Itä-Suomen judoseurojen yhteistyö on virinnyt uudelleen

Itä-Judo on aktivoitunut seurayhteistyössä muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Tammikuussa 2017 järjestettiin alueen yhteinen koordinaatiopalaveri, jossa suunniteltiin kuluvan vuoden tapahtumakalenteria. Seurojen vastuuhenkilöt kokoontuvat judotapahtumien yhteydessä keskustelemaan tulevista tapahtumista, valmennuksesta, koulutuksista ja tuomaritoiminnasta.

 
18.7.2017

Alueella on tarkoitus järjestää vuosittain neljä alueleiriä, graduointikoulutus, Judon Perusteet- ja OOP-koulutus sekä seurojen toteuttamana kilpailuja. Itä-Judolla ei ole yhteistä hallintoa tai virallista organisaatiota, vaan toiminta perustuu seuratoimijoiden aktiivisuuteen. Koordinoinnin vastuutehtäviä on kuitenkin jaettu eri henkilöille, jotta yhdessä päästään lähemmäksi ammattimaista toteuttamista. Esimerkiksi alueleirit järjestetään talkoovoimin ja vain vetäjille maksetaan kulukorvaukset järjestävän seuran toimesta. Koordinaatiota tarvitaan eri osa-alueilla päällekkäisyyksien välttämiseksi ja sillä tehostetaan voimavarojen hyödyntämistä koko alueella.

Lähialueyhteistyötäkin on tiivistetty. Esimerkiksi Ylä-Savoon on syntynyt kisaryhmä, jossa kantavina voimina toimivat Elina Paulman Iisalmen Judoseurasta ja Juhani Sammallahti Lapinlahdelta. Aluevalmentaja Ismo Mikkonen oli vetämässä Iisalmessa kotisalileiriä, johon kaikki alueen judokat olivat tervetulleita. Omasta toimenkuvastaan hän toteaakin:
”Tällä hetkellä ohjaan alueleirejä ja tehostamispäiviä. Jaan vuosien aikana kertynyttä judotietoa eteenpäin niin judokoille kuin tarvittaessa heidän henkilökohtaisille valmentajilleenkin. Toiveeni on, että leireillä saatu oppi siirtyisi kotisalillekin. Koetan myös päästä katsomaan, miten Itä-Suomen judokat ottelevat kisoissa, koska se auttaa suunnittelemaan, mihin leirien sisällössä on syytä keskittyä.”
 
Iisalmen judoseuran Jyrki Kettunen iloitsee uuden polven siirtymisestä vastuunkantajiksi:

”Energisiä, taitavia ja sitoutuneita ohjaajia ja valmentajia tarvitaan judoseuroihin, jotta toiminnalle saadaan jatkuvuutta. Meillä ei ole varaa hukata yhtään tekijää. Huoltajat ja vanhemmat ovat myös tärkeä voimavara, koska heiltä löytyy erilaista osaamista, jota tarvitaan seuratoiminnassa, verkostoitumisessa ja markkinoinnissa”.

Viestintä on tärkeää

Kettunen muistuttaakin judoseurojen PR-työn tärkeydestä. Hänen mukaansa toimittajia on hyvä tavata kasvokkain ja huolehtia sisältöpalvelusta eri medioihin.  Judo on olympiastatuksen kamppailulaji. Tästä huolimatta lajia voi harrastaa hyvin monella tavalla ja kilpailla eri tasoilla. Judossa lapset ja nuoret saavat turvalliset rajat ja oppivat samalla mielen ja kehon hallintaa sekä erilaisuuden arvostamista. Judo toimii hyvin kasvun tukena, sillä tatamilla käyttäydytään toisia kunnioittavasti.

”Judo on niin hieno laji, että siitä ei voi olla kertomatta. Meidän on hyvä välillä palata judon perusarvojen ääreen. Kilpajudon lisäksi on mahdollista kertoa ihmisille erilaisia tarinoita muksujudosta veteraaniurheilijoihin. Kilpaillakin lajissa voi erilaisissa kategorioissa lähes läpi elämän. Olennaista on lajin eettisyys ja ”puhtaus”, jolloin täydelliseen suoritukseen pyritään väkivallattomasti. Tässä on selkeä ero vaikka vapaaotteluun. Mielestäni judo vastaa moniin haasteisiin tässä ajassa, jossa tarvitaan erilaisuuden hyväksymistä, joustavuutta ja yhdessä tekemistä.”
 
Ismo Mikkosen mukaan Itä-Suomen väki puhaltaa yhteen hiileen. Tietoa ja näkemyksiä ei pantata, vaan ne yritetään saada hyötykäyttöön laajemmaltikin. Naapuriseuran kaveria jeesataan siinä missä omankin seuran kasvattia. Kisoissa ja leireillä randorin tiimellyksessä vinkkejä ja ohjeita jaetaan seurasta riippumatta.

”Kilpajudoka tarvitsee harjoitteluunsa eri tyylillä ottelevia harjoituskumppaneita. Siihen pyrimme tiiviimmällä alueen yhteistyöllä. Useat, monipuoliset kesäleirit tarjoavat tähän erinomaisen mahdollisuuden, mutta samantapaisia tapahtumia voisi järjestää ympäri vuoden. Toivoisin eri alueiden välistä, aktiivista yhteistyötä leirien toteuttamisessa. Suomen ja itäisen alueen judopiirit ovat niin pienet, että tarvitaan ehdottomasti avointa yhteistyötä saadaksemme joukot liikkeelle. Treenataan kovaa ja oikein, mutta pilke silmäkulmassa!”