Maailmalta kuultua

Jigoro Kanon mietelauseita luettavissa Kodokanin sivuilla, sekä muita uutisia Japanista ja maailmalta.

 
27.11.2017

Kiinnostavatko aforismit

Judon perustaja Jigoro Kano kirjoitti mietelmiä ja aforismeja. Näitä löytyy nyt Kodokanin sivuilta. http://kodokanjudoinstitute.org/en/doctrine/word/03/

Tyypillisesti kirjoituksissa esitetään joku väite, jonka pohtimisessa voi viettää tovin. Ajatelmat koskevat elämää yleensä, mutta varsinkin Kanon tavoitetta kehittää ihmistä kokonaisuutena.

Esimerkkinä ajatelma: ”Kiinnostu sekä kamppailulajeista että kirjallisuudesta: Ei kannata harrastaa pelkästään kamppailulajeja. Ei myöskään kannata vain lukea kirjallisuutta. kannattaa käyttää aikaansa tasapainoisesti kumpaankin.”

Tämän voisi tulkita niin, että ihmisen ei kannata liikaa keskittyä vain yhteen asiaan vaan toimia monipuolisesti.

Kansalaisuuden vaihto ei aina onnistu

"Jos et pärjää meillä, vaihda maata ja kilpaile sen lipun alla." Kun seuraa kansainvälisiä uutisia, niin maan vaihto ja kilpaileminen uuden maan edustusjoukkueessa kuulostaa helpolta ja nopealta tavalta saavuttaa menestystä. Aina se ei kuitenkaan suju kuin uchi-komi, vaan vaihtaja joutuukin tatamiin.

Bulgarialainen Betina Temelkova, -52 kg, halusi israelilaiseksi, koska poikaystävä (myös judoka) Baruch Shmailov, -66 kg, edustaa Israelia. Kaiken luulisi olevan kunnossa. Betina on vasta 20, parhaat judovuodet edessä. Israelin maajoukkueen kanssa oli treenattu jo pari vuotta. Tulokset uuden kotimaan lipun alla näyttivät hyviltä; tänä vuonna Mariborissa alle 21-vuotiaitten EM-kisoissa tuli hopeaa ja Tashkentin GPssä kultaa. Mikä maa ei halua tällaista urheilijaa?

Ilmeisesti Israel ei halua. Vaikka Israelin Judoliitto ja urheiluministeriö suosittelivat kansalaisuutta, niin sisäministeriöltä tuli tyly päätös: karkotus Israelista ja maahantulokielto.

Japanin kunniamerkkejä judokoille

Japanin hallitus palkitsee myös ulkomaalaisia henkilöitä judon edistämisestä. Nyt Ranskan Jan-Luc Rouge sai Nousevan auringon ritarikunnan merkin kultaisin sätein ja ruusukkein. Rouge on monivuotinen Ranskan liiton (Fédération Française de Judo, Jujitsu, Kendo et disciplines associées) puheenjohtaja. Hän on myös toiminut IJF:n pääsihteerinä.

Michel Brousse sai myös Nousevan auringon ritarikunnan merkin kultaisin sätein ja ruusukkein. Hän toimii professorina Bordeauxin yliopistossa ja on monivuotinen Ranskan liiton (Fédération Française de Judo, Jujitsu, Kendo et disciplines associées) varapuheenjohtaja. Brousse on kirjoittanut puolenkymmentä opusta judohistoriasta ja runsaasti tieteellisiä artikkeleita judosta.

Italiassa vaikuttava judo-opettaja Takero Kurihara on saanut erityisen kunniamaininnan edistettyään judoa Italiassa 50 vuotta.

Yasuhiro Yamashita AJJF:n puheenjohtajaksi

Yasuhiro Yamashita, Los Angelesin olympiakisojen avoimen sarjan voittaja ja yksi kautta aikojen hallitsevimmista judokoista valittiin Japanin Judoliiton (All Japan Judo Federation) puheenjohtajaksi. Kodokanin presidentti oli pitkään liitonkin puheenjohtaja. Kodokanin päänä jatkaa Haruki Uemura.

60-vuotias Yamashita syrjäytti 71-vuotiaan liikemiehen, Shoji Muneokan, kun tämä ei asettunut ehdolle.

‒ Judossa on tärkeää kehittää arvokkuutta ja käytöstapoja. Jokaisen lapsen ja lapsen vanhemman on voitava olla ylpeä judosta.”

Japanissa on ollut haasteita, kun kova kuri ja treeni ovat johtaneet nuorten loukkaantumisiin. Haastattelussa Yamashita kertoi Japanin voittavan kuusi kultaa judossa 2020 Tokion olympialaisissa.  

Suurin odotuksin Budapestiin

‒ Ensimmäinen etappini Tokion olympiakultaan on voittaa maailmanmestaruus Budapestissä, kommentoi Hifumi Abe -66 kg lähtösanoiksi matkustaessaan kohti MM-kisoja. Miehellä on painoa sanoilleen, sillä alla on nuoruuden (20 vuotta) lisäksi Tokion joulukuu 2016 ja Pariisin helmikuun Grand Slamien voitot sekä melko selkeä kansallinen painoluokan voitto.

Kevyissä sarjoissa taitaa olla Japanin toivo, sillä muut ennakkosuosikit ovat kevyimmän painoluokan -60 kg Ryuju Nagayama (21 vuotta), jolla on allaan myös kaksi Grand Slam voittoa alle 21 v. MM kullan lisäksi sekä samoin -60 kg otteleva vuoden 2013 Rio de Janeiron maailmanmestari Naohisa Takato. Onko kevyissä tulevaisuus, näemme pian.

IJF murtautuu mediaan tehtyään sopimuksen CNN kanssa

IJF:n puheenjohtaja Marius Vizer teki tyrmäävän ilmoituksen, kun hän kertoi  CNN ja IJF päässeen sopimukseen judon levittämiseksi CNN kautta.

http://edition.cnn.com/specials/sport/judo-world

CNN:n erikoisshow Judo World alkaa näkyä 30 minuuttisin jaksoin, kun judon maailmanmestaruuskisat alkavat. Huomasimmehan sponsorinimen, huomasimmehan? Saitilla näkyy jo nyt lyhyempiä pätkiä kuten esittelyvideoita. Toivotaan, että täältä saa uniikkia materiaalia kisoista.