Ranska yllätti Japanin Olympialaisten joukkuekilpailussa.

Joukkuekilpailussa nähtiin yllätys, jota jotkut kutsuvat jopa olympiakisojen suurimmaksi sensaatioksi kaikki lajit huomioiden.

 
24.7.2021

Päivä 8 – 31.7.2021

Joukkuekilpailu

Joukkuekilpailussa nähtiin henkeä salpaava finaali, kun ennakkosuosikit Ranska ja Japani kohtasivat toisensa.

Japani oli selvinnyt finaaliin kokien muutaman säikähdyksen. Avausottelussa Saksaa vastaan isäntamaa oli jo 2-0 tappiolla. Theresa Stoll oli kukistanut 57 kilon sarjassa alle 52 kilon olympiavoittaja Uta Aben. Suurempi paukku nähtiin kuitenkin alle 73 kiloisissa, kun Igor Wandtke vei Shohei Onoa kahdella wazarilla, joista toinen tuli komeasta lonkkaheitosta. Loput 4 ottelua Japani selvitti kuitenkin tyylipuhtaasti. Semifinaalissa Japanin joukkue kukisti Venäjän puhtain luvuin 4-0.

Myös Ranskalla oli hädän hetkiä ensimmäisessä ottelussa. Tarvittiin Romaine Dickoa ja Teddy Rineriä tuomaan Ranska 3-1 tilanteesta tasoihin ja uusintaotteluun. Uusintaottelussa Margaux Pinot kaivoi itselleen kilpailuiden ensimmäisen voittonsa, kun hän sai revanssin Israelin Sharir Gilliä vastaan. Myös Ranska hoiti semifinaalinsa puhtaasti 4-0, kun he kukistivat Hollannin.

Finaalin ensimmäinen ottelu käytiin alle 63kg:n olympiavoittaja Clarisse Agbegnenoun ja alle 70kg olympiavoittaja Chizuru Arain välillä. Pelin avasi ranskalainen, joka otti komean wazarin kouchigarilla. Vaikka japanilainen on isompi, ei hän välttämättä ollut vahvempi. Lopulta Agbegnenou onnistui kouchigarissa vielä toisen kerran ja tilanne 1-0 Ranskalle.

Seuraavaksi vuorossa oli Axel Clergetin ja Shoichiro Mukain välinen ottelu. Tästä muodostuikin tiukka kamppailu, jossa molempia varoitettiin nopeasti kahteen otteeseen. Lopulta edettiin Golden Scorelle, jossa Mukai hölmöili aivan kuten yksilökilpailussakin. Palomies täysin väärään paikkaan ja Clergetin oli helppo työntää japanilainen kumoon. Rasnka 2 Japani 0.

Kolmannessa ottelussa nähtiin +78kg:n oletettu olympiafinaali Romaine Dickon ja Akira Sonen välillä. Kuten yksilökilpailussakin, Sone oli todella vakuuttava. Dickon onnistui ajaa japanilaiselle yksi varoitus, mutta pisteet teki Sone – ensin ouchigarilla ja sitten pitävällä sidonnalla. 2-1.

Neljäs ottelu oli etukäteen Ranskan varmin. Japani ei kuitenkaan laittanut Teddy Rineriä vastaan yli sadan kilon ottelijaa, vaan matkaan lähdettiin alle 100 kilon olympiavoittaja Aaron Wolfin voimin. Wolf oli ottelun alussa hätää kärsimässä Rinerin voimien kanssa, mutta ottelun edetessä ranskalainen alkoi väsyä ja tilanne tasoittua. Aika ei kuitenkaan riittänyt, sillä Ison Teddyn onnistui alistella Wolfia niin, että uchimatapaikka aukesi ennen kuin japanilaisen kunto pääsi oikeuksiinsa. Wazari Rinerille ja japanilaisten uhkapelin jälkee tilanne jo 3-1 ranskalle.

Viidennessä ottelussa Tsukasa Yoshida ja Sarah Leonie Cysique toistivat kohtaamisensa vuoden 2019 joukkue MM-kilpailuiden finaalista. Tällöin Cysique yllätti Yoshidan vain 7 sekunnissa. Tänä vuonna samaan temppuun tarvittiin minuutti, eikä kyseessä enää ollut välttämättä yllätys. Cysiquen uchimata lennätti japanilaisen lähes selälleen, mutta siitä tuomittiin lopulta kuitenkin vain wazari. Yoshida ei kuitenkaan pystynyt tätä enää kirimään, vaan Cysiquen onnistui ratkaista ottelu ranskalle.

4-1 tilanteessa Ranska oli jo voittanut ottelun, ja nähtiin todellinen shokkiyllätys. Täytyy nimittäin voittaa, että yksilökilpailussa Japan otti 9 tarjolla olleesta 14 kultamitalista.

Joukkuekisan pronssia ottivat Hollanti ja Israel.

 

 

Päivä 7 – 30.7.2021

+100kg

On vain yksi tapa tarkastella yli 100 kilon sarjaa – Teddy Riner vs muu maailma. Tokiossa Iso Teddy sai kunnian avata sarjan ottelulla Itävallan Stephan Hegyitä vastaan. Kaikki sujuikin suunnitelman mukaan ja Hegyi oli Rinerille hyvä lämmittelyottelu. Ennalta tiedossa ollut ratkaisu nähtiin lopulta uchimataipponilla.

Toisella kierroksella Israelin Or Sasson, joka oli vuoden 2016 olympialaisissa Rinerin kovin ottelu, pääsi pari kertaa lähelle polvisodellaan. Sasson oli lähellä heittää Rineriä tällä tekniikalla myös Riossa. Israelilainen ei kuitenkaan saanut vedettyä tekniikkaa aivan loppuun asti. Riner puolestaan sai. Kun Sasson vajosi polvilleen, iski ranskalainen sumigaeshilla wazarin arvoisesti ja eteni poolifinaaliin. Oliko haarniskassa kuitenkin havaittavissa pieniä halkeamia?

Tätä selvittämään lähti Venäjän Tamerlan Bashaev. Nykyjudokoista ehkä Bashaevia pidetään Teddyn kovimpana haasteena. Ottelu eteni kuitenkin hyvin Rinerin kontrollissa, eikä venäläinen pystynyt saamaan sisään kunnon yrityksiä. Jatkoajalle Bashaev kuitenkin selviytyi, vaikka olikin varoituksin 2-1 perässä. Sitten, heti jatkoajan alussa venäläinen hyökkäsi polviseoinagella. Riner yritti vastata sumigaeshilla, mutta menetti tasapainonsa. Bashaev jatkoi tilannetta ja työnsi ranskalaisen kumoon. Nippon Budokaniin laskeutui valtava hiljaisuus (joka ei tosin ollut hiljaisuus koska venäläiset karjuivat ipponia, mutta siltä se tuntui). Tuloksena wazari ja kisojen suurin shokki. Riner keräilyyn.

Georgian Guram Tushishviliä pidettiin joskus todennäköisenä Rinerin kaatajana. Ensimmäisessä ottelussaan georgialainen oli tiukoilla Tajikistanin kovaa Rakhimovia vastaan. Yksi virhe ratkaisi kuitenkin ottelun, kun Rakhimov kurotti liian pitkälle osotogarilla ja Tushishvilin onnistui vastata haraigoshilla wazarin arvoisesti.

Seuraavassa ottelussa Brasilian Rafael Silvaa vastaan ei Tushishvili pystynyt heittopisteitä tekemään. Yli 170 kiloisella brassilla ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia vastata georgialaisen ylläpitämään liikkeseen ja lopulta Silva ajettiinkiin varoituksin ulos ottelusta. Näin Tushishvili Bashaevia vastaan semifinaaliin.

Semifinaali Tushishvilin ja Bashaevin välillä oli yksi kilpailuiden parhaita otteluita. Bashaev iski ensin rullilla – wazari. Tushishivili vastasi pian perään lonkkaheitolla, eli samasta tilanteesta, josta Bashaev oli pisteet tehnyt – wazari ja peli tasan. Sitten, Bashaev lähti nostamaan georgialaista syliltä, Tushishvili sai kuitenkin jalan maahan ja runttasi venäläisen suoraa selälleen ipponin arvoisesti. Georgialainen finaaliin ja joku voisi sanoa, että Bashaev teki miehen työn, jotta joku muu voisi voittaa sarjan kukistaessaan Rinerin.

Japanin haastaja Rinerille oli Hisayoshi Harasawa. Japanilaisen päivä alkoi tyylikkäällä kouchigarivoitolla Korean Kim Minjongia vastaan. Seuraavassa ottelussa Ukrainan Iakiv Khammo vei Harasawan todella tiukille. Kahden minuutin jatkoajan jälkeen tilanne oli vielä 1-1 tasan varoituksin. Kahden minuutin ja 10 sekunnin jälkeen taulussa oli kuitenkin ippon japanilaiselle, kun Harasawa iski komealla uchimatalla.

Viimeisessä poolissa odotettiin kohtaamista alle 100 kilon olympiavoittaja Lukas Krpalekin ja Hollannin kolminkertaisen MM-kakkosen Henk Grollin välillä. Miehistä Krpalek eteni poolifinaaliin tyylikkäällä sidontavoitolla IJF:n pakolaisjoukkueen ennen Irania edustanutta Mahjoubista. Grol sen sijaan koki karun lopun pitkälle uralleen, kun Uzbekistanin Bekmurod Oltiboev päätti tämän uran viimeisen ottelun sodella vain 25 sekunnissa.

Krpalek oli varmasti nähnyt Oltiboevin soden, sillä niin varovaisesti roikkui tsekki hihojen päissä kiinni. Krpalek tietää kuitenkin mitä tekee ja vaikka tsekkiläistä varoitettiin kerran, kaivoi tämä voittoon tarvittavat pisteet uchimatasukashilla. Wazari tauluun ja heti perään kuluttamaan lähes minuutti aikaa matossa. Näin Krpalek semifinaaliin mielenkiintoisen mahdollisuuden kanssa. Hänestä voisi tulla ensimmäinen judoka, joka voittaa olympiakultaa kahdessa eri painoluokassa.

Krpalekin ja Harasawan semifinaali ei tarjonnut erityistä viihdykettä. Harasawa pyrki alistamaan Krpalekia heittämättä tätä, ja tsekki puolestaan putkitti japanilaisen kylkeen. Jatkoajalla Krpalekin fyysinen kunto nousi kuitenkin ratkaisevaan osaan. Pisteet olivat lähellä jo uchimatarullilla, mutta lopulta yli 4 minuutin jatkoajan jälkeen Krpalekin komea osotogari tuotti wazarin. Näin tsekki toiseen olympiafinaaliinsa, nyt painoluokkaa ylempänä.

Finaali oli varovainen ottelu, jossa Tushishvilin atleettisuus oli Krpalekille alkuun hankalaa. Tsekki keräsikin ensimmäiseen kolmeen minuuttiin kaksi varoitusta. Kun ottelua oli jäljellä 30 sekuntia, Tushishvili hyökkäsi seoinagella. Krpalek onnistui kuitenkin pitämään itsensä ja georgialaisen pystyasennossa ja iski sumigaeshilla. Wazari ja suora jatko sidontaan, ja koska Krpalekin sidonnoista ei kukaan pakene, riitti tämä voittoon. Tällä voitolla Krpalekista tuli ainoa ihminen, joka on voittanut EM-, MM- ja Olympiakultaa kahdessa painoluokassa. Tällä meriitillä voidaan jo kysyä, onko kyseessä kaikkien aikojen suurin?

Pronssia ottivat oletettavasti pettynyt Riner, sekä Bashaev.


+78kg

Yli 78 kilon sarjassa oli muutama vahva ennakkosuosikki. Näistä ensimmäinen oli Kuuban kolminkertainen olympiamitalisti ja Lontoon olympiavoittaja Idalys Ortiz. Kuubalainen aloitti päivänsä takkuiseseti, kukistaen Portugalin Rochelle Nunesin vasta pitkän jatkoajan jälkeen polvisodella.

