Etelä-Suomen alueparlamentti määritti aluetoiminnan tärkeimmät painopisteet

Lue artikkelista lisää myös salikisoista ja Hontai Judon järjestämistä, alempien vöiden mestaruuskilpailuista.

 
15.11.2021

Etelä-Suomen alueen toimintaan puhkuttiin uutta intoa alueparlamentissa 6.11.2021 Vantaalla. Paikalla oli edustus 12 alueen seurasta, yhteensä parikymmentä judon ystävää. 
Tavoitteena oli:
1) selvittää Etelä-Suomen judon jäsenseurojen näkemyksiä ja tarpeita yhteisen toiminnan järjestämisestä.
2) aktivoida seurat kehittämään omaa toimintaansa yhteistyössä muiden alueen seurojen kanssa.
3) ideoida uusia toimintamalleja alueella. 
4) edesauttaa Judoliiton tavoitetta harrastajamäärien lisäämisessä.

Tilaisuuden aluksi, päivän ohjelman esittelyn jälkeen, mainostettiin URHEA:n U15-U18 yhteistreenejä, joihin toivotaan nykyistä laajempaa osallistumista sekä jaettiin vuoden 2022 startti cupien sekä Etelä-Suomen aluemestaruuskilpailuiden järjestämisvastuut seuroille. Kun tapahtuma-ajat oli saatu kalenteriin, oli vuorossa väliaika kahvin ja pullan kera sekä käytäväparlamentti, jossa osallistujilla oli mahdollisuus moikata enemmän ja vähemmän tuttuja naamoja pitkän tauon jälkeen. 

Ajankohtaisten asioiden äärellä

Kahvin jälkeen palattiin takaisin agendaan ja vuorossa oli kolme lyhyttä alustusta. Allekirjoittanut alusti alueleireistä ja niiden mahdollisuuksista, katakomission pj Jorma Paasi alusti katakoulutuksesta, -kilpailuista ja uusista tuulista katan ympärillä ja sitten tuurasin Judoliiton ja Etelä-Suomen alueen koulutuspäällikköä Katri Forssellia koulutusasioiden osalta.

Työryhmätyöskentelyllä tehoa tekemiseen ja uusia kytkentöjä seurojen välille

Alustusten jälkeen oli vuorossa jako kolmeen työryhmään, joissa mietintämyssyt laitettiin päähän. Kolmen vartin pähkäilyn jälkeen käytiin läpi ryhmäpohdinnan tulokset. Lopputuloksena saatiin sovituksi alueleirit pitäjineen, ajankohtineen ja toimintaperiaatteineen. Luvassa on neljä leiriä vuodelle 2022. Lisäksi sovittiin uuden Tehotiimin perustamisesta U11-U13 -junnuille, vaihdettiin ajatuksia kataharjoittelusta osana normiharkkoja sekä jaettiin tietoa uusista kataopetuksen linjoista. Kirsikkana kakun päällä sovittiin vielä ”seuravierailutinderin” perustamisesta, mihin löytyi myös halukas vetäjä - teemu.polo@gmail.com - etsimään ja löytämään hyviä matschejä seurojen ja niiden ryhmien kesken. 

Alueleirien painopiste judopolun alkupäässä

Alueleirien osalta nähtiin tärkeimmiksi kohderyhmiksi junnut ja aikuisten alemmat vyöt. Junnujen osalta tärkeää on ryhmäytyminen muiden seurojen samanikäisten kaverien kanssa. Tehotiimin perustaminen palvelee myös tätä tavoitetta. Tavoitteena on matalampi kynnys siirtyä U15- yhteisharkkoihin, kun joukko on jo valmiiksi tuttu. Aikuisten harrastajien osalta tärkeäksi koettiin judoon ja judoyhteisöön sitouttaminen ja alueen seurojen toiminnan esittely. Kun ihmiset ja salit tulevat tutuiksi, myös seuravierailuja on helpompi toteuttaa. Alueleirien ohjelmarunko jätettiin tarkoituksella vapaasti valittavaksi, kunhan ohjelma tarjoaa kattauksen, josta löytyy pari treeniä, jokaiselle osallistujalle. Järjestävä seura saa toteuttaa itsensä näköisen leirin ja näyttää parasta osaamistaan. Kokeilemalla saadaan varmasti paras mahdollinen lopputulos.

