Vanhat judojäljet nurmettuvat Etelä-Norjassa

Miki Sirola etsi entisiä judokavereitaan ja Sarpsborgissa ja Fredrikstadissa. Monia vanhoja dojoja ei enää ollut, mutta miehet löytyivät.

 
10.6.2018

Työskentelin vuosina 1992–1993 reilun vuoden Etelä-Norjassa lähellä Ruotsin rajaa. Harjoittelin tuolloin useissa lähideudun judoseuroissa Sarpsborgissa ja Fredrikstadissa sekä Ruotsin puolella Tanumshedessä. Kävin harjoittelemassa neljässä eri seurassa harjoittelemassa, jotka olivat nimeltään Sarpsborg judoklubb, Fredrikstad judoklubb, Kråkerøy judoklubb sekä Tanums judoklubb.

Erityisesti noista ajoista  jäi mieleeni kaksi henkilöä, joihin olin tuon jälkeen vielä yhteydessä useita vuosia joulukortein. Nämä henkilöt olivat nuori mustavöinen Knut Harefallet, joka veti pienen Kråkerøyn judoseuran harjoituksia Fredrikstadissa ja ruskeavöinen Dan Andersson, joka myös pyöritti jokseenkin yksin pientä perustamaansa judoseuraa Tanumshedessä. Kävin Tanumshedessä myös opettamassa, koska siellä sille oli selkeästi suurin tarve.

Nyt, suunnilleen neljännesvuosisata myöhemmin, palasin seudulle ja päätin ottaa selvää, vieläkö senaikaiset judoseurat ovat olemassa ja miltä judotoiminta täällä tänä päivänä näyttää. Löysin jotakin uutta ja jotakin vanhaa, mutta suurinta osaa vanhoista seuroista ei ollut enää olemassa.

Judo on loppunut Sarpsborgista

Ensin suuntasin Sarpsborgiin, josta löytyi Sarpsborg kamspsort senter. Siellä sain kuulla, että Sarpsborgissa oli pitkään toiminut juuri tuossa keskuksessa yksi Norjan parhaista judoseuroista. Se oli kuitenkin lopettanut toimintansa.Seudun judo oli keskittynyt kokonaan noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevaan Fredrikstadiin.

Fredikstadista löytyi vastaava uudehko kamppailulajikeskus, jossa näytti olevan myös suuret tilat telinevoimistelulle. Koska oli sunnuntai, judosali oli lukittu. Lasin läpi näin kuitenkin julisteen, jossa oli judokan kuva ja teksti: ”Fredrikstad kampsportklubb 2006-2016, Grunnlegger Knut Harefallet 6. dan.”

Nimi oli minulle sangen tuttu. Ajattelin että ehkä tapaan hänet vielä, jos tulen paikalle jonakin arki-iltana, jolloin seuralla on judoharjoitukset.

Löysin myös vanhan kalliosuojasalin, jossa aikanaan harjoittelin Kråkerøy judoklubbin harjoituksissa. Sunnuntaina ulko-ovi oli kuitenkin lukittu, niin etten päässyt näkemään, oliko mahdollisesti ainoa vanhoista minulle tutuista saleista vielä jäljellä.

Sensei löytyy Fredrikstadista

Palasin myöhemmin Fredrikstadin kamppailukeskukseen ja löysin sieltä myös Knut Harefalletin harjoittelemassa katame-no-kataa tyttärensä kanssa, joka valmistautui vyökokeisiin. Myös Knutin 15-vuotias poika harrastaa judoa.

Knut aloitti judon vuonna 1980 ja harjoitteli ensin Fredrikstad judoklubbissa. Myöhemmin 80-luvulla hän alkoi käydä myös Kråkerøyn salilla ja 90-luvun alkupuoliskon hän toimi seurassa pääkoutisna. Sen jälkeen hän siirtyi Sarpsborgin judoseuran pääkoutsiksi vuosituhannen vaihteeseen asti ja harjoitteli siellä sen jälkeenkin niin kauan kuin seuralla vielä oli toimintaa.

Vuonna 2006 hän perusti Lislebyn kaupunginosaan siellä nykyisinkin toimivan seuran Fredrikstad kampsportklubbin ja palasi kokonaan Fredrikstadiin judotoiminnan Sarpsborgissa hiipuessa. Hän kilpaili miesten alle 60 kg sarjassa vuosina 1985–1997 ja saavutti yhteensä kuusi Norjan mestaruutta sekä Scandianvian Openista yhden mitalin joka väriä. Hän on harrastanut myös ju-jutsua ja hänellä on siinä 4. danin musta vyö. Ammatiltaan Knut on koulun opettaja.

Seuran nykyinen pääopettaja Erik Snåre 2. dan oli myös harjoituksissa paikalla.

Knut kertoi, että myös Kråkerøyn judoseura on edelleen aktiivinen. Sen päävetäjä on nykyään Vidar Lyngmo 1. dan. Vidar oli yksi seurassa 90-luvun alussa harjoitelleista sinivöisistä junioreista, jonka saatoin muistaa, ja tuolloin noin 15-vuotias. Kävin myös uudellen Kråkerøyn judoseurassa, mutta Vidar ei ollut paikalla, vaan harjoituksia veti ylin vyö, joka oli sinivöinen nuori kaveri.

Kotivierailu Ruotsissa

Kävin myös Tanumshedessä etsimässä vanhaa judoseuraa. Tapasin Dan Andersonin hänen kotonaan. Judoseura oli kuitenkin lopettanut toimintansa vuonna 2010, ja lähin judoseura on nykyisin 40 kilometrin päässä Tanumshedestä sijaitseva Hunnebo judoklubb.

Dan Andersson on aloittanut judonsa Skara judoklubbissa vuonna 1973. Vuonna 1989 hän perusti oman seuran Tanumshedeen ja pitkän aikaa koko perhe harrasti siellä judoa. Dan pyöritti seuraa yhteensä 21 vuotta, ja hänellä on nykyisin 2. dan.

Norjan judo on aika pientä, pienempää kuin Suomessa tai Ruotsissa. Supistumista on tapahtunut, kun lukuisat muut kamppailulajit ovat vieneet suositota perinteiseltä judolta. Kyllä judo kuitenkin täälläkin jatkuu.

Teksti ja kuvat: Miki Sirola