Seuraava ottelu oli Ortizilta jo parempi. Kuubalainen vei Kiinan Shiyan Xuta ensin polvisodella ja lähes heti perään polviseoinagella. Näin Ortiz semifinaaliin tavoittelmaan jo huikeaa neljättä olympiamitaliaan.

Toisessa poolissa Ranskan vahva Romaine Dicko oli selkeä ennakkosuosikki. Dicko aloittikin vahvasti ja murskasi Liettuan Jablonskynyten kouchigarilla. Ja Dickon tapauksessa kyse on nimenomaan murskaamisesta. Ranskalaisen tekniikat ovat sellaisia, että siinä ei vastustajan raajoja säästellä, vaan toinen viedään tonttiin keinoja kaihtamatta.

Poolifinaalissa Dicko kukisti Brasilian Suelemen Althemanin täysin samoin kuin liettualaisen. Vastustaja lähtee hakemaan uranagea, ja Dicko vain murskaa tämän kouchigarilla. Jälleen nopea ippon ja Dicko semifinaaliin.

Semifinaalissa nähtiin jälleen sama tilanne. Ortiz ei kuitenkaan ole Altheman tai Jablonskynyte, vaan kyseessä on yksi judon legendoista. Kun Dicko päästi kuubalaisen nostamaan syliltä, ei kouchigari yhtäkkiä enää ollutkaan hyvä ratkaisu. Ortiz tempaisi nimittäin koko Dickon painon oman kehonsa yli uranagella wazarin arvoisesti. Näin kuubalainen varmisti jo huikean neljännen olympiamitalinsa. Tähän eivät ole judossa pystyneet kuin Ryoko Tani (5 mitalia), Driulis Gonzales, sekä Angelo Parisi.

Kaavion alaosassa kaikki katseet kohdistuivat Japanin Akira Soneen. Japanilainen aloittikin päivänsä vakuuttavasti. Israelin Raz Hershko lensi kahdesti taiotoshilla. Ensimmäisen japanilainen suoritti polviltaan ja se oli hädin tuskin wazari, mutta toinen sen sijaan oli pystystä ja komeasti suoraa selälleen. Tällaisia tekniikoita harvemmin nähdään raskaassa sarjassa. Sone oli todellakin iskussa.

Taiotoshi oli myrkkyä myös Turkin Kayra Sayitille. Ottelu eteni kyllä lähes loppuun asti ennen kuin Sone iski. Tällä kertaa japanilainen suoritti heiton jälleen polviltaan ja nappasi perään vielä tiukan sidonnan.

Semifinaalissa Sone ei tarvinnut taiotoshia. Azerbaidzanin Iryna Kindzerska oli niin takapainoinen taiotoshia pelätessään, että kaatui helpohkosti ouchigariin ja suoraan sidontaan. Sone viimeistelikin ottelun matossa ja eteni todella vakuuttavasti finaaliin.

Finaali oli puuduttava ottelu, kun Ortiz pyrki välttelemään Sonen hihaotetta ja teki puolittisia yhden käden yrityksiä. Jatkoajalle mentäessä kumpaakaan ei oltu kuitenkaan varoitettu. Kolmen minuutin jatkoajan jälkeen Sone oli edellä varoituksi 2-1. Lopulta, lähes viiden minuutin jatkoajan jälkeen Ortizia varoitettiin kolmannen kerran. Näin Sone otti jo Japanin yhdeksännen kultamitalin!

Pronssia ottivat Azerbaidzanin Kindzerska ja Ranskan Dicko.

Päivä 6 – 29.7.2021

Alle 78kg

Ranskan Madeleine Malonga koki Budapestissa kirvelevän MM-finaalitappion Anna-Marie Wagnerille. Tokiossa ranskalainen oli päättänyt hakea sarjan kruunun takaisin itselleen. Ensimmäinen kierros olikin lupaava, kun Itävallan Bernadette Graf lensi alle minuutissa ensin kouchigarilla ja sitten uchimatalla.

Poolifinaali olikin asia erikseen. Kuuban Kaliema Antomarchi pisti Malongan todella tiukille. Kun ottelua oli jäljellä puolitoista minuuttia, iski kuubalainen uranagella. Tilanteesta annettiin ensin ippon ranskalaiselle, mutta se korjattiin lopulta wazariksi kuubalaiselle, joka oli varmasti oikea tuomio. Malongan täytyi jahdata. Ei kuitenkaan kauaa, sillä ranskalaisen onnistui kaivaa wazari kosotogarilla heti seuraavaan aloitukseen ja ottelu eteni jatkoajalle. Ratkaisu nähtiin lopulta samassa tilanteessa, jossa kuubalainen alunperin otti pisteet. Tällä kertaa Malonga vain sai jalkansa väliin ja onnistui kääntämään tilanteen itselleen kouchigarilla. Ranskalainen semifinaaliin.

Hollannin Guusje Steenhuis on yksi sarjan kestomenstyjiä. Ensimmäinen ottelu Ukrainana Anastasiya Turchynia vastaan ei kuitenkaan ollut hollantilaiselle helppo. Tarvittiin yli kahden minuutin jatkoaika, ennen kuin Steenhuisin hieno kouchigari-ouchigari kombinaatio päätti ottelun.

Poolifinaalissa Steenhuis kohtasi Korean Hoon Yunjin. Vahva hollantilainen yritti saada korealaisen hyydytettyä, mutta Hoon liikenopeus oli Steenhuisille todella hankala. Lopulta tuomareilla ei ollut muuta mahdollisuutta kuin liputtaa Steenhuis ulos varoituksin. Näin korealainen yllättävästi semifinaaliin.

Semifinaali ei alkanut korealaisen kannalta hyvin, kun Malongan onnistui ajaa tälle jo minuutissa kaksi varoitusta. Ottelu jatkui aivan yhtä huonosti, kun kolmas varoitus seurasi noin minuuttia myöhemmin.

Alle 78 kiloa oli revanssien sarja. Jos Malonga haki kaavion yläosassa revanssia Wagnerista, haki Japanin Shori Hamada puolestaan revanssia vuoden 2019 MM-finaalista Malongaa vastaan. Ensimmäinen uhri Hamadan polulla oli Puola Beata Pacut, joka joutui taipumaan kostogari wazarilla ja tiukalla sidonnalla.

Poolifinaalissa Hamada esitteli todella kaunista judoa. Venäjän Alexandra Babintseva lensi ensin tomoenagella ja tämän jälkeen Hamada jatko oppikirjamaisesti matossa suoraa tehokkaaseen lonkkakuristukseen. Näin japanilainen tyylikkäästi semifinaaliin.

Saksan Anna-Maria Wagner otti sensaatiomaisen maailmanmestaruuden Budapestissa pari kuukautta sitten. Tokiossa maailmanmestari aloitti hyvin. Portugalin nuori Patricia Sampaio lensi wazarin jo ensimmäisessä kymmenessä sekunnissa kosotogakella. Vain minuuttia myöhemmin Wagner iski rullilla toisen wazarin ja eteni vakuuttavasti toiselle kierrokselle.

Poolifinaalissaa Brasilian Mayra Aguair antoi saksalaiselle jo paremman vastuksen. Ottelu venyi jatkoajalle asti niin, että etu oli Wagnerille 2-1 varoituksin. Lopulta brasilialaisen huono yritys kuitenkin kostautui, kun Wagner onnistui rullimaan heikon sotomakikomin wazarin arvoisesti. Näin Malongan revanssimahdollisuus säilyi hengissä, kun Wagner eteni semifinaaliin Hamadaa vastaan.

Iso Wagner seisoi lähes päätä pidempänä kuin Hamada semifinaalin alkukumarruksessa. Saksalainen hakikin heti aggressiivisesti syliotetta ja yritti käyttää kokoaan edukseen. Judossa voi kuitenkin pärjätä tekniikalla voimaa vastaan ja Hamada teki juuri niin. Yhden kerran Wagner pääsi lähelle, mutta seuraavassa aloituksessa japanilainen iski osotogarilla. Heitto meni mahalleen, mutta Wagnerin käsi jäi auki ja Hamada käytti paikan hyväkseen tehokkaalla jujigatamella edeten finaaliin vain minuutissa.

Finaalissa Hamadalla oli siis revanssin paikka ja tämän japanilainen otti tyylikkäästi. Ottelu päätyi heti mattoon ja siellä Hamadaa ei hyvästä paikasta pysäytä kukaan. Jalan irroitus ja tiukka paketti ja japanille kilpailuiden kultamitali numero 7.

Pronssia ottivat Saksan Anna-Marie Wagner, sekä Brasilian Mayra Aguair.

Alle 100kg

Georgian Varlam Lipartelianin palkintokaapista löytyy 7 MM- tai Olympiamitalia, mutta yksikään niistä ei ole kultainen. Tokiossa “Lipolla” oli viimeinen mahdollisuus hakea kruunu huikealle uralleen. Ensimmäisessä ottelussaan Egyptin Ramadan Darwishia vastaan georgialainen ei ottanut mitään riskejä, vaan ajoi tämän ulos 3-1 varoituksin.

Poolifinaalissa Liparteliani kohtasi Kanadan Shady El Nahasin, joka oli esitellyt todellisia lonkkapommeja koko aamupäivän. Kanadalainen on yksi maailman judon näyttävimmistä heittäjistä, ja Lipartelianikin vastaan paikkoja oli. Georgialainen on kuitenkin kokenut kettu ja kun El Nahas kahdesti sai oman syvän otteensa, jota lonkkaheittoihinsa tarvitsee, vei Liparteliani tämän taakse. Molemmat pisteet olivat hieman halpoja, mutta ne riittivät ja Liparteliani eteni jälleen kerran semifinaaliin.

Japanin edustaja alle 100kg sarjassa oli mies, joka voitti Lipartelianin vuoden 2017 MM-finaalisa, Aaron Wolf. Japanilainen aloitti oman urakkansa yhdellä päivän hienoimmista heitoista, kun enemmänkin euroopasta tuttu hyrrä tuotti ipponin Uzbekistanin Khurramovia vastaan. Tekniikka tehtiin sellaisella tarkkuudella, että näytti kuin Wolf olisi suorittanut kataa.

Wolfilla on aina välillä päiviä jolloin mikään ei onnistu judomatolla. Tänään ei ollut sellainen päivä. Israelin vuoden 2020 euroopanmestari Peter Paltchick pystyi kyllä venyttämään ottelua yli 3 minuuttia ilman, että Wolf onnistui tekemään pisteitä, mutta lopulta klassisen kaunis ouchigari toi japanilaiselle wazarin. Näin semifinaalissa nähtäisiin 2017 MM-finaalin uusinta Wolfin ja Lipartelianin välillä.

Ottelu olikin tasainen ja kaava selvä. Liparteliani pyrki saamaan käden yli selkään ja Wolf, joka nauttii myös selkäotteesta ei tilannetta kammonnut. Lopulta ratkaisu nähtiin samalla tekniikalla kuin 2017. Liparteliani hyökkäsi sylille ja Wolf onnistui kääntämään tilanteen ouchigarilla. Wazari, kun ottelua oli jäljellä alle minuutti. Georgialaisen loppukiri ei tässä tilanteessa riittänyt, ja näin Liparteliani jälleen kotiin ilman kultaista mitalia.

Portugalin Jorge Fonseca on voittanut kahdet viimeiset MM-kilpailut. Kaksi kuukautta sitten Budapestissa Fonseca oli täysin ylivoimainen. Sama meno jatkui myös ensimmäisellä kierroksella Tokiossa, kun Fonseca heitti Belgian Toma Nikiforovia seoinagella vain 15 sekunnissa.

