Itäjudo on elpymässä vauhdilla - syksyn tapahtumat koonneet jo satoja ihmisiä judon pariin

Itäjudon toiminnan koordinointi on edennyt vauhdikkaasti ja alueparlamentti on kokoontunut etäyhteyksin aluepäällikkö Jari Kuokan johdolla säännöllisesti. Vastuuhenkilöitä eri toimintamuotojen kehittämiseen on löytynyt koko ajan lisää ja seuratoiminnassa on vahva kehittämisen draivi. Tämä näkyy nyt jo tatameilla kasvavana osallistumisintona.

 
8.11.2021

Vaikka näyttää siltä, että koronapandemia on ehkä vienyt osan nuorista kilpajudokoista, niin uusi judosukupolvi on jo kasvamassa, sillä muksujudoryhmät ovat täyttyneet syksyn kampanjan myötä ja aikuisjudosta on saatu hyviä pelin avauksia mm. FitJudo- pilotin myötä.

Judoseurojen toimintaa on tukemassa yhä vahvistuva mustavöisten judokoiden joukko, joiden kannustamisesta graduointeihin vastaa Kari Neuvonen (Savonlinnan Shikata). Alueen aktiiviset ja hyväkuntoiset veteraanijudourheilijat ovat kasaamassa joukkojaan, jotta pääsevät taas sparraaman toisiaan kohti kilpatatameita mies miestä ja nainen naista vastaan. Nämä kokeneet ja osaavat judokat vetävät pääosin lasten ja nuorten harjoituksia ja aluetoiminta tarjoaa uusia mahdollisuuksia oman judoharjoittelun monipuolistamiseen.

Itäjudon koulutustoiminnasta on vastuussa Teemu Puumalainen (Lieksan Jigoku), joka kertookin syksyn olleen tiivis ja säännöllisten seuravierailujen alkaneen.

”Olemme järjestäneet Judon perusteet -koulutuksia syksyn aikana kaksi: syyskuussa Kiteellä ja lokakuussa Pieksämäellä. Oppimisen ja opettamisen perusteet-koulutusta ollaan suunniteltu joulukuussa Savonlinnaan. Alueella järjestetään myös seurojen välisiä yhteisharjoituksia. Lieksan ja Ilomantsin välillä ne toimivat kuukausittain. Viimeksi Ilomantsissa paikalla oli judokoita Lieksasta, Ilomantsista, Joensuusta ja Torniosta. Myös Pieksämäellä järjestettiin lähialueen seurojen yhteistreenit, jossa osallistujia oli Pieksämäen lisäksi Joroisista ja Varkaudesta. Pidän itse näitä yhteistreenejä aluetoiminnan kulmakivenä: ne ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan alueen ihmisiä.”

 

Genelec -turnaus Iisalmessa 6.11.2021

 

Viime viikonloppuna Itäjudon alueella järjestettiin perinteinen Genelec -turnaus Iisalmen Judoseuran toimesta ja edellisenä viikonloppuna kokoonnuttiin yhteiselle alueleirille Kuopioon, jonka yhteydessä järjestettiin FitJudo-harjoituksia ja samaan aikaan sovelletun judon leiri ja noin 50 judokalle valmentajineen. Tulossa on 13.11. Etelä-Savo Shiai Mikkelin ja Mäntyharjun judon yhteistyössä (Itäjudo ja Kaakkois-Suomi) sekä kaikille kiinnostuneille avoin alueleiri Kerimäellä 19.-21.11. Yhteistyö ei ole jäänyt suunnittelun asteelle, vaan alueella on vahva tahtotila nostaa seurojen jäsenmäärät ja elvyttää judotoiminta yhteistyöllä uuteen nousuun. Genelec -turnaus ”takitettu” aluepäällikkö Jari Kuokka tiivistää asian seuraavasti:

”Olen keskustellut viime kuukausina tiivisti seuravaikuttajien kanssa. Genelec -turnauksessa tapasin 7 tunnin aikana vielä lisää seura-aktiiveja. Meillä on nyt selkeä kuva siitä, mitä Itäjudo haluaa. Se haluaa samaa kuin muutkin alueet, sillä joka seurassa on samat ongelmat, samat tavoitteet ja sama positiivinen usko tulevaisuuteen ja judon uuteen nousuun niin seurassa, alueella kuin liittotasolla.”

Genelec -turnaus kokosi Iisalmeen noin 130 kilpailijaa 6.11. järjestettyyn kilpailuun. Tulokset löytyvät Judoshiai -järjestelmästä täältä.

