"Kyllä tämä on se oikea tapa" - Liikunnan opiskelijat tutustuivat sovellettuun judoon käytännössä

Tulevat liikunnan ammattilaiset vaihtoivat pänttäämisen lihasmuistiin.

 
27.10.2018

Oppiminen alkaa puuduttaa, jos joutuu vain istumaan kirjojen tai tietokoneen ääressä ja pänttäämään oppia ohimoon. Toki joillekin tuokin tapa sopii, mutta liikunnan opiskelijat haluavat viedä opit myös lihaksiin.

Helsingissä pääpaikkaansa pitävän Haaga-Helian ammattikorkeakoulun Vierumäen yksikössä asia on oivallettu. Vierumäellä liikunnan ammattilaisiksi koulutettavia oli vuosien ajan perehdytetty sovellettuun liikuntaan vanhoilla metodeilla eli tietoa oli hankittu muun muassa netistä ja joistakin erityisoikeuksia vaativista tietokannoista.
Nyt asiat ovat muuttuneet.

Vanhempi lehtori Jyrki Vilhu kertoo, että tänä vuonna opiskelijat tutustuvat sovellettuun liikuntaan ensimmäistä kertaa menemällä suoraan sinne missä tapahtuu eli urheiluseuroihin ja käytännön toiminnan keskipisteeseen.

"Normaalit urheiluseurat tekevät tätä toimintaa. Kun homma saatiin käyntiin, vakuutuin nopeasti siitä, että tämä on se oikea tapa opiskella sovellettua liikuntaa. Oleellista on päästä itse sisälle toimintaan ja olla tiiviissä kosketuksissa aitoon tekemiseen", Vilhu kertoo.

Special Olympics tutuksi

Vilhun mukaan sopivaa teemaa pohdittiin ja päädyttiin lopulta Special Olympics -toimintaan. Special Olympics on lyhyesti selvitettynä järjestö, joka tarjoaa monipuolista liikuntaa ja kilpailutoimintaa kaikille maailman kehitysvammaisille. Sääntöjen mukaan kaikki kahdeksan vuotta täyttäneet kehitysvammaiset voivat osallistua SO-kisoihin.

Järjestön perusti 50 vuotta sitten presidentti John F. Kennedyn sisar Eunice Kennedy Shriver talonsa takapihalla. Pienistä ympyröistä virinnyt toiminta on kasvanut yli neljän miljoonan kehitysvammaisen urheilijan harrastus- ja kilpailutoiminnaksi yli 180 maassa, myös Suomessa, missä SO-toimintaa on viety eteenpäin komeat 30 vuotta.

Tatamille jonoa

Vierumäellä katseet kääntyivät luonnollisesti suurimpaa lähikaupunkiin Lahteen ja sen Special Olympics -toimintaa tarjoaviin seuroihin. Yksi tutustumiskohteiksi valituista neljästä seurasta on Lahden Judoseura, jonka treenitarjonnassa sovellettu judo on ollut jo 20 vuotta.

Judoseurassa ei mietitty montakaan sekuntia, ennen kuin diili Vierumäen liikuntaopetuksen kanssa oli selvä. Ensimmäiset opiskelijat astuivat Kamppailuareenan tatamille syyskuun lopussa. Tiivis vierailutahti jatkui tiistaisin ja torstaisin lokakuun puolenvälin paremmalle puolelle, ja lukujärjestys lupaa opiskelijavieraita nyt jo hieman harvenevaan tahtiin marraskuun loppupuolelle asti.

Lukujärjestys osoitti, että judo viehätti opiskelijoita eniten. Ipponvoitto monista palloilulajeista oli selvä.

Todella hauskaa

Lehtori Vilhu on usein saapunut seuraamaan opiskelijoiden tatamityöskentelyä. Harjoitusten päätyttyä hän mainitsi hymyssä suin, että toiminta näytti hyvältä ja kaikilla vaikutti olevan kivaa.

Opiskelijat, uimahypyn ja tanssin lajeikseen ilmoittava Alisa Saarikangas, taitoluistelusta innostunut Henna Ylikoski ja nyrkkeilyn maailmaan itsensä iskenyt Jukka Mikkola he komppasivat yhteen ääneen lehtoriaan, kun olivat viettäneet oman jaksonsa Lahden Judoseuran sovelletun judon parissa.

"En osannut odottaa mitään, koska en ole aikaisemmin ollut mukana tällaisessa toiminnassa. Olin kuitenkin kuullut täällä aikaisemmin käyneiltä opiskelijoilta, että meno oli ollut todella hauskaa ja porukka erittäin iloista, Ylikoski kertoi. Hänellä ei ollut ennakkoon judosta muuta tietoa kuin se, että judo kuuluu kamppailulajeihin.

Saarikankaan tiedot lajista olivat yhtä ohuet.

"Ei ollut aavistustakaan, mitä judossa treenataan. Sovelletusta liikunnasta on kokemusta sen verran, että olen ollut tutustumassa sovelletun liikunnan koripalloryhmän toimintaan. Se oli minusta aika kaoottista, ja olin yllättynyt, että täällä ryhmä pysyi koko ajan hallinnassa ja homma eteni."

Mikkolan kokemukset judosta rajoittuvat olympialaisten otteluiden katsomiseen telkkarista. Sovelletusta liikunnasta hänellä ei ole aikaisempaa kokemusta.

"Aikaisemmin täällä käyneelta opiskelijakaverilta kuulin, että täällä oli mukava meininki ja porukka mukana ja ohjattavissa. Ensimmäisestä kerrastani olin todella iloinen ja tykkäsin joka hetki. Kuten Alisakin sanoi, kaikki toimi tosi hyvin."

Karkureita tatamin laidalla

No olisiko jotakin kritisoitavaa?

Opiskelijat miettivät hetken, kunnes Mikkola loihe lausumahan.

"Ei tämä ehkä mitään kritiikkiä ole, mutta huomasin, että muutamat ohjattavat vetäytyivät tatamin reunalle tekemättä mitään. Tunnin loppupuolella älysin käydä aktivoimassa muutamia ja sainkin heidät tekemään harjoitteita keskenään."

No juuri näin. Mikkola teki juuri mitä pitääkin. Ja uusi hahmo harkoissa vetää puoleensa.

Kiinnostaako ammattina?

Liikunta-alalle valmistuville avautuu työmahdollisuuksia myös sovelletun liikunnan saralta. Saarikangas tietää, että tanssi sopii sovellettavaksi, ja sitä on kokeiltu Special Olympics -toiminnassa.

"Kyllä sovellettu liikunta kiinnostaa, ja valmistuttuani voisin aivan hyvin hakea työpaikkaa siltä saralta."

Samanlaisia ajatuksia on muillakin, joskin Mikkolaa mietityttää, miten nyrkkeilystä voisi kehitellä sovellettua muotoa.

"Kuntonyrkkeilynä se voisi toimia."

Lyönti- ja potkulaji karate on jo edennyt sovelletun maailmaan, kun Lahden Karate aloitti harkat vammaisurheilijoille.

Teksti ja kuvat: Ilkka Valtasaari