Fonsecaa ei ole koskaan tunnettu kestävyydestään, joten kun poolifinaali ja vuoden 2019 MM-finaalin uusinta Venäjän Niaaz Ilyasovia vastaan veny jo jatkoajan neljännelle minuutille, alkoi portugalilaisleirissä varmasti tulla huoli puseroon. Fonseca on kuitenkin kasvanut ottelijana parin viime vuoden aikana. Portugalilaisen kunto on kasvanut, eikä hän tee enää typeriä virheitä. Näin vuoden 2016 olympialaisten tapaista hyytymistä ei enää nähty, vaan Fonseca kykeni kaivamaan wazarin sodella vielä 4 minuutin jatkoajan jälkeenkin.

Semifinaalissa seoinagespesialistit tappoivat hyvin toistensa yritykset. Lopulta Cho:n onnistui kuitenkin yllättää maailmanmestari Fonseca matalalla, vain hihasta tehtävällä seoinagella, joka tuotti wazarin vain 10 sekuntia ennen loppua. Tässä kohtaa tämän turnauksen viimeisen kymmenen sekunnin pisteitä ei pysty edes sormin enää laskemaan. Tämä wazari kuitenkin vei Chon tyylikkäästi finaaliin.

D-poolissa Hollannin vahva Michael Korrel sai ensimmäisessä ottelussaan vastaansa Saksan todella kokeneen Karl Richard Freyn joka voitti MM-hopeaa jo 2015. Ottelu ei edennyt missään kohtaa Korrelin suunnitelmien mukaan ja lopulta Frey iski seoinagella. Tekniikka kesti alusta loppuun lähes 10 sekuntia, joista Korrel oli mahallaan ainakin kuusi, mutta liike ei missään vaiheessa pysähtynyt. Näin ollen tilanteesta tuomittiin wazari ja se riitti viemään Freyn poolifinaaliin.

Samassa poolissa Korean vuoden 2018 maailmanmestari Guham Cho. Chon ensimmäinen ottelu oli Serbian Aleksandar Kukoljia vastaan, joka nousi Tokion kisakoneeseen sensaatiomaisen Budapestin MM-hopeansa ansiosta. Kukolj on yksi sarjan kevyimpiä ottelijoita, kun taas Cho, joka otteli ennen +100 kilon sarjassa, on raskaimpia. Silti Kukolj on korealaista päätä pidempi. Serbi ei kuitenkaan pystynyt käyttämään tätä hyödykseen, vaan Cho iski nopeasti tauluun kaksi seoinagewazaria.

Poolifinaalissa Chota vastaan Frey tuskaili alkuun ja keräsikin nopeasti 2 varoitusta. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin saksalainen pääsi kuitenkin Chosta jyvälle, ja 2 minuutin jatkoajan jälkeen tilanne olikin jo 2-2 tasan. Näytti siltä, että Frey voisi viedä ottelun nimiinsä, mutta sitten saksalainen hyökkäsi lonkalla hieman huonoon paikkaan. Väkivahva ja matalan painopisteen omaava Cho kykeni kääntämään tilanteen itselleen ja nappasi wazarin edeten semifinaaliin.

Finaalissa Cho ja Wolf repivät ja raastoivat, mutta kumpikaan ei tuntunut saavan mitään aikaseksi. Ottelu eteni aina jatkoajan viidennelle minuutille ja molemmat olivat keränneet jo kaksi varoitusta. Lopulta ratkaisu saatiin kuitenkin pisteillä, kun Wolf iski ouchigarilla ja nappasi voittoon tarvittavan wazarin. Kyseessä oli jo Japanin käsittämätön kahdeksas kultamitali.

Pronssia ottivat Fonseca, sekä Ilyasov.

 

Päivä 5 – 28.7.2021

Alle 90kg

Alle 90kg sarja oli pakattu täyteen tasaisia ottelijoita. A-poolissa hallitseva maailmanmestari Nikoloz Sheradadishvili joutui ensimmäisessä ottelussaan pitkälle jatkoajalle Mongolian Gantulgan kanssa, ennen kuin taaksevääntö tuotti espanjalaiselle voittoon vaadittavan wazarin.

Seuraavaksi vastassa oli Ruotsin Marcus Nyman, joka oli ensimmäisessä ottelussaan murjonut Seychellesien ottelijaa tuttuun tapaan matossa. Nyman ja Sherazadishvili kävivätkin todelliseen sotaan. Ruotsalainen oli lähellä voittoa kahdesti, ensin vastaheitolla, joka tarkistettiin videolta ja sitten sumigaeshilla, joka oli niin lähellä pisteitä kuin mahdollista. Lopulta se oli kuitenkin Sherazadishvili kaivoi takataskustaan valtavan uchimatan ja eteni poolifinaalin 3 minuutin jatkoajan jälkeen.

Myös Sherazadishvilin peikko, Venäjän Mikhail Igolnikov, otteli samassa poolissa. Igolnikov aloitti päivänsä varmasti kukistamalla Beninin ottelijan kahdella varmalla jalkaheitolla. Tämän jälkeen Azerbaidzanain Mehdiyev kaatui näppärällä kouchigarilla, tarkoittaen sitä, että Igolnikov kohtaisi Sherazadishvilin.

Heti ottelun alusta alkaen Sherazadishvili oli aivan kipsissä. Igolnikov dominoi joka ikistä tilannetta ja otetta ja hallitseva maailmanmestari olikin nopeasti kaksi varoitusta tappiolla. Espanjalainen sai kuitenkin hyvän lonkkayrityksen sisään vain 10 sekuntia ennen ottelun loppua. Valitettavasti lopputulos oli se, että Igolnikov jäi tämän selkään ja kuristi tajuttomaksi. Näin venäläinen vakuuttavasti semifinaaliin.

B-poolin vahvin oli ennakkoo Georgian nuori Lasha Bekauri. Tämä aloittikin kilpailut vahvalla sidontavoitolla Puolan pitkää Piotr Kuczeraa vastaan. Seuraavassa ottelussa georgialainen koki kauhun hetkiä, kun Israelin Li Kochman passasi Bekaurin Tblisin pyörän ja nappasi wazarin johdon. Nuorukainen vastasi kuitenkin nopeasti ottaen kaksi wazaria sotomakikomilla ja osotogarilla. Näin Bekauri poolifinaaliin.

Poolifinaalissa Uzbekistant Davlat Bobonov antoi Bekaurille hyvän vastuksen ensimmäisen minuutin ajan. Sen jälkeen miehet päättivät, että ottelu ratkaistaan nyt. Bekauri iski ristikahvan ja Bobonov nosti tämän jo ilmaan. Georgialainen sai kuitenkin toisen jalkansa maahan ja iski haraimakikomilla. Bobonov väisti tekniikan, mutta teki niin käyttäen omaa päätään, joka ei enää ole sallittua. Näin tilanteesta tuomittiin ippon ja Bekauri eteni semifinaaliin Igolnikovia vastaan.

Semifinaali Bekaurin ja Igolnikovin välillä oli todella tiukka taisto. Aivan yhtä viihdyttävää ottelua ei nähty kuin olisi voinut toivoa, mutta jännitystä riitti silti. Lopulta ottelun ratkaisi puhdas intuiitio. Bekauri alisteli Igolnikovia otteella ja venäläisen kääntäessä selkänsä kamppasi georgialainen tämän uhrautumisheitolle suoraa selän suuntaan. Wazari tauluun ja tällä pisteellä georgialainen eteni finaaliin.

C-poolissa vuoden 2019 maailmanmestari Noel Van t End aloitti urakkansa varmalla kouchimakikomi-ipponilla San Marinon Persogliaa vastaan. Sitten vastus kuitenkin koveni, kun tatamin toiselle puolelle astelin Ranskan Axel Clerget. Clerget ei kuitenkaan lopulta pystynyt Van t Endiä uhkaamaan. Vaikka ottelu venyi jatkoajalle, ei voittajasta ollut liikaa epäselvyyttä missään kohtaa. Lopulta matala osotogari vei hollantilaisen poolifinaaliin.

Poolifinaalissa vastaan asettui Turkin Mikhail Zgank, joka oli kukistanut itselleen aina vaikea Kuuban Ivan Felipe Silva Moralesin sumigaeshilla. Yleensä Van t End on se, joka hyydyttää vastustajansa, mutta Zgankia vastaan se ei toiminut. Ennen Sloveniaa edustaneen turkkilaisen kunto oli ylivertainen ja lopulta tuomarin oli pakko liputtaa hollantilainen pihalle ottelusta parin minuutin jatkoajan jälkeen.

Myös viimeinen pooli oli täynnä tähtiä. Serbian Nemanja Majdov voitti maailmanmestaruuden vuonna 2017. Nyt hän kuitenkin taipui Saksan Eduard Trippelille palomiehenpyörällä. Trippelin kaavio ei kuitenkaan tästä helpottanut, sillä seuraavaksi vastassa oli toinen maailmanmestari Dong-Han Gwak. Korealainen otti kultaa vuoden 2015 MM-kilpailuissa. Trippeliä eivät kuitenkaan vanhat meriitit kiinnostaneet, kun saksalainen latasi Gwakin sotomakikomilla selälleen vain 19 sekunnissa. Näin Trippel poolifinaaliin voitoilla kahdesta maailmanmestarista.

Kaavion toinen poolifinaalipaikka ratkottiin aivan yhtä kyvykkäiden ottelijoiden kesken. Japanin Shoichiro Mukai oli MM-hopeamitalisti vuonna 2019 ja Unkarin Kriztian Toth vuonna 2014. Ottelu olikin kahden tasavahvan vääntäjän taisto, mutta lopulta Mukai sähläsi ottelun aivan itse yrittämällä sumigaeshia samaan aikaan kuin Toth teki ouchigaria. Ippon unkarilaisella ja ensimmäinen päivä kun Japanin miehet eivät ota (kulta)mitalia oli tosiasia.

Poolifinaalissa Trippel kohtasi siis päivän kolmannen MM-mitalistinsa. Kyseessä on kuitenkin hurja mies ja tänään Trippel todella oli todella iskussa. Ottelu eteni todella tasaisena viimeiselle minuutille asti, jossa saksalainen onnistui eriseoinageotteesta tehdyssä palomiehenpyörässään. Näin Trippel sensaatiomaisesti semifinaaliin.

Semifinaaliin saksalainen saapui hymyillen ja selvästi nauttien. Kontrastina Zgank oli vakava. Trippel aloittikin vahvasti lyöden heti sotomakikomia, josta Zgank vaivoin pakeni. Tämä olikin paras hyökkäys seuraavaan 9 minuuttiin, kunnes Trippel iski pitkän jatkoajan jälkeen erikoisella seoinagea muistuttavalla hyrrällä. Zgank laskeutui melkein mahalleen, mutta nykysäännöillä melkein riittää wazariin. Näin siis Trippel todellisena yllättäjänä finaaliin.

Finaalissa Trippel oli lähellä jälleen yllätystä, kun tehokas kuristus oli selkeästi kaulalla. Bekauri kuitenkin taisteli ja onnistui pakenemaan hurjasti sätkien. Vain hetkeä myöhemmin georgialainen iski lonkalla wazarin arvoisesti ja nappasi sidonnan. Trippel ei kuitenkaan luovuttanut vaan pakeni ja ottelu jatkui. Saksalaisen kiri ei kuitenkaan riittänyt vaan, georgialainen nappasi ansaitun olympiakullan.

Pronssia ottivat Uzbekistanin Bobonov, joka toi Iliadiksen tallille vasta kilpailuiden ensimmäisen mitalin, sekä

Alle 70kg

Sarjan ykkössijoitettu, Hollannin Sanne Van Dijke, oli sijoitettu kohtuullisen suosiolliseen kaavioon. Uzbekistanin Matniyazova kaatuikin helpohkosti taniotoshi-ipponilla alle kahdessa minuutissa. Seuraavassa ottelussa vastassa oli Italian Alice Bellandi, joka oli yllättänyt Ruotsin Anna Bernholmin komealla sasaella.