Yläkouluikäisten Tehotiimi tukee randoriharjoittelua

Tehotiimin harjoitusten ohjaajiksi rekrytoidaan nuoria kilpailijoita ja valmentajia. Kerran kauteen pyritään ohjaajaksi saamaan meritoitunut ylempi dan-setä tai -täti. Tehotiimilauantai on tarkoitus pitää kerran kuussa. Konseptiin kuuluu mukaan tekniikka- ja harjoiteosuus, jossa fokus on perusasioissa ja harjoittelemaan oppimisessa sekä randoriosuus, jossa sovelletaan tekniikkaa ottelutilanteisiin kohdennetuilla tehtävärandoreilla. Neljän minuutin pystyrandorissa kun oppii ottamaan neljän minuutin pystyrandoria ja sitäkin huonosti.

Edellisestä Etelä-Suomen alueparlamentista olikin vierähtänyt jo tovi. Tilaisuudelle oli selkeästi kysyntää. Hyvin suunniteltu on tekemistä vaille valmis. Lopputulos oli neljän tunnin työn arvoinen. Sitä paitsi kaikilla tuntui olevan ihan oikeasti kivaa. Sama otetaan varmasti ensi vuonna uudestaan, uudella ohjelmalla. Etelä-Suomen alueella on 2022 tavoitteena saada kaikilla niillä toimilla, mihin alueparlamentissa päädyttiin, kriittinen massa ylittymään siten, että toiminta imee mukaansa uusia osallistujia ja Judoliiton tavoite 10.000 harrastajasta tulee askeleen lähemmäksi.
 
Etelä-Suomen aluepäällikkö Markku Ilvonen, 040 0537815, mailto:markku.judo@gmail.com

 

JUKARA JÄRJESTI LAAJENNETUT KOTISALIKISAT ETELÄ-SUOMEN ALUEEN SEUROILLE

Vantaan Jukara järjesti lauantaina 30.10.2021 Etelä-Suomen judon jäsenseuroille avoimet laajennetut kotisalikisat. Tarkoituksena oli koronatilanteen tai ainakin rajoitusten helpotuttua järjestää matalan kynnyksen kaikille avoin judotapahtuma, jossa oli myös kolme tärkeää taka-ajatusta 1) seurojen keskinäisen yhteistyön ja tapahtumajärjestämisen edistäminen, 2) matalan kynnyksen harjoituskilpailu, jotta Startti-cupeihin saataisiin lisää osallistujia ja 3) tarjota oman seuran aktiiveille taas tuntumaa kisajärjestämiseen ja toimitsijatyöskentelyyn ennen vuoden 2022 nuorten SM-kisoja. Kilpailupäällikkönä toimi Janne Tähtikunnas, jotta saatiin sillekin rintamalle tuoretta verta.

Ideasta toteutukseen pikavauhdilla 

Idea tapahtumaan syntyi seurajohtajapäivillä Porvoossa. Samalla aluepäällikkönä sain hyvän syyn olla yhteydessä kaikkiin alueen seuroihin ihan vanhakantaisesti puhelimella. Sain myös puffattua marraskuista alueparlamenttia, sekä avattua yhteydet vähemmän tuntemiini seurajohtajiin.

Itse kisan toteuttaminenhan lähti tietysti tilavarauksista (kiitos karatekat ja aikidokat sujuvasta siirtymisestä väistötatamille), jolloin sali oli käytössä yhtäjaksoisesti aamusta iltaan. Punnitusjärjestelyt sujuivat kivuttomasti aulassa judogi päällä toteutetusta unisex-puntarista. Punnitusajat oli porrastettu ikäluokittain tunnin välein. Ennakkoilmoittautumista ei vaadittu, vaan otettiin nimet manuaalisesti ja siitä sitten kokeneitten Satu Pietarsaaren ja Erika Markkasen toimenpitein jonoon, vaa’alle. Kilpailijat jaettiin neljän tai viiden pooleihin vyöarvo, sekä kisakokemus huomioiden. Tavoitteena oli mahdollisimman tasaväkiset poolit. 
Tämän jälkeen ohjattiin kilpailijat suoraan saliin ja sääntö- ja tuomarikomentojen kertaukseen. Päivä avattiin nopeasti kuulutuksilla, joiden jälkeen ensimmäinen HAJIME! Reilut sata ottelijaa kävi kilpailemassa päivän aikana eli yhteensä saatiin noin 175 ottelua kahdella tatamilla. Tapahtuma oli salitiloissa juuri ja juuri toteutettavissa. Jos on odotustilaa salin ulkopuolella, ei tarvitse seistä sateessa tai pakkasessa. Osallistujina reilut kymmenen seuraa Uudeltamaalta.

