Seppo Myllylä haastaa juhlimaan ja tukemaan urheilijoita

Entinen päävalmentaja ja kumppanit lahjoittavat Judoliiton 60-vuotisjuhlan kunniaksi 20 000 euroa urheilijoiden tukipottiin.

 
31.3.2018

Entinen päävalmentaja ja arvokisamitalisti Seppo Myllylä haastaa kaikki kynnelle kykenevät viettämään Judoliiton 60-vuotisjuhlaa ja tukemaan huipulle pyrkiviä judokoita. 

"Nyt jos koskaan on tuettava niitä, jotka lähtevät kamppailemaan olympiapaikoista. Vuoden päästä on jo myöhäistä, jos haluamme nähdä heitä Tokiossa", Myllylä sanoo.

"Lisäksi  on pidettävä huolta tulevaisuudesta ja kasvatettava nuoria. Kaikilla perheillä ja seuroilla ei ole rahaa lähettää nuoria kisoihin, jotka vievät kehitystä eteenpäin."

Judoliitto pystyy maksamaan kaikkien ikäluokkien joukkueet arvokisoihin, ja viime vuoden aikana Euroopan cupin mitaliotteluihin yltäneet, nyt aikuisissa ottelevat urheilijat ovat saaneet täksi vuodeksi kahden tuhannen euron stipendin leirityksiin. Liiton kautta tulee myös olympiakomitean tehostamistuki Tokioon potentiaalisimmiksi katsotuille urheilijoille. Karsinnan vuosikustannus kisoineen ja leireineen on kuitenkin yhdelle urheilijalle vähintään 20 000 euroa vuodessa. Sen kokoaminen koettelee kenen tahansa voimavaroja.

Jokaisesta Judoliiton 60-vuotisjuhliin ostetusta illalliskortista menee kymmenen euroa olympiakarsijoiden tukemiseen. Juhlaan osallistumalla siis jo antaa tukensa ykkösurheilijoille, jotka tulevat tilaisuuteen kutsuvieraina.

Seppo Myllylä, Timo Metsola ja Annikka Mutanen aikovat kuitenkin antaa tuntuvamman panoksen. Kolmikko lahjoittaa nuorten ja aikuisten urheilijoiden tukemiseen yhteensä 20 000 euroa. Samalla he toivovat näyttävänsä esimerkkiä muille.

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse antaa yhtä paljon, Myllylä sanoo.

"Pienikin apu auttaa. Puroista kertyy joki."

Judoliiton puheenjohtaja Marko Tankki Laaksonen vakuuttaa, että näin saatu raha ei vähennä liiton muuta rahoitusta urheilijoille, vaan parantaa varmasti heidän tilannettaan.

Myllylä panosti varainhankintaan myös omalla päävalmentajakaudellaan. Kilpailullisesti menestyksekkäiden Helsingin kotikisojen jälkeen 1989 myytiin hänen ideoimaansa valokuvataulua suomalaisista mitalisteista, ja tuotolla tuettiin heidän valmentautumistaan seuraaviin arvokisoihin. Myöhemmin kaupattiin Judoliiton vuosilautasia.

Myllylä on maksanut oman seuransa parhaiden urheilijoiden kuluja myös omista rahoistaan.

Tarvitaan uskoa ja joukkuehenkeä

Ilman rahaa urheileminen ei onnistu, mutta menestymiseen vaaditaan myös muuta.

"Hullun uskoa. Usko ei saa koskaan loppua", Myllylä sanoo. "Ei kannata vertailla omia oloja ja tekemisiä toisiin vaan vetää oma juttunsa."

Toinen välttämätön asia on joukkuehenki.

"Vaikka urheilijan pitää olla itsekeskeinen, toiset pitää ottaa huomioon niin, että saadaan hyvä henki yhteiseen harjoitteluun. Se tuottaa tuloksen."

Tämä pätee Myllylän mielestä kaikkialla, niin maajoukkueissa kuin seuroissa. Myös Japanissa.

"Olen käynyt siellä kymmenillä dojoilla, ja yhteishenki on sielläkin se mikä kantaa. Joka salilla on kapteeni, joka piiskaa joukkoa eteenpäin huutamalla, ja koko ryhmä vastaa huutamalla takaisin. Yhteinen hurmos antaa potkua. Siellä ei olla naama pitkällä. Mieli aukeaa pienistä asioista, ja sitten on helppo laittaa lisää kaasua."

Myllylä koki tämän jo kotiseurassaan Tampereen Fusegissa.

"Pidettiin yhtä ja toistemme puolta. Mitä kovempaa otetaan, sitä enemmän kaverit vähenevät, ja sen takia pitää olla olla armottoman hyvä porukan henki. Se ei tule puhumisen vaan tekemisen kautta. Pystyttiin ottamaan säälimätön kamppailu toista vastaan, vaikka oltiin ystäviä ja yhdessä vapaa-ajallakin."

Yksin ei voi harjoitella judoa ollenkaan, eikä ilman hyvää henkeä voi harjoitella kovaa.

Myllylällä oli tosin taito piiskata itseään myös yksinäisissä oheisharjoitteissa, kuten maksimipainoilla tehdyssä rinnallevedossa. Hänen maksiminsa oli 150 kiloa.

"Ajattelin vastustajia. Mietin että Khabarelli tappaa minut, jos teen löysästi. Adrenaliini kohahti ja paino nousi kevyesti", Myllylä nauraa.

Hän uskoo, itsensä psyykkaaminen parhaimmilleen tiukassa paikassa on voittajilla yleinen taito. 

Tule seuraamaan juhla-SM-kisoja Helsinkiin 5.-6. toukokuuta ja iltajuhlaan tapaamaan judoystäviä vuosien varrelta. Ilmoittautumisohje ja tilinumero löytyvät tästä linkistä. Kertynyt summa julkistetaan juhlissa.