Poolifinaali olikin kova ottelu. Molemmat ottelijat onnistuivat kaivamaan varsinaisella otteluajalla wazarit, mutta Van Dijke oli selkeästi pulassa. Kun hollantilaista vielä varoitettiin toisen kerran jatkoajan alussa, oli tilanne todella tukala. Van Dijke on kuitenkin erittäin kokenut, eikä hätkähdä vähästä. Jatkoajan edetessä toiselle minuutille, hollantilainen vaihtoi tempoa ja onnistui hakemaan komean ipponin jo voiton haistaneen Bellandin nenän edestä.

Kroatian Barbara Matic voitti maansa ensimmäisen maailmanmestaruuden Budapestin MM-kilpailuissa tänä kesänä. Tokiossa hän aloitti urakkansa toista Barbaraa, eli Portugalin Barbara Timoa vastaan. Lopulta kroatialainen oli vahvempi Barbaroiden taistelussa, mutta hyvin ikävällä tavalla, kun haraimakikomi väänsi portugalilaisen polven solmuun todella pahan näköisesti.

Poolifinaalissa Matic kohtasi Itävallan Michaela Polleresin. Ottelu ei alkanut maailmanmestarilta hyvin, sillä Polleres onnistui nostamaan Maticin jalat kattoa kohti jo 20 sekunnin jälkeen. Tuloksena oli lopulta kuitenkin vain wazari. Kovasta kiristä huolimatta Maticin ei kuitenkaan onnistunut hakea kiinni tätä pistettä ja näin itävaltalainen eteni semifinaaliin.

Yllättäjä Polleres oli vahva myös semifinaalissa. Vaikka Van Dijke pommitti seoinageyrityksiään, oli se Polleres joka otti ensimmäiset pisteet vastatessaan matalalla uranagella yhteen hollantilaisen polviseoinageista. Kun Pollares onnistui vielä tehokkaasti polttamaan kahdessa mattotilanteessa yli 40 sekuntia, ei Van Dijke enää pystynyt kirimään etua kiinni, vaan itävaltalainen eteni finaaliin-

Ranskan Margaux Pinot otti olympiapaikan vuoden 2019 maailmanmestarin Marie Eve Gahien nenän alta, joten ranskalaisella oli varmasti kovat paineet onnistua Tokiossa. Ensimmäinen ottelu Kreikan Elisavet Teltsidouta vastaan ei sujunut kuitenkaan odotusten mukaan, kun ranskalainen tuskaili oman otteensa saamisessa. Kukaan ei kuitenkaan varmasti odottanut, että Pinot ottelun häviäisi. Lopulta näin kuitenkin kävi, kun ranskalaisen varoitustili täyttyi ulosastumisen myötä.

Teltsidoun seuraava ottelu oli Venäjän Taimazovaa vastaan, joka oli otellut yli 15 minuutin ottelun Brasilian Maria Portelaa vastaan. Pitkä ottelu ei kuitenkaan Taimazovaa painanut, vaan tämä nappasi wazarin ensin pystystä ennenkuin jatkoi tehokkaaseen käsilukkoon. Näin Venäjälle kilpailuiden ensimmäinen ottelija mitalimatseihin.

Eilinen oli ensimmäinen päivä, kun Japani ei saanut mitalia jossain sarjassa. Chizuru Arai ei aikonut antaa sen toistua, varsinkin, kun Japanin naisten kultasaalis on vasta yksi verrattuna miesten neljään. Ensimmäinen ottelu Puerto Ricon Maria Pereziä vastaan oli kuitenkin takkuinen ja japanilainen oli jo varoituksin jäljessä. Lopulta Arai sai ottelun kuitenkin sinne minne halusi, eli mattoon. Perez kuitenkin onnistui pakenemaan Arain sidonnasta, mikä on lähes ennenkuulumatonta. Lopulta japanilainen kuitenkin onnistui pystyssä, kun kosoto-osoto kombinaatio tuotti ipponin.

Seuraavassa ottelussa Arai oli jo parempi. Uchimatawazari Saksan Scoccimarroa vastaan olisi riittänyt varmasti jo voittoon, koska se tapahtui vain 20 sekuntia ennen loppua. Arai ei kuitenkaan ottanut riskejä, vaan jatkoi vielä pitävään tateshihogatameen. Näin Japani jälleen matkalla kohti mitalia.

Semifinaalissa Taimazovan maratonottelu Portelaa vastaan näkyi hieman. Venäläinen ei päässyt oikeen missään ottelun vaiheessa mukaan Arain myllytykseen. Varsinkin matossa oli Taimazova hätää kärsimässä useaan otteeseen. Ottelun venyessä pitkälle jatkoajalle Taimazova alkoi kuitenkin kiriä. Venäläinen oli jo kahdesti sidonnassa, mutta pakeni molemmista, ennen kuin ratkaisu löytyi yli 12 minuutin jatkoajan jälkeen, kun Arain onnistui kuristaa Taimazova.

Finaalissa Arai aloitti pelin nappaamalla nopean wazarin hyvin japanilaisella kosotogarilla. Tämän jälkeen Pollares alkoi kuitenkin tulla kiinni vyötäisille ja japanilainen oli välillä jopa lievästi ongelmissa. Ongelmat eivät kuitenkaan olleet niin suuria, että Pollares olisi pystynyt ottelua tasoittamaan ja näin Japanille kisojen kuudes kultamitali.

Pronssia ottivat Van Dijke, sekä Taimazova, joka urakoi yhteensä yli 40 minuuttia matolla päivän aikana.

Päivä 4 – 27.7.2021

Alle 63kg

Ranskan Clarisse Agbegnenou on naisten judo suurin tähti. Viisinkertaiselta maailmanmestarilta puuttuu vain olympiakulta. Ranskan supertähti aloittikin päivänsä murskaamalla Cap Verden Billietin kosotogarilla. Hymyilevää Cap Verdeläistä tämä ei oikeastaan näyttänyt edes harmittavan, niin suvereenia on Agbegnenoun dominointi.

Seuraavaksi vuorossa oli Hollannin Juul Franssen, joka oli kukistanut Australian Haecklerin dramaattisesti viimeisellä sekunnilla aiemmalla kierroksella. Tämäkin ottelu oli Agbegnenoulle normaali toimistopäivä ja palomiehenpyörällä tehty wazari vei ranskalaisen helposti semifinaaliin.

Agbegnenoun todennäköisin haastaja kaavion yläosassa oli Kanadan Beuchamin-Pinard. Kanadalainen aloitti päivän vähän tahmeasti, mutta onnistui kuitenkin kaatamaan Tanskan Laerken ouchigarilla mittavan jatkoajan jälkeen. Seuraavassa ottelussa ei jatkoajalle jouduttu, kun kanadalainen onnistui lempitekniikassaan, palomiehenpyörässä, heti ottelun alussa Itävallan Krassakovaa vastaan ja eteni poolifinaaliin.

Päivän edetessä kanadalainen vain paransi ja paransi. Seuraava voitto Brasilian kovasta Ketely Quadrosista tuli sidonnalla todella hyvän ottelun päätteeksi. Voisiko Beuchamin-Pinard jopa uhata Agbegnenouta semifinaalissa?

Ei voinut, vaikka kanadalainen kyllä taistelikin hyvin. Agbegnenou otti ensin wazarin kouchigarilla, joka kuitenkin pyyhdittiin pois. Tämän jälkeen ranskalainen iski kosotogarilla. Tätä heittoa ei enää pyyhitty pois, sillä se oli viittä vaille ippon. Wazari oli kuitenkin lopulta tuomareiden päätös, mutta se riitti viemään Agbegnenoun jälleen yhteen finaaliin.

Vuoden 2016 olympiavoittaja Tina Trstenjak (SLO) on ollut viime aikoina hieman tehoton. Tokiossa slovenialainen aloitti tutulla tyylillä ja raastoi sekä repi Korean Han Heejun palasiksi. Ottelu oli ratkeamassa jo Trstenjakin hyväksi varoituksin, mutta onnistunut ouchigari varmisti sen, että slovenialainen eteni jatkoon pisteiden turvin.

Seuraavassa ottelussa Espanjan Cabana Pereziä vastaan Trstenjak oli jo itse tappiolla varoituksin ja ottelu näytti etenevän jatkoajalle. Lopulta slovenialainen kuitenkin kaivoi pisteet tutulla ipponseoinagellaan ja eteni jatkoon espanjalaisen hetkellisen keskittymisvirheen takia.

Poolifinaalissa Trstenjakia vastaan asettui MM-kisoissa yllättänyt Venezuelan Anriquelis Barrios, joka oli ensimmäisellä kierroksella jatkanut Venäjän tappiosaldoa kisoissa kukistamalla Daria Daydovan. Barrios aloitti hyvin myös Trstenjakin kanssa ja heitti sotomakikomilla wazarin heti ensimmäiseen aloitukseen. Hetkeä myöhemmin slovenialainen kaivoi tilanteen kuitenkin tasoihin seoinagella – jälleen kerran. Jatkoajalle edettiinkin tasatilanteessa. Ottelu venyi golden scorella yli kolme minuuttiseksi, mutta Trstenjak ei hyydy ikinä. Lopulta wazari taniotoshista tuotti wazarin ja vei slovenialaisen jälleen yhteen semifinaaliin.

Jos Agbegnenoulle piti ennen kisoja miettiä edes teoreettista haastajaa, oli Japanin Miku Tashiron nimi lähes ainoa, joka voitiin edes mainita. Tashiro aloittikin päivän varmasti ja otti helpohkon voiton uchimatalla Ison-Britannian Lucy Renshallia vastaan.

Seuraavalla kierroksella nähtiin kuitenki todellinen shokkiyllätys, ehkä jopa kisojen suurin tähän mennessä. Tashiro liikkui vauhdilla sivulle ja Puolan Agata Ozdoba-Blach iski kouchimakikomilla. Tekniikka osui täydellisesti paikkaan ja Tashiro oli selällään. Ippon!

Tashiron tippuminen antoi suuren mahdollisuuden Italian Maria Centracchiolle. Italialainen ottikin tämän tilaisuuden vastaan ja ajoi Ozdoba-Blachin ulos varoituksin. Näin hän eteni semifinaaliin Trstenjakia vastaan.

Semifinaalissa Centracchio ei kuitenkaan pysynyt Trstenjakin vauhdissa. Slovenialainen paukutti ensin wazarin – jälleen seoinagella ja otti vielä hetkeä myöhemmin italialaisen sidontaan. Näin finaalissa nähtäisiin Rion kisojen uusinta.

Vaikka Trstenjak ei ole enää ollut Agbegnenoulle yhtä suuri haaste kuin viisi vuotta sitten, täytyi ranskalaista silti jännittää kohdata slovenialainen, joka oli vienyt häneltä sen ainoan puuttuvan mitalin. Ottelu olikin yllättävän tasainen ja Trstenjak haastoi Agbegnenouta paljon paremmin kuin nykykunnolla olisi voinut olettaa. Lopulta ranskalainen iski kouchigarilla. Trstenjak yritti vastapyyhkäisyä ja molemmat horjahtivat. Mattoon tultiin kuitenkin Agbegnenou päälimmäisenä ja kun ranskalainen kampesi Trstenjakin käsillä selälleen, riitti se wazariin. Näin todella tunteellinen ja ansaittu kulta judon kuningattarelle. Viisi maailmanmestaruutta, olympiahopea ja olympiakulta nostavat Agbegnenoun yhdeksi maailman kaikkien aikojen kirkkaimista tähdistä.

Pronssia ottivat ansaitusti täyden päivätyön tehneet Beauchemin-Pinard ja Centracchio.

 

Alle 81kg

Belgian Mathias Casse oli yksi sarjan suurimpia ennakkosuosikkeja. Hallitseva maailmanmestari aloitti päivän kuitenkin erittäin äärirajoilla, kun Puerto Ricon Adrian Grandia heitti Cassea taiotoshilla 20 sekunnissa. Suomessa kisoihin valmistautunut Grandia ei kuitenkaan kyennyt pitämään wazarin johtoaan, vaan lopulta Casse kaivoi tarvittavat pisteet ja eteni jatkoajan jälkeen seuraavalle kierrokselle.