Järjestelyjen osalta ei ole laittamaton paikka pienemmältäkään seuralta ja toki saa tehdä yhteistyötä naapuriseuran kanssa. Halusimme pitää tapahtuman maksuttomana ja järjestelyt minimissään, mutta konseptia voi toki kehittää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jokainen pieni lisäys vie taas tapahtumaa kohti startti-cup tyyppistä kilpailua, jolloin tarvitaan ilmoitus yleisötilaisuudesta, ensiapu, ilmoittautumismaksu, palkinnot, tuomarit, tulospalvelu - eikä se sitten olekaan järjestelyiltään enää matalan kynnyksen kisa. Etelässä, kun sattuu olemaan paljon seuroja, niin järjestäminen on vähän isompi juttu, mutta kyllä tuosta kymmenellä hengellä tuomarit mukaan lukien selvittiin.

Salikisojen ideana tehdä kaikki eka kertaa tutussa porukassa

Salikilpailut on suunnattu ensisijaisesti aloitteleville judokoille, niin lapsille, kuin aikuisillekin. Tarkoituksena on ottaa ”randoria tuomarin ohjaamana”. Parastahan on, kun mukana on judokoita muualtakin, kuin omasta seurasta. Usein riittää jo muutaman seuran yhteistyö. Pidetään kisamatkat lyhyinä, mennään koko seuran voimin retkelle ja tavataan naapuriseuran porukkaa. 
 
Nyt oli paikalla pääasiassa vähemmän kisanneita junioreita ikähaarukan keskittyessä U9-U13 ikäluokkiin. Onhan kotisalikisoja Kodokanissakin ja siellä on taso vähän kovempi. Nyt saatiin aikaan yksi aikuisten sarja, mutta ehkä ensi kerralla sitten enemmän.
 
Saatu palaute on ollut hyvin positiivista ja kannustavaa. Jos järjestäjällä on pelkona, että ei osaa ja sitten tulee somemyrsky, niin huoli pois. Kun vielä muistaa kertoa, että myös kisaorganisaatio on harjoittelemassa, niin kaikki ymmärtää missä mennään.

Kotisalikisojen merkitys judokan polulla

Kotisalikisat ovat judokan polulla ensiarvoisen tärkeä tapahtuma. Ne ovat ensimmäiset kisat, ja siellä opitaan kumarruksesta ja avausaskeleesta alkaen mitä matsissa tapahtuu. Ne ovat myös ensimmäiset kisat pistetaulun takana, ensimmäiset kisat tuomarina, ensimmäiset kisat punnituksessa, ensimmäiset kisat puffetissa, ensimmäiset kisat kilpailupäällikkönä. Kisoja ei ole ilman kilpailijoita, mutta kyllä niiden tekemiseen tarvitaan myös muita puuhaajia. Kotisalikisat ovatkin oiva oppimisympäristö.
 
Aloittelevien kisaajien ja miksei vähän edistyneempienkin osalta toivoisin seurojen ottavan kopin omista kisaajistaan. Ei siten, että ruvetaan ohjaamaan liian aikaisin yksipuoliseen kisaharjoitteluun, koska se tie on nopeasti loppuun kuljettu. Monipuolista harjoittelua ja liikkumista voidaan toteuttaa kisaajaryhmässä. Samalla porukalla voidaan käydä naapuriseuran treeneissä, uimassa, laskettelemassa, suunnistamassa, pelaamassa padelia tai seinäkiipeilemässä. 

