Wekarassa kukoistaa joukkuekisan hyvä henki

Kilpailun perustajat halusivat herätellä lasten intoa harjoitteluun ja kisaamiseen. Siinä he ovat onnistuneet.

 
19.6.2018

Aurinkoisena toukokuun sunnuntai-aamuna Vantaan Myyrmäen Urheilutalolla käy odottava kuhina kilpailijoiden ja valmentajien muodostamissa piireissä. Edessä on alle 15-vuotiaiden judojunnujen vuoden kohokohta: 14. Joukkue-Wekara, jossa seurajoukkueet ottavat mittaa toisistaan valmentajien ja katsojien huutosäestyksellä.

Tervetulopuheiden jälkeen kaikki joukkueet kutsutaan yksi kerrallaan tatamille esittelyä varten. Nuoret vilkuilevat sivuilleen. Onkohan toi taas mun painoluokassa? Pärjätäänköhän me, kun noita on noin paljon? Apua miten iso kaveri plussarjassa! Jännittyneitä katseita ja innostunut odotus, viimeiset ohjeet ja tsempit – kohta päästään matsaamaan!

Joukkue-Wekara alkoi vuonna 2005. Kisa on siitä asti kerännyt Urheilutalolle vuosittain yli kymmenen erikokoista seurajoukkuetta. Jotta joukkuekohtaamisten voittaja selviää helpommin, on painoluokkia pariton määrä eli yhdeksän, -30-kiloisista +55-kiloisiin.

Kun kisaa luotiin, kilpailevan tyttären isä Markku Ilvonen laati säännön, että joukkueessa on oltava yksi tyttö tai yksi tyhjä painoluokka. Näin myös tytöt tulevat huomioiduksi joukkuevalinnassa.

Ajankohdaksi on vakiintunut toukokuun loppu. Aurinkoisesta säästäkin huolimatta se sopii kyselyiden mukaan hyvin: tärkein koulutyö on tehty, ja puoli päivää kestävä kilpailu on hieno kauden päätös.

Ottelijat omasta seurasta

Aikuisten ja nuorten SM-joukkuekilpailuissa joukkueet ovat saaneet lainata ottelijan seuran ulkopuolelta. Myös alue- tai oppilaitosjoukkueita on saanut muodostaa. Toisin on Wekarassa, jonka perustajien Markku Ilvosen ja Jorma Vihavaisen ajatuksissa olivat nimenomaan puhtaat seurajoukkueet.

"Pohdittiin Markun kanssa, miten voisi mitata seuran junioritoiminnan laatua, ja syntyi ajatus alle 15-vuotiaiden seurajoukkuekilpailusta. Oltiin siis ajassa edellä hakemassa ratkaisua nuorten kilpailu- ja treeni-innon lisäämiseen", Vihavainen muistelee.

Joukkue-Wekaran sääntöihin kuuluu, että jos seuralla ei ole riittävästi junnuja täyttämään yli puolta painoluokista, seura saa muodostaa toisen pienen seuran kanssa aluejoukkueen.

Joskus isot seurat harmittelevat, etteivät saa joukkuetta kokoon. Järjestäjän näkökulmasta seurat aristelevat turhaan lähettää vajaata joukkuetta. Muutama vuosi sitten yksi seura ylsi pronssille viiden ottelijan voimin eli pienimmällä joukkueella, jolla ylipäätään on mahdollista voittaa toinen joukkue.

Järjestävällä seuralla Jukaralla on tavoite saada joukkue kisaan joka vuosi. Osallistumiskriteeriksi riittää kokemus vaikka vain kotissalikisasta ja erinomainen ukemi.

Joukkuekisaan houkuteltu (tai lievästi painostettu) harrastaja voi saada kipinän kilpailemiseen. Näin on käynyt ainakin jukaralaisille.