Cassen seuraava ottelu Ruotsin Robin Pacekia vastaan alkoi aivan yhtä hyvin, kun ruotsalainen iski wazarin kouchigarilla. Casse kuitenkin tasoitti tilanteen nopeasti kosotogarilla. Ottelu venyi aina pitkälle jatkoajalle asti, jossa Cassen tomoenage lopulta päätti ottelun.

Poolifinaalissa Casse kohtasi Venäjän Alan Khubetsovin, josta oli tullut kisojen ensimmäinen venäläinen, joka voittaa enemmän kuin yhden ottelun, kun hän kukisti Kanadan Valois-Fortierin ouchigarilla. Khubetsovkaan ei pystynyt Venäjää kuitenkaan nostamaan mitalikantaan, vaan joutui lopulta taipumaan Casselle varoituksin.

Moni piti Japanin Takanori Nagasea ennakkosuosikkina, vaikkei miehellä juuri ole tuloksia viime vuosilta. Ensimmäisessä ottelussaan Nagase kohtasi jo kovan nimen, kun vastaan asteli Turkin euroopanmestari Vedayat Albayrak. Todella takkuisessa ottelussa nähtiin yhteensä 3 yritystä 7 minuutissa, mutta lopulta Nagase eteni 3-2 varoituksin jatkoon.

Nagasen seuraava vastustaja oli Italian nuori Christian Parlati, joka yllätti judomaailman kukistamalla Nagasen Ekaterinburgin Grand Slamissa. Parlati ei ollut nytkään Nagaselle helppo vastustaja. Italialaisen otepeli oli vahvaa, eikä Nagase päässyt hyökkäyksiin. Lopulta japanilainen judo otti kuitenkin omansa, kun Nagase paukutti Parlatin selälleen komealla haraigoshilla.

Saksa on ollut vahva maa alle 81 kilon sarjassa 2000-luvulla. Dominic Ressel oli lähellä jataka tätä perinnettä, kun saksalainen onnistui ajamaan Nagaselle jo kaksi varoitusta poolifinaalissa. Japanilainen oli kuitenkin tänään liian kova luu. Nagase esitteli hieman harvemmin nähtyä seiotoshiaan, kun jatkoaikaa oli kulunut pari minuuttia ja kaivoi semifinaalipaikkaan tarvittavan wazarin.

Casse on yleensä ottelija, joka ajaa toiselle varoituksia. Semifinaalissa Nagasea vastaan belgialainen maailmanmestari ei kuitenkaan löytänyt omaa otettaan ja keräsikin kaksi lappua jo ennen jatkoaikaa. Jatkoajalla kolmas varoitus leijui jo ilmassa. Sitä ei kuitenkaan koskaan ehtinyt tulla, kun Nagase iski seiotoshilla. Heitto meni lähes täysin mahalleen, mutta siitä tuomittiin ehkä kisojen helpoin wazari. Se kelpasi kuitenkin japanilaiselle ja näin Nagase finaaliin.

Kaavion alaosassa vuoden 2019 maailmanmestari, Israelin Sagi Muki, aloitti päivänsä vakuuttavasti. Harvemmin nähty kombinaatio, missä Muki jatkoi sodesta ogoshiin ja siitä vielä osotogariin tuotti ipponin Brasilian Eduardo Yudy Santosia vastaan. Seuraavassa ottelussa Itävallan Shamil Borchasvili aiheutti Mukille jo hieman hankaluuksia ja ottelu etenikin jo neljä minuuttia jatkoajalle ennen kuin saatiin ratkaisu. Tämän ratakaisun teki lopulta Borchashvili, jonka onnistui nostaa Muki syliltä ja heittää ristivyön tapaisesti yli. Näin yksi kova ennakkosuosikki ulos kisoista.

Borchasvili jatkoi yllättävän hyviä otteitaan poolifinaalissa. Ilias Iliadiksen talli Uzbekistanista on ollut heikko koko kisojen, mutta Sharofoddin Boltaboev oli päässyt sentään poolifinaaliin asti. Uzbekin onnistuikin viedä itävaltalainen aina jatkoajalle asti, mutta lopulta Borchashvilin palomiehenpyörä onnistui upean ipponin arvoisesti. Näin todellinen yllätysnimi finaaliin.

Georgian Tato Grigalashvili on yksi sarjan jännitävimpiä uusia tähtiä. Georgialainen aloitti päivän nopealla kouchigariwazarilla Tajikistanin Murodovia vastaan ja jatkoi vielä tehokkaaseen jujigatameen. Myös Korean Sung-Ho Lee oli täysi vastaantulija, kun Grigalashvili murskasi tämän todella tehokkaalla ouchigarilla ja eteni poolifinaaliin.

Myös samaan pooliin arvottu Saeid Mollaei, iranilainen joka nykyään edustaa Mongoliaa, oli hyvässä vauhdissa. Vuoden 2018 maailmanmestari aloitti matalalla uranagevoitolla Kazakstanin Didar Khamzasta. Seuraava ottelu Azerbaidzanin Fatiyevia vastaan oli Mollaeielle hieman erilainen urakka. Ottelun ensimmäiset reilu neljä minuuttia kestivät noin 20 minuuttia, kun ottelijoita paikkailtiin ja tatamilta pyyhittiin verta. Kun jatkoaikakin vielä kesti 4 minuuttia, oli kyseessä todellinen maratonmatsi. Lopulta voittajaksi selviytyi kuitenkin Mollaei haraigoshin avulla.

Poolifinaali oli ilotulitusta. Grigalashvili avasi pelin ensin iskemällä haraimakikomilla wazarin arvoisesti. Vain hetkeä myöhemmin Mollaei vastasi palomiehenpyörällä ja tauluun myös wazari. Ottelun loppuvaiheilla Grigalashvili iski jälleen harailla. Mollaei oli kuitenkin valmiina ja vaikka mongolialainen olikin lähes 50% kyytipoikana, onnistui tämän kääntää Grigalashvili niskojen kautta selälleen. Hieman epäselvästä tilanteesta tuomittiin lopulta wazari ja Mollaei eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Borchasvili ei enää kyennyt Mollaieta yllättämään. Ensiksi Mollaein “temppu” eli kataguruman variaatio toi wazarin ja tämän jälkeen palomiehenpyörä toi toisen wazarin lähes heti perään. Kyseessä oli ehkä Mollaien päivän paras ottelu, joten luvassa oli todella kova finaali Nagasea vastaan.

Finaali olikin tasaista vääntöä. Mollaei pyrki ahdistamaan Nagasea lähiotteilla ja onnistuikin ajamaan japanilaiselle varoituksen. Siitä huolimatta ottelu eteni jatkoajalle. Kuten niin monesti näissä kilpailuissa on jo nähty, kunto ratkaisee monia otteluita. Niin myös nyt. Kun Mollaei alkoi hyytyä, ei Nagase hidastunut. Lopulta päivän kolmas seiotoshi toi Nagaselle wazarin ja ansaitun olympiakullan. Pettynyt ei ollut myöskään Mollaei. Kaiken sen jälkeen, mitä mies on tämän olympiadin aikana kokenut, maistui mitali varmasti erittäin hyvälle.

Pronssia ottivat yllättäjä Borchasvili, sekä Casse, joka kukisti Grigalashvilin MM-finaalin toisinnossa.

Päivä 3 – 26.7.2021

Alle 73kg

Rion olympialaisten finalistit, Rustam Orujov (AZE) ja Shohei Ono (JPN)  oltiin arvottu Tokiossa samaan pooliin. Aivan heti ensimmäisellä kierroksella miehet eivät kuitenkaan kohdanneet. Orujov aloitti oman urakkansa Venäjän Musa Mogushkovia vastaan. Niin käsittämättömälle kun se voi kuulostaakkiin, Olympialaisissa viime vuodet hyvin menestyneellä Venäjällä oli tässä kohtaa kasassa vain yksi otteluvoitto. Mogushkov ei tätä trendiä kyennyt muuttamaan. Ottelu eteni jatkoajalle tehden Mogushkovista kisojen toisiksi parhaan venäläisen, mutta lopulta Orujovin matala kääntö tuotti wazarin.

Orujovin toinen vastustaja oli Tajikistanin Somod Makhmadbekov, joka oli ensimmäisessä ottelussaan kukistanut Suomea junioritasolla edustaneen Helsingin Judo Sportin Faye Njien. Nykyään Gambiaa edustava Faye joutui toteamaan tajikin paremmakseen matossa ottelun viimeisellä minuutilla.

Orujov joutui koville myös Mahkmadbekovin kanssa. Alussa hankitun wazarin jälkeen azeri ei kyennyt kuin puolustamaan. Orujov on kuitenkin kokenut kettu ja vaikka tajikki pääsi lähelle, hoiti Orujov ottelun lopulta kunniakkaasti kotiin.

Ono aloitti huomattavasti Orujovia vakuuttavammin. Romanian Alexandru Raicu taisteli 2 minuuttia, mutta heti kun Ono hyökkäsi ensimmäisen kerran, tuloksena oli ippon. Tietenkin uchimatalla. Toisessa ottelussa vastus koveni Turkin hankalan Cilal Biloglun muodossa. Ciloglu tekikin ottelusta epämukavan Onolle hyppimällä jatkuvasti sumigaeshiin. Ono on kuitenkin hyvä myös matossa ja epäonnistuneen sumigaeshin seurauksena nappasi Ciloglun pitävään pakettiin. Näin poolifinaalissa nähtäisiin jälleen kerran Ono vs Orujov.

Ja kuten aina ennenkin, matolla oli vain yksi kuningas. Ono paukutti Orujovin ensin uchimatalla, joka oli kaiken järjen mukaan ippon, mutta sai siitä vain wazarin. Seuraavaksi sama kombinaatio joka päätti olympiafinaalin – lonkka ja kouchigari. Ippon ja ono semifinaaliin.

Etukäteen ajatellen, Ruotsilla on näissä kilpailuissa paras sauma mitaliin ikinä. Neljästä kovasta ruotsalaisesta ensimmäisenä matolla oli MM-hopeamitalisti Tommy Macias. Mitalihaaveet kokivat kuitenkin kolauksen heti alkuunsa, kun Arabiemiraattien todella kokenut Victor Scvortov nappasi wazarin kouchigarilla. Macias ei kuitenkaan luovuttanut, vaan kaivoi pisteet syliltä kun kello löi 0.00 ja tasoitti ottelun. Jatkoajalla Scvortovin energia ei enää riittänyt, vaan Macias eteni säikähdyksen jälkeen jatkoon.

Maciaksen seuraava ottelu oli Kosovon vahvaa Akil Gjakovaa vastaan. Tällä kertaa valitettavasti oli Maciaksen vuoro mokata ottelu lopussa, kun Gjakova onnistui Maciaksen ristikahvan haun jälkeen kosotogarissa vain 10 sekuntia ennen loppua ja eteni jatkoon.

Poolifinaalissa oli Gjakovan vuoro maistaa tappion karvasta kalkkia. Kuten moni muukin ottelu tässä sarjassa, ottelu Mongolian Tsend-Ochiria vastaan eteni jatkoajalle. Siellä mongolialaisen “koreankieppi” eli kaulusseoinage oli kuitenkin liian vahva. Näin Tsend-Ochir, joka oli tullut poolifinaaliin todella helpolla kaaviolla, eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa Tsend-Ochir vei Onon jatkoajalle asti. Vaikkei mongolialainen pystynytkään japanilaista uhkaamaan, oli jatkoajalle venyminen päivän paras suoritus. Lopulta hieman huolimaton sumigaeshiyritys kostautui, kun Ono iski samanaikaisesti kosotogarilla. Näin japanilainen odotetusti finaaliin.

