toinen jatkoon menijä oli Valtteri Olin, joka voitti Djoukaevin, mutta oli silti poolin kakkonen. Semifinaalissa Määttä voitti Olinin ja Djoukaev tiukan taiston jälkeen Ville Ylitalon. Finaalissa Määttä piti huolen siitä, etteivät nuoremmat hypi vielä silmille tai ainakaan korkeimmalle korokkeelle. Määtälle kultaa ja Djoukaeville hopeaa. Pronssia saivat Olin ja Ylitalo.

Alle 73 kilon sarja oli ilahduttavan runsaslukuinen, kun mestaruutta tavoitteli 17 judokaa. Tampereen Eetu Laamanen otteli omassa painoluokassaan SM-kisat pitkästä aikaa ja eteni vaivatta finaaliin. Matkalla kaatuivat Ville Kiljander, Sikko Kaewasa ja Miska Pyykkö. Toinen finalisti oli Arttu Määttä, joka raivasi tieltään Ville Simolan, Tuomas Ronkaisen ja Heikki Nivan. Niva ja Pyykkö jäivät pronssiotteluun, ja niihin vastustajia haettiin keräilyistä. Keräilyissä Kaewasa heitti ehkä päivän upeimman sodetsurikomigoshin, selvitti tiensä toiseen pronssimatsiin ja ottikin mitalin lopulta tyylikkäästi. Pyykkö voitti itselleen toisen pronssin kukistettuaan Joonas Tapion myös lyhyessä ajassa. Finaalissa Arttu Määttä räjäytti potin kukistamalla Tampereen Laamasen ipponilla. Näin toinen mestaruus matkasi Määtän perheeseen.

Alle 81 kilon painoluokka oli ennakkoon ajateltuna ehkä yksi kovimmista sarjoista. Nimilista ennakoi hyvää. Ikävä poisjäänti oli, kun Aku Laakkonen ei kuumeen takia pystynyt ottelemaan, mutta listaan jäi silti tukku kovia nimiä. Finaaliin tiensä lopulta selvittivät Pyry Halonen ja Klaus Verlin. Halosella oli ensin vapaa kierros, ja sitten hän voitti  Sayd-Arbi Kubaevin. Semifinaalissa Halonen heitti Artur Tvaurin päivän hienoimmalla uchimatalla ja eteni finaaliin.

Verlin voitti ensin Tuomas Virtasen ja sitten vastaan asettui alle 18-vuotiaiden koti-EM-kisojen hopeamitalisti Oskari Mäkinen. Mäkinen johti ottelua waza-arilla, mutta sitten Verlinin jäätävät nostot tekivät taas tuhojaan ja ura-nage puhui. Ippon ja Verlin jatkoon. Semifinaalissa Verlin voitti Janez Vidmarin, Slovenian lahjan Suomelle, ja eteni finaaliin. Vidmar ja Tvauri pronssiotteluihin ja taas keräilyist etsittiin vastustajia. Kubaev selvitti sieltä tiensä toiseen pronssimatsiin ja Vidmaria vastaan. Vidmar vei lopulta kokemuksellaan ottelun ja voitti pronssia.

Toisessa keräilyissä Rachid El Kadiri ja Mäkinen voittivat ensimmäiset ottelunsa ja kohtasivat pääsystä pronssiotteluun. Hieman ehkä yllättäenkin El Kadiri voitti ipponilla ja eteni pronssimatsiin Tvauria vastaan. Sama vire jatkui siinäkin: ipponvoitto ja pronssia. Finaalissa kohtasivat Meido-Kanin Pyry Halonen ja Hontain Klaus Verlin. Alkuun näytti, että Verlin halitsisi koko ottelun, mutta Halonen löi aivan uudenvaihteen päälle ja tasoitti. Yleisökin viihtyi molempien yrittäessä raivokkasti hakea voittoon tarvittavaa pistettä. Kumpikaan ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta ei pyytänytkään. Tilanteita oli molemmin puolin ja mielipiteet jakaantuiva useasti, olisiko jomman kumman pitänyt saada pisteitä. Lopulta  taistelu päättyi Verlinin voittoon. Todella hieno finaali.

Alle 90 kilon sarjassa oli myös koolla kova porukka: Samuli Viitanen, Aatu Laamanen, Jaakko Alli, Petteri Sulander, Henri Hannula, muitakaan väheksymättä. Finaaliin mahtuu kuitenkin vain kaksi. Heti alkuun tehtiin nimimiehissä jo ensimmäistä karsintaa,  vastakkain joutui Alli, Sulander, Laamanen -trio. Alli voitti Sulanderin, joka ei tosin ole päässyt harjoittelemaan kuukausiin terveysongelmien takia. Sulander lähti kuitenkin mukaan kokeilemaan. Alli voitti Sulanderin ja kohtasi seuraavaksi Laamasen. Laamanen oli ottelussa todella terävä ja otti ensin waza-arin ja lopulta todella upealla harai-goshilla ipponin. Semifinaalissa kaatui vielä Jesse Eloranta.

Toisella puolella kaaviota samuli Viitanen eteni vakuuttavasti finaaliin, vaikka Henri Hannula antoikin vastusta alussa. Finaalissa kohtasivat siis Tampereen Laamanen ja Viitanen. Mestaruuden vei Viitanen. Pronssiotteluss kohtasivat Alli ja Hannula. Alli voitti matsin lopulta ipponilla ja mitsku taskuun. Toisessa pronssiottelussa Safar Rahmani kukisti Elorannan.

Alle sadan kilon sarja oteltiin poolina, ja se tiesi useamman ottelun varmuudella jokaiselle. Puumalaisen perheessä selvitettiin, kumpi hakkaa saunapuut koko kesäksi. Tämän koitoksen vei nimiinsä nuorempi veli Martti Puumalainen, joten hyvää puusavottaa Juholle. Chikaran Miko Silde oli liekeissä, ja sen sai tuta myös Lalli Nuorteva, joka  ennakkoon  oli hienoinen suosikkikin sarjassa. Puumalainen oli kuitenkin päivän kunkku, vei kaikki matsinsa ipponilla ja otti kultaa. Sildelle hopeaa ja Nuortevale pronssia.

Raskas sarja oli Stadin juhlaa, kun kaikki mitalit jäivät Helsinkiin. Sami Ponsi otti mestaruuden, ja seurakaveri Miikka Hirvonen sai hopeaa. Pronssille itsensä selvitti Meido-Kanin Erkka Kari.

Summa summarum, lauantai tarjosi hyvää judoa, tiukkoja taisteluita ja suuria tunteita. Kisaisäntä Chikara vei päivän loistavasti läpi Meido-Kanin apujoukkojen kera, ja maistuvat hot dogit a la ravintola Birgitta pitivät yleisön vasat täynnä. Lähtipä tuore mestari Ponsikin viimeisen matsin jälkeen suoraan grillille.

Kisan arvokkuutta lisäsi ministeri Sampo Terhon läsnäolo, kun hän jakoi tunnustuksia judoväelle.

Sunnuntaina jatketaan joukkuekisalla ja sovelletulla judolla ja toivotaan, että meno senkun paranee.

Teksti: Esa Korkia-aho

Kuvat: Jarkko Mikkonen ja Vilppu Rantanen