Ei lainalapsia

Silloin tällöin seuroista on kyselty, saisiko ottelijoita lainata muilta seuroilta, kun se kerran on mahdollista muissakin joukkuekisoissa. Nykyinen kisapäällikkö haluaa pitää perustajien periaatteista kiinni. Tarkoitus on, että nimenomaan seuran omat junnut tiivistäisivät rivinsä ja kokisivat voittoja ja tappioita yhdessä. Tarkoituksena on sekin, ettei joukkueisiin kerättäisi hyviä kisaajia muista seuroista, jolloin muiden seurojen mahdollisuudet voittoihin heikentyvät ja seuran omat, mahdolliset ei-niin-hyvät-kilpailijat jätettäisiin syrjään joukkueesta.

Näin tapahtui joskus Orimattilan järjestämässä syyskauden joukkuekisassa, kun ylivoimainen Etelä-Suomen Tehotiimi-joukkue jätti seurat taakseen. Valitettavasti nämä syksyn kilpailut sitten loppuivat syystä tai toisesta. Syyskaudella pidettäville lasten joukkuekilpailulle olisi kysyntää, ehkä tasapainon vuoksi vaikkapa pohjoisemmassa Suomessa.

Tärkeintä on osallistua yhdessä

Vaikka jokainen seura tietenkin tavoittelee tosissaan voittoa, ei junnujen joukkuekilpailu saa olla liian totista. Se on seuran junnuille mahdollisuus yhdistää voimansa ja tutustua paremmin toisiinsa.

"Kun Lahden Judoseuran junnut palasivat viime vuonna innostuneina joukkuekisasta, niin sama porukka jatkoi yhteisiä treenejä läpi kesän. Tämän vuoden pronssimitalistit totesivat paluumatkallaan, että ilmoittautuvat jo ensi vuodelle", joukkuejohtaja Manne Isoranta hehkuttaa.

Myös Porin Fudoshin on ottanut joukkuekisamatkan kausisuunnitelmaansa, muutama tyhjä painoluokka ryhmähengellä korvattuna.

Miten lisää junnuja?

Tänä vuonna joukkueita oli mukana vain kahdeksan, mikä voisi olla merkki alle 15-vuotiaiden kilpailijoiden määrän laskusta. Judoliiton alle 18-vuotiaiden valmentaja Otto Favén ei tätä allekirjoita, sillä merkkejä ei näy ainakaan yhteistreeneissä eikä maajoukkueharjoituksissa. 

Junnujudokoiden lisääminen oli tavoitteena Joukkue-Wekaran perustajilla. Miten saada seurat heräämään siihen, että junnuihin täytyy panostaa ja osallistumista treeneihin ja kilpailuihin edistää?

Kysymys saa nytkin vauhtia haastateltuihin junnuvalmentajiin. Nuorten liittovalmennuksessa mukana olleella Manne Isorannalla on ehdotus:

"Joukkuekilpailuja voisi olla enemmän. Niiden ei tarvitse olla edes näin isoja."

Chikaran Juha "Pupu" Salonen komppaa. 

"Ensinnäkin aloittelijat ryhminä Startti-Cupiin, jolloin kilpailijamassa kasvaa. Järjestetään jälleen sarjaotteluita ja keksittään muita porkkanoita. Seurojen pitäisi miettiä, miten massa hoidetaan. Jotkut kehittyvät myöhemmin, ja herätys kilpailemiseen voi tulla vielä myöhemmällä iällä."

Salosen edustamalla Chikaralla on ollut joukkue Wekarassa niin kauan kuin nykyinen kisapäällikkö muistaa. Joukkueen konkarijohtaja Jarmo "Jami" Hukkanen oli tänä vuonna samaan aikaan PM-kilpailuissa valmentamassa ja ottelemassa, joten Wekaran joukkuetta ohjasi hänen poikansa Ville Hukkanen, nuorempana samoissa mittelöissä itsekin otellut.

Joukkuekilpailut tuntuvat olevan tärkeitä helsinkiläiselle seuralle, ja heidät palkittiin tänä vuonna aikuisten joukkue-SM-kisassa kultamitalilla,  nuorten joukkue-SM-kisassa ja Joukkue-Wekarassa hopealla. Juha Salonen valottaa, miten Chikara saa ison joukon junnuja mukaan kilpailuihin.