Georgian Lasha Shavdatuashvili läpäisi judopelin voittamalla maailmanmestaruuden pari kuukautta takaperin. Tokiossa vuoden 2012 olympiavoittaja ja euroopanmestari haki jo kolmatta olympiamitaliaan. . Normaalisti Shavdatuashvili lähettää vastustajansa katsomoon todella nopeasti, mutta Tokiossa nähtiin hyvin varman päälle ottelemista kun mies eteni semifinaaliin. Ensimmäisessä ottelussa Ranskan Guillaume Chaine antoi kiitettävän vastuksen, mutta kaatui seoinagella. Tämän jälkeen Djiboutin Alex Houssein kesti yllättävästi täyden ajan Shavdatuashvilin kyydissä. Wazarin voitto riitti kuitenkin viemää georgialaisen poolifinaaliin. Poolifinaalissa myös Kanadan Arthur Margelidon venyi jatkoajalle, ennen kuin georgialainen ratkaisi ottelun syliltä tehdyllä ouchigarilla.

Viimeisessä poolissa nähtiin ensimmäisellä kierroksella todellinen herkkupala, kun Italian vuoden 2016 olympiavoittaja alle 66 kilon sarjasta Fabio Basile kohtasi Korean vuoden 2018 maailmanmestarin An Changrimin. Vaikka korealainen oli selkeä ennakkosuosikki, oli ottelu todella tasaista, Basilen jopa painostaessa hieman jatkoajalle mentäessä. Lopulta korealaisen kestävyyskunto osoittautui kuitenkin ratkaisevaksi, kun seoitoshin ja osotogarin sekoitus puri jatkoajan 4 minuutilla. Kyseessä oli muuten sama tekniikka jolla Basile voitto olympiakultaa 5 vuotta sitten An Changrimin maanmiestä, An Baulia vastaan.

An joutui pitkälle jatkoajalle myös seuraavassa ottelussa Uzbekistanin Turaevia vastaan. Lopulta korealaisen käsittämätön fysiikka piti jälleen ja erikoinen ouchigarin ja uchimatan sekoitus jossa Turaev lopulta lensi aivan miten sattuu toi wazarin.

Poolifinaalissa Anin kuntoa testattiin todella, kun vastaan tuli Israelin tuore Tohar Butbul, joka oli saanut huilata kaksi ensimmäistä kierrosta. Mentiin jälleen jatkoajalle, jossa An esitteli kunnon lisäksi aivan huikean taidonnäytteen. Vielä 4 minuutin jatkoajan jälkeen korealaisen onnistui löytää jostain kouchigari-ouchigari kombo, joka ratkaisi ottelun ja vei miehen semifinaaliin.

Semifinaalissa kuntoa testattiin jälleen kerran. Shavdatuashvili vei Anin todella syvään veteen ja nähtiin jotain todella harvinaista. Georgialainen hyydytti korealaisen kestävyyskunnon taistelussa. Kun jatkoaikaa oli oteltu lähes 5 minuuttia, täyttyi Anin varoitustili ja Shavdatuashvili varmisti jo kolmannen olympiamitalinsa.

Finaalissa oli luvassa todellinen jännitysnäytelmä. Shavdatuashvili oli päivän aikana niin vakuuttava, että hän olisi ehkä ainoa joka voisi haastaa Onoa. Finaalin kulku oli alusta asti selvä. Shavdatuashvili pyrki mahdollisimman lähelle ja alistamaan Onoa. Yleensä tämä ei japanilaista vastaan toimi, mutta georgialainen oli niin vahva tänään, että Onokaan ei onnistunut luomaan omaa kaunista judoaan. Jatkoajalle mentiinkin 0-0 varoituksin tasatilanteessa. Jatkoajalla ensimmäinen varoitus menikin Onolle. Tilanne tasoittui kuitenkin nopeasti. Tämän jälkeen varoitettiin taas Onoa. Lopulta Ono oli kuitenkin Ono. Kun Shavdatuashvili alkoi väsyä iski Ono sasaella. Näin kultaa judon kiistattomalle kuninkaalle.

Pronssia ottivat An, joka onnistui heittämään Orujovia vain 10 sekuntia ennen loppua, sekä Tsend-Ochir, joka lukotti Kanadan Margelidonin endimmäisessä aloituksessa.

Alle 57kg

Alle 57 kiloa oli ennakkoasetelmiltaan kamppailu kahden naisen välillä. Hallitseva maailmanmestari Jessica Klimkait oli kaavion yläosan ennakkosuosikki, kun taas Japanin Tsukasa Yoshida tulisi läpi kaavion alaosasta.

Kanadan Klikmait aloittikin päivän vahvasti ja nappasi Bulgarian Ilievan kravaattikäännöllä sidontaan reilussa kahdessa minuutissa. Myöskään Puolan Kowalczyck ei kestänyt kanadalaisen kyydissä, vaan Klimkait eteni semifinaaliin nopeasti sankakusidonnalla.

Ranskan Sarah Leonie Cysique shokeerasi judomaailmaa vuoden 2019 joukkue MM-kilpailuissa heittämällä tämänkin päivän ennakkosuosikki Yoshidan vain 9 sekunnissa. Henkilökohtaisissa arvokilpailuissa menestys on kuitenkin saanut odottaa itseään. Tokiossa ranskalainen voimanpesä aloitti näyttävällä osotogarivoitolla Korean Kangista.

Poolifinaalissa Cysique kohtasi Georgian nuoren Eteri Lipartelianin. Näiden kahden vahvan ja pelkäämättömän ottelijan kohtaamisesta odotettiin tolle viihdyttävää ja toiminnantäytteistä ottelua. Tällainen myös saatiin. Liparteliani avasi pelin sodetsurikomigoshilla – wazari. Sitten oli Cysiquen vuoro, haraigoshi – myös wazari. Mentiin jatkoajalle. Lopulta voiton vei Cysique, joka onnistui lähtilanteesta kääntämään Lipartelianin ouchigariyrityksen juuri ja juuri selälleen wazarin arvoisesti.

Semifinaalissa kamppailivat kunto ja voima. Ranskan Cysique oli erittäin vahva ensimmäiset neljä minuuttia ja alisti Klimkaitia vahvoilla otteillaan. Jatkoajalle mentäessä kanadalaisella olikin kaksi varoitusta. Jatkoajan edetessä tilanne alkoi kuitenkin kääntyä, kun Klimkait pääsi hyökkäämään tehokkailla seoinagehyökkäyksillään eikä Cysique enää ehtinyt otteluun mukaan. Lopulta voima kuitenkin oli kuntoa tehokkaampaa, kun Cysiquen otepeli tuotti 2-2 varoitustilanteessa Klimkaitille kolmannen varoituksen ja ranskalainen ensimmäiseen aikuisten arvokilpailufinaaliinsa.

Kaavion alaosassa Yoshida oli hurjassa vireessä. Kiinan Tongjuan Lu oli pelkkä suupala, kun Yoshida heitti tätä komealla pystyseoinagella. Israelin Timna Nelson Levy kesti jo täyden ajan, mutta lensi silti komeasti pystysodella, kun Yoshida eteni tyylikkäästi semifinaaliin.

Viimeisessä poolissa nähtiin hienon judouran päätös. Itävallan Sabrina Filzmoser on kiertänyt maailmankiertuetta jo 2000-luvun alussa. Tokiossa kohtalona oli kuitenkin päättää ura näyttävästi Hollannin Sanne Verhagenin täydelliseen deashibaraihin. Silti, edes olympialaisiin pääseminen tässä kohtaa oli hieno kruunu Filzmoserin pitkälle ja menestyksekkäälle uralle.

Filzmoserin kukistaneen Verhagenin päivä ei kuitenkaan saanut hyvää jatkoa, kun Kosovon Nora Gjakova paukutti hollantilaista ouchigarilla ja eteni poolifinaaliin. Poolifinaalissa Gjakova jatkoi vahvoja otteitaan ja nappasi Slovenian Kaja Kazerin sidontaan tehokkaalla sankakullaan edeten Yoshidaa vastaan semifinaaliin.

Semifinaalissa Yoshida oli edellä koko ajan. Koko kuusi minuuttia japanilainen hyökkäsi ilman, että kosovolainen sai väliin mitään omaa. Judo on kuitenkin hassu laji ja yksi virhe voi kostautua. Kun Yoshida meni jatkoajan kolmannella minuutilla sisään hieman heikolla yrityksellä, sai Gjakova kampattua tämän kosotolla. Wazari tauluun ja Gjakova finaaliin ottelun kulun vastaisesti.

Finaalikaksikko oli ennakkoasetelmat huomioon ottaen yllätys, mutta finaalia tuomitseva mies ei ollut, nimittäin Suomen Veli-Matti Karinkanta. Lopulta finaalissa tarvittiinkin hyvää miestä. Cysique hyökkäsi uchimatalla ja Gjakova rullasi tämän suoraa niskan yli. Veli-Matti oli heti tilanteen tasalla ja näytti, että mennään videolle. Ratkaisu oli lopulta todella kova, mutta oikea – hansokumake sukelluksesta. Näin jo kisojen toinen kulta Kosovoon, todella dramaattisella ja harmittavalla tavalla.

Pronssia ottivat varmasti pettynyt Yoshida ja Klimkait.

Päivä 2 - 25.7.2021

Olympialaisten toisena päivänä huomio kohdistui Japanilaisiin Aben sisaruksiin, joilla oli mahdollista ottaa ensimmäisinä sisäruksina olympiakultaa samana päivänä.

Alle 52kg

Alle 52 kilon sarjassa Uta Abella oli kaksi varteenotettavaa haastaja, joista molemma ottelivat samalla puolella kaavioita – Ranskan Amandine Buchard, sekä hallitseva olympiavoittaja, Kosovon Majlinda Kelmendi.

Buchard ei ensimmäisessä ottelussaan tuhlannut aikaa, vaan pyötäytti Georgian Levytska-Shukvanin kahdesti reilussa minuutissa jo tutuksi tulluilla palomiehenpyörällään, ennen kuin georgialaista kohtasi valitettava loukkaantuminen polveen.

Poolifinaalissa Buchard kohtasi Korean Park Da-Solin, joka oli yllättänyt Venäjän Natalia Kuziutinan jatkoajalla kouchimakikomilla. Yllättäjälle ei tässä ottelussa ollut kuitenkaan mitään mahdollisuuksia. Mattojudoon viimevuosina panostanut Buchard käänsi korealaisen sidontaan aivan kuin tämä olisi ollut lapsi ja nappasi tyylikkään ippon-voiton edeten semifinaaliin.

Kelmendin urakka alkoi Unkarin Reka Puppia vastaan. Kosovolainen ei missään kohtaa vaikuttanut olevan oma itsensä ja keräsikin nopeasti kaksi varoitusta aktiivista unkarilaista vastaan. Lopulta jatkoajalla Pupp onnistui kouchigarin ja seoinagen sekoituksessa ja kaivoi wazarin, jolla hän aiheutti yhden päivän suurimmaista yllätyksistä.

Puppin voitto Kelmendistä avasi tien Sveitsin Fabianne Kocherille. Sveitsiläinen oli jo ensimmäisessä ottelussaan yllättänyt Espanjan vahvan Perez Boxin matalalla uchimatalla, joka oli niin vähän kyljellään kuin wazari voi nykysäännöillä olla. Se kuitenkin riitti. Kun Mongolian Lkhagvasuren kaatui myös wazarilla olivatkin poolifinaalissa Kocher ja Pupp toisin kuin ennakkoonodotetut Kelmendi ja Perez Box.

Yllättäjien poolifinaalissa voiton olisi melkein suonut Puppille. Sellainen uroteko Kelmendin jatkosta tiputtaminen on vielä tänäkin päivänä, vaikka kosovolaisen tähti onkin hieman hiipunut. Kocher oli kuitenkin eri mieltä. Sumigaeshi wazari ja pitävä sidonta takasivat sveitsiläiselle semifinaalipaikan Buchardia vastaan.

Semifinaalissa Buchard ei tuhlannut aikaa. Ranskalainen teki pienen pyyhkäisyn ja jatkoi suoraa palomiehen pyörään. Ippon. Kellossa aikaa jäljellä 3.50 ja Buchard finaaliin kymmenessä sekunnissa.