Järjestävän seuran kuulumisia kertovat Iisalmen Judoseuran puheenjohtaja Jorma Rajakangas ja pitkän linjan judovaikuttaja Jyrki Kettunen, joka purkaa päällimmäiset uutiset heti kilpailupäivän jälkeisenä aamuna:

”Oli ilahduttavan paljon ottelijoita. Monelle aloittavalle junnulle nämä kilpailut olivat elämän ensimmäiset, koska koronasta johtuva kilpailutauko oli päällä. Genelec -turnaus on perinteisesti ollut junioripainotteinen. Meillä oma kisakoneisto pyörii hyvin. Judoshiai – järjestelmän ja ohjelman kehittämiseen on edelleen tarvetta, jotta ottelujärjestelmää voidaan pyörittää seuran omin voimin ja nykyisessä ohjelmistossa on vielä teknisiä haasteita. Tärkeintä kuitenkin on, että tapahtumaan osallistuvien palaute on ollut positiivista.”

Seuran puheenjohtaja Rajakangas on iloinen, että Genelec -turnaus saatiin onnistuneesti järjestettyä, sillä oman seuran judokatkin odottivat tapahtumaa ”hartaasti”. Hän kiittelee Kettusta tämän kokeneesta panoksesta tapahtuman organisaattorina ja rutinoituneena tekijänä, jolla on jo 40 vuoden kokemus judosta ja tapahtumien järjestämisestä. Kettunenkin uskoo Itäjudon toiminnan nousevan ja tarkastelee asioita pitkällä aikavälillä:

”Iisalmessa toivomme ja luotamme Itäjudon aluetoiminnan nyt nousevan. Matkaa 1980- ja 1990 -lukujen, jopa ammattimaiseen toimintaan on vielä paljon. Aivan keskeistä on saada seurojen jäsenmäärät nousuun ja aluetapahtumat käyntiin osaavien toimijoiden johdolla. Osaamistahan meillä alueella on, kunhan saadaan osaajamme mobilisoitua.”

Judoseura Sakura kokosi yhteen alueen judoseurat, sovelletun judon leiriläiset ja FitJudon harrastajat Itäjudon aluetapahtumassa lokakuun viimeisenä viikonloppuna

Kirjoittaja Judoseura Sakuran puheenjohtaja Marko Savolainen

 

Judoseura Sakura järjesti Itäjudon alueleirin 30.-31.10. Kuopiossa ja sen yhteydessä toteutettiin myös sovelletun judon leiri sekä suunniteltiin tulevaa. Alueleirin yhteydessä savolaiset pääsivät myös kokeilemaan matalalla kynnyksellä uutta FitJudo-konseptia, jota pilotoidaan tänä syksynä Sakurassa ja Mäntyharjun judossa. Aluetapahtuman suosio yllätti järjestäjät positiivisesti. Mukana viikonlopun harjoituksissa oli yhteensä 150 judokaa, joista noin 50 sovelletussa judossa ja 20 FitJudossa. Lisäksi lapsille oli oma ryhmänsä, kuten myös kilpailijoille ja kuntoilijoille. Jokaiseen ryhmään riitti sankoin joukoin osallistujia.

Judoseura Sakuran puheenjohtaja Marko Savolainen on syystäkin tyytyväinen tapahtumaan. Hän toteaa, että alueleirin onnistumiseen oli useita avaintekijöitä.

”Ensinnäkin leiristä tiedotettiin hyvissä ajoin, jolloin osallistujien on helpompaa sovittaa aika kalentereihinsa. Leirin ajankohta oli Itäjudon kokouksessa suunniteltu seurojen edustajien kanssa yhdessä, ottaen huomioon alueen muut tapahtumat ja niiden ajankohdat. Puitteet leirin järjestämiselle olivat myös kunnossa. Uusi harjoitustila 650 neliön tatamilla mahdollistaa näinkin suuren leirin järjestämisen ilman tatamien siirtelyä. Tatamialue on jaettu verhoilla neljään harjoitusalueeseen, ja leirillä olikin neljät harjoitukset käynnissä yhtä aikaa.”

Savolainen on ilahtunut, että leirillä oli osallistujia tosi monesta seurasta. Tapahtumatiedottamisessa onnistuttiin ja alueleiristä ilmoitettiin Judoliiton kalenterin lisäksi mm. Itäjudon ja Sakuran Facebook-sivuilla. Itäjudon säännöllisissä palavereissa, kutsuttiin seuroja myös seurojen edustajia henkilökohtaisesti osallistumaan leirille ja pyydettiin heitä tiedottamaan asiasta omissa seuroissaan. Tämä vaikuttamistyö tuotti tulosta.

Judoseura Sakura on pilotoimassa syksyn aikana yhteistyössä Mäntyharjun judon kanssa Fitjudo -konseptia, jonka avulla on tarkoitus löytää etenkin uusia aikuisharrastajia judoseuroihin ja jatkamaan peruskursseille. Savolainen kertoo, että FitJudoon haluttiin runsaasti osallistujia ja uusia kokeilijoita ryhmässä jo mukana olevien lisäksi. Lopulta FitJudo -harjoituksiin osallistui noin 50 henkilöä ja harjoitusten jälkeen koottu palaute oli kauttaaltaan kiittävää. Puheenjohtaja kertoo markkinoinnin tuottaneen tulosta:

”Leirin FitJudo -harjoituksia markkinoitiin Sakuran ja Itäjudon nettisivuilla ja Facebookissa, johon luotiin oma tapahtuma FitJudolle. Sakuran jäsenille lähetettiin myös sähköpostitiedote, jossa harjoituksiin toivotettiin tervetulleiksi myös jäsenten huoltajat.”

