Alueleiri Oulussa 18.-20.3.2022

Eräs Oulun judokerhon nuori judoka kertoi odottaneensa leiriä ”kuin kuuta nousevaa”. Maaliskuun aurinkoisena viikonloppuna 18.-20.3.2022 pitkä odotus viimein palkittiin, kun Pohjois-Suomen alueleiri kokosi yhteen lähes 70 kaikenikäistä judokaa Rovaniemeltä, Kemistä, Kajaanista, Limingasta ja Oulusta.

 
25.3.2022

Leiri starttasi perjantaina lasten, nuorten ja aikuisten yhteisharjoituksella. Newaza-painotteisissa treeneissä oli ohjelmassa mm. mattokääntöjä ja erilaisia otteita sekä vyönryöstöä ja koripalloa – mattorandoria luonnollisesti unohtamatta.

Suurin osa leiriläisistä saapui paikalle lauantaina. Tukevan aamupalan jälkeen oli ensin lasten harjoitusvuoro. Alkurivissä seisoi reippaasti yli 30 junnua, jotka kävivät OJK:n Risto Saarisen ja Koyaman Juho Lahtisen vetämänä läpi erilaisia mattotekniikoita. Randorissa junnuja rohkaistiin hakemaan uusia harjoittelupareja, eikä vain ottelemaan oman seuran kavereiden kesken. Alun ujostelun jälkeen tämä onnistuikin lapsilta hienosti.

 

Judon oppimista ja mukavaa yhdessä tekemistä

Lasten harjoitusten jälkeen oli aika päästää nuoret ja aikuiset dojolle. Heitäkin oli kokoontunut paikalle yli kolmisenkymmentä, kaikkia judovyön värejä myöten. Treenit polkaistiin käytiin juoksulla ja hippaleikillä, jonka jälkeen harjoiteltiin OJK:n ja Limingan judokerhon vetäjä Tuomas Narvan opastuksella pystytekniikoita; Tai-otoshia ja Uchi-mataa. Paljon tuttua juttua enemmän treenanneille, mutta uutta asiaa vähemmän judoa harrastaneille.

Alueleiriin mahtui tietenkin muutakin aktiviteettia judon lisäksi. Lapset kävivät laskemassa pulkkamäkeä ja touhusivat leikkipuistossa.  Nuoret kokoontuivat yhteen juttelemaan ja pelailemaan. Leirin kohokohta oli tietysti – mikäpä muukaan kuin disco! Pitkän treenipäivän päätteeksi oli mukava heittäytyä vapaalle ja ottaa rennosti. Kisakanttiinissa kävi kova kuhina ja musiikki täytti salin: jokainen sai vuorollaan käydä toivomassa omaa toivebiisiään ja tanssia sen tahtiin.

Kisailua ja makuupussimajoitus

Lapset ja nuoret intoutuivat myös ottamaan toisistaan mittaa erilaisissa leikkimielisissä kisoissa. Ensimmäinen haaste oli kiivetä köyttä pitkin ylös ja koskettaa kattoa. Jokaisen discon ”must” eli limbokisat kirvoitti kisaajissa naurua ja yleisössä kannustusta, ihan kuin judo-otteluissa konsanaan. Kolmantena lajina oli leiriläisten toiveesta korkeushyppykisat. Tyyli oli vapaa ja vauhti oli hurjaa, kun kisaajat yrittivät ylittää patjan päälle viritetyn judovyön, milloin milläkin loikalla tai lentokuperkeikalla. Illan kruunasi tanssikilpailu, jossa OJK:n ja Koyaman tyttöjen muodostama tuomarikolmikko arvioi kisaajien rytmitajua, liikehdintää ja musiikillista jalka-käsi-koordinaatiota. Kosketus olalle merkitsi, että esitys ei vakuuttanut ja kisa oli omalta osalta ohi. Lopuksi kolme parasta finaaliin päässyttä palkittiin arvokkaasti pillimehulla. Kovan uurastuksen jälkeen tanssilattialla olikin jo ehtinyt tulla jano!

Suurin osa leiriläisistä vietti lauantain ja sunnuntain välisen yön tatamilla makuupussimajoituksessa. Tämä toi yhteisöllisyyttä ja antoi mukavan lisäyksen leirifiilikseen. Virallisesti hiljaisuus alkoi klo 21.30, mutta pientä pulinaa ja hirinää kuului sieltä täältä perinteisesti pitkälle puoleen yöhön. Vähäisiksi jääneisiin yöuniin nähden olikin hämmästyttävää, miten reippaasti junnut jaksoivat treenata vielä seuraavana päivänä. Viimeisissä harjoituksissa koottiin yhteen leirin antia ja lopeteltiin leiri sillä, millä se perjantaina alkoi: yhteisillä leikeillä. Lounaan jälkeen kotimatkalle lähti monta iloista judokaa, niin nuorempaa kuin vanhempaa. Pikainen mielipidekysely pukuhuoneessa kertoi, mikä leirissä oli ollut parasta: ”No judokaverit tietysti!”

Kirjoittaja: Elina Saarinen (Oulun Judokerho, OJK)

Kuvat ja video: Risto Saarinen (Oulun Judokerho, OJK)