Jos seurasta tai naapuriseurasta löytyy innokas koutsi, niin kannattaa harkita voimien yhdistämistä joissain hommissa. Liian usein tehdään ”My way or highway”-mentaliteetilla. Yhdessä toimien pystytään säästämään resursseja ja sparraamaan toisiamme entistä paremmaksi.

ps. Lue lisää myös suuren suosion saaneista Maskun salikisoista Lounais-Suomessa Marko Hiltusen kirjoittamasta artikkelista täältä: https://www.wasedaclub.fi/ajankohtaista/uudenkaupungin-judokat-salikisoissa-maskussa/

 

HONTAI SHIAI JÄRJESTI ALEMPIEN VÖIDEN MESTARUUSKILPAILUT JA HONTAI SHIAIN HELSINGISSÄ

– Haastattelussa seuran puheenjohtaja Timo Kuusimurto

Hontai Judo järjesti Alempien vöiden mestaruuskilpailut Helsingissä 23.10. ja kokosi kilpailua kokeilevat ja judouraansa aloittelevat testaamaan judokursseilla opittuja taitoja ns. tositilanteessa. Sunnuntaina 24.10. seura tarjosi perinteisen Hontai Shiai -kilpailun, jossa erityisesti nuoret judokat pääsivät koronapandemian jälkeen kamppailemaan tosimielellä.
 
Miten järjestämänne tapahtumat onnistuivat?

-    Mielestämme kilpailutapahtumat onnistuivat kohtuullisen hyvin, vaikka viime hetkille jouduttiin jännittämään voimassa olevia rajoituksia. Osallistujamäärä jäi hieman koronaa ennen olleista kilpailuista, mutta osallistujia kuitenkin oli tarpeeksi hyvien kisojen aikaansaamiseksi.
 
Mitä tapahtuman organisoiminen ja onnistuminen tarkoitti seurallenne?

- Perinteisen kisaviikonloppumme järjestäminen oli seuralle iso askel kohti normaalia toimintaamme, tämän huomasi myös talkoolaisten positiivisesta ilmapiiristä, kun pääsi taas tutulla porukalla tapahtumaa järjestämään. Taloudellisesti myös kilpailuiden onnistuminen toi toki helpotusta seuran loppuvuoteen.
 
Saitteko palautetta osallistujilta tapahtumasta?

Palautetta tuli hieman muiden seurojen valmentajilta, joiden kehittämisehdotuksia pyritään ottamaan huomioon seuraavissa kilpailuissamme, jotka on tarkoitus järjestää 26.- 27.3.2022. 

Mitkä ovat mielestänne tärkeimpiä huomioitavia asioita, kun järjestetään aloittelijoille kilpailijoille tapahtumaa?

Tähän on hieman hankala vastata, sillä suurin osa Alempien vöiden mestaruuskilpailujen osallistujista ei ole kilpailualoittelijoita, vaan heillä on jo muutamat kilpailut pohjalla, jolloin perustoiminta kilpailuissa on hallussa. Toisaalta myöskin, Hontai on jo vuosia järjestänyt kisaviikonloppunsa kahdesti vuodessa, jonka seurauksena kisajärjestämiseen on syntynyt tietty rutiini.
 
Miten judoseurat voivat mielestänne tukea kilpailukärpäsen puremia judokoita?

Seurat voivat pyrkiä varmistamaan, että halukkaat kilpailijat saavat aina mukaan oman seuran valmentajan/ohjaajan tukemaan. Tietysti judokoille ja kotiväelle pitäisi saada tietoa tulevista kilpailuista hyvissä ajoin. Muutama seura oli koonnut tapahtumaan isot joukkueet, kuten Jukara, Chikara ja Vihannin Judo, jonka seuravalmentaja Sauli Riinaselle kuuluu kiitos, että toi kilpailijat Pohjois-Suomesta saakka Helsinkiin. 

 

Artikkeleiden kirjoittajat:
Markku Ilvonen, Timo Kuusimurto, Katri Forssell, (toim. Taina Saha)
Kuvat: Judoseurojen ja mm. Janne Tähtikunnas ja Katri Forssell