Dan-kollegio aikoo tuoda Suomeen kansainvälisen tason opettajia ja juhlia 50-vuotista taivaltaan

Ensimmäisinä kutsulistalla ovat opettajataiturit Jane Bridge ja Ann Löf.

 
13.9.2018

Suomalaisten dan-arvon judokoiden yhdistys Dan-kollegio on vetänyt hetken henkeä, kun vastuu vyökoejärjestelmästä ja dankokeista on siirtynyt kollegiolta Judoliiton vyökoekomissiolle. Yhdistys on nyt saanut tuoreeksi puheenjohtajakseen Kimmo Kallaman ja päättänyt jatkaa toimintaa alkuperäisessä tehtävässään: judon osaamisen kehittäjänä.

Koska yhdistyksen perustamisesta tulee tänä syksynä kuluneeksi 50 vuotta, Dan-kollegio kutsuu myös kaikki danit juhliin Helsinkiin 20. lokakuuta. Ilonpidon lisäksi juhlat tarjoavat tilaisuuden houkutella mukaan uusia ihmisiä.

"Nyt eletään etsikkoaikaa. Joko saadaan vakiinnutettua toiminta tai sitten yhdistys lakkaa. Yritämme parhaamme", sanoo puheenjohtaja Kallama.

"Vyökoejärjestelmän ylläpitäminen vei aiemmin yhdistyksen ajan ja voimat. Nyt on mahdollista panostaa suomalaisen judo-osaamisen kohentamiseen."

Kansainvälisen tason opettajia Suomeen

Toimintaohjelma on selkeä.

"Aiomme kutsua joka vuosi Suomeen jonkun kansainvälisen tason judo-opettajan", Kallama sanoo. Hyvä ensikokemus saatiin Go Tsunodan vetämästä leiristä syksyllä 2014.

Seuraaviksi vieraksi on kutsuttu maailmanmestari ja Britannian naisten entinen päävalmentaja, EJU:n tekniikkaekspertti Jane Bridge, 8. dan, sekä ruotsalainen EM-mitalisti ja menestyksekäs judo-opettaja Ann Löf, 6. dan. Heidät on tarkoitus tuoda Suomeen keväällä 2019 yhdessä Judoliiton kanssa.

Vieraiden vetämät leirit on suunnattu daneille, ja niiden painopiste on judon opettamisessa.

"Haluamme näyttää, millaisilla eri tavoilla samoja asioita voidaan opettaa."

Kallama sanoo, että dankollegion koulutukset pyritään ylipäätään järjestämään yhteistyössä Judoliiton kanssa. Kumppaneita haetaan myös seuroista tai judovalmentajakerhosta.

"Pyritään siihen, ettei tehdä päällekkäisiä asioita muiden kanssa. Tai jos tehdään, niin sitten tietoisesti, koska asia on niin tärkeä."

Vyökoeleirejä 3-4 vuodessa

Toisena toimintamuotona kollegio on jo alkanut järjestää 3-4 kertaa vuodessa dankokeisiin valmistavia koulutusleirejä, joiden sisältöä vaihdellaan tarpeen ja palautteen mukaan. Leireillä käydään läpi vyökoetekniikkaa keskittyen sen todelliseen toimivuuteen ja tekniikkaperheiden ymmärtämiseen. Opettajat haetaan suomalaisten danien osaavasta joukosta.

Kataan ei niinkään paneuduta, koska katasta ja sen opettamisesta vastaa liiton katavaliokunta.

"Keskitymme siihen, mitä danien meidän mielestämme erityisesti pitäisi osata. Iso tehtävä on judon opettamisen osaaminen, sen parantaminen ja ylläpito. Danithan ovat opettajia omissa seuroissaan."

Kallama myöntää, ettei tämä osaaminen synny muutamassa koulutuksessa.

"Mutta jotain vaikutusta sillä voi olla."

Tapahtumia on tarkoitus järjestää ympäri maata, ei niinkään pääkaupunkiseudulla vaan siellä, missä muutoin on vähemmän toimintaa.

Puheenjohtaja toivoo aloitteita

Dan-kollegiolla on vanhojen aikojen peruna vielä hiukan varoja, joita aiotaan aluksi käyttää erityisesti kansainvälisten opettajien tuomiseen.

Kun vyökoemaksuja ei enää tule eikä graduoijana toiminen eikä vöiden suorittaminen edellytä Dan-kollegion jäsenmaksua, ydistyksellä ei enää ole vakiintunutta tulovirtaa. Jäsenmaksu aiotaan pitää vapaaehtoisena, ja vanhojen jäsenten jäsenyys pysyy voimassa ilman niitä. Uudeksi jäseneksi voi liittyä yksinkertaisesti täyttämällä henkilötietolomakkeen danit.fi-osoitteessa kohdassa jäseneksi liittyminen.

Vapaaehtoisen jäsenmaksun vastineeksi saa alennuksia dankollegion tapahtumista. Ensimmäisenä vuonna 1. danin suorittamisen jälkeen alennuksen saa ilman jäsenmaksuakin.

Tulevaisuudessa tapahtumien kustannukset täytyy kuitenkin kattaa lähes kokonaan osallistumismaksuilla.

Kallama pyytääkin, että jäsenet kertoisivat, mitä toiveita ja tarpeita yhdistys voisi täyttää, jotta sen työllä olisi kysyntää.

"Toivoisin, että danit ovat aktiivisia ja tuovat esille, mitä he haluaisivat yhdistyksensä tarjoavan. Meillä on mahdollisuus jeesata judon tekemisessä."

Tasoa on näytillä juhlaharjoituksessa, jonka vetävät hallituksen jäsenet Jorma Kivinen, 8. dan, Jaakko Saari, 7. dan, ja Jaana Ronkainen, 6. dan.

"Daneja pitäisi olla riittävästi, jotta auktoriteetti säilyy", Kallama naurahtaa. Iltajuhlassa on tarjolla myös tanssilattia niille, jotka kynnelle kykenevät.

Dan-kollegion 50-vuotisjuhla lauantaina 20. lokakuuta Helsingissä. Harjoitukset klo 14-16 Meidokanin salilla Herttoniemessä osoitteessa Mekaanikonkatu 3A. Iltajuhla klo 18 alkaen Poliisien majalla Lauttasaaressa, osoite Länsiulapanniemi 6. Ilmoittautumis- ja maksuohjeet dankollegion sivuilla danit.fi.

 

 

 

Kirjoittaja

Annikka Mutanen