Jonkun pitää palaa, jotta toisetkin syttyvät

Seuratoimijapäivillä pohdittiin seuran kehittämistä ja yhteistyön mahdollisuuksia.

 
10.9.2018

Tähän lauseeseen tiivisti Terho Hukka Kiteen Kipponista yhteisen ajatuksen: Jonkun pitää palaa, jotta toisetkin syttyvät.

Palavasti innostuneesta ihmisestä paistaa tekemisen meininki. Hän ajattelee ratkaisukeskeisesti ja näkee mahdollisuuksia. Innostus tarttuu helposti myös muihin ihmisiin. Jotta judo menee eteenpäin, tarvitaan siis intohimoa. Lisäksi tarvitaan yhteistyötä moneen suuntaan.

Tähän tulokseen tultiin, kun 21 seuran puheenjohtajat ja muut toimijat tapasivat elokuun viimeisenä viikonloppuna Pieksämäen Anola Golfissa Judoliiton seurajohtaja- ja seuratoimijapäivillä.

Nummelan Judon entinen puheenjohtaja Jukka Sala korosti puheenvuorossaan, että toimintaa pitää seurassa kehittää isolla porukalla. Jos yrittää yksin, palaa loppuun.

Tähdet sinettien tilalle

Olympiakomitean ja lajiliittot ovat ottaneet käyttöön uuden seurojen laatuohjelman, Tähtiseuraohjelman. Se antaa kehittämiseen työkaluja ja mittareita sekä velvoittaa kokoamaan seurasta kehittämistiimin.

Vanhat sinettiseurat täyttävät uuden laatuohjelman kriteerit lasten ja nuorten toiminnan osalta ja ovat näin ollen myös tähtiseuroja. Seuratoimijapäiville oli kutsuttu vip-vieraiksi kaikki judon 13 tähtiseuraa, ja paikalle pääseille 11 seuralle luovutettiin jättikokoiset  tähtimerkit vietäväksi dojon seinälle osoitukseksi laadukkaasta toiminnasta. Tähtiseurat saavat myös viestinnässään käyttää tähtimerkkiä.

Vanhassa Sinettiseuraohjelmassa oli laatuvaatimukset vain lasten ja nuorten toiminnalle. Uudessa laatuohjelmassa on kriteerit myös aikuisten laadukkaalle harrastustoiminnalle, ja pian otetaan työn alle judon lajikohtaisten huippu-urheilun laatukriteereiden luominen.

Tarkemmat ohjeet judon uusiksi tähtiseuroiksi tahtoville julkaistaan myöhemmin tänä syksynä, mutta ohjelmaan ja kriteereihin voi tutustua vaikka heti osoitteessa Tähtiseurat.fi.

Yhteistyötä viriteltiin

Seuratoimijapäivien työryhmissä pohdittiin, miten Judoliiton strategiaa saataisiin paremmin käytäntöön. Ajatuksissa korostui yhteistyön tärkeys eri tahojen kesken.

Karateliiton entinen puheenjohtaja Jarmo Peltola kävi kertomassa vetämästään projektista, jolla elvytetään Itä-Suomen karatetoimintaa. Käytännössä toimeen on tartuttu sopimalla erilaisia toimenpiteitä ja niille toteuttajat. Toimenpiteinä ovat muun muassa alueleirit ja -kilpailut, yhteisnäytökset, vetäjävierailut, valmentajapankki ja koulutukset.

Kajaanin Judokerhon puheenjohtaja Aki Flöjt esitteli Pohjois-Suomen yhteistyötä, jossa hyödynnetään seurojen vahvuuksia ja sovitaan yhdessä erilaisista tapahtumista ja niiden järjestämisestä. Vaikka välimatkat esimerkiksi Kajaanista Ouluun ja Rovaniemelle ovat pitkät, yhteistyö kantaa. Pitkillä bussimatkoilla ehtii myös tutustua matkatovereihin, mikä lisää yhteisöllisyyttä.

Tapahtuman tunnelman, keskustelujen ja palautteiden perusteella judoyhteisö haluaa pitää yhtä ja päästä eroon kaikenlaisesta vastakkainasettelusta eri seurojen tai seurojen ja liiton välillä. Judoliiton hallitus sai seuroilta tärkeä tietoa ja ideoita, ja seurat miettivät keskenäänkin erilaisia yhteistyökuvioita.

Lisää ajatuksia vaihdettiin golfkentällä, sillä tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Penado Sportin ja Anola Golfin kanssa.

Kuvat: Katri Forssell ja Tarja Toikka

Kirjoittaja

Katri Forssell