"Seura hoitaa ilmoittautumiset ja maksut, ja kisamatkoilla on mukana valmentaja Jami. Hän ohjaa isompien junnujen ja kilpailijoiden ryhmää. Meidokanin kanssa otellaan kotisalikisoja."

Magas haluaa panostaa lapsiin

Vantaalainen Magas on tuore seura, perustettu vasta 2015, mutta otellut kolmessa viime Joukkue-Wekarassa pronssia, hopeaa ja nyt kultaa. Seura on nimetty Ingushian pääkaupungin mukaan. Siellä judo on erittäin suosittu laji ja ryhmät ovat suuria. Sieltä on kotoisin myös vuoden 2016 olympialaisten kultamitalisti sarjassa alle 81 kiloa, Khasan Khalmurzaev.

Magasissa harjoittelevat noin 40 lasta ovat samasta kulttuurista ja toisilleen tutuista perheistä. Heidän vanhempansa haluavat, että kodin ulkopuolellakin on paikka, jossa omaa äidinkieltä voi kuulla ja puhua. Tulossa olisi enemmän lapsia kuin voidaan ottaa, sillä seuralla ei ole riittävästi etenkään lapsille kellonajaltaan sopivia vuoroja. Treenikautena harrastuksena on vain judo, ja kesällä on taukoa lajista.

Alkuvuosina kaikki halukkaat pääsivät Magasissa Wekara-joukkueeseen. Nyt ottelijat jo valittiin, sillä kilpailijamassaa löytyy seurasta erinomaisesti. Valmentaja Zelimkham Tsoloev sanoo, että juuri lapsia pitäisi tukea hyvin, jotta massasta voi kehittyä parhaimpia nuoria aikuisia.

"Hyvän valmentajan pitää saada palkkaa ja lasten valmentajia pitää tukea", Tsoloev sanoo. "Köyhillä perheillä ei ole oikein varaa maksaa osallistumiskuluja ja matkakuluja, liiton pitäisi tukea paremmin myös pieniä lapsia."

Virolaisseura Ookamin joukkueet – niitä osallistuu yleensä kaksi tai kolme – ovat tulleet lahden takaa sekä yksilökisaan että joukkuekisaan ensimmäisestä Wekara-vuodesta alkaen. Ookami on vienyt voittajan kiertopalkintokatanan kotikaupunkiinsa Tallinnaan jo kaksi kertaa.

Virossa ei ole junnujen joukkuekilpailuja. Lähimmäksi yltää Tallinna Judo Cup, johon osallistuu suuri määrä nuoria judokoita. Ookamin joukkuejohtajan Caris Helena Kaupin mielestä Wekaran taso on sopiva. Otteluvoittoja saavat myös kakkosjoukkueet. Joukkuekisat nostattavat yhteishenkeä, ja on hienoa nähdä, kuinka isommat tukevat pienempiä.

Tunnelma kannattaa kokea

Mikä saa seuravalmentajat kokoamaan joukkueet ja matkustamaan joka vuosi kaukaakin joukkuekisaan?

"Paluumatkalla laivalla junnut ovat hyvin innoissaan, kaikki juttelevat paljon toisilleen ja kertaavat otteluita. Tunnelma on korkealla, vaikka tuli häviöitä. Joukkue kannustaa kaikkia", Ookamin Kaup vastaa.

"Tietenkin Magas osallistuu Wekaraan, ja kun lapset kasvavat, myös nuorten ja aikuisten kilpailuihin", sanoo Tsoloev.

 "Se fiilis ja mekkala, mikä yleisöstä lähtee joukkueotteluissa!" Chikaran Juhan Salonen perustelee.

Myös tuomarit pitävät tunnelmasta. Jokaisen tuomarin pitäisi kokea joukkuekilpailut tatamin keskellä. (Korvatulpat mukaan!)

Näin innostuneelle joukolle on mukava järjestää joukkuekilpailuita.

Teksti: Erika Markkanen, Wekara-shiain kilpailunjohtaja vuodesta 2010
Kuvat: Hanna Hintikka