Kaavion alaosassa Uta Abe oli todella vakuuttava. Sodesta ja uchimatasta tunnettu japanilainen aloitti ensin heittämällä Brasilian Larissa Pimentan epätyypillisemmin koshigurumalla ennen kuin otti tämän sidontaan.

Poolifinaalissa Abe kohtasi Ison-Britannian Chelsea Gilesin. Pitkä britti tuottaa hankaluuksia kelle tahansa sarjassa, eikä Abekaan päässyt helpolla. Britti pystyi blokkaamaan kaikki japanilaisen yritykset ja viimeiselle minuutille mentäessä kummallakaan ei ollut edes varoituksia. Lopulta Giles kuitenkin mokasi ottelun itse. Britti lähti hakemaan huonoa lonkkaa, jonka Abe pystyi kuittaamaan vastaheittorullilla wazarin arvoisesti. Abe semifinaaliin.

Rion olympiahopeamitalisti Odette Giuffrida aloitti päivänsä olympiasemifinaalin uusinnalla Romanian Andrea Chitua vastaan. Vuonna 2016 italialainen pyyhkäisi Chitun komeasti selälleen. Vuonna 2021 pieni pyyhkäisyä muistuttava lantioliike sai aikaan tarpeeksi ison reaction, jotta Giuffrida pystyi tipauttamaan alle seoinagella ja heittämään yhden päivän tyylipuhtaimmista ipponeista.

Pääsystä semifinaaliin Giuffrida otteli vuoden 2012 olympiamitalistia, Belgian Charline Van Snickiä vastaan. Tässäkin ottelussa ratkaisu nähtiin vain kymmenen sekuntia ennen loppua, kun italialainen iski koreanseoinagella. Van Snick laskeutui ensin mahalleen, mutta Giuffridan tiukka kierto loppuun asti toi kun toikin voittoon tarvittavan wazarin ja semifinaalipaikan Abea vastaan.

Semifinaalissa Abe ja Giuffrida aloittivat ottelun hyvin tarkasti, eikä kumpikaan pystynyt varsinaisella otteluajalla pistesuorituksiin. Jatkoajalla ensimmäinen varoitus meni vielä Abelle ja hetken heräsi jo ajatus mahdollisesta yllätyksestä. Japanilainen kuittasi tilanteen kuitenkin nopeasti ja ajoi italialaiselle kaksi varoitusta. Kun Giuffrida joutui avaamaan peliä, rankaisi Abe vielä komealla uchimatalla tuplahihaotteesta. Näin japanilainen finaaliin.

Finaali oli kova kamppailu, jossa otteet näyttelivät isoa roolia. Vaikka Abe oli suuri ennakkosuosikki, oli Buchard otteissa edellä ja alistikin japanilaisen polvilleen kahdesti otteilla. Jostain kumman syystä vain toisesta näistä kuitenkin varoitettiin. Ottelu eteni aina pitkälle jatkoajalle ja vieläkään kumpikaan ei ollut lähellä heittoa. Lopulta ratkaisu löytyikin matosta, kun Aben onnistui saada kuristusote, joka pakotti Buchardin kääntymään sidontaan. Tästä sidonnasta ei ollut enää poistuloa. Näin Uta Abe toi Aben sisarussarjalle ensimmäisen kullan kotiin viemiseksi.

Pronssia ottivat Giuffrida, sekä Ison-Britannian koko päivän vahvasti otellut Chelsea Giles.

Alle 66kg

Alle 66kg sarjassa Hifumi Aben suurimpiin haastajiin lukeutuivat Italian Manuel Lombardo sekä Korean An Baul.

Näistä kahdesta Lombardo oli sijoitettu samalle puolelle kaaviota kuin Abe. Maailmanlistan kärjessä oleva italialainen aloitti päivänsä hieman tahmeasti ja kaivoi väkisin wazarin voiton Kazakstanin Serikhanovista.

Seuraavassa ottelussa Lombardo kohtasi Brasilian Daniel Cargninin. Brassi on ollut maailmankiertueella hyvin ailahtelevainen, mutta helppoa ottelua ei luvassa Cargninin kanssa koskaan ole. Tämän sai myös Lombardo huomata, kun italialainen ei painostuksestaan huolimatta kyennyt kaivamaan pisteitä brassista. Ottelu eteni kuitenkin mukavasti Lombardon komennossa, eikä mitään hätää tuntunut olevan. Sitten vahinko tapahtui. Lombardo yritti itse palomiehenpyörää ja epäonnistui. Kun italialainen nousi ylös ilman otteita, iski Cargnin samalla tekniikalla. Ilman otteita oleva Lombardo ei pystynyt puolustautumaan ja kaatui kyljelleen. Aikaa oli jäljellä 11 sekuntia, eikä mitään tehtävissä. Cargnin semifinaaliin.

Japanin toivon Aben ensimmäinen ottelu oli Ranskan kokenutta Kilian Le Blouchia vastaan. Otteissa väkevä ranskalainen veikin ottelun aina jatkoajalle asti, ennen kuin Abe iski todella komealla osotogarilla ja eteni jatkoon. Jos Nippon Budokanilla olisi ollut yleisöä, olisi se hurrannut seisaallaan.

Poolifinaalissa Abe kohtasi Mongolian hurjan Yondonperenlein. Mongolialaisen vahva ja raju tyyli on myrkkyä lähes kaikille ja Abekin oli hankaluuksissa ottelun alussa kun Yondonperenlei repi ja raastoi. Lopulta tavaramerkki osotogari sodetsurikomigoshi-otteesta toi kuitenkin tarvittavan wazarin vain muutaman sekunnin ennen loppua ja Abe eteni semifinaaliin Cargninia vastaan.

Brassi pistikin hyvän kamppailun pystyyn Aben kanssa, mutta ei lopulta kyennyt pysäyttämään japanilaista. Abe iski pystyseoinagella, joka näytti ensin kiertyvän liikaa yli, mutta japanilainen kykeni hallitsemaan tilanteen ihailtavalla keskivartalon kontrollia ja viemään heiton loppuun ipponin arvoisesti. Näin myös toinen Aben sisaruksista finaaliin.

Toisella puolella kaaviota otteleva An Baul kohtasi ennakkoon helpossa avausottelussaan Costa Rican Sancho Chinchillan. Sancho ei kuiteknaan ollut mikään suupala, vaan pisti pystyyn kelpo kamppailun. Tästä huolimatta An eteni varmaan voittoon heittäen ensin korealaisille tyypillisellä yhden kauluksen seoinagella ja ottamalla tähän päälle vielä sidonnan.

Poolifinaalissa An kohtasi Slovenian Adrian Gombocin, joka oli onnistunut kukistamaan judolegenda Georgii Zantaraian ouchigarilla edellisellä kierroksella. Myös Gomboc on entinen euroopanmestari, joten missään nimessä helppoa ottelua ei ollut Anille luvassa. Korealaisen kunto oli kuitenkin kova, eikä edellinenkään matsi todennäköisesti painanut. Vaikka Gomboc yritti lähelle, ei hän pysynyt Anin kyydissä, vaan korealainen ajoi slovenialaisen ulos varoituksin.

Sarjan eurooppalaistoivo lepäsi Lombardon tiputtua Georgian Vazha Margvelashvilin harteilla. Georgialaisella oli arvottu todella hankala ensimmäisen kierroksen ottelu Venäjän Yakub Shamilovia vastaan. Ottelu olikin tasainen ja viimeiselle kymmenelle sekunnille mentäessä oltiinki varoituksin tasatilanteessa. Sitten, kuten jo niin monesti ensimmäisen kahden päivän aikana ollaan nähty, toinen ottelijoista herpaantui hieman ennen loppua. Margvelashivili iski haraigoshilla kun Shamilov odotti jo jatkoaikaa. Wazari tauluun ja jatkoaikaa ei tarvittukkaan.

Margvelashivili oli väkevä myös poolifinaalissa Israelin Baruch Shmailovia vastaan. Ensin georgialainen runnoi Shmailovia sumigaeshilla maton pinnasta ja tämän jälkeen potkaisi tältä jalat alta ja ohjasi käsillä selälleen. Näin todella vakuuttava Margvelashvili Ania vastaan semifinaaliin.

Semifinaalissa An pysyi kokoajan hieman Margvelashviliä edellä otteissa. Ottelu venyi pitkälle jatkoajalle ja tilanne oli jo 2-1 varoituksin Anille. Sitten tapahtui kuitenkin virhe. Georgialainen iski ristikahvaan ja An yritti nostaa, vaikkei varmaan ikinä ole voittanut yhtäkään ottelua nostolla. Vahvaa sylimiestä vastaan nosto luonnollisesti epäonnistui ja korealainen jäi itse alle. Wazari, ja Margvelashvili finaaliin.

Finaali oli hurja taistelu. Margvelashivili pyrki lähellä ja Abe oli välillä todellisessa hädässä. Kuten jo kahdesti aiemmin tänään, osotogari sodetsurikomigoshi-otteesta osoittautui kuitenkin Abe pelastukseksi. Wazari noin minuutti ennen loppua. Tämän jälkeen alkoikin todellinen selviytymistaistelu. Margvelashivili ryntäsi päälle kuin raivo härkä ja onnistui melkein heittämään Aben sylitilanteesta painimaisella ristivyöllä. Abe onnistui kuitenkin passaamaan ja tämän lähemmäs georgialainen ei pisteitä päässyt. Näin Hifumi Abelle historiallinen olympiakulta vain 30 minuuttia siskonsa jälkeen.

Pronssia ottivat Korea An ja Brasilian Cargnin.

­­­­­­Päivä 1 – 24.7.2021

Alle 60kg

Alle 60 kilon sarjan ennakkosuosikki oli luonnollisesti isäntämaan kolminkertainen maailmanmestari, Naohisa Takato. Takato oli ennen kilpailuita ilmoittanut tekevänsä mitä tahansa voittaakseen ja käyttävänsä hyväkseen kaikki sallitut keinot, vaikkeivat ne olisikaan klassista ja kaunista japanilaista judoa. Ensimmäisessä ottelusa tämä laitettiin testiin Belgian Jorre Verstratenia vastaan.

Testi ei ollut pahin mahdollinen. Takato hyökkäsi jaloista ja belgialaisella oli vaikeuksia pysyä tahdissa mukana. Ensin kaksi varoitusta ja sitten uchimataippon ja ottelu tyylikkäästi japanilaiselle.

Samassa poolissa Georgian vuoden 2019 maailmanmestari Lukhumi Chkhvimiani aloitti urakkansa Azerbaidzanin Karamat Huséynovia vastaan. Georgialaista ei tunneta kauniista judosta, mutta raastaa hän osaa. Tällä kertaa georgialainen siirtyi kuitenkin wazarin johtoon yllättävän näppärällä seoinagella, jossa hän laittoi kaksi kättä yhteen hihaan. Tämän perään tiukka sidonta, ja Chkhvimiani ja Takato kohtaisivat todella herkullisessa poolifinaalissa.

Poolifinaali oli viihdyttävä ottelu – ajoittain. Pääasiassa nähtiin kovaa kyttäämistä, mutta muutama hurja tilannekkin nähtiin, kuten georgialaisen sasae, jonka jälkeen molemmat pyörivät päänsä varassa. Lopulta ottelulle saatiin todella surkea ratkaisu, kun kolmen minuutin jatkoajan jälkeen Chkhvimiania varoitettiin karhunhalauksesta. Näin Takato semifinaaliin.

Vuoden 2015 maailmanmestari ja 2016 olympiahopeamitalisti Kazakstanin Yeldos Smetov aloitti kilpailut ottelulla Turkin nuorta ja vaarallista Mihrac Accusia vastaan. Smetoville Akkusista ei kuitenkaan ollut vaaraa. Turkkilainen epäonnistui omassa taniotoshin erikoisversiossaan ja kazakki rokotti wazarin arvoisesti, ennen kuin jatkoi suoraan sidontaan päättäen ottelun vain reilussa puolessa minuutissa.

