Hyvää hyrinää ja malja syntymäpäivän sankareille

Mukana oli tekijöitä jokaiselta vuosikymmeneltä, kun 60-vuotiasta Judoliittoa juhlittiin Helsingissä.

 
13.5.2018

Seitsemällä vuosikymmenillä judouransa aloittaneita ihmisiä oli mukana, kun Suomen Judoliiton 60-vuotista taivalta juhlistettiin SM-kisojen yhteydessä Helsingin Töölössä.

Tetsuji Saton huilu ja Jukka Heinon kitara rauhoittivat tilaisuuden aluksi mielet päivän taisteluista. Puheenjohtaja Marko Tankki Laaksonen kertasi puheessaan liiton alkuvaiheita ja muistutti, että Suomen judo olemme me eivätkä "ne". Tulevaisuuden teemme me kaikki yhdessä monipuolisella toiminnalla. Muksujudo, kuntojudo ja erityisryhmien judo laajentavat harrastajapohjaa ja avaavat laajemmalle joukolle tietä maagisten heittojen pariin.

Juhlimassa olivat muiden muassa veljekset Timo Korpiola ja Kyösti Korpiola, jotka alkoivat harjoitella judoa jo 1950-luvulla. 2010-luvulla aikuisiässä aloittanut Mika Salminen otteli päivällä ja kulutti illalla tanssiparkettia Crowne Plazassa.

Kaikkiaan 176 judokaa tarttui tilaisuuteen ja osallistui toukokuiseen iltahetkeen, jossa vallitsi lämmin ja välitön tunnelma. Palautekyselyyn vastanneista vieraista neljää vailla kaikki ilmoittivat tutustuneensa juhlassa myös uusiin ihmisiin.

Kutsuvieraina olivat mukana nykyiset kärkiurheilijat. Juhlan tuotto suunnataan urheilijoiden tukemiseen. Seurojen, yritysten ja yksityisten judokoiden antamat syntymäpäivälahjat on kohdistettu samaan tarkoitukseen.

Entinen päävalmentaja Seppo Myllylä korosti puheenvuorossaan, että lopulta vielä rahaakin tärkeämpää on täysi henkinen tuki ja arvostus niille, jotka nyt taistelevat kohti maailman kärkeä. Samuli Viitanen kiitti urheilijoiden puolesta ja vahvisti, että molemmat tulevat tarpeeseen.

Illan tunteita herättävimpiä hetkiä koettiin, kun Judon Hall of Fameen nimettiin kolme uutta jäsentä: suomalaisen judon monipuolinen ja pitkäaikainen vastuunkantaja Hiro Tanayama, moninkertainen EM-mitalisti Anne Åkerblom ja suomalaisen kilpajudon kaikkien aikojen parhaimmistoon kuuluva Jukka-Pekka Metsola. Voimakkaimmat aplodit saattelivat Metsolaa, kun hän käveli keppiin nojaten ottamaan vastaan nimityksensä. Takavuosina koettu aivoverenvuoto vaikeuttaa hänen liikkumistaan, ja kaikille judoystäville oli suuri ilo nähdä hänet ottamassa vastaan ansaittua tunnustusta.

Juhlissa julkistetuista uusista vyöarvoista korkeimman sai MM-mitalisti, Euroopan mestari ja Chikaran voimahahmo Juha Pupu Salonen, jolle myönnettiin 7. danin arvo. Euroopan mestari, Oulun Judokerhon kantaviin voimiin kuuluva Jaana Ronkainen sai ensimmäisenä naisena Suomessa 6. danin eli punavalkoisen vyön.

Illan päätteeksi The G. Rock Band laittoi juhlijoiden töppösiin vauhtia tanssilattialla.

Alla kaikki juhlapäivän palkinnot ja huomionosoitukset. Katso lopusta Ossi Pietiläisen runsas kuvagalleria juhlijoista.

Judon Hall of Famen uudet jäsenet:

Hiro Tanayama
Anne Åkerblom
Jukka-Pekka Metsola

Dan-arvojen korotukset:

7. dan Juha Salonen

6. dan Jukka Laitinen
6. dan Jaana Ronkainen
6. dan Veijo Saarinen

5. dan Kimmo Kallama
5. dan Pasi Luoma

4. dan Seppo Aaltonen
4. dan Jaana Jokinen
4. dan Valtteri Jokinen
4. dan Pekka Keränen
4. dan Antti Renko
4. dan Seppo Tukiainen

3. dan Esa Korkia-aho
3. dan Tapio Mäntymäki

2. dan Otto Favén

Päivällä SM-kisojen yhteydessä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho jakoi Opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan ansiomerkit seuraaville henkilöille:

Ansioristi
Pekka Lehdes
Henry Lipponen
Peter Mickelsson
Tapio Mäki
Kari Neuvonen
Jaakko Saari
Pasi Luoma

Ansiomitali kullattuna
Veli-Matti Karinkanta
Annikka Mutanen
Esa Niemi
Esa Korkia-aho

Ansiomitali
Miikka Neuvonen
Sanna Pyykönen
Sanna Ranki

Lisäksi Suomen Valmentajat ry:n 34. kunnijäseneksi nimettiin Jorma Kivinen.

Juhlassa  palkittiin myös vuoden 2017 ansioituneet toimijat:

seura Hontai Judo
tuomari Samuli Kipronen
kouluttaja Petteri Pohja
valmentaja Tapio Mäntymäki
urheilija Emilia Kanerva
nuori urheilija Alle 21-vuotiaiden miesten EM-joukkue: Valtteri Olin, Oskari Mäkinen, Aku Laakkonen, Henri Hannula, Martti Puumalainen.

Kuvat: Ossi Pietiläinen

Kirjoittaja

Annikka Mutanen