Turpal Djoukaev ensimmäisenä suomalaisena nuorten olympiatatamilla

Saaliina oli pistesija ja arvokas kokemus monilajisesta suurtapahtumasta.

 
25.10.2018

Nuorten kesäolympialaiset järjestettiin Buenos Airesissa Argentiinassa 6.– 18.lokakuuta. Tiukan karsinnan kautta tiensä kisoihin selvitti Hämeenlinnan Judoseuran Turpal Djoukaev.

Nuorten olympialaisissa kilpailevat 15–18-vuotiaat 32 eri lajissa. Yhteensä tapahtuma keräsi yhteen 4000 urheilijaa yli 200 maasta – tasan puolet poikia ja puolet tyttöjä, ensimmäistä kertaa Olympialiikkeen historiassa. Ensimmäiset nuorten kesäolympialaiset järjestettiin Singaporessa 2010.

Judossa painoluokkia oli pojissa ja tytöissä yhteensä kahdeksan. Djoukaev otteli alle 66 kilon painoluokassa, joka oli yhdistetty alle 60- ja 66-kiloisista. Molemmista painoluokista pääsivät mukaan parhaat vuoden alusta alkaneista ja EM-kisoihin päättyneistä karsinnoista. Jokainen maa sai kuitenkin lähettää vain yhden pojan ja yhden tytön.

Djoukaevin ottelupäivä oli sunnuntaina 7.lokakuuta. Yhdessä matkustanut Suomen joukkue saapui Buenos Airesiin edellisenä tiistaina.

Yksilökilpailusta tuli pistesija

Yksilökilpailussa Djoukaev kukisti ensin Libanonin Almishrin 10-0. Toisessa ottelussa vastaan asettui erittäin vahva Venäjän Abrek Naguchev, hallitseva alle 18-vuotiaiden Euroopan mestari ja edellisvuoden MM-pronssimitalisti alle 60-kilon painoluokasta.

Djoukaev sai ottelun alussa kaksi varoitusta. Sen jälkeen ottelu eteni äärimmäisen tasaisena jatkoajalle. Venäläinen alkoi selvästi väsyä, mutta jatkoajan kolmannen minuutin kuluessa Djoukaev sai kolmannen varoituksen tartuttuaan huolimattomuuttaan venäläistä jalasta pystystä mattoon siirryttäessä.

Keräilyjen ensimmäisellä kierroksella Djoukaev kukisti Makedonian Jashari Hamzan 7-0. Hamza on alle 66-kiloisten pronssimitalisti kesän EM-kilpailuista. Kolmas ottelu Uzbekistanin Nazarovia, Aasian mestaruuskilpailujen hopeamitalistia alle 66-kiloissa vastaan oli tiukka jatkoaikakamppailu, joka päättyi Djoukaevin tappioon varoituksin. Näin hämeenlinnalainen sijoittui seitsemänneksi.

"Päivä alkoi hyvin, mutta kaksi tappiota johtui lähinnä omasta passiivisuudesta. Mitaliotteluihin oli tähtäin ja sinne oli mahdollisuudet. Harmittavan lähelle jäi", arvioi Djoukaev kilpailupäivän päätteeksi.

"Djoukaev oli erittäin hyvässä kunnossa. Keskittyminen ja valmistautuminen Buenos Airesissa kilpailupäivän lähestyttäessä oli erinomaista. Avauskierrosta lukuunottamatta kaikki vastustajat olivat ehdottomasti 60- ja 66-kiloisten eliittiä, ja siihen porukkaan myös Turpal kuuluu", sanoi alle 18-vuotiaiden maajoukkuevalmentaja Otto Favén.

"Hämeenlinnassa tehdään hienoa työtä, ja Turpalin tekemistä paitsi tatamilla myös otteluihin valmistauduttaessa koko viikon ajan oli upea seurata."

Lisää voittoja joukkuekisasta

Sunnuntain yksilökilpailujen jälkeen ohjelmassa oli vielä joukkuekilpailu, johon joukkueet koostettiin eri maiden urheilijoista ja nimettiin olympialaisten isäntäkaupunkien mukaan. Jokaiseen joukkueeseen kuului neljä poikaa ja neljä tyttöä.Djoukaev oli arvottu Team Los Angelesiin, joka lopulta sijoittui viidenneksi voitettuaan avauskierroksella Soulin joukkueen.

Djoukaev voitti molemmat omat ottelunsa: ensin tutun yksilökisan avausvastustajan yokotomoenagella 10-0 ja seuraavaksi yksilökilpailun pronssimitalistin, Espanjan Pena Insaustin korkeakaarisella koshigurumalla 10-0. Penalla on kaapissa hopeaa alle 66-kiloisista kesän EM-kilpailuista.

Olympiakomitean ohjelmaa

Kilpailutapahtuman aikana ohjelmaan kuului myös kansainvälisen olympiakomitean urheilijoille suuntaamaa Learn and Share -ohjelmaa. Suomen Olympiakomiteasta urheilijoita toimitaan johdatti Rion olympialaisissa rytmisessä voimistelussa Suomea edustanut Katja Volkova, joka oli valittu kilpailuihin urheilijalähettilääksi.

Nuoret urheilijat osallistuivat työpajoihin ja erilaiseen oheisohjelmaan, joissa aiheina olivat olympia-aate, sosiaalinen vastuu, terveys ja hyvinvointi, itseilmaisu sekä huippu-urheilijan taitojen kehittäminen.

Kilpailujen järjestelyt sekä kisakylän ja tapahtumapaikkojen puitteet olivat erinomaiset. Suomen joukkueen yhteishenki oli hieno, ja kokonaistulos toistaiseksi paras nuorten olympialaisista. Topias Laine saavutti kultaa keihäänheitossa, Jessica Kähärä ylsi pronssille korkeushypyssä ja Viivi Kemppi otti pronssia ilmakivääriammunnan joukkuekilpailussa argentiinalaisen parinsa kanssa.

Kilpailujen yksi tärkein tavoite oli tarjota kokemusta isosta monilajisesta tapahtumasta, ja se tavoite varmasti täyttyi.