Poolifinaalissa Smetov kohtasi Korean Kim Won Jinin, joka oli otellut kahdeksan minuutin maratonottelun Brasilian Eric Takabatakea vastaan, ennen kuin oli onnistunut komeassa osotogarissa. Pitkä ottelu taisi vielä painaa Kimiä tai sitten Smetov oli erittäin kovassa iskussa, sillä ottelu meni kazakille todella helposti. Ensin palomiehen pyörä ja sen jälkeen peruskurssimainen kosotogari toivat kaksi wazaria. Näin Smetov vakuuttavan oloisesti semifinaaliin Takatoa vastaan.

Semifinaalissa kazakki hölmöili minuutissa tilanteen 2-1 varoituseduksi Takatolle, kun hän ei suostunut menemään kahden käden otteisiin. Varsinaisella otteluajalla ei lisää varoituksia nähty ja ainoa todellinen paikka oli Takatolle matossa, kun hän otti Smetovin sidontaan samassa tilanteessa peräti 3 kertaa. Smetov kuitenkin pakeni vakuuttavasti ja ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoajalla ensimmäisenä lähellä pisteitä oli Smetov, joka oli passata Takaton noston, mutta tilanne päättyi mahalleen. Tämä ei kuitenkaan jäänyt jatkoajan ainoaksi tilanteeksi. Aktiivinen Smetov onnistui tasoittamaan varoitustilin, mutta alkoi itse väsyä pahasti. Noin 5 minuutin jatkoajan jälkeen kazakstanilainen sai Takaton vielä kuristukseen, mutta ei onnistunut viimeistelemään tilannetta. Lopulta, yli 11 minuutin ottelun jälkeen Smetov yritti sasaeta ja Takato käänsi vastaan pelkästään käsillä. Suomen Veli-Matti Karinkannan oli helppo työ tuomita wazari tästä tekniikasta ja näin Takato finaaliin.

31 vuotta on kunnioitettava ikä judossa, varsinkin miesten kevyissä painoluokissa. Tästä syystä kilpailuihin lähdettäessä oli lähes varmaa, että ykkössijoitettu, Venäjän Robert Mshvidobadze oli todennäköisesti elämänsä ainoissa olympiakisoissa. Miehen ensimmäinen olympiaottelu jäi kuitenkin myös viimeiseksi, kun Hollannin nuori Tornike Tsajkadoea kaivoi uchimatalla wazarin ja räjäytti kaavion yläpuolen täysin auki.

Tsajkadoean voitto avasi tietä Taiwanin Yang Yun Weille, joka tunnetaan kovista mattotaidoistaan. Japanissa asuva ja harjoitteleva mies paketoikin ensimmäisessä ottelussa varman oloisesti Bulgarian Yanislav Gerchevin. Poolifinaalissa matto näytteli taas ratkaisevaa osaa. Pystyssä edettiin tasatilanteessa, mutta matossa Yang oli edellä. Lopulta hyvin kaivettu sankakusidonta toi ipponin ja Taiwanin mies eteni semifinaaliin lievänä yllätyksenä.

Semifinaalivastustajaa haettiin kamppailusta Ranskan Luka Mkheidzen ja Ukrainan Artiom Lesiukin väliltä, jotka molemmat olivat järjestelleet poolissa pienemuotoiset yllätykset pudottamalla sijoitetut ottelijat jatkosta. Tässä ottelussa Mkheidze osoitti tasonsa, heittäen ukrainalaista kahdesti ja melkein myös lukottaen tämän. Näin toiseen semifinaaliin saatiin todella yllättävä parivaljakko Yang vs Mkheidze.

Yllättäjien semifinaali oli tasainen vääntö. Minuutin jälkeen Mkheidze nosti Yangin matosta ja heitti siltaan, mutta tilanne tuomittiin lähteneen matosta. Tämän jälkeen seuraava kunnon paikka nähtiin vasta jatkoajan alussa, kun Mkheidze iski ensin taiotoshilla ja jatkoi sitten jujigatameen. Yang kuitenkin onnistui puolustamaan. 2 minuutin jatkoajan jälkeen Yang pääsi lempipaikkaansa mattoon hakemaan Sankakua ja hetken aikaa Mkheidze oli jo sidonnassa. Harvemmin kukaan on paennut taiwanilaisen sankakusta, mutta ranskalainen siinä onnistui. Lopulta voitto tuli kuin tulikin Sankakulla, kun Yang väsytti ranskalaisen ja nappasi 5 minuutin jatkoajan jälkeen sidonnan.

Finaalissa Takato teki sen, mitä ennen kilpailuita lupasi. Kumpikaan ei saanut ottelussa oikeita yrityksiä ja lopulta mitään sanomaton ottelu päättyi 3-1 varoituksin japanilaisen hyväksi.

Pronssia ottivat Smetov, sekä Mkheidze, joka järjesteli vielä yhden superyllätyksen kukistamalla Korean Kimin kolmella varoituksella.

Alle 48kg

Sarjassa alle 48 kiloa katseet kohdistuivat Ukrainan nuoreen supertähteen, kaksinkertaiseen maailmanmestariin, Daria Bilodidiin. Ukrainalainen oli vuosina 2018 – 2020 täysin ylivoimainen, mutta tänä vuonna naisen haarniskaan on tullut hieman lommoja. Ensimmäisellä kierroksella Bilodid kohtasi Serbian Milica Nikolicin , joka shokeerasi ensimmäisellä kierroksella kukistamalla vuoden 2020 euroopanmestarin, Ranskan Shirine Bouklin, varoitusten turvin.

Serbialainen onnistui ajamaan myös Bilodidille kaksi varoitusta. Ukrainalainen on kuitenkin maailmanmestari syystä ja vain 2 sekuntia ennen loppua, uchimata onnistui wazarin arvoisesti. Seuraavaksi Bilodid kohtasi Portugalin Catharina Costan.

Portugalilainen osoittautui myös sisukkaaksi vastustajaksi ja Bilodid oli hankaluuksissa. On selvää, että ennen kisoja ukrainalaista on tutkittu niin tarkasti, että hänen vahvat pystyaseensa on saatu pelattua pois. Matossa kovaa hyökkäystä on kuitenkin vaikeampi sulkea pois. Kun Costa vihdoin joutui jatkoajan alussa alle, oli se menoa. Bilodid haki lempi mattoliikkeensä, sankakujimen ja eteni tällä tekniikalla semifinaaliin.

Bilodidin ennakkoon kovin haastaja tuli Japanista. Entinen maailmanmestari Funa Tonaki aloitti päivänsä Unkarin Eva Czernovickiä vastaan. Kokenut unkarilainen ei päästänyt Tonakia helpolla, vaan ahdisti tätä otteilla jatkuvasti. Japanin naiset ovat kuitenkin tunnettuja mattotaidoistaan ja lopulta Tonaki nappasikin pitävän honkesagatamen päättääkseen ottelun.

Poolifinaalissa Tonaki kohtasi Argentiinan vuoden 2016 olympiavoittajan, Paula Pareton, joka näytti muutaman vuoden jälkeen löytäneen huippukuntonsa. Edellisessä ottelussa Slovenian lahjakas Marusa Stagnar oli kaatunut kahdella nopealla wazarilla.

Tonakia vastaan Pareto ei kuitenkaan saanut paikkaa. Japanilainen vei ottelun nopeasti mattoon ja haki ensin sidonnan. Argentinalaisen tullessa pois sidonnasta, nappasi japanilainen tehokkaan jujigatamen ja näin eteni vakuuttavasti odotettuun semifinaaliin Bilodidia vastaan.

Ottelu alkoi heti räjähtävästi, kun Bilodid iski haraigoshilla ensimmäisessä aloituksessa ja näytti jo siltä, että Tonaki lähtee selälleen. Hienoa puolustusta esittäen japanilainen onnistui kuitenkin vääntäytymään mahalleen. Alun jälkeen ottelussa tuli hieman kyttäävä vaihe, eikä kumpikaan oikein saanut aikaiseksi kunnon yrityksiä. Tonaki oli ottelussa ottanut erikoisen taktiikan hakea Bilodidin tekniikat pois ja yritti epäjapanilaiseen tapaan aina erittäin lähelle.

Lopulta ratkaisua haettiin taas matosta. Bilodid oli onnistunut ajamaan jo kaksi varoitusta japanilaiselle, mutta ukrainalaisen kunto alkoi selkeästi piiputtaa. Lopulta, kun Tonaki ahdisti Bilodidia otteilla, ukrainalainen teki heikon hyökkäyksen, josta Tonaki onnistui nappaamaan käden suoraa hakaukseen matossa ja onnistui jatkamaan yokoshihoon. Japanilainen finaaliin.

Ykkössijoitettuna sarjaan lähti Kosovon Distria Krasniqi. Vuoden 2021 oli raivannut itsensä maailmanrankingin kärkeen ja näin ollen onnistui välttämään molemmat Bilodidin ja Funakin ennen mahdollista finaalia. Krasniqi ottikin tilanteesta hyödyn irti ja murskasi Brasilian Gabriela Chibanan ensimmäisessä ottelussa maton pinnasta tehdyllä osotogarilla.

Poolifinaalissa Krasniqi kohtasi Taiwanin Chen-Hao Linin, joka oli onnistunut jo yllättämään niin Italian Milanin, kuin Venäjän Dolgovankin. Krasniqia hän ei kuitenkaan yllättänyt, vaan ottelu kesti vain 10 sekuntia, ennen kuin kosovolainen iski osotogarilla ipponin arvoisesti.

Mongolian Munkhbat Urantsetseg on kestosuosikkeja sarjassa. Kotimaassaan mallina toiminut vuoden 2013 maailmanmestari tunnetaan erityisesti newazastaan. Mongolialainen aloittikin vahvasti, murskaten Chilen Vargas Leyn brutaalilla käsilukolla.

Kovassa nosteessa oleva Espanjan Julia Figueroa oli aloittanut päivänsä vahvasti kuistamalla Turkin Senturkin hienolla uchimataipponilla. Seuraavaksi seinä kuitenkin nousi pystyyn, kun Israelin Shira Rishony sain espanjalaisen kuristukseen heti ottelun alkuhetkillä. Pystyisikö Rishony puolustamaan Munkhbatin newazaa?

Vastaus oli selkeä ei. Munkhbat iski ensin pystysodella, ja vaikka Rishony pyörähti ympäri ja pisteitä ei tullut, ei tämä enää pystynyt puolustamaan tehokasta jujigatamea.

Ennakkoasetelma semifinaaliin oli selkeästi se, että Krasniqi oli enakkosuosikki. Pari kuukautta sitten MM-kisoissa mongolialainen oli kuitenkin parempi keskinäisessä kohtaamisessa, joten ero ei ehkä ollut niin suuri kuin paperilla. Lopulta ero oli kuitenkin hyvin suuri. Krasniqi iski heti alkuun osotogarin ja seoiotoshin sekoituksella ja nappasi wazarin. Tämän jälkeen Munkhbat ei ollut enää lähelläkään päästä tasoittamaan, joten näin Krasniqi finaaliin Tonakia vastaan.

Finaalissa Tonaki oli heti alusta aktiivisempi. Lyhyen aktiivisuusjakson jälkeen Krasniqi oli kuitenki lähellä uchimatalla. Tämän jälkeen molemmat pääsivät lähelle, Krasniqi pystyssä ja Tonaki matossa. Näytti jo siltä, että ottelu etenisi jatkoajalle, mutta sitten Krasniqi iski uchimatalla vain kymmenen sekuntia ennen loppua. Lähes mahalleen, mutta riittävästi kyljelleen, jotta wazari voitiin tuomita. Tätä ei Tonaki enää saanut kaivettua takaisin, vaan Krasniqi nappasi olympiakultaa.

Pronssia ottivat itsensä pronssiotteluun kerännyt Bilodid, sekä Munkhbat, joka otti jälleen yhden voiton matossa.

Kirjoittaja

Tommi Valtonen