Kuopion alueleirin yhteydessä kokoontui myös Itäjudon alueparlamentti ensimmäistä kertaa live-tapahtumassa syksyn etäpalavereiden jälkeen. Itäjudon kokouksissa, kuten alueleirillä pidetyssä alueparlamentissa, käsitellään alueen Judoseurojen kanssa yhdessä mm. alueen tapahtumiin, tiedotukseen, valmennukseen, koulutuksiin, tuomaritoimintaan ja graduointeihin liittyviä asioita. Näin voidaan kartoittaa esimerkiksi tarve koulutuksien järjestämiselle tai suunnitella yhdessä tulevia tapahtumia ja niiden ajankohtia. Judoseuralle alueyhteistyö tuo mahdollisuuden olla osa suurempaa kokonaisuutta, jolloin tapahtuma voidaan järjestää yhdessä. Marko Savolainen jatkaa samalla linjalla muiden Itäjudon vaikuttajien kanssa tiivistäessään ajatuksia aluetoiminnasta:

”Aluetoiminta on päätetty käynnistää uudelleen useamman vuoden tauon jälkeen. Jo nyt on nähtävillä paljon positiivisia merkkejä aluetoiminnan positiivisista vaikutuksista judoseurojen arkeen. Itäjudon alueella on tällä hetkellä vahva tahtotila tehdä yhdessä asioita.”

 

SOVELLETUN JUDON SYYSLEIRI KUOPIOSSA 30.-31.10.2021

Kirjoittaja Jukka Koistinen (Judoseura Sakura/Judoliiton sovelletun judon toinen vastuuvalmentaja)

Sovelletun judon leiri- ja kilpailutoiminta on ollut pysähdyksissä sitten maaliskuu 2020, jolloin Suomeen iski covid-19. Ensimmäinen leiri järjestettiin 30.-31.10.2021 Kuopion uudehkossa liikunta- ja kamppailukeskuksessa. Leirille osallistui lähes neljäkymmentä innokasta leiriläistä ja toistakymmentä valmentajaa seitsemästä eri seurasta. Mukana oli myös muutaman uusi valmentaja.

Porukalla oli havaittavissa suunnaton harjoitteluinto, kun pitkästä aikaan päästiin isolla joukolla harjoittelemaan ja tapamaan vanhoja ystäviä. Tatamilla kävi kova ”kuhina” kun porukka harjoitteli. Oli hieno huomata, ettei taidot olleet mihinkään hävinneet, vaikka monilla saattoi olla pitkä katkos harjoittelun suhteen.  Leirillä kerrattiin perustekniikkaa, opeteltiin hieman uutta, otettiin paljon randoria ja tietysti hieman leikittiin. Majoituspaikan kylpylä oli illalla kovassa käytössä. Leiripalautteen mukaan kaikilla oli tosi hauskaa.

Valmentajapalaverissa keskusteltiin, miten korona on vaikuttanut seurojen toimintaan ja jäsenmääriin. Sen lisäksi kartoitimme vuoden 2022 tiedossa olevat tapahtumat (leirit, kisat ja koulutukset). Toivotaan, ettei korona sotke ko. tapahtumiin osallistumisia, vaan pääsisimme pitkästä aikaa osallistumaan mm. ulkomaan tapahtumiin. Kilpailijat odottavat erittäin innokkaasti kansainväliselle tatamille pääsyä ja ulkomaan ystävien tapaamista.

Seuraava isompi tapahtuma tulee olemaan Pajulahti Games 21.-23.1.2022. Nähdään siellä! Katso tapahtumista lisätietoa täältä.


Itäjudon loppuvuoden tapahtumia

Etelä-Savo Shiai 13.11. yhteistyössä Mäntyharjun Judon kanssa.

Kaikille avoin Itäjudon alueleiri on tarjolla Kerimäellä 19.-20.11. pe-su. Katso lisätietoa täältä.

Joulukuussa Tohmajärvellä järjestetään Koululiikuntaliiton judokilpailut Pohjois-Karjalan judokoille ja tämä tapahtuu koulupäivän aikana ja tarjoaa uusillekin judokoille mahdollisuuden kokeilla kilpailemista.

Artikkelin kirjoittajat: Jari Kuokka, Teemu Puumalainen, Jyrki Kettunen, Jorma Rajakangas, Marko Savolainen, Jukka Koistinen (toimittanut Taina Saha).

Kuvat: Jorma Rajakangas, Ville Turunen, Anu Stör